Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

madner

#76 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Krajnje energicni, bio bi ti zahvalan kada bi odgovarao na ono sto napisem, ovako imam osjecaj da nisi u stanju napraviti sintezu i shvatiti sta je receno.

Dakle, Friedman kaze da ako imas pistolj i pritisnes obarac mozes ubiti covjeka. Ti trabunis o tome koliko je to nemoralno, kako za sekundu nestane ljudski zivot itd... Ali to ne mijenja cinjenicu da je potpuno u pravu sto se tice pistolja i principa rada istog.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#77 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by antimobbing »

Energični leptir wrote: Rješenje je sjediti kući, gutati apaurine ili cinično promatrati sve sa strane
Danas se svi bave ''posljedicama'' zbog toga je to tako ali evo hajdemo malo pojednostaviti stvari, jer da bi se riješio neki problem treba utvrditi ''uzrok''

Ko direktno upravlja ekonomijom?
- Ljudi.

Ko direktno upravlja ljudima?
- Ljudi koji su iznad drugih ljudi.

Preciznije oni ljudi koji su na prestižnim svjetskim školama usvojili učenje Thomasa Hobbesa koje glasi ''homo homini lupus'', gdje se lični interes stavlja kao osnovana ljudska motivacija.

Ukoliko putujete po svijetu i razgovarate sa ljudima uvidjet ćete da je trenutno glavni uzrok patnje svih ljudi u svijetu ''homo homini lupus'' i sasvim isti model izrabljivanja i opresije drugih ljudi se primjenjuje svuda u svijetu, ali svjedoci smo da evo ovih dana sasvim prirodnim zakonom ''akcije i reakcije'', ovo isto se vraća kao bumerang ali svima nama ... jer lični interes sve uništi ...
madner

#78 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

A ovo za kataklizmu kapitalizma, ja mislio vi ozbiljni. :D
Energični leptir

#79 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Energični leptir »

Dakle, Friedman kaze da ako imas pistolj i pritisnes obarac mozes ubiti covjeka. Ti trabunis o tome koliko je to nemoralno, kako za sekundu nestane ljudski zivot itd... Ali to ne mijenja cinjenicu da je potpuno u pravu sto se tice pistolja i principa rada istog.
Da, ja polazim od toga da "pištolj i obarač", ako misliš na organizaciju ekonomije nisu nešto prirodno i bogomdano. I ja ti sad mogu objasniti kako je "funkcionisala" ekonomija u nacističkoj Njemačkoj, pa šta sad? Hoćemo li slegnuti ramenima i reći da to tako mora biti? Kapitalizam ne postoji vječno, prije njega su postojali drugačiji proizvodni odnosi i, sasvim sigurno, će postojati nakon njega. Smatrati da je čovječanstvo osuđeno da se vječno kolje oko toga ko će proizvesti jeftinije, a prodati skuplje, je travestija ljudskog roda i njegovih mogućnosti.
Energični leptir

#80 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Ukoliko putujete po svijetu i razgovarate sa ljudima uvidjet ćete da je trenutno glavni uzrok patnje svih ljudi u svijetu ''homo homini lupus'' i sasvim isti model izrabljivanja i opresije drugih ljudi se primjenjuje svuda u svijetu, ali svjedoci smo da evo ovih dana sasvim prirodnim zakonom ''akcije i reakcije'', ovo isto se vraća kao bumerang ali svima nama ... jer lični interes sve uništi ...
:thumbup: Vidiš kako se lijepo slažemo. :thumbup:
madner

