Šta je problem naše zemlje?

Post Reply
sumirprimus

#76 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by sumirprimus »

Problem je u brdima,definitivno...
madner

#77 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by madner »

sumirprimus wrote:Problem je u brdima,definitivno...
Tacno, da nas je bilo lakse osvojiti imali bi veci pritisak da se uredimo i sredimo :D
leo_

#78 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by leo_ »

heckler wrote::lol:

Nemogu da vjerujem da pored ociju moram jos nekom crtati najosnovnije stvari ali u redu.

Prvo, govorim o prosjeku, a prosjek cini i akademik iz sarajeva i stanovnik Gornje Maoce.

Kao narod patimo od kompleksa vece vrijednosti. Svi su glupi, ruzni i levati osim nas, a mi smo zadnja rupa na svirali po skoro svim parametrima.

Na izborima biramo ljude koji nas pljackaju bez pardona vec desetljece i po. Ne dizemo glas protiv korupcije koja je na svakom koraku od dvobanke za drota, preko laminiranog "cjenovnika" kod doktora (ni zena se bez veze vise ne moze poroditi), do stokakvih stela za raznovrsne birokratske stupice, pa do kontrolisanja kamenoloma za potrebe cestogradnje itd. Ne dizemo glas ni protiv koje nepravde i treba smak svijeta da se desi da poveca grupa izadnje na ulice a i to rijetko kad se do kraja izgura.
Nepismenost veca sad nego prije 40 godina. Procenat visokoobrazovanih na 1000 stanovnika ispod svih prosjeka. I medju to malo visokobrazovanih tone kupljenih ispita i diploma.
Uglavnom smo lijeni, cast izuzetcima. Glavna ambicija uvaliti guzicu u drzavnu instituciju ili preduzece. 50-80 posto zemlje stoji neobradjeno. Gledamo u drzavu za sve i svasta. Procenat malih preduzecana na 1000 stanovnika ispod svakog prosjeka. Banalan primjer je nedavni intervju sa vlasnicom Scontoprom-a. Kaze moraju da uvedu robotizaciju, ne mogu da radnike nadju. Dodju na par sedmica, dobiju pravo na zdravstveno na birou i sajonara. Privatna inicijativa skoro nepostojeca.

Spominjem simbolicnu "svoju avliju". http://www.sarajevopanorama.info/ Provrti panoramom nase metropole. Koliko je kuca visespratnica bez fasade? Koliko ih je nelegalno izgradjeno na klizistu? Ko nam je tu kriv? Dodik? MZ? Zionisti?
Za odrzavanje zajednicke povrsine u naselju treba samo dobra volja. I to je previse za vecinu.
Na opstinskom, kantonalnom i federalnom nivou nema entitetskog glasanja i ometaca koji bi blokirali pozitivne procese a 90% zivotnih problema se tu rjesava. Ko je kriv? Pa politicari koje smo izabrali sami sebi.

Sta se imamo lagati koji k. Tanki smo ko narod i dok se to ne promjeni ovako ce nam i biti.
e ovo je sad vec nesto konkretno. kad napises onakav post, ispade ti pametniji od svih nas, a mi svi ka.ine.
Ne da mi se vishe raspravljati o tim izborima. oko toga sam se raspravljao i prije izbora kad su me pojedini na ovom forumu uvjeravali da se nesto kao moze promjeniti, pa sam i glasao, cisto da sam sebi dokazem da sam u pravu i evo u pravu sam. koliko se samo neispravnosti pojavilo na izborima i niko nista nije uradio povodom toga. ono sto ljudi ne shvataju da na pomen demokratski izbori treba odmah strijeljati covjeka koji je to spomenuo, jer tako nesto ne postoji. opet ce ispasti da sam ja kao neki teoreticar i budala, ali nikad ljudi nece shvatiti da nista ne dolazi slucajno i mozda neko nije eksplicitno namjestio jednu po jednu situaciju kako kod nas tako i u svijetu, ali svi aktovi onih koji se pitaju za stanje u svijetu vode ka cilju koji su oni zacrtali, a sad jel' neko namjestio da pobjedi SDP ili je samo bila poenta skinuti SZBIH ili nesto pak trece, to je nevazno.
Zavaravamo se glupostima, kao npr. prica o nakom americkom poslaniku u BiH, kako bi Bosna usla u EU, a znamo svi da je politika Amerike protiv postojanja EU, ali i dalje picimo svojim nekim zamisljenim putevima.

