U pravu si, mogu u privatnim kucama i u nekim stanovima, znam sigurno da kod mene ne mogu.palamuda wrote:Kako misliš ne mogu isključit grijanje mogu, mogu, pa ja znam deset slučajeva gdje su presjekli grijanje, individualno, zbog dugova.Ateista wrote:Vrlo jednostavno, ako se cijene povecaju, treba napraviti kolektivni bojkot placanja onih rezija koje ne mogu iskljuciti - grijanje, voda i slicno. Nakon par mjeseci ce imati jos vece gubitke i shvatice da je bolje da vrate stare cijene nego da ne dobiju nista.
Za vodu nama u zgradi ne znam, ali znam dosta individualnih objekata (kuća) gdje presjecaju vodu zbog duga od preko 300 km, iako živim u stanu mislim da ovo nije pošteno ili svima ili nikom.
Talas poskupljenja komunalnih usluga
Moderator: anex
- Ateista
#76 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
- Filter
#77 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
strik... da se kolektivno okacimo o kakvu sljivu...karanana wrote:mushtuluk:
voda 25, centralno grijanje 33
sta mi kupite?
mmuim
Last edited by Filter on 09/11/2011 14:27, edited 1 time in total.
- kockica_kockica
#78 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
NIsu normalni sa ovim poskupljenjima.... Pa mene grijanje sad dodje 100 KM sa poskupljenjem ce biti 130 minimalno
nama jedino dadzbine rastu, sve drugo stagnira
ili u gorem slucaju opada
@karanana ne placanjem ovih usluga dovodis sebe u situaciju da ti salju ona rjesenja o izvrsenju naplate zaostataka pri tome ti jos naplate sudske troskove a bome i kamate pojedine komunalne organizacije. Tako da ti iz licnog iskustva kazem da ne vrijedi tvojih zivaca da se sa rogatima bodez... Onaj koji ima 10 000 KM duga se ne sekira, najvise se sekiraju oni sto imaju od 100 do 2000 duga... jer te ljude oni najvise i proganjaju...
I da kazem da sam ja jedna od budala koja je digla kredite da bi paltila dug za komunalije koje sam naslijedila
nama jedino dadzbine rastu, sve drugo stagnira
@karanana ne placanjem ovih usluga dovodis sebe u situaciju da ti salju ona rjesenja o izvrsenju naplate zaostataka pri tome ti jos naplate sudske troskove a bome i kamate pojedine komunalne organizacije. Tako da ti iz licnog iskustva kazem da ne vrijedi tvojih zivaca da se sa rogatima bodez... Onaj koji ima 10 000 KM duga se ne sekira, najvise se sekiraju oni sto imaju od 100 do 2000 duga... jer te ljude oni najvise i proganjaju...
I da kazem da sam ja jedna od budala koja je digla kredite da bi paltila dug za komunalije koje sam naslijedila
Last edited by kockica_kockica on 09/11/2011 14:29, edited 1 time in total.
- karanana
#79 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
za grijanje, koje sada dizu neproporcionalno i visestruko vise u odnosu na nedavno poskupljnje plina, vjerovatno im je racunica da ce ovi koji placaju redovno nastaviti placati i uz ovo poskupljenje i tako povuci breme dugova i gubitaka zbog visegodisnjih neplatisa. treba im pokazati da su se tu malo preracunali i mi redovne platise trebamo prestati placati. sutra idem da platim oktobarski racun i da im kazem da je to zadnje sto ce od mene dobiti.Ateista wrote:Pa ne znam, za pocetak krenuti od foruma, da vidimo koliko ovdje ima raje koji bi to uradili, pa onda nagovarati ljude i van foruma, nisam ni ja siguran, treba neko ko zna to dobro da organizuje.karanana wrote:slazem se. kako napraviti i organizovati ovako nesto?Ateista wrote:Vrlo jednostavno, ako se cijene povecaju, treba napraviti kolektivni bojkot placanja onih rezija koje ne mogu iskljuciti - grijanje, voda i slicno. Nakon par mjeseci ce imati jos vece gubitke i shvatice da je bolje da vrate stare cijene nego da ne dobiju nista.
Problem bi bili neki stariji ljudi koje je strah da slucajno ne zakasne i ne plate racun, kao i oni koji imaju para pa im je svejedno, ali da je nekako prosiriti da to postuje bar nekih 50-60% gradjana i osjetice razliku.