#81 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Energični leptir wrote:
Da, ja polazim od toga da "pištolj i obarač", ako misliš na organizaciju ekonomije nisu nešto prirodno i bogomdano. I ja ti sad mogu objasniti kako je "funkcionisala" ekonomija u nacističkoj Njemačkoj, pa šta sad? Hoćemo li slegnuti ramenima i reći da to tako mora biti? Kapitalizam ne postoji vječno, prije njega su postojali drugačiji proizvodni odnosi i, sasvim sigurno, će postojati nakon njega. Smatrati da je čovječanstvo osuđeno da se vječno kolje oko toga ko će proizvesti jeftinije, a prodati skuplje, je travestija ljudskog roda i njegovih mogućnosti.
Jako idealistican pristup ali totalno neupotrebljiv za nas i nase probleme. Sovjetski Savez se raspao zato sto se ispostavilo da je jedinka zaista egoisticna (ovo nije nista cudno, nasi geni se milionima godina natjecu protiv drugih kako bi prezivjeli, altruizam je osobina koja nije dobra za nasljedstvo).

Sto se tice nacisticke Njemacke, puno vasih prijedloga zvuce slicno. Nacisticka Njemacka je uzela ogromne kredite, zamrznula plate i zabranila radnicima promjenu radnog mjesta (bez odobrenja poslodavca). Dakle nije bilo konkurencije, i jako brzo su samo radikalni nezaposleni bili bez posla.

Kako je zavrsilo svi znamo.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#82 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

Energični leptir wrote:
bro leptirić evo priznajem da sam glup i ciničan al me samo nemojte demokratski streljati u ime viših ciljeva i nemojte mi uvoditi tačkice za nabavku osnovnih životnih namirnica.
Ne pokušavaj biti duhovit, jer to nisi! A za tačkice za hranu se obrati djeci, koja rade za cent u zemljama trećeg svijeta u postrojenjima renomiranih firmi.
Moram predočiti svoj subjektivni doživljaj ovog dijalektičenja, a on je da mi je isto ko da sam na podforumu religija
Kako napisati rečenicu, a ne reći ništa.
to što vidite problem ne znači da ste pronašli i rješenje za isti...već šupljirate

A to da stvarno šupljirate vidi se iz ove teme i same inicijative. Da nije tako Okupajmo Sarajevo bi se desilo prije Occupy Wall Street. I to ne samo Okupajmo Sarajevo već svako mjesto u BiH. Al to nije slučaj, tako da bez ikakve provokacije mogu reći da se ne bavite stvarnošću bh. društva već neolijevim pomodarstvom.

A vrlo konkretno ću sada napisati sličnosti između ove teme i podforuma religija.

1. svaki izraz sumnje u predočene "aksiome" rezultira pretvaranjem u neprijatelja

2. daljnja konsekvenca istoga je proglašavanje nepismenim, glupim, provokatorom itd.

3. ukinuta je bilo kakva mogućnost dijaloga ili rasprave o bilo čemu...sve što izložimo je aksiom

A meni je više pun k.... tog ideološkog razglabanja, preljevanja iz šupljeg u prazno....kokuz je kokuz svakako jal u kapitalizmu jal u socijalizmu, jal u tome nedefiniranom što vi nudite

Štaviše ne nudite ništa nego da izrazimo solidaronst sa nekim apstraktnim drugovima
Energični leptir

#83 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

to što vidite problem ne znači da ste pronašli i rješenje za isti...već šupljirate
A to da stvarno šupljirate vidi se iz ove teme i same inicijative. Da nije tako Okupajmo Sarajevo bi se desilo prije Occupy Wall Street. I to ne samo Okupajmo Sarajevo već svako mjesto u BiH. Al to nije slučaj, tako da bez ikakve provokacije mogu reći da se ne bavite stvarnošću bh. društva već neolijevim pomodarstvom.
Sedam zahtjeva su napisani i promovisani kako u medijima, tako i na uličnim akcijama još u februaru tekuće godine, konkretno za BiH, dakle kada okupacije još nisu bile ni na pomolu. Toliko o tvojoj "informiranosti", na osnovu koje si od svoga prvog upisa počeo vrijeđati organizatore.

