Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za to da Ulica Koševo postane ulica Prvog korpusa ABiH ?

Da
64
31%
Ne
134
64%
Ne zanima me
11
5%

Total votes: 209

Goblin

#76 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Goblin »

Tu ulicu smo zvali dvojako : Kosevo i Kralja Tomislava. Kralj se koliko toliko primio dok neki drugi nisu naprimjer kao mislim Mahmuta Busatlije za Dalmatinsku,nisam ni sada siguran i nekoga Principa,nije Gavrilo za Kulovica,mada ni to nisam siguran,jer nisu nikako uspjeli potisnuti stare nazive Dalmatinska i Kulovica. Docim se stari dobri Kralj sa Duvanjskoga polja dobro drzao,mladze generacije su koristile njegovo ime za ulicu,mada nam je znalo izletiti odosmo uz Kosevo. Dok ove malo starije generacije nisu Kralju davali fore,kratko i jasno Kosevo. Potom,kada nam je dosla demokratija,sloboda i mir,odlucise preimenovati ulicu. Rekose bas ovako : Kosevo je stari toponim,koji je jos uvijek u upotrebi a Kralj Tomica ionako nije nas,pa je logicno da se vrati stari sarajevski naziv. Ono : na mjestu,realno. ALI ti argumenti stoje i danas,pa zasto se onda odlucuje na zatiranje staroga toponima i autenticnoga sarajevskoga izraza !!
Protiv Prvoga korpusa,nemam nista,bio sam pripadnik,treba im dati ulicu,bez daljnjega ali naci neku kojoj naziv nije pogodzen ili joj ne odgovara a ne dirati ulicu sa jednim od najstarijih naziva u Sarajevu.
Samo da mimo topica dodam : Uvijek i vazda sam protiv Azize,majke kockarske. I naravno protiv mladih muslimana-niko ovu zemlju nije u crno zavio kao oni. Ako oni imaju ulicu,mogu je komotno dati i Karadzicu.
poznanik

#77 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by poznanik »

misaoni wrote:...Koševo treba ostati Koševo. A svakako i Prvi korpus treba dobiti svoju ulicu!
Zašto 1. Korpus treba dobiti svoju ulicu?

Zašto nemamo ulice s nazivima 16. Muslimanske narodnooslobodilačke brigade ili 20. Romanijske, koje su prve umarširale u Sarajevo i stanovništvo oslobodile od fašista i fašizma? Doduše, nakratko... :oops:
cyprus

#78 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by cyprus »

Zar nemamo već dovoljno ratnih i patriotskih naziva? :roll:
poznanik

#79 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by poznanik »

Goblin wrote:Tu ulicu smo zvali dvojako : Kosevo i Kralja Tomislava...
Ja sramno priznajem da, sve dok nisam pročitao ovu glupavu inicijativu, nisam ni znao da je Ulica kralja Tomislava dobila naziv Koševo :(
Goblin

#80 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Goblin »

poznanik wrote:
Goblin wrote:Tu ulicu smo zvali dvojako : Kosevo i Kralja Tomislava...
Ja sramno priznajem da, sve dok nisam pročitao ovu glupavu inicijativu, nisam ni znao da je Ulica kralja Tomislava dobila naziv Koševo :(
Da,si ziv i zdrav sinko ima tome skoro 20 godina. Ti ili ne zivis u Sarajevu ili si Trnoruzica u fazi spavanja !! :D :D
xDenisx

#81 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by xDenisx »

poznanik wrote:
misaoni wrote:...Koševo treba ostati Koševo. A svakako i Prvi korpus treba dobiti svoju ulicu!

Zašto nemamo ulice s nazivima 16. Muslimanske narodnooslobodilačke brigade ili 20. Romanijske, koje su prve umarširale u Sarajevo i stanovništvo oslobodile od fašista i fašizma? Doduše, nakratko... :oops:
Trebamo imati ulice 1. Korpusa i 16. Muslimanske i 20. Romanijske i rijesen problem, valjda:)

Nego, zanimljivo je kako nekome nije problem da je ulica Kosevo nakon 2. sv. rata postala Kralja Tomislava a smeta im da se sada (mozda) promijeni u 1.Korpusa...

Sto se mene tice, Kosevo je uvijek bila Kosevo
nosara

#82 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by nosara »

xDenisx wrote:
poznanik wrote:

Trebamo imati ulice 1. Korpusa i 16. Muslimanske i 20. Romanijske i rijesen problem, valjda:)

Nego, zanimljivo je kako nekome nije problem da je ulica Kosevo nakon 2. sv. rata postala Kralja Tomislava a smeta im da se sada (mozda) promijeni u 1.Korpusa...

