faaka wrote:verbal wrote:
JAsno je ko dan da vas "STVORITELJ" nije od materije, jer bi u tom slucaju i njega neko morao stvoriti.
Istovremeno, ako nije materija onda je NISTA.
A ako je NISTA, onda ne moze biti ZIV , a ako nije ziv, onda ne moze biti INTELIGENTAN, a tu nastaje problem, jer je inteligencija NEOPHODNA da di se sve ovo stvorilo PLANSKI i sa NAMJEROM.
Vjerovatno si nekad sa nekim pametnim glavama diskutovao pa su ti oni rekli da nekad logika, ako joj das pogresnu informaciju, zauzvrat tebi da pogresan rezultat. To se je tebi desilo. Ti vidis postojanje, existenciju samo u materijalnom postojanju. Dakle postojanje po tebi je samo i iskljucivo materijalno postojanje a ne i nematerijalno postojanje?[/b]
Pa ako stavrno mislis i vjerujes da je postojanje samo mateijalno postojanje onda se malo preispitaj. Da li si konzistentan u svom zivotu.
Npr. da li je ljubav materija? Ako nije ne postoji. Da li je razmisljanje materija? Ako nije ne postoji.
Vidim da si prikupio par istomisljenika i vjerovatno si vec pomislio da si pametan, ali te moram razocarati.
Procitaj jos jednom moj tekst koji si quotirao.
Gdje sam ja napisao da je meni postojanje iskljucivo materijalno postojanje? Nigdje!
Ja sam napisao da bez materije nema
inteligencije!
Upoznat je verbal sa postojanjem materije i antimaterije mnogo bolje nego sto ce mnogi od vas ikada biti, pa zato nema sanse da izjavim takvo sto.
Evo sad cu ti jos jednom objasniti, ali ovaj put cu ti nacrtati sve, pa mozda i shvatis o cemu pricam.
NAime, religiozni vjeruju (neki cak i tvrde) da je Svevisnji stvorio sve u nama i oko nas, kao i da je sve ono sto se dogadjalo prije, ovo sto se dogadja sada, kao i ono sto se tek treba dogoditi - njegova volja. Dakle, da bi se sve to moglo u tancine isplanirati neophodna je
inteligencija, a inteligencija je, barem to svi znamo, karakteristicna samo za zive organizme. Medjutim, bez materije ne moze nastati zivi organizam, pa samim tim ni inteligencija, tj misao,a isti slucaj je i sa culima i osjecanjima poput ljubavi. Time dobijas odgovor na ona tvoja diletantska pitanja:
- da li je ljubav materija?
- da li je razmisljanje materija?
Naravno da nije, ali ne moze postojati bez materije koja opet omogucava zivot. Medjutim, cak ni zivot sam po sebi nije dovoljan da bi se mislilo i osjecalo. Evo ti primjer, biljke su zive, ali slabo sta mogu isplanirati ili recimo zaljubiti se u drugu biljku iako je ziva i razmnozava se. Zasto?
Zato sto je za misao i osjecaj potrebna inteligencija. NAdam se da si sada shvatio da su ljubav i misao uslovljeni materijom koja omogucava zivot koji je opet preduslov za inteligenciju.
Da rezimiramo:
Odbacujuci mogucnost da je Svevisnji materijalan, jer bi samim tim i njega neko morao stvoriti, bjezeci od materijalnosti, teisti potpuno zaboravljaju da je neophodno biti materijalan da bi posjedovao inteligenciju da bi mogao planirati, stvarati, prijetiti, prikazivati se, dosaptavati ajete i obavljati sve te silne aktivnosti.
Dakle,
"SvevisnjiI ili je materijalan´, pa je samim tim i njega neko stvorio
ili
"Svevisnji" nije materijalan, pa samim tim nije bio u stanju da uradi sve to sto mu se pripisuje, jer kao takav ne moze posjedovati inteligenciju.
Kontas li sada?