Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#76 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by karanana »

poznanik wrote:
karanana wrote:konjetine ima u visokom.

i nije istina da u konzumu i merkatoru u federalnom sarajevu nema svjeze svinjetine.
ima.
Navedi Konzume i Mercatore u Sarajevu gdje je moguće kupiti svježe svinjsko meso!
evo upravo sam se vratio iz konzuma na otoci-dallas. nekoliko kutija upakovanog svjezeg svinjskog mesa, sto fasiranog, sto odrezaka, sto u formi kobasica uredno u frizideru stoje. ne zapamtih marku ni proizvodjaca, na naljepnici ima svinja nacrtana.

znaci ako ima ovaj konzum, sigurno ima i koreja i wisa i drugi.
Ridjobrki

#77 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by Ridjobrki »

Ja fakat ne kontam u čem je problem... Ljudi preferiraju zdravu ishranu, tržište diktira ponudu i potražnju i šta sad? Je li postoji pritisak u bilo kom vidu da se svinjsko meso brani prodavati? Da li postoji religijska policija koja to priječi? Da li postoje posebni nameti na te proizvode? Raja prigovara, pa jašta će - liku ako ne paše zatvoriće ili izbaciti to iz ponude ali očito ima računicu i dok god je ima držaće svinjetinu.

Više je konkurencija Istočnog Sarajeva uzrok cijele priče oko nestašice svinjetine u Sarajevu, kamo spomenuti da niko u islamskom Sarajevu ne može parirati ponudom i cijenom građanskom koji ima daleko veći promet i uvezan cjelokupan sistem od primarnog uzgoja do finalnog proizvoda?

Da malo pričamo o halal mesu u nemudžahedinskograđanskim dijelovima BiH?
Ridjobrki

#78 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by Ridjobrki »

zagazaga wrote:
Necemo jer to nije tema......zavrsena rasprava!
Vazda ja zakasnim na dernek... :( :( :( A baš sam bio raspoložen... :roll:
oh teddy...

#79 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by oh teddy... »

Ma sta ce mi konjetina :D konjska kobasica je dobra, ali suvise volim te zivotinje da bi ih jeo... pitam za zecetinu, kunic, zec, sta li vec. Nekada prije rata je bilo za kupiti, ali danas... nema cak ni svjezih curki, dakle domacih.

Sve ograniceno na telece ovo, junece ono, nesto janjetine, piletina na svakom koraku, sudzuka i suho meso. Bogte, ponuda mesa u Sarajevu ko u seoskom granapu u Ustikolini.

Odem u mostarski Konzum (zapadni dio grada jasno) i nevezano za meso, opcenito ponuda je vanzemaljska u odnosu na ponudu u sarajevskim Konzumima (Merkator je malo jaci, ali mislim i pretpostavljam uglavnom jer se tamo i stranci snadbjevaju), da ne govorim o trznim centrima po Zagrebu recimo. Ocito to ima veze i sa plateznom moci stanovnistva, ali i prehrambenim navikama.

Neki dan zena u konzumu prodavacicu pita "sta su ti to mlinci" (koji stoje izlozeni na pultu) :-) dok par mjeseci ranije tip /musterija vraca usoljene incune i ljutito govori "ovo riba? ovo nije riba, pastrmka je riba" :-)
R'n'B

#80 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by R'n'B »

Najbolje i najkvalitetnije meso u Sarajevu definitivno ima mesnica Hodžić koja se nalazi na pijaci na Alipašinom polju (Trg sollidarnosti). Tamo kupujem godinama i nikada nisam imala ni jednu zamjerku.
Gospoda Ministarka

#81 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by Gospoda Ministarka »

...
Last edited by Gospoda Ministarka on 13/10/2013 10:30, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#82 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by PipiDugaDevetka »

oh teddy... wrote:Ma sta ce mi konjetina :D konjska kobasica je dobra, ali suvise volim te zivotinje da bi ih jeo... pitam za zecetinu, kunic, zec, sta li vec. Nekada prije rata je bilo za kupiti, ali danas... nema cak ni svjezih curki, dakle domacih.

