Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Kindzadza

#76 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Kindzadza »

Samand Suren, Made in Iran.

Image

Runna, Made in Iran.

Image
goran16v

#77 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Ridjobrki wrote:
Zvek wrote: Bio u Iranu i mogu ovo potvrditi. :thumbup: Vlada subvencionira kupovinu vozila domaće proizvodnje a ionako su jeftina jer je riječ o licenciranim starijim modelima. Za oko 12 hiljada KM možeš dobiti auto k'o u predsjednika. :D I mene su bunile ove silne varijante P405 - te obični te Pars te facelift te ROA... :-)

Ali oni Paykani im još idu k'o zmajevi. :wink:

Druga priča su uvozna vozila na kojima uši zavrću. Izvoli, bato, vozi ti šta hoćeš. Država ti je omogućila jeftino kotrljanje ali ako hoćeš da si drugačiji, da se ističeš i klinčiš onda fino pljuni carinu i poreze kojima ćeš faktički državi pokloniti jedno takvo koliko su te dadžbine visoke. Ali ima tamo i lovatora tako da ide prodaja dobro, gledao sam u sjevernom Teheranu napucane salone, Lexusi se kočopere iz izloga samo tako.

Posebna priča su kamioni, imaju one veeelike stare vozimiško Mercedese - ne znam koji je to model ali puni su ih autoputevi i glavni su tamo.
Takodjer bio u Iranu, i to uglavnom u Sjevernom Tehranu :) Interesantno da Iranska vlada dozvoljava individualni uvoz novog automobila (npr. Iranac kupi nov auto vani i zelis da ga uveze) tek ako ne postoji zvanicni uvoznik tog tipa, a uvoz polovnog samo u slucaju da za taj tip postoji ovlasteni servis i ovlasteni dobavljac rez. dijelova.
Ridjobrki

#78 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Ridjobrki »

goran16v wrote:
Takodjer bio u Iranu, i to uglavnom u Sjevernom Tehranu :) Interesantno da Iranska vlada dozvoljava individualni uvoz novog automobila (npr. Iranac kupi nov auto vani i zelis da ga uveze) tek ako ne postoji zvanicni uvoznik tog tipa, a uvoz polovnog samo u slucaju da za taj tip postoji ovlasteni servis i ovlasteni dobavljac rez. dijelova.
Nisam znao za ovaj boldirani dio. Dobar fazon. :) Daj postavi sliku onih Mercedesovih kamiona, ne znam koji je tip ali znam da su karakteristični za arapsko-perzijski svijet. :-D
ElRe

#79 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by ElRe »

Kad smo sa automobilima dosli skoro do kraja, ne bi bilo loše da se podsjetimo i proizvođača guma, maziva, auto kozmetike i nekih iskustava sa tim :-D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#80 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Romeo 80 »

ElRe wrote:Kad smo sa automobilima dosli skoro do kraja, ne bi bilo loše da se podsjetimo i proizvođača guma, maziva, auto kozmetike i nekih iskustava sa tim :-D
http://www.youtube.com/watch?v=z_sRNe2L ... re=related

Ne radi mi nešto direktni link za youtube, ali sjetih se ove reklame! :D :P
goran16v

#81 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Ridjobrki wrote:
goran16v wrote:
Nisam znao za ovaj boldirani dio. Dobar fazon. :) Daj postavi sliku onih Mercedesovih kamiona, ne znam koji je tip ali znam da su karakteristični za arapsko-perzijski svijet. :-D
Evo Hina brko...

Image

Image

Legendarni Mercedes O302, kakvih se jos puno tamo kotrlja
Image

I malo policije
Image

Image

Image
ElRe

#82 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by ElRe »

Da li su na Nivi serisjki isli Kama plastikaneri?

Image
spreca

#83 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

[quote="Ridjobrki"]A KAMA3 je priča za sebe. Ja sam se kao mali bojao vidjeti KAMA3. :lol: :lol: :lol:

Eh zaboravili ste jos МАЗ(MAZ) pa ЗиЛ(ZiL) pa УРАЛ(URAL)koji je uglavnom radio za vojsku
Kindzadza

#84 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Kindzadza »

E klasa koja se proizvodi u Iranu...

Image
Kindzadza

#85 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Kindzadza »

Peykan - Made in Iran

Srednja klasa..,prihvatljivo za gradjane: Srbije, BiH, Makedonije, Grcke, Portugala, Somalije... :D

Image
cove41

#86 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by cove41 »

Image

Naišao sam na ovo, pa sam morao postaviti. Novi Wartburg ! Izgleda Opel nešto s tim kombinira :D A i liči čini mi se na Corsicu novu.
goran16v

#87 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Nista ovdje nije Opel kombinovao sa Wartburgom nego se neko nabrzaka poigrao sa PS-om (sto se vidi s km)

Image
radostan dan

#88 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by radostan dan »

