Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- saxson
#76 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Sad ste i mene zadeverali!Jedni tvrde da treba paliti a drugi da ne...
Sta bi na kraju ako je auto ispravno i dobro pali!?
- rotor
#77 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Napon moze biti u rasponu od 13.5 v do 14.5 v mnogo je bitnija jacina struje punjenja i trebalo bi da iznosi oko 10% jacine akumulatora, a to je oko 5-6 ampera. Punjenje sa jacom strujom stetno je po akumulator, narocito kad je akmulator potpuno prazan.Bakir1 wrote:ja koliko znam a mozda i nisam u pravu gornja vrijednost punjenja kod auta sa normalnim punjenjem je 13,8 preko toga ne valja.
e sad oscilacija od 0,2 na fazon umjeravanja kaze da je malo vise nego sto treba biti,a punjaci rade na 14 i vise da sto prije napune akumulator sto za strujni sistem u autu ne valja.
mozda je ovo prica napamet tj nije tacna ali po onome sto sam proveo kod autoelektricara kao dijete na nekoj praksi to je nekad bilo to.
Zato, da se nebi puno razmisljalo o tome, treba uzeti tkz "inteligentni punjac" koji punjenje akumulatora kontrolise elektronski i uvjek puni optimalnim naponom i jacinom struje, a ujedno ima i mod za odrzavanje akumulatora za one koji se ne koriste duze vrijeme.
Ja imam jedan ovakav:

...na ovim hladnocama ostavim ga po cijelu noc prikljucenim na akumulator, kola ujutru upale ko mina.
- saxson
#78 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ako dobro svatih ti imas garazu? Kako inace dovesti struju do auta i napajati taj punjac?rotor wrote:Napon moze biti u rasponu od 13.5 v do 14.5 v mnogo je bitnija jacina struje punjenja i trebalo bi da iznosi oko 10% jacine akumulatora, a to je oko 5-6 ampera. Punjenje sa jacom strujom stetno je po akumulator, narocito kad je akmulator potpuno prazan.Bakir1 wrote:ja koliko znam a mozda i nisam u pravu gornja vrijednost punjenja kod auta sa normalnim punjenjem je 13,8 preko toga ne valja.
e sad oscilacija od 0,2 na fazon umjeravanja kaze da je malo vise nego sto treba biti,a punjaci rade na 14 i vise da sto prije napune akumulator sto za strujni sistem u autu ne valja.
mozda je ovo prica napamet tj nije tacna ali po onome sto sam proveo kod autoelektricara kao dijete na nekoj praksi to je nekad bilo to.
Zato, da se nebi puno razmisljalo o tome, treba uzeti tkz "inteligentni punjac" koji punjenje akumulatora kontrolise elektronski i uvjek puni optimalnim naponom i jacinom struje, a ujedno ima i mod za odrzavanje akumulatora za one koji se ne koriste duze vrijeme.
Ja imam jedan ovakav:
...na ovim hladnocama ostavim ga po cijelu noc prikljucenim na akumulator, kola ujutru upale ko mina.
-
dariomiamigo
#79 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Raja meni se ova sijalica pali kad pritisnem kočnicu. I upaljena je samo dok pritisnem kočnicu.Jel zna ko objasniti , šta bi moglo biti ?
- johntra
#80 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
vjerovatno ti ne radi jedna od sijalica koja svijetli kad pritisneš kočnicu...
- rotor
#81 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ne, nemam garazu, ali imam dvoriste sa uticnicom za struju....saxson wrote: Ako dobro svatih ti imas garazu? Kako inace dovesti struju do auta i napajati taj punjac?
-
goran16v
#82 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
2,0 TDI sa predjenih 105k km, zadnji put upaljen 15.01. akumulator star 1,5 god, gorivo OMV, danas otkopan i uz prvi tezi okret upalio bez ikakvih problema.
