Zadnji pogon zimi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

GAU8

#76 Re: Zadnji pogon zimi

Post by GAU8 »

HaHaHa2 wrote:
GAU8 wrote:Ovako to izgleda kada imas gume kako treba i ZNAS da vozis.

Nema ceste i uspona koji ne mozes savladati i jos se zabavljas usput

:thumbup: inace uspon je pravoooo velik :wink:
Prati malo znakove pa ce ti biti jasnije gdje je snimano i koja je cesta u pitanju.
Ne provaljuj se bez veze.
A ti klocevi sto im ne ide u glavu kako to mecka ne moze da ide po ledu 120 km/h sa ljetnim gumama me ne zanimaju uopste.
chuchumbamayumbe

#77 Re: Zadnji pogon zimi

Post by chuchumbamayumbe »

Haaloooo baaaaa?!?!?!
Pa vidite li da je snimak usporen?!?!?!
Gledate li oko druge minute, kako se ulijeće u krivine, kada neko zna da vozi zadnji pogon, i uopšte, automobil.
Ja opet ponavljam, imao sam zadnji pogon, i bilo je ZABAVNO!
Da, ZABAVNO! Ne zabavno u smislu ironije, nego fakat, u smislu uživanja u kontroli (kada se automobil zna kontrolisati).
Čuj neiskoristivo auto za one koji vole zimu?!
Pa, ovi što kude zadnji pogon su gori fanatici od onih kojima je Golf2 najbolje auto na svijetu.
Te vaše komšije koji imaju skupa auta a ne vboze ih zimi, oni ne znaju da voze zadnji pogon, i kraj priče.
Ljudi koji su vozili automobile na zadnji pogon, koji znaju kako se voze, njima je sasvim OK, čak šta više, i zabavno!
Pomirite se s tim, ili ubijeđujte sami sebe (mene nećete).
8-)
GAU8

#78 Re: Zadnji pogon zimi

Post by GAU8 »

chuchumbamayumbe wrote:Haaloooo baaaaa?!?!?!
Gledate li oko druge minute, kako se ulijeće u krivine, kada neko zna da vozi zadnji pogon, i uopšte, automobil.
Da, ZABAVNO! Ne zabavno u smislu ironije, nego fakat, u smislu uživanja u kontroli (kada se automobil zna kontrolisati).
Pa, ovi što kude zadnji pogon su gori fanatici od onih kojima je Golf2 najbolje auto na svijetu.
Te vaše komšije koji imaju skupa auta a ne vboze ih zimi, oni ne znaju da voze zadnji pogon, i kraj priče.
Ljudi koji su vozili automobile na zadnji pogon, koji znaju kako se voze, njima je sasvim OK, čak šta više, i zabavno!
8-)
Neka samo pogleda oko 3:43 i neka isto pokusa uraditi sa bilo kojim vozilom sa prednjim pogonom.
A ovo je pravi planinski put. Kranjska Gora na granici sa Italijom i Austrijom.
chuchumbamayumbe

#79 Re: Zadnji pogon zimi

GAU8 wrote:
8-)
Neka samo pogleda oko 3:43 i neka isto pokusa uraditi sa bilo kojim vozilom sa prednjim pogonom.
Prešalta se ko Tomba iz lijeve u desnu krivinu, prelijepo. :thumbup: :dance:
Ali jok, neisplativo, ne valja, ovo-ono... :roll:
Mandalite ovo. :)
mentalist

#80 Re: Zadnji pogon zimi

Post by mentalist »

ovo je uzivanje gledati a jos znati ovako voziti .........
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#81 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Pitar sa Kariba »

chuchumbamayumbe wrote:
GAU8 wrote:
8-)
Ma ovo je super, ali za Austriju, Italiju, pa i kod nas put prema Igmanu i Bjelašnici je super, široka cesta, nije velik uspon, relativno dobro oćiščena cesta. Ali ako stanuješ u "padinskim dijelovima Sarajeva", nemaš ništa od zadnje vuće. Imao sam par godina M190 i samo mi koji smo probali znamo kakva je to patnja, A i vozat 6 mjeseci cimentu i kreč po pogepeku :-) i pride fanglu. Onda probah dizela sa pogonom na prednje točkove........ :) :thumbup: . Tu nema rasprave, eh sad ako si negdje na Grbavici, Alipašinom.... onda OK (donekle).
chuchumbamayumbe

