Organizirano prosjačenje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#76 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Bodkin »

A jedan wrote:
Ambrozija wrote:
Ken_M wrote:

Meni je najbolja ona,

'nemoj sine tako proci alah ce ti pomoci... eeee nemoj sine nanu proci alah ce ti pomoci... eeeeee alah te nagradio siine'

:D
i kako da ostanes ravnodusan na ovo?
nikako, daj pare prevarantima. obasjace te allahova milost, iznad neba ce zasvjetliti dzenetski ajeti iz kurana i poziv svevisnjeg da se fino uputis sa onim senadom pjeske do ćabe, i nama se ne vratis dok mi dobro ne napunimo dzepove ovim pro-prosjacima.
a sine, ako imas paypal account, da mi halalis stogod. pa eto, kolko mozes, allah dragi ce ti pomoci i samo je on kadar da zna kakvo dobro djelo si ucinio. nemoj proci gladnog forumasa, allah te nagradio sinnee!!

ps. hocu da uvedem ovaj najbrzi internet sine, akobogdainshallah!!
:lol: :lol:
Ateista

#77 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ateista »

xDenisx wrote:
poznanik wrote:Možda niste primjetili, gotovo svaki od sarajevskih prosjaka, kada moli za novac, kune Alahom i sličnim islamskim nazivima.
A kad odu do recimo Bijeljine kune se Isusom sa sve krstom oko vrata.

Ciganska posla.
Nadam se da si svjestan da je ovo rasizam?

Kao prvo, kulturno se kaze romi, a drugo ne prose samo romi, niti svi koji su romi prose.
Ateista

#78 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ateista »

alica.k wrote:
r_faruk wrote::roll: znaci jednini nacin da to dijete ne bude zlostavljano je da mu dam marku kad ga vidim........
a ako das, znas da podrzavas taj kriminal.
uzas.
Ono ce vjerovatno svakako biti zlostavljano, zasto nije skupilo vise para i slicno...

Kad bi sve prestali da im daju pare, ne bi imali izbora nego da se prmijene i prilagode, ovako - zasto bi se mijenjali kad ima budala na ciji racun ce zivjeti.
Tina SA

#79 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Tina SA »

Najbolji način da se stane ukraj prosjačenju je nedavati novac.
Ta djeca su žrtve i to mora riješiti zakon ,oduzeti tu djecu nesavjesnim roditeljima ,kazniti ih za propuštenu brigu i djecu smjestiti u ustanovu uz mogućnost odgoja i obrazovanja te tako napraviti korisne članove za društvo.
Druga vrsta prosjaka su nane koje su žrtve svoje djece koja vozaju đipove a majka prosi.
To je već biznis i treba ispitati gdje stanuju ,ko dolazi po lovu i otkrića su porazna.
malaplavooka

#80 Re: Organizirano prosjačenje

Post by malaplavooka »

@ Tina

Slažem se s tobom u potpunosti ali...ja ne mogu proći pored djeteta a da mu ne dam, nema šanse...iako znam da novac neće zadržati ali ne mogu i gotovo :cry: Na poslu me često kritikuju zbog toga što kad izađemo na pauzu obavezno se zadržavam radi te djece.Tako mi je kolega nedavno pokazao skupinu prosjaka koja izlazi iz novog novcatog automobila i to nekakv Audi ( ne razumijem se u to) :shock: Da nisam vidjela vlastitim očima nikad ne bih vjerovala. Dovezu ih i izbace na određenoj lokaciji... :cry:
chuchumbamayumbe

#81 Re: Organizirano prosjačenje

Post by chuchumbamayumbe »

malaplavooka wrote:@ Tina

Slažem se s tobom u potpunosti ali...ja ne mogu proći pored djeteta a da mu ne dam, nema šanse...iako znam da novac neće zadržati ali ne mogu i gotovo :cry: Na poslu me često kritikuju zbog toga što kad izađemo na pauzu obavezno se zadržavam radi te djece.Tako mi je kolega nedavno pokazao skupinu prosjaka koja izlazi iz novog novcatog automobila i to nekakv Audi ( ne razumijem se u to) :shock: Da nisam vidjela vlastitim očima nikad ne bih vjerovala. Dovezu ih i izbace na određenoj lokaciji... :cry:
A ti nastavi da daješ... :-?
Ako ti je već stalo do djeteta, ne daji pare. Daj djetetu čokoladicu, kiflu, bombonu, bilo šta drugo osim CASH-a!
Tina SA

