EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Da li ste za prikljucenje Bosne i Hercegovine Evro-Azijskoj Uniji-Panslavenskom Savezu/SSSR II?

Da
16
32%
Ne
34
68%

Total votes: 50

tbv

#76 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by tbv »

hmmm... hajmo ovako,

da li treba ici u uniju, ili slicno zajednistvo sa onim s kojim na jedvate jade (primjer Bosnaljeka) izvucemo nekih 14 miliona KM, koji zele samo investirati u BiH (primjer RS) samo ako imaju 90 posto monopola nad ulozenim, ili treba ici u uniju sa onim koji, ma koliko globalno kapitalisticki razmisljaju, nude gradjanima bolje uslove za zivot, cak i luksuz (primjer zapad i nasa dijaspora na zapadu, koja salje u BiH oko 800 miliona maraka kvartalno)????
Bosnensis

#77 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bosnensis »

tbv wrote:hmmm... hajmo ovako,

da li treba ici u uniju, ili slicno zajednistvo sa onim s kojim na jedvate jade (primjer Bosnaljeka) izvucemo nekih 14 miliona KM, koji zele samo investirati u BiH (primjer RS) samo ako imaju 90 posto monopola nad ulozenim, ili treba ici u uniju sa onim koji, ma koliko globalno kapitalisticki razmisljaju, nude gradjanima bolje uslove za zivot, cak i luksuz (primjer zapad i nasa dijaspora na zapadu, koja salje u BiH oko 800 miliona maraka kvartalno)????
Ni sa jednim ni sa drugim. Treba gledati svoj interes tj. da i tamo i vamo mozes prodavati svoju robu
Mecena

#78 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Bosnensis wrote:
Mecena wrote:
Srednji put je onaj kojim trebamo ici. Radi svog interesa gajiti dobre odnose i sa istokom i sa zapadom. Beskonacno priblizavanje EU iskoristiti za njene fondove, NATO iskoristiti za sigurnost, islamske zemlje za kapital, SSR2 za izvoz, plin i naftu :)
Uostalom Tito nam je pokazao kako se vodi vanjska politika.
Potpisujem SVE, izuzev pristupanja NATO-u.
Mecena

#79 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Bosnensis wrote:
Ni sa jednim ni sa drugim. Treba gledati svoj interes tj. da i tamo i vamo mozes prodavati svoju robu
Naš geografski položaj i unutrašnji antagonizmi nas preporučuju za treći put.
Bodkin

#80 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bodkin »

tbv wrote:hmmm... hajmo ovako,

ako su uslovi tacno ovakvi kako si ih predstavio onda naravno sa ovim drugim. problem je sto ni ovo drugo nije sve ruzicasto. mozda cak i ne bude postojalo dok dodjemo na red (EU)
Bodkin

#81 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bodkin »

Mecena wrote:
Bosnensis wrote:
Naš geografski položaj i unutrašnji antagonizmi nas preporučuju za treći put.
za nas ne postoji treci put. ili smo okrenuti zapadu i tezimo njihovom klubu ili nismo
Mecena

#82 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Bodkin wrote: za nas ne postoji treci put. ili smo okrenuti zapadu i tezimo njihovom klubu ili nismo
Nije ovo 20-i vijek. Danas je Bugarska "zapad", a Gradiška - "istok". Postoji treći, ili srednji put. Samo, za njega treba mozga i srca, da ne kažem *uda.
mikelandjelo

#83 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by mikelandjelo »

EU je bolja opcija samo je problem sto nas EU nece ;)
A ova unija nije losa ako pristupi jos razvijenih zemalja poput turske koja gubi volju za EU...
Bodkin

#84 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bodkin »

Mecena wrote:
Bodkin wrote: za nas ne postoji treci put. ili smo okrenuti zapadu i tezimo njihovom klubu ili nismo
Nije ovo 20-i vijek. Danas je Bugarska "zapad", a Gradiška - "istok". Postoji treći, ili srednji put. Samo, za njega treba mozga i srca, da ne kažem *uda.
mozda me nisi shvatio. dakle ili tezis da si na strani zapadnom kluba (usa i eu) ili ne zelis da budes na njihovoj strani sto implicira da si onda dobar sa onima sto su protiv njih.
mozes li mi reci neku zemlju srednjeg puta? meni mozda na pamet pada turska koja je dobra i sa usa, a i sa rusijom i iranom. jos neko?
heckler

#85 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by heckler »

Zemlje treceg puta su Brazil, Indija, Turska itd.