Mozda da neko peticiju organizuje protiv poskupljenja, te da potpisivanje ujedno bude i obecanje da u slucaju poskupljenja nece placati racune ili tako nesto.
- Dr.Mr.Fr.
#80 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Mene inace cudi da vecina ljudi nije prestala placati racune za usluge koje im ne mogu zatvoriti, tipa voda, smece, upravitelj i tome slicne...
ok, struju moraš platiti jer ti je iskljuce odmah ali ovo ostale komunalije, ne razumijem, pa zar nije krajnje vrijeme da pocne ta famozna gradjanska neposlušnost

ok, struju moraš platiti jer ti je iskljuce odmah ali ovo ostale komunalije, ne razumijem, pa zar nije krajnje vrijeme da pocne ta famozna gradjanska neposlušnost
- brzica
#81 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Kažu dugogodišnje loše poslovanje, veliki gubici, višak ljudi....
Pa to rješavaj prvo mmuti, pa onda poskupljuj. Otjeraj 100
mufljuza koji živa na našoj grbači, vidi tko krade vodu,
kreni sa promejnom cijevi, smanji plaće, pa onda poskupljuj.
Pa to rješavaj prvo mmuti, pa onda poskupljuj. Otjeraj 100
mufljuza koji živa na našoj grbači, vidi tko krade vodu,
kreni sa promejnom cijevi, smanji plaće, pa onda poskupljuj.
-
palamuda
#82 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Od građanskog neposluha nema ništa uvijek će biti većina onih koji će samo gledat neke tamo buntovnike.
A ne znam šta bi postigao ne plaćanjem, šta ako donesu zakon i vežu komunalije sa drugim uslugama npr. registracijom auta ili CIPS prijavnicom, samo te sačekaju i naplate kad dođeš.
Običnom i ojađenom čovjeku će oni stati u kraj, tako uvijek bude.
A ne znam šta bi postigao ne plaćanjem, šta ako donesu zakon i vežu komunalije sa drugim uslugama npr. registracijom auta ili CIPS prijavnicom, samo te sačekaju i naplate kad dođeš.
- Dr.Mr.Fr.
#83 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Vodovod i kanalizacija su odroni od firmi koje apsolutno ništa ne rade, svijež primjer je bio ovo ljeto kada je u ulici do centrale vodovoda pukla cijev od vode, znam jer sam prolazio tom ulicom svaki dan, znaci pune 2 sedmice je voda tekla niz ulicu u sred ljeta i onih poziva na redukcije vode, znaci 2 sedmice, 14 dana pa su je tek onda popravili...
...za ne povjerovati a glavna zgrada vodovoda je udaljena 200 metara od te ulice

...za ne povjerovati a glavna zgrada vodovoda je udaljena 200 metara od te ulice
- Dr.Mr.Fr.
#84 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
palamuda wrote:Od građanskog neposluha nema ništa uvijek će biti većina onih koji će samo gledat neke tamo buntovnike.
Prijatelju, ko nema para da plati vodu sigurno nema para ni za auto a cips mu i ne treba, gradjanska neposlušnost je sve što nam je ostalo vjeruj mi...pa cak ni oni penzioneri koji stalno placaju komunalije više nisu spremni na to...budi siguran
- Ateista
#85 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Ma bezobrazluk, cuj 30% za grijanje, i sto se mene tice ja vise necu placati.karanana wrote:za grijanje, koje sada dizu neproporcionalno i visestruko vise u odnosu na nedavno poskupljnje plina, vjerovatno im je racunica da ce ovi koji placaju redovno nastaviti placati i uz ovo poskupljenje i tako povuci breme dugova i gubitaka zbog visegodisnjih neplatisa. treba im pokazati da su se tu malo preracunali i mi redovne platise trebamo prestati placati. sutra idem da platim oktobarski racun i da im kazem da je to zadnje sto ce od mene dobiti.Ateista wrote:Pa ne znam, za pocetak krenuti od foruma, da vidimo koliko ovdje ima raje koji bi to uradili, pa onda nagovarati ljude i van foruma, nisam ni ja siguran, treba neko ko zna to dobro da organizuje.karanana wrote:
slazem se. kako napraviti i organizovati ovako nesto?