#82 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Tina SA »

Razumijem -ali bolje je dati nešto da pojede :sad: .Čitala sam o prosjačenju u Hrvatskoj.Postoje indicije da se roditelji zadužuju kod kriminalaca i onda iznajmljuju djecu da prose ,upravo iz razloga što su ljudi osjetljivi na djecu.
Ali za mene je van pameti tražiti prava od društva ,ako roditelj nema milosti prema svome djetetu.
Poznajem i drugu vrstu roma koji su godinama stanovali preko puta moje tete u Buća potoku,ljudi koji rade ,koji su predivne komšije i sada i sami žrtve ovih koji dalaze odnekuda i brukaju rome koji žele više.
Miki123

#83 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Miki123 »

Ateista wrote:
xDenisx wrote:
poznanik wrote:Možda niste primjetili, gotovo svaki od sarajevskih prosjaka, kada moli za novac, kune Alahom i sličnim islamskim nazivima.
A kad odu do recimo Bijeljine kune se Isusom sa sve krstom oko vrata.

Ciganska posla.

Kao prvo, kulturno se kaze romi, a drugo ne prose samo romi, niti svi koji su romi prose.

ubit će nas ova politička korektnost.. nije šija jest vrat.
madner

#84 Re: Organizirano prosjačenje

Post by madner »

Poprilicno sam siguran da su svi organizovani prosjaci cigani.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#85 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Truba »

ne morate ići u biljeljinu
da biste vidjeli međureligijsku suradnju kod roma
dovoljno je iz dobrinje preći u istočno sarajevo :mrgreen:
i usporediti prosjake
od alaha do isusa i svetog save za tili čas :mrgreen:
sinuhe

#86 Re: Organizirano prosjačenje

Post by sinuhe »

Sta fali. Prosjaci i predsjednik borackog udruzenja pa od tih para pravi vikendicu. Neka malih Roma.
madner

#87 Re: Organizirano prosjačenje

Post by madner »

Fali to sto mali rom uprlja auto namjerno, fali to sto copor roma zastrasuje zene kako bi doslo do para. Fali to sto te ljudi ruzno gledaju kada ga volejom podsprajcas.
Ateista

#88 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ateista »

chuchumbamayumbe wrote:

A ti nastavi da daješ... :-?
Ako ti je već stalo do djeteta, ne daji pare. Daj djetetu čokoladicu, kiflu, bombonu, bilo šta drugo osim CASH-a!
Upravo tako, ako je nekom stvarno tesko da ne da, neka im da nesto sto ce pojesti, iako ni za to ne mozes garantovati.
Ateista

#89 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ateista »

Miki123 wrote:
Ateista wrote:
xDenisx wrote: A kad odu do recimo Bijeljine kune se Isusom sa sve krstom oko vrata.

Ciganska posla.

ubit će nas ova politička korektnost.. nije šija jest vrat.
Nije isto, cigan je pogrdni naziv za rome, kao sto je crncuga za crnce i slicno.

Isto tako ne treba generalizovati i sve prosjake svrstavati u rome, prvo zbog postovanja prema onim romima koji posteno rade a drugo zato sto ih ima i koji nisu romi a prose, treba bjezati od generalizacija i predrasuda.
chuchumbamayumbe

#90 Re: Organizirano prosjačenje

Cigani Ivanovići su moj omiljeni sastav, i šta sada? Treba da ih zovem Romi Ivanovići?!
:roll:
Volio bih da mi se javi neko od pripadnika romske populacije i direktno odgovori da li je naziv "cigani" uvredljiv?
Za "firaun" pretpostavljam da jeste?!
8-) :run:
terra_incognita

#91 Re: Organizirano prosjačenje

Post by terra_incognita »

Cigan nije pogrdan nego njemacki naziv za rome.

