Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li vaša zgrada ima izabranog upravitelja i da li plaćate upraviteljninu?

Poll ended at 08/09/2011 12:44

Da.
57
71%
Ne.
8
10%
Ne znam.
8
10%
Samo četvrtkom dođu neki i upravljaju mojom ZKS (Zgradom kolektivnog stanovanja).
2
3%
Ja stanujem u zgradi pojedinačnog stanovanja ZPS i upravitelj mi ne treba.
5
6%

Total votes: 80

Dr.Mr.Fr.

#76 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Dr.Mr.Fr. »

sarajevo63 wrote:Pipi, evo javljam se, smijenjen još jedan, jaranu pomogla pisati dopise i uspjelo je :thumbup: nakon višemjesečne borbe (ako mogu 2 ulaznice za koncert po izboru).
U potpisu bivši PEV

KAKO, reci nam :!: :!: :!:
Innovation

#77 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Innovation »

Pise ti u Zakonu :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#78 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by PipiDugaDevetka »

sarajevo63 wrote:Pipi, evo javljam se, smijenjen još jedan, jaranu pomogla pisati dopise i uspjelo je :thumbup: nakon višemjesečne borbe (ako mogu 2 ulaznice za koncert po izboru).
U potpisu bivši PEV
PipiDugaDevetka wrote:Ostale nagrade su u vidu besplatnog ''upada'' na koncerte u Sarajevu po izboru dobitnika nagrade uz prethodno plaćenu kartu. Obavezno ponijeti i uvjerenje da je dobitnik vratio sve knjige u biblioteku!
Ti, kao pravnica bi morala pažljivije i temeljitije pročitati šta dobitniku pripada kao nagrada.
:D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#79 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Dr.Mr.Fr. wrote:
U potpisu bivši PEV

KAKO, reci nam :!: :!: :!:
LaHko, uz koka-kolu i sinalko!
poznanik wrote:
Ministarstvo stambenih poslova Kantona Sarajevo, u skladu sa odredbama Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama, izdalo je Uputstvo o načinu promjene upravitelja, postupak primopredaje objekta, kao i obaveze etažnih vlasnika i upravitelja u prelaznom periodu, dok ne bude određen drugi upravitelj.

Prema Zakonu o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama, promjena upravitelja vrši se na jedan od slijedećih načina:

1.- Odlukom o reizboru upravitelja od strane etažnih vlasnika,
2.- Prestankom rada privrednog društva (stečaj, likvidacija i sl.),
3.- Nepodnošenjem zahtjeva za produženje važenja certifikata kod isteka roka važenja certifikata za rad upravitelja, ili oduzimanjem istog od strane Ministarstva stambenih poslova u postupku nadzora nad radom upravitelja

U skladu sa međuvlasničkim ugovorom, etažni vlasnici, nakon što na svom skupu, odluče o promjeni upravitelja, dužni su odrediti predstavnika koji će Ministarstvu stambenih poslova i izabranom – novom upravitelju, u roku od 8 dana od dana reizbora tj. izbora novog upravitelja dostaviti Zapisnik o zamjeni upravitelja.

Odluke sa skupa etažnih vlasnika se smatraju punovažnim, ako se za iste izjasne etažni vlasnici koji u svom vlasništvu imaju više od 50% ukupne korisne površine zgrade. Ukoliko se iz bilo kojih razloga ne može sazvati skup etažnih vlasnika sa potrebnim kvorumom, predstavnik etažnih vlasnika može za pojedine odluke dobiti saglasnost etažnih vlasnika putem prikupljanja potpisa na obrascu Zapisnika.

Predstavnik etažnih vlasnika je dužan da izvrši kontrolu stanja na računu etažnih vlasnika u prelaznom periodu i da novoizabranom upravitelju dostavi Zapisnik o kontroli stanja na računu etažnih vlasnika, o redovnom i namjenskom trošenju sredstava.

Ovdje prekini proces i potplatite nekoga u Ministarstvu da sve papire skloni u ladicu. Tako ćeš sačuvati svoje živce i srce, a papiri će do u beskraj stajati u ladici.

