Manje poznate istine o automobilima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- HAGI
#76 Re: Manje poznate istine o automobilima
Prvi auto sa prednjim pogonom je luksuzni CITROEN TRACTION AVANT 1934. godine
-
vratnik
#77 Re: Manje poznate istine o automobilima
Prvi automobil na prednji pogon je konstruisan 1898 godine u Austriji. A u serijskoj proizvodnji: Njemacki DKW je imao prednji pogon od 1931 godine. Audi Front 2 Liter Typ UW je imao prednji pogon 1933 godine.HAGI wrote:Prvi auto sa prednjim pogonom je luksuzni CITROEN TRACTION AVANT 1934. godine
- baustelac
#78 Re: Manje poznate istine o automobilima
Tri auta proizvodjena u istoj seatovoj fabrici. Samo su im znacke razliciteAmADin_gospo wrote:VW Sharan
Ford Galaxy
Seat Alhambra
-
azdralovic
#79 Re: Manje poznate istine o automobilima
pročitao sam nedavno informaciju da je francuska prva zemlja u kojoj se vozilo desnom stranom, a po nalogu Napoleona, pošto je mrzio engleze i nije htio da imaju ista zajednickogoran16v wrote:U 2/3 zemalja se vozi desnom stranom.
Sve do 18. vijeka (osvajanje Amerike) saobracaj je isao lijevom stranom
Navodni razlog za voznju lijevom stranom su konjanici, koji su vecinom bili desnjaci, da bi imali slobodnu desnu ruku u kojoj bi mobli upotrjebiti oruzje, pozdavljali, razmjenivali postu itd u prolazu, a to su mogli samo jasuci lijevom stranom ceste.
Navodni razlog zasto je Amerika presla na voznju desnom stranom je zato sto zaprezna kola u doba osvajanja i velikih transporta nisu imala mjesto za kocijasa, nego je kocijas sjedio na lijevom (ili zadnjemlijevom konju ako ih je zaprega imala vise) kako bi desnom rukom bicevao ostale i ste pozicije najsigurniji mimoilazak sa drugom kocijom je bio vozwci desnom stranom ceste.
Razlog zasto su zemlje postepeno prelazile sa voznje lijevom, a voznju desnom stranom su bili nametanje kolonizatorskih propisa ili olaksanje saobracaja sa susjednim zemljama.
Navodno glavni razlog zasto je Svedska tek 1967 presla na voznju desnom stranom je bila usteda u autoindustriji. Navodno su svedski proizvodjaci automobila, prvenstveno Volvo, proizvodili veci broj automboila sa volanom na lijevoj strani za izvoz nego automobila sa volanom na desnoj strani. Buduci da je taj tip proizvodnje jako skup odluceno je da se predje na voznju desnom stranom.
- HAGI
#80 Re: Manje poznate istine o automobilima
Čuj kupusari imali FWD 1931, imao je i Američki Miller 122 Indianapolis 500 1925, malo ko još može amerima posolit kad su auta u pitanju, ali ja govorim o serijskom autu Traction avant je prvi seijski auto.vratnik wrote:Prvi automobil na prednji pogon je konstruisan 1898 godine u Austriji. A u serijskoj proizvodnji: Njemacki DKW je imao prednji pogon od 1931 godine. Audi Front 2 Liter Typ UW je imao prednji pogon 1933 godine.HAGI wrote:Prvi auto sa prednjim pogonom je luksuzni CITROEN TRACTION AVANT 1934. godine
- Industrialyzer
-
vratnik
#82 Re: Manje poznate istine o automobilima
Ne znam sta sam pogresno napisao: austrijski patent (znaci nisu amerikanci). Jednostavno se da provjeriti.
