Sarajevski standard zivota

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
slobodni armirach

#76 Re: Sarajevski standard zivota

Post by slobodni armirach »

bogami komso ovo prezentaciju GGM su radili ovo iz TZI :razz: to si zaboravio vidjet :lol: :lol:

cvikerash nema potrebe da prenosis komentare takve hajvanske komentare,...tesko je to iskorijeniti vazda ce bit' hajvana koji nisu u vinklu,...ne do Bog nikom
dezurni_ucenik

#77 Re: Sarajevski standard zivota

Post by dezurni_ucenik »

ismb wrote:
CVIKERASH wrote:Procitah sad komentar izvjesnog Vladana iz Zenice na facebooku oko vijesti o rekonstrukciji Bilinog Polja(sportsport.ba-stranica na fb)

pi**ice sarajevske ljubomorne jbm vam sjeme ono usta male sarajlice vam j***m dijecu od kile p****e j____m vam rahmet i majku sanđaklije vam zene g*ze, a zenicani va s branili u ratu majku vam j___m usta, da bog da zivili od emisije ispuni mi zelju,a batko vam na kameleonu za ljeka skupljo j____ vam sve narastaje koji ce dolazit usta vam s e naserem ljubomorna ... NEK PUKNU DUSMANI NEK PUKNU DUSMANI MI DOBIJAMO NOVO BILINO VOLIM RUJNO VINO VOLIM CRNE OCI MRZIM (BORDO) I PLAVO BIJELI TIM..... J____o VAM VUCKA U SUPAK...HAHAHAH

Od komentara ovog neandertalca su mi jedino gori 23 lajka koje je dobio na ovu "poruku".
Malo je nama izgleda bio period '92-'95
Jedino što je ogavnije od ove bljuvotine su idioti koji to "lajkuju" :roll:
Znam, naravno, kao i svaka normalna osoba, da je biti Vladan vrlo teško. Vladane, i tebi će se ispuniti želja - igrati ćeš se školice, tkati, a kada ti se desi ono ujutro - pa doći će jedan čiko u plavo-bordoj kombinaciji da ti ispuni sve želje. IDIOTE
Ja se unaprijed izvinjavam svim normalnim korisnicima Foruma - Vladane, Tvoja mama j..e se sa nama (i očito jeste, ali nije mogla ostati u Rajvosa, paćeniku).
Izvinite još jednom :x :x :x

cemu i tebi sad potreba za ovakvim vidom komunikacije.Ako je taj lik kreten zasto se i ti sad ponasas tako.Mene su ovaj komentar i ovi silni lajkov toliko sjebali da mogu da kazem da nama treba jos jedan rat da se svi opametimo.

Zalosno.... :sad:
dezurni_ucenik

#78 Re: Sarajevski standard zivota

Post by dezurni_ucenik »

slobodni armirach wrote:bogami komso ovo prezentaciju GGM su radili ovo iz TZI :razz: to si zaboravio vidjet :lol: :lol:

cvikerash nema potrebe da prenosis komentare takve hajvanske komentare,...tesko je to iskorijeniti vazda ce bit' hajvana koji nisu u vinklu,...ne do Bog nikom

Ne bih ni stavio da nisam vidio toliko lajkove i komentare podrske.Ako hoce @ladyblue nek izbrise taj moj post.
ismb

#79 Re: Sarajevski standard zivota

Post by ismb »

cemu i tebi sad potreba za ovakvim vidom komunikacije.Ako je taj lik kreten zasto se i ti sad ponasas tako.Mene su ovaj komentar i ovi silni lajkov toliko sjebali da mogu da kazem da nama treba jos jedan rat da se svi opametimo.