Sve ograniceno na telece ovo, junece ono, nesto janjetine, piletina na svakom koraku, sudzuka i suho meso. Bogte, ponuda mesa u Sarajevu ko u seoskom granapu u Ustikolini.

Odem u mostarski Konzum (zapadni dio grada jasno) i nevezano za meso, opcenito ponuda je vanzemaljska u odnosu na ponudu u sarajevskim Konzumima (Merkator je malo jaci, ali mislim i pretpostavljam uglavnom jer se tamo i stranci snadbjevaju), da ne govorim o trznim centrima po Zagrebu recimo. Ocito to ima veze i sa plateznom moci stanovnistva, ali i prehrambenim navikama.

Neki dan zena u konzumu prodavacicu pita "sta su ti to mlinci" (koji stoje izlozeni na pultu) :-) dok par mjeseci ranije tip /musterija vraca usoljene incune i ljutito govori "ovo riba? ovo nije riba, pastrmka je riba" :-)
Konjetina je za iladža (lijeka) djeci i ženama kada im fali željeza u krvi i slično. Oprez sa konzumiranjem jer i previše željeza može imati negativan efekat. Informisati se prvo!

Eh, prije rata! Prije rata bh. poljoprivreda i ekonomija nije bila u ovolikoj mjeri ''poklopljena'' od strane neokolonijalnih sila i velesilica komšijsko-susjednih (računam u susjede i Sloveniju). Nije bilo Dejtona i svakovrsnih blokada, prepreka,...nije bilo CEFTE, CODEX ALIMENTARIUSA,...
General_Jackson

#83 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by General_Jackson »

Ja sam do unazad par mjeseci kupovao kod Mujanovića na M.Dvoru, ali im je izbor kao i kvalitet mesa jako opao, pa sam sada počeo kupovati kod Mujanića na D.Malti i mogu reći da sam sa njima zadovoljan.
oh teddy... wrote:Ma sta ce mi konjetina :D konjska kobasica je dobra, ali suvise volim te zivotinje da bi ih jeo... pitam za zecetinu, kunic, zec, sta li vec. Nekada prije rata je bilo za kupiti, ali danas... nema cak ni svjezih curki, dakle domacih.

I mene to frustrira da glavni grad kao što je naš nema za kupiti ni govedinu, kokoš, gusku i patku. No situacija je takva, standard pada a cijene rastu, pogledajte samo ribarnice na šta liče, kada uđeš u one dvije na Markalama zapahne te smrad truleži, a cijene tolike da ni onaj ko ima novca nije lud da kupuje. Sa svježom svinjetinom je ista stvar skupa je i nekvalitetna, pa je rijetko ko kupuje i zato je i nema.
bach

#84 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by bach »

General_Jackson wrote:Ja sam do unazad par mjeseci kupovao kod Mujanovića na M.Dvoru, ali im je izbor kao i kvalitet mesa jako opao, pa sam sada počeo kupovati kod Mujanića na D.Malti i mogu reći da sam sa njima zadovoljan.

I mene to frustrira da glavni grad kao što je naš nema za kupiti ni govedinu, kokoš, gusku i patku. No situacija je takva, standard pada a cijene rastu, pogledajte samo ribarnice na šta liče, kada uđeš u one dvije na Markalama zapahne te smrad truleži, a cijene tolike da ni onaj ko ima novca nije lud da kupuje. Sa svježom svinjetinom je ista stvar skupa je i nekvalitetna, pa je rijetko ko kupuje i zato je i nema.

Nakon posla malo lutao po Hrasnom i nekako našao Mujanić mesnicu.

Zaključak:

Cijene nešto više nego kod konkurencije ( 11 maraka kila pljeskavica), ali je kvalitet mesa sasvim zadovoljavajući. Osoblje ljubazno. Kvaliteta mesa neuporediva sa onim što se prodaje u tržnim centrima. Tamo im svašta, po čemu prednjači Robot. Pljeska kupljena tamo se smanji za polovinu i pliva u vlastitoj masnoći. Izbjegavati po svaku cijenu...
oh teddy...