Mi smo kurac od ovce i nas se taj treci put moze oslikati kao i ekologija "prve evropske eko-drzave" Crne Gore.

Od mora losih opcija najmanje losa je i dalje ustrajavanje na evroatlantskim integracijama. Tu nema potrebe za bilo kakvim devijacijama.
Bodkin

#86 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bodkin »

heckler wrote:Zemlje treceg puta su Brazil, Indija, Turska itd.

Mi smo kurac od ovce i nas se taj treci put moze oslikati kao i ekologija "prve evropske eko-drzave" Crne Gore.

Od mora losih opcija najmanje losa je i dalje ustrajavanje na evroatlantskim integracijama. Tu nema potrebe za bilo kakvim devijacijama.
pa to sam i htio reci, nemamo mi predispozicije za treci put. isto tako mislim da jeste najmanje losa opcija EU ali treba imati plan B ukoliko se EU zatvori
Mecena

#87 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Bodkin wrote:
mozda me nisi shvatio. dakle ili tezis da si na strani zapadnom kluba (usa i eu) ili ne zelis da budes na njihovoj strani sto implicira da si onda dobar sa onima sto su protiv njih.
mozes li mi reci neku zemlju srednjeg puta? meni mozda na pamet pada turska koja je dobra i sa usa, a i sa rusijom i iranom. jos neko?
Shvatio sam te.

- Ko je protiv koga (istok protiv zapada, ili obrnuto) je sasvim upitno;
- i suviše smo mali da bi smo bili bilo čiji talac, niti imamo bilo kakvu obavezu da se izjašnjavamo;
- osnovno je pitanje, ne da li mi hoćemo EU (evo, ja ti kažem, ja hoću), nego da li oni žele nas;
- treći put... Da, Turska, Brazil, Indija npr.
udrch

#88 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by udrch »

Bosnensis wrote:
Mecena wrote: Egzistencija Evroazijske Unije nas stavlja u položaj da na civilizovan i principijelan način balansiramo između istoka i zapada. Ja sam zaprepašten kada vidim da se opstanak Srba, Bošnjaka... veže za nužno vezivanje sa jednima ili drugima.

Postoji i treći put, a to je nezavisnost, između istoka i zapada.
Srednji put je onaj kojim trebamo ici. Radi svog interesa gajiti dobre odnose i sa istokom i sa zapadom. Beskonacno priblizavanje EU iskoristiti za njene fondove, NATO iskoristiti za sigurnost, islamske zemlje za kapital, SSR2 za izvoz, plin i naftu :)
Uostalom Tito nam je pokazao kako se vodi vanjska politika.
Šta se ba provaljujete..uživili ste se ko da ste mašinbravari..
Kakav naš srednji put, godinu dana ne možemo da formiramo kantonalne vlade, zaobilaznicu ne možemo da napravimo a a da nas Slovenac ne naguzi, vodu uvzimo, naftu ne da nemamo, nemamo ni svoje benzinske pumpe, političari nam vozaju Q7 dok pola naroda nema šta da jede..
Poklopi se i šuti dok ti i to dozvoljavaju..

Mi da balansiramo između Istoka i Zapada :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Spejs

#89 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Spejs »

Mecena wrote:
Bosnensis wrote:
Pa oko toga se naravno slazemo. Protivnik sam bilo kakvih drzavnih zajednica cak i EU.
Egzistencija Evroazijske Unije nas stavlja u položaj da na civilizovan i principijelan način balansiramo između istoka i zapada. Ja sam zaprepašten kada vidim da se opstanak Srba, Bošnjaka... veže za nužno vezivanje sa jednima ili drugima.

Postoji i treći put, a to je nezavisnost, između istoka i zapada.
I Jugoslavija je svojeremeno odabrala put sjedenja na dva kurca i balansiranja, pa je završila onako kako je završila!

Bosna je previše mala i nebitna da bi birala svoj vlastiti put, te nas za isti niko neće ni pitati već samo poklopiti po ušima.
Spejs

#90 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Spejs »

Bosnolog wrote:
Spejs wrote:Rusi se već decenijama satanizuju preko svih mogućih medija pa ne treba čuditi automatska odbojnost ljudi prema Euroazijskom pokretu.

