Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!
-
gilbert
#76 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Pa za 8-9 godina cinjenice se nisu promjenile.
-
gilbert
#77 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
alternative ima ali sto vise vremena prodje sve ce je biti manje.
- poznanik
#78 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Zanimljivo, još nema reakcija od strane "prozvanih"...gilbert wrote:to se nece desiti jer oni nikada nebi pristali na takvo sta.pirmin wrote:Jedina mana ovih izlaganja je njegova forma-monolog.
Daleko veceg efekta bi bilo kad bi se Profesor nasao licem u lice protiv onih koje proziva na nekoj vrsti okruglog stola. Dakle svi ovi "konstituivni" indijanci...Ceric, Dodik, Covic, Puljic, Izetbegovic...
Dovoljna bi mu bila prazna retorika(njihov nivo) da ih pomete, o samom sadrzaju da i ne govorim.
-
gilbert
#79 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
cekaj malo javice se izaslanici.
- pirmin
#80 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Fino je neko predlozio u komentarima prvog dijela video-snimke.
"Njegova se izlaganja trebaju svaki dan pustati prije dnevnika"
Znam, nerealno je to ocekivati jer medije ipak drze pristalice konstituivnih indijanaca ali opet,
zamisljam da bi se u nekom periodu doprijelo do svijesti makar jednog dijela mozga kontaminiranog
stanovnistva ovog naseg jadnog konstituivnog(ne smijem ovaj pridjev zaboraviti!) rezervata.
"Njegova se izlaganja trebaju svaki dan pustati prije dnevnika"
Znam, nerealno je to ocekivati jer medije ipak drze pristalice konstituivnih indijanaca ali opet,
zamisljam da bi se u nekom periodu doprijelo do svijesti makar jednog dijela mozga kontaminiranog
stanovnistva ovog naseg jadnog konstituivnog(ne smijem ovaj pridjev zaboraviti!) rezervata.
-
gilbert
#81 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
sve je dobro dok smo svi u svojoj vjeri na svojoj zemlji . 
- ljiljan89
#82 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
ko bi cinio tu "bosanskohercegovacku" nacijuSkijaš wrote:Niti ima rokova, niti ima alternative.gilbert wrote:to je proces a vec se kasni a vrijeme ide.Skijaš wrote:Mi trebamo jačati bosanskohercegovačku naciju, ali ne tako što ćemo rješenje tražiti u uniformnosti.
- baustelac
#83 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Strpi se jos par sati, sutra ce se javiti iz fotelja drzavnih/entitetskih/kantonalnih/opcinskih institucijapoznanik wrote:Zanimljivo, još nema reakcija od strane "prozvanih"...gilbert wrote:to se nece desiti jer oni nikada nebi pristali na takvo sta.pirmin wrote:Jedina mana ovih izlaganja je njegova forma-monolog.
Daleko veceg efekta bi bilo kad bi se Profesor nasao licem u lice protiv onih koje proziva na nekoj vrsti okruglog stola. Dakle svi ovi "konstituivni" indijanci...Ceric, Dodik, Covic, Puljic, Izetbegovic...
Dovoljna bi mu bila prazna retorika(njihov nivo) da ih pomete, o samom sadrzaju da i ne govorim.
-
gilbert
#84 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Bosanci i Hercegovciljiljan89 wrote:[
ko bi cinio tu "bosanskohercegovacku" naciju
-
gilbert
#85 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
baustelac wrote:
Strpi se jos par sati, sutra ce se javiti iz fotelja drzavnih/entitetskih/kantonalnih/opcinskih institucija
-
pemanapemani
#86 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Čitajući postove stiče se dojam da društvo vrvi od "bosanstva". Što je najbolje, pojedinci koji su na temama o popisu negirali i ismijavali ljude koji se smatraju Bosancima, sada bi dali krvi u odbranu teza profesora Spahića
.