Sto se mene tice, Kosevo je uvijek bila Kosevo
Jebeni igraci bili oni titici... Komunci, a ulicama dali imena kraljeva... :D

Ovi novokomponovani "antifasisti" nakon proslog rata ulice narodnih heroja preimenovali u ulice sukacica pita... :lol:
vozač

#83 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by vozač »

Nervira me pomisao da ulicu koju oduvijek znam kao Kralja Tomislava sad moram zvati Koševo. Sranje da ne može biti veće. E sad treba i to Koševo promijeniti u 1.Korpusa. Za mene će uvijek biti Kralja Tomislava, kako god je nazvali.

Bio sam pripadnik Armije 48 mjeseci, ali ne osjećam bilo kakvu potrebu da taj 1.Korpus čiji sam pripadnik bio dobije ulicu. Za šta će im, sutra će neki pametnjaković doći i reći "mogli bi i Vahidu Karaveliću dati ulicu, možda i Ajnadžiću neku od ulica u gradu, (negdje u Hrasnom nazvati neku od ulica, možda Aleja 101.rasprskavajuće, kako bi to gordo zvučalo).

Smiješno, idiotski prijedlozi koje mogu podržati samo oni koji sjede u kantonalnim klupama, poput prvoborca, predratnog dizača tegova Adnana Solakovića, propalog košarkaša Dine Konakovića koji se u sve živo razumije, doduše frajer je položio 7 ispita za 7 dana na onoj Akšam Schule što je završio ili zeničaka Fazlije koji sinoć bez da se imalo zagrcne kaže "gras treba našem gradu", toliko se frajer odomaćio da je za njega Sarajevo "naš grad", očito mu Zenica nije ni u mislima.

Takvi vjerovatno treba da odlučuju hoće li se jedna od najljepših gradskih ulica nazvati po smijuriji od vojne formacije.
Debili koji nam proturaju ideju da je istorija počela nakon što smo 1991 ugledali svjetlo na kraju tunela. Vjerovatno je i prijedlog potekao iz nekog od stotine udruženja koja dobro muzu kantonalnu kasu, pa će se sad javiti raznorazni dušebrižnici koji će krenuti od prvih demokratskih izbora pa nadalje ... fuj :x

To je nama naša borba dala.

Mada, moguće je i da neko na lageru ima viška tabli za nazive ulica, pa valja i to negdje strovaliti, a zna se gdje je najlakše.
Banksy

#84 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Banksy »

miki27A wrote:Evo:

Image

Ovo je izgleda vec u procesu promjene naziva ulice? Danas ima konsultovanje u MZ Dzidzikovac-Kosevo, Hasana Kikica 8 u 18h.
I, kako završi zbor?
Gollum.
Location: Profil obrisan zbog terora administracije - Steel over and out!

#85 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Gollum. »

propalog košarkaša Dine Konakovića koji se u sve živo razumije, doduše frajer je položio 7 ispita za 7 dana na onoj Akšam Schule što je završio
:lol: :thumbup:
homar

#86 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by homar »

vozač wrote:Nervira me pomisao da ulicu koju oduvijek znam kao Kralja Tomislava sad moram zvati Koševo. Sranje da ne može biti veće. E sad treba i to Koševo promijeniti u 1.Korpusa. Za mene će uvijek biti Kralja Tomislava, kako god je nazvali.

Bio sam pripadnik Armije 48 mjeseci, ali ne osjećam bilo kakvu potrebu da taj 1.Korpus čiji sam pripadnik bio dobije ulicu. Za šta će im, sutra će neki pametnjaković doći i reći "mogli bi i Vahidu Karaveliću dati ulicu, možda i Ajnadžiću neku od ulica u gradu, (negdje u Hrasnom nazvati neku od ulica, možda Aleja 101.rasprskavajuće, kako bi to gordo zvučalo).

Smiješno, idiotski prijedlozi koje mogu podržati samo oni koji sjede u kantonalnim klupama, poput prvoborca, predratnog dizača tegova Adnana Solakovića, propalog košarkaša Dine Konakovića koji se u sve živo razumije, doduše frajer je položio 7 ispita za 7 dana na onoj Akšam Schule što je završio ili zeničaka Fazlije koji sinoć bez da se imalo zagrcne kaže "gras treba našem gradu", toliko se frajer odomaćio da je za njega Sarajevo "naš grad", očito mu Zenica nije ni u mislima.

