Runna, Made in Iran.

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Takodjer bio u Iranu, i to uglavnom u Sjevernom TehranuRidjobrki wrote:Zvek wrote: Bio u Iranu i mogu ovo potvrditi.Vlada subvencionira kupovinu vozila domaće proizvodnje a ionako su jeftina jer je riječ o licenciranim starijim modelima. Za oko 12 hiljada KM možeš dobiti auto k'o u predsjednika.
I mene su bunile ove silne varijante P405 - te obični te Pars te facelift te ROA...
![]()
Ali oni Paykani im još idu k'o zmajevi.![]()
Druga priča su uvozna vozila na kojima uši zavrću. Izvoli, bato, vozi ti šta hoćeš. Država ti je omogućila jeftino kotrljanje ali ako hoćeš da si drugačiji, da se ističeš i klinčiš onda fino pljuni carinu i poreze kojima ćeš faktički državi pokloniti jedno takvo koliko su te dadžbine visoke. Ali ima tamo i lovatora tako da ide prodaja dobro, gledao sam u sjevernom Teheranu napucane salone, Lexusi se kočopere iz izloga samo tako.
Posebna priča su kamioni, imaju one veeelike stare vozimiško Mercedese - ne znam koji je to model ali puni su ih autoputevi i glavni su tamo.
Nisam znao za ovaj boldirani dio. Dobar fazon.goran16v wrote:
Takodjer bio u Iranu, i to uglavnom u Sjevernom TehranuInteresantno da Iranska vlada dozvoljava individualni uvoz novog automobila (npr. Iranac kupi nov auto vani i zelis da ga uveze) tek ako ne postoji zvanicni uvoznik tog tipa, a uvoz polovnog samo u slucaju da za taj tip postoji ovlasteni servis i ovlasteni dobavljac rez. dijelova.
http://www.youtube.com/watch?v=z_sRNe2L ... re=relatedElRe wrote:Kad smo sa automobilima dosli skoro do kraja, ne bi bilo loše da se podsjetimo i proizvođača guma, maziva, auto kozmetike i nekih iskustava sa tim
Evo Hina brko...Ridjobrki wrote:Nisam znao za ovaj boldirani dio. Dobar fazon.goran16v wrote:
Takodjer bio u Iranu, i to uglavnom u Sjevernom TehranuInteresantno da Iranska vlada dozvoljava individualni uvoz novog automobila (npr. Iranac kupi nov auto vani i zelis da ga uveze) tek ako ne postoji zvanicni uvoznik tog tipa, a uvoz polovnog samo u slucaju da za taj tip postoji ovlasteni servis i ovlasteni dobavljac rez. dijelova.
Daj postavi sliku onih Mercedesovih kamiona, ne znam koji je tip ali znam da su karakteristični za arapsko-perzijski svijet.

goran16v wrote:Cesi, Slovaci i Madjari su bili dugo tehnicko tehnoloski i kulturoloski napredne europske nacije do 2. sv, dok smo za njih bili ratoborna balkanska plemena, nakon cega su za vrijeme komunizma jako stagnirale u tehnickom smislu (da ne ulazim u ostale aspekte) i dosta nas ih upravo identifikuje prema toj slici. Ali eto, danas svi vidimo da im nije trebalo puno da se rijese socijalizma i da nas presisaju svjetlosnu godinu, odnosno da se vrate na staro i stoga ta izreka "gdje smo mi nekad bili, a gdje su oni" je samo iluzija. Ima nasa dobra izreka koja to lijepo opisuje: Ne jede burek onaj ko ima nego onaj ko je navikao.
Postoji jedan zanimljiv fenomen vezan za zemlje za "zatvorenom" ekonomijom, kao sto je nekad bio istocni blok, a danas zemlje pod embargom, sankcijama i totalitarnim rezimima. Po pravilu nacionalna auto-industrija nije ni ublizu mogla da podmiri potrebe trzista, a mogucnost uvoza nije postojala javljale su se prave nestasince automobila. Istovremeno "vodje" zeleci prilazati da je sistem blizak covjeku su odredile nisku cijenu novog automobila, ali da bi ga kupio moras se upisati na listu cekanja i cekati 2 - 8 god. U slucajevima kad nemas uslove za listu cekanja ili ne zelis da cekas opcija je bila kupovina polovnog, a zbog nestasice polovan auto je bio u pravilu skuplji od novog.radostan dan wrote:Znam ja njihov istorijat, i slažem se sa tobom...ali ako ćeš tako redati stvari,i oni i mi bi trebali još tri svjetlosne godine da bi stigli atinjane, egipćane i rimljane, zar ne?![]()
Nego..razigraj ti ovo oko trabanta, pošto znaš više od mene, i napiši ovim mlađim kako su Mađari čekali na ovo 500kg-a plastike po 5-6, 7 godina...uplate u fabriku, i čekaju..
Ko nije imao strpljenja da čeka, kupovao je polovne. Ali nije bilo klasične pijace pol. automobila, nego vlasnik napiše oglas na šoferki, otvori cenat prozor na vratima, i zainteresovani ostavljaju adrese i cifru koju su spremni dati. Dobar fol.
Ovo me podsjeca na ruski ZiL2AK-47 wrote:![]()
Evo još jednog Jugoslovena, malo ko zna za ovo:
http://imageshack.us/f/30/torpedokamion.jpg/
Mislim da je Dajcova licenca, ali nisam siguran.spreca wrote:Ovo me podsjeca na ruski ZiL2AK-47 wrote:![]()
Evo još jednog Jugoslovena, malo ko zna za ovo:
http://imageshack.us/f/30/torpedokamion.jpg/ali ipak mislim da je ovo nesto vezano za svabe
spreca wrote:A jos i FAP 13 onaj nosonja