Opet ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
iceman2010

#76 Re: Opet ETF

Post by iceman2010 »

ja teska lika. Evo inzinjeri razvijaju i mobitele. Sljedeci tvoju logiku ja kao inzinjer elektrotehnike k tome jos i telekomunikacija moram znati svaki model mobitela koji se do sada pojavio na trzistu? Jel to hoces da kazes?
sffovac

#77 Re: Opet ETF

Post by sffovac »

Dobro ne razumijem, neam pojma sta je propusnost, sabirnica, rad procesora i kakve to veze ima sa PCI-Ex. Fakat.

A pitanje i dalje stoji.

Ko se bavi razvojem sucelja? Ko je konkretno "izmislio" AGP i PCI-x?
Ako je to inzinjer ovog faxa, zar nije glupo da ne zna sta trenutno postoji?
jah ... posto banaliziras ... ovo bi isto bilo da pitas svresnog pravnika ili studenta prava sta je izaslo u junskom broju sluzbenih novina 2004. i da se cudis ukoliko to ovaj ne zna ili nije spominjao na fakultetu

mislim, da nemas jasnu predstavu, sta fakulteti pruzaju, kako tehnici tako ni pravni ...
paradjik

#78 Re: Opet ETF

Post by paradjik »

Ova kolegica sto je postavila temu ima, cini mi se, totalno pogresnu predstavu o ostalim smjerovima, jer iste prosudjuje kroz svoje ocjene koje je postigla na izbornim predmetima sa drugih smjerova..kao prvo, opcepoznato ja da studenti, usljed ionako previse obaveza na svom smjeru, biraju izborne predmete gdje ce najlakse proci, sa najboljim ocjenama, uz minimalan trud, a samo mali broj ih uzima predmet koji ih zaista i interesuje, zanemarujuci pri tome njegovu tezinu..

kao drugo, cinjenica da kolegica navodi fiziku kao mjerilo tezine svih ostalih matematicki orjentisanih predmeta, samo po sebi govori da je nedovoljno upucena u tu tematiku...također, navoditi da se strebanjem rjesava matemacka problematika je nelogican zakljucak koji je kod kolegice ocito proizasao iz cinjenice da je prethodno potrebno poznavati zadovoljavajuci broj pravila i teorema, da bi se uopste moglo pristupiti rjesavanju nekog matematickog zadatka..kolegica je, dakle, usljed nedostatka matematicki orjentisanih predmeta na vecim godinama, ostala na nivou usvajanja ovih pravila, pa stoga mozda ima ovakvu predstavu o matematicki..kako god, grijesi!

Također, tezinu smjera posmatra kroz pogresne parametre...mislim da bi se ista trebala procjenjivati na osnovu tezine poimanja razmatrane tematike, a ne na osnovu individulanog rezultata nekog studenta na nekom predmetu(koji reprezentuje tog studenta, a ne smjer na kojem ja taj student)..budimo realni, mnogo je lakse shvatiti kako radi for i ostale petlje, principe OO programiranja, kako primjeniti neki framework i sl, od recimo rjesavanja nekog zadatka u komplesnom domenu..dakle, treba razmatrati slozenost materije..pri tome uopste nema potrebe omalovazavati studente koji se bave programiranjem, jer je za isto u najvecoj mjeri potrebna logika.. jednostavno se na RI razmatra tematika lakse prirode, sto ne znaci da su ovi studenti manje inteligentni i sl...također, studenti sa drugih smjerova ( prevnestveno TK i AiE ) se lakse prebacaju u podrucje RI-a, jer imaju dosta predmeta koji zahjevaju neki vid programiranja, dok je na RI-u mali broj predmeta koji zahtjevaju neki vid matematicke analize i i srodnih razmatranja, pa mozda stoga pojedini studenti imaju slicne komplekse kao kolegica

a ovaj sto se prihvatio ovog PCI-a, sudeci po prethodnim njegovim postovima je uvidio da nije u pravu, ali nije dovoljno objektivan da to prihvati i prizna, pa sad mlati praznu slamu ponavljanjem jednog te istog pitanja, ne shvativsi pri tome da mu pitanje nije na mjestu, da je nebitno i ne zahtjeva odgovor...u suprotnom, ako zaista vjeruje da je u pravu, onda se iskreno molim Bogu da mu pomogne, ako nakon prethodnih objasnjenja raznih clanova nije uvidio da grijesi!