-
530i
#83 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Auto stajalo 20+ dana sa spojenim akumlatorom, danas ga morao otkopati od snijega i skloniti, inače ga ne bih dirao haman do proljeća...akumlator iz januara 2006. godine...kresnuo je iz prve...vw 2.0 benzin...kad sam sjeo u njeg poslije otkopavanja snijega još nije ni hladno u njemu bilo...
-
misaoni
#84 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Nakon 7 dana, danas upalio auto. Akumulator star 2,5 godine. 1,5dci motor.
Malo duže verglanje..
Kratka vožnja poslije i malo rada u mjestu, svekupno nekih 45 minuta.
Nemam namjeru još svakodnevno ga voziti, ali eto danas sam malo probao..
Malo duže verglanje..
- chelo
#85 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
I ja sam jutros odcepio 1.5 dci i provozao se. U gradu patnja jos uvijek. Kljuc u padze, kremu na cipe.misaoni wrote:Nakon 7 dana, danas upalio auto. Akumulator star 2,5 godine. 1,5dci motor.
Malo duže verglanje..
- MrM
#86 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Znaci,koliko mi se cini, malo ko izvadi akumulator. Ja sam do sada palio par puta kada su bili najstrasniji minusi (valjda nece vise biti 'volkacke zime), bilo je uspjesno jer je akumulator star mjesec dana (inace auto je benzin), pa sam razmisljao da ipak izvadim akumulator, jer ne mogu da maknem s parkinga na kom je guzva kad nema snijega a kamoli sada kada su okolo planine od nanosa.
Mislim da se necu moci maknuti nigdje izgleda barem jos 15 dana, pa sam sada bas u dilemi jer sam i ja procitao da je za akumulator najvece opterecenje kada se pali, a pitanje je koliko ga alternator u mjestu/leru dopuni. Inace kada sam ga mijenjao nisu se ponistili kodovi od ECU-a ili playera. Evo vidim, vise je izgleda problem sa gorivom koje smrzava.
Ima li neko ko je (mislim i na prijasnji period) vadio accu na jedno mjesec, pa kako mu je protekao start kada je vratio bateriju nazad? Valjda ce do tada i odlediti sve tekucine koje kolaju do i iz motora (pod pretpostavkom da antifreeze odradi svoje).
Mislim da se necu moci maknuti nigdje izgleda barem jos 15 dana, pa sam sada bas u dilemi jer sam i ja procitao da je za akumulator najvece opterecenje kada se pali, a pitanje je koliko ga alternator u mjestu/leru dopuni. Inace kada sam ga mijenjao nisu se ponistili kodovi od ECU-a ili playera. Evo vidim, vise je izgleda problem sa gorivom koje smrzava.
Ima li neko ko je (mislim i na prijasnji period) vadio accu na jedno mjesec, pa kako mu je protekao start kada je vratio bateriju nazad? Valjda ce do tada i odlediti sve tekucine koje kolaju do i iz motora (pod pretpostavkom da antifreeze odradi svoje).
- Bakir1
#87 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
nemas potrebe vaditi akumulator,samo skini plus klemu i sve ce biti ok 
- MrM
#88 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ovo je u stvari dilema koja me najviše interesuje mada vjerovatno niko od nas ne proizvodi akOmAlatore ili je testirao na ovaj način da mi/nam tačno kaže šta uraditi - da li korist od povremenog paljenja 10-20 min premašuje prilično pražnjenje accu-a koji je već oslabljen jačim/dugotrajnijim minusima.goran16v wrote:Niske temperature smanje kapacitet akumulatora za 30%, paljenje auta efektivno izvuce vise struje iz akululatora nego sto se za vrijeme kraceg rada u mjestu (do 30 min) moze napuniti tako da tek povremeno paljenje bez voznje u zimskom periodu moze imati kontra efekat.......
Idem malo pretraživati po siteovima.....