preskocicu sve ovo ostalo i samo cu ti reci da se nikad nece promjeniti cinjenica da smo tanki kao narod, jer i ti i ja bi sad vrlo rado u drzavnu sluzbu, iako svi ovdje pricamo suprotno. osim ako to ne podrazumjeva ici u ratna podrucja i ginuti za nekog.

U sustini se slazem sa ovim postom, samo oko izbora se ne slazem i oko ovih radnika koji bjeze od posla. ja bih bio i rudar sa svojim fakultetom, ali ako je taj posao realno placen i ako imam sve uslove normalnog rada. to sto mu ljudi dolaze da rade na kratko vrijeme treba itekako ispitati, a kladim se u milion maraka da je u pitanju uslov rada i placenost, tj. isplativost irgeta. jel' uopste imas pravo na zdravstveno/biro za zaposljavanje ako ti das otkaz?
pozdrav.
I naravno Dzej

#79 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by I naravno Dzej »

u americi kada nemas osiguranja stave te u sobu sa tri ili cetiri druga covjeka; ne daju ti tv da gledas, a ako hoces neke apsolutno skupocjene operacije, odbiju te. kada imas dobro osiguranje, treitaju se kao kralja.imas jednu sobu samo za sebe, imas tv i sve druge skupocjene preglede.
znaci, jasno ti kaze "" koliko para toliko muzike".
zasto bi kod nas bilo drugacije ?>??
Baš bajan primjer ,Amerika.Pogledaj film Michael Moore-a bas o tom zdrastvenom u Americi.Tebi je ok, ako neko boluje od raka da ga pustis da umre ,zato sto nema zdravstveno.Jako humano i ljudski.
xyzz3

#80 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by xyzz3 »

@ naravno dzej,
ne pricamo o ljudskosti nego o realnosti zivota.
svagdje je isto.
i na tom zapadu kojem toliko tezite , principi su isti kao u BiH.
ako nemas para, mozes komotno lopatu u ruke i kopaj rupu gdje ce te baciti kad se razbolis.
sve se svodi na to , da ljekari nisu neki heroji sa idealnim principima humanosti.
oni su obicni ljudi koji teze isto kao i svi drugi ljudi. za novcem, dobrim zivotom, velikim autima i kucama, atraktivnim partnerima oko ruke.
vecina muskih doktora nije vidjelo pi *-* do 35 godine. i sad nakon toliko godina zrtvovanja , skolovanja, izolacije ... da rade za dzabe ??
ma daj././.// :lol:
AliceInChains

#81 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by AliceInChains »

Mozda na genocidu izgradena Rebubliga Sprdska i insistiranje Srba na ekonomski neodrzivu etnopodjelu ove zemlje?

...nadam se, da ste se probudili, iako je ovo za neke od vas jako iracionalan zakljucak :mrgreen:

:sax:
sumirprimus

#82 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by sumirprimus »

madner wrote:
Tacno, da nas je bilo lakse osvojiti imali bi veci pritisak da se uredimo i sredimo :D
ma i gdje god krenes klisura,klanac,brda,zaklonjen vidik,osim ako nisi na vrh planine,skučen vidik,skučene i duse... :|
mekaba

#83 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by mekaba »