to sto si ti (ne)poznavanje impementacije jednog interfejsa neke masine poistovjetio sa znanjem koje se stice na ETF-u je pogresno...rijec "racunarstvo", nije jednako rijeci "racunar" :D konkretno, takve stvari se uce u srednjim tehnickim skolama, a za fakultet apsolutno nisu bitne..dakle, cilj fakulteta kao sto je etf jeste razvijati logiku i metodiku..implementacije se mogu navesti u svrhu shvatanja nekog logickom modela, kao primjer, a ne kao materija koja nosi tezinu...konkretno taj PCI, u bilo kojem smislu nije bitan za ETF, i ne moras to poznavati, da bi neko ( ko je zavrsio ETF)bio dobar u svom poslu..siguran sam da ni Ronaldno ne zna koji tip šava ili pak konca se koristi pri izradi lopte kojom se on igra, ili sa koliko procenata kisika je lopta ispunjena, ili koji je obim i zapremina te lopte, ali to ga ne cini losim igracem..(o Džeki da i ne govorim):D

kao sto jedan pametan profesor rece(a realno, nisu svi takvi): cilj fakulteta je da naucis kako se uci...
Zux

#79 Re: Opet ETF

Post by Zux »

Suvisna je i preglupa rasprava koji je smjer (naj)laksi. Meni je moj (TK) najtezi bio i mogu se satima s nekim ubjedjivati i zasto. RI se cini najlaksi, zato sto je najmasovniji, jer su se tamo najlakse mogli provuci muljatori, neznalice i prepisivaci. Zato sto su tamo profesori "malo" modernijih pogleda na nauku pa ne maltretiraju ljude sa glupim apstrakcijama koje nikome nece trebati u zivotu. Barem ne u mjeri kao na ostalim smjerovima. Ljudi koji su htjeli nesto nauciti, zaraditi ocjenu kako treba i posteno na RI smjeru, ulozili su sigurno isto truda kao i takvi isti na drugim smjerovima. Da ne govorim o tome da sam kivan na profesore s mog odsjeka, koji su samo pricali price u formulama i sa visokim nivoom apstrakcije sa vrlo malo konkretnih primjera upotrebe toga o cemu pricaju. Danas se sa mnogim tim primjenama srecem u svom poslu, srecom, jer zaista ne bih volio da se zaglupljujem sjedeci u nekoj stolici sa istom apstraktnom slikom u glavi koju su mi oni usadili. Nazalost vecina inzinjera je danas takva, jer i ako bi htjeli vise nauciti ne dobiju priliku jer zivimo u zemlji/drustvu koje je u groznom stanju.

Sto se ove rasprave oko PCI/AGP slotova slazem se donekle s tim da je mozda sramota sto nije lik bio informisan, nekako bi to trebalo biti normalno da pratis sta se desava u tvojoj struci, iako si u necemu drugom specijalizovan. Ipak covjek uopste nije obavezan to znati ako nije involviran direktno u tu oblast i mnogi su to detaljno objasnili zasto je to tako. Znam ja puno gorih primjera nestrucnosti i nezainteresovanosti sa ETF-a, ali to nije razlog da se generalizira kako niko nema pojma i da je neki fakultet/odsjek taraba. Ko tako generalizira dovoljno je sam o sebi rekao.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#80 Re: Opet ETF

Post by ladyblue18 »

@ brad90 - ti nista ne naucis u Banovicima? Nastavis li sljedeci ce biti duzi nego onaj prethodni. :sax:

Za ostale vazi isto, drzite se teme!
cocochanel

#81 Re: Opet ETF

Post by cocochanel »

Kolege inzinjeri, ne pristaje Vam da ulazite u daljnu diskusiju sa ovim Mistik_om..mozda ce mu biti interesantnije i prikladnije da svoja iskustva podijeli sa drugim prodavacima.
madnessa

#82 Re: Opet ETF

Post by madnessa »

cocochanel wrote:Kolege inzinjeri, ne pristaje Vam da ulazite u daljnu diskusiju sa ovim Mistik_om..mozda ce mu biti interesantnije i prikladnije da svoja iskustva podijeli sa drugim prodavacima.

