AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Dobrinja80

#76 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Dobrinja80 »

Koliko se kreću plate u ovom sektoru u Sarajevu?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#77 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Truba »

jedan milijun
Edin H.

#78 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Edin H. »

Black swan wrote:jedan milijun
Predratnih dinara?

Nije lose sekunde :izet:
Bullet Tooth Tony

#79 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Bullet Tooth Tony »

karanana wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
karanana wrote:svakih par sedmica izbacuju oglase sa istim titulama/pozicijama.
da li se sire ili ne nalaze prave ljude pa ih ili potjeraju ili ponove oglas. ili ljudi sami odlaze od njih nakon tako kratkog vremena?

vidim vec sam to pitao na ovoj temi, ali bas mi za oci pada par pozicija koje se non stop ponavljaju i to vrlo cesto.
Drze HR konstantno zaposlenim tako sto prave bazu radne snage
Mislis dadnu oglas, prikupe prijave, mozda i intervijuisu bez da i zaposle nekoga u tom momentu?
Zavisi za koju poziciju ... dev primaju odma
kolektor

#80 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by kolektor »

Jel koriste Scrum u ovoj firmi? I ako koriste u kojoj mjeri?
Bullet Tooth Tony

#81 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Bullet Tooth Tony »

kolektor wrote:Jel koriste Scrum u ovoj firmi? I ako koriste u kojoj mjeri?
Da ... Prijavi se za PM pa popricaj s ljudima :wink:
contrashadow

#82 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by contrashadow »

Ljudi daleko od ove firme. Nedavno sam imao intervju sa njima. Neki malac (da ne kažem balavac) mi se javio kao za tehnički intervju. Na par pitanja mi kaže da nije tačan odgovor, ti mu objasniš da je zapravo on pogriješio (sve do detalja), on te gleda onim telećim pogledom i kao kaže "hmmm.. idemo dalje". Realno ukoliko mu je odgovor "netačan" samo će to reći, možeš mu ponuditi bilo kakav argument da nije upravu, ništa od toga. #bukva

Čitav intervju je bio tako neugodan sa njegove strane da sam u jednom trenutku pomislio, pa bože zamisli da dobijem posao ovdje i da mi je svaki radni dan ovakav?? Zaista smatram da ne vrijedi.

Što se tiče pitanja, toliko nekih glupih (u nedostaku boljeg izraza) pitanja je bilo.. Tipa šta predstavlja progress chart scrum-a? Pa koji će vrag da predstavlja nego upravo to što samo ime kaže. I to je btw pitanje za developera.

Iskreno nisam na tržištu BiH već duže vrijeme, razmišljao sam o povratku zbog familije i slično ali ako je ovakva situacija onda fkt nije ni čudo za stanje u državi.

Ajd da se lik pravio sa razlogom pametan, ali fkt ja ga ne bi pusti dalje od druge godine Bachelora..

Svima želim sreću koji će da se okušaju sa ovom firmom. Sami se uvjerite.
pupa hava

#83 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by pupa hava »

A_A_AKCIJA wrote:Dečko, samo malo poradi na karakteru i biće posla.

Znanje koje posjeduješ ne mora da znači i da si dobar za određenu firmu. Drugi bitan dio ove priče jeste uklapanje u korporativnu kulturu sa svojim karakterom, sistemom vrijednosti, općim znanjem... Iza procesa zapošljavanja stoji čitava nauka HR-a koja čini sve da odabere pravog kandidata. Možda postoji firma za koju si se ubio i sve što treba da radiš jeste da je tražiš dok ne nađeš.

Ja, kao neko ko zapošljava ljude i radi to desetak godina, te sa ovakvim stavom ne bih zaposlio, da sam išta od tvojih osobina primjetio na intervjuu. Ovo ti iskreno govorim. Ako si se upustio u raspravu na intervjuu, znaj da je to namjerno odrađeno, da se vidi kako se ponašaš u konfliktu. Ako si imalo bio kao u ovoj diskusiji, to je osnovni razlog što nisi prošao, a ne štele i frizerke. Insistiraš na nekim stvarima koje nemaju puno smisla i ne slušaš kad ti se kaže da nije tako. Navešću samo neke:

Nepotizam. Zapamti, nema nepotizma u privatnoj firmi. Jesi li čuo za izraz porodične firme. Vlasnik odlučuje koga će zaposliti i ima apsolutnu vlast. Može zaposliti kokoši, frizerke ili tebe, dok god zarađuje lovu, on je u pravu. Ako je glup i gubi lovu, koji ćeš klinac u toj firmi, propašće brzo.