Mađari...vozili Dedeerov plastikaner

Image

zemljo indijo, gdje su sad mađari :x
goran16v

#89 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Cesi, Slovaci i Madjari su bili dugo tehnicko tehnoloski i kulturoloski napredne europske nacije do 2. sv, dok smo za njih bili ratoborna balkanska plemena, nakon cega su za vrijeme komunizma jako stagnirale u tehnickom smislu (da ne ulazim u ostale aspekte) i dosta nas ih upravo identifikuje prema toj slici. Ali eto, danas svi vidimo da im nije trebalo puno da se rijese socijalizma i da nas presisaju svjetlosnu godinu, odnosno da se vrate na staro i stoga ta izreka "gdje smo mi nekad bili, a gdje su oni" je samo iluzija. Ima nasa dobra izreka koja to lijepo opisuje: Ne jede burek onaj ko ima nego onaj ko je navikao.
radostan dan

#90 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by radostan dan »

Znam ja njihov istorijat, i slažem se sa tobom...ali ako ćeš tako redati stvari,i oni i mi bi trebali još tri svjetlosne godine da bi stigli atinjane, egipćane i rimljane, zar ne? :)

Nego..razigraj ti ovo oko trabanta, pošto znaš više od mene, i napiši ovim mlađim kako su Mađari čekali na ovo 500kg-a plastike po 5-6, 7 godina...uplate u fabriku, i čekaju. :-).
Ko nije imao strpljenja da čeka, kupovao je polovne. Ali nije bilo klasične pijace pol. automobila, nego vlasnik napiše oglas na šoferki, otvori cenat prozor na vratima, i zainteresovani ostavljaju adrese i cifru koju su spremni dati. Dobar fol.
ljubav_aha

#91 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by ljubav_aha »

goran16v wrote:Cesi, Slovaci i Madjari su bili dugo tehnicko tehnoloski i kulturoloski napredne europske nacije do 2. sv, dok smo za njih bili ratoborna balkanska plemena, nakon cega su za vrijeme komunizma jako stagnirale u tehnickom smislu (da ne ulazim u ostale aspekte) i dosta nas ih upravo identifikuje prema toj slici. Ali eto, danas svi vidimo da im nije trebalo puno da se rijese socijalizma i da nas presisaju svjetlosnu godinu, odnosno da se vrate na staro i stoga ta izreka "gdje smo mi nekad bili, a gdje su oni" je samo iluzija. Ima nasa dobra izreka koja to lijepo opisuje: Ne jede burek onaj ko ima nego onaj ko je navikao.

hoces da nabrojim avione tog perioda :D
goran16v

#92 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

radostan dan wrote:Znam ja njihov istorijat, i slažem se sa tobom...ali ako ćeš tako redati stvari,i oni i mi bi trebali još tri svjetlosne godine da bi stigli atinjane, egipćane i rimljane, zar ne? :)

Nego..razigraj ti ovo oko trabanta, pošto znaš više od mene, i napiši ovim mlađim kako su Mađari čekali na ovo 500kg-a plastike po 5-6, 7 godina...uplate u fabriku, i čekaju. :-).
Ko nije imao strpljenja da čeka, kupovao je polovne. Ali nije bilo klasične pijace pol. automobila, nego vlasnik napiše oglas na šoferki, otvori cenat prozor na vratima, i zainteresovani ostavljaju adrese i cifru koju su spremni dati. Dobar fol.
Postoji jedan zanimljiv fenomen vezan za zemlje za "zatvorenom" ekonomijom, kao sto je nekad bio istocni blok, a danas zemlje pod embargom, sankcijama i totalitarnim rezimima. Po pravilu nacionalna auto-industrija nije ni ublizu mogla da podmiri potrebe trzista, a mogucnost uvoza nije postojala javljale su se prave nestasince automobila. Istovremeno "vodje" zeleci prilazati da je sistem blizak covjeku su odredile nisku cijenu novog automobila, ali da bi ga kupio moras se upisati na listu cekanja i cekati 2 - 8 god. U slucajevima kad nemas uslove za listu cekanja ili ne zelis da cekas opcija je bila kupovina polovnog, a zbog nestasice polovan auto je bio u pravilu skuplji od novog.
goran16v

