Sarajevo1946 wrote:O ovim igricama ja i govorim. S tim da ipak ne mislim da se igrači zezaju sa većim kompanijama u tolikoj mjeri, mislim da se drže ove siće i naivaca koji kad vide promjenu cijene od 500% već sebe kao lordove gledaju.
Zbog ovakvih stvari treba se držati dobrih i jakih kompanija kojim nije lako oboriti cijenu (možda samo na kratko).
Što se tiče Cementare Kakanj (neko ju je prethodno spomenuo) to je bila dosta dobra dionica, međutim prema objavljenom finansijskom izvještaju za prvih 6 mjeseci 2012. godine neto dobit je spala na 5,5 mil KM. Radi prikaza poslovanja kompanije evo prikaza polugodišnjih pokazatelja od 2008 do danas.
u 2008. - 28,5 miliona
u 2009. - 20,8 miliona
u 2010. - 12,5 miliona
u 2011. - 9 miliona
u 2012. - 5,5 miliona.
Primjetan je trend velikog pada dobiti iz godine u godinu, međutim dionica je bila atraktivna zbog dividende koja je isplačivana. Mislim da će ista u narednom periodu doživjeti veliki pad zbog ovakvih rezultata.
Neko je spominjao kupovinu dionica Elektroprivrede BiH, mislim da je ista podcjenjena, međutim zbog loših finansijskih rezultata i lošeg upravljanja i presuda sa velikim iznosima koje moraju platiti trenutno i nisu neka primamljiva investicija.
Bosnalijek je zabilježio gubitke na polugodištu od 4.6 miliona, ali se cijena održava zbog nade dioničara da će se ova drama oko Arslanagića i ekipe riješiti pozitivno, te očekivanja nekih boljih dana što se tiče poslovanja (s obzirom na potencijale).
Od svih navedenih firmi jedino je BH Telekom na polugodištu ostvario bolje finansijske rezultate i to za 7.miliona KM. Kupovina ove dionice po trenutnim cijenama je najsigurnija investicija (u odnosu na ostale dionice na sase) jer je zagarantovan povrat od minimalno 11-12% kroz dividendu, ali i porast cijene koji se redovno dešava u periodu nekoliko mjeseci prije dividende.
To je moje razmišljanje, možda se neće složiti oni koji vole da špekulišu sa drugim dionicama, ali što je sigurno sogurno.