Nije šala, čovjek je rekao historijsku činjenicu, prije 150 godina smo svi bili Bošnjaci bez obzira na religiju i ljudi se odmah napalili. Ključna stvar je da je to bilo prije 150 godina i da tadašnje bošnjaštvo nema veze sa bošnjaštvom kako ga je tumačio Alija i kako ga danas predstavlja i tumači Cerić.
Nije šala, čovjek je rekao historijsku činjenicu, prije 150 godina smo svi bili Bošnjaci bez obzira na religiju i ljudi se odmah napalili. Ključna stvar je da je to bilo prije 150 godina i da tadašnje bošnjaštvo nema veze sa bošnjaštvom kako ga je tumačio Alija i kako ga danas predstavlja i tumači Cerić.
-
gilbert
#87 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Nesreca je bio taj naziv Bosnjak koji je stavio znak jednakosti sa Muslimanom i nema te sile da ubijedi druga dva konstitutivna naroda da se nazovu Bosnjacima .
- ljiljan89
#88 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
prvo, reci mi koja je razlika izmedju bosanca i bosnjaka !pemanapemani wrote:Čitajući postove stiče se dojam da društvo vrvi od "bosanstva". Što je najbolje, pojedinci koji su na temama o popisu negirali i ismijavali ljude koji se smatraju Bosancima, sada bi dali krvi u odbranu teza profesora Spahića.
drugo, niko se nije napalio. to su manje vise poznate cinjenice i neko ko tvrdi da su hrvati, ustvari hrvati laze i nas i sam sebe, to vazi i za srbe. doduse, ne sporim da fakat postoje hrvati u Bosni, ali njih nema ni par hiljada.
trece, moderatori halalite, sa cenzurom cu opaliti psovku
$&$#% te alijino bosnjastvo i ceric
-
gilbert
#89 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Pa ja te pitam zasto se ne suociti sa tim demonima , uredu Hrvatsko cvijece , Srbi vere Muhamedove, Bosnjaci Katolici , Bosnjaci Pravoslavci . Zasto zatvarati oci ? Prije ili kasnije doce do neugodnih situacija pa hajde da danas rascistimo nego da ratujemo za 30 godina.
-
pemanapemani
#90 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
ne bih ja mogao nista odredjivati jer nisam sposoban za takvo nesto ali bi sigurno volio vidjeti nekoga ko je sposoban i da provodi ove ideje[/quote]
Tebi se prvom nimalo ne bi svidjelo kada bi se počelo provoditi u dijelo ono o čemu priča profesor Spahić.
Tebi se prvom nimalo ne bi svidjelo kada bi se počelo provoditi u dijelo ono o čemu priča profesor Spahić.
- ultima_palabra
#91 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Evo odvojih vremena da poslušam čime su forumaši toliko impresionirani. Profesora sam slušao prije desetak godina i još uvijek je isti... jedna živuća enciklopedija činjenica, toliko je toga uradio i napisao da je izlišno nabrajati... na forumu sporiti takvog čovjeka bi bilo smiješno.
Kako god, mogu problematizirati neka njegova razmišljanja. Kao čovjek koji je puno toga vidio i pročitao, a u isto vrijeme redovno prati današnje medije, mogu samo zamisliti nivo njegovog gađenja na neke stvari koje može čuti i pročitati. On ukazuje na sve te silne nelogičnosti, ali njegovi zaključci spram toga nisu dobri. Život je dinamična kategorija i ne možemo sve premotati 20, 70 ili 130 godina unazad. Ako smo nekad svi bili jedan narod sa tri vjere, valjda zaključak treba biti da sada svi možemo živjeti zajedno i graditi ovu zemlju. Nije ispravan zaključak da se sada svi čarobnim štapićem trebamo vratiti na stanje iz 19.vijeka.
Isto tako bi mogli reći da je vrijeme Titove Jugoslavije bilo najprosperitetnije na ovim prostorima u modernoj istoriji. Rodio sam se u toj zemlji i volio je dječijom ljubavlju. Ali nakon onoga što se desilo ne bih nikad dao svoj pristanak ponovnom formiranju neke Jugoslavije... jednostavno neke stvari se dese i ne mogu se popraviti. Puno stvari u našoj istoriji su loše, ali su se desile i dio su našeg kolektivnog iskustva i ne mogu se isključiti.