Frizerka kao programer i štela. Može raditi kao i ja kao pilot. Nema šanse. Možda kuha kafe, javlja se na telefon ili nešta treće, ali da programira, nema šanse. Objasnio sam ti zašto. Svaki sat se računa i tu nema mjesta za frizerke. Štela ne pomaže na ovakvom mjestu.

Diploma. So F what?! Jesi li čuo za Gatesa i koju je diplomu imao? Isto tako bezbroj mahera iz baš te oblasti. Znaš da heklaš kod, imaš posao, makar i sa osnovnom iz Buljakova. Imaš 3 diplome i ne znaš, žao mi je, daj onog iz Buljakova. Lično znam ljude bez diplome koji su u Sarajevu imali plate preko 6000 KM, vodili strana zastupništva, radili u međunarodnim kompanijama. Diploma je samo ulaz za intervju, to dobro zapamti. Na intervjuu možeš zglajzati da te ne vadi sto diploma.

Tehničari i postavljanje uslova: Ne postoji nigdje na svijetu. Tržište funkcionira (a htio ti to ili ne, ti si roba na tržištu rada) da cijenu robe (izraženu kao tvoju platu) diktira između ostalog i konkurencija. Dakle, ako ti misliš da ćeš igdje u svijetu biti zaštićen tako da možeš lupiti svoje uslove i da ih neko mora prihvatiti, žestoko se varaš. Od dvojice kandidata sa istim kvalitetom (ne školom, jer je to samo predusov), poslodavac upošljava jeftinijeg. Takođe, kad otpušta, svi se trude da ostanu kvalitetniji, jer znaju da mogu doprinjeti firmi. Ovo su sve zakoni tržišta.

Nisi kriv što ovo ne znaš nego obrazovni sistem koji ti je dao školovanje. Izađete kao inžinjeri, a ne znate kako sistem funkcionira.

Imaš sreću da si u najboljoj industriji na svijetu i da, ako znaš znanje kao što tvrdiš, možeš naći posao za jednu od bezbroj firmi u svijetu koje traže takav kadar. Sve to iz udobnosti doma grada u kojem sada živiš, da radiš u boksericama, onoliko koliko ti je ćejf, za neku stranjsku platu koja ne whow za naše uslove.

Na kraju, mlad si život je pred tobom, ne osvrći se na šanse koje su prošle, nego iz njih izvuci pouke i gari dalje.
:thumbup:

Ovaj post bi trebali isprintati i zalijepiti na zid svi koji traze posao, narocito oni koji prvi put traze posao u privatnoj firmi...nema veze o kojoj se bransi radi...u ovom slucaju to je IT, ali sve ovo u pet deka vrijedi za sve kompanije koje posluju po modernim, kapitalistickim :D pravilima...

Eh, ovo sto je @Akcija (sa vise A) :wink: naveo u svom postu je ono o cemu se narocito treba voditi racuna, da HR ljudi na intervjuu puno vise obrate paznju na to kako im "zracis" :D tokom davanja odgovora na pitanja , nego da li si napisao savrsen CV. Naravno, CV sa referencama ti je ulazna karta na intervju, ali to je jedino sto on jeste, samo ulaznica ali ne i garancija da ces dobiti posao...Tu odmah dolazi na red njihova kombinatorika gdje i s kime da te smjeste ako budes primljen i moras raditi u kancelariji, da li ces sa postojecim kadrom moci saradjivati i da li su ljudi koji vec rade spremni da tvoj eventualni tersluk :D trpe, narocito kad se radi prekovremeno.