Zalosno.... :sad:[/quote]

U pravu si 1000000%
Još jednom se izvinjavam svim normalnim osobama, ali me je stvarno iznervirao onakav komentar. Pa, jesemmu, ako se nije dovoljno propatilo, i ako nas nema isuviše malo za neka kulturna (i uvijek dobrodošla, zašto ne) podj...vanja, nego samo za do boli zle rečenice - hah, pa onda je možda bolje i da nas nema...
Ne znam, još jednom oprostite, ali tuga je ovo...
Voli i pozdravlja cijelu BiH ismb (how corny would it be now "make love not... :D )
frngla

#80 Re: Sarajevski standard zivota

Post by frngla »

Image

zenico, zenico...
lakazlaja

#81 Re: Sarajevski standard zivota

Post by lakazlaja »

prilagodjena wrote:rođena sam i živjela većinu života u zenici,u sarajevu zadnjih 6 godina.nosim zenicu u srcu ali treba biti realan
ono što je u zenici jeftinije su uslužne djelatnosti tip:šišanje,vulkanizer,kozmetičar,parkiranje i sl.
što se tiče ostalog mislim da je u zenici gora situacija...kao prvo ima manje trgovačkih lanaca,samim tim je i konkurencija manja a građani imaju manje izbora prilikom kupovine.
osim toga,drastične su razlike u visinama plata
Upravo tako, u Zenici a i ostalim mjestima su jeftinije usluzne djelatnosti, koje najcesce i primjete oni koji dodju u Zenicu. I onda na osnovu toga ide zakljucak da nije tako ni los zivot u Zenici kad je "SVE" jeftinije.

Prosto je smijesno da preko 90% Sarajlija stvarno vjeruje u one cijene i procente koje sam naveo za Zenicu. Osim Zenicana na forumu, mayab je jedna od rijetkih skontala zajebanciju (jos na kraju dodao i Zenicki McD kao ocigledan hint, ali kao i uvijek sit gladnom ne vjeruje, i samo ide LOL na ZenMcD a ne na cijene goriva, struje, odjece, tehnike.. ), a ultima_palabra iako mu je jasno da je zajebancija za cijenu struje i benzina ipak ostavlja veliku vjerovatnocu da su ostale cijene istinite. Plasma TV od 50" jeftiniji 30% u Zenici? Ne, samo moze biti jeftiniji u Sarajevu zbog vece konkurencije. Isto i za Nike tenisice.

A ovo sto neki komentiraju da zbog razlika u cijenama zivotni standard je tu negdje, nije tacno. Svuda u svijetu cijene nekretnina su osnovni pokazatelj zivotnog standarda.

Zenicani trebaju stvoriti sebi uvjete za povecane zivotnog standarda (vise rada, malog poduzetnistva). Jedina preostala alternativa je preseljenje negdje na potez Stup-Sokolovic kolonija.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#82 Re: Sarajevski standard zivota

Post by W0rM »

Mozda je zivot u Visokom il negdje tamo jeftiniji, al ja vjerujem i da je plata manja, koliko god izgledalo crno, kad pogledate, vece su vam sanse za zaposlenje u Sarajevo nego u bilo kom drugom gradu u BiH (to je sigurno razlog sve veceg broja stanovnistva u gradu). Mislim nije sve med i mlijeko, ali ko je snalazljiv i ko prati zna gdje moze uzeti jeftinu robu i odakle ce "izbiti koji dinar".
Emi_Nevermind

#83 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

Comrad wrote:Ma meni nema nista smjesnije nego kad dodje neko ili iz dijaspore, ili evo u ovom slucaju neko iz jednog grada u drugi i gleda samo cijene.

Ono, ne mozes doci iz Svedske i pricat kako je kod vas skupo, kako vam je skup namjestaj, smjestaj, kirija...nema ovdje sve to jeftino kad tako poredis. A onda ga pitas, pa dobro kolika ti je plata, ovaj pa dobro plata jest dobra, al je skupo... Pa jarane njima kafa bubam 4 eura i opet je jefitnija nego ovdje, jer njemu je tamo plata 2000-2500 eura, moze kupit 500 kafa, a ovdje je kafa euro, a plata 400 eura (lafo prosjecna, iako svi znamo da je dosta, dosta niza) znaci mozes popit 400 kafa. Kad bi se kupovna moc gledala samo po cijenama jbg, mi bi bili medju najboljim gradovima za zivjeti...