#82 Re: Zadnji pogon zimi

Pa na padinskim dijelovima Sarajeva svi ionako voze Golfa.
:)
motorola01

#83 Re: Zadnji pogon zimi

Post by motorola01 »

chuchumbamayumbe wrote:
GAU8 wrote:
8-)
Nemoj zezati,skoro u vsakoj krivini ga zanese.Sve je dobro dok ide pravo.Ovakvih klipova milion na youtoubu i u svakom isto..Neki dna sam vidio klip gdje je covjek fino napisao koje zimske gume ima na bembari(nove gume) i snimio klip kako izlazi iz podzemne garaze.Klip traje neke 3 minute i njemu su trebale 2,5 minute da izadje iz garaze.Sad ces reci ne zna covjek voziti,a da si mu dao kakvo auto sa istim gumama ali sa prednjim pogonom izsao bi bez problema.U tome je bit.A kazes zabavno ovo.Prije bih rekoa gutavo :D u svakoj krivini.Ovdje je sve fino jer nema auta iz drugog smjera,a da je bilo,ko zna kako bi zavrsilo ovo putovanje i snimanje.Ali eto ja ne znam,ti znas i kraj price...

edit:evo ovdje video..pogrijesio sma oko trajanja klipa,ali nadam se da neces zamjeriti :)
Covjek dole u komentarima sve objasnio...

http://www.youtube.com/watch?v=RAZoAhrkp_E
chuchumbamayumbe

#84 Re: Zadnji pogon zimi

Neću zamjeriti, naravno.
I neću se više javljati na ovoj temi, a vi nastavite.
Ćaos amigos!
:D :run:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#85 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Pitar sa Kariba »

chuchumbamayumbe wrote:Neću zamjeriti, naravno.
I neću se više javljati na ovoj temi, a vi nastavite.
Ćaos amigos!
:D :run:
Šteta, odmah zamrje tema :-D
AmADin_gospo

#86 Re: Zadnji pogon zimi

Post by AmADin_gospo »

tavustavus wrote: nego da bacim i ja koju...bilo bi drsko i bezobrazno reci ne valja mercedes ne valja bmw,to bi bi umni invaliditet..ali reci da moze biti ravnopravan mercedes i bmw sa zadnjim pogonom,u zimskim uslovima po snijegu i jos negdje uz malo brdasce sa recimo passatom ili audijem je vanserijska glupost..evo upravo ovih dana divim se svom komsiji koji je kupio e klasu 2005,prelijep je ali sam isto tako razocaran da je dao 20-ak hiljada i ne moze neku noc doci kuci kada je snijeg padao,pa to je da ga zapalis..kupio bih kada bi mogao mecku ali 4matic..ako cu svake zime razmisljat jel onaj dosao da ocisti i da ga ostavljam kilometar od kuce..jbt auto..a cimentu sto stavljaju taksisti necu ni mda uzimam u obzir,cuj 20 hiljada i od njeg kamion da napravim..zato imam jednog VW 4motion i zimi i ljeti miran + 4 nove gume..i samo auto sa pogonom na sva 4..mercedes ili audi... :run: ..moje misljenje da je ovo najbolji izbor
p.s.nudio sam mu da ga izvucem ali ofirno mu bilo...
a ti se nisi zapitao da li komšija zna da vozi auto s zadnjim pogonom?
jedno je znati upravljati vozilom, a drugo je znati voziti automobil. jeli misliš da je upravljanje fičom, audijem allroad, BMWom M i lamborghiniem isto ? e pa zajebao si se opasno. ako se nije mogao popeti znači da je komšija levat a ne da auto nevalja, a zinula guzica da se pare skrše, da se komšiluku pokaže da se ima za mečke... bolje da se držao VAGa, baja je u svom selu i s mečkom i novium passatom.
Mini_Star

#87 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Mini_Star »

Brdar wrote:Interesuje me kako vlasnici merca i BMW zimi deveraju sa zadnjim pogonom. Jer ipak ja mislim da je prednji zakon jer sam se vozio u E klasi 2004. i plese po snijegu i ledu. Dzaba ESP dzaba sve.... Raspravljajte o ovoj temi...
Iz skorasnjeg iskustva - Mercedes C klasa po snijegu je NEMOCNA - ESP i dobre zimske gume, cesta prekrivena snijegom i blazi uspon... slajdra ni metra da makne. Jednostavno nema dovoljnog pritiska (tezine) na zadnjim tockovima. Dvije vrece cimenta od po 50 kg bi mozda rijesile problem. Vjerovatno isto vrijedi i za BMW. ESP jednostavno ne pomaze. ESP definitivno pomaze kada pocne zanositi na cesti ali uz brdo nista. Ostala auta (Felicija, Jetta) sa prednjim pogonom su prosla, ali moja C klasa je zapela. :)
Qler