Upravitelj sa kojim etažni vlasnici raskidaju ugovor dužan je da sa predstavnikom etažnih vlasnika sačini Zapisnik o raskidu ugovora o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom, koji sadrži:

1.- Datum i mjesto raskida ugovora,
2.- Evidenciju o stanovima, o vlasnicima stanova, poslovnih prostora i garaža i zajedničkim dijelovima zgrade na dan raskida ugovora,
3.- Stanje na računu zgrade na dan potpisivanja zapisnika,
4.- Ukupne obaveze - potraživanja etažnih vlasnika prema upravitelju na dan raskida ugovora,
5.- Ukupne obaveze - potraživanja upravitelja prema etažnim vlasnicima na dan raskida ugovora,
6.- Rekapitulacija po potraživanjima/obavezama etažnih vlasnika i upravitelja na dan raskida ugovora.

Upravitelj sa kojim etažni vlasnici raskidaju ugovor je dužan da sa novoizabranim upraviteljem izvrši primopreduju uz formiranje Zapisnika o primopredaji.

Novoizabrani upravitelj sačinjava evidenciju etažnih vlasnika i sa predstavnikom etažnih vlasnika potpisuje zajednički ugovor o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanje zgradom za cijelu zgradu u roku od 30 dana od dana izbora upravitelja.

Izabrani upravitelj dužan je formirati komisiju za utvrđivanje postojećeg stanja zgrade. Etažni vlasnici su dužni platiti troškove za utvrđivanje postojećeg stanja zgrade.

Izabrani upravitelj zgrade prima zgradu na upravljanje i održavanje na osnovu:
1.- Zapisnika o preuzimanju - primopredaji zgrade,
2.- Zapisnika o stanju zgrade u trenutku preuzimanja – primopredaje, te
3.- Zapisnik o stanju sredstava na računu zgrade.

Nadzor nad izvršenjem obaveza iz oblasti održavanja zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama na području Kantona Sarajevo vrši Ministarstvo i inspektori.
E, @Dr.Mr.Fr.,
Ali vi u zgradi nemate ovaj međuvlasnički ugovor, je li tako. Ministar ''zaboravio'' napraviti Uputstvo u kojem bi bilo nabrojano šta sadrži taj međuvlasnički ugovor sa primjerom kako ga sastaviti. Lukavo, a sada ti zbog toga ne možeš promijeniti upravitelja koliko god da si ljut i bijesan na sadašnjeg upravitelja.

Ima li ikoga da postavi primjer kako izgleda međuvlasnički ugovor EV? Nismo svi pravnici što rade u Kantonu, ljudi smo!

Životinje iz FAMOS-GRADNJE kreče moj haustor iako krečenje nije bilo planirano i usvojeno od strane EV Godišnjim planom održavanja zgrade. Nije ni održan Skup EV na kojem smo trebali usvojiti Godišnji izvještaj i Plan radova za ovu godinu. Uprkos ministrovoj izričitoj pismenoj naredbi PEV-u.

:x Ministar :x mi je kriv za ovo što me uskaraćuje da ravnopravno učestvujem u odlučivanju u vezi sa mojom privatnom imovinom.
https://www.facebook.com/home.php#!/pro ... 1579681013
:x

#80 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by privremeni »

Sto se tice javne rasprave na Nacrt Zakona, pitao u svojoj Mjesnoj zajednici. Navodno nije uopce predvidjena javna rasprava po MZ-a, pa cak ni u općini (Centar). Ne znam da li se to odnosi na sve opcine, ali ako je tako, opet ce nam prodati m..a pod bubrege, jer je i ovaj Nacrt supalj i nedorecen u mnogim segmentima.
PipiDugaDevetka

#81 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

privremeni wrote:Sto se tice javne rasprave na Nacrt Zakona, pitao u svojoj Mjesnoj zajednici. Navodno nije uopce predvidjena javna rasprava po MZ-a, pa cak ni u općini (Centar). Ne znam da li se to odnosi na sve opcine, ali ako je tako, opet ce nam prodati m..a pod bubrege, jer je i ovaj Nacrt supalj i nedorecen u mnogim segmentima.
Evo nas je @KANTONALAC obavijestio da možeš učestvovati u Javnoj raspravi i sjedeći za PC-om od kuće, pa vidi e-mail adresu i odmah sastavi i šalji svoje sugestije i primjedbe:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p6411502