E isto tako se moze ovo primjenit i na Sarajevo - Zenica itd. Kirija nekom gazdi kafica u Sarajevu i u zenici nije ni priblizno ista i samim tim on ti na kafu mora dodat pola marke, marku. I uostalom ako se ne varam, prosjecna plata u zenicko-dobojskom je niza nego u sa kantonu.

I opet, iako nema logike da kod nas u Sarajevu bude sve skuplje s obzirom da smo vece trziste, vise konkurencije, jeste tako. Zasto, pa zato sto moze.

Ili je tebi neko debelo slagao ili ti onako lupas. Bila sam neko vrijeme u Svedskoj, i ne znam nikog ko ima platu od 2500 Eura. Doktori toliko para na ruke ne dobiju, porez od 33-do nekih 52%, cak i na penziju. Osim toga na sve PDV 13%, pa osim toga placaj doktora 30-ak KM svaki put, lijekovi od 60KM pa na vise. Studentske knjige od 40 KM pa nadalje, da ne duljim. Prosjecna pocetna plata fakultetski obrazovanih ljudi, poslije poreza na ruke nekih 1200- 1300 Eura. Kirija oko 600 Eura u vecem gradu, a samo tamo stranac moze dobiti posao. Mjesecni racuni 250 Eura. Hrana oko 300 Eura. Sta ces sa ostalih 50 eura, biraj sam. Tvoj problem je sto racunas koliko je to kafa, vidis u Svedskoj je kafa vani luksuz, i pije se mozda 2 puta sedmicno, ako i toliko. Sve ostalo ide na prezivljavanje. To sto racunas platu u kafama vani, pokazuje da ti nije toliko tesko koliko mislis. Mogu ti nabrojati 10 ljudi koji jedu makarone krajem mjeseca u Svedskoj, a ovdje je blam ako nemas za kafe i sendvica vani. Najnize placen doktor u Svedskoj ima na ruke platu od 1100 Eura. Znam da je uvijek trava zelenija na drugoj strani, ali mi nije jasno ovo idealiziranje dijasporskog zivota. Daleko bolje zivim u BiH nego sto sam ikada u Svedskoj, i BEZ USTEDJEVINE, samo da preduhitrim komentar..

Bila sam i u Holandiji- tamo jeste plata 2000-2500 Eura. Kirija za neugledan stan za prosjecnu pordicu 800 Eura, za studenta minimalno 500 Eura ako hoces pristojno. Osiguranje 100 Eura, Skolovanje 250 Eura, Knjige za 6 sedmica (po semestru) 400 Eura, ako kopiras 150 Eura, Mjesecna karta za tramvaj 150 Eura, hrana 300 Eura. Malo pristojnije nego u Svedskoj, ali nizi standard. Svi su oni bijeda, to nek ti je jasno. To sto uzmu kredit kad dodju ovamo, pa tebi vade mast je druga prica, a pricaju ti koliko je skupo kako od njih ne bi trazio (znam da niko ne trazi, ali svi dijasporci misle kad dodju ovamo da se od njih ocekuje da dijele i "poguraju", a njima makarona do guse!). Samo malo informativnog materijala..
Vitezanin

#84 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Vitezanin »

Zivot vani nije savrsen, ali eto ispade sad da ti ljudi imaju na kraju pare samo za kruh i margarin... :-)
JThomas

#85 Re: Sarajevski standard zivota

Post by JThomas »

http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden_economy

kaže - average NET SALARY u 2006. godini 2.155 EUR. a neki doktor, bilo kakav, da ima pola od prosječne plate? jarane odvadi loma :-) :-)
Emi_Nevermind

#86 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

JThomas wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden_economy

kaže - average NET SALARY u 2006. godini 2.155 EUR. a neki doktor, bilo kakav, da ima pola od prosječne plate? jarane odvadi loma :-) :-)
Procitaj jos jednom- pocetnaposlije poreza niko nema 2500 Eura. Ta prosjecna je bruto naravno- poslije poreza bude 1400. i wikipedia. hellooo, pa mogla sam ja to napisati. ..ali ok, Toliko stranac obicno nece dobiti, budi uvjeren. Opet procitaj- najlosije placeni doktor ima 1100 eura NETO. znaci oko 1600 brutto, Radi transparentnosti postoje baze takvih podataka.naravno da plata vremenom raste, ali rastu i izdatci.Naravno da se uz dvije plate moze ok zivjeti, ali se sve svodi na otplacivanje dugova. Mojoj mami je prva plata neto bila 600 eura...

