Kakve OTROVE jedemo ???
- Hajvanoid
#76 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
i ti mjeshash tu zhabe i babe imash korisne bakterije koje znaju bit korisne za procese u covjeku pa onda i te loshe bakterije o kojima ti prichas, nisu sve bakterije iste neke su potrebne za normalan rad metabolizma, a to sta cura pishe u vezi te proizvodnje mlijechnih proizvoda se odavno zna i to je fakt, cura nije nista izmislila to su dobro poznate cinjenice i koga zanima moze sve to i provjerit, tretiranje krava sa umjetnim hormonom rasta zbog dobivanja vishe mlijeka, davanje antibiotika istim pa do nepropisnog klanja ko iole oce da se uputi u tematiku nije tesko, neko je i prije spomenuo food inc dokumentarac u kojem se sve to jako lijepo obradjuje ima i na youtubu tako da i laik moze skontat o chemu se pricha i sta je frka u svemu tome
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#77 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
¸Hajvanoid wrote:i ti mjeshash tu zhabe i babe imash korisne bakterije koje znaju bit korisne za procese u covjeku pa onda i te loshe bakterije o kojima ti prichas, nisu sve bakterije iste neke su potrebne za normalan rad metabolizma, a to sta cura pishe u vezi te proizvodnje mlijechnih proizvoda se odavno zna i to je fakt, cura nije nista izmislila to su dobro poznate cinjenice i koga zanima moze sve to i provjerit, tretiranje krava sa umjetnim hormonom rasta zbog dobivanja vishe mlijeka, davanje antibiotika istim pa do nepropisnog klanja ko iole oce da se uputi u tematiku nije tesko, neko je i prije spomenuo food inc dokumentarac u kojem se sve to jako lijepo obradjuje ima i na youtubu tako da i laik moze skontat o chemu se pricha i sta je frka u svemu tome
I na ovom videu RTS se može vidjeti dio filma ''Food Inc.'', otprilike na sredini RTS videa:
http://www.youtube.com/user/CowboyBebop ... FA9116A1BF
http://www.youtube.com/user/CowboyBebop2012/#g/u
- Jara
#78 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Glede Japana - u tekstu nema da uz masažu kravama daju i pivo!chuchumbamayumbe wrote: Mislim da je ovo pretjerivanje i da je slabo šta istina, osim da u Japanu masiraju krave, to je istina 100%.
- chuchumbamayumbe
#79 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Divno je biti krava u Japanu...bolje nego čovjek u BiH.Jara wrote:Glede Japana - u tekstu nema da uz masažu kravama daju i pivo!chuchumbamayumbe wrote: Mislim da je ovo pretjerivanje i da je slabo šta istina, osim da u Japanu masiraju krave, to je istina 100%.
- ljubav_aha
#80 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
me toodespina wrote:bljak![]()
ja već godinama ne jedem mesnu prerađevinu, no paštete, salame, sudžuke, ćevapi, kobasice, hamburgeri... ama baš ništa što je mljeveno, faširano.jedino dolazi u obzir pršut, jer tu vidim šta jedem... ovo ostalo, kao što neko gore reče, radije bih suh hljeb jela.
zvijezde znaju šta oni melju i prodaju pod "mesom"
- žulijan asanž
#81 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
osim pršutaljubav_aha wrote:me toodespina wrote:bljak![]()
ja već godinama ne jedem mesnu prerađevinu, no paštete, salame, sudžuke, ćevapi, kobasice, hamburgeri... ama baš ništa što je mljeveno, faširano.jedino dolazi u obzir pršut, jer tu vidim šta jedem... ovo ostalo, kao što neko gore reče, radije bih suh hljeb jela.
zvijezde znaju šta oni melju i prodaju pod "mesom"svi spomenuti proizvodi nisu zdravi
- ljubav_aha
#82 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
ne razumijemd,od cega prave sir u BiHpravabubica wrote:"SVIMA ONIMA KOJI OVO JOS NE ZNAJU!
Dakle, poznanica - prevoditeljica bila u Bruxellesu s predstavnicima Vindije, Sirele i Lure.
Isli su tamo kako bi vidjeli na koji se nacin moraju u proizvodnji mlijecnih proizvoda prilagoditi standardima EU-a.
Uglavnom, ona je slusala kako se rade ti sirevi i mlijeka i meso kod nas u HR (sve je legalno, na zalost) - muka joj je bila nekoliko dana....
Idemo po redu:
S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna tvorevina.
- ljubav_aha
#83 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
to je presano meso,like ham u mojoj drzavi , jao sad sam zbunjenažulijan asanž wrote:osim pršutaljubav_aha wrote:me toodespina wrote:bljak![]()
zvijezde znaju šta oni melju i prodaju pod "mesom"svi spomenuti proizvodi nisu zdravi
![]()
- chuchumbamayumbe
#84 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Od glinamola.

