Moderator: anex

Jeste jako je otrovan a mnogi ga pomijesaju sa ribizlom...Paunovac wrote:HvalaPrelijep je, šteta što se ne vidi baš najbolje. I jako je otrovan
U rodu Inachis imaš svakako samo jednu vrstu kod nas, Inachis io...Paunovac wrote:To je prelijepo, on mi je bio i inspiracija za nickMislim 90 % da je to vrsta roda Inachis, dnevni paunovac
![]()
Hvala što si ovako lijepu fotografiju podijelio sa nama.
Samo naprijed , još pitaš
Smrčak se može naći i po Alipašinom kad je vlažno, samo što brzo prođe. Nije baš toliko rijetka gljiva...Admir_1984 wrote:zar se ne zove smrcak![]()
pravo rijetka i skupa gljiva, ja sam je vidio prosle godine na Cvrsnici
Smrčak se može naći i po Alipašinom kad je vlažno, samo što brzo prođe. Nije baš toliko rijetka gljiva...[/quote]Admir_1984 wrote:zar se ne zove smrcak![]()
pravo rijetka i skupa gljiva, ja sam je vidio prosle godine na Cvrsnici
Svojim očima vala vjerujem.segi wrote: Smrčak se može naći i po Alipašinom kad je vlažno, samo što brzo prođe. Nije baš toliko rijetka gljiva...
Sad cisto sumnjam da ga ima na Alipasinu...
Nije kao tartuf,ali je rijedak
Znam za tu vrstu, ali nisam znala da je jedina kod nasU rodu Inachis imaš svakako samo jednu vrstu kod nas, Inachis io...![]()
Segi imaš li neku sliku gdje jede ovaj leptir da i ovo završimo?Paunovac wrote:Znam za tu vrstu, ali nisam znala da je jedina kod nasU rodu Inachis imaš svakako samo jednu vrstu kod nas, Inachis io...![]()
Onda je samo dilema da li je mužijak ili ženka
chengaba wrote:Segi imaš li neku sliku gdje jede ovaj leptir da i ovo završimo?Paunovac wrote:Znam za tu vrstu, ali nisam znala da je jedina kod nasU rodu Inachis imaš svakako samo jednu vrstu kod nas, Inachis io...![]()
Onda je samo dilema da li je mužijak ili ženka
![]()
Obecao sam i odrzacu rijec,samo se nadam da ce ga biti (mislim ako se snijeg otopi do jula)krompir i riza wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
bravo![]()
ovo mi je sad omiljena tema na sx-u![]()
segi, držim te za riječ , smrčak će me proganjati dok ga ne pojedem
Prelijepu..KatarinaKosaca wrote:Gledajući ove slike opet se čovjek podsjeti kako imamo lijepu zemlju..
Bice,mada sam ja ubacio i neke slike koje nisu sa crvenih stijena nego drugih dijelova Romanije!anna_maria wrote:@segi
Prelijepe fotke jos ljepse planine.
Nego segi, jesi se ti pomakao sa Crvenih stijena ili si samo gore slikao?
One jesu lijepe i na neki nacin simboliziraju Romaniju, ali pored njih ova ljepotica ima jos puno toga za pokazati.
Imas li sto sa Ravne Romanije?
I reci mi ova zadnja sa konjima, gdje si slikao? Nekako mi poznato![]()
Sve pohvale temi, a za tvoje fotke jedno veliko bravo![]()
![]()
P.S. Smrcak, reduse, lisicarke, vrganj..sve probala, romanijsko, naravno..i topla preporuka svima da kusaju.
Jagode, borovnice, maline, ribizle, kupine, divlje kruske i jabuke..Romanija ih je prepuna.
Sto se tice divljih zivotinja, nikad nisam ni jednu vidjela, dakle bez straha![]()
Poneka zmijica tu i tamo, ma nista strasno
KatarinaKosaca wrote:Romanije je ogromna. Iako smo govorili o flori, nismo spomenuli krave u okviru faune i najbolji kajmak i sir koji se proizvode. Nažalost, globalizacija čini svoje, pa sve manje prave , nego daju mlijeko u otkup, ali i dalje ostaje najboljeg kvaliteta.
Za one kojima se sviđa tema, treba napomenuti da sam ja samo potpisnik a naš @segi idejni tvorac. Hvala @segi...
Sir kajmak,ustipci,dzemovi itdKatarinaKosaca wrote:Kontam sad kako ne bi bilo loše imati restoran makrobiotičke ishrane i da sve bude iz prirode. Jedino što zimi ne bi radio, ili bi se jeo džem od šipaka
Ne može sir i kajmak u makrobioticisegi wrote:Sir kajmak,ustipci,dzemovi itdKatarinaKosaca wrote:Kontam sad kako ne bi bilo loše imati restoran makrobiotičke ishrane i da sve bude iz prirode. Jedino što zimi ne bi radio, ili bi se jeo džem od šipaka
Znam da ne moze u makrobiotici,ali restoran sa plodovima nasih planinaKatarinaKosaca wrote:Ne može sir i kajmak u makrobioticisegi wrote:Sir kajmak,ustipci,dzemovi itdKatarinaKosaca wrote:Kontam sad kako ne bi bilo loše imati restoran makrobiotičke ishrane i da sve bude iz prirode. Jedino što zimi ne bi radio, ili bi se jeo džem od šipaka![]()
Nego to bi bile gljive u svakom slučaju, onda neki jestivi cjetovi pohani bez jaja, pa čejevi od raznih trava i sokovi od istih, dalje.... šta može još da se pojede iz prirode.. da, naravno voće i voćne salate bez šlaga... povrće, ali da bude bez špricanja.... mislim da bi to išlo... ima za to tržišta..