Zivjela sam tamo dugo i vjeruj da znam bolje nego neko ko je sjedio ovdje i slusao dijasporske price o silnim BMW-ima. bez uvrede, ali ovo je istina, i ovo su realne cifre---
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#87 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Romeo 80 »

Ja ne znam što ti švedski doktori ne dolaze ovamo da rade?! Ovdje bi imali otprilike iste plate, ali uz daleko manje troškove. Zeznuta ta Švedska... :-)
slobodni armirach

#88 Re: Sarajevski standard zivota

Post by slobodni armirach »

AmirEmira wrote: Ili je tebi neko debelo slagao ili ti onako lupas. Bila sam neko vrijeme u Svedskoj, i ne znam nikog ko ima platu od 2500 Eura. Doktori toliko para na ruke ne dobiju, porez od 33-do nekih 52%, cak i na penziju. Osim toga na sve PDV 13%, pa osim toga placaj doktora 30-ak KM svaki put, lijekovi od 60KM pa na vise. Studentske knjige od 40 KM pa nadalje, da ne duljim. Prosjecna pocetna plata fakultetski obrazovanih ljudi, poslije poreza na ruke nekih 1200- 1300 Eura. Kirija oko 600 Eura u vecem gradu, a samo tamo stranac moze dobiti posao. Mjesecni racuni 250 Eura. Hrana oko 300 Eura. Sta ces sa ostalih 50 eura, biraj sam. Tvoj problem je sto racunas koliko je to kafa, vidis u Svedskoj je kafa vani luksuz, i pije se mozda 2 puta sedmicno, ako i toliko. Sve ostalo ide na prezivljavanje. To sto racunas platu u kafama vani, pokazuje da ti nije toliko tesko koliko mislis. Mogu ti nabrojati 10 ljudi koji jedu makarone krajem mjeseca u Svedskoj, a ovdje je blam ako nemas za kafe i sendvica vani. Najnize placen doktor u Svedskoj ima na ruke platu od 1100 Eura. Znam da je uvijek trava zelenija na drugoj strani, ali mi nije jasno ovo idealiziranje dijasporskog zivota. Daleko bolje zivim u BiH nego sto sam ikada u Svedskoj, i BEZ USTEDJEVINE, samo da preduhitrim komentar..

Bila sam i u Holandiji- tamo jeste plata 2000-2500 Eura. Kirija za neugledan stan za prosjecnu pordicu 800 Eura, za studenta minimalno 500 Eura ako hoces pristojno. Osiguranje 100 Eura, Skolovanje 250 Eura, Knjige za 6 sedmica (po semestru) 400 Eura, ako kopiras 150 Eura, Mjesecna karta za tramvaj 150 Eura, hrana 300 Eura. Malo pristojnije nego u Svedskoj, ali nizi standard. Svi su oni bijeda, to nek ti je jasno. To sto uzmu kredit kad dodju ovamo, pa tebi vade mast je druga prica, a pricaju ti koliko je skupo kako od njih ne bi trazio (znam da niko ne trazi, ali svi dijasporci misle kad dodju ovamo da se od njih ocekuje da dijele i "poguraju", a njima makarona do guse!). Samo malo informativnog materijala..
:thumbup:
ChataDodajStaHoces

#89 Re: Sarajevski standard zivota

Post by ChataDodajStaHoces »