Naš narod/narodi jesu zapušteni, ali najlakše je dati takvu konstataciju. Puno teže je pokušati promijeniti takvo nešto makar i za 1%. Koliko je uvaženi profesor učinio na poboljšanju znanja ljudi koji izlaze sa FPN-a, koji je pao na najniže grane u istoriji? Znači, iako daje dobre dijagnoze na globalnom planu, pada na lokalnom.
Iz silnih informacija koje procesira tako nekad nastane i bućkuriš od razmišljanja... kakva je njegovo amnestiranje zločinaca Karadžića i Mladića od planiranja genocida u Srebrenici. Apsolutno sramotno razmišljanje... kakav svijet i planiranje Srebrenice
Da, MZ nije ništa učinila da se to zaustavi, ali ovakve teorije zavjere samo idu na vodu velikosrpskim relativizatorima krivice.
Još nešto, možda je zbog zombija Tunje Filipovića, ali mi strahovito idu na ganglije tzv. intelektualci opće prakse. To je ono, sjedite tu pa da vam ja držim vaz o svemu i svačemu. Ne možeš znati sve o svemu, nipodaštavaš znanje i iskustvo ljudi koji su se specijalizirali u određenim oblastima. Malo to naginje i na ona komercijalizirana predavanja kakva su aktuelna u Americi... opet ne možeš kriviti čovjeka za takav način zarađivanja, ako nije dovoljno iskorišten tamo gdje bi mogao više pomoći ovoj zemlji.
Raspisah se ja, oprostite na dugom postu.
Kako god, mogu problematizirati neka njegova razmišljanja. Kao čovjek koji je puno toga vidio i pročitao, a u isto vrijeme redovno prati današnje medije, mogu samo zamisliti nivo njegovog gađenja na neke stvari koje može čuti i pročitati. On ukazuje na sve te silne nelogičnosti, ali njegovi zaključci spram toga nisu dobri. Život je dinamična kategorija i ne možemo sve premotati 20, 70 ili 130 godina unazad. Ako smo nekad svi bili jedan narod sa tri vjere, valjda zaključak treba biti da sada svi možemo živjeti zajedno i graditi ovu zemlju. Nije ispravan zaključak da se sada svi čarobnim štapićem trebamo vratiti na stanje iz 19.vijeka.
Isto tako bi mogli reći da je vrijeme Titove Jugoslavije bilo najprosperitetnije na ovim prostorima u modernoj istoriji. Rodio sam se u toj zemlji i volio je dječijom ljubavlju. Ali nakon onoga što se desilo ne bih nikad dao svoj pristanak ponovnom formiranju neke Jugoslavije... jednostavno neke stvari se dese i ne mogu se popraviti. Puno stvari u našoj istoriji su loše, ali su se desile i dio su našeg kolektivnog iskustva i ne mogu se isključiti.
Naš narod/narodi jesu zapušteni, ali najlakše je dati takvu konstataciju. Puno teže je pokušati promijeniti takvo nešto makar i za 1%. Koliko je uvaženi profesor učinio na poboljšanju znanja ljudi koji izlaze sa FPN-a, koji je pao na najniže grane u istoriji? Znači, iako daje dobre dijagnoze na globalnom planu, pada na lokalnom.
Iz silnih informacija koje procesira tako nekad nastane i bućkuriš od razmišljanja... kakva je njegovo amnestiranje zločinaca Karadžića i Mladića od planiranja genocida u Srebrenici. Apsolutno sramotno razmišljanje... kakav svijet i planiranje Srebrenice
Još nešto, možda je zbog zombija Tunje Filipovića, ali mi strahovito idu na ganglije tzv. intelektualci opće prakse. To je ono, sjedite tu pa da vam ja držim vaz o svemu i svačemu. Ne možeš znati sve o svemu, nipodaštavaš znanje i iskustvo ljudi koji su se specijalizirali u određenim oblastima. Malo to naginje i na ona komercijalizirana predavanja kakva su aktuelna u Americi... opet ne možeš kriviti čovjeka za takav način zarađivanja, ako nije dovoljno iskorišten tamo gdje bi mogao više pomoći ovoj zemlji.
