Promjena prezimena?!
-
samra26sa
#76 Re: Promjena prezimena?!
Zdravo!
Imam jedan ogroman problem i treba mi pomoc vas koje ste vec to prosle.
Naime udala sam se prije 10-ak dana i na svoje prezime dodala muzevo.Rh,sad nastaju problemi.Otisla sam u cips Novi Grad i predala za novu licnu.Rekli su mi da ne trebam nista vise od dokumenata sem vjencanog.
Medjutim jucer me zove teta iz cipsa i kaze da joj trebam donijeti novi rodni list i drzavljanstvo(sa oba prezimena).
Rodjena sam u Doboju,danasnji RS.
Zanima me sta trebam od dokumenata ponijeti u Doboj da mi izdaju taj novi rodni list i drzavljanstvo(da ne odem po cevape )
Je li dovoljno da odnesem samo vjencani list ili mi trebaju i neka uvjerenja sa suda( o nevodjenju krivicnog postupka i sl).
Unaprijed hvala
Naime udala sam se prije 10-ak dana i na svoje prezime dodala muzevo.Rh,sad nastaju problemi.Otisla sam u cips Novi Grad i predala za novu licnu.Rekli su mi da ne trebam nista vise od dokumenata sem vjencanog.
Medjutim jucer me zove teta iz cipsa i kaze da joj trebam donijeti novi rodni list i drzavljanstvo(sa oba prezimena).
Zanima me sta trebam od dokumenata ponijeti u Doboj da mi izdaju taj novi rodni list i drzavljanstvo(da ne odem po cevape )
Je li dovoljno da odnesem samo vjencani list ili mi trebaju i neka uvjerenja sa suda( o nevodjenju krivicnog postupka i sl).
Unaprijed hvala
-
kolonaokolo
#77 Re: Promjena prezimena?!
Po pravilu oni sluzbeno u Doboj salju. Mojoj sestri to nisu uradili iako se udala prije 10 godina a problem se javio tek pri vadjenju novog pasosa. Sa vjencanim listom je otisla u Doboj i oni su na njen zahtjev promjenili prezime u maticnoj knjizi, odnosno dodali novo.. U roku pola sata sve gotovo i izdali joj uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list s novim prezimenom. Znaci bit ce dovoljno da imas vjencani list kod sebe u slucaju da sluzbena procedura nije izvrsena.
-
samra26sa
#78 Re: Promjena prezimena?!
kolonaokolo wrote:Po pravilu oni sluzbeno u Doboj salju. Mojoj sestri to nisu uradili iako se udala prije 10 godina a problem se javio tek pri vadjenju novog pasosa. Sa vjencanim listom je otisla u Doboj i oni su na njen zahtjev promjenili prezime u maticnoj knjizi, odnosno dodali novo.. U roku pola sata sve gotovo i izdali joj uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list s novim prezimenom. Znaci bit ce dovoljno da imas vjencani list kod sebe u slucaju da sluzbena procedura nije izvrsena.
Hvala ti puno! U ponedjeljak idem u Doboj to odraditi jer hitno mi treba licna a ovi cipsovci ne mogu to bez tih "novih" dokumenata-rodnog i drzavljanstva.
Jos jednom,hvala!
- Toffee karamela
#79 Re: Promjena prezimena?!
A mene zanima da li se još mora klepiti do Doboja ili Čapljine ako ti treba izvaditi rodni list ? Zar se
ti službenici u opštinama nisu dosad uvezali u neki sistem, da onaj iz Čapljine može ovom u Doboju poslati rodni list, ili telefaksom ili službenom poštom?
Ima li kod njih nekih civilizacijsko-informatičkih pomaka ?
ti službenici u opštinama nisu dosad uvezali u neki sistem, da onaj iz Čapljine može ovom u Doboju poslati rodni list, ili telefaksom ili službenom poštom?
-
Puella_Ela
#80 Re: Promjena prezimena?!
Pozdrav! zanima me kakva je procedura ako dodam muževo prezime, tj. trebaju li se mijenjati svi dokumenti i sl.?
- drndalo
#81 Re: Promjena prezimena?!
Da ! Jer nije isto Buljubasic i Hadimuratspahic-Buljubasic... Ili neka druga varijanta... 
Nije isto ni ako ima/nema crte izmedju 2 prezimena...
Nije isto ni ako ima/nema crte izmedju 2 prezimena...
-
Una ragazza
#82 Re: Promjena prezimena?!
Cao svima!
Buduci da dugo nije bilo postova na ovoj temi, da malo osvjezimo sa novim iskustvima!
Naime, razvela sam se i htjela bih vratiti svoje prezime (trenutno imam i svoje i od ex muza)...cula sam da se procedura vracanja na staro prezime u medjuvremenu promijenila, odnosno zakomplikovala i da sada treba 1001 papir
Da li je neko u posljednje vrijeme mijenjao prezime nakon razvoda, samo da ukratko napise sta sve treba?
Hvala unaprijed puno!
Buduci da dugo nije bilo postova na ovoj temi, da malo osvjezimo sa novim iskustvima!
Naime, razvela sam se i htjela bih vratiti svoje prezime (trenutno imam i svoje i od ex muza)...cula sam da se procedura vracanja na staro prezime u medjuvremenu promijenila, odnosno zakomplikovala i da sada treba 1001 papir
Da li je neko u posljednje vrijeme mijenjao prezime nakon razvoda, samo da ukratko napise sta sve treba?
Hvala unaprijed puno!
-
admirsk
#83 Re: Promjena prezimena?!
Pozdrav,
zanimaju me iskustva prelaska preko granice. Uskoro cu se vjencati i supruga ce predati dokumente za izradu novog pasosa, na novo prezime. Zanima me mogucnost putovanja sa pasosom koji glasi na njeno djevojacko prezime. Znamo da prije predaje za licnu kratu bez problema se putuje jer podaci nisu izmijenjeni u cipsu, ali nakon sto preda za novu lk a kasnije i pasos, da li je u tom vremenu moguce putovati sa starim pasosom, dok se ceka novi? Kako to objasniti na granici?
zanimaju me iskustva prelaska preko granice. Uskoro cu se vjencati i supruga ce predati dokumente za izradu novog pasosa, na novo prezime. Zanima me mogucnost putovanja sa pasosom koji glasi na njeno djevojacko prezime. Znamo da prije predaje za licnu kratu bez problema se putuje jer podaci nisu izmijenjeni u cipsu, ali nakon sto preda za novu lk a kasnije i pasos, da li je u tom vremenu moguce putovati sa starim pasosom, dok se ceka novi? Kako to objasniti na granici?
- Ma.Le.Na
#84 Re: Promjena prezimena?!
imala sam stari pasos sa starim prezimenom, jer je novi bio u izradiadmirsk wrote:Pozdrav,
obzirom da je pasos bio validan mogla sam bez problema preci granicu
dobila sam samo komentar od granicara da ima uvid u moju promjenu prezimena i da je putnu ispravu potrebno zamijeniti
nista vise
- JaneEyre
#85 Re: Promjena prezimena?!
Poštovana,samra26sa wrote:Zdravo!
Unaprijed hvala
ne morate ići u doboj radi izvoda iz matične knjige jer zbog toga elektronskog uvezivanja možete izvaditi rodni list u bilo kojoj opštini u RS-u...a ako ste iz sarajeva, najbliža vam je lukavica - istočno sarajevo. znam da su neki već tamo vadili pa nazovite i raspitajte se