Jedna nelegalnost ne opravdava drugu!astrid wrote:Nelegalno je biti i radnik kod privatnika na crno,ali ljudi ipak rade.Mnogi od njih tako i porodice izdržavaju jer nemaju bolje,a ako se bune ostaće i bez to malo.Baudelaire wrote:Ne bih se mijenjao između ostalog i jer je nelegalno.
Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
- Jara
#76 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
- HAVANA
#77 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
prilagodjena wrote:tako je havana,moj otac još od prije rata ima građevinsku firmicu...nije to ništa veliko ni strašno profitabilno ali od tog je hranio porodicu i vazda,uredno plaćao porez državi
sad ima istu tu firmu,nakon rata je opet aktivirao,ali je jedva sastavlja kraj s krajem
zaštojer svi rade na crno,niko poreza ni dadžbina ne plaća tako da su strahovito oborili cijene rada
![]()
![]()
naravno,niko od nadležnih inspekcija ih ne dira samo da bi se spriječili socijalni nemiri a to što smo svi na gubitku tako...nema veze
Naravno da ne moze opstati u ovakvim uslovima rada.
Inspekcija ovim sto rade na crno nista i ne moze niti ih ganja ali su zato azurni pravo kod registrovanih pravnih lica,pa je tako jako bitan i podlijeze drasticnoj kazni i uokviren grb bih(mora uokviren),prva pomoc,prasina,istaknuta cijena na svakom artiklu,radno vrijeme...sve je bitno...a bitno je zarad deranja guzova...
Juce mi bas bio drug,vratio se i registrovao oficijelni auto servis...Vec su mu se natovarili na kosti a zaposlio cetvoricu na papire...800km plata x 4... pa on,pa doprinosi,pa knjigovodja,pa kirija,struja,grijanje,voda...
Rekao sam mu...neces ti dugo,moj ti...jos ce te olajavati da si supak,skupa ti zamjena seta kvacila 100km,zupcastog 100km...bices lopov glavni
Al tako je to kod nas...Onaj sto preko firma postavlja plocice po 12 km je supak i veliki gazda a onaj sto postavlja po 9 km na crno je fin i jadan,bori se,sta ce jadan,na birou je...
- basicm
#78 Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Havana
Mi ocito na pricamo o istoj temi.
Pa ne prodaju se plocice na ulici, nego zastavice i povrce.
A sto se tice svega ostalog sto ste rekli, tu se slazem. Ali krenuti od velikih, a ne od ulice.
A sto se tice svega ostalog sto ste rekli, tu se slazem. Ali krenuti od velikih, a ne od ulice.
- HAVANA
#79 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
O povrcu da ne govorim i dnevnim prometima na crno i veliko...
Rekao sam vec...koga interesuje nek stane na most kod vilsonovog i prebroji onog sa kospicama i kikirikijem koliko proda u toku jednog dana...Sta ce jadan,vid mu kolica starih...
Kojih velikih?Jel podobnih ? Njima nista ne mozes,i u tome je problem.Sve je u ovoj zemlji protkano ratom,vjerom,nacijom ...u cilju vjecitog dizanja tenzija...da oni mogu klepati...
A drugi veliki,ili malo veci...koji su svojim radom nesto napravili a bez politicke pozadine...ako si primjetio u zadnje 2 godine il su potonuli ili tonu...
I da se razumijemo,uvijek ce biti rada na crno.Svugdje ga ima ,ali ovo ovde i sa ovakvom zemljom je neizdrzivo...
Ko ce isfinansirati sve penzionere,nezaposlene,socijalne slucajeve? A da ne govorim o silnim borcima i invalidima,a svi od prvog dana i sa velikim postotkom invaliditeta...kud stadosmo,mogli smo do tokija doc
Na drzavi je da obezbijedi uslove i stimulise regularno poslovanje a dopustanjem crnog trzista i gusenjem i ono malo jada od privatnih firmi, nece daleko dogurati...
Nemam ja nista protiv nane sa persunom,ni protiv nekog penzionera sto pomalo raducka ali itekako imam protiv mnogih za koje znam koliki su im prometi i sta rade...i smiju se nama,nama levatima sa firmom...
Rekao sam vec...koga interesuje nek stane na most kod vilsonovog i prebroji onog sa kospicama i kikirikijem koliko proda u toku jednog dana...Sta ce jadan,vid mu kolica starih...