- pirmin
#92 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Pretpostavljam da imas udjela u trenutnom talu vodecih indijanaca pa ti je u interesu da budes diopemanapemani wrote: Tebi se prvom nimalo ne bi svidjelo kada bi se počelo provoditi u dijelo ono o čemu priča profesor Spahić.
kampanje protiv Profesora?
Ili kako da razumijem ovu izjavu?
Ja potpuno shvatam da ce ljudi koji imaju direktnu ili indirektnu povezanost sa trenutnim vodecim strukturama sve
uciniti da ucutkaju ovog covjeka, kako ovdje u cyber svijetu tako i u onom realnom, svakodnevnom. Normalna je to
pojava u svim drustvima.
- ljiljan89
#93 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
ljiljan89 wrote:ne bih ja mogao nista odredjivati jer nisam sposoban za takvo nesto ali bi sigurno volio vidjeti nekoga ko je sposoban i da provodi ove cinjenice
obrazlozipemanapemani wrote:Tebi se prvom nimalo ne bi svidjelo kada bi se počelo provoditi u dijelo ono o čemu priča profesor Spahić.
-
popajic
#94 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
@ultima ,
Ko pametno zbori "oprasta" mu se podugacak post
Ko pametno zbori "oprasta" mu se podugacak post
- poznanik
#95 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Uoči vlastitu "smiješnu" kontradiktornost i pojasni svoju misao, objasni šta je dr. Spahić pogriješio kad je spomenuo dr. Filipovića?ultima_palabra wrote:... Profesora sam slušao prije desetak godina i još uvijek je isti... jedna živuća enciklopedija činjenica, toliko je toga uradio i napisao da je izlišno nabrajati... na forumu sporiti takvog čovjeka bi bilo smiješno...
...Još nešto, možda je zbog zombija Tunje Filipovića, ali mi strahovito idu na ganglije tzv. intelektualci opće prakse. To je ono, sjedite tu pa da vam ja držim vaz o svemu i svačemu. Ne možeš znati sve o svemu, nipodaštavaš znanje i iskustvo...
- ultima_palabra
#96 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Pročitaj cijeli post... ko je skonto, skonto je.poznanik wrote:Uoči vlastitu "smiješnu" kontradiktornost i pojasni svoju misao, objasni šta je dr. Spahić pogriješio kad je spomenuo dr. Filipovića?ultima_palabra wrote:... Profesora sam slušao prije desetak godina i još uvijek je isti... jedna živuća enciklopedija činjenica, toliko je toga uradio i napisao da je izlišno nabrajati... na forumu sporiti takvog čovjeka bi bilo smiješno...
...Još nešto, možda je zbog zombija Tunje Filipovića, ali mi strahovito idu na ganglije tzv. intelektualci opće prakse. To je ono, sjedite tu pa da vam ja držim vaz o svemu i svačemu. Ne možeš znati sve o svemu, nipodaštavaš znanje i iskustvo...
- armin071
#97 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Iako se s tvojim stavovima uglavnom slažem ovdje ne mogu. Nije ovdje prof. Spahić govorio u vraćanju u 19. vijek nego u apsurdnosti ovih podjela u BiH. Niko ljudima ne brani da budu ono što jesu danas Bošnjaci,Srbi, Hrvati ali da trebaju da shvate da je to u biti jedan narod različitih vjeroispovjesti te da trebaju u budućnosti tražiti ono što ih spaja a ne ono što ih razdvaja jer upravo to nam podastiru ovi političari da bi lakše vladali masom. I to je bila sva poenta njegovog govora. E sad što u njegovom govoru ima masa ČINJENICA koje ne odgovaraju nijednom od ova "tri naroda" to je drugi par cipela. Ali eto živjela KONSTITUTIVNOST dok se i zadnji normalan insan ne iseli iz BiH i onda će valjda ostati samo čisto konstitutivni spremni na "suživot".....ultima_palabra wrote:Evo odvojih vremena da poslušam čime su forumaši toliko impresionirani. Profesora sam slušao prije desetak godina i još uvijek je isti... jedna živuća enciklopedija činjenica, toliko je toga uradio i napisao da je izlišno nabrajati... na forumu sporiti takvog čovjeka bi bilo smiješno.