Skijaš wrote:
Svijest da je OK kršiti zakon ako mislimo da neće biti posljedica. I onda svako na svom nivou, krši ono što mu ne odgovara. Imaš ljude na forumu koji kritikuju korupciju a sami bi namještali tendere da su u poziciji. Kritikuje se političare a na brojilo za struju stavlja magnete. Kada ne bude u modi hvaliti se kako imaš štelu, kako si povukao veze, kada to bude sramota reći, biće nam puno bolje. Ja cijenim čovjeka koji penziju dočeka kao fizički radnik iako je kroz život imao x šansi da na nemoralan način u sekundi promjeni svoj i život svoje djece nabolje. Ali nije. Danas se na takve gleda sa nipodaštavanjem. Kažu "budala". I onda se pitamo šta je problem ? Mi smo problem.
Kratko jasno banda smo :sad:
AliceInChains

#84 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by AliceInChains »

sumirprimus wrote:
madner wrote:
ma i gdje god krenes klisura,klanac,brda,zaklonjen vidik,osim ako nisi na vrh planine,skučen vidik,skučene i duse... :|
:lol: Jest, jest. U skorom vremenu ocekujem, da ce i Sprski predstavnici na taj tvoj veoma filozofski nacin argumentirati protiv krize..... Smrdskoj nanesene od pederacijskih mundzosa, koji se ne brinu dosta o ekonomskom napretku zajednicke nam federacijske drzave :mrgreen:
AliceInChains

#85 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by AliceInChains »

Vidite, ipak nam zemlja nije u tolikom hurcu, jer nam je makar preCednik Smrdske usparao novac, koji ce ovoj zemlji dobro moci koristiti (nevoljeno, ali ipak) :mrgreen:
Postao/la prljavi Hare dana 03/11/2011 15:47

Hariman institut odbio Dodikovu donaciju!

Autor: BUKA
Objavljeno: 03.11.2011 u 07:17

Ameri­čki Hariman Institut odbio je primiti donaciju predsjednika Republike Srpske od milion dolara. Institut je ovu odluku saopštio nakon skandala koji se dogodio tokom Dodikovog predavanja, na koje određenim osobama nije bilo dozvoljeno prisustvo.

"Milion dolara koji je Milorad Dodik obećao na donatorskoj večeri Njegoševe zadužbine za jezik i kulturu na Harriman Institutu nije prihvaćen, kao što od njega ili Republike Srpske nikakvi novci neće biti prihvaćeni ni u budućnosti", izjavila je Tanja Domi, viši oficir za odnose s javnošću Kolumbia Univerziteta a prenosi Oslobođenje.

Hariman Institut je nakon brojnih reakcija izdao saopštenje u kojem je objašnjeno da neki ljudi nisu mogli ući na predavanje zbog prevelikog interesovanja i tehničke greške prilikom online rezervisanja ulaznica.

Odbili preCednikovu donaciju?Nisu svjesni svojih postupaka!Ovaj će potez imati dalekosežne političke,
vojne i geostrateške posljedice u budućnosti za cijelu planetu!
Havala @prljaviHare
sumirprimus

#86 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by sumirprimus »

AliceInChains wrote: :lol: Jest, jest. U skorom vremenu ocekujem, da ce i Sprski predstavnici na taj tvoj veoma filozofski nacin argumentirati protiv krize..... Smrdskoj nanesene od pederacijskih mundzosa, koji se ne brinu dosta o ekonomskom napretku zajednicke nam federacijske drzave :mrgreen:
ne mogu,kod njih,mocvara :roll:
leo_

#87 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by leo_ »