Problem bi bili neki stariji ljudi koje je strah da slucajno ne zakasne i ne plate racun, kao i oni koji imaju para pa im je svejedno, ali da je nekako prosiriti da to postuje bar nekih 50-60% gradjana i osjetice razliku.
Mozda da neko peticiju organizuje protiv poskupljenja, te da potpisivanje ujedno bude i obecanje da u slucaju poskupljenja nece placati racune ili tako nesto.
Nadam se da ce malo vise raje prestati da placa, mozda se opamete.
- Ateista
#86 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Upravo tako, to je jedini nacin da se ovome stane u kraj.Dr.Mr.Fr. wrote:Mene inace cudi da vecina ljudi nije prestala placati racune za usluge koje im ne mogu zatvoriti, tipa voda, smece, upravitelj i tome slicne...
ok, struju moraš platiti jer ti je iskljuce odmah ali ovo ostale komunalije, ne razumijem, pa zar nije krajnje vrijeme da pocne ta famozna gradjanska neposlušnost![]()
![]()
- Dr.Mr.Fr.
#87 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Filter wrote:strik... da se kolektivno okacimo o kakvu sljivu...karanana wrote:mushtuluk:
voda 25, centralno grijanje 33
sta mi kupite?
mmuim
a ovo što premijer KS-a Fikret Musić kaže , Vlada će putem budžeta osigurati da ovu korekciju cijena ne osjeti oko 9.000 građana koji su u stanju socijalne potrebe to je šuplja, na kvadrat, broj gradjana u stanju socijalne potrebe je mnogo mnogo veci
-
sokkia
#88 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
mogu lomit pojedinca,ali narod treba da dođe pameti i pošalje ih sve u tri p... m.....e pa nek onda tužavaju sav narod.kockica_kockica wrote:NIsu normalni sa ovim poskupljenjima.... Pa mene grijanje sad dodje 100 KM sa poskupljenjem ce biti 130 minimalno![]()
nama jedino dadzbine rastu, sve drugo stagniraili u gorem slucaju opada
![]()
- jazzer
#89 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Treba biti realan pa reci da nije ovo krivica nase vlasti...
Necu otkriti toplu vodu ako kazem da je krivac poznat, to M. Dodik. On je kriv za sve.
Nama su obecali rahat patnju..vise patnju nego rahat ali vazno je da ispunjavaju ono sto obecaju

Necu otkriti toplu vodu ako kazem da je krivac poznat, to M. Dodik. On je kriv za sve.
Nama su obecali rahat patnju..vise patnju nego rahat ali vazno je da ispunjavaju ono sto obecaju
- Dr.Mr.Fr.
#90 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Treba fino organizovati udruženje gradjana i pozvati javno na neposluh, ništa nelegalno vec pozvati ljude da se udruže u razmišljanjima što je apsolutno pozitivno...
ista stvar je sa nelegalnom izgradnjom, kojoj se nije moglo stati u kraj pa je na kraju prešutno omogucena legalizacija objekata...a sada zbog toga živimo ovako kako živimo
bojkot je jedino riješenje, kada 50.000 ljudi dobije tužbe nema šanse da vec pretrpani sudovi to riješe
ista stvar je sa nelegalnom izgradnjom, kojoj se nije moglo stati u kraj pa je na kraju prešutno omogucena legalizacija objekata...a sada zbog toga živimo ovako kako živimo
bojkot je jedino riješenje, kada 50.000 ljudi dobije tužbe nema šanse da vec pretrpani sudovi to riješe
-
PR-player
#91 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
nea veze nek poskupljuje idemo na evropsko, idemo gazit portugal! Za Dzeku i Zmajeve!
BH fanatikosi - Svedska
BH fanatikosi - Svedska
- chuchumbamayumbe
#92 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Ja sam trenutno bez posla, žena radi za malu platu, jednostavno smo prestali da plaćamo sve što nam ne mogu isključiti, pa neka tuže.
Izvinjavam se forumašima koji misle da zbog mog neplaćanja namiruju dug, ali ja bih plaćao kada bih imao od čega.
Opletite.
Izvinjavam se forumašima koji misle da zbog mog neplaćanja namiruju dug, ali ja bih plaćao kada bih imao od čega.
Opletite.
