E pa vjeruj mi da grijesis, slucajno sam bila u svim ovim gradovima, po Briselu ne mozes da hodas od kaldrmi, i rupa, Grand Plac izgleda ocajno, a rijeke turista dolaze, ista stvar je i sa NYC, prljav, u metrou mislis da ces bolest da dobijes koliko je prljav, pa je opet jedan od najljepsih gradova na svijetu, itd itd. A sto se tice korpi za smece, Pariz i Istanbul npr. nemaju ni jedne kante za smece, uklonjene su zbog teroristickih napada, jer su bombe stavljali upravo u kante za smece (napad u pariskom metrou, i napad na Istanbulskom Taksimu). Prema tome, Sarajevo je super, kako je moglo da bude...Jedan001 wrote:nisi skontala sustinu rupa kad je u new yorku briselu ili parizu se zakrpi tako da vise ne znas da je rupa bila... kod nas kopa ko sta stigne i poslije ih pune zemljom i pjeskom, stavljaju se krte ploche koje se mrve kad pjesak prodje a ne auto ili kamion. Problem je u nama ne u rupi.. svake 2-3 god oni poplocavaju ferhadiju jer su ploce puknute a o asfaltu kuda automobili prolaze da ne pricamo. Mozes ti misliti pozitivno imaces i dalje rupeswirl wrote:A sta ti hoces da kazes??? Da rupe postoje samo na Ferhadiji, da ih nema u Briselu, New York-u, Parizu ili Amsterdamu? Da je od govana Sarajevo, nase je, i ne znam zasto za sve sto ne valja stalno govorimo ovo samo ima u Sarajevu, ili ovo se samo desava u Sarajevu??? Desava se svugdje, i rupe po ulicama postoje svugdje, i asfaltiraju i po drugim gradovima ulice usred ljetnje sezone... Misli malo pozitivno!Jedan001 wrote:hoces da mi kazes da je sve kao u promotivnom turistickom spotu za bosnu.. heee ili ste zaslijepljeni ili ludi, covjek kad spot gleda rekao bi ne zna u kakvu je zemlju snova dosao... a kad malo bolje vidi i posjeti neke stvari i upozna vidi gdje je u crnoj rupi... tako da je svaka dalja diskusija na ovu temu suvisni... ljudi su takvi da nece da priznaju kako je nesto sminkaju i uljepsavaju... prodji kroz ferhadiju pa vidi rupetina... to je najbolja slika citavog grada a i zemlje rupa do rupe....![]()
dabogdo imamo ljude koji bi znali htjeli i mogli uciniti da to izgleda kako treba ali ocito nikad mi to necemo imati....
Opsada turista
- swirl
#76 Re: Opsada turista
- Troll_Happens
#77 Re: Opsada turista
E pa vjeruj mi da grijesis, slucajno sam bila u svim ovim gradovima, po Briselu ne mozes da hodas od kaldrmi, i rupa, Grand Plac izgleda ocajno, a rijeke turista dolaze, ista stvar je i sa NYC, prljav, u metrou mislis da ces bolest da dobijes koliko je prljav, pa je opet jedan od najljepsih gradova na svijetu, itd itd. A sto se tice korpi za smece, Pariz i Istanbul npr. nemaju ni jedne kante za smece, uklonjene su zbog teroristickih napada, jer su bombe stavljali upravo u kante za smece (napad u pariskom metrou, i napad na Istanbulskom Taksimu). Prema tome, Sarajevo je super, kako je moglo da bude...[/quote]Jedan001 wrote:nisi skontala sustinu rupa kad je u new yorku briselu ili parizu se zakrpi tako da vise ne znas da je rupa bila... kod nas kopa ko sta stigne i poslije ih pune zemljom i pjeskom, stavljaju se krte ploche koje se mrve kad pjesak prodje a ne auto ili kamion. Problem je u nama ne u rupi.. svake 2-3 god oni poplocavaju ferhadiju jer su ploce puknute a o asfaltu kuda automobili prolaze da ne pricamo. Mozes ti misliti pozitivno imaces i dalje rupeswirl wrote:A sta ti hoces da kazes??? Da rupe postoje samo na Ferhadiji, da ih nema u Briselu, New York-u, Parizu ili Amsterdamu? Da je od govana Sarajevo, nase je, i ne znam zasto za sve sto ne valja stalno govorimo ovo samo ima u Sarajevu, ili ovo se samo desava u Sarajevu??? Desava se svugdje, i rupe po ulicama postoje svugdje, i asfaltiraju i po drugim gradovima ulice usred ljetnje sezone... Misli malo pozitivno!Jedan001 wrote:hoces da mi kazes da je sve kao u promotivnom turistickom spotu za bosnu.. heee ili ste zaslijepljeni ili ludi, covjek kad spot gleda rekao bi ne zna u kakvu je zemlju snova dosao... a kad malo bolje vidi i posjeti neke stvari i upozna vidi gdje je u crnoj rupi... tako da je svaka dalja diskusija na ovu temu suvisni... ljudi su takvi da nece da priznaju kako je nesto sminkaju i uljepsavaju... prodji kroz ferhadiju pa vidi rupetina... to je najbolja slika citavog grada a i zemlje rupa do rupe....![]()
dabogdo imamo ljude koji bi znali htjeli i mogli uciniti da to izgleda kako treba ali ocito nikad mi to necemo imati....