xyzz3 wrote:@ naravno dzej,
ne pricamo o ljudskosti nego o realnosti zivota.
svagdje je isto.
i na tom zapadu kojem toliko tezite , principi su isti kao u BiH.
ako nemas para, mozes komotno lopatu u ruke i kopaj rupu gdje ce te baciti kad se razbolis.
sve se svodi na to , da ljekari nisu neki heroji sa idealnim principima humanosti.
oni su obicni ljudi koji teze isto kao i svi drugi ljudi. za novcem, dobrim zivotom, velikim autima i kucama, atraktivnim partnerima oko ruke.
vecina muskih doktora nije vidjelo pi *-* do 35 godine. i sad nakon toliko godina zrtvovanja , skolovanja, izolacije ... da rade za dzabe ??
ma daj././.// :lol:
previse si umislio. to sto u americi nema osiguranja, ne znaci da nema nigdje. u francuskoj, cini mi se u svicarskoj isto, su ljudi osigurani maksimalno. nakon sto je deinica povadila sve zube, koje je na zalost pogubila tokom rata u Bosni, napravila je obje kako to nas narod kaze "proteze", platila ogromnu sumu, ali joj je novac kasnije vracen, zato sto je poreski obveznik. to sto ti pricas je cista glupost. prvo, ti ako nemas para, nisi nigdje dobrodosao i to je jasno ko dan, ali zato imas priliku da se edukujes iliti prekvalifikujes za odredjeni posao i da radis pa da imas pare i da se mozes lijeciti kad ti to treba. ljekari su svugdje isti. ljudi rade svoj posao kao i svi drugi ljudi u normalnim drzavama, a to sto zakon kaze da neko mora platiti, a neko moze besplatno da se lijeci, e to je druga stvar. i otkud ti znas koliko ko nije vidio onu stvar bilo gdje u svijetu? nikad ni od koga iz dijaspore nisam cuo da je nekom doktoru dao poklon jer mu je porodio zenu ili policajcu 20-30 eura jer mu ovaj nije napisao kaznu. prvo sto nemas pravo da izadjes iz auta kao kod nas i ici da pricas s njima, drugo sto ne smiju uzeti mito. sto se tice ljudi uopste, svakako da najvishe kradja imas na zapadu, ali to su dvije kategorije ljudi. oni koji nemaju nikako, pa kradu ili oni koji imaju previshe pa hoce jos. ovim u sredini novac predstavlja mnogo, ali isto tako im predstavlja i karijera, rad, uspjeh i sl. dok je kod nas najveci uspjeh uzeti lovu i ici na janjetinu i vopi.
xyzz3

#88 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by xyzz3 »

@leo,

ja se inace slazem sa tvojim gornjim tekstom.
ali ne razumijem gdje sam ja napisao "glupost" ?
nisi ti nista slagao ( ali nisam ni ja ).
protezu za zube i u bosni mozes napraviti (sitnica u poredjenju sa svicarskom i francuskom) .

i u americi su ljudi osigurani a oni koji nisu (jer im je preskupo) takodje imaju tretman kod doktora.
samo se radi o kvaliteti tretmana.
kada platis malo vise , onda ti je tretman bolji ( i obrnuto).
tako je u svakoj zemlji na svijetu. ( pa i u njemackoj, francuskoj, i svicarskoj).
na primjer, slusao sam horor price od primaoca socijale u njemackoj. ovom jednom poznaniku nisu dali ni da udje u prostoriju kod doktora. na vratima mu dali injekciju i rekli mu da dodje nazad ako ga uhvati mucnika i pocne povracati :lol:
vox-populi

#89 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by vox-populi »

xyzz3 wrote: kada platis malo vise , onda ti je tretman bolji ( i obrnuto).
tako je u svakoj zemlji na svijetu. ( pa i u njemackoj, francuskoj, i svicarskoj).
na primjer, slusao sam horor price od primaoca socijale u njemackoj. ovom jednom poznaniku nisu dali ni da udje u prostoriju kod doktora. na vratima mu dali injekciju i rekli mu da dodje nazad ako ga uhvati mucnika i pocne povracati :lol:
Ti ili ne mozes da shvatis ili se namjerno pravis Englez.

U dosta zemalja Evrope postoji obavezno zdravstveno osiguranje. U DE ne postoji nacin da ostanes bez zdravstvenog osiguranja, osim ako si idiot koji se ne prijavi na Biro kada izgubi posao. Dakle, ili ti drzava uzima od brutto plate za zdravstveno osiguranje ili ti ga placa Biro za nezaposlene.

