a to je ta ''Islamofob'' spika hehe jarane...ako je po tebi u redu da je toliki broj ljudi na birou, da se ništa ne ulaže u otvaranje radnih mjesta al toliko u bogomolje,onda je problem u tebi a ne u meni.japin_mutapi wrote:za početak odbaci predrasude prema vjernicima i džamijamamakkaj wrote: Vrlo rado, samo mi objasni kako. Oči mi ispadoše, al sve što vidim da je to najuspješniji biznis u našoj privredi.
Nova dzamija na Dobrinji
- makkaj
#76 Re: Nova dzamija na Dobrinji
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#77 Re: Nova dzamija na Dobrinji
ne znam ni jednog takvog a i da ih ima milion šta to dokazujeAteista wrote:
Stavljanje ateista, agostika, pravoslavaca i katolika u istu recenicu sa narkomanima i alkoholicarima je ocigledna provokacija. Da ne govorim o tome koliko je narkomana i alkoholicara koji idu u dzamije i prodaju se kao vjernici...
da su svi takvi i da nam ne treba džamija
p.s. u prvoj rečenici si u pravu a onda ti isto radiš i stavljaš u isti koš iskrene vjernike i narkomane i alkose
-
ragib
#78 Re: Nova dzamija na Dobrinji
kad vodis vec statistiku mozes li nam postaviti broj srusenih dzamija u kantonu sarajevo i u BiH u odnosu na druge bogomolje?Woody wrote:Bacimo pogled na trenutni rezultat:
Džamije : Crkve = 97 : 7,
Samo 90 objekata razlike, rezultat je jako tijesan. Do zadnje sudijske pištaljke Sarajevo će biti multikulturni grad. Očekujemo javljanje iz Banjaluke i Mostara: 100 na jednog.
- Ateista
#79 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Potpuno si pogresno razumio, nisam ja nikog stavio u isti kos, nego je GOLFER stavio sve koji nisu muslimani u isti kos, zajedno sa narkomanima i alkoholicarima. Poenta je da medju svim tim grupama ima i jednih i drugih, ali i medju muslimanima, to nema veze vjerskim (ne)opredjeljenjem.japin_mutapi wrote:ne znam ni jednog takvog a i da ih ima milion šta to dokazujeAteista wrote:
Stavljanje ateista, agostika, pravoslavaca i katolika u istu recenicu sa narkomanima i alkoholicarima je ocigledna provokacija. Da ne govorim o tome koliko je narkomana i alkoholicara koji idu u dzamije i prodaju se kao vjernici...
da su svi takvi i da nam ne treba džamija
p.s. u prvoj rečenici si u pravu a onda ti isto radiš i stavljaš u isti koš iskrene vjernike i narkomane i alkose
- japin_mutapi
#80 Re: Nova dzamija na Dobrinji
stavljaš mi riječi u usta koje ja nisam rekaomakkaj wrote:a to je ta ''Islamofob'' spika hehe jarane...ako je po tebi u redu da je toliki broj ljudi na birou, da se ništa ne ulaže u otvaranje radnih mjesta al toliko u bogomolje,onda je problem u tebi a ne u meni.japin_mutapi wrote:za početak odbaci predrasude prema vjernicima i džamijamamakkaj wrote: Vrlo rado, samo mi objasni kako. Oči mi ispadoše, al sve što vidim da je to najuspješniji biznis u našoj privredi.
ne pričam o birou i nezaposlenosti i otvaranju radnih mjesta i ne znam kako si to povezao
samo sam dao mali savjet u okviru svojih mogućnosti a na tebi je hočeš li prihvatiti ili ne
sa mene je spala obaveza daljne rasprave i komunikacije sa tobom
svako dobro
- Ateista
#81 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ako hoces realnu statistiku kojom ces to porediti, onda broj srusenih dzamija i crkava nema veze, nego procenat pripadnika svake vjeroispovijesti.ragib wrote:kad vodis vec statistiku mozes li nam postaviti broj srusenih dzamija u kantonu sarajevo i u BiH u odnosu na druge bogomolje?Woody wrote:Bacimo pogled na trenutni rezultat:
Samo 90 objekata razlike, rezultat je jako tijesan. Do zadnje sudijske pištaljke Sarajevo će biti multikulturni grad. Očekujemo javljanje iz Banjaluke i Mostara: 100 na jednog.
- japin_mutapi
#82 Re: Nova dzamija na Dobrinji
istina nažalost ...Ateista wrote: Potpuno si pogresno razumio, nisam ja nikog stavio u isti kos, nego je GOLFER stavio sve koji nisu muslimani u isti kos, zajedno sa narkomanima i alkoholicarima. Poenta je da medju svim tim grupama ima i jednih i drugih, ali i medju muslimanima, to nema veze vjerskim (ne)opredjeljenjem.