:kiss:
dr.Gonzo

#83 Re: Opet ETF

Post by dr.Gonzo »

Kolege inzinjeri, ne pristaje Vam da ulazite u daljnu diskusiju sa ovim Mistik_om..mozda ce mu biti interesantnije i prikladnije da svoja iskustva podijeli sa drugim prodavacima.
Sta je to, inzinjerski fetis? ;) Nije inzinjer nista vrijedniji i bolji od prodavaca, niti covjeka bilo koje druge struke. Sva ova vrjednovanja i poredjenja koje dobar, a ko nije su bezveze. Svi smo dobri :wink:
alcho

#84 Re: Opet ETF

Post by alcho »

dr.Gonzo wrote:
Sta je to, inzinjerski fetis? ;) Nije inzinjer nista vrijedniji i bolji od prodavaca, niti covjeka bilo koje druge struke. Sva ova vrjednovanja i poredjenja koje dobar, a ko nije su bezveze. Svi smo dobri :wink:
Pa naravno da nije...Majka Tereza je bila najbolja, a nije nikad zavrsila ETF
Mistik_

#85 Re: Opet ETF

Post by Mistik_ »

iceman2010 wrote:ja teska lika. Evo inzinjeri razvijaju i mobitele. Sljedeci tvoju logiku ja kao inzinjer elektrotehnike k tome jos i telekomunikacija moram znati svaki model mobitela koji se do sada pojavio na trzistu? Jel to hoces da kazes?
Ne moras poznavati svaki model! Uopste to nisam rekao. Npr moras poznavati da su danas aktuelni touch screen display-i.
Nemate validnog argumenta pa izvrcete i stavljate mi rijeci u usta ili uopste ne razumijete sta pricam.

Drugo ja nisam prodavac, iako ne vidim problem i da jesam. Prodaja hardvera mi je poso "tatlane".

Jesam li ja reko svi na ETF-u su glupii nesposobni? Nisam.
alibegoa

#86 Re: Opet ETF

Post by alibegoa »

Hajde da meni neko nešto objasni.
Završio fax '98 Engleska, Portsmouth, elektrotehnika.
E sad tamo smo dobijali ocjene u % ali pazi sad, najveća je 70% i više.
Tko ima taj prosjek, najbolji, degree -> First class honors. Takvih je u mojoj generaciji bilo 6 od nas preko 100, mada kažu da je prosjek obično 10% iz generacije.
ostalo je
60-69% Upper second-class honours (većina završava u ovoj kategoriji)
50-59% Lower second-class honours
40-49% Third-class honours
35-39% Pass degree (bez honours)

Po svoj nekoj logici, je li, prolaz bi dakle bio neka nama analogna ocjena 3 i po? A naš minimum ocjene 6 to je kategorija gje većina studenata u Engleskoj završava.

Ali nastranu sve ovo, ja radi ovoga ne razumijem kategoriju ocjene 10. Neka mi neko to objasni. Kako neko može nečega znati 100%? I još kategorija studenata sa svim 10-kama? Aha...?
Pa onda te ocjene 7, 8, 9. Pretpostavljam da većina kod nas završi negdje u toj kategoriji?
Dakle većina naših studenata bolja od većine u Engleskoj i to solidno? Kako je u Engleskoj 7, 8, 9 i 10 sve jedna kategorija? Naši studenti i fakulteti bolji i napredniji od Engleske?

Ipak se nešto ne bih složio.
moca

#87 Re: Opet ETF

Post by moca »

Da kazem ja nesto :))

Prva stvar..Boli nas vecinu briga i za tebe i za etf i za tvoje jadne probleme,molim te ne gusi sa-x ovakvim temama,nego pisi blog ili dnevnik.
druga stvar..Ako slucajno razmislimo o tome sta si ti napisala i ukljucimo malo vijuge skontacemo da si ti mozda za te njihove ispite(izborne) ucila vise nego za svoje kako bi njima pokazala da nisu nista tezi od tvojih :)
treca stvar..Moj babo je jaci od tvog,allaha mi.
i zadnje,gledajuci tvoje postove primjetio sam da si u jednoj recenici na temi"dijeca u somaliji" 6,7 puta nepravilno napisala rijec koju sam ja znao u 5. osnovne napisati pravilno.
Mozda bi mogla malo gramatiku prelistati umjesto sto pises ove vele teme na sa-x?

poz
atko

#88 Re: Opet ETF

Post by atko »

Admineee .... mandali ovo ziv bio :s
Locked