U oba slucaja, ako se ne radi o privatnom osiguranju, NE POSTOJI nacin da doktor zna ko ti placa osiguranje. Doktor vidi samo tvoju karticu koju provuce kroz automat koji kaze da li si ti za taj mjesec osiguran ili ne. Ne pise ko te i koliko osigurava. sa gesetzliche Krankenkasse ili javnim sistemom zdravstvenog osiguranja, bar pred doktorom smo jednaki ja sa 49.999€ godisnjom platom (primjer, ne mora biti da je to moja plata) i ti na socijali sa manje od 10.000€ godisnje. Doktor ne vidi koliko mu pacijent zaradjuje. Jedina razlika je kada neko ima privatno osiguranje (privatnici, freelanceri i osobe koje zaradjuju vise od 50.000€ godisnje) jer se razlikuju kartice. I takve osobe imaju bolji tretman. Opet, doktor ne zna koliko ko od ovih sa privatnim osiguranjem zaradjuju jer to teoretski moze biti i privatnik koji posluje sa gubitkom.

Tako da prica da je kvalitet lijecenja direktno povezan sa novcem koji zaradjujes jednostavno nije tacna.

U slucaju javnog zdravstvenog osiguranja (oko 75% Njemaca su tako osigurani), dodatno se ne placa gotovo nista. Placa se participacija od 10€ po kvartalu i to samo ako koristis usluge doktora. Posebno se jedino placa zubar koji moze biti skuplji, ovisno od usluge.
Posebno se placaju estetske operacije i sve ono sto ne spada u zdravstvo nego u nesto drugo.

Privatna osiguranja se razlikuju i tu se mozes naci u situaciji da platis jako puno, zavisno od ugovora koji si sklopio. Ali kao sto rekoh, samo cetvrtina stanovnistva je osigurana privatno, i to su uglavnom bogatasi kojima je svejedno koliko ce platiti. Srednja klasa i niza srednja klasa su uglavnon korisnici javnog osiguranja i oni NE PLACAJU doktore. Osim onih 10€ po kvartalu. Operacije se ne placaju (osim ako nisu estetske), lezanje u bolnici se ne placa, pretrage se ne placaju i slicno.

Slican sistem je u citavoj EU, sa razlikom da u nekim drzavama placas usluge i dobijas novac nazad nakon nekog perioda.
plejka2

#90 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by plejka2 »

Ja mislim da je najveci problem nase zemlje sto se jebena 3 naroda(pa hajmo rec i ostali da ih ne zapostavimo nedo bog) ne mogu dogovorit odo mnogih stvari (al sam pametan jebote) :D

Mada nisu tu nasi samo u pitanju mnogi zabadaju nos gdje mu nije mjesto i uticu na ove nase vodiće :D
Evo jedan zanimljiv text gdje gospon obama svjesno ili ne meće ili ti ga zabada nos u nase stvari.... Barače Barače :D

Obama vrši pritisak na BiH
AMERIČKI predsjednik Barack Obama zatražio je od BiH, trenutno nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, da odbace zahtjev Palestine za primanjem u Ujedinjene narode.

Glasnogovornik srpskog predstavnika u Predsjedništvu BiH Nebojše Radmanovića, Đorđe Latinović, je AFP kazao da je tročlano Predsjedništvo dobilo pismo od američkog predsjednika. Latinović je kazao da je Obama zatražio od Predsjedništva da odbaci palestinski zahtjev.

BiH vjerojatno neće glasovati

U pismu je objasnio kako SAD smatra da je za bliskoistočni mirovni proces štetno prerano i jednostrano primanje Palestine u članstvo u UN-u. BiH je ranije kazala da još nema definitivni stav o zahtjevu Palestinaca. "Još uvijek raspravljamo o toj temi zato što postoje razlike u mišljenju između hrvatskog, bošnjačkog i srpskog predstavnika u Predsjedništvu", kazao je bošnjački predstavnik Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo o svim vanjskopolitičkim temama mora postići potpuni dogovor i ne smije biti izdvojenih mišljenja. Dok Izetbegović podržava zahtjev Palestinaca, srpski predstavnik je protiv, a hrvatski je još uvijek neodlučan. Latinović kaže kako će se konsenzus teško postići pa BiH vjerojatno niti neće glasati o toj temi u Vijeću sigurnosti.

