Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
visocicaguy

#76 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by visocicaguy »

Karl Hungus wrote:
visocicaguy wrote:
Karl Hungus wrote: Moze li samo jedno pitanje a da se niko ne osjeti uvrijedjen. Mozda sam ja neznalica ali po cemu su to izmisljotine a religije nisu? Ne postoje dokazi da postoji djeda mraz jednako kao sto ne postoje za boga.
zato sto ni oni sami ne vjeruju u njega.
znaci bitno je vjerovati u nesto, dok samo pitanje da li to "nesto" stvarno postoji ili ne - nije bas?
ako bi neki poceli vjerovati u djeda mraza, moliti mu se, napravili bogomolje u cast djeda mrazu, onda bi ih prihvatili kao religiju jednaku ostalim?
nisam vidio ovo... nebitno je da li je ja prihvatam, nego kako drzava tretira tu religijsku zajednicu. ako je drzava ne prihvata - onda pripadnici te religije moraju da znaju sta im je ciniti: bjezati ili nositi se sa eventualnim konzekvencama ili boriti se da budu prihvaceni. sto se tice same religije, ako bi neko i vjerovao u DMZ-a, opet mu nije mjesto u obdanistu, kao sto nije ni indijskoj kravi, ili nekakvim muslimanskim obicajima... recimo da nije mjesto u obdanistu da se izvodi ZIKR
Atticus Finch

#77 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Atticus Finch »

@VerticalHairFactor, moje poštovanje. :)
visocicaguy

#78 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by visocicaguy »

Karl Hungus wrote:
visocicaguy wrote:kad smo vec kod sekularizma... zasto se kiti grad za bozic i novu godinu. kicenje je takodjer nesto sto u islamu nije uobicajeno. a grad je zajednicki. takodjer sam protiv novotarije da se grad kiti za ramazan i bajrame - jer, kao sto rekoh, to nije u islamskoj tradiciji. hajmo grad ne kititi nikako onda. slazete se - sekularci?

slazem se, sto manje vjere i vjerskih stvari to bolje. vjeri je iskljucio mjesto u bogomoljama i nigdje drugo.
odlicno. hajmo na proteste ispred vlade kantona da skinemo sa vlasti one koji su nam okitili grad.
Karl Hungus

#79 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Karl Hungus »

visocicaguy wrote:
Karl Hungus wrote:
visocicaguy wrote:kad smo vec kod sekularizma... zasto se kiti grad za bozic i novu godinu. kicenje je takodjer nesto sto u islamu nije uobicajeno. a grad je zajednicki. takodjer sam protiv novotarije da se grad kiti za ramazan i bajrame - jer, kao sto rekoh, to nije u islamskoj tradiciji. hajmo grad ne kititi nikako onda. slazete se - sekularci?

slazem se, sto manje vjere i vjerskih stvari to bolje. vjeri je iskljucio mjesto u bogomoljama i nigdje drugo.
odlicno. hajmo na proteste ispred vlade kantona da skinemo sa vlasti one koji su nam okitili grad.
prvo da krenemo sa krupnim pitanjima, mjesanje vjere u politiku i javni zivot, pa i u skolstvo i obdanista.
pa cemo na kraju doci do tih manje bitnih stvari.
visocicaguy

#80 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by visocicaguy »

Karl Hungus wrote:
visocicaguy wrote:
Karl Hungus wrote: slazem se, sto manje vjere i vjerskih stvari to bolje. vjeri je iskljucio mjesto u bogomoljama i nigdje drugo.
prvo da krenemo sa krupnim pitanjima, mjesanje vjere u politiku i javni zivot, pa i u skolstvo i obdanista.
pa cemo na kraju doci do tih manje bitnih stvari.
zasto je vjeronauka u skoli bitnije od kicenja grada. kicenjem grada su cak sta vise pogodjeni svi slojevi drustva, dakle ko god izadje na ulicu obasja ga ona svjetlost sijalice... i to tako citavu noc bljesti.... btw. cudim se sto ovaj ministar sto je digo frku oko vjeronauke u skoli ostavio DMZ-a u obdanistu ... di mu je konzekventnost
Last edited by visocicaguy on 21/01/2012 16:03, edited 1 time in total.
ellec

#81 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ellec »