Kojih velikih?Jel podobnih ? Njima nista ne mozes,i u tome je problem.Sve je u ovoj zemlji protkano ratom,vjerom,nacijom ...u cilju vjecitog dizanja tenzija...da oni mogu klepati...
A drugi veliki,ili malo veci...koji su svojim radom nesto napravili a bez politicke pozadine...ako si primjetio u zadnje 2 godine il su potonuli ili tonu...
I da se razumijemo,uvijek ce biti rada na crno.Svugdje ga ima ,ali ovo ovde i sa ovakvom zemljom je neizdrzivo...
Ko ce isfinansirati sve penzionere,nezaposlene,socijalne slucajeve? A da ne govorim o silnim borcima i invalidima,a svi od prvog dana i sa velikim postotkom invaliditeta...kud stadosmo,mogli smo do tokija doc
Na drzavi je da obezbijedi uslove i stimulise regularno poslovanje a dopustanjem crnog trzista i gusenjem i ono malo jada od privatnih firmi, nece daleko dogurati...
Nemam ja nista protiv nane sa persunom,ni protiv nekog penzionera sto pomalo raducka ali itekako imam protiv mnogih za koje znam koliki su im prometi i sta rade...i smiju se nama,nama levatima sa firmom...
HAVANA wrote:zahvalan wrote:basicm wrote:Ma dajte, koga farbate!
Ne valjaju ljudi koji prodaju zastave, persun, kospice i svu tu robu i zakinu poreza koliko bi se u kovanicama dalo, a sve to da ne bi djeca gladna u kuci ostala, a valjaju tajkuni koji zavrcu milione poreza ali zato ima odredjeni procenat radnika prijavljen na minimalac.
Vi ocito niste nikad osjetili kako je ne imati, nego vam je uvijek bilo fino i vasi nenapaceni mentalni sklopovi ne mogu prozvakati zasto se ti ljudi i mrznu i gore na ulicama.
Kazu da je najgora kletva: Imao pa nemao. Ne dao Bog to nikome!![]()
![]()
Svi govore da znas ti koliko oni zarade,a niko od njih se ne bih mijenjao s njima
Koji oni? O kome pricamo?Oni o kojim ja pricam imaju itekako...
Znam dobro njihovo imovinsko stanje i sta kupuju i od cega zive...Izmedju ostalog kupuju i kod mene robu koja nikako ne spada za siromasniji sloj stanovnistva...
Ne bih se mijenjao sa njima,u pravu si,gade mi se...Uzimati invalidninu na kurcevo zdravlje i metak koji ga je nekad okrznuo po guzovima,dobijene motokultivatore za povratak u rodnu grudu prodavati po 1000km,svaku mogucu donaciju sebi srediti pored onih kojima je to stvarno potrebno i onda se ne vratiti u tu grudu,kupovati robu sa otpisanim rokom trajanja i prodavati je na ulici...Ne hvala.
Kome vi pricate sta znaci ne imati?Ne prica se o babinim sinovima uskrsnulim u poslijeratnim godinama,bliskim vlasti i iz prvog safa...oni su sebe namirili...
Pricam o obicnom covjeku koji zeli da radi sa registrovanom firmom i da bude konkurentan na trzistu a ne moze biti zbog nelegalnog rada...Registruj ti firmu,zaposli ljude pa kreci stanove,radi struju,grijanje,otvori granap...pa cu te pitati mozes li opstati pored onih koji sve rade na crno...Bices skup,svi ce lajati na tebe da si kurceviti gazda a jedva ces opstajati sa svim nametima nadasve demokratske i pametne vlasti koja stimulise privredu i privatne poduzetnike(al u qrcu)...
41 godina mi je i nemas ti meni sta pricati o imanju i nemanju...3 puta imao,3 puta nemao,bio kokuz da ne moze veci,bio imucan...Lako cu ja za sebe,ja cu se snaci ali sta ce ovi kreteni kad pozatvaraju i ovo malo jada sto regularno radi...to ne znam,naplatice mudo marjanovo...jos malo vremena je ostalo...
Navodite pricu na nanu sa persunom a niko ne prica o tome...
Shvatate li vi da postoje strasno profitabilni poslovi koji ocima posmatraca ne izgledaju tako a donose ogroman novac i vecina njih je u neregularnom poslovanju , direktno ugrozeni smo svi mi skupa?