Pogrdan je firau firgos i sl.
Ateista

#92 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ateista »

Ne znam, ja sam naucio da je cigan pogrdan naziv i da je kulturno reci rom, ali eto, vi kako hocete.
Ateista

#93 Re: Organizirano prosjačenje

Post by Ateista »

A jedan wrote:
Ateista wrote:Ne znam, ja sam naucio da je cigan pogrdan naziv i da je kulturno reci rom, ali eto, vi kako hocete.
netacno, na toliko kulturnih uradaka sam vidio da napisu Tzigane( ako sam tacno spelovao).
na vinilima, nekim izlozbama njihovih rucnih radova, kulturne bastine i sl.
Ok, onda je to do ljudi koji su taj naziv cigani koristili iskljucivo u negativnom kontekstu dok se kada hoces sa postovanjem da govoris o pripadnicima tog naroda uglavnom koristila rijec romi.
xamp

#94 Re: Organizirano prosjačenje

Post by xamp »

chuchumbamayumbe wrote:Treba to uraditi kao što su u Ljubljani uradili (bar sam tako čuo).
Javno se oglasio gradonačelnik, pozvao stanovništvo da ne daju prosjacima NIŠTA, ljudi ispoštovali apel i ovi otišli iz Ljubljane u roku od 10 dana.
Isto tako ovdje treba da se oglasi Behmen, da se javno pozove stanovništvo da ignorišu prosjačenje i ovi će sami da odu tamo gdje mogu isprositi.
Mozes misliti sta bi njemu narod uradio, kada je napravio ovoliki problem i pretnje za Suljagica jer je ukinuo vjeronauku iz prosjeka ocjena...
terra_incognita

#95 Re: Organizirano prosjačenje

Post by terra_incognita »

A jedan wrote:
Ateista wrote:Ne znam, ja sam naucio da je cigan pogrdan naziv i da je kulturno reci rom, ali eto, vi kako hocete.
netacno, na toliko kulturnih uradaka sam vidio da napisu Tzigane( ako sam tacno spelovao).
na vinilima, nekim izlozbama njihovih rucnih radova, kulturne bastine i sl.
upravo

Zigeunersnitzel mi bas u vrijeme pauze pada na pamet :D

Image
shin

#96 Re: Organizirano prosjačenje

Post by shin »

Ja svoga roma zovem CD Rom :lol:
malaplavooka

#97 Re: Organizirano prosjačenje

Post by malaplavooka »

A kad vam dođe ono jadno malo dijete, onaj dječak što pere stakla na autu htjeli vi to ili ne, pa Vas pogleda onim okama???? E hajde odoli pa mu ne daj marku! O mati moja što si me rodila.... :( A ovih se dana naveliko priča o izgradnji azila za pse, a ta djeca? Bolje da pokupe njih i naprave im dom, sklone ih sa ulice...al' jok, mi ćemo praviti dom za pašćad! :twisted: :?
chuchumbamayumbe

#98 Re: Organizirano prosjačenje

malaplavooka wrote:A kad vam dođe ono jadno malo dijete, onaj dječak što pere stakla na autu htjeli vi to ili ne, pa Vas pogleda onim okama???? E hajde odoli pa mu ne daj marku! O mati moja što si me rodila.... :( A ovih se dana naveliko priča o izgradnji azila za pse, a ta djeca? Bolje da pokupe njih i naprave im dom, sklone ih sa ulice...al' jok, mi ćemo praviti dom za pašćad! :twisted: :?
Ne možeš tek tako djecu oduzeti roditeljima, na stranu što većina njih nema nikakvih dokumenata.
Opet ti kažem, ne daji im pare, daj im nešto da pojedu, popiju...
alica.k

#99 Re: Organizirano prosjačenje

Post by alica.k »

malaplavooka wrote:A kad vam dođe ono jadno malo dijete, onaj dječak što pere stakla na autu htjeli vi to ili ne, pa Vas pogleda onim okama???? E hajde odoli pa mu ne daj marku! O mati moja što si me rodila.... :( A ovih se dana naveliko priča o izgradnji azila za pse, a ta djeca? Bolje da pokupe njih i naprave im dom, sklone ih sa ulice...al' jok, mi ćemo praviti dom za pašćad! :twisted: :?
to su dva odvojena problema, nemojte i ovu temu da pretvorite u onu 1001 koje su zakljucane.
dezurni_ucenik

#100 Re: Organizirano prosjačenje

Post by dezurni_ucenik »

..
Last edited by dezurni_ucenik on 27/02/2012 13:14, edited 2 times in total.
Post Reply