Dakle, sve ono sto si studirao/studirala na faksu je samo 50 % price, soft skills su onih drugih 50%, koji cesto znaju biti presudni. A vjerovatno te soft skills budu razlog sto ti se ljudi iz firme u kojoj si se prijavio za posao nikad vise ne jave nakon intervjua. :D
Only_4Kids

#84 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Only_4Kids »

contrashadow wrote:Ljudi daleko od ove firme. Nedavno sam imao intervju sa njima. Neki malac (da ne kažem balavac) mi se javio kao za tehnički intervju. Na par pitanja mi kaže da nije tačan odgovor, ti mu objasniš da je zapravo on pogriješio (sve do detalja), on te gleda onim telećim pogledom i kao kaže "hmmm.. idemo dalje". Realno ukoliko mu je odgovor "netačan" samo će to reći, možeš mu ponuditi bilo kakav argument da nije upravu, ništa od toga. #bukva

Čitav intervju je bio tako neugodan sa njegove strane da sam u jednom trenutku pomislio, pa bože zamisli da dobijem posao ovdje i da mi je svaki radni dan ovakav?? Zaista smatram da ne vrijedi.

Što se tiče pitanja, toliko nekih glupih (u nedostaku boljeg izraza) pitanja je bilo.. Tipa šta predstavlja progress chart scrum-a? Pa koji će vrag da predstavlja nego upravo to što samo ime kaže. I to je btw pitanje za developera.

Iskreno nisam na tržištu BiH već duže vrijeme, razmišljao sam o povratku zbog familije i slično ali ako je ovakva situacija onda fkt nije ni čudo za stanje u državi.

Ajd da se lik pravio sa razlogom pametan, ali fkt ja ga ne bi pusti dalje od druge godine Bachelora..

Svima želim sreću koji će da se okušaju sa ovom firmom. Sami se uvjerite.
Iskreno da nije tebe ne bi se vise nikad javio na ovu temu , a javljam se samo da kazem da sam ja imao skoro identican slucaj , samo je problem u tome sto je momak na pitanje naslijedjivanja izvadio tablet i pretrazivao net, pa je onda rekao idemo na slijedece pitanje. Iz nekog razloga imam osjecaj da kod nas ljudi vole da se mijesaju u sve , o cemu znaju samo onu jednu recenicu sto su culi od nekoga treceg, dok su poprilicno kivni kad im neko uputi kritiku/komentar na racun njihove struke/polja u kojem djeluju.
I razumijem ovaj jedan dobar dio komentara ,jer je moja reakcija nastala nakon nepravde (ja jos uvijek stojim iza ovoga) ,ali mi je malo apsurdno kako imamo ovoliko strucnjaka i ljudi koji rade posao intervjuisanja ,a odluke da sam ektorvert i ters donesu na osnovu nerealnog broja komentara reakcije na istu i svakako sa minimalnim poznavanjem okolnosti u kojem je izvrsen intervju. Pojam sivih celija i okvirnog sagledavanja situacije je izgleda ovdje jos uvijek dogma.

Ono sto ja mogu reci jeste , svakako pokusajte svi gore, a ja licno ne bi mogao kao sto vidim da ne bi ni ti kolega, da trpim da je neko ko manje zna od mene moj sef, i da se ja moram raspravljati sa njih svaki dan zasto nesto moze/ne moze i zbog cega (ovo je iz iskustva) ne bi li on napunio svoj ego.
Apsurd je pa sam uspio (nakon mog zadnjeg posta na ovoj temi) od 3 razgovora za posao vani , 2 proci do cetvrtog dijela dogovora (2 tehnicka testiranja , intevju i philoski test) a niti sam njihov drzavljanin niti pricam njihov jezik, i jos svakako kazu da mi je ambicija fenomenalna stvar i da bi voljeli da odradim dalje tehnicko usavrsanjanje na jednom od njihovih univerziteta,a da je sam pojam vize u ovom trenutku trivija.