Takvi vjerovatno treba da odlučuju hoće li se jedna od najljepših gradskih ulica nazvati po smijuriji od vojne formacije.
Debili koji nam proturaju ideju da je istorija počela nakon što smo 1991 ugledali svjetlo na kraju tunela. Vjerovatno je i prijedlog potekao iz nekog od stotine udruženja koja dobro muzu kantonalnu kasu, pa će se sad javiti raznorazni dušebrižnici koji će krenuti od prvih demokratskih izbora pa nadalje ... fuj :x

To je nama naša borba dala.

Mada, moguće je i da neko na lageru ima viška tabli za nazive ulica, pa valja i to negdje strovaliti, a zna se gdje je najlakše.
Ovako diskutovati borac neće. Neke frustracije u tvojoj glavi postoje. Ako se išta razumiješ u historiju, malo proanaliziraj ulogu 1.kormusa A R BiH u borbi protiv fašizma i zločinaca koji su sa brda sijali smrt po Sarajevu skoro četiri godine. Prvi korpus nije privatna prćija jednog pojedinca, to je formacija koja je u svom sastavu objedinjavala sve branioce Sarajeva . Ponovit ću još jednom, da nije bilo 1.korpusa "ova ulica" bi se sada zvala đenerala Draže Mihajlovića ili zločinca Radovana Karadžića.
sinuhe

#87 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by sinuhe »

Znaci priijedlog koji mora proci. A vidio bi galame da kojim slucajem ne prodje :lol:
poznanik

#88 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by poznanik »

homar wrote:...Ako se išta razumiješ u historiju.... Ponovit ću još jednom, da nije bilo 1.korpusa "ova ulica" bi se sada zvala đenerala Draže Mihajlovića ili zločinca Radovana Karadžića.
Poznavaoče Historije, za one koji ne znaju, podsjeti ih kojeg datuma je nastao - formiran 1. Korpus ARBiH, a kada, kojeg datuma su započeli prvi vojni napadi na Sarajevo?

Osim toga, objasni stvarni razlog promjenama naziva ulica:

IZ: - U:

Drvarska u Sarač Ismailova
Brodska u Halida Kajtaza
Fadila Jahića Španca u Hadži Sulejmanova
Filipa Kljajića u Kemal Begova
Fočanske omladinske čete u Husage Čišića
Grahovska u Prusačka
Hriste Boteva u Mehmeda Handžića
Hasana Brkića u Patriotske lige
Ivana Mažuranića u Tabašnica
Jelene Vitas u Tahtali sokak
Krajiška u Odobašina
Maršala Tita (pola) u Mula Mustafe Bašeskije
Mladena Stojanovića u Mehmed bega Kapetanovića
Partizanske bolničarke u Mustafe Busuldžića

itd., itd. mogu do ujutro nabrajati :(

Iz samo malog dijela spiska promijenjenih naziva ulica u poslijeratnom - tranzicijskom Sarajevu, jasno je da je namjera pojedinaca predlagača i grupa ili pojedinaca zagovornika ove monstruozne ideje, jedino apsolutno zatiranje dijela istorije od 30-tih godina prošlog vijeka do "revolucije" prikrivene ratnim događanjima 90-tih, kao nametanje istorijskih ličnosti iz perioda prije 30-tih.

Zanimljivo je takođe da su najvećim brojem ličnosti koje su dobile imena ulica u novom Sarajevu pripadnici islamske religije, mnogi od njih sljednici profašističkih organizacija ili organizacije "Mladi Muslimi", ("dame su od sada sestre, gospoda braća, a drugovi - krivci").

Ne žive u Sarajevu danas samo ovce, nismo svi bekani... :-)
MUNAFIK

#89 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by MUNAFIK »

hajd bar nisi rekao da su ''mladi muslimani'' profasisticka organizacija...

Mislim ipak da je veliko zlodjelo sto su ulicu junackog ''Vojvode Radomira Putnika'' promjenili u nazic ''Zmaja od Bosne'', to je stvarno sramota, kakva drskost :(
A najveci bezobrazluk sto su ulicu ''Obala Vojvode Stepe'' preimenovali ''Obalu Kulina Bana'' e ovo je bas van svake pameti...
zateznistub

#90 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by zateznistub »

MUNAFIK wrote:hajd bar nisi rekao da su ''mladi muslimani'' profasisticka organizacija...

Mislim ipak da je veliko zlodjelo sto su ulicu junackog ''Vojvode Radomira Putnika'' promjenili u nazic ''Zmaja od Bosne'', to je stvarno sramota, kakva drskost :(
A najveci bezobrazluk sto su ulicu ''Obala Vojvode Stepe'' preimenovali ''Obalu Kulina Bana'' e ovo je bas van svake pameti...
Zaboravio si park cara Dušana, to je tek bilo bezobrazluk promjeniti.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#91 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by japin_mutapi »

poznanik wrote: IZ: - U:

Drvarska u Sarač Ismailova
Brodska u Halida Kajtaza
Fadila Jahića Španca u Hadži Sulejmanova
Filipa Kljajića u Kemal Begova
Fočanske omladinske čete u Husage Čišića
Grahovska u Prusačka
Hriste Boteva u Mehmeda Handžića
Hasana Brkića u Patriotske lige
Ivana Mažuranića u Tabašnica
Jelene Vitas u Tahtali sokak
Krajiška u Odobašina
Maršala Tita (pola) u Mula Mustafe Bašeskije
Mladena Stojanovića u Mehmed bega Kapetanovića
Partizanske bolničarke u Mustafe Busuldžića

itd., itd. mogu do ujutro nabrajati
... i tako ti nabrajaš a ne znaš da je ulica kralja tomislava postala koševska
nino90

#92 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by nino90 »

uz svo postovanje prema svim korpusima, i i herojima ratnim, ali ulicama ne treba davati imena po necemu sto asocira na rat
japin_mutapi

#93 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by japin_mutapi »

a tek koji je bezobrazluk bio promijeniti ulicu miloša obilića u ulicu safet bega bašagića
skandalozno
nino90

#94 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by nino90 »

kad smo vec kod tih imena, kome je naum palo ulici dati ime Put mladih muslimana XD
japin_mutapi

#95 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by japin_mutapi »

reni-90 wrote:uz svo postovanje prema svim korpusima, i i herojima ratnim, ali ulicama ne treba davati imena po necemu sto asocira na rat
uz svo dužno poštovanje prema tvom mišljenju ime 1 korpusa Armije BiH prije svega treba da te podsječa na herojsku borbu građana sarajeva protiv četničkog agresora i na sve jade i patnje koje su ovaj grad i njegovi stanovnici preživjeli

bez prvog korpusa ne bi bilo ni te ulice ni nas da raspravljamo o njoj
zateznistub

#96 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by zateznistub »

japin_mutapi wrote:
reni-90 wrote:uz svo postovanje prema svim korpusima, i i herojima ratnim, ali ulicama ne treba davati imena po necemu sto asocira na rat
uz svo dužno poštovanje prema tvom mišljenju ime 1 korpusa Armije BiH prije svega treba da te podsječa na herojsku borbu građana sarajeva protiv četničkog agresora i na sve jade i patnje koje su ovaj grad i njegovi stanovnici preživjeli

bez prvog korpusa ne bi bilo ni te ulice ni nas da raspravljamo o njoj
Bravo :thumbup:
nino90

#97 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by nino90 »

Za to postoje spomenici i druge stvari koje na to trebaju podsjecati. Jer sad kad bi gledao, ima toliko ljudi koji su bili heroji i zasluzili da se ih se sjecamo, onda bi svaki trebali dobiti neku ulicu (imenovati ulicu po njima).
MUNAFIK

#98 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by MUNAFIK »

japin_mutapi wrote:a tek koji je bezobrazluk bio promijeniti ulicu miloša obilića u ulicu safet bega bašagića
skandalozno

Auuuuuuuu koja mdzehedinska zavjera, kakav zlocin , to je jasna poruka svima o cemu se ovdje radi...
MUNAFIK

#99 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by MUNAFIK »

reni-90 wrote:Za to postoje spomenici i druge stvari koje na to trebaju podsjecati. Jer sad kad bi gledao, ima toliko ljudi koji su bili heroji i zasluzili da se ih se sjecamo, onda bi svaki trebali dobiti neku ulicu (imenovati ulicu po njima).
Trebalo bi napraviti i neki TRG opsade...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#100 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by hrasno38 »

MUNAFIK wrote:hajd bar nisi rekao da su ''mladi muslimani'' profasisticka organizacija...

¸
Naravno da nije ali jeste bezobrazluk dati Aziza Sacirbegovic!!!!
Post Reply