#85 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by oh teddy... »

Nebi rekao ni da je teletina jeftina, koliko je sad snicla? ne jedem crveno kako rekoh, zadnji put kad sam gledao, 14 maraka kila telece snicle :-)

Puretina snicla 14 km u vindiji :-)

Janjetina? 12-13 km minimalno, zar ne.

Sta mozes sa kilom mesa, racunaj na skupljanje mesa, da se 4-clana porodica najede, treba ti bar dvije tri kile janjetine, ako ces pecenje.

Zato ima bataka pilecih po 4 km, sumnjivog kvaliteta... i onog mljevenog mesa u Robotu koje kosta 3 ili 4 km :bih:

E sad, za sve kriviti kolonijalne velesilice iz okruzenja, smijesno.... jel Hadziahmetovicka otvoreno gurala Ljubljanske mlekarne sto ih voli, ili sto je mozda bila u talu sa Alpikom (koji ne drze Slovenci vec domaci biznismen).
Hajde bogati, nebi nas niko kolonizirao, da postoje domace institucije koje stite domaceg proizvodjaca, i uostalom, da imamo kvalitetne proizvodjace. Kod nas vodeci mesni preradjivac, ujedno i jedan clan platformaske famiglie je ministar u federalnoj vladi, carstvo izgradio pljackajuci napustenu srpsku stoku u jesen `95 po glamockom polju, Mrkonjic gradu, Drvaru i tako dalje. Tada su ko lesinari isli iza hrvatskih oruzanih snaga i pljackali sve sto se kretalo na 4 noge.
A danas mu nijedan prizvod ne "mirise" na kvalitetno meso. Da ne govorim o nasem lokalnom gigantu Brajlovicu, Sarajevskom kobasicom mozes ubiti covjeka preciznim pogotkom u glavu.

Danas su u vlasti.
Comrad

#86 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by Comrad »

Mujanić ubjedljivo najjaci :thumbup:

Jos jedan dokaz da nije bas sve ni u novcu i cijenama, koliko u kvaliteti. Djaba meni cevapi od 8 KM, kad ne valjalju nicemu.

Samo se nadam da se nece pokvariti.

P.S. Gdje se moze kupiti svjeza riba? Jel ono kod markala ima ona ribarnica, ali mi je to malo daleko.
wewa

#87 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by wewa »

Comrad wrote:Mujanić ubjedljivo najjaci :thumbup:

Jos jedan dokaz da nije bas sve ni u novcu i cijenama, koliko u kvaliteti. Djaba meni cevapi od 8 KM, kad ne valjalju nicemu.

Samo se nadam da se nece pokvariti.

P.S. Gdje se moze kupiti svjeza riba? Jel ono kod markala ima ona ribarnica, ali mi je to malo daleko.
imas solidnu ribarnicu na pijaci na grbavici i solidnu ribarnicu na pijacu u a fazi. ne bude losa ni riba u konzumu u bbi, samo traziti onu jos plivajucu.
pajero

#88 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by pajero »

Mujanić je fakat extra i tu vecinom kupujem. Ali nikad ne prodjem kroz Travnik da ne kupim meso kod Bajre! Ima i u Sarajevu na Pofalicima i u Vogosci...ali nekako nije kao u Travniku. Tako sto se tice Sarajeva Mujanic ostaje broj jedan...
butterfly_01

#89 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by butterfly_01 »

kod bajre meso sa botoxom... jeste li primjetili neke promjene na sebi?
pajero

#90 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by pajero »

Nisam...isti sam ludjak kao i do sada... :mrgreen:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#91 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

oh teddy... wrote:Nebi rekao ni da je teletina jeftina, koliko je sad snicla? ne jedem crveno kako rekoh, zadnji put kad sam gledao, 14 maraka kila telece snicle :-)

Puretina snicla 14 km u vindiji :-)

Janjetina? 12-13 km minimalno, zar ne.

Sta mozes sa kilom mesa, racunaj na skupljanje mesa, da se 4-clana porodica najede, treba ti bar dvije tri kile janjetine, ako ces pecenje.