Današnja Rusija u mnogo čemu nije ni nalik staroj SSSR Rusiji i post komunističkoj Rusiji, kada je Jelcin tu zemlju zamalo doveo do propasti. Putin je danas tu zemlju skoro preporodio i sigurno je da Rusija u budućnosti preuzima primat u "istočnom svijetu".

Iz R.S-a će vjerovatno sa simpatijama gledati na ovu uniju, dok će u Federaciji preovladati zapadna struja koja u ovome trenutku zavisi od Turske i njenog mogućeg ulaska u Euroazijsku uniju.

Kako god, mislim da ako bude dovoljno hladnih i pribranih glava, mi kao mala ali specifična država možemo izvući velike koristi iz svega ovog.

]
:( :( :(
I šta je poenta?

Ako misliš da je ovo jedino lice Rusije onda si ograničen.

Ovakvih slika se možeš nagledati u svim većim zemljama.
Bodkin

#91 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bodkin »

Mecena wrote:
Bodkin wrote:
Shvatio sam te.

- Ko je protiv koga (istok protiv zapada, ili obrnuto) je sasvim upitno;
- i suviše smo mali da bi smo bili bilo čiji talac, niti imamo bilo kakvu obavezu da se izjašnjavamo;
- osnovno je pitanje, ne da li mi hoćemo EU (evo, ja ti kažem, ja hoću), nego da li oni žele nas;
- treći put... Da, Turska, Brazil, Indija npr.
ja bih prije rekao suvise smo mali da bi dobro prosli bez icije pomoci ili naklonosti mada shvatam o cemu pricas
Mecena

#92 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Spejs wrote:
I Jugoslavija je svojeremeno odabrala put sjedenja na dva kurca i balansiranja, pa je završila onako kako je završila!
Bosna je previše mala i nebitna da bi birala svoj vlastiti put, te nas za isti niko neće ni pitati već samo poklopiti po ušima.
U osnovi, postoje dva politička pristupa unutar BiH:

- jedan, koji sebe vidi samo kao objekat (da ne kažem skoro pa seksualni) međunarodne politike,
- drugi, koji želi da sebe stavi u poziciju aktivnog subjekta .

Vi, koji omalovažavate kapacitete ljudi ovdje ste svakako iz ove prve grupe.
Bosnensis

#93 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bosnensis »

udrch wrote:
Kakav naš srednji put, godinu dana ne možemo da formiramo kantonalne vlade, zaobilaznicu ne možemo da napravimo a a da nas Slovenac ne naguzi, vodu uvzimo, naftu ne da nemamo, nemamo ni svoje benzinske pumpe, političari nam vozaju Q7 dok pola naroda nema šta da jede..

Eh, jesi li se istresao i jel ti sad lakse pa da nastavimo?

Sve pogodnosti koje nam se nude ili ih mozemo dobiti trebamo, ustvari moramo iskoristiti na najbolji moguci nacin.
Evropski fondovi, fondovi drugih medjunardnih institucija, kapital islamskih zemalja i njihovu naklonjenost prema BiH, trziste Rusije i zemalja bivseg SSSRa, trziste sjeverne afrike itd.
Sve se to moze uraditi nesvrstavajuci se ni u savez drzava sa Rusijom a ni ulazeci u EU
Mecena

#94 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Bosnensis wrote:

Sve pogodnosti koje nam se nude ili ih mozemo dobiti trebamo, ustvari moramo iskoristiti na najbolji moguci nacin.
Evropski fondovi, fondovi drugih medjunardnih institucija, kapital islamskih zemalja i njihovu naklonjenost prema BiH, trziste Rusije i zemalja bivseg SSSRa, trziste sjeverne afrike itd.
Sve se to moze uraditi nesvrstavajuci se ni u savez drzava sa Rusijom a ni ulazeci u EU
Evo, Bosnensis je, pretpostavljam Bošnjak, a ja sam Srbin i.......

........mislim ISTO kao on.

Hajde, sada, *ebite nam mater.
Spejs

#95 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Spejs »

Mecena wrote:
Spejs wrote:
U osnovi, postoje dva politička pristupa unutar BiH:

- jedan, koji sebe vidi samo kao objekat (da ne kažem skoro pa seksualni)međunarodne politike,
- drugi, koji želi da sebe stavi u poziciju aktivnog subjekta .

Vi, koji omalovažavate kapacitete ljudi ovdje ste svakako iz ove prve grupe.

U Bosni postoji samo jedan politički pristup i on je seniorsko-vazalski!