- nosara
#83 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ne mislim samo na muslimane... SVI su u tom smislu ISTI...CVIKERASH wrote:I doslo je do pojave "modernih muslimana".nosara wrote:Nikada vise "vjere", "vjernika", vjerskih objekata, vjero"nauke"... ali i lopovluka, kriminala, narkomanije, alkoholizma, zlocina...dječak sa šibicama wrote:Mi gradimo dzamiju, dzamija gradi nas!![]()
(ako vam se svidja parola, prodajem je jeftino, gospodo iz IZ)
Jedno upropasteno drustvo koje je imalo veeeeeliki potencijal...
Znas to su oni koje se groze alkohola ,svinjetine,kocke, ali zato ja nijjet umakati ga prije braka...i okrenuti se na ulici za masallla lijepom sestrom....
- cappy_tempo
#84 Re: Nova dzamija na Dobrinji
to i mene nervira pored ovoga sto su poceli dzamiju do dzamije praviti. nek je prave jebe mi se za tim ali mojne trpat 100 dzamija u 100m i onda dodje frajer koji za hljeba nema i opravdava to. valjda konta ako ode klanjati da ce mu 100KM pasti sa neba. da me reis ne prozove kako rusim islam jebe mi se za vjerom (bilo kojom),a ako vec moram vjerovati onda vjerujem u fk sarajevo(shvatite kako hocete boli me briga) ali umjesto da se otvaraju radna mjesta i proizvodnja oni udarili po dzamijama (prozivam dzamije jer se samo one od vjerskih objekata prave). da naprave ili renoviraju 3-4 fabrike pa onda nek prave i 100 dzamija nema veze(ne jedna pored drugemakkaj wrote:a to je ta ''Islamofob'' spika hehe jarane...ako je po tebi u redu da je toliki broj ljudi na birou, da se ništa ne ulaže u otvaranje radnih mjesta al toliko u bogomolje,onda je problem u tebi a ne u meni.japin_mutapi wrote:za početak odbaci predrasude prema vjernicima i džamijamamakkaj wrote: Vrlo rado, samo mi objasni kako. Oči mi ispadoše, al sve što vidim da je to najuspješniji biznis u našoj privredi.
ragibe srusilo se 10 dzamija u ratu i sad se mora napraviti 100 dzamija? ja koliko znam davno su srusene dzamije renovirane,a sad se grade potpuno nove i to ih trpaju gdje im uopste nije mjesto kao naprimjer ona na ciglanama koja je sad obicno ruglo.
- Ateista
#85 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Sestoaprilski vjernici koji su do skoro bili "veliki komunisti", svaka cast izuzecima koji su bili i ostali ono sto jesu.nosara wrote:Ne mislim samo na muslimane... SVI su u tom smislu ISTI...CVIKERASH wrote:I doslo je do pojave "modernih muslimana".nosara wrote:
Nikada vise "vjere", "vjernika", vjerskih objekata, vjero"nauke"... ali i lopovluka, kriminala, narkomanije, alkoholizma, zlocina...
Jedno upropasteno drustvo koje je imalo veeeeeliki potencijal...
Znas to su oni koje se groze alkohola ,svinjetine,kocke, ali zato ja nijjet umakati ga prije braka...i okrenuti se na ulici za masallla lijepom sestrom....
- kokuz_sa
#86 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Sto vise grade dzamija sve manje muslimana ide u njih
-
glockov kolac
#87 Re: Nova dzamija na Dobrinji
ragib wrote:kad vodis vec statistiku mozes li nam postaviti broj srusenih dzamija u kantonu sarajevo i u BiH u odnosu na druge bogomolje?Woody wrote:Bacimo pogled na trenutni rezultat:
- Ateista
#88 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Najveci je problem sto se danas crkve i dzamije prave da bi se obiljezila teritorija, ne zbog neke potrebe.
- amrica
#89 Re: Nova dzamija na Dobrinji
na 'vakim temama se najbolje uprati ko je ko u forumasa 
-
dezurni_ucenik
#90 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ateista wrote:Najveci je problem sto se danas crkve i dzamije prave da bi se obiljezila teritorija, ne zbog neke potrebe.
Samo da bi se inatilo nekome.I jos dodaj na to kakvim parama se prave te dzamije.Kad ti jedan Gasi donira pare.
-
byron
#91 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ma nepotrebno je raspravljati o ovim stvarima. Dzamije ce se praviti po potrebi svidjalo se to kome il ne, sve ostalo je suplja prica i lijecenje nekih frustracija.