- chuchumbamayumbe
#93 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Jel to ti iz ŠveCke svijuti govoriš - nema veze?!PR-player wrote:nea veze nek poskupljuje idemo na evropsko, idemo gazit portugal! Za Dzeku i Zmajeve!
BH fanatikosi - Svedska
-
sokkia
#94 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
pa dajte ljudi poduzmimo neštoDr.Mr.Fr. wrote:Treba fino organizovati udruženje gradjana i pozvati javno na neposluh, ništa nelegalno vec pozvati ljude da se udruže u razmišljanjima što je apsolutno pozitivno...
ista stvar je sa nelegalnom izgradnjom, kojoj se nije moglo stati u kraj pa je na kraju prešutno omogucena legalizacija objekata...a sada zbog toga živimo ovako kako živimo![]()
ima li ko kakvih iskustava kako bi mogli da se organizujmo i kažemo da ovako više ne može,ali u cjeloj federaciji ne samo u Sarajevu.
ja licno još nikad nisam platio cjeli iznos racuna JKP "bašbunar" u Travniku jer su to pljackaši a nikakvo komunalno preduzece.
- Spejs
#95 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Pa da, hljeba i igara!PR-player wrote:nea veze nek poskupljuje idemo na evropsko, idemo gazit portugal! Za Dzeku i Zmajeve!
BH fanatikosi - Svedska
Bolje nismo ni zaslužili.
Nek su nama zmajevi udarna vijest na svim medijima a mi ćemo se nekako već snaći.
- Ateista
#96 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
U potpunosti se slazem, ja defintivno vise necu placati.Dr.Mr.Fr. wrote:Treba fino organizovati udruženje gradjana i pozvati javno na neposluh, ništa nelegalno vec pozvati ljude da se udruže u razmišljanjima što je apsolutno pozitivno...
ista stvar je sa nelegalnom izgradnjom, kojoj se nije moglo stati u kraj pa je na kraju prešutno omogucena legalizacija objekata...a sada zbog toga živimo ovako kako živimo![]()
- Dr.Mr.Fr.
#97 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Evo recimo Voda, u 12 sati vode u mojoj kuci nema, VODE NEMA, jednostavno pritisak se preusmjeri negdje drugo a ja mašem ušima ili se poljevam iz flaše....
I ja da im placam racun, i još 25% da povecaju cjenu pa da im placam, ma nema šanse
Ok, individualnoj kuci mogu iskljuciti ali zgradi cisto sumnjam, treba se organizovati i jednostavno prestati placati nepravedne namete

I ja da im placam racun, i još 25% da povecaju cjenu pa da im placam, ma nema šanse
Ok, individualnoj kuci mogu iskljuciti ali zgradi cisto sumnjam, treba se organizovati i jednostavno prestati placati nepravedne namete
-
sokkia
- Ateista
#99 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Nemas za sta da se izvinjavas, to nije do tebe iz vise razloga:chuchumbamayumbe wrote:Ja sam trenutno bez posla, žena radi za malu platu, jednostavno smo prestali da plaćamo sve što nam ne mogu isključiti, pa neka tuže.
Opletite.
-To sto nemas posla vjerovatno nije do tebe nego do drzave
-Vecina dugova su izmisljeni, to mogu garantovati, meni stalno dolazi nepostojeci dug za grijanje, to je jos davno rijeseno na sudu i uplacen je neki iznos stvarnog duga (puno manji nego sto pise na racunu) ali oni nastavljaju slati racun sa izmisljenim dugom, valjda tako pravdaju svoja dugovanja.
-Kada su u pitanju pravi dugovi, nema niko pravo da povecava cijene zbog toga sto ne mogu da naplate dugovanja, to je opet do njih i do drzave, ne mogu da ispastaju drugi zbog toga.
Zato, nemas razloga bilo kome da se izvinjavas.
- alibaba_i_30_godina
#100 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Pa zar nije nastupila zastara?! Ukoliko jeste, onda nisi imala nikakvu obavezu placanja duga.kockica_kockica wrote: I da kazem da sam ja jedna od budala koja je digla kredite da bi paltila dug za komunalije koje sam naslijedila
A ovo poskupljenje je FUJ!!!!!
Stvarno ne znam od cega cemo placati ove silne racune ... jos ja sam u kuci, hajd' ne plati neki racun ako smijes, a bez struje, vode i grijanja (plin) se sada ne moze zivjeti!