Covjek samo napisao istinu i eto uhapsise ga pa ce jos 5. god. svog zivota trunuti u rupcagi zbog zabludjenika koji ne mogu prihvatiti cinjenicu. Strasno, pa mi onda pricajte o vjerskom moralu, toleranciji, slobodi izbora, misljenja, eh nemojte ni o "pogresnim" tumacenjima jer je ova kazna koju ce taj covjek dobiti macji kasalj za razliku od onoga sto ga ceka od samog boga zbog iste stvari, kako sam bog tvrdi bice srpzen u vjecnoj vatri. Znaci sve gore od goreg i to temeljeno na izmisljotini, na pseudonauci u koju spada religija, vjera i sve tvrdnje na kojima se temelji, vise o tome na - http://bs.wikipedia.org/wiki/Pseudonauka i
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_to ... udoscience. Pa vi skontajte ko je ovdje lud. ;-)

Last edited by ellec on 21/01/2012 16:05, edited 2 times in total.
Edin Wien

#82 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Edin Wien »

harač wrote:
Indonezija: Uhapšen zbog ateističkog statusa na Facebooku
Indonežanski državni službenik koji je na Facebooku napisao poruku "Bog ne postoji" uhapšen je i suočen sa mogućom kaznom od pet godina zatvora, saopštila je policija.

Alexander An (31) uhapšen je jučer, nakon što je njegov komentar na popularnoj društvenoj mreži izazvao proteste u javnosti provincije Zapadna Sumatra.

Grupa građana napala ga je dok je išao na posao, prenio je AP.

Indonezija, većinski muslimanska zemlja sa 240 miliona stanovnika, priznaje pravo na praktikovanje još pet religija, pored islama, ali ateizam je nezakonit.

Šef policije u okrugu Darmasraja izjavio je da je An optužen jer je putem Facebooka širio uvjerenja protivna zakonu.

On je dodao da je An lagao u prijavi za posao, jer je tvrdio da je musliman.
Vjerovatno jedan od onih antologijskih članaka na sax-u, kako zbog samog sadržaja (još jedna zatucana država :zzzz: ), kako zbog stila ("protesti u javnosti provincije" :-? ), kako zbog komentara na članak itd.

Helem, ukoliko tema preživi zamislio sam je kao komentar na duple standarde: hipersenzitivni vjernici s jedne strane koji bivaju uvrijeđeni na sve i svašta, te manijakalnost istih s druge strane kada su u većini (spremnost na nasilje zbog neutralnog komentara na facebooku :shock: ... I mean, seriously?)
Mentalitet, kultura dijaloga i nivo obrazovanja u Indoneziji su mnogo drugčiji nego u BiH. Indonezija je zemlja u permanentnom haosu, gdje pravo i zakon vladaju samo uslovno rečeno i u nekom svom "egzotičnom" obliku.
Država nema potpunu kontrolu niti u svom glavnom gradu a da o drugim teritorijama i da ne govorimo, zapravo vlada i
ne zna gdje su sve njene teritorije zbog velikog broja ostrva. Sve zemlje u okolini a i Indeoneziji samoj se boje da "ne pukne" i to je tako desetinama godina. Uglavnom kada se neki incident, kao neki slučaj "blasfemije" država se trudi
da brzo reaguje i umiri strasti jer već sutradan može biti stotine mrtvih.
Karl Hungus

#83 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Karl Hungus »

visocicaguy wrote:
Karl Hungus wrote:
znaci bitno je vjerovati u nesto, dok samo pitanje da li to "nesto" stvarno postoji ili ne - nije bas?
ako bi neki poceli vjerovati u djeda mraza, moliti mu se, napravili bogomolje u cast djeda mrazu, onda bi ih prihvatili kao religiju jednaku ostalim?
nisam vidio ovo... nebitno je da li je ja prihvatam, nego kako drzava tretira tu religijsku zajednicu. ako je drzava ne prihvata - onda pripadnici te religije moraju da znaju sta im je ciniti: bjezati ili nositi se sa eventualnim konzekvencama ili boriti se da budu prihvaceni. sto se tice same religije, ako bi neko i vjerovao u DMZ-a, opet mu nije mjesto u obdanistu, kao sto nije ni indijskoj kravi, ili nekakvim muslimanskim obicajima... recimo da nije mjesto u obdanistu da se izvodi ZIKR
Nekako bih vise volio da mi neki vjernik odgovori iskreno na ovo prvo pitanje. Znam da razlicitim ljudima vjera znaci razlicite stvari ali iImam osjecaj da mnogima bog nije osnova religije vec samo vjera,... u nesto. I kad bi na neki nacin mogao dokazati da bog ne postoji oni bi nastavili biti vjernici. To mi je malo cudno.
Mozda je ipak najbitniji citav taj dozivljaj da pripadas necemu sto mnogo ljudi na svijetu slijedi.
visocicaguy