- Ateista
#92 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Upravo tako.CVIKERASH wrote:Ateista wrote:Najveci je problem sto se danas crkve i dzamije prave da bi se obiljezila teritorija, ne zbog neke potrebe.
Samo da bi se inatilo nekome.I jos dodaj na to kakvim parama se prave te dzamije.Kad ti jedan Gasi donira pare.
Osim tih "donacija", uzimaju pare iz budzeta koji placamo svi, i vjernici i nevjernici, a da ne govorim o tome sto su oslobodjeni poreza, ne znam po kojem osnovu.
- Ateista
#93 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ne bi bio problem da je po potrebi, i da to finansiraju oni koji idu u njih, a ne da se grade zbog inata i obiljezavanja teritorije, te da se finansira i od mojih para.byron wrote:Ma nepotrebno je raspravljati o ovim stvarima. Dzamije ce se praviti po potrebi svidjalo se to kome il ne, sve ostalo je suplja prica i lijecenje nekih frustracija.
- A_I_
#94 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ustaljena je praksa da OpsCine "doniraju" pare budzetskih korisnika za izgradnju vjerskih objekta.byron wrote:100%GAU8 wrote:Jesi li siguran??byron wrote:glupa tema fakat...pa ne grade se iz budzetskih para..
Npr. OpsCina Stari grad i Centar su po nekoliko hiljada KM "donirali" za dzamiju u selu na obroncima Zelengore
-
byron
#95 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ma dzaba pricas haveru, to ne mozes sprijeciti hvala Allahu...mozes samo pricati na forumu.Ateista wrote:Ne bi bio problem da je po potrebi, i da to finansiraju oni koji idu u njih, a ne da se grade zbog inata i obiljezavanja teritorije, te da se finansira i od mojih para.byron wrote:Ma nepotrebno je raspravljati o ovim stvarima. Dzamije ce se praviti po potrebi svidjalo se to kome il ne, sve ostalo je suplja prica i lijecenje nekih frustracija.
- amrica
#96 Re: Nova dzamija na Dobrinji
FOTO/ JOŠ MANJE ZELENIH POVRŠINA U SARAJEVU : U parku na Dobrinji počinje gradnja nove džamije!
Petak | 30.09.2011.
Redakciji ** No links ** PORTAL-a obratio se šokirani čitalac, stanovnik sarajevskog naselja Dobrinja 2, nakon što je ugledao građevinske radnike kako na sred zelene površine postavljaju zaštitne ograde i dovoze građevinski materijal. Na njegovo pitanje šta se ovdje gradi, dobio je odgovor: Džamija!
citav tekst sa slikama
http://www.** No links **.ba/front/u-parku-na-dob ... ve-dzamije
ako ne mere, onda d epo.ba
Petak | 30.09.2011.
Redakciji ** No links ** PORTAL-a obratio se šokirani čitalac, stanovnik sarajevskog naselja Dobrinja 2, nakon što je ugledao građevinske radnike kako na sred zelene površine postavljaju zaštitne ograde i dovoze građevinski materijal. Na njegovo pitanje šta se ovdje gradi, dobio je odgovor: Džamija!
citav tekst sa slikama
http://www.** No links **.ba/front/u-parku-na-dob ... ve-dzamije
ako ne mere, onda d epo.ba
- grayburn
#97 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Zasto ikome trebaju da smetaju dzamije? Prvo, najveci broj dzamija se izgradi raznim donacijama i sedmicnom prikupljanju u dzematima. Naravno, i drzava pomogne izgradnju istih, ali troskove pokrije manjim dijelom. Zasto i ne bi pokrila troskove, ipak i vjernici pune drzavne fondove.
Bas kao sto sloboda govora nije samo sloboda mene ili tebe da odemo na kafu i pricamo sta zelimo, nego obuhvata omogucavanje govora u tehnickom smislu (npr. nezavisni mediji) - sloboda vjeroispovjesti treba da ukljucuje i adekvatan nacin da se omoguci prakticiranje vjere. "Niko ti ne brani da u kuci klanjas" je otrcano i 'kliseasto'. Islam podrazumijeva zajednicu, dzemat i djelovanje pojedinca kroz zajednicu. Dzamija upravo omogucava organizovanje muslimana, dijalog i druzenje opcenito.
OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA
Članak 18.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.
Znaci, zasto su vam dzamije problem? Kazete ne pravi Rijaset fabrike! Je li Vatikan mozda pravi fabrike? Italija je takodjer duznicka zemlja, zasto Vatikan svojim ugledom i novcem ne pomogne otvaranje novih pogona? Nemojte mijesati kruske i jabuke. Vlast treba kriviti za manjak fabrika!
