20.000 +/-

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#76 Re: 20.000 +/-

Post by 530i »

Ja kakvi majmuni imaju pristup internetu...mati mila.

Za 20.000 imaš novo Astru classic 1.4 (19 i nešto), Corsu, Hyundai i30 (23 hiljade dizel 1.6 90ks), Škodu Fabiu sa nekom solidnom opremom i(li) jačim motorom....Clio 3, Megan osnovni koji je 21 hiljadu...

Ostavi se ovih švercera, toliko im posao dobro ide da po forumu prodaju auta...

Na novom autu nemaš nikakvog ulaganja, osim da kupiš lance i zimske gume i gas...

Od novih auta impresionirao me novi C4 koji košta 1.6 hdi 92ks oko 28.000 maraka...tačno da imam te pare i da kupujem auto ne bih ni sekunde razmišljao. Pored tog C4 ko kupi Golf za 32.500 (i to na akciji) je dobro lud, može da dobije papire od doktora da je lud.
hakunfuc

#77 Re: 20.000 +/-

Post by hakunfuc »

Mini_Star wrote:
johntra wrote:haj ne piši o nečemu, o čemu nemaš pojma...kratko i jasno!
Ma Alfa Romeo je smece! Otpad ciji motor sagori nakon 80.000 predjenih kilometara.
Imaš li ti kakvih dokaza u vidu nekog videa, slike ili teksta, da utemeljiš tu svoju glupost?
Better Man

#78 Re: 20.000 +/-

Post by Better Man »

Zvek wrote:Najjače mi je kad na mobile, autoscout vidim Passat, Octavia, E, C, A6... 2008,2009 god a presao cca 250k km, nerijetko i preko toga, a na piku, mada i kod njemackih portala 2002,2003 isto toliko.

Treba znati da prosječni dizelas iz D, a posebno E klase, SUV, MPV, na zapadu godisnje prelazi bar 40000 km, kompakti par hiljada km manje.

Prijatelj je 2009. kupio Punta JTD 2001. god sa navodnih 156000km, a na prvom servisu u ACF-u su mu otkrili da je zadnji servis u ITA u Fiatu, Verona, bio 2007 na cca 200000 km.
Moj susjed je sa prošlim modelom (redizajnirana verzija) Audia 6 za godinu dana prešao 80 hiljada km, a da stranci ne pređu tu kilometražu za godinu sa diesel limuzinom. Sad vozi ovaj novi model 6-tice.
TenDollars

#79 Re: 20.000 +/-

Post by TenDollars »

Kako se moze onda provjeriti ta kilometraza uvezenog auta?
Bakir1

#80 Re: 20.000 +/-

Post by Bakir1 »

moderni auti zapisuju kilometrazu na par mjesta,ovi neki noviji 2000+ zapisuju kilometre u instrument tabli i kompjuteru motora i ukoliko posjeduju neki od pametnih automatskih mjenjaca i u kompjuteru mjenjaca.
instrument tabla je ta koja se najcesce lazira,neki idu i korak dalje pa vrse upade u kompjuter motora.
osim sto je nemoguce otkriti tacan broj predjenih kilometara hakerski upadi u ecu ili kompjuter motora vrlo su stetni jer skracuju zivotni vijek istom.
auto bez provjerene kilometraze ne treba uzeti ni u razmatranje,mada uvijek ti ostaju stare provjerene metode odredjivanja broja kilometara,izlizanost pojedinih dijelova unutrasnjosti stanje vozila generalno,podvozja i slicno.
za pokretaca teme alfa sa lizinga je spomenuta sasvim slucajno,vozila sa lizinga su najbolja trenutna solucija jer:
moraju na redovne servise u ovlastene servise,uglavnom prelaze mali broj kilometara i u puno boljem su stanju od slicnih iz uvoza.
poznanik je mojim nagovorom,kupio jos prosle godine vectru 2009 godinu cosmo cdti 150 KS sa predjenih 53000 km za 25.000 KM i jos se nije pokajao ;-)
Mini_Star

#81 Re: 20.000 +/-

Post by Mini_Star »

hakunfuc wrote:
Mini_Star wrote:
johntra wrote:haj ne piši o nečemu, o čemu nemaš pojma...kratko i jasno!
Ma Alfa Romeo je smece! Otpad ciji motor sagori nakon 80.000 predjenih kilometara.
Imaš li ti kakvih dokaza u vidu nekog videa, slike ili teksta, da utemeljiš tu svoju glupost?
Mnogo je ovdje neutemeljenih gluposti. Zasto bih ja postavljao slike, videa i sl. kad to ni drugi ne cine. Odustao sam od toga. Ovdje, na forumu, vazi jedno nepisano pravilo... sto vise pljuj po drugom. Alfa je lijepa ali, na zalost, kvalitet joj nije jaca strana.
Mini_Star