1. svaki izraz sumnje u predočene "aksiome" rezultira pretvaranjem u neprijatelja
To si uradio upravo ti. Odgovor na bezobrazne optužbe, cinična podjebavanja i izneseno neznanje nije napad nego kritika. To dvoje ne razlikuju samo staljinisti.
daljnja konsekvenca istoga je proglašavanje nepismenim, glupim, provokatorom itd.
Tužno je kad ti neko dokaže da nisi u pravu i da lupaš. Možeš se ljutiti, ali to će ostati tako.
ukinuta je bilo kakva mogućnost dijaloga ili rasprave o bilo čemu...sve što izložimo je aksiom
To nije tačno. Svrha rasprave je iznošenje argumenata. Ako ono što si ti ponudio ne odgovara istini, ne optužuj drugu stranu, jer je ukazala da nemaš pravo. U materijalsitičkoj analizi nema aksioma, jer je sve podložno kritici, uključujući Marxa. Ali da bismo ga kritikovali moramo i znati šta je napisao, a ne lupati ko Maksim po diviziji.
A meni je više pun k.... tog ideološkog razglabanja, preljevanja iz šupljeg u prazno....
A meni šupljih rasprava u kojima se svi prave da su stručnjaci za kosmička zbivanja.

kokuz je kokuz svakako jal u kapitalizmu jal u socijalizmu, jal u tome nedefiniranom što vi nudite
Zaključak dostojan ozbiljne rasprave. Nema šta!
JoseMujica

#84 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

evo jedan jedan isječak iz naše svakodnevnice:
Devet mladih pripadnika policije smrtno je stradalo u akciji Trebević II 26. oktobra 1993. godine u pokušaju hapšenja odmetnutog komandanta Desete brdske brigade Mušana Topalovića Cace. Mladići su zarobljeni te na najbrutalniji način izmasakrirani i ubijeni, a Caco je uhapšen i ubijen dan kasnije u pokušaju bijega. Na 18. godišnjicu tih događaja na mezarju Kovači proučeni su Jasin i Fatiha Caci, a u Velikom parku minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast stradalim mladićima.
otprilike ova vaša inicijativa u jednoj ovakvoj idološkoj anarhiji kakva vlada u BiH je ko kad me zasretnu Jehovini svjedoci na ulici i počnu tušit pričama o spasenju.
Energični leptir

#85 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

JoseMujica wrote:evo jedan jedan isječak iz naše svakodnevnice:
Devet mladih pripadnika policije smrtno je stradalo u akciji Trebević II 26. oktobra 1993. godine u pokušaju hapšenja odmetnutog komandanta Desete brdske brigade Mušana Topalovića Cace. Mladići su zarobljeni te na najbrutalniji način izmasakrirani i ubijeni, a Caco je uhapšen i ubijen dan kasnije u pokušaju bijega. Na 18. godišnjicu tih događaja na mezarju Kovači proučeni su Jasin i Fatiha Caci, a u Velikom parku minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast stradalim mladićima.
otprilike ova vaša inicijativa u jednoj ovakvoj idološkoj anarhiji kakva vlada u BiH je ko kad me zasretnu Jehovini svjedoci na ulici i počnu tušit pričama o spasenju.
Ako me sjećanje služi, jedan od prvih razloga plenuma je "ljudožderski nacionalizam" i o tome će se, također, raspravljati. Ponovo kritika na nepročitano.
disappointed

#86 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by disappointed »

da malo skrenem temu s ove žustre rasprave....dok se niste potukli...
mene zanima i to na koji način ova organizacija ima namjeru doći do svojih ciljeva, tj.kako doći do ispunjenja ovih 7 zahtjeva, postoji li nešto konkretno
JoseMujica

#87 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

disappointed wrote:da malo skrenem temu s ove žustre rasprave....dok se niste potukli...
mene zanima i to na koji način ova organizacija ima namjeru doći do svojih ciljeva, tj.kako doći do ispunjenja ovih 7 zahtjeva, postoji li nešto konkretno
ee to i ja pokušavam priupitati....al ti ovo dođe ko kad nešto kupiš kod kakve koorporacije i onda te pošalje na web sajt da se žališ i onda te šalta u krug od linka do linka...ili kod nas u općini od šaltera do šaltera.