Palestini treba devet glasova

Palestinska i izraelska diplomacija posljednjih mjeseci vode bitku kako bi osigurali većinu među 15 članica Vijeća sigurnosti. Palestincima treba devet glasova za kako bi zahtjev bio prihvaćen, dok se Izraelci bore kako bi što više članica bilo protiv ili da se ne pojave na glasovanju.
leo_

#91 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by leo_ »

@vox-populi
upravo mozemo na listu problema dodati ove "engleze" koji pricaju o stvarima na osnovu filmova i serija i ne zele razumjeti neke stvari. za njih smo mi papci koji izmisljaju toplu vodu. tek kad izadjes vani i recimo vozis se autoputem od 5 traka oko Milana, shvatis da nije ispravno dati "cvaju" policajcu, jer ako sam vec napravio gresku koju moram platiti, onda barem nek od nje ima koristi. tu dodje do price kako ce neko drugi uzeti te pare sebi, ali vecina ne shvata da kad niko od nas ne bi dao policajcu mito, oni bi se zalili na svoja primanja, tako da bi bilo manje za nelegalno uzimanje, dok im ovako vise odgovara. vecina njih i ne zivi od plata vec od "cvaja". problem je sto niko ne razmislja do detalja, svi samo kazu "suti, j*bo te, zamisli da si morao 300 KM izvaliti". na kraju, zbog takvih razmisljanja, svi mi ostali se samo prilagodimo, jer nema kolektivnog slaganja i odlucnosti, a ja kao pojedinac ne mogu nista promjeniti, tako da na kraju i ja dam tu nekakvu cvaju za koju crncim cijeli dan i svima dobro.
nihoniho

#92 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by nihoniho »

problem je sto 70% politickih snaga,na sve tri strane, stremi razbijanju bih ili, u najgorem slucaju, statusu quo.
narod je svjestan problema ali "ludacka kosulja" u vidu dejtonskog sporazuma,odnosno drzava u stanju dugotrajnog prekida vatre,ih onemogucava da se fokusiraju na problem, da ga prepoznaju i rijese.
nismo mi ni tako glupi , ni tako zli da ne mozemo i ne zasluzujemo bolje ali simbioza bih kriminal-nacionalizama ,tiho partnerstvo koje traje vec 20 godina, vrlo vjesto dezavuise narod, baca dimne bombe, osamucuje nas.
nazalost politicki sistem koji su nam nametnuli je perfektan okvir za najjeftinije politicke trikove i retoriku, za dugotrajno mrcvarenje zbunjenih i letargicnih gradjana i drzave
vox-populi

#93 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by vox-populi »

nihoniho wrote: nazalost politicki sistem koji su nam nametnuli je perfektan okvir za najjeftinije politicke trikove i retoriku, za dugotrajno mrcvarenje zbunjenih i letargicnih gradjana i drzave
Sve do ovog dijela se mogu sloziti.

Politicki sistem je mozda nametnut ali definitivno nije nepromjenjljiv. Dok god na izbore izlazi manje od 50% stanovnista, dotle je problem iskljucivo u tom stanovnistvu.
xyzz3