#82 Re: 20.000 +/-

Post by Mini_Star »

Bakir1 wrote:moderni auti zapisuju kilometrazu na par mjesta,ovi neki noviji 2000+ zapisuju kilometre u instrument tabli i kompjuteru motora i ukoliko posjeduju neki od pametnih automatskih mjenjaca i u kompjuteru mjenjaca.
instrument tabla je ta koja se najcesce lazira,neki idu i korak dalje pa vrse upade u kompjuter motora.
osim sto je nemoguce otkriti tacan broj predjenih kilometara hakerski upadi u ecu ili kompjuter motora vrlo su stetni jer skracuju zivotni vijek istom.
auto bez provjerene kilometraze ne treba uzeti ni u razmatranje,mada uvijek ti ostaju stare provjerene metode odredjivanja broja kilometara,izlizanost pojedinih dijelova unutrasnjosti stanje vozila generalno,podvozja i slicno.
za pokretaca teme alfa sa lizinga je spomenuta sasvim slucajno,vozila sa lizinga su najbolja trenutna solucija jer:
moraju na redovne servise u ovlastene servise,uglavnom prelaze mali broj kilometara i u puno boljem su stanju od slicnih iz uvoza.
poznanik je mojim nagovorom,kupio jos prosle godine vectru 2009 godinu cosmo cdti 150 KS sa predjenih 53000 km za 25.000 KM i jos se nije pokajao ;-)
Ja licno imam servisnu knjigu i cuvam sve racune iz ovlastenog servisa. Na racunima jasno stoji sta je zamijenjeno, koliko je kostalo i kada je zamjenjeno. Servisna knjiga se moze falsifikovati, ali racuni ne mogu. :)
cyber_kurajber

#83 Re: 20.000 +/-

Post by cyber_kurajber »

vanda wrote:Vozdra. Trenutno sam k'o na iglama, imam tu odredjenu cijenu, ali ne znam sta da uzmem. Mislim, naravno, ima onih koji mi se svidjaju, ali, volio bih cuti i vase preporuke i sugestije. Znaci, cca 20K KM. Prije manje, nego vise :D
Trenutno, svidjaju mi se:
- Pug 407 (<3)
- 530D
- Novi Cit C3
- GTC

Recommend something.. U obzir dolaze i polovna i nova auta. Hvala :thumbup:

Sreća nije ti širok spektar !
Bakir1

#84 Re: 20.000 +/-

Post by Bakir1 »

Mini_Star wrote:
Ja licno imam servisnu knjigu i cuvam sve racune iz ovlastenog servisa. Na racunima jasno stoji sta je zamijenjeno, koliko je kostalo i kada je zamjenjeno. Servisna knjiga se moze falsifikovati, ali racuni ne mogu. :)
sve se moze falsifikovati,ljudi promjene broj sasije a da ne poture par racuna?
informacija vise za tebe JTD motori a posebno M-jet motori su nesto trenutno najbolje u klasi malih dizelasa do 2000 ccm na sta ni wagen nema adekvatan odgovor ;-)
Magarece_godine

#85 Re: 20.000 +/-

Post by Magarece_godine »

Nikada mi nece biti jasni ljudi koji generalizuju stvari. Pa i Yugo je imao pozitivne strane, a ovdje se veliki proizvođači nazivaju smećem ... Odakle pravo ljudima da nazivaju smećem nešto što živi na globalnom nivou ?

Pa ebeni indijski Tata je napravio Nano, automobil od 2500 dolara. U praksi se automobil ponekad sam od sebe zna zapalit, ali to niko ne naziva smećem. Naprotiv, ajde nek neko drugi napravi auto s ovom cijenom koštanja, ma kakav on bio ...

Postoje pozitivne i negativne strane svakog automobila. Generalizovanje stvari čine kompleksaši i debili...
donsedin

#86 Re: 20.000 +/-

Post by donsedin »

530i wrote:Ja kakvi majmuni imaju pristup internetu...mati mila.

Za 20.000 imaš novo Astru classic 1.4 (19 i nešto), Corsu, Hyundai i30 (23 hiljade dizel 1.6 90ks), Škodu Fabiu sa nekom solidnom opremom i(li) jačim motorom....Clio 3, Megan osnovni koji je 21 hiljadu...

Na novom autu nemaš nikakvog ulaganja, osim da kupiš lance i zimske gume i gas...