ok nije problem ti imas svoju viziju ja svoju i nek ostane na tome... ja o prljavstini nisam govorio ali mislim da su kazne jedini nacin da se sve smanji. Sta mi da pricamo kad ljudi postave u parku table da je zabranjeno pse uvoditi ljudi ih uvode ko da tabli nema cigani dodju pokupe table i u zeljezo prodaju na otpadu...
-
Ripicipi
#78 Re: Opsada turista
Pisao sam prije o tome, dosli su mi prijatelji iz Kanade, obisli su pola Evrope dok su ovdje dosli.Jedan001 wrote:nisi skontala sustinu rupa kad je u new yorku briselu ili parizu se zakrpi tako da vise ne znas da je rupa bila... kod nas kopa ko sta stigne i poslije ih pune zemljom i pjeskom, stavljaju se krte ploche koje se mrve kad pjesak prodje a ne auto ili kamion. Problem je u nama ne u rupi.. svake 2-3 god oni poplocavaju ferhadiju jer su ploce puknute a o asfaltu kuda automobili prolaze da ne pricamo. Mozes ti misliti pozitivno imaces i dalje rupeswirl wrote:A sta ti hoces da kazes??? Da rupe postoje samo na Ferhadiji, da ih nema u Briselu, New York-u, Parizu ili Amsterdamu? Da je od govana Sarajevo, nase je, i ne znam zasto za sve sto ne valja stalno govorimo ovo samo ima u Sarajevu, ili ovo se samo desava u Sarajevu??? Desava se svugdje, i rupe po ulicama postoje svugdje, i asfaltiraju i po drugim gradovima ulice usred ljetnje sezone... Misli malo pozitivno!Jedan001 wrote:hoces da mi kazes da je sve kao u promotivnom turistickom spotu za bosnu.. heee ili ste zaslijepljeni ili ludi, covjek kad spot gleda rekao bi ne zna u kakvu je zemlju snova dosao... a kad malo bolje vidi i posjeti neke stvari i upozna vidi gdje je u crnoj rupi... tako da je svaka dalja diskusija na ovu temu suvisni... ljudi su takvi da nece da priznaju kako je nesto sminkaju i uljepsavaju... prodji kroz ferhadiju pa vidi rupetina... to je najbolja slika citavog grada a i zemlje rupa do rupe....![]()
Za oronule fasade i rupe po ulicama sam poceo kriviti rat
Dramatizujes oko necega sto se moze naci svuda u svijetu
-
GOLFER
#79 Re: Opsada turista
Mi imamo prostora da se poboljsamo (mislim na cijeli grad) ali smatram da ne trebamo postati sterilni kao Zagreb ili Ljubljana i ostali EU centri...
- Bloo
- Globalna šefica
#80 Re: Opsada turista
GOLFER wrote:Mi imamo prostora da se poboljsamo (mislim na cijeli grad) ali smatram da ne trebamo postati sterilni kao Zagreb ili Ljubljana i ostali EU centri...
sterilni?
kako mislis sterilni?