- MrM
#89 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Evo članak sa b92 iako nisu obrazložili svoju tvrdnju zašto ovo smatraju ovako.
http://www.b92.net/automobili/istrazuje ... _id=216483
................Ako automobil ne nameravate da koristite u dužem periodu, izvadite akumulator i dopunite ga pre sledeće upotrebe. Za slučaj vrlo dugog mirovanja, akumulator dopunjavajte jednom mesečno, a prijaće mu i da ga povremeno opteretite priključivanjem nekog električnog uređaja.
Ni u kom slučaju ne uključujte motor vozila koje zimi dugo miruje radi kratkotrajnog "zagrevanja" na parkingu, jer bi ste na taj način prouzrokovali motoru samo štetu, a nikako korist. Ne pokrećite motor ako ne nameravate da se vozilom zaputite u iole ozbiljniju vožnju!........
http://www.b92.net/automobili/istrazuje ... _id=216483
................Ako automobil ne nameravate da koristite u dužem periodu, izvadite akumulator i dopunite ga pre sledeće upotrebe. Za slučaj vrlo dugog mirovanja, akumulator dopunjavajte jednom mesečno, a prijaće mu i da ga povremeno opteretite priključivanjem nekog električnog uređaja.
Ni u kom slučaju ne uključujte motor vozila koje zimi dugo miruje radi kratkotrajnog "zagrevanja" na parkingu, jer bi ste na taj način prouzrokovali motoru samo štetu, a nikako korist. Ne pokrećite motor ako ne nameravate da se vozilom zaputite u iole ozbiljniju vožnju!........
-
mentalist
#90 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Mozes svakih 5 dana da namontiras akumulator, provozas i ponovo skini. ALI pod uslovom kao sto rekose da ti ne pogubi kodove ako ti je novije vozilo. Ja imam punta keca i nisam imao problema sa otpajanjem/vracanjem aku. Palio je normalno. Mada je stariji model ali ima neki ecu i kod kljuc
Sto se tice paljenja, pali kao mina. jedino sto nema sanse da prebacim na plin, non stop vozim na benzin
Sto se tice paljenja, pali kao mina. jedino sto nema sanse da prebacim na plin, non stop vozim na benzin
- pirmin
#91 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Meni je akumulator najmanja briga.
Ako se isprazni, dopuni ga, ako ni to ne pomaze-daj drugi, ne kostaju kao bozije slovo.
Ali zato brinem za sve one nosece dijelove kao i dijelove koji su pod spregom, amortizere
osovine, zglobove... na ovim minusima. Prije nekih 10tak godina-vladala je hladnoca slicnog
intenziteta, mi je u voznji od nekih 80kmh pukla opruga na prednjem desnom tocku i to nije
bio nimalo ugodan osjecaj.
Ako se isprazni, dopuni ga, ako ni to ne pomaze-daj drugi, ne kostaju kao bozije slovo.
Ali zato brinem za sve one nosece dijelove kao i dijelove koji su pod spregom, amortizere
osovine, zglobove... na ovim minusima. Prije nekih 10tak godina-vladala je hladnoca slicnog
intenziteta, mi je u voznji od nekih 80kmh pukla opruga na prednjem desnom tocku i to nije
bio nimalo ugodan osjecaj.
- Kio
#92 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ford Fiesta 1.4 tdci 2004
U garazi je kako je ovo (ne)vrijeme, skoro 2 sedmice
Prosle sedmice probao upaliti, samo kontrolna tabla blijesti...Malo verglao, i ostavio...
Nakon nekoliko dana, probao opet, izgleda akumulator se ispraznio
Cekam toplije dane, neko kaze da je gorivo zamrzlo:S
U garazi je kako je ovo (ne)vrijeme, skoro 2 sedmice
Prosle sedmice probao upaliti, samo kontrolna tabla blijesti...Malo verglao, i ostavio...
Nakon nekoliko dana, probao opet, izgleda akumulator se ispraznio
Cekam toplije dane, neko kaze da je gorivo zamrzlo:S
- MrM
#93 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Jes` i to što kažeš - ima i gorih stvari od akuLAmatora. On mi je nekako prvi na listi stradalnika, ali gledajući par članaka po netu kaže i npr. da ne valja za gume da dugo stoje opterećene na jednoj tački na velikim minusima(valjda zato i neko reče da malo pomakne naprijed-nazad)čisto da se barem malo taj dio razradi (što sam i vidio par puta na parkingu oko zgrade).