Od novih auta impresionirao me novi C4 koji košta 1.6 hdi 92ks oko 28.000 maraka...tačno da imam te pare i da kupujem auto ne bih ni sekunde razmišljao. Pored tog C4 ko kupi Golf za 32.500 (i to na akciji) je dobro lud, može da dobije papire od doktora da je lud.
Kad si vec zapeo za tog citroena pogledaj koje su ljudi imali probleme i sa kakvim kvaroma su su zezali, pa onda pogledaj kojiko je sranja slicnih imao i golf, pa komentarisi ko je zajebo.
Mini_Star

#87 Re: 20.000 +/-

Post by Mini_Star »

Bakir1 wrote:
Mini_Star wrote:
sve se moze falsifikovati,ljudi promjene broj sasije a da ne poture par racuna?
informacija vise za tebe JTD motori a posebno M-jet motori su nesto trenutno najbolje u klasi malih dizelasa do 2000 ccm na sta ni wagen nema adekvatan odgovor ;-)
Mogu poturiti ali naivcini. Nisu to obicni racuni kao oni iz granapa ili kafane. To su racuni sa svim informacijama. Racuni uradjeni po standardu koji propisuje proizvodjac. Pokusacu skenirati pa da vidite kako izgledaju. Svi ti racuni se mogu provjeriti, kao i servisna. Svi ovlasteni servisi su spojeni na centralnu bazu podataka. Konkretno, npr. za Mercedesa, u bazi se pored informacija o svim ugradjenim pozicijama (do najprostijeg sastavnog dijela) nalaze i informacije o svim popravkama, redovnim servisima i intervencijama. Preko broja sasije se mogu dobiti sve te informacije a najbitnije su predjena kilomteraza na datum prijema u servis. Male nelogicnosti informacija sa racuna, servisne knjige i stanja koje se dboije u servisu su dovoljne za odustajanje od kupovine sumnjive robe. Medjutim, nas narod ce, u zelji da kupi auto koje je na glasu i fino izgleda, za po 20% jeftinijoj cijeni (a cesto i vise) u odnosu na auto koje ima cisto stanje kupiti smece.

Sto se tice Alfe... Ja licno ne bih polovnu Alfu ni pod razno. O novoj bih razmislio ali cisto zbog dizajna. Puno trose i to im je velika mana. Kvare se, to im je jos veca mana. :)
plucna mahramica

#88 Re: 20.000 +/-

Post by plucna mahramica »

Sta se ne kvari i malo trosi? :)
Mini_Star

#89 Re: 20.000 +/-

Post by Mini_Star »

donsedin wrote:
530i wrote:Ja kakvi majmuni imaju pristup internetu...mati mila.

Kad si vec zapeo za tog citroena pogledaj koje su ljudi imali probleme i sa kakvim kvaroma su su zezali, pa onda pogledaj kojiko je sranja slicnih imao i golf, pa komentarisi ko je zajebo.
Citroen je super auto. Imam jako pozitivna iskustva sa Citroenom. Doduse sa benzincem. O Golfu bih razmislio. Kosta puno i krade se puno. Nemas mirnog sna kad kupis Golfa. Za iste pare se moze uzeti Citroen C5. Medjutim, mislim da pokretac teme nema toliko para. On bi nesto za 20.000KM. :)
Mini_Star

#90 Re: 20.000 +/-

Post by Mini_Star »

plucna mahramica wrote:Sta se ne kvari i malo trosi? :)
Mercedes-Benz ;)
Bakir1

#91 Re: 20.000 +/-

Post by Bakir1 »

@mini_star
bio sam uposlenik jednog mercedes servisa i prodajnog salona nekih 8 mjeseci za ozbiljno i prije toga i poslije toga se bavio raznim poslovima vezanim za automobile,i dan danas se bavim aktivno i imam pristup nekim informacijama koje se ne nalaze u siroj javnosti,u skladu sa time cu ti reci da za stanje kilometara niko ziv ne moze garantovati osim prvog vlasnika.
sve se falsifikuje ali bas sve,nije uopste mjerodavan racun za bilo sta a kamo li za ozbiljne stvari kao sto je broj predjenih kilometara to mozes macku o rep,jedina stvar koja je dobra kod vozila 2005+ jeste trajni skriveni zapis broja kilometara ukljucujucu i kilometre sa stola tog motora koji se ne moze mijenjati.
sebe si iskljucio iz ozbiljne diskusije tvrdnjom da alfe nisu nesto jer puno trose :lol:
ima prijatelj g55 amg koji mu trosi cca 60 litara na 100 km da li to znaci da je lose auto :lol:
Mini_Star

#92 Re: 20.000 +/-

Post by Mini_Star »