Dalje napisah ovo za audija posto sam sasvim slucajno to nedavno procitao. ( a radi se isto tako o serijskom automobilu). Znam ja da je bilo malih serija sirom svijeta, ali i ovaj audi je bio ozbiljna serija (ako je to kriterij), imao verziju kabrioleta, cak su i proizvodnju morali prebaciti u Horch posto su imali vise narudzbi nego sto su mogli sami proizvesti. A bilo je to prije 1935.
Dalje napisah ovo za audija posto sam sasvim slucajno to nedavno procitao. ( a radi se isto tako o serijskom automobilu). Znam ja da je bilo malih serija sirom svijeta, ali i ovaj audi je bio ozbiljna serija (ako je to kriterij), imao verziju kabrioleta, cak su i proizvodnju morali prebaciti u Horch posto su imali vise narudzbi nego sto su mogli sami proizvesti. A bilo je to prije 1935.
- ljubav_aha
#83 Re: Manje poznate istine o automobilima
zar je subaru japanacgoran16v wrote:Kad smo vc kod njih, Subaru je najprestizniji japanski proizvodjac automobila.
- Industrialyzer
#84 Re: Manje poznate istine o automobilima
ljubav_aha wrote:zar je subaru japanacgoran16v wrote:Kad smo vc kod njih, Subaru je najprestizniji japanski proizvodjac automobila.nije koreanac
japanac
- ljubav_aha
#85 Re: Manje poznate istine o automobilima
mislis,kombinovani tip prozivodnje je bio skupgoran16v wrote:Navodno glavni razlog zasto je Svedska tek 1967 presla na voznju desnom stranom je bila usteda u autoindustriji. Navodno su svedski proizvodjaci automobila, prvenstveno Volvo, proizvodili veci broj automboila sa volanom na lijevoj strani za izvoz nego automobila sa volanom na desnoj strani. Buduci da je taj tip proizvodnje jako skup odluceno je da se predje na voznju desnom stranom.
- ljubav_aha
#86 Re: Manje poznate istine o automobilima
hvala,nisam provjeravala na google,a ifno mi je reako tip kad sam vozila takav model,hvalaIndustrialyzer wrote:ljubav_aha wrote:zar je subaru japanacgoran16v wrote:Kad smo vc kod njih, Subaru je najprestizniji japanski proizvodjac automobila.nije koreanac
japanac
-
goran16v
#87 Re: Manje poznate istine o automobilima
Ja bih to prije nazvao uporedni nego kombinovani...ljubav_aha wrote:mislis,kombinovani tip prozivodnje je bio skupgoran16v wrote:Navodno glavni razlog zasto je Svedska tek 1967 presla na voznju desnom stranom je bila usteda u autoindustriji. Navodno su svedski proizvodjaci automobila, prvenstveno Volvo, proizvodili veci broj automboila sa volanom na lijevoj strani za izvoz nego automobila sa volanom na desnoj strani. Buduci da je taj tip proizvodnje jako skup odluceno je da se predje na voznju desnom stranom.
- B6Redhell
#88 Re: Manje poznate istine o automobilima
Buggati veyron
Ja mislim da se moze napisati 4 stranice o neobicnosti i tehnicke savrsenosti ovog automobila i skupoce naravno
Par njih:
4 gume napravljene specijalno za veyrona kostaju 30.000 dollara
Ima 10 hladnjaka na automobilu smijesteni sprijeda i iza blatobrana guma. pri okretanju tockova stvara se kooficijent zraka koji bez problema hladi hladnjake.
Kad mu stisnes gas potrosnja ide do 120l/100km
Veyron mora imati veliki servis na 45000 km Na tom servisu auto se mora kompletno rastaviti. Poseban tim od nekoliko strucnjaka radi taj servis i auto se salje negdje u Francusku ili taj tim dolazi na privatnu adresu zavisi od nagodbe
. To je samo nekoliko cinjenica o veyronu...........
Ja mislim da se moze napisati 4 stranice o neobicnosti i tehnicke savrsenosti ovog automobila i skupoce naravno
Par njih:
Ima 10 hladnjaka na automobilu smijesteni sprijeda i iza blatobrana guma. pri okretanju tockova stvara se kooficijent zraka koji bez problema hladi hladnjake.