AmirEmira wrote:Ili je tebi neko debelo slagao ili ti onako lupas. Bila sam neko vrijeme u Svedskoj, i ne znam nikog ko ima platu od 2500 Eura. Doktori toliko para na ruke ne dobiju, porez od 33-do nekih 52%, cak i na penziju. Osim toga na sve PDV 13%, pa osim toga placaj doktora 30-ak KM svaki put, lijekovi od 60KM pa na vise. Studentske knjige od 40 KM pa nadalje, da ne duljim. Prosjecna pocetna plata fakultetski obrazovanih ljudi, poslije poreza na ruke nekih 1200- 1300 Eura. Kirija oko 600 Eura u vecem gradu, a samo tamo stranac moze dobiti posao. Mjesecni racuni 250 Eura. Hrana oko 300 Eura. Sta ces sa ostalih 50 eura, biraj sam. Tvoj problem je sto racunas koliko je to kafa, vidis u Svedskoj je kafa vani luksuz, i pije se mozda 2 puta sedmicno, ako i toliko. Sve ostalo ide na prezivljavanje. To sto racunas platu u kafama vani, pokazuje da ti nije toliko tesko koliko mislis. Mogu ti nabrojati 10 ljudi koji jedu makarone krajem mjeseca u Svedskoj, a ovdje je blam ako nemas za kafe i sendvica vani. Najnize placen doktor u Svedskoj ima na ruke platu od 1100 Eura. Znam da je uvijek trava zelenija na drugoj strani, ali mi nije jasno ovo idealiziranje dijasporskog zivota. Daleko bolje zivim u BiH nego sto sam ikada u Svedskoj, i BEZ USTEDJEVINE, samo da preduhitrim komentar..
.
Kakva glupost :-) Imam najboljeg prijatelja, dosta rodbine i znam da im plaće kao i svugdje zavise od pozicije. Najnize plaće za one koji nisu fakultetski obrazovani se krecu od 12-15k kruna, sto je jace od 1300-1600eura zavisno od pozicije

Prijatelj najbolji radi u drzavnoj sluzbi sa srednjom skolom i ima platu na ruke 1900eura, dok tetak koji radi kao masinski inzinjer ima oko 3000e na ruke.

Tako da to sto si rekao iznad su totalne gluposti ili jednostavno placeni poslovi za ljude koji rade poslove poput staranja o starim ljudima, fizickih poslova i sl.

Cijene hrane kao kod nas, mozda mrvicu skuplje, tehnika jeftnija, stanovi naravno skuplji sto je logicno, rezije su obicno ukljucene tako da za neki stan se placa u prosjeku od 500-800eura (dvosoban). Ovo su informacije iz okoline Stockholma gdje sam bio prije mjesec.

p.s ovo za detalje oko rezija/troskove je u sustini tacno, za pojedinca.
JThomas

#90 Re: Sarajevski standard zivota

Post by JThomas »

AmirEmira wrote:
JThomas wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden_economy

Procitaj jos jednom- pocetnaposlije poreza niko nema 2500 Eura. Ta prosjecna je bruto naravno- poslije poreza bude 1400. i wikipedia. hellooo, pa mogla sam ja to napisati. ..ali ok, Toliko stranac obicno nece dobiti, budi uvjeren. Opet procitaj- najlosije placeni doktor ima 1100 eura NETO. znaci oko 1600 brutto, Radi transparentnosti postoje baze takvih podataka.naravno da plata vremenom raste, ali rastu i izdatci.Naravno da se uz dvije plate moze ok zivjeti, ali se sve svodi na otplacivanje dugova. Mojoj mami je prva plata neto bila 600 eura...

Zivjela sam tamo dugo i vjeruj da znam bolje nego neko ko je sjedio ovdje i slusao dijasporske price o silnim BMW-ima. bez uvrede, ali ovo je istina, i ovo su realne cifre---
znaš li šta znače izrazi gross i net salary, odnosno na našem jeziku bruto i neto plata? mislim pitanje je retoričko, jer je očito da ne znaš.