#94 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by xyzz3 »

leo_ wrote:@vox-populi
upravo mozemo na listu problema dodati ove "engleze" koji pricaju o stvarima na osnovu filmova i serija i ne zele razumjeti neke stvari. za njih smo mi papci koji izmisljaju toplu vodu. tek kad izadjes vani i recimo vozis se autoputem od 5 traka oko Milana, shvatis da nije ispravno dati "cvaju" policajcu, jer ako sam vec napravio gresku koju moram platiti, onda barem nek od nje ima koristi. tu dodje do price kako ce neko drugi uzeti te pare sebi, ali vecina ne shvata da kad niko od nas ne bi dao policajcu mito, oni bi se zalili na svoja primanja, tako da bi bilo manje za nelegalno uzimanje, dok im ovako vise odgovara. vecina njih i ne zivi od plata vec od "cvaja". problem je sto niko ne razmislja do detalja, svi samo kazu "suti, j*bo te, zamisli da si morao 300 KM izvaliti". na kraju, zbog takvih razmisljanja, svi mi ostali se samo prilagodimo, jer nema kolektivnog slaganja i odlucnosti, a ja kao pojedinac ne mogu nista promjeniti, tako da na kraju i ja dam tu nekakvu cvaju za koju crncim cijeli dan i svima dobro.
zivio sam u italiji, njemackoj, austriji,, i u 10 drzava amerike.
znaci,da sam sigurno kvalifikovaniji da pricam o zdrastvenom sistemu u svim tim drzavama i poredim ih sa BiH.
ovaj Vox opet >svjesno< izostavlja stvari.
naravno kada imas osiguranje kroz posao (u njemackoj se samo za zdrastveno osiguranje oduzima oko 20% bruto plate) onda doktor ne moze da vidi razliku osiguranju.
ali ako si na socijali , onda se jasno pokaze doktoru da ti osiguranje dolazi od drzave.
zapamti, nijemci su u krvi rasisisti.
stoljecima su bili rasisti i to se kod njih nikada promjeniti nece.
cim vide da si na socijali, odmah te gledaju kao da si pacov.
ali naravno Vox vam to nece rece.
svjesno je takve stvari izostavio.
xyzz3

#95 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by xyzz3 »

i da dodam o kaznama za brzu voznju.
ja volim da platim drota odmah. to je moje osobne misljenje.
vec sam tri puta bio kaznavan u bosni i jedno petnestak puta u americi.
svaki put u americi , kazna me je kostala izmedju 85 i 140 dolara.
u bosni sam najvise platio 30 maraka.
dali bih u americi platio 50 ili 60 dolara jednom drotu odmah na mjestu ? naravno da bih.
uvijek.
ali ja sam takav.
ne volim papirologiju. ne volim birokratiju. cisto odmah platim i do vidjenja.
to za mene nije potplacivanje policije.
drot ce svoju platu dobiti ovako ili onako.
i u americi policija je preplacena. zajebavaju te na svakom koraku.
a mozda.... kad razmislim.. sto mu ja ne mogu odmah platiti kaznu je razlog zasto su policajci na zapadu malo veci *upci !? :skoljka:
leo_

#96 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by leo_ »

xyzz3 wrote:drot ce svoju platu dobiti ovako ili onako.
a pored te plate koju ce dobiti, dobije jos i po cvaju od svih koje uhvati, a broj je sigurno oko 10-ak dnevno
minimum.
over and out!
Dahon

#97 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by Dahon »

Kao što vidim problem još nije otkriven.Postoji i razlog,gradivo je preobimno i po horizontali i
po vertikali.Gdje god takneš sve se raspada.Možeš da uđeš,u bilo koju Državnu,javnu,privatnu,ustanovu,
svugdje problema,a rješavanja se svode na preljevanje iz šupljeg u prazno.

Dakle rješenje nije na tom nivou.U ovom slučaju moramo da pribjegnemo jednom generalnom pogledu.
U Državi vladaju dva sistema i dva interesa.
Što se tiće sistema,to su POLITIČKI I EKONOMSKI.
Što se tiće interesa,to su DRŽAVNI I LIČNI INTERES.
SVE JE U TOME.

Ovako na prvi pogleg,ako spojite LIČNI INTERES SA POLITIČKIM SISTEMOM (vladari su kapitalisti),dobili ste
KATASTROFU (političari javno inzistiraju na podjelama,po nacjonalnim,vjerskoim i ekonomskim ključevima,
a iza leđa,se provodi privatizacija svega i svačega,po principu,tko prije,njegovo je).