#88 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Qler »

Moj rodjak vec tri godine za redom sa e klasom ide za novu godinu na planinu Zvijezdu, gore slave.. To je kroz sumski put koji se nikada ne cisti i nije asfaltiran... Pa vi skontajte kakva je cesta i kako je to moguce da on ode gore sa autom na zadnji pogon.
kreso_atac

#89 Re: Zadnji pogon zimi

Post by kreso_atac »

Smiješno je uopšte govoriti o tome kako je zadnji pogon sa motorom naprijed jednak ili čak bolji od prednjeg sa također motorom naprijed, a kamoli pokušavati potkrijepit to činjenicama. Kosite klasičnu fiziku ljudi, kakva crna elektronika, ja još nigdje nisam vidio, a ni čuo za tu elektroniku koja može pojačati prijenos i povećati trakciju. Ne kažem da su auta sa zadnjim pogonom loša, baš naprotiv, mnogo bolje i zanimljivije, ugodnije ih je voziti, ali recimo po snijegu uzbrdo, i nije baš interesantno toliko. Nizbrdo druga priča, nizbrdo ih je lakše kontrolisati nego one sa prednjim, kod kojih je svo moguće opterećenje naprijed (masa, trakcija, kočenje, upravljanje)...
Bakir1

#90 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Bakir1 »

zadnji pogon uvijek zimi ali sa ovakvom rucicom pored mjenjaca :D
Image
scorpion7

#91 Re: Zadnji pogon zimi

Post by scorpion7 »

Ja vozim auto zadnju vucu...i zadesili su me i kisa i snijeg i led na cesti...na ravnom bez problema prolazis sa dobrim gumama...to znaci moras imati inace te nema nigdje...jednom prilikom je bilo oko 30ak cm snijega na putu prema brodu...bez problema je auto proslo...e uzbrdo po snijegu je druga prica... automatik pogotovo... al zato kad otopli :D :D :D
muha_sa

#92 Re: Zadnji pogon zimi

Post by muha_sa »

eeeeeeeeee :-) kad sam ja birvaktile imo fiću i išo na Jahorinu :-) malo malo pa neko šlajdra i i ne može dalje a moj fićek grce snijeg ispred i na Poljice bez stajanja.
GAU8

#93 Re: Zadnji pogon zimi

Post by GAU8 »

motorola01 wrote: Nemoj zezati,skoro u vsakoj krivini ga zanese.Sve je dobro dok ide pravo.Ovakvih klipova milion na youtoubu i u svakom isto..Neki dna sam vidio klip gdje je covjek fino napisao koje zimske gume ima na bembari(nove gume) i snimio klip kako izlazi iz podzemne garaze.Klip traje neke 3 minute i njemu su trebale 2,5 minute da izadje iz garaze.Sad ces reci ne zna covjek voziti,a da si mu dao kakvo auto sa istim gumama ali sa prednjim pogonom izsao bi bez problema.U tome je bit.A kazes zabavno ovo.Prije bih rekoa gutavo :D u svakoj krivini.Ovdje je sve fino jer nema auta iz drugog smjera,a da je bilo,ko zna kako bi zavrsilo ovo putovanje i snimanje.Ali eto ja ne znam,ti znas i kraj price...

edit:evo ovdje video..pogrijesio sma oko trajanja klipa,ali nadam se da neces zamjeriti :)
Covjek dole u komentarima sve objasnio...

http://www.youtube.com/watch?v=RAZoAhrkp_E
Ovaj NE ZNA pravilno krenuti, ali ne zamjerim ni tebi ni njemu, jer vjerovatno ni ja ne bih bolje prosao a i sa prednjom vucom sumnjam da vi bilo ko bolje prosao na onom klipu.

A ono zanosenje u krivinama je namjerno ako nisi skuzio :)
olensoner

#94 Re: Zadnji pogon zimi

Post by olensoner »

Cudi me kako Rolls Royce moze da na ovako malom snijegu zaglavi, imajuci u obziru tezinu ovog auta. :-)
ford.ba

#95 Re: Zadnji pogon zimi

Post by ford.ba »