Savjetujem potpisivanje tih sugestija sa pravim imenom, prezimenom, brojem l.k., JMBG, Opštinom, MZ u kojoj stanuješ i adresom mjesta boravišta. Navedi i svoje titule i oblast iz koje si najstručniji da pojačaš vrijednost svojih prijedloga.
Možeš navesti i nagrade sa odlikovanjima ili koliko si svojim radom zaradio kapitala i nekretnina (Kao što Ameri sve svode na $$$$$).
Svako u svoje ime predlaže i na Skupštini će biti izrečeno tvoje ime kao predlagača izmjena Nacrta.
Moguće da se pojavi ime na internet stranici Skupštine, a onda uvodničar tog zasjedanja SK će to spomenuti.
privremeni

#82 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by privremeni »

PipiDugaDevetka wrote:
privremeni wrote:Sto se tice javne rasprave na Nacrt Zakona, pitao u svojoj Mjesnoj zajednici. Navodno nije uopce predvidjena javna rasprava po MZ-a, pa cak ni u općini (Centar). Ne znam da li se to odnosi na sve opcine, ali ako je tako, opet ce nam prodati m..a pod bubrege, jer je i ovaj Nacrt supalj i nedorecen u mnogim segmentima.
Evo nas je @KANTONALAC obavijestio da možeš učestvovati u Javnoj raspravi i sjedeći za PC-om od kuće, pa vidi e-mail adresu i odmah sastavi i šalji svoje sugestije i primjedbe:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p6411502

Savjetujem potpisivanje tih sugestija sa pravim imenom, prezimenom, brojem l.k., JMBG, Opštinom, MZ u kojoj stanuješ i adresom mjesta boravišta.
Svako u svoje ime predlaže i na Skupštini će biti izrečeno tvoje ime kao predlagača izmjena Nacrta.
Moguće da se pojavi ime na internet stranici Skupštine, a onda uvodničar tog zasjedanja SK će to spomenuti.
Hvala, naravno da sve treba imati formu kako si naveo u drugom dijelu svoga posta, da bi neko koliko toliko ozbiljno bacio oko na te prijedloge izmjena i dopuna.
Ali, ne ocekujem nista spektakularno. Cuj svi prijedlozi na Skupstini, valjda ih treba kakva strucna komisija pregledati, selekcionirati po nekom kljucu. Pola poslanika nije, a nece ni do tada procitati integralni tekst Nacrta Zakona, a kamo da ce se ozbiljno upustati u prijedloge. :x
PipiDugaDevetka

#83 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

privremeni wrote: Hvala, naravno da sve treba imati formu kako si naveo u drugom dijelu svoga posta, da bi neko koliko toliko ozbiljno bacio oko na te prijedloge izmjena i dopuna.
Ali, ne ocekujem nista spektakularno. Cuj svi prijedlozi na Skupstini, valjda ih treba kakva strucna komisija pregledati, selekcionirati po nekom kljucu. Pola poslanika nije, a nece ni do tada procitati integralni tekst Nacrta Zakona, a kamo da ce se ozbiljno upustati u prijedloge. :x
Ko im ''šmirla uši'', tu je naš @PEDJA KOJOVIĆ koji će na određenom zasjedanju SK, predložiti ono što mi tražimo, a onda će većina SDP/SDA + NS to i izglasati, a naš prijedlog će biti UKIDANJE UPRAVITELJSTVA jer je već empirijski-eksperimentalno dokazano na 4 ili 5 zgrada da održavanje i upravljanje zgradama u KS ne košta više od 13-15pf/m2. Vidi diskusije na početku ove teme forumaša @vryzasa. Samo da neko, @vryzas ili kakav penzioner iz njegove zgrade napravi istinski obračun koliko stvarno košta održavanje i upravljanje.