Apsurd za apsurdom , da je Kafka ziv svakako bi ovdje nasao masu materijala za svoja djela , pa bi umjesto djela "Amerika" napisao jedno "BiH".
mahalas505

#85 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by mahalas505 »

contrashadow wrote:Što se tiče pitanja, toliko nekih glupih (u nedostaku boljeg izraza) pitanja je bilo.. Tipa šta predstavlja progress chart scrum-a? Pa koji će vrag da predstavlja nego upravo to što samo ime kaže. I to je btw pitanje za developera.
Nisam te razumio ovdje, mislis da to nije pitanje za developera? Pa zar sami developeri ne crtaju burndown dijagram svaki dan (npr. poslije standup-a) dok traje sprint,i koji se kasnije analizira(brzina) na sastanku(na kojem ucestvuju developeri, PO i SM) na kraju sprinta?
karanana

#86 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by karanana »

ponovo izbacili iste oglase.
Truba

#87 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Truba »

karanana ajmo i mi nauciti ovo programiranje i raj developer :lol:
pa da barem sudjelujemo u prici ili razumijemo o cemu se ovdje spreha
ne moramo mlatiti lovu :mrgreen:
Android Knego

#88 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Android Knego »

contrashadow wrote:Iskreno nisam na tržištu BiH već duže vrijeme, razmišljao sam o povratku zbog familije i slično ali ako je ovakva situacija onda fkt nije ni čudo za stanje u državi.
ima i kod nas firmi koje nude dobre uslove za rad, a trebaju im dobri developeri.
ne znam da li je fer da ih se pominje na ovoj temi, pa cu se samo ograniciti na to da kazem da ih ima...
mahalas505

#89 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by mahalas505 »

Android Knego wrote:
contrashadow wrote:Iskreno nisam na tržištu BiH već duže vrijeme, razmišljao sam o povratku zbog familije i slično ali ako je ovakva situacija onda fkt nije ni čudo za stanje u državi.
ima i kod nas firmi koje nude dobre uslove za rad, a trebaju im dobri developeri.
ne znam da li je fer da ih se pominje na ovoj temi, pa cu se samo ograniciti na to da kazem da ih ima...
Zasto ne istaknuti pozitivan primjer? Pa sigurno iz ove firme citaju ovaj forum i ovu temu, i samo mogu ici da poboljsaju uslove, ako vide da su ljudi i u drugim firmama zadovoljni sa uslovima.
karanana

#90 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by karanana »

Black swan wrote:karanana ajmo i mi nauciti ovo programiranje i raj developer :lol:
ja jebote.....scrum, burndown, sprint, stand-up.....zar te rijeci imaju veze sa programiranjem i developovanjem? zaostajem.
mahalas505

#91 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by mahalas505 »

karanana wrote:
Black swan wrote:karanana ajmo i mi nauciti ovo programiranje i raj developer :lol:
ja jebote.....scrum, burndown, sprint, stand-up.....zar te rijeci imaju veze sa programiranjem i developovanjem? zaostajem.
Ma to je sada u modi, splasnut ce to s vremenom :D .
Truba

#92 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Truba »

znam za sprint i stand up komičare to je sve
:lol: :lol: :lol:
Forsaken

#93 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Forsaken »

Kako onda:
http://www.posao.ba/#!home;postId=1360 ?
Ovaj put vam predstavljamo Authority Partners, kompaniju koja po peti put zaredom osvaja titulu jednog od Najpoželjnijih poslodavaca u Bosni i Hercegovini.
Only_4Kids

#94 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Only_4Kids »

Forsaken wrote:Kako onda:
Ovaj put vam predstavljamo Authority Partners, kompaniju koja po peti put zaredom osvaja titulu jednog od Najpoželjnijih poslodavaca u Bosni i Hercegovini.
Izvini zar nisi malo citao ovu temu? Kome najbolji ? Ono sto je apsurd gdje je to istrazivanje? Da li je bilo javno glasanje (koje ja iskreno nisam vidio , mozda je stvarno bilo pa ako moze neki dokaz o tome) ,ili je mozda po broju poslanih aplikacija koje su pristigle na account te firme na posao.ba (a kao sto vidimo treci put objavljuju iste oglase samo u roku zadnja 2 mjeseca (da ne govorimo o prije) -a zbog cega)? Da li si mozda upoznat o bit alijansi i o tom poslovnom šurovanju izmedju firmi?
Uostalom i da je glasanje bilo , to je svakako subjektivno sa strane osobe koja glasa (ako je isto bilo napominjem) i znanja koje ono ima. Svakako da ako dobijes instruktora koji ce te vuci pola godine da naucis posao je dobro za nekoga ko je programirao nista ili nesto u zivotu, ali ovima koji znaju je svakako druga prica.