Shvatam mnoge koji rade a prijavljuju na minimalac,otpustaju radnike...ne mogu opstati...
Ne podrzavam one koji prijavljuju na minimalac,ne izdaju racune...a prodaju tonu pite i cevapa dnevno...dnevni promet im ko sve plate radnika za jedan mjesec...Ne podrzavam one koji dolaze do posla preko stranke,crkve i dzamije a roba im 2 puta skuplja nego kod nestranackog jadnika koji je duplo jeftiniji od njih ali ne moze prodati...
Mrzim ali bas mrzim one koji na racun rata uzimaju sve moguce povlastice a klepaju na crno velike pare i smiju se nama budalama...za lijeka im trebalo...Inace,svi smo mi u qrcu debelom.Totalno poremecena shvatanja u kompletnom drustvu.Zna se sta se smije a sta ne u normalnom drustvu,samo sto mnogi zatvaraju oci...Skupo ce nas kostati...
-
Baudelaire
#80 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Možemo mi tolerisati nani, nije u tom fazon niti će nana sama uništiti ekonomiju Bosne i Hercegovine, međutim postavlja se pitanje gdje je realna granica i kako nekoga osuđivati, a nekoga ne za gotovo istu stvar.
- HAVANA
#81 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Granica je zabraniti i kaznjavati taj vid trgovine a stimulisati legalne tokove novca.Samim tim i nana bi bila u boljoj poziciji i ne bi se jadna smrzavala po ulici...Ali za nase kretene je to nauka a i ne interesuje ih to...zbog...
A za posljedicu imamo ovo sto imamo i torove pune levata...u svom,na svom...
dok oni klepaju...
I onda opet dolazimo na ono, sto je vise...Dozer wrote: Medjutim, kako god se okrene, uvijek dolazimo na ono da vlastima jednostavno nije u interesu da bilo sta poboljsaju, jer to onda vodi mogucem poboljsanju ekonomskog stanja gradjana, a onda i padu popularnosti etnicke price.
poznanik wrote: Legalno i ilegalno poslovanje su obrnuto proporcionalne veličine - što je više ilegalnih, manje je legalnih.
A za posljedicu imamo ovo sto imamo i torove pune levata...u svom,na svom...
- poznanik
#82 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Je li ovog jadnika...HAVANA wrote:...Rekao sam vec...koga interesuje nek stane na most kod vilsonovog i prebroji onog sa kospicama i kikirikijem koliko proda u toku jednog dana...Sta ce jadan,vid mu kolica starih...![]()

- HAVANA
#83 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
- poznanik
#84 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Nije on, ne brini...HAVANA wrote:Sta je ovo, kod muhe? ..
- BHF_Manijak
#85 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Stariji cica, na jednom od mostova u wilsonovom, mislim da je ondje negdje u blizini masinckog faxa??? Zar ubi pare na onim kokicama i sokovima?!HAVANA wrote:Sta je ovo, kod muhe? Ma jok to,ovaj jeste jadan u poredjenju sa onim o kojem ja pricam...
- zahvalan
#86 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Havan Prvo Kukas kako ti smeta Trgovina na Crno a na Temi o Fiskalizaciji podrzavas sto ljudi Muljaju
Kao Prvo ovdje Pricamo o ljudima koji izadju na ulicu s par gaca i Carapa u jednom Paketu a ne o nekim autopraonicama i tesarima zidarima itd itd
Kao sto ti neko rece Ako ce jadna nana sto proda danas gajbu Jabuka Unistiti BiH Ekonomiju onda je to jadna Ekonomija (a nece inace se ne bih u Sarajevu vozala auta od 100 hiljada,ima i ovdje dosta novca samo treba pritisnuti tamo gdje treba tj ove Velike )
A ja ti kazem da ima Stranaca koji su za godinu dana isplatili ulozen tj Novac kojim je kupljena Jedna velika BH kompanija. Pa ti zamisli 25 miliona godisnje Ciste zarade a ljudi rade kao Crnci Takve treba Pritisnuti a ne Ove sto prodaju smoki i Persun po Ulici
Kad si se vec dotakao teme o RVI i Penzionerima pa ja znam Licno Par njih koji su radili kao Nocni cuvari za neke manje Drzavne Firme (takvi su radili do Dolaska SDP-a na vlast )