- žulijan asanž
#85 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
kakvo bolan prešano meso, pršut pravi, sušeni i dimljeni, dalmatinski ili crnogorski. to je ona nožurina što visi na kanafi
što se sira tiče, mislim da pretjeruju malo u gornjem tekstu. čuj nema kapi mlijeka....
što se sira tiče, mislim da pretjeruju malo u gornjem tekstu. čuj nema kapi mlijeka....
- chuchumbamayumbe
#86 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
PRŠUT
Ovo nije vidjelo "HAM".
Ovo nije vidjelo "HAM".
- ljubav_aha
#87 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
uh
ah tooo
bacon 
- žulijan asanž
#88 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
chuchumbamayumbe wrote:PRŠUT
![]()
Ovo nije vidjelo "HAM".
kako nije vidjelo HAM kad bi ja ovo HAMIO sad pa sad
- žulijan asanž
#89 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
kakav bacon, nije ono bacon, ovo je bacon:ljubav_aha wrote:uhah tooo
bacon

- ljubav_aha
#90 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
ah ,dokaz da nemam veze o mesužulijan asanž wrote:kakvo bolan prešano meso, pršut pravi, sušeni i dimljeni, dalmatinski ili crnogorski. to je ona nožurina što visi na kanafi![]()
a to je prosciutto,ne bacon ,uh
chuchumbamayumbe wrote:Od glinamola.
- chuchumbamayumbe
#91 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Nije ni bacon. Bacon je slanina.ljubav_aha wrote:uhah tooo
bacon
Pršuta - prosciutto.
- Jara
#92 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Sirevi iz BiH - livanjski, vlašički i dr. su još i pravi. Međutim, dosta uvoznih nije - u nekima sirevima zaista nema sira ( nema mlijeka) ili ima vrlo malo, što je i napisano na omotu, obično toliko sitnim slovima da ti treba lupa da pročitaš!ljubav_aha wrote:ne razumijemd,od cega prave sir u BiHpravabubica wrote:"SVIMA ONIMA KOJI OVO JOS NE ZNAJU!
Dakle, poznanica - prevoditeljica bila u Bruxellesu s predstavnicima Vindije, Sirele i Lure.
Isli su tamo kako bi vidjeli na koji se nacin moraju u proizvodnji mlijecnih proizvoda prilagoditi standardima EU-a.
Uglavnom, ona je slusala kako se rade ti sirevi i mlijeka i meso kod nas u HR (sve je legalno, na zalost) - muka joj je bila nekoliko dana....
Idemo po redu:
S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna tvorevina.
Last edited by Jara on 21/01/2012 00:36, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#93 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Dosta više o ovome, izgubiću abdest!

- chuchumbamayumbe
#94 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Ima nekih "sireva" koji su biljnog porijekla.
Ali tvrditi da u sirevima koje mi sa ovih krajeva najčešće konzumiramo (da ih ne nabrajam sada) je besmisleno.
Ali tvrditi da u sirevima koje mi sa ovih krajeva najčešće konzumiramo (da ih ne nabrajam sada) je besmisleno.
- ljubav_aha
#95 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
da i hrenovki bez mesa, veganchuchumbamayumbe wrote:Ima nekih "sireva" koji su biljnog porijekla.
- Jara
#96 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Naravno, taman će seljak sa Vlašića praviti sir od biljnog ulja! Nema ni potrebnu tehnologiju, došlo bi ga puno skuplje - jednostavnije da pravi pravi pravcati sir!chuchumbamayumbe wrote:Ima nekih "sireva" koji su biljnog porijekla.
- ljubav_aha
#97 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
znam,ali nisam obratila paznju na zulijanov teks,a na fotki mi sve izgleda isto i pozurila sa zakljuckomchuchumbamayumbe wrote:Nije ni bacon. Bacon je slanina.ljubav_aha wrote:uhah tooo
bacon
Pršuta - prosciutto.
- chuchumbamayumbe
#98 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Ma evo, bubam, sirevi...Livada, ABC, Feta, Paladin, Šmarski rok, Karavan, Dimsi...nemojte govoriti da su i oni od "glinamola"?!
- žulijan asanž
#99 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
to što pričaš jednostavno nije istina. s obzirom da jako volim i konzumiram puno vrsta raznih sireva, ponešto o tome i znam. čak sam i sirio kući....Jara wrote:Sirevi iz BiH - livanjski, vlašički i dr. su još i pravi. Međutim, dosta uvoznih nije - u nekima sirevima zaista nema sira ili ima vrlo malo, što je i napisano na omotu, obično toliko sitnim slovima da ti treba lupa da pročitaš! Ako kupac ne pročita sastav proizvoda, sam je kriv!
postoji tzv zamjena za sir (tvrdi, žuti sir) na biljnoj bazi, dakle baza je biljna a ne životinjska masnoća i to jasno piše na omotu velikim slovima.
ali da mi kažeš da u ementaleru, camembertu, brieu, mozarelli, gorgonzoli itd nema mlijeka, e tu malo pretjeruješ.... također, domaće proizvodnje sira imaju zastarjelu tehnologiju, pa tako i domaći sirevi moraju sadržavati mlijeko. ne znam koliko poznaješ tehnologiju proizvodnje sira i sličnih mliječnih proizvoda?
da bi se proizveo sir od nečega što nije mlijeko moraš imati skupu tehnologiju. takvi sirevi postoje i proizvode se za vegane i za ljude koji imaju intoleranciju na laktozu itd....
većina seljaka od kojih se otkupljuje mlijeko proizvodi mlijeko sa jako puno m.m. to mlijeko se prerađuje i od njega se dobijaju razni proizvodi ekstrakcijom mliječne masti....duga priča... uglavnom u siru ima mlijeka.....nemojte se zavaravati....
ako već tvrdiš nešto onda daj dokaz - uslikaj tu deklaraciju ili nam daj proizvođača i proizvod za kojeg tvrdiš
- ljubav_aha
#100 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
meso iz susnice,cisti otrovmuz66 wrote:lijepa moja sušnica pored kuće, pa kad onaj dim ujutro zamiriše...u majici kratkih rukava na -10 ides po pecenicu