Posto sam gore u komentarima par puta pogresno okarakteriziran , samo hocu da sumiram i da kazem da je kupiti jednu ovakvu reklamu isto sto i kupiti medije da reklamiraju politicke partije u predizbornoj kampanji. Sto bi rekao jedan covjek (apsurdno, radi u API-ju): "Ovi dole na Markalama se klepaju sa 2-3 marke, a ovi gore se klepaju sa 2-3 miliona, princip je isti".
contrashadow

#95 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by contrashadow »

mahalas505 wrote:
contrashadow wrote:Što se tiče pitanja, toliko nekih glupih (u nedostaku boljeg izraza) pitanja je bilo.. Tipa šta predstavlja progress chart scrum-a? Pa koji će vrag da predstavlja nego upravo to što samo ime kaže. I to je btw pitanje za developera.
Nisam te razumio ovdje, mislis da to nije pitanje za developera? Pa zar sami developeri ne crtaju burndown dijagram svaki dan (npr. poslije standup-a) dok traje sprint,i koji se kasnije analizira(brzina) na sastanku(na kojem ucestvuju developeri, PO i SM) na kraju sprinta?
Nisam rekao da je sam dijagram nebitan, nego je pitanje postavljeno na tako glup način.. Tipa pitanja ko je protagonista romana Ana Karenjina... Odgovor je očit na osnovu samog pitanja..
contrashadow

#96 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by contrashadow »

Forsaken wrote:Kako onda:
Pogledaj samo koliko je objavljenih poslova bilo od strane te firme u proteklih 2 godine. Pogledaj koliko često se objavljuju "nove pozicije".

Btw. Ta istraživanja koja sprovodi posao.ba su transparentna koliko i parlamentarni izbori. Nit se zna ko je uzorak, niti koliki je uzorak, na osnovu čega se bira..

Zašto ih nema na listi GPTW (Great Place To Work). To je na nivou planete popularno istraživanje kojim se hvali shvaka firma koja je čak i 150. mjestu. NEMA IH. E u tome je fazon!
Android Knego

#97 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Android Knego »

mahalas505 wrote:
Android Knego wrote:
Zasto ne istaknuti pozitivan primjer? Pa sigurno iz ove firme citaju ovaj forum i ovu temu, i samo mogu ici da poboljsaju uslove, ako vide da su ljudi i u drugim firmama zadovoljni sa uslovima.
vidim da se ovdje pljuje i na neutralne komentare, pa mogu misliti kako bi me popljuvali da hvalim nekog... :D
u najmanju ruku, bio bi neciji igrac, propagator i sl.
mahalas505

#98 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by mahalas505 »

Android Knego wrote:vidim da se ovdje pljuje i na neutralne komentare, pa mogu misliti kako bi me popljuvali da hvalim nekog... :D
A zasto je to bitno hoce li neko nesto popljuvati bez ikakvih argumenata? Ako nekom ima pozitivan primjer, zasto ga ne i spomenuti, a onome ko cita je da to prihvati ili ne.
Android Knego

#99 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by Android Knego »

mahalas505 wrote:
Android Knego wrote:vidim da se ovdje pljuje i na neutralne komentare, pa mogu misliti kako bi me popljuvali da hvalim nekog... :D
A zasto je to bitno hoce li neko nesto popljuvati bez ikakvih argumenata? Ako nekom ima pozitivan primjer, zasto ga ne i spomenuti, a onome ko cita je da to prihvati ili ne.
pa, recimo, AtlantBH i DevLogic.
ali meni je i API pozitivan primjer...
mousstapha

#100 Re: AUTHORITY PARTNERS INC-razgovor za posao

Post by mousstapha »

Uh DevLogic se isto moze pljuvati. :D

Sta je sa Mistralom, odnosno Maestralom? Od radnika koji su tamo cesto se cuju pozitivne stvari.
Post Reply