U mom naselju imas svega i svacega. ima par Radno Sposobnih Penzionera (to su ovi sto su iz vojske otisli pravo u Penziju i sada rade za neke Privatne Pekare Dakle samim tim zauzimaju radno Mjesto takvim treba stati u kraj ali najvise u mom naselju imas ljudi koji nemaju ni Kuceta ni Maceta pa jadni moraju Prodavati ili neke biljne cajeve ili Smoki to je neka Minimalna zarada od 5 KM Dnevno a radi se od zvijezde do zvijezde
Ali i ti ljudi moraju kupiti Nesto da jedu samim tim platiti Porez Drzavi zato sam da se Pritisnu svi objekti (tj da im se uvede Fiskalizacija) u kojima se prodaje Hrana to je uz rad na Crno Najveci Problem
Pozdrav
Kao Prvo ovdje Pricamo o ljudima koji izadju na ulicu s par gaca i Carapa u jednom Paketu a ne o nekim autopraonicama i tesarima zidarima itd itd
Kao sto ti neko rece Ako ce jadna nana sto proda danas gajbu Jabuka Unistiti BiH Ekonomiju onda je to jadna Ekonomija (a nece inace se ne bih u Sarajevu vozala auta od 100 hiljada,ima i ovdje dosta novca samo treba pritisnuti tamo gdje treba tj ove Velike )
A ja ti kazem da ima Stranaca koji su za godinu dana isplatili ulozen tj Novac kojim je kupljena Jedna velika BH kompanija. Pa ti zamisli 25 miliona godisnje Ciste zarade a ljudi rade kao Crnci Takve treba Pritisnuti a ne Ove sto prodaju smoki i Persun po Ulici
Kad si se vec dotakao teme o RVI i Penzionerima pa ja znam Licno Par njih koji su radili kao Nocni cuvari za neke manje Drzavne Firme (takvi su radili do Dolaska SDP-a na vlast )
U mom naselju imas svega i svacega. ima par Radno Sposobnih Penzionera (to su ovi sto su iz vojske otisli pravo u Penziju i sada rade za neke Privatne Pekare Dakle samim tim zauzimaju radno Mjesto takvim treba stati u kraj ali najvise u mom naselju imas ljudi koji nemaju ni Kuceta ni Maceta pa jadni moraju Prodavati ili neke biljne cajeve ili Smoki to je neka Minimalna zarada od 5 KM Dnevno a radi se od zvijezde do zvijezde
Ali i ti ljudi moraju kupiti Nesto da jedu samim tim platiti Porez Drzavi zato sam da se Pritisnu svi objekti (tj da im se uvede Fiskalizacija) u kojima se prodaje Hrana to je uz rad na Crno Najveci Problem
Pozdrav
- HAVANA
#87 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
HAVANA wrote:Nek digne dva prsta ko je dobio taj povrat pdv-a...bez problema...![]()
Za moje vlastite pare dodje da me maltretira ako sam u pretplati...a njima stvoriti obavezu ko vode se napiti...
Ne znam do kada misle ovako al ako im je cilj da uniste i ovo malo jada sto radi sa registrovanom firmom i svim obavezama koje iz toga slijede...nek nam je sa srecom...
Inace izbjegavam pricati o tome sa ljudima koji nemaju vlastitu firmu jer je kod nas sve naopako pa i razmisljanje o gazdama!!!![]()
Velim,bujrum ko ti brani??? Otvori firmu,daj mamin i tatin stan pod hipoteku,zaposli par ljudi,zenu ko suduznika,par prijatelja ko zirante i udri...Para ko sodera...A sve lako...
- zahvalan
#88 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
HAVANA wrote:O cemu ti?Postavi post. Ovo je moj post sa te teme.
HAVANA wrote:Nek digne dva prsta ko je dobio taj povrat pdv-a...bez problema...![]()
Za moje vlastite pare dodje da me maltretira ako sam u pretplati...a njima stvoriti obavezu ko vode se napiti...
Ne znam do kada misle ovako al ako im je cilj da uniste i ovo malo jada sto radi sa registrovanom firmom i svim obavezama koje iz toga slijede...nek nam je sa srecom...
Inace izbjegavam pricati o tome sa ljudima koji nemaju vlastitu firmu jer je kod nas sve naopako pa i razmisljanje o gazdama!!!![]()
Velim,bujrum ko ti brani??? Otvori firmu,daj mamin i tatin stan pod hipoteku,zaposli par ljudi,zenu ko suduznika,par prijatelja ko zirante i udri...Para ko sodera...A sve lako...