Zato ima bataka pilecih po 4 km, sumnjivog kvaliteta... i onog mljevenog mesa u Robotu koje kosta 3 ili 4 km :bih:

E sad, za sve kriviti kolonijalne velesilice iz okruzenja, smijesno.... jel Hadziahmetovicka otvoreno gurala Ljubljanske mlekarne sto ih voli, ili sto je mozda bila u talu sa Alpikom (koji ne drze Slovenci vec domaci biznismen).
Hajde bogati, nebi nas niko kolonizirao, da postoje domace institucije koje stite domaceg proizvodjaca, i uostalom, da imamo kvalitetne proizvodjace. Kod nas vodeci mesni preradjivac, ujedno i jedan clan platformaske famiglie je ministar u federalnoj vladi, carstvo izgradio pljackajuci napustenu srpsku stoku u jesen `95 po glamockom polju, Mrkonjic gradu, Drvaru i tako dalje. Tada su ko lesinari isli iza hrvatskih oruzanih snaga i pljackali sve sto se kretalo na 4 noge.
A danas mu nijedan prizvod ne "mirise" na kvalitetno meso. Da ne govorim o nasem lokalnom gigantu Brajlovicu, Sarajevskom kobasicom mozes ubiti covjeka preciznim pogotkom u glavu.

Danas su u vlasti.
Cijena mljevenog mesa u Robotu od 3 do 4 KM/kg je REALNA jer nabavna cijena zaleđenog mesa iz Brazila, Argentine,...itd je oko 2KM/kg.

Pa, oko 40 odsto tržišta je nelegalno. Ono što je nelegalno uvezeno nema nikakve kontrole", kaže Lakota i dodaje da kontrole treba izvršavati na "izvoru" proizvodnje.
PipiDugaDevetka

#92 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Protivno svom djelimičnom vegetarijanstvu konzumirao sam piletinu. Po čitav dan mi se spava, umoran non-stop,...
Je li još neko primjetio nešto slično? Introspektivno-na sebi?
butterfly_01

#93 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by butterfly_01 »

ja sam presla na puretinu...
PipiDugaDevetka

#94 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

butterfly_01 wrote:ja sam presla na puretinu...
Dok nisi bila prešla na puretinu, da li si bila non-stop umorna i pospana?
madnessa

#95 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by madnessa »

PipiDugaDevetka wrote:Protivno svom djelimičnom vegetarijanstvu konzumirao sam piletinu. Po čitav dan mi se spava, umoran non-stop,...
Je li još neko primjetio nešto slično? Introspektivno-na sebi?
Provjeri krvnu sliku. Kakvo ti je željezo?
butterfly_01

#96 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by butterfly_01 »

PipiDugaDevetka wrote:
ne.... al pazim, bas pazim, sta jedem i gdje kupujem... crveno meso, ako moram, kupim u Mujanica, inace se raspitam ako ko zna nekog da kolje tele negdje pa kupim.... puretinu nazalost kupujem po trznim centrima...
al piletinu rijetko jedem....
PipiDugaDevetka

#97 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

butterfly_01 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
ne.... al pazim, bas pazim, sta jedem i gdje kupujem... crveno meso, ako moram, kupim u Mujanica, inace se raspitam ako ko zna nekog da kolje tele negdje pa kupim.... puretinu nazalost kupujem po trznim centrima...
al piletinu rijetko jedem....
Ja ostajem vjeran ribi tunjevini (1KM/1konzerva na pijaci), ne obazirem se na histamin. Te histaminizirane su najbolje za filovanje paprika, pravljenje japrak sarme,...Barem sam siguran da nema hormona brzog rasta.
butterfly_01

#98 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by butterfly_01 »

nisam nikad punila nista ribom niti tunom... osim gladnog stomaka.. kako puniti japrak, paprike??? interesantno zvuci..
rimac

#99 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by rimac »

svježi ćevapi u Dayton najbolji. Lijepo brate upakirano, podložak i celofan.
vješalica

#100 Re: Gdje kupovati svježe meso u Sarajevu?

Post by vješalica »

probala sam i dobri su,nemam zamjerke :)
Post Reply