Kad mu stisnes gas potrosnja ide do 120l/100km
Veyron mora imati veliki servis na 45000 km Na tom servisu auto se mora kompletno rastaviti. Poseban tim od nekoliko strucnjaka radi taj servis i auto se salje negdje u Francusku ili taj tim dolazi na privatnu adresu zavisi od nagodbe
- HAGI
#89 Re: Manje poznate istine o automobilima
VW vozila imaju grijač zadnje šajbe, da ti se nesmrznu ruke dok zimi guraš 
-
goran16v
#90 Re: Manje poznate istine o automobilima
A Renaultu podignes vrijednost duplo kad mu naspes pun rezervoar!HAGI wrote:VW vozila imaju grijač zadnje šajbe, da ti se nesmrznu ruke dok zimi guraš
- Industrialyzer
#91 Re: Manje poznate istine o automobilima
B6Redhell wrote:Buggati veyron
Ja mislim da se moze napisati 4 stranice o neobicnosti i tehnicke savrsenosti ovog automobila i skupoce naravno![]()
Par njih:
Kad mu stisnes gas potrosnja ide do 120l/100km![]()
Veyron mora imati veliki servis na 45000 km Na tom servisu auto se mora kompletno rastaviti. Poseban tim od nekoliko strucnjaka radi taj servis i auto se salje negdje u Francusku ili taj tim dolazi na privatnu adresu zavisi od nagodbe![]()
Sjecam se kad je May vozio onog Veyron SS-a na stazi i kaze : Gume mi mogu izdrzati maksimalno 15 minuta ali nema veze , ionako ce mi goriva nestati za 12min.
I jos nesto vezano za njega , kad ide max. brzinom u sekundi prelazi duzinu fudbalskog stadiona
- ljubav_aha
#92 Re: Manje poznate istine o automobilima
goran16v wrote:Ja bih to prije nazvao uporedni nego kombinovani...ljubav_aha wrote:mislis,kombinovani tip prozivodnje je bio skupgoran16v wrote:Navodno glavni razlog zasto je Svedska tek 1967 presla na voznju desnom stranom je bila usteda u autoindustriji. Navodno su svedski proizvodjaci automobila, prvenstveno Volvo, proizvodili veci broj automboila sa volanom na lijevoj strani za izvoz nego automobila sa volanom na desnoj strani. Buduci da je taj tip proizvodnje jako skup odluceno je da se predje na voznju desnom stranom.
imas pravo,da, paraleleni
- beco
#93 Re: Manje poznate istine o automobilima
Stvarna snaga Veyronovog motora je 3000 KS, vise od polovine je toplinski gubitak. Prvi put kad je motor upaljen zapalio je dimnjak u fabrici. Po kolicini toplote sto proizvodi mogao bi zagrijavati omanji gradic. Prvi testni primjerci su imali problema sa hladenjem na semaforu, jer se desavalo da zapali karoserijuIndustrialyzer wrote:B6Redhell wrote:Buggati veyron
Ja mislim da se moze napisati 4 stranice o neobicnosti i tehnicke savrsenosti ovog automobila i skupoce naravno![]()
Par njih:
Veyron mora imati veliki servis na 45000 km Na tom servisu auto se mora kompletno rastaviti. Poseban tim od nekoliko strucnjaka radi taj servis i auto se salje negdje u Francusku ili taj tim dolazi na privatnu adresu zavisi od nagodbe![]()
Sjecam se kad je May vozio onog Veyron SS-a na stazi i kaze : Gume mi mogu izdrzati maksimalno 15 minuta ali nema veze , ionako ce mi goriva nestati za 12min.![]()
I jos nesto vezano za njega , kad ide max. brzinom u sekundi prelazi duzinu fudbalskog stadiona
Pri maksimalnoj brzini goriva nestaje za 12 minuta, gume traju 14 minuta. Samo 300KS je treablo da auto dosegne 300 km/h o prestale za topspeed.