#84 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by visocicaguy »

Karl Hungus wrote:
visocicaguy wrote:
Karl Hungus wrote:
Nekako bih vise volio da mi neki vjernik odgovori iskreno na ovo prvo pitanje. Znam da razlicitim ljudima vjera znaci razlicite stvari ali iImam osjecaj da mnogima bog nije osnova religije vec samo vjera,... u nesto. I kad bi na neki nacin mogao dokazati da bog ne postoji oni bi nastavili biti vjernici. To mi je malo cudno.
Mozda je ipak najbitniji citav taj dozivljaj da pripadas necemu sto mnogo ljudi na svijetu slijedi.
a ja nekako imam osjecaj da se ateisti previse bave onime sta vjernici misle i kako razmisljaju. medjutim, to je i logicno. ateizam i ima samo smisla dok postoji teizam. kada ne bi bilo teizma, ateizam bi postao suvisan. valjda je i to razlog zasto ateisti stalno pokrecu ovakve rasprave. podsjeti ih sta su. definise ih.
Last edited by visocicaguy on 21/01/2012 16:12, edited 1 time in total.
Karl Hungus

#85 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Karl Hungus »

visocicaguy wrote:
zasto je vjeronauka u skoli bitnije od kicenja grada. kicenjem grada su cak sta vise pogodjeni svi slojevi drustva, dakle ko god izadje na ulicu obasja ga ona svjetlost sijalice... i to tako citavu noc bljesti.... btw. cudim se sto ovaj ministar sto je digo frku oko vjeronauke u skoli ostavio DMZ-a u obdanistu ... di mu je konzekventnost
Zato jer je to indokrinacija. Ispirati mozak mladoj djeci je nemoralno. Prije nego napune 18 nebi trebali imati kontakta sa religijom, poslije neka rade sta hoce. Ali tada su vec dovoljno odrasli da sami znaju prosuditi. Treba djecu pustiti da budu djeca.
visocicaguy

#86 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by visocicaguy »

Karl Hungus wrote:
visocicaguy wrote:
Zato jer je to indokrinacija. Ispirati mozak mladoj djeci je nemoralno. Prije nego napune 18 nebi trebali imati kontakta sa religijom, poslije neka rade sta hoce. Ali tada su vec dovoljno odrasli da sami znaju prosuditi. Treba djecu pustiti da budu djeca.
hajmo onda prestati sa indoktrinacijom koju vrsi figura djeda mraza u obdanistima.
Karl Hungus

#87 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Karl Hungus »

visocicaguy wrote:
Karl Hungus wrote:
a ja nekako imam osjecaj da se ateisti previse bave onime sta vjernici misle i kako razmisljaju. medjutim, to je i logicno. ateizam i ima samo smisla dok postoji teizam. kada ne bi bilo teizma, ateizam bi postao suvisan. valjda je i to razlog zasto ateisti stalno pokrecu ovakve rasprave. podsjeti ih sta su. definise ih.
ne smeta nam teizam kao teizam, iako ga je tesko shvatiti (vjerovati u nesto sto ne postoji - cudna filozofija, blago receno) nego teizam koji unazadjuje covjecanstvo vec najmanje 2000 godina, religije koji ubijaju, religije cije su ruke okrvljavljene mnogo, mnogo puta, religije koje spaljuju naucnike na lomaci, koje zatvaraju ljude na osnovu posta na fb itd.., i onda na kraju kao slag na tortu krenu pametovati o moralu. licemjerno.
visocicaguy

#88 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by visocicaguy »

i sta cemo sad?
bijela

#89 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by bijela »

Atticus Finch wrote:@VerticalHairFactor, moje poštovanje. :)
+1
HAVANA

#90 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by HAVANA »

Jadna ova djeca sa nama ovakvim. :-)
Frooteky

#91 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Frooteky »

Primitivna država :roll:
asurbanipal

#92 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by asurbanipal »

bijela wrote:
Atticus Finch wrote:@VerticalHairFactor, moje poštovanje. :)
+1
+2 :)
ellec

