JThomas wrote:pojedincima koji smatraju da je 15 dana necuganja dovoljno da se pred stručnjakom psihijatrom izbrišu tragovi 15 godina cuganja...mogu samo savjetovati da se upišu u advokate i dobro, dobro unovče svoj dar.
ali ovdje su svakako svi doktori svih nauka ovog svijeta pa me i ne čudi.
ja ti odgovorno tvrdim da jeste moguće. nisam doktor nauka, ponavljam ti da govorim iz iskustva. moraš uzeti u obzir da se i alkoholičari razlikuju od slučaja do slučaja.
na primjer, ovi što ih vidiš ispred granapa da cugaju pivu ili one rakije iz malih flaša. vjeruj mi prijatelju da je njih takvima napravio više dijetni režim (oni apsolutno ništa ne jedu, a i kad jedu to je suh hljeb) i nedostatak sna nego sami alkohol....
poznajem dosta slučajeva dugogodišnjih alkoholičara koji rade, imaju posao i u kakvom su takvom prijateljskom okruženju porodice - jedu i spavaju koliko toliko.
takvi slučajevi za 15 dana mogu prikriti sve simptome alkoholizma. to je period fizičke detoksikacije. kad takvi dođu kod doktora iz bilo kojeg razloga (recimo hitni slučaj), NIKAD neće priznati da su alkoholičari. obično kažu da se "loše psihički osjećaju" pa im je prva dijagnoza depresija.
najčešće im propišu antidepresive (zoloft, fluksilan i sl.) što je pogrešna terapija za njihovo stanje.
da bi alkoholičar uspješno bio tretiran OD KLJUČNE JE VAŽNOSTI DA UŽA PORODICA BUDE PRISUTNA NA PRVIH NEKOLIKO SEANSI KOD PSIHIJATRA. (naravno nakon fizičke detoksikacije, koja upravo traje 15-ak dana)....
psihijatar NE MOŽE zaključiti da je neko alkoholičar ako ovaj to sam ne prizna.
opet ponavljam - nemoj kao kriterij uzimati one žilavce ispred granapa koje je pojeo najviše život, pa onda alkohol. uzmi u obzir da se najčešće s alkoholizmom decenijama živi uspješno skrivajući to od šireg socijalnog kruga (kolege na poslu, šira porodica itd...)
ponavljam ti opet da iz vlastitog iskustva govorim. pročitao sam tonu literature i upoznao desetine alkoholičara, kao i ljude koji ih tretiraju.
pazi ovaj primjer: osoba iz moje porodice koja je imala taj problem je 20 godina pila alkohol. žestoka pića. radila je uspješno čitavo vrijeme na odgovornim poslovima. doduše, "bolovanja" su bila poprilično teška. pazi ovaj fenomen - neko ko pije 20 godina svakodnevno ima "dernek" u firmi (roštilj i cuga) i zamisli - tu pije sok. nije mogao podnijeti da neko to zna. naravno, "popravljao" se u wc-u.
išao je kod psihijatra "radi toga što se loše osjećao psihički", naravno, nikad nije spomenuo da pije. kao što sam i rekao psihijatar nikada nije posumnjao da se radi o alkoholičaru jer bi se ovaj pred kontrolu sredio tih 15-ak dana (multivitaminski napitci, crveno meso, surutka, beta glukan, b vitamin, hepatil, sylimarin...)
godinama je tretiran kao depresivni bolesnik.
naravno, dok se nije porodica uključila. i dok nisu počele zajedničke seanse. tu se skonta da ti ljudi imaju takvu nevjerovatnu sposobnost prilagođavanja (laganje, obmanjivanje, izmišljanje) da to čovjek teško povjeruje.
jedno je ključno - da bi psihijatar bilo šta rekao o tebi, prvo mu moraš reći šta te muči.