Ovakvu preraspodjelu je imao SuperhikPapakizSarajeva wrote:HahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaKatarinaKosaca wrote:
Nisu to različita rješenja u istom košu, nego osnove fiskalne politike koje se uče na 2. godini ekonomije. Dakle, oporezivanje nije otimanje, nego preraspodjela u cilj je kompletno oživljavanje privrede. Na primjer, evo spomenuh bonove za hranu. Država izdaje, svi ugostiteljski objekti su stimulirani jer kasnije to naplate da primaju bonove, uposlenici idu u picerije, restorane itd, ugostiteljstvo upošljava radnike koji svoje plaće daju u potrošnju opet, dobavljači su uposleni, veća je količina novca u opticaju itd.
A što se tvog oporezivanja tiče, toliko si dnevno sati na forumu, da ti ne bih te i sa posla otjerala.
Pa nasli ono sto sam ja zaradio da "preraspodjeljuju" sebi za plate, dnevnice, tople obroke i regres. U mojoj firmi se ne isplacuje regres jer nam ne moze podnijeti kesa, a u GRAS-u se i strajkuje zbog regresa, a u gubicima je ...
NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
- O'zone
- Globalni moderator
#76 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
- madner
#77 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Ja sam vise u pravu, jer sto se tice racunovodja ne postoji vise pojam neto plate.Alfons Kauders wrote:obojica se u pravu - bruto/netoVjecitiStudent wrote:819km, u septembru.madner wrote:
1250 KM
Mjere pogadjaju sve, nekoga vise nekoga manje. Povecanje poreza za preko 50%
http://www.fzs.ba/
- Alfons Kauders
#78 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
doduse... ukratko, jos sam vise jeban?madner wrote:Ja sam vise u pravu, jer sto se tice racunovodja ne postoji vise pojam neto plate.Alfons Kauders wrote:
obojica se u pravu - bruto/neto
-
blue033
#79 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Šta misliš da to pogađa samo ove što će biti dodatno oporezovani, pa meni je sad manje oko 200 KM. Što znači manje ću trošiti kod onoga što ima 800 KM platu. Takođe manji je topli obrok, a to pogađa i ove sa 800 što imaju topli obrok. Manja je dnevnica, znači kad kreneš na put sendvič u tašnu, nema mesa kod Gojka.VjecitiStudent wrote:Koliko ono bi prosjecna plata u FBIH, oko 800km?
Koliki procenat stanovnistva ce ove mjere da pogode?
U isto vrijeme, trenutacni Iznos socijalne pomoci u FBiH, za lica koja nemaju nikakvog izdrzavanja, je oko 50km.
-
bomba
#80 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Evo novi update :
ovaj zakon ide danas pred Vladu na glasanje
ovaj zakon ide danas pred Vladu na glasanje
Last edited by bomba on 07/12/2011 14:49, edited 1 time in total.
- veljaca
#81 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
A da mozda osoba A ne vrijedi po poslu duplo vise od osobe B ( ovo 10 maraka prema 20 maraka ) ...Comrad wrote:Pa nije isto. U ovom slucaju se trebaju gledati postotci.karanana wrote:ne razumijem sta znaci srazmjerna? pa zar vec nije srazmjerna s cinjenicom da neko ko ima platu 2000 placa 200 maraka poreza a neko ko ima platu 1000 placa 100 maraka? zar to vec nije srazmjer?Trebam te wrote:Porezna stopa treba biti srazmjerna dohodku kao i svugdje u svijetu. Sad neznam kako ce to bosanski strucnjaci -:) uraditi i donijeti masama.
ne racunaju na to da ovi koji imaju nesto vece plate imaju i vece obaveze za kredite koje mozda sada nece moci izmirivati
sta ce biti sa poreznim odbitcima ili olaksicama ili kako se to vec zove?
Osoba A ima 10 maraka. Za 10% osoba A moze uzeti jednu cokoladu.
Osoba B ima 20 maraka. Za 10% osoba B moze uzeti dvije cokolade.
Dakle, nije isto. Ako vec hocemo da smo jednaki, jbg obje osobe moraju moci kupiti jednu cokoladu.![]()
Mislim da bi ove stope trebalo uvoditi iznad 2.000 KM.
-
visocicaguy
#82 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
"...Jebem im mater svima,počevši od Hansa Holcijusa pa na dalje...!"
hajmo na ulice
hajmo na ulice
Last edited by visocicaguy on 07/12/2011 14:49, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#83 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Apsolutno je dobar potez, oni koji imaju vise ce i placati vise, sto je temeljni princip u svim socijalnim drzavama svijeta.veljaca wrote:Mescini da ti hoces reci da je ovo dobar potez ?VjecitiStudent wrote:Koliko ono bi prosjecna plata u FBIH, oko 800km?
U isto vrijeme, trenutacni Iznos socijalne pomoci u FBiH, za lica koja nemaju nikakvog izdrzavanja, je oko 50km.