#93 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ellec »

VerticalHairFactor wrote:
Ateista wrote:A nista me ne cudi, ako IZ nastavi ovako kako je krenula, i ovdje ce to jednog dana biti nezakonito...
Gdje se slave "državne slave"? Ko kandi ured? Gdje se ističe da je zemlja "hrišćanska"? Gdje svećenstvo blagosilja političare i njihove aktivnosti?
Ko je blagosiljao ubice iz Srebrenice?
Ne čini li ti se da si zlonamjeran?
Koga foliraš ti sa ufol "ateističko-neutralno-naprednim" folom? Zapravo si isključivo fokusiran na netrepeljivost, usuđujem se reći i mržnju, prema jednoj konfesiji, što se zorno vidi iz tvojih postova.

Sa druge strane, nije li ona djevojka zbog marame diskriminirana u OS BiH? Sličan primjer državne represije, manjeg ili većeg intenziteta, u skladu sa civilizacijskim pomakom u kojem je država. Neće li Francuska kažnjavati za nošenje vela?

Vjerodostojan se može biti samo onda kada se osuđuju svi oblici diskriminacije, nikako samo oni koji dolaze iz jedne konfesije, koju neko iz nekog razloga mrzi.
Zabrana za nosenje vela (i marame u slucaju djevojke iz OS ) ne zahvata zabranu citave religije (islama), tako da se po tezini i velicni zabrana i kazna ne moze porediti sa ovom gdje je zabranjen citav ateizam i sloboda njegovog izbora te zatvorska kazna od 5. god. U ovim primjerima si onako hinjski bukvalisao, ali bez ikakvog smisla.
Abu FEED el-Castro

#94 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Abu FEED el-Castro »

Ko smo mi da se snebivamo nad necim sto se desava na drugom kraju planete? Ko smo mi da diktiramo globalizaciju i sistem vrijednosti nekome?

Posebno sto imamo vagon materijala za snebivanje na vlastitom pragu. Kroje nam stranci i domaci nadriemancipatori. Kroje nam moralne kodekse, iz temelja cupaju vrijednosti, druge uvoze, shodno tome namecu zakone. Izmisljaju i/ili napumpavaju nekakve manjine, preko njih dominiraju vecinom i terorisu i diskriminisu vecinu.
Recimo ja sam, kao pripadnik te vecine (ili tih vecina) cesto diskriminisan. Mediji za sad prednjace u tim hajkama ali vrlo brzo je za ocekivati i da i pravosudje pocne, i pocne ozbiljnije, da se zabavlja nama. Evropske slobode i prava nas, vid' apsurda, tuše.

Ako bih malo otvorenije govorio i navodio primjere vjerovatno bih bio sankcionisan u, eto recimo, slobodi govora. Postujuci pravilnik koji veli da je forum privatno vlasnistvo i da tu pozivanje na slobodu govora ne vrijedi ja se tako na istu necu ni pozivati.
Stoga over&out. :bih:
Marketa24

#95 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Marketa24 »

harač wrote:
Vjerovatno jedan od onih antologijskih članaka na sax-u, kako zbog samog sadržaja (još jedna zatucana država :zzzz: ), kako zbog stila ("protesti u javnosti provincije" :-? ), kako zbog komentara na članak itd.

Helem, ukoliko tema preživi zamislio sam je kao komentar na duple standarde: hipersenzitivni vjernici s jedne strane koji bivaju uvrijeđeni na sve i svašta, te manijakalnost istih s druge strane kada su u većini (spremnost na nasilje zbog neutralnog komentara na facebooku :shock: ... I mean, seriously?)
Ako stvari posmatras sa cisto legalistickog stajalista - sve sto su uradili - je OK - ateizam po njihovom zakonu nelegalan
on to zna svjesno sirio ateisticke poglede ljudi ga uhapsili i to je to
dupli standardi su kad mi razmisljamo da ono sto fercera kod nas je jednako dobro za sve ljude i svaki kutak na planeti
to je uostalom sto svi misleci ljudi na planeti spocitavaju Americi - pokusaj da demokratiju koja funkcionise kod njih (manje vise al nebitno za ovu temu) pokusavaju preslikati i nametnuti cijelom svijetu
Frooteky

#96 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Frooteky »

VerticalHairFactor wrote:
Ateista wrote:A nista me ne cudi, ako IZ nastavi ovako kako je krenula, i ovdje ce to jednog dana biti nezakonito...
Gdje se slave "državne slave"? Ko kandi ured? Gdje se ističe da je zemlja "hrišćanska"? Gdje svećenstvo blagosilja političare i njihove aktivnosti?
Ko je blagosiljao ubice iz Srebrenice?
Ne čini li ti se da si zlonamjeran?
Koga foliraš ti sa ufol "ateističko-neutralno-naprednim" folom? Zapravo si isključivo fokusiran na netrepeljivost, usuđujem se reći i mržnju, prema jednoj konfesiji, što se zorno vidi iz tvojih postova.