Dakle, šalji kratak prijedlog da se UKINE upraviteljstvo jer je dokazano da se zgrada može uspješnije i jeftinije održavati i bez upraviteljskih firmi.
Vraćamo se znači, na AU sistem hausmajstora, ali u ovom slučaju se zovu PEV-ovi!
privremeni

#84 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by privremeni »

PipiDugaDevetka wrote:
privremeni wrote:Dakle, šalji kratak prijedlog da se UKINE upraviteljstvo jer je dokazano da se zgrada može uspješnije i jeftinije održavati i bez upraviteljskih firmi.
Vraćamo se znači, na AU sistem hausmajstora, ali u ovom slučaju se zovu PEV-ovi!
Nije lose, vise ja skupim para hodajuci od vrata do vrata i ulozim (samoincijativno) nego to radi PEV ili upravitelj. Ne znam koliko ces se sloziti, ali ja sam zelio u prijedlogu, izmedju ostalog, potencirati odgovornost etaznih vlasnika, ne samo utuzivanjem, jer je moje iskustvo takvo da mogu izaci na kraj i sa najgorim upraviteljem, ako nije gori, nije ni bolji od Tvog (zlo im je kad me vide), veci su mi problem vlasnici, razbjezani po cijeloj zemlji i inozemstvu.
Tacnije, zelim definisati relacije i odgovornosti vlasnika i korisnika stanova, po bilo kom osnovu, u odnosu na Zakon i obaveze iz istog, te druge etazne vlasnike. Niti ih interesuje vlastita imovina, a za pojam zajednickog kao da nikada nisu culi.
U svakom slucaju, mora nas sto vise gurati u istom smjeru, sa istim prijedlozima, sanse su nam vece, zato sam otvoren za svaki prijedlog.
A vratim se na pocetak teme , cim uhvatim malo vremena.
PipiDugaDevetka

#85 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

privremeni wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
privremeni wrote:Dakle, šalji kratak prijedlog da se UKINE upraviteljstvo jer je dokazano da se zgrada može uspješnije i jeftinije održavati i bez upraviteljskih firmi.
Nije lose, vise ja skupim para hodajuci od vrata do vrata i ulozim (samoincijativno) nego to radi PEV ili upravitelj. Ne znam koliko ces se sloziti, ali ja sam zelio u prijedlogu, izmedju ostalog, potencirati odgovornost etaznih vlasnika, ne samo utuzivanjem, jer je moje iskustvo takvo da mogu izaci na kraj i sa najgorim upraviteljem, ako nije gori, nije ni bolji od Tvog (zlo im je kad me vide), veci su mi problem vlasnici, razbjezani po cijeloj zemlji i inozemstvu.
Tacnije, zelim definisati relacije i odgovornosti vlasnika i korisnika stanova, po bilo kom osnovu, u odnosu na Zakon i obaveze iz istog, te druge etazne vlasnike. Niti ih interesuje vlastita imovina, a za pojam zajednickog kao da nikada nisu culi.
U svakom slucaju, mora nas sto vise gurati u istom smjeru, sa istim prijedlozima, sanse su nam vece, zato sam otvoren za svaki prijedlog.
A vratim se na pocetak teme , cim uhvatim malo vremena.
Pa po sadašnjem Zakonu postoji sintagma koja se spominje, a to je Međuvlasnički ugovor. On se prvo potpisuje nakon što se izaberu upraviteljska firma i PEV.
Jesi li organizovao potpisivanje ovog međuvlasničkog ugovora u svojoj zgradi. Nisi. Nisi ni mogao kada je ministar ili zakonodavac zaboravio da napiše uputstvo u kojem bio dao primjer jednog takvog međuvlasničkog ugovora. Nije ni nabrojano u Zakonu šta bi taj Ugovor trebalo da sadrži. Ovo je kao slučajno jer su znali unaprijed da će sama ideja UPRAVITELJSTVA biti pretvorena u sveopšte potkradanje gradjana.

Eto stavi primjedbu i sugestiju da u Nacrtu Zakona nije dato uputstvo za pisanje tog Međuvlasničkog ugovora šta bi trebalo da sadrži sa jednim uopštenim primjerom.

Mogao si te EV što žive u inostranstvu obavezati ugovorom da ih nekako stimulišeš da unaprijed uplate upraviteljninu.