jaranice, provaljuješ se da je to drama jedna...
žulijan asanž

#91 Re: Sarajevski standard zivota

Post by žulijan asanž »

pi**ice sarajevske ljubomorne jbm vam sjeme ono usta male sarajlice vam j***m dijecu od kile p****e j____m vam rahmet i majku sanđaklije vam zene g*ze, a zenicani va s branili u ratu majku vam j___m usta, da bog da zivili od emisije ispuni mi zelju,a batko vam na kameleonu za ljeka skupljo j____ vam sve narastaje koji ce dolazit usta vam s e naserem ljubomorna ... NEK PUKNU DUSMANI NEK PUKNU DUSMANI MI DOBIJAMO NOVO BILINO VOLIM RUJNO VINO VOLIM CRNE OCI MRZIM (BORDO) I PLAVO BIJELI TIM..... J____o VAM VUCKA U SUPAK...HAHAHAH

:shock: :shock: :shock:

ja naprosto ne mogu sebi da dođem. šta je ovo jadna li nam majka svima.
Alhemicarkaa

#92 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Alhemicarkaa »

ijoj sranja u Švedskoj :-)
karanana

#93 Re: Sarajevski standard zivota

Post by karanana »

evo primjera uzetog sa jednog svedskog sajta koji opisuje svedsku kao drzavu a u tome i ekonomiju i zivot:
By most standards, life is comfortable in Sweden. Education is free from six years of age to university, and most health care and pension benefits are paid for by employer and income taxes.

Take, for example, an average electrician in Sweden. He is likely to have a three-room apartment in the city and may have a small summer cottage in the countryside together with his partner, who also works full time. The couple is able to afford a biofuel car and a yearly vacation abroad, while supporting two children in daycare.

Like all other workers in Sweden, the electrician also enjoys a minimum of five weeks of paid vacation per year, along with paid sick and parental leave. If he and his partner have a child, they are entitled to up to 480 days of paid leave. Since they are working, the couple is also allowed up to a combined 120 days of paid leave per year to care for sick children.

Sweden sees many of these benefits as necessary rights for everyone, regardless of income or social status. They help to make sure that all children are educated and healthy, and that people from all parts of society are offered equal opportunities. It is a collective effort; if everyone contributes, everyone benefits.
prosjecna porodica u svedskoj - trosoban stan, vikendica, moze priustiti jedan godisnji odmor u inostranstvu, pet sedmica placenog godisnjeg, 480 kombinovanog trudnickog i za mamu i za babu, 120 dana placenog u slucaju ne daj boze bolesti djeteta.....
žulijan asanž

#94 Re: Sarajevski standard zivota

Post by žulijan asanž »

i onda kaže neko jebo zemlju koja bosne nema - 2 sedmice godišnjeg krv ispišaš dok ih dobiješ (to je 10, a ne 14 dana, samo nek se zna - to su "dvije sedmice"), subote radiš, a piše ti se kao da ne radiš, na odmor ideš tako što od dva jarana posudiš po tri stoje i od staraca iskamčiš još tri stoje (isto su i ti jarani istim sistemom osigurali sebi godišnji - piramidalno posuđivanje para :D ), stan možeš samo da zamisliš, a i ako se odlučiš da ga imaš onda si rob kredita i ti i tvoje dijete do 25 godine, vikendice samo gledaš u magazinima o sportskom ribolovu, ne do bog trudan ostat, odma si žik.

mašalah, jes nam dobro
Gospoda Ministarka

#95 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Gospoda Ministarka »

karanana wrote:evo primjera uzetog sa jednog svedskog sajta koji opisuje svedsku kao drzavu a u tome i ekonomiju i zivot:
By most standards, life is comfortable in Sweden. Education is free from six years of age to university, and most health care and pension benefits are paid for by employer and income taxes.

Take, for example, an average electrician in Sweden. He is likely to have a three-room apartment in the city and may have a small summer cottage in the countryside together with his partner, who also works full time. The couple is able to afford a biofuel car and a yearly vacation abroad, while supporting two children in daycare.

Like all other workers in Sweden, the electrician also enjoys a minimum of five weeks of paid vacation per year, along with paid sick and parental leave. If he and his partner have a child, they are entitled to up to 480 days of paid leave. Since they are working, the couple is also allowed up to a combined 120 days of paid leave per year to care for sick children.