Znam da je motor nastao spajanjem dva V8 motora e sada da li su osnova bili dva 4.2l Audi motori to ne znam.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#94 Re: Manje poznate istine o automobilima
Super tema. Pratim...
- Industrialyzer
#95 Re: Manje poznate istine o automobilima
Evo jos jedna
cinjenica o Veyronu :
- For its 60,000-mile service, the Veyron must be split in half. The work can be carried out in just five locations, or a mobile workshop can be flown to your car. No Veyron has yet done more than about 30,000 miles.
-
Berber
#96 Re: Mitovi i legende
Ovom modelu Golfa treba podici spomenik u Sarajevu.cucamonga wrote:VW Golf D serija MK1 i MK2 su u ratu za slobodu RBIH prevezli vise hiljada ranjenih i poginulih a išli su na trafo ulje, na potroseno iskoristeno motorno ulje, te na sva moguca zamisliva tecna maziva kao pogon - definitivno auto-heroj rata u BIH baš kao i TAM kamion s dizelskim motorom.
U ratu u BIH nakon odlaska cetnicke armade iz kasarne u Zenici - u hangarima kasarne je ostalo vise tona avionskog goriva kerozina koje se bacalo u TAMove kamione koji ih koristili kao gorivo.
- ljubav_aha
#97 Re: Mitovi i legende
Berber wrote:Ovom modelu Golfa treba podici spomenik u Sarajevu.cucamonga wrote:VW Golf D serija MK1 i MK2 su u ratu za slobodu RBIH prevezli vise hiljada ranjenih i poginulih a išli su na trafo ulje, na potroseno iskoristeno motorno ulje, te na sva moguca zamisliva tecna maziva kao pogon - definitivno auto-heroj rata u BIH baš kao i TAM kamion s dizelskim motorom.
U ratu u BIH nakon odlaska cetnicke armade iz kasarne u Zenici - u hangarima kasarne je ostalo vise tona avionskog goriva kerozina koje se bacalo u TAMove kamione koji ih koristili kao gorivo.
kao i slucaj sa crvenim ficom u osjeku
ideja je super
- Op3r4t0r
#98 Re: Manje poznate istine o automobilima
Entropio wrote:Super tema. Pratim...
- B6Redhell
#99 Re: Manje poznate istine o automobilima
Ja mislim da veyronov motor je na bazi vw VR motora osam klipova na jednoj strani ali su poredani na 10-15 stepeni jedan pored drugog ono zig zagbeco wrote:Stvarna snaga Veyronovog motora je 3000 KS, vise od polovine je toplinski gubitak. Prvi put kad je motor upaljen zapalio je dimnjak u fabrici. Po kolicini toplote sto proizvodi mogao bi zagrijavati omanji gradic. Prvi testni primjerci su imali problema sa hladenjem na semaforu, jer se desavalo da zapali karoserijuIndustrialyzer wrote:B6Redhell wrote:Buggati veyron
Par njih:
Sjecam se kad je May vozio onog Veyron SS-a na stazi i kaze : Gume mi mogu izdrzati maksimalno 15 minuta ali nema veze , ionako ce mi goriva nestati za 12min.![]()
Pri maksimalnoj brzini goriva nestaje za 12 minuta, gume traju 14 minuta. Samo 300KS je treablo da auto dosegne 300 km/h o prestale za topspeed.
Znam da je motor nastao spajanjem dva V8 motora e sada da li su osnova bili dva 4.2l Audi motori to ne znam.

- beco
#100 Re: Manje poznate istine o automobilima
Nisu dva V8 linerano slagana vec serijski jedan pored drugog u W konfiguraciji. Zato se i zove W16

VW Sharan
Ford Galaxy
Seat Alhambra