Bosna kao međunarodni protektorat nema nikakve moći da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i to je činjenica.

Idi vidi ko nam je pisao ustav!

Ne omalovažavam ja nikoga već samo govorim o realnom stanju na terenu.
Spejs

#96 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Spejs »

Bosnensis wrote:
udrch wrote:

Pokret nesvrstanih je obična kanta za napucavanje!

Libija je do jučer bila nesvrastana pa vidi kako je danas završila.
Mecena

#97 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Spejs wrote: U Bosni postoji samo jedan politički pristup i on je seniorsko-vazalski!
Bosna kao međunarodni protektorat nema nikakve moći da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i to je činjenica.
Idi vidi ko nam je pisao ustav!
Ne omalovažavam ja nikoga već samo govorim o realnom stanju na terenu.
Znam ja dobro, kao i svi mi, ko nam je pisao Ustav.
Ali, isto tako znam da se mnoge stvari mogu mijenjati.
U Bosni postoji samo jedan politički pristup i on je seniorsko-vazalski!
Htio si reći sizirensko-vazalni.
Ne, nisu svi takvi.

BTW, ne budi samo cinik, daj rješenje. Šta je po tebi rješenje?
Spejs

#98 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Spejs »

Mecena wrote: Znam ja dobro, kao i svi mi, ko nam je pisao Ustav.
Ali, isto tako znam da se mnoge stvari mogu mijenjati.

Htio si reći sizirensko-vazalni.
Ne, nisu svi takvi.

BTW, ne budi samo cinik, daj rješenje. Šta je po tebi rješenje?
Ne, htio sam reći seniorsko-vazalski. Šta ti znači sizirenski?

Ustav u BiH se može mjenjati samo u jednom pravcu a on dolazi iz vana. Deytonski sporazum je napisan od strane tuđina i on će se zamjeniti ili prilagoditi opet ustavu Eurospke Unije što nas dovodi na isto.

Rješenje je sasvim jednostavno. Prikloni se onom od kojeg ćeš imati veće koristi!
Bosnensis

#99 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bosnensis »

Spejs wrote:
Pokret nesvrstanih je obična kanta za napucavanje!

Libija je do jučer bila nesvrastana pa vidi kako je danas završila.
Zar sam spomenuo pokret nesvrstanih? Mislim da me nisi citao od pocetka. Nisam ni za kakvo udruzivanje u zadnjice drzava, federacije, konfederacije itd... vec sam za iskoristavanje svih medjunardnih finansijskih institucija i trzista prvog, drugog i treceg svijeta... a to se moze uraditi i bez ulaska u EU ili ovu kvaziuniju zemalja bivseg SFRJ
Bosnolog

#100 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bosnolog »

Spejs wrote:

I šta je poenta?

Ako misliš da je ovo jedino lice Rusije onda si ograničen.

Ovakvih slika se možeš nagledati u svim većim zemljama.

Normalno da nije,imaju rigidni mafijaskokomunisticki mentalitet kojeg se nece nikada otarastiti a koji ce ih zauvijek vuci ka dnu civilizacijskih i demokratskih vrijednosti

Rusija ti je kao Srbija samo u mnogo vecoj i sirorj slici,Razlika je sto Rusija ima ogromna prirodna bogastva i potencijal ali im je mentlitet i ideolosko naslijede rigidokomunizma kao neiskorjenjiva korov koja unistava zdravo drustvo prema kome bi se demokratski svijet kao trebao okretati,... :lol: :lol: :lol:

Nekada je kraljevina Rusije hranila Svijet Staljinizam i Komuizam ih je zauvijek syebao,.....

Alkoholizam je bolest koja hara i ubija Ruse

Mafiprostitucija hara bez ikakve kontrole drzave,....

Fasisoidnsost drustva je posebna prica

Reci mi kako si podnio slom diktatora Gadafija,? :oops:

Nadam se da ce i Sirijsko pseto zavrsiti kao Mubarak i Gadafi uz pomoc Turske. ;-)

Onaj ko zagovara da sa ovom stokom imamo ista je neprijetelj sebi,svojoj porodici kao i drzavi,.....

Ovo je samo sitnica,proguglaj malo,a znam kako se ponasaju i van Rusije,mogu ti reci da su jedna od najgorih mafijaskomigracijskih nacija na Svijetu,.... ;-)

DALEKO IM KUCA BILA OD BALKANA!
Post Reply