Bakir1 wrote:@mini_star
sebe si iskljucio iz ozbiljne diskusije tvrdnjom da alfe nisu nesto jer puno trose :lol:
ima prijatelj g55 amg koji mu trosi cca 60 litara na 100 km da li to znaci da je lose auto :lol:
Hej. Ja sam radio u ovlastenom servisu za Alfa Romeo i znam sta govorim.
Mogao si napisati da F1 Mclaren-Mercedes trosi 120 litara na 100km. Gdje iskopa AMG? :)
Azamo

#93 Re: 20.000 +/-

Post by Azamo »

Ma potroši sve na konje,vino i žene pusti auto samo belej sebi na leđa tovariš :D
Bakir1

#94 Re: 20.000 +/-

Post by Bakir1 »

ispod piramide nije :lol:
u americi ga je iskopao a eto ti ga voza se po sarajevu b1 stepen zastite.
opet smo dosli na isto alfa nije bila polemika vozilo do 20 HKM je polemika,za te pare novo je mrsavo,uvoz je upitan,jedina alternativa domace polovno pa izvolite
plucna mahramica

#95 Re: 20.000 +/-

Mini_Star wrote:
Mercedes-Benz ;)
Aha... 1950tih ;)
Pretpostavljam da sam za razliku od tebe ima priliku voziti predzadnju E klasu i u 2god posjedovanja, vanrednih kvarova je bilo u vrijednosti od oko 7-8 hiljada KM.
Da, 200D iz tamo neke 1988me mi se nije nijednom pokvario u 3 godine, ali tvoja generalizacija je glupa. Jednostavno ne postoji neka marka od koje mozes za svaki model apsolutno ocekivati najbolje.

U firmi se za dvije nove toyote u prvoj godini morao mijnjati motor. Nedavno je jednoj komplet trap promijenjen - treca godina kako se koristi. Radni kolega je na jednom fiatu tri puta mijenjao set kvacila. Jarana je bmw star 4 godine ostavio na cesti i zahtijevao intervenciju od 5000KM da se dovede u vozno stanje itd.
Neko je gore spomenuo citroen c5, i mene je pozitivno iznenadio sa 'nedostatkom' kvarova, ali opet ima nekih ljudi koje je zabolila glava pa necu da izvlacim zakljucke.

Sve u svemu, sto se tice kvarova, dosta toga zavisi i od srece kada je u pitanju iole premium brend. Neke serijske greske se prepoznaju nakon par godina od predstavljanja pa se ili poprave ili kupci svjesno idu na rizik. Nekome zamajac potraje 200000 nekome 400000, iako je ovih prvih dosta vise npr.
Mini_Star

#96 Re: 20.000 +/-

Post by Mini_Star »

Jeste dobro guziti.... prc'o mi jaran.
johntra

#97 Re: 20.000 +/-

Post by johntra »

Mini_Star wrote:
Mercedes-Benz ;)
Je li to onaj što kad pritisneš kočnicu, dvoumiš se hoće li stati ili neće?

Nemaš ti ba pojma o životu, zato i jeste za tebe da vjeruješ u šarene laže kako ti neko ne može podvaliti validnu servisnu knjigu... :lol:
plucna mahramica

#98 Re: 20.000 +/-

Mini_Star wrote:Jeste dobro guziti.... prc'o mi jaran.
Nemoj biti tuzan... i ti ces jednog dana... (valjda).

I ja se jos pitam sto nema majstora za alfu da valja u Srajevu... I sam Hota salje za Visoko.
Bakir1

#99 Re: 20.000 +/-

Post by Bakir1 »

w211 sbc abc wandler parking senzori 220 cdi kompjuter motora itd.
nema referentnih auta kod nas dovoljno mladih i dovoljno odrzavanih da bi se mogli donositi zakljucci.
plus sto smo mi trziste zlj pa nam dolazi samo skart.
Azamo

#100 Re: 20.000 +/-

Post by Azamo »

vanda wrote:Vozdra. Trenutno sam k'o na iglama, imam tu odredjenu cijenu, ali ne znam sta da uzmem. Mislim, naravno, ima onih koji mi se svidjaju, ali, volio bih cuti i vase preporuke i sugestije. Znaci, cca 20K KM. Prije manje, nego vise :D
Trenutno, svidjaju mi se:
- Pug 407 (<3)
- 530D
- Novi Cit C3
- GTC

Recommend something.. U obzir dolaze i polovna i nova auta. Hvala :thumbup:
Zašto ne odeš u Njemačku i kupiš sebi auto. Ja sam tako uradio.nađeš na internertu auto nazoveš čovjeka rezervišeš u autobus i odeš po auto.Kad gore dođeš odvezeš auto na TIF(tehnički) i on ti sve izlista,ako je u redu keširaš i nazad. Ja sam tako uradio.
Locked