Zasto u Austriji, Njemackoj i drugim zemljama Evrope nije problem veliki broj crkvi? Na hiljade ih je! I cesto se neka nova napravi! Pogledajte primjer Turske - zemlja koja nam moze biti primjer u sekularizmu ima na hiljade dzamija, a jako mnogo ih je sagradjeno u zadnih 20 godina. Zasto onda mi trebamo imati problem sa dzamijama?
Najbitnija stvar je da dzamija vise odavno nije samo mjesto gdje se vrsi vjerski obred, nego je to cesto centar koji ukljucuje aktivnosti edukacije (kursevi engleskog, turskog i arapskog, kurs vladanja racunarom), mjesto druzenja omladine i mjesto gdje se organizuje javni diskurs. Dzamije nikome ne skode, ne ujedaju i nisu skladiste oruzja. Vjerujte mi, bio sam u dzamijama.
Dozvolite ljudima da u miru prakticiraju vjeru!
P.S.
Isti stav imam prema crkvama, stadionima, parkovima, dvoranama - mjesto gdje se ljudi druze, gdje su sretni, gdje su zadovoljeni njihovi fizicki i duhovni prohtjevi je dobro mjesto.
Bas kao sto sloboda govora nije samo sloboda mene ili tebe da odemo na kafu i pricamo sta zelimo, nego obuhvata omogucavanje govora u tehnickom smislu (npr. nezavisni mediji) - sloboda vjeroispovjesti treba da ukljucuje i adekvatan nacin da se omoguci prakticiranje vjere. "Niko ti ne brani da u kuci klanjas" je otrcano i 'kliseasto'. Islam podrazumijeva zajednicu, dzemat i djelovanje pojedinca kroz zajednicu. Dzamija upravo omogucava organizovanje muslimana, dijalog i druzenje opcenito.
OPĆA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA
Članak 18.
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.
Znaci, zasto su vam dzamije problem? Kazete ne pravi Rijaset fabrike! Je li Vatikan mozda pravi fabrike? Italija je takodjer duznicka zemlja, zasto Vatikan svojim ugledom i novcem ne pomogne otvaranje novih pogona? Nemojte mijesati kruske i jabuke. Vlast treba kriviti za manjak fabrika!
Zasto u Austriji, Njemackoj i drugim zemljama Evrope nije problem veliki broj crkvi? Na hiljade ih je! I cesto se neka nova napravi! Pogledajte primjer Turske - zemlja koja nam moze biti primjer u sekularizmu ima na hiljade dzamija, a jako mnogo ih je sagradjeno u zadnih 20 godina. Zasto onda mi trebamo imati problem sa dzamijama?
Najbitnija stvar je da dzamija vise odavno nije samo mjesto gdje se vrsi vjerski obred, nego je to cesto centar koji ukljucuje aktivnosti edukacije (kursevi engleskog, turskog i arapskog, kurs vladanja racunarom), mjesto druzenja omladine i mjesto gdje se organizuje javni diskurs. Dzamije nikome ne skode, ne ujedaju i nisu skladiste oruzja. Vjerujte mi, bio sam u dzamijama.
Dozvolite ljudima da u miru prakticiraju vjeru!
P.S.
Isti stav imam prema crkvama, stadionima, parkovima, dvoranama - mjesto gdje se ljudi druze, gdje su sretni, gdje su zadovoljeni njihovi fizicki i duhovni prohtjevi je dobro mjesto.
-
dezurni_ucenik
#98 Re: Nova dzamija na Dobrinji
Ovi moderni muslimani kao @GOLFER su mi najjaci
Prije par mjeseci ,hvalio se na temi "muzika" kako je bio na koncertu Kultur Shoka u Domu Mladih.
Moze se dakle ici na haram mjesta gdje se toci alkohol i u isto vrijeme braniti gradnju dzamije..
Ma sjajno,,,,Spojiti nespojivo...
Prije par mjeseci ,hvalio se na temi "muzika" kako je bio na koncertu Kultur Shoka u Domu Mladih.
Moze se dakle ici na haram mjesta gdje se toci alkohol i u isto vrijeme braniti gradnju dzamije..
- amrica
#99 Re: Nova dzamija na Dobrinji
grayburn wrote: P.S.
pa pise da unistavaju, oduzimaju park djeci da bi napravili jamiju
- grayburn
#100 Re: Nova dzamija na Dobrinji
To sto neko ide u dzamiju i osjeca se vezanim za nju u nekom duhovnom smislu ne podrazumijeva da je taj isti neko savrsen vjernik! Ako cemo realno, koliko je to savrsenih katolika? A puno ih nedjeljom dodje u crkvu.CVIKERASH wrote:Ovi moderni muslimani kao @GOLFER su mi najjaci
Last edited by grayburn on 30/09/2011 12:37, edited 1 time in total.