Sweden sees many of these benefits as necessary rights for everyone, regardless of income or social status. They help to make sure that all children are educated and healthy, and that people from all parts of society are offered equal opportunities. It is a collective effort; if everyone contributes, everyone benefits.
prosjecna porodica u svedskoj - trosoban stan, vikendica, moze priustiti jedan godisnji odmor u inostranstvu, pet sedmica placenog godisnjeg, 480 kombinovanog trudnickog i za mamu i za babu, 120 dana placenog u slucaju ne daj boze bolesti djeteta.....
Moam da dodam, da studenti u Svedskoj dobijaju mjesecni bezpovratni kredit u iznosu od 700€/stipendiju, jedan od uslova je da studirate van roditeljskog doma. Trudnice, i zene sa djecom (manjom), u gradskom saobracaju su oslobodeni placanja karti. Djeciji doplatak je na nivou nase prosjecen place. :mrgreen:
EDIT: Svaki mladi bracni par, od IKEA-e dobija "osnovni paket" sa svim sto je potrebno za kucu od serpi do plahti .
JThomas

#96 Re: Sarajevski standard zivota

Post by JThomas »

počet će jadni ovamo da dolaze koliko je loše...

muha_sa

#97 Re: Sarajevski standard zivota

Post by muha_sa »

Gospoda Ministarka wrote:
karanana wrote:evo primjera uzetog sa jednog svedskog sajta koji opisuje svedsku kao drzavu a u tome i ekonomiju i zivot:

Moam da dodam, da studenti u Svedskoj dobijaju mjesecni bezpovratni kredit u iznosu od 700€/stipendiju, jedan od uslova je da studirate van roditeljskog doma. Trudnice, i zene sa djecom (manjom), u gradskom saobracaju su oslobodeni placanja karti. Djeciji doplatak je na nivou nase prosjecen place. :mrgreen:
ko te je ovo slago :?

-i nemojte ovu našu mrtvaju poredit sa ŠveCkom :-) to je neozbiljno a ovdje sjede i forumaju mahom mladi i pismeni ljudi.
mi cemo imat njihov standard za jedno 200 godina a do tad moramo mentalni cip promjenit :-)
Gospoda Ministarka

#98 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Gospoda Ministarka »

muha_sa wrote:ko te je ovo slago
Svicarka koja zivi u Svedskoj vec 30 god, i ciji sin studira u Gavle-u. Ako je ona mene, i ja sam Vas. :D
muha_sa

#99 Re: Sarajevski standard zivota

Post by muha_sa »

Gospoda Ministarka wrote:
muha_sa wrote:ko te je ovo slago
Svicarka koja zivi u Svedskoj vec 30 god, i ciji sin studira u Gavle-u. Ako je ona mene, i ja sam Vas. :D
slagala te 100% :-)
:run: ne bih dalje--iznerviram se kad procitam neistinu a forum mi dodje da se malo razonodim :lol:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#100 Re: Sarajevski standard zivota

Post by anthraxQ »

lakazlaja wrote:
Mini_Star wrote: Npr. zivot u Viskom, Zenici je za 1/3 ako ne i vise jeftiniji u odnosu na Sarajevo.
Ovo je istina.

Cijena 1L benzina u Zenici je 1.80KM.
Golf IV moze se naci i za 25% nizu cijenu nego u Sarajevu.
Struja je jeftinija u Zenici za 28%.
Klasovo brasno je u Zenici jeftinije nego u Sarajevu za vise od 30%.
100g Milke 1.5KM, a samo pogledajte koliko je ovih dana u Sarajevu.
2l Coca Cole 1.65KM.
Flasica jane 35% jeftinija.
Tenisice koje su u Sarajevu 200KM (Nike original), u Zenici se mogu naci po 150KM.
Laptop koji je u Sarajevu 1200KM u Zenici kosta 900KM.
Samsungov plasma TV od 50" je 25% jeftiniji nego bilo gdje u Sarajevu.
2 Hamburgera i Cola u zenickom Mcdonaldsu 3.5KM, a koja je cijena u Sarajevu?

Ziva istina, sve za 1/3 jeftinije nego u Sarajevu. /i
Nije.
Nije.
Nije.
Nije.
Nije.

Hajd prestanite vjerovati u čuda.
Locked