- Alhemicarkaa
#81 Re: Opsada turista
Žalosno je kad vidiš kako ljudi tako malo znaju o svom gradu i daju izjave - nemamo šta ponuditi osim hrane i ljudi.
(a uz to to uopće nije malo)
Meni su došli prijatelji u posjetu, bili su prvi put u Sarajevu, ostali su 4 dana i ja im nisam stigla sve pokazati. Bili su oduševljeni, čak je njihov sin od 5 godina kad su ga pitali gdje će na more rekao u Sarajevo. Sad redovno dolaze u Sarajevo i uvijek nešto novo otkriju.
I priča mi smo prljavi - Beograd je i oronuo i prljav. Ili još gore kad se potegne kako nam je neuređeno ovo i ono - turist ne traži uređenu zemlju, neće u njoj živjeti već biti nekoliko dana. Za boravak od nekoliko dana - ovo je savršen grad, za sve generacije, od izlazaka do obilaska samog grada.
Meni su došli prijatelji u posjetu, bili su prvi put u Sarajevu, ostali su 4 dana i ja im nisam stigla sve pokazati. Bili su oduševljeni, čak je njihov sin od 5 godina kad su ga pitali gdje će na more rekao u Sarajevo. Sad redovno dolaze u Sarajevo i uvijek nešto novo otkriju.
I priča mi smo prljavi - Beograd je i oronuo i prljav. Ili još gore kad se potegne kako nam je neuređeno ovo i ono - turist ne traži uređenu zemlju, neće u njoj živjeti već biti nekoliko dana. Za boravak od nekoliko dana - ovo je savršen grad, za sve generacije, od izlazaka do obilaska samog grada.
- Bloo
- Globalna šefica
#82 Re: Opsada turista
Alhemicarkaa wrote:Žalosno je kad vidiš kako ljudi tako malo znaju o svom gradu i daju izjave - nemamo šta ponuditi osim hrane i ljudi.(a uz to to uopće nije malo)
u Londonu nije toliko prljavo jer postoje kamerice CCTV i toliko te klepe po novcaniku kada bacis bilo sta na asfalt da ti dode da osamaris sam sebe
-
Ripicipi
#83 Re: Opsada turista
London je ovih dana pokazao svu svoju "kulturu" i "raskos"
Last edited by Ripicipi on 15/08/2011 15:10, edited 3 times in total.
- Filter
#84 Re: Opsada turista
kako se tema dovukla do poredjenja i pljuvanja?
bezze totalno

bezze totalno
- Alhemicarkaa
#85 Re: Opsada turista
I šta, je li sad poenta da nabrajamo šta u drugim gradovima valja, a kod nas ne valja pa da ga srozamo skroz? Mogu i ja sad nabrajati kako na Siciliji pored puta ima otpadaka, kako nemaju autoput, kako na Loret de Maru svako jutro bager dođe na plažu i pokupi otpatke, ali o tome niko ne priča kad se vrati, svi su puni hvale. Uostalom, to i nije tema...Bloo wrote:Alhemicarkaa wrote:Žalosno je kad vidiš kako ljudi tako malo znaju o svom gradu i daju izjave - nemamo šta ponuditi osim hrane i ljudi.(a uz to to uopće nije malo)
u Londonu nije toliko prljavo jer postoje kamerice CCTV i toliko te klepe po novcaniku kada bacis bilo sta na asfalt da ti dode da osamaris sam sebeali kante su locirane svakih 5 metara tako da ne moras da hodas kilometar po centru da ugledas kontejner ili kantu
- Bloo
- Globalna šefica
#86 Re: Opsada turista
Alhemicarkaa wrote:
I šta, je li sad poenta da nabrajamo šta u drugim gradovima valja, a kod nas ne valja pa da ga srozamo skroz? Mogu i ja sad nabrajati kako na Siciliji pored puta ima otpadaka, kako nemaju autoput, kako na Loret de Maru svako jutro bager dođe na plažu i pokupi otpatke, ali o tome niko ne priča kad se vrati, svi su puni hvale. Uostalom, to i nije tema...
nije to bila poenta mog posta
ja volim svoj grad, ali me je nekad stvarno sramota /bez obzira na to da li su mi gosti iz