I kada dva brata prave kuću sa dva stana u zajedničkom imaju nekakav, pa makar bio i prećutan ugovor-dogovor u vezi sa zajedničkim stanovanjem.
Dr.Mr.Fr.

#86 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Dr.Mr.Fr. »

evo da ima 8-)

Image
PipiDugaDevetka

#87 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Image
Ovo mora da je neka novinarska greška. Ne razumijem šta je to Ministarstvo trebalo uplaćivati?
Malverzacije, nego šta,...Upravitelj može kredit da digne prikazujući novac EV kao da je njegov...
Majko moja mila u šta se izrodilo upraviteljstvo...Bolje je odmah ukinuti upraviteljstvo. Nemoguće je uvoditi nešto kao što je upraviteljstvo u uslovima kada smo mi u BiH šampioni u korupciji, evropski šampioni.
Dr.Mr.Fr.

#88 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Dr.Mr.Fr. »

Pa ocigledno je da je i ministarstvo davalo neke novce tu, mislim tekst je malo konfuzan ali ima logike daq grad subvencionira upravitelje na neki nacin ali 13 nepotrošenih miliona a zgrade se raspadaju to mi je kriminal :shock: :shock: :shock:

Image
PipiDugaDevetka

#90 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

UKINUTI SISTEM UPRAVITELJSTVA jer su upraviteljske firme višestruko opasne po živote, zdravlje građana i njihove novčanike!
Deratizacija se ne sprovodi jednovremeno i sveobuhvatno!

Pored padanja balkonaa na skupocjene automboile i kasnijih obrušavanja fasada u centru Grada, ništa ne pomažu ta gorka iskustva da upravitelji dođu svijesti i urade potrebno da se ne bi sve ovo dešavalo ponovo.

Btw, miševi i pacovi kolo vode!

Dr. Hukić, članica Evropske akademije nauke i umjetnosti, relevantna da ne može biti relevantnija jer nije to svoje članstvo zaradila ''na lijepe oči'', nego naučnim radovima o mišjoj groznici u BiH, je za FTV nedavno izjavila da treba HITNO ODRADITI DERATIZACIJU U KANTONU SA.

Već je jedan Sarajlija ''fasovao'' mišju groznicu i hospitaliziran je na Koševu.
Kod mišje groznice otkazuju bubrezi - nema pomoći osim transplantacije.
Garden of illusion

#91 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Garden of illusion »

Dr.Mr.Fr. wrote:Pa ocigledno je da je i ministarstvo davalo neke novce tu, mislim tekst je malo konfuzan ali ima logike daq grad subvencionira upravitelje na neki nacin ali 13 nepotrošenih miliona a zgrade se raspadaju to mi je kriminal :shock: :shock: :shock:
Upravitelji imaju obavezu kandidovanja oštećenih fasada i krovova za donaciju sredstava kod ministarstva, ministarstvo raspisuje tendere, dodjeljuje poslove i plaća firmama koje izvode radove, ne upraviteljima.
PipiDugaDevetka

#92 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Garden of illusion wrote:
Dr.Mr.Fr. wrote:Pa ocigledno je da je i ministarstvo davalo neke novce tu, mislim tekst je malo konfuzan ali ima logike daq grad subvencionira upravitelje na neki nacin ali 13 nepotrošenih miliona a zgrade se raspadaju to mi je kriminal :shock: :shock: :shock:
Upravitelji imaju obavezu kandidovanja oštećenih fasada i krovova za donaciju sredstava kod ministarstva, ministarstvo raspisuje tendere, dodjeljuje poslove i plaća firmama koje izvode radove, ne upraviteljima.
Mislim da se radi o neutrošenim parama iz izvještaja koje upravitelji šalju Ministarstvu, pa kada se svi izvještaji objedine, ispada da je 5 miliona para etažnih vlasnika prikupljeno, a nije utrošeno na održavanje i renoviranje.