sad će biti pročitajte 7 zahtjeva :D

ps
da neće komesar Mladen moderirati jedan od plenuma?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1xiX1GEb ... ture=feedu[/youtube]
disappointed

#88 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by disappointed »

JoseMujica wrote:
disappointed wrote:da malo skrenem temu s ove žustre rasprave....dok se niste potukli...
ee to i ja pokušavam priupitati....al ti ovo dođe ko kad nešto kupiš kod kakve koorporacije i onda te pošalje na web sajt da se žališ i onda te šalta u krug od linka do linka...ili kod nas u općini od šaltera do šaltera.

ne treba biti baš toliko kategoričan, ja bih rado saslušala detalje
JoseMujica

#89 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

i ja bih veoma rado, bez imalo cinizma ovo kažem, al problem je što ih nema :roll:
disappointed

#90 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by disappointed »

naš problem je što su se ljudi nasitili i socijalizma i kapitalizma odnosno ni jedno ni drugo nije donijelo ništa što bi održalo blagostanje, ne postoji održivi ni razvoj nit bilo šta drugo...
eh sad, najbolje bi izgleda bilo kad bi stvorili nešto izmedju...
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#91 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by antimobbing »

Energični leptir wrote:
:thumbup: Vidiš kako se lijepo slažemo. :thumbup:
Ne bih baš rekao, jer još uvijek ste mi nejasni i nedefinisani.
Posebno neki vaši postupci tipa ''vječna vatra''.
Zatim sva ta vaša ideologija i koreografija iz prošlog vijeka … :-)
Energični leptir

#92 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

JoseMujica wrote:

ps
da neće komesar Mladen moderirati jedan od plenuma?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1xiX1GEb ... ture=feedu[/youtube]
Kakvog li napora učiniti klik mišem, štoviše klik na Facebook event, označen u prvom postu ove rasprave i prethodno pročitati ono što kritikuješ. To je stvarno zahtjeva nesvakidašnji napor.
Energični leptir

#93 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Zatim sva ta vaša ideologija i koreografija iz prošlog vijeka
Nauči već jednom šta znači koreografija.
Leftist

#94 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Leftist »

Za sve gradjane cemo se potruditi da obezbijedimo i obrok u vidu sendvica, zvrka pite ili sl. u subotu.
JoseMujica

#95 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

aaa sad je meni sve jasno :skoljka:

vama ustvari fali pješadije :?: ...hebga trebao si odmah fino reći :run:
madner

#96 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

Leftist wrote:Za sve gradjane cemo se potruditi da obezbijedimo i obrok u vidu sendvica, zvrka pite ili sl. u subotu.
Kakva nelojalna konkurenciaj nasim jadnim buregdzinicima. :x
Leftist

#97 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Leftist »

madner wrote:
Leftist wrote:Za sve gradjane cemo se potruditi da obezbijedimo i obrok u vidu sendvica, zvrka pite ili sl. u subotu.
Kakva nelojalna konkurenciaj nasim jadnim buregdzinicima. :x

Ovo je prvenstveno namijenjeno gradjanima koji nemaju para da borave u tim istim buregdzinicama :wink:
madner

#98 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by madner »

A sta je sa onima koji imaju love ali zbog toga nece dopustiti ljudima da zarade za zivot i prehrane svoju porodicu?
JoseMujica

#99 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by JoseMujica »

vidiš ima uzročno-posljedična veza između zvrka pite i izgibije....ovo je jedno iskustveno zapažanje
Leftist

#100 Re: Okupimo se 29.10. - narodni plenum #OccupyTogether

Post by Leftist »

madner wrote:A sta je sa onima koji imaju love ali zbog toga nece dopustiti ljudima da zarade za zivot i prehrane svoju porodicu?

Ako te bas interesuje, akcija je u saradnji sa narodnom kuhinjom ;-)
Post Reply