Iz silnih informacija koje procesira tako nekad nastane i bućkuriš od razmišljanja... kakva je njegovo amnestiranje zločinaca Karadžića i Mladića od planiranja genocida u Srebrenici. Apsolutno sramotno razmišljanje... kakav svijet i planiranje SrebreniceDa, MZ nije ništa učinila da se to zaustavi, ali ovakve teorije zavjere samo idu na vodu velikosrpskim relativizatorima krivice.
- Josip321
#98 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Slušao sam predavanje ovoga lika. Naravno, ne slažem se sa svime njegovim izlaganjem 100% ali sa većinom jesam. Moram reći da sam pozitivno iznenađen. posebo dozom njegovoga sarkazma na naše prizemne prepirke koje su neosnovane.
- ultima_palabra
#99 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
A kako to da shvate? Evo prolaze godine, a ljudi nikako da "progledaju". Treba prihvatiti realnost i raditi na njenom poboljšanju, umjesto inzistirati da je 90% ljudi u krivu. Neka i jesu u krivu, opet su u većini.armin071 wrote:Iako se s tvojim stavovima uglavnom slažem ovdje ne mogu. Nije ovdje prof. Spahić govorio u vraćanju u 19. vijek nego u apsurdnosti ovih podjela u BiH. Niko ljudima ne brani da budu ono što jesu danas Bošnjaci,Srbi, Hrvati ali da trebaju da shvate da je to u biti jedan narod različitih vjeroispovjesti te da trebaju u budućnosti tražiti ono što ih spaja a ne ono što ih razdvaja jer upravo to nam podastiru ovi političari da bi lakše vladali masom. I to je bila sva poenta njegovog govora. E sad što u njegovom govoru ima masa ČINJENICA koje ne odgovaraju nijednom od ova "tri naroda" to je drugi par cipela. Ali eto živjela KONSTITUTIVNOST dok se i zadnji normalan insan ne iseli iz BiH i onda će valjda ostati samo čisto konstitutivni spremni na "suživot".....
Daleko od toga da mi se to sviđa, ali je tako.
- MuaDib
#100 Re: Besim Spahic - Direktno u kost!
Prof. Spahić, apsolutno ne udara na konstitutivnost naroda BiH.Skijaš wrote:Šešelj bez kalašnjikova. Svako onaj ko udara na konstitutivnost tri naroda i tri službena jezika, ne želi dobro ovoj zemlji i opravdava separatizam. Niti jedan političar, niti jedna stranka, niti jedan narod to nema pravo dovoditi u pitanje.
Ali osporava postojeće poimanje konstitutivnosti, jer je nama mnogo bolje bilo kada smo bili samo narodi Bosne i Hercegovine. Čim se počelo pričati o konstitutivnosti u prvoj višepartijskoj skupštini BiH , došli smo do rata. Pa na kraju dođosmo na triparitetni model, koji onemogućava bilo kakav iskorak, jer politički sistem je podređen iskrivljenoj nacionalnoj svijesti. Narodi BiH trebaju da postignu novi dogovor, koji će obezbjediti stvarnu ravnopravnost, a ne kvaziravnopravnost koja je čista etnokratija. I prof. Besim je na tragu toga. A sa druge strane, dobro govori kako postići koliku-toliku koheziju BH društva, jer je naša istorija toliko isprepletena, a ne separirana kako govore nacionalističke elite.