#93 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Vezano za abriku u Zwickauu u kojoj su se proizvodio Trabant postoji jedan interesantan detalj koji veze ovu temu sa temom Merc vs Audi vs BMW.
Kad su ga nogirali iz kompanije koju osnovao August Horch se iz Kelna seli u Zwickau i sa novim partnerima osnovina novu kompaniju. Kako mu je bilo sudski zabranjeno da proizvodi automobile pod imenom Horch sin novog partnera predlozio da se nova kompanija zove Audi sto je zapravo Horch ili slusati na latinskom. 1932 Audi se ujedinjuje sa Horchom, DKW-om i Wandererom u Auto Union (cetra kruga Audijevog znaka predstavljaju upravo te 4 kompanije). 1945 na ime ratne stete SSSR demontira farike po Istocnoj Njemackoj i Auto Union se brise iz registra firmi u DDR-u, dok se na ostacima Audi farbike u Zwickauu osniva Automobile Werk Zwickau AWZ koji na osnovu predratne Audi DKW tehnologije 1949 god pocinje proizvoditi automobile sa dvotakntim motorom IFA F8. Tako se doslo do situacije da Auto Union, iz kojj je nastao savremeni Audi, koji je nastavio postojati u GDR-u ali sredstvima Marshalovog plana i zajmom pokrajine Bavarska izmjesten u Ingolstadt i novoosnovani AWZ iz Zwickaua u DDR-u proizvodili iste automobile (DKW F8 i IFA F8) sa istim 2-taktnim motorom. Sljedeci model AWZ-a 1957. god je bio Trabant 500, 1962. izlazi Trabant 600, a 1963 Traban 601 koji se proizvodio do 1990/1991.
Paralelno s tim u GDR-u Merecdes postaje 100% vlasnik Auto Uniona do 1964 kad prodaje 50% VW-u, a ostalih 50% 1966. Do tada, osim DKW F8 (identicnog IFA F8) Auto Union 1950. god proizvodi DKW F89, 1953 god. DKW F91, 1958. god Auto Union 1000, a 1963 DKW F102 (koji je preteca Audia F103 - koji ce 1966 dobiti ime Audi 80) i sve to sa dvotantnim motorom i da je zapravo prvi 4-taktni motor za Audi F103 razvio Mercedes koji je prodao Auto Union VW-u zbog stare 2 -taktne tehnike i slabog profita.
Ova prica, osim Audia i Mercdesa nije promasila ni BMW cijoj su fabrici u Eisenachu, tada vec DDR-u osnovali fabriku VEB i iz 1953 iz Zwickaua preselili proizvodnju modela IFA F9 (koji je bio nasljdnik pomenutog IFA F8) kojeg ce kasnije naslijediti 1965. godine Wartburg 311. Interesanto da se ime Wartburg prvi put pojavljuje 1989. godine u fabrici Eisenach Automobilwerke u Eisenachu koja pocinje proizvodnju Wartburgwagena. 1904. od imena se gasi ali se ponovo pojavljuje u imenu BMW-ovog sportkog automobila iz 1930 BMW 3/15 DA-3 Wartburg.
Eto kad se protabiri istorija Audi i Trabant imaju iste korijene, pri cemu je u jednoj fazi Auto Union, koji je proizvodio automobile sa 2-taktnim motorom i koji je bio preteca savremenog Audia bio u 100% vlasnistvu Mercedesa, a da je BMW nastao u fabrici u kojoj je nastao i prvi Wartburg, da bi DDR u istu, tad vec bivsoj BMW fabricu, preselio dio proizvodnje iz bivse Audi fabrike. Ovo isto k'o Santa Barbara ili sto bi rekao Zika Pavlovic "Ovde se ne zna ko koga kerebeci!". :-D
2AK-47

#95 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by 2AK-47 »

:thumbup:
Evo još jednog Jugoslovena, malo ko zna za ovo:

http://imageshack.us/f/30/torpedokamion.jpg/
spreca

#96 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

A jos i FAP 13 onaj nosonja :D
spreca

#97 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

2AK-47 wrote::thumbup:

Ovo me podsjeca na ruski ZiL :D ali ipak mislim da je ovo nesto vezano za svabe
nellington

#98 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by nellington »

spreca wrote:
2AK-47 wrote::thumbup:

Ovo me podsjeca na ruski ZiL :D ali ipak mislim da je ovo nesto vezano za svabe
Mislim da je Dajcova licenca, ali nisam siguran.
2AK-47

#99 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by 2AK-47 »

spreca wrote:A jos i FAP 13 onaj nosonja :D
Image
radostan dan

#100 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by radostan dan »

Još malo od Dedeerovaca i Honekera...

Image

i pijačarska verzija

Image

Varburg nije imao mogućnost kočenja motorom.
Prilikom sipanja goriva moralo se dodavati ulje u rezervoar, radi podmazivanja motora.
Mislim da je auto imalo duplo dno, pa je bio idealan za švercere koji su iz Rumunije, Mađarske, Bugarske dovozili jeftin alat.
Kao i trabant, imao je zvuk motorke ili pile, i to u trenutku kada drvosječa naginje teretnu pivu, znači bez prsta na gasu (pile) :mrgreen:

Varburg limuzina, najduža mašina, 4 metra lima i 5 meteri dima... :mrgreen:

Atheist Rap - Wartburg Limuzina
Pre godinu dana imali smo kola (trabant)
Ali su ih svinje pojele do pola
I posto volimo suludu brzinu
Kupili smo sebi Wartburg limuzinu

Wartburg limuzina ima pet brzina
Pravi dosta dima i tocak joj se klima
A gde ima dima i vatra postoji
Jaoj, Bog te jeb'o, pa to motor gori!
Jes' da motor gori, ali zato pici
Pa se svaki sofer sa Wartburgom dici
sasija mu cvrsta, debela dva prsta
a 'mortizeri tvrdi, stradala mi krsta

Wartburg limuzina najduza masina