Lijepo si ti nama namoralisa... iz Finske, jakakomicika wrote:Citam vas i moram vam priznati da mi je secer opasno skocio,a da ne govorim za pritisak.Ogorcena sam razmisljanjem pojedinaca.
Prica im se svodi na "sta je nama Bosna dala da je volimo","bolje je na zapadu","nema za mene zivota u Bosni" itd.
Domovina se voli bezuslovno.To je nesto poput ljubavi majke prema djeci ili obrnuto.Svako ko je bio u ratu ovdje zna o kojim se osjecanjima radi.
Svaki kamen ostecen u ratu,most,svaka zgrada,biblioteka,mene je bolio do srca,jer je taj kamen ili most dio zemlje u kojoj sam rodjena.Nasa Bosna je ranjena i jos uvijek krvari,a pojedinci samo dosipaju sol na ranu.
Jeli Bosna kriva sto je na nju izvrsena agresija?
Sto su nam sume posjecene?Ko ih je posjekao?Ko je kriv sto nam je na svakom uglu osiromaseni uranijum?Kako i ko pomaze ovoj zemlji?
Ja sam na zapadu,evo vise od godinu dana.I znate li sta?Ne bih mijenjala pedalj moje Bosne za cijelu Finsku,ma kakvu ona vodu ili sume imala.Ja ne pripadam ovdje,ja sam ovdje stranac i ne stidim se reci da sam Bosanka.Ne nisam jugoslovenka,nego Bosanka.Nigdje na svijetu ljepse ne mirise kafa dok se przi i kad je mlin melje,nego u Bosni.Ubi me nostalgija.Cak i kad uzimam knjige iz biblioteke,nadjem sebe u situaciji da biram knjige vezane za rat,za Bosnu i svaki put se iznova ubijem.A vazda sebi obecam da necu vise,jer boli....Svaki dan proveden u ratu ja sam ponovo odbolovala,i svakim danom moja ljubav prema domovini je jaca.
Zao mi je onih koji kazu da im je maceha bolja od rodjene majke.Ipak,neka vam je sa srecom.Ako vec nemozete pomoci Bosni,nemojte joj ni odmagati.A ne treba ona puno,samo ljubav djece svoje.
Pa sto napusti svoju mater ili jos gore dijete koja je krvarilo i jos uvijek krvari?