Može biti da sam te zamijenio s Nekim, Izvini
Ako ti nije tesko da napises koliko ti Duguju i koliko Godina ??
Drago mi je da smo rijesili nesuglasice Dakle Nece Nana sto Prodaje Priglavke Srusiti Ekonomiju nego Veliki Igraci
Pozdrav
- muha_sa
#89 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
nije ManijaceBHF_Manijak wrote:Stariji cica, na jednom od mostova u wilsonovom, mislim da je ondje negdje u blizini masinckog faxa??? Zar ubi pare na onim kokicama i sokovima?!HAVANA wrote:Sta je ovo, kod muhe? Ma jok to,ovaj jeste jadan u poredjenju sa onim o kojem ja pricam...
-protiv ovih nemam ama baš ništa--razumijem ciku i cikice koji ovako preživljavaju---isto tako kod mene pored Konzuma se skupe pa prodaju svoje proizvode--svake subote sam prvi koji ce kupit nešto od njih cjeneci njihov trud i rad
-gore me prozvaše da sam esteta
-
miki.ba
#90 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Pa ljudi 20 m od tog ulićnog prodavaća prodaju iste te stvari samo je razlika što ovi u radnjama plaćaju dađbine i naravno moraju biti skuplji, o tome ti prića havana.basicm wrote:Havana
-
Baudelaire
#91 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Vala oni gore po Ferhadiji, tačnije oko Ekonomije su sve, samo nisu jadnici koji jedva preživljavaju. Uostalom, našao prodavati petarde, jadan nema šta drugo, mora se živjeti 
- BHF_Manijak
#92 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Vidio sam da je onaj gore kod tebe u komsiluku, ali ja upitah za ovog sto ga Muha spominje, negdje na vilsonovom sto prodajemuha_sa wrote: nije Manijaceovo je kod "mog" mosta--pored Bosmalovog
![]()
-protiv ovih nemam ama baš ništa--razumijem ciku i cikice koji ovako preživljavaju---isto tako kod mene pored Konzuma se skupe pa prodaju svoje proizvode--svake subote sam prvi koji ce kupit nešto od njih cjeneci njihov trud i rad![]()
-gore me prozvaše da sam estetajesam esteta jer mi smetaju oni nakaradni stolovi na kojima se prodaje kinesko smece i to u Ferhadiji. Još malo pa ce u velkom parku organizovat takmicenje u bacanje kamena s ramena
- Hopkins
#93 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Otvori sliku u novom prozoru za potpuni prikaz.
Ne nadjoh prikladniju temu od ove... Dakle pacman na carsiji
Hadzibajricu, sram te bilo

Ne nadjoh prikladniju temu od ove... Dakle pacman na carsiji

- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#94 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
Sjajna tema. ..ulična prodaja je realna slika Bosne i Hercegovine. S jedne strane ti ljudi varaju državu za porez,prave nelegalan rad jer nemaju dozvolu čime uništavaju legalne prodavce a istovremeno ih ne možeš tek tako "ukinuti" jer smo svjesni da ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem.
Uvijek na Otoci kupujem "mimo" oficijelne pijace jer mi je žao ljudi, a pravo povrće mogu pronaći lupom
i jedino ponekad kod nana koje donesu kilogram ili dva nečega na cestu.
Koliko želim pravnu državu - toliko im držim "fige" jer im nije lako. Neka varaju sistem , nek što prije pukne da što prije formiramo novi - ljepši , bogatiji i pravedniji. Valjda
A varalice su svugdje pa i među njima
Uvijek na Otoci kupujem "mimo" oficijelne pijace jer mi je žao ljudi, a pravo povrće mogu pronaći lupom
Koliko želim pravnu državu - toliko im držim "fige" jer im nije lako. Neka varaju sistem , nek što prije pukne da što prije formiramo novi - ljepši , bogatiji i pravedniji. Valjda
A varalice su svugdje pa i među njima
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#95 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?
jbg kada je bal nek je maskenbalHopkins wrote:Otvori sliku u novom prozoru za potpuni prikaz.
Ne nadjoh prikladniju temu od ove... Dakle pacman na carsijiHadzibajricu, sram te bilo
![]()
![]()
![]()