Eto izgleda da će se što minus duže traje, lista dijelova povećavati....
Eto izgleda da će se što minus duže traje, lista dijelova povećavati....
- pirmin
#94 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Pravi je sretnik onaj koji ima garazu i parkira u njoj.
Cijenim onako odokativno da se vijek auta produzi za 4-5 godina.
Plus sto ustedi zivaca i zivaca.
-
goran16v
#95 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
To se moze odnositi da dobru tj suhu i garazu sa dobrim provjetravanjem, sve kontra moze oduzeti toliko godina. Rodica kupila 2002. novu Mazdu 323F i odmah kupila garazu. Auto se vrlo rijetko vozi, mislim da je presao ispod 80k km, non-stop je u garazi. Nekad prije 5-6 god je komsija s kojim dijeli zid garaze nesto petljao sa krovom i od tad je garaza pocela vlaziti. Rezultat: auto je na oci poceo propadati, prije 2 god, odnosno u 8 god. starosti su zadnje obrve na tom autu bile trule k'o kod Kadetta da su se morale popravljati. Nekad u medjuvremenu jaran kupio istu takvu, ni dana u garazi nije provela i do danas ni traga hrdji!pirmin wrote:Pravi je sretnik onaj koji ima garazu i parkira u njoj.
-
NediM17
#96 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25 Zetec neko jutro na -22 upali na pola kljuca. Svjecice Champion (sa njima predjeno oko 10.000km, stavljene na jesen 2010. g.), akumulator Silver Horse Ca-Ca tehnologija 55Ah (kupljen i stavljen ljetos), i ulje full sintetika 5w-30 (stavljeno negdje u decembru 2011. g.), i da, nije bila prije toga paljena dva dana.
- testovi
#97 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
svaka 2-3 dana palim zvuk prvog paljenja
poslije toga ga ostavim 20-30min da odradi malo ga pomjerim onoliko koliko mogu
poslije toga ga ostavim 20-30min da odradi malo ga pomjerim onoliko koliko mogu
-
maxell_sarajevo
#98 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ljudi imam problem, izbjegavajuci kera na cesti malo sam skrenuo sa ceste i uletio u snijeg.Pokusao sam da se izvucem, slajdrao par puta, naprijed nazad nista.Ugasim auto, odem po lopatu ocistim oko tockova i kad sam sjeo nece auto da upali.Ima kontakt, al okrenem kljuc nista.Dignem haubu ima snijega ispod motora i oko njega.Neki me momci izguraju na cestu i na guranje upalim auto, radio par minuta i ugasim ga i opet nece da upali.
Akumulator je dvije godine star i svako jutro pali bez ikakvih problema tako da je ovo sigurno do snijega ispod motora.Sta da radim, zvat Bihamk ili ostaviti da se snijeg otopi pa opet probati da upalim ili je mozda neki drugi sad kvar izletio?
P.S.Benzinac je.
Akumulator je dvije godine star i svako jutro pali bez ikakvih problema tako da je ovo sigurno do snijega ispod motora.Sta da radim, zvat Bihamk ili ostaviti da se snijeg otopi pa opet probati da upalim ili je mozda neki drugi sad kvar izletio?
P.S.Benzinac je.
- Bakir1
#99 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
neki od dzekova se iskopcao,kreni od anlasera do senzora radilice i slicno,u svakom slucaju treba ti dizalica ili kanal.
usput led se kod mene skupio ispod motora zbog cega nosaci nisu radili pa je auspuh pukao na pola,zimske radosti
usput led se kod mene skupio ispod motora zbog cega nosaci nisu radili pa je auspuh pukao na pola,zimske radosti
-
goran16v
#100 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ako ne vergla trebalo bi provjeriti instalaciju anlasera.