Oni ( mislim na ove na vlasti ) umjesto da povecaju proizvodnju i zaposlenost ( a i to im je duznost ) - oni povecavaju poreze ( a to im je puno lakse ) .... To je POGRESAN put ....
O tome se radi, g-din Vjeciti ....
Ko ce nahraniti preko 50% onih u FBiH koji NEMAJU posao?
- quasar
#84 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Pa saberes doprinose koji su oko 37% od bruta, pa na to porez na platu koji je 10% na 2/3 plate pa mi to izadje oko 42-43% bruta.madner wrote:40% valja, odkud ti 60 i kakoquasar wrote:I ovako mi se od bruto plate uzima skoro 60% kad uracunam doprinose, poreze i na kraju PDV. Znaci kupujem robe i usluga za samo 40% zaradjenog novca.
Ko to moze izdrzati? Pa za manje su se dizale seljacke bune u starom vaktu.
Dodaj na to PDV koji ces platiti kad podjes da potrosis taj novac, i to znaci da si na kraju samo za 40% zaradjenog mogao raspolagati, tj. dobiti protivrijednost usluge ili robe.
- Alfons Kauders
#85 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
treba im baciti tvoj nick na zgradubomba wrote:Evo novi update :
ovaj prjiedlog je danas na programu Vlade
-
visocicaguy
#86 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
VjecitiStudent wrote:Apsolutno je dobar potez, oni koji imaju vise ce i placati vise, sto je temeljni princip u svim socijalnim drzavama svijeta.veljaca wrote:Mescini da ti hoces reci da je ovo dobar potez ?VjecitiStudent wrote:Koliko ono bi prosjecna plata u FBIH, oko 800km?
Oni ( mislim na ove na vlasti ) umjesto da povecaju proizvodnju i zaposlenost ( a i to im je duznost ) - oni povecavaju poreze ( a to im je puno lakse ) .... To je POGRESAN put ....
NECU da hranim idiote koji po citav dan ispijaju kafe
-
VjecitiStudent
#87 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
A sta se u ovom slucaju oporezuje, neto ili bruto plata?madner wrote:Ja sam vise u pravu, jer sto se tice racunovodja ne postoji vise pojam neto plate.Alfons Kauders wrote:obojica se u pravu - bruto/neto
- madner
#88 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Imam semu, napravit cemo firmu i zaposliti mlade koje ce nama davat lovu. Ne placaju se doprinosi, mozemo maznuti kakav podsticaj i imamo samse da zaposlimo neke hamse.Alfons Kauders wrote:doduse... ukratko, jos sam vise jeban?madner wrote:Ja sam vise u pravu, jer sto se tice racunovodja ne postoji vise pojam neto plate.Alfons Kauders wrote:
DOLE VLADA
-
bomba
#89 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Pa ista ta Vlada koja sad hoce da digne poreze bi kao prioritet trebala imati zaposljavanje tih 50% koji nemaju posla...VjecitiStudent wrote: Ko ce nahraniti preko 50% onih u FBiH koji NEMAJU posao?
Pa fino, kad sve zaposlis i zbrines najugrozenije, napravis funkcionalnu drzavu, onda udaraj poreze.
Da je BiH normalna zemlja kao neka evropska i da ima normalnu nekorumpiranu vlast, prvi nebi imao nista protiv veceg poreza. Ovako, necu da finansiram korumpirane bandite !!!
Last edited by bomba on 07/12/2011 14:53, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#90 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
zavisi sta kupujes...quasar wrote:Pa saberes doprinose koji su oko 37% od bruta, pa na to porez na platu koji je 10% na 2/3 plate pa mi to izadje oko 42-43% bruta.madner wrote:40% valja, odkud ti 60 i kakoquasar wrote:I ovako mi se od bruto plate uzima skoro 60% kad uracunam doprinose, poreze i na kraju PDV. Znaci kupujem robe i usluga za samo 40% zaradjenog novca.
Ko to moze izdrzati? Pa za manje su se dizale seljacke bune u starom vaktu.
Dodaj na to PDV koji ces platiti kad podjes da potrosis taj novac, i to znaci da si na kraju samo za 40% zaradjenog mogao raspolagati, tj. dobiti protivrijednost usluge ili robe.
odoka, na kraju ce biti da 1 od 3 marke potrosim - 2 idu drzavi
- nosara
#91 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Nije mi jasno, da li ce topli obrok ulazit u tu niskooporezivu masu do 1500, ili ce se oporezivat neovisno...?VjecitiStudent wrote:Apsolutno je dobar potez, oni koji imaju vise ce i placati vise, sto je temeljni princip u svim socijalnim drzavama svijeta.veljaca wrote:Mescini da ti hoces reci da je ovo dobar potez ?VjecitiStudent wrote:Koliko ono bi prosjecna plata u FBIH, oko 800km?