Sa druge strane, nije li ona djevojka zbog marame diskriminirana u OS BiH? Sličan primjer državne represije, manjeg ili većeg intenziteta, u skladu sa civilizacijskim pomakom u kojem je država. Neće li Francuska kažnjavati za nošenje vela?

Vjerodostojan se može biti samo onda kada se osuđuju svi oblici diskriminacije, nikako samo oni koji dolaze iz jedne konfesije, koju neko iz nekog razloga mrzi.
Ovaj upoređuje pravilnik OS, tj. vojske sa zakonom, imam ja dugu kosu (imam) i hocu da se prikljucim vojsci oni kazu osisaj se jel to diskriminacija? Nije vojska ima svoja pravila koja prihvataš ulazkom u vojsku.
Ateista

#97 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

visocicaguy wrote:
Ateista wrote:
visocicaguy wrote:
zato sto ni oni sami ne vjeruju u njega.
Treba li djeci zabraniti da gledaju Tom i Jerry-a, i to su izmisljeni likovi?
ne treba. izmisljeni jesu, ali nemaju religijsku konotaciju.
Nema ni deda mraz, njega je izmislila coca cola, bila je tema o tome, ne da mi se ponavljati.
Ateista

#98 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

Abu FEED el-Castro wrote:Ko smo mi da se snebivamo nad necim sto se desava na drugom kraju planete? Ko smo mi da diktiramo globalizaciju i sistem vrijednosti nekome?

Posebno sto imamo vagon materijala za snebivanje na vlastitom pragu. Kroje nam stranci i domaci nadriemancipatori. Kroje nam moralne kodekse, iz temelja cupaju vrijednosti, druge uvoze, shodno tome namecu zakone. Izmisljaju i/ili napumpavaju nekakve manjine, preko njih dominiraju vecinom i terorisu i diskriminisu vecinu.
Recimo ja sam, kao pripadnik te vecine (ili tih vecina) cesto diskriminisan. Mediji za sad prednjace u tim hajkama ali vrlo brzo je za ocekivati i da i pravosudje pocne, i pocne ozbiljnije, da se zabavlja nama. Evropske slobode i prava nas, vid' apsurda, tuše.

Ako bih malo otvorenije govorio i navodio primjere vjerovatno bih bio sankcionisan u, eto recimo, slobodi govora. Postujuci pravilnik koji veli da je forum privatno vlasnistvo i da tu pozivanje na slobodu govora ne vrijedi ja se tako na istu necu ni pozivati.
Stoga over&out. :bih:
Ma ja, kada neko napada ateiste onda ko smo mi, kada neko napada muslimane onda treba svi da se dignemo, kao sto i pise u naslovu teme - dupli standardi.
quasar

#99 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by quasar »

Ja vjerujem u Deda Mraza i u Zubić Vilu.

Ko kaže da oni ne postoje, smjesta je na*ebo.
Karl Hungus

#100 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Karl Hungus »

Marketa24 wrote:
harač wrote:

Ako stvari posmatras sa cisto legalistickog stajalista - sve sto su uradili - je OK - ateizam po njihovom zakonu nelegalan
on to zna svjesno sirio ateisticke poglede ljudi ga uhapsili i to je to
dupli standardi su kad mi razmisljamo da ono sto fercera kod nas je jednako dobro za sve ljude i svaki kutak na planeti
to je uostalom sto svi misleci ljudi na planeti spocitavaju Americi - pokusaj da demokratiju koja funkcionise kod njih (manje vise al nebitno za ovu temu) pokusavaju preslikati i nametnuti cijelom svijetu
Znaci zabranis ateizam i onda je u redu zatvarati ih.
Sto otvara mogucnost da se negdje na drugim mjestima zabrani religija.
Locked