Stavljam se u položaj tih što nisu trošili, nego čuvaju te pare za vrijeme kada će veći kvarovi početi da se dešavaju na zgradi uzimajući u obzir protok vremena.
Zašto onda, ne urade nešto pametnije sa tim novcima, a ne da stoje neutrošeni?!
Innovation

#93 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Innovation »

:thumbup:
Ministarstvo zdravstva zaduzeno za deratizaciju.
privremeni

#94 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by privremeni »

Garden of illusion wrote:
Koliko se mogu sjetiti, upravo dijelovi obnovljenih fasada u Ferhadiji su se obrusavali zadnju godinu i vise. Sto me to uopce ne iznenadjuje?
Innovation

#95 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Innovation »

:thumbup: Ovo se odnosi na Garden
Ministarstvo zdravstva zaduzeno za deratizaciju.
Innovation

#96 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Innovation »

U vrijeme obnove Ferhadije tj. fasada to je bilo na Federalnom nivou.
privremeni

#97 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by privremeni »

Innovation wrote:U vrijeme obnove Ferhadije tj. fasada to je bilo na Federalnom nivou.
Nije g....o nego ga pas ....
Sve je to isti sitnosicardzijski mentalitet.
novi.dan.nova.nafaka

#98 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Ko god da je zadužen i na koji način, po meni je ipak bolje da se institucionalno rješavaju problemi, nego da to radi svako na svoju ruku. Po meni, ideja upraviteljstva i nije loša pod uslovom da se obezbijede mehanizmi njene kontrole. Mehanizmi koji su precizni, decidni i koji na kraju krajeva predviđaju konkretne (drakonske) kaznene mjere (novčane i zatvorske). Inače, skupiti na primjer 52 EV-a da se dogovore sami o nekom pitanju je SF...
Garden of illusion

#99 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

PipiDugaDevetka wrote: Mislim da se radi o neutrošenim parama iz izvještaja koje upravitelji šalju Ministarstvu, pa kada se svi izvještaji objedine, ispada da je 5 miliona para etažnih vlasnika prikupljeno, a nije utrošeno na održavanje i renoviranje.

Stavljam se u položaj tih što nisu trošili, nego čuvaju te pare za vrijeme kada će veći kvarovi početi da se dešavaju na zgradi uzimajući u obzir protok vremena.
Zašto onda, ne urade nešto pametnije sa tim novcima, a ne da stoje neutrošeni?!
I meni je prvo palo na pamet da se radi o ukupnim sredstvima na računima zgrada,ali se vratim i pročitam ponovno i stoji da je ministarsvo UPLATILO sredstva u iznosu od 13 miliona. Ima pravo @Dr.Mr.Fr. jako je konfuzno napisano.Može se tumačiti na više načina definitivno, a ako su negdje nekome nešta uplatili trebao bi biti i izvještaj o izvršenim uplatama. Mada sam više sklona vjerovati da novinar koji je pisao članak nije prikupio dovoljno informacija ili se nije dovoljno raspitao ko je kome i šta uplatio.

Mislim da se svakoj firmi uvijek više isplati izvesti pojedine radove pa naplatiti i imati gotov posao i novac na svom računu, nego da novac stoji negdje na "čekanju".A zašto je na čekanju i šta se konkretno čeka trebao bi znati onaj koji je novac i odobrio...
Garden of illusion

#100 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

privremeni wrote:
Koliko se mogu sjetiti, upravo dijelovi obnovljenih fasada u Ferhadiji su se obrusavali zadnju godinu i vise. Sto me to uopce ne iznenadjuje?
Ne iznenađuje jer je sam način "obnove" fasada upitan. Mislim da se radi o klasičnom krpljenju vidljivih nedostataka (zakrpe vidljive rupe malterom) i nanošenju nove boje da se vidi da se nešto uradilo. Tako je izdvojeno puno manje sredstava za fasade a puno više njih IZGLEDA obnovljeno. Sve ima rok trajanja, tako da stari malter i stari fasadni ukrasi koji su samo prefarbani a ne zamjenjeni novim moraju otpasti. Ministarstvo ih tretira kao obnovljene i skida ih sa spiskova za donaciju, a koliko su zaista obnovljeni vidi se iz priloženog. Razumijem da naša država nema para ali me ljuti što i kad imamo neka sredstva potroše se na kojekakva krpljenja a ne na konkretne i potpune zahvate s kojim bi obnove bile sporije ali daleko kvalitetnije i dugoročno isplativije.
Locked