Ako spojite inzistiranje na DRŽAVNOM INTERESU (vladari rade u interesu naroda,jer Država to smo mi) sa
EKONOMSKIM SISTEMOM (neinzistira se na političkim uređenjima i podjelama) nego na ekonomskom prosperitetu
naroda (svih građana Države),dobili ste BLAGOSTANJE.
vox-populi

#98 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by vox-populi »

xyzz3 wrote:zivio sam u italiji, njemackoj, austriji,, i u 10 drzava amerike.
znaci,da sam sigurno kvalifikovaniji da pricam o zdrastvenom sistemu u svim tim drzavama i poredim ih sa BiH.
ovaj Vox opet >svjesno< izostavlja stvari.
naravno kada imas osiguranje kroz posao (u njemackoj se samo za zdrastveno osiguranje oduzima oko 20% bruto plate) onda doktor ne moze da vidi razliku osiguranju.
ali ako si na socijali , onda se jasno pokaze doktoru da ti osiguranje dolazi od drzave.
Prvo, ne uzima 20% nego 15.5%. Na neku normalnu plato, 4.5% je velika razlika.
Kao drugo, u BiH je do 2007. drzava uzimala 22% za zdravstveno, pa si i pored toga za svaki ozbiljniji zahvat morao pripaziti doktora i sestre.
I kao trece, doktor u Njemackoj NE VIDI ko ti placa zdravstveno, drzava ili firma. Vidi samo da li je placeno ili ne. Cak i da vidi, doktoru je svejedno ko ti placa osiguranje jer on svoj racun dostavlja osiguravajucoj kuci koja ga mora pokriti.
Ili stvarno ne znas ili namjerno lupas gluposti kako bi dokazao tvrdnju koju jedino ti na cijelom forumu imas a to je da je svugdje na svijetu zdravstvo u pet deka.
xyzz3 wrote: zapamti, nijemci su u krvi rasisisti.
stoljecima su bili rasisti i to se kod njih nikada promjeniti nece.
cim vide da si na socijali, odmah te gledaju kao da si pacov.
ali naravno Vox vam to nece rece.
svjesno je takve stvari izostavio.
O rasizmu nisi mjerodavan da pricas:
xyzz3 wrote: ja smatram da sam superiorniji bas zbog toga sto sam rodjen i odrastao u BiH.
xyzz3 wrote: zar nismo naucili u ovim kvalifikacijama da misimovic i pjanic ne mogu igrati zajedno protiv jacih reprezentacija ??
takodje smo naucili da dzeko sam u napadu = ne moze nista.

edinu se mora.. kazem MORA dati neko u napadu da smeta onim crnjama u francuskoj.
sve ostalo su varijante, ali ovo gornje cinjenice su jasne ko dan.
Plus, na socijali u DE ti drzava plati stan te daje dovoljno novca da pristojno zivis. Sada sto je nedosanjani san nekih imigranata da su na socijali a voze BMW, to je vec druga prica.

Nego, de malo uporedi kako te BiH drzava gleda kada si na socijali. Koliko novaca dobijes mjesecno? Sta s tim mozes uraditi?
kockica_kockica

#99 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by kockica_kockica »

problem u drzavi:
ljudi se oblace na snizenju
hrane se na snizenju
zive na snizenju...

navikli su da zive na snizenju....
zavrzlama

#100 Re: Šta je problem naše zemlje?

Post by zavrzlama »

problema je mnogo....medjutim glavni problem koji inicira sve ostale probleme je :

" Neznanje/nehtjenje/nemogucnost,srpskog naroda u BIH da zive sa drugim i drugacijim.....nemoc BIH srba da se odupru velikosrpskoj ideologiji(sanu,db,spc)."

svi ostali problemi su problemi koje imaju i sve druge drzave svijeta..
Post Reply