Pozdrav svima.
Samo da se nadovezem na temu u vezi zadnje vuce. Vozim sierru i to zadnje 3 godine i bas skoro svaki dan, ali bas po snjegu ja stvrano nemam nikakvih problema to sto je zadnja vuca. U petak 13. janura navecer kad je bio bas snijeg zeznut popeo sam se uz vraca bez problema mnoga auta sam vidio sa prednjom vucom da ne mogu da idu, a ja ne drzim nikakav teret u gepeku nego samo dobre gume. Samo sta je kod mene caka to što su kod mene zadnje gume umjesto 185/14 su 175/14 a prednje su mi dobre zimske gume. Prije ovog auta sam imao auto sa prednjom vucom ja nevidim nikakvu razliku za snjega i ostalih meteo uslova ali Ali samo da se auto vozi sa iole normalim gumama(nije bitna marka gume nego jedino samo da njie STARA i da ima šaru dubine po zakonu) ne ko naš svjet da se vozi na ĆELSTON.
Mini_Star

#96 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Mini_Star »

Treba napraviti razliku izmedju zadnje vuce sa uzim gumama i zadnje vuce sa sirim gumama. Takodjer, omjer rasporeda mase je bitan. Mercedesi, BMW-ovi, pa i ovaj RR, imaju teske masine naprijed, i eventualno prazan gepek nazad. Kada je po cesti cisti cnijeg (bez sljunka) i led, pa plus uspon, nema sanse da bilo koje auto na zadnju vucu savlada takvu cestu. To sam se licno uvjerio i mislim da nikakva guma tu ne pomaze. Ili lanci ili 300 kila tereta u gepek.
PapakizSarajeva

#97 Re: Zadnji pogon zimi

Post by PapakizSarajeva »

kreso_atac wrote:Smiješno je uopšte govoriti o tome kako je zadnji pogon sa motorom naprijed jednak ili čak bolji od prednjeg sa također motorom naprijed, a kamoli pokušavati potkrijepit to činjenicama. Kosite klasičnu fiziku ljudi, kakva crna elektronika, ja još nigdje nisam vidio, a ni čuo za tu elektroniku koja može pojačati prijenos i povećati trakciju. Ne kažem da su auta sa zadnjim pogonom loša, baš naprotiv, mnogo bolje i zanimljivije, ugodnije ih je voziti, ali recimo po snijegu uzbrdo, i nije baš interesantno toliko. Nizbrdo druga priča, nizbrdo ih je lakše kontrolisati nego one sa prednjim, kod kojih je svo moguće opterećenje naprijed (masa, trakcija, kočenje, upravljanje)...
Kreso, hvala ti sto si se ukljucio u ovu raspravu. Cak sam na pocetku pomisljao da te pozovem i zamolim za tvoje misljenje. Ako iko ima moj respekt po pitanju automobila i automobilizma to si ti....

Samo jedno pitanje : Sta je tema ovog topica ??? Da li je zabavno proklizavanje "guze" automobila po snijegu ili sigurnost u voznji ???

Ja ovu temu razmatram i analiziram kao porodicni covjek sa zenom i 2 djece od 6 i 10 godina u automobilu na dionici puta od Kljuca prema Bihacu ili izmedju Olova i Kladnja ... Boga mi, zanosenje guze pri ulasku u krivinu mi tada nije nimalo zabavno ....
AmADin_gospo

#98 Re: Zadnji pogon zimi

Post by AmADin_gospo »

tema je o sigurnosti vožnje i upravljivosti.
Mini_Star

#99 Re: Zadnji pogon zimi

Post by Mini_Star »

Pitanje se moze formulisati i na drugi nacin:

Da li je "rizik" kupovati auto na zadnju vucu u BiH jer vas isto, ma koliko dobro bilo (Mercedes, BMW) moze "iznevjeriti" zimi. Pokusavam skontati sta bi bilo da u autu imas npr. dvoje djece, brdovit teren i zapadnes u jaci snijeg... po svemu sudeci, bez lanaca, vjerovatno ste osudjeni na zaglavljivanje.
GAU8

#100 Re: Zadnji pogon zimi

Post by GAU8 »

Mini_Star wrote:Pitanje se moze formulisati i na drugi nacin:

Da li je "rizik" kupovati auto na zadnju vucu u BiH jer vas isto, ma koliko dobro bilo (Mercedes, BMW) moze "iznevjeriti" zimi. Pokusavam skontati sta bi bilo da u autu imas npr. dvoje djece, brdovit teren i zapadnes u jaci snijeg... po svemu sudeci, bez lanaca, vjerovatno ste osudjeni na zaglavljivanje.
Pitanje je isto koji odgovoran roditelj krece na put svjestan da moze zaglaviti :P
Ja imam lance u gepeku cijelu zimu iako su neotpakovani godinama.

Tu zadnja vuca nema nikakve veze, vec savjesnost vozaca.
Post Reply