- veljaca
#92 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Pogresno razmisljas .... Treba zaposliti tih 50% koji nemaju posao a ne da zive od necijeg tudjeg rada ... Ali, ponavljam, to je tezi put - lakse je ovako nametima ....VjecitiStudent wrote:Apsolutno je dobar potez, oni koji imaju vise ce i placati vise, sto je temeljni princip u svim socijalnim drzavama svijeta.veljaca wrote:Mescini da ti hoces reci da je ovo dobar potez ?VjecitiStudent wrote:Koliko ono bi prosjecna plata u FBIH, oko 800km?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#93 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
problem jeste da ovi novi nameti neće trošiti da se nahrani 50% nezaposlenih već da se pokriju budžetske rupe nastale ukidanjem carina.....svaka smjena vlasti traži smjenu voznog parka.
Nedavno su mi pričali da je onaj mlađahni ministar kulture ili nekog kurca ultimativno tražio da kupi đipa i da toliko bio naporan da mu je neko donio autić đip.
Nedavno su mi pričali da je onaj mlađahni ministar kulture ili nekog kurca ultimativno tražio da kupi đipa i da toliko bio naporan da mu je neko donio autić đip.
Last edited by JoseMujica on 07/12/2011 14:54, edited 1 time in total.
- jazzer
#94 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Brankovicu, vrati se!!!
Sve ti je oprosteno!!!

Sve ti je oprosteno!!!
-
Gauchos
#95 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Neto se oporezujeVjecitiStudent wrote:A sta se u ovom slucaju oporezuje, neto ili bruto plata?madner wrote:Ja sam vise u pravu, jer sto se tice racunovodja ne postoji vise pojam neto plate.Alfons Kauders wrote:
- madner
#96 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Nisam vidio novi prijedlog zakona, osnovica je bruto plata samo je pitanje poslje kojih doprinosa.VjecitiStudent wrote:A sta se u ovom slucaju oporezuje, neto ili bruto plata?madner wrote:Ja sam vise u pravu, jer sto se tice racunovodja ne postoji vise pojam neto plate.Alfons Kauders wrote: obojica se u pravu - bruto/neto
-
VjecitiStudent
#97 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Da nam sutra dodje svedska vlada, koliko bi joj vremena trebalo da zaposli nasu armiju nezaposlenih?bomba wrote:Pa ista ta Vlada koja sad hoce da digne poreze bi kao prioritet trebala imati zaposljavanje tih 50% koji nemaju posla...VjecitiStudent wrote: Ko ce nahraniti preko 50% onih u FBiH koji NEMAJU posao?
Pa fino, kad sve zaposlis i zbrines najugrozenije, napravis funkcionalnu drzavu, onda udaraj poreze.
Da je BiH normalna zemlja kao neka evropska i da ima normalnu nekorumpiranu vlast, prvi nebi imao nista protiv veceg poreza. Ovako, necu da finansiram korumpirane bandite !!!
A do tad, nek tih 50% crkavaju od gladi?
- madner
#98 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Bolje bi ipak bilo da zavrse faks i nadju posao 
- karanana
#99 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
fundamentalna ekonomija.
umjesto da stimulisu potrosnju koja ce dovesti i investicije i nova radna mjesta, tako sto ce kod radnih ljudi ostaviti vise love u dzepu za potrosnju, oni jos vise stezu kais radnicima da bi popunili svoje manjkove, i na taj nacin smanjuju potrosnju sto ce dovesti do otkaza i zatvaranja firmi i firmica jer vise niko nece moci kupovati/korisiti njihove proizvode/usluge......sto otvara zacarani krug jer ce im onda ponovo zafaliti love koju su prikupljali od poreza od tih firmi i od prometa, pa ce opet dici porez na dohodak i tako u nedogled........
umjesto da stimulisu potrosnju koja ce dovesti i investicije i nova radna mjesta, tako sto ce kod radnih ljudi ostaviti vise love u dzepu za potrosnju, oni jos vise stezu kais radnicima da bi popunili svoje manjkove, i na taj nacin smanjuju potrosnju sto ce dovesti do otkaza i zatvaranja firmi i firmica jer vise niko nece moci kupovati/korisiti njihove proizvode/usluge......sto otvara zacarani krug jer ce im onda ponovo zafaliti love koju su prikupljali od poreza od tih firmi i od prometa, pa ce opet dici porez na dohodak i tako u nedogled........
Last edited by karanana on 07/12/2011 14:59, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#100 Re: NOVI-VECI POREZ NA LICNI DOHODAK
Osnovica je do sada bila neto plata, ona koja se na kraju trebala isplatiti na ruke, gdje si ti usnio bruto platu?madner wrote:VjecitiStudent wrote:
Nisam vidio novi prijedlog zakona, osnovica je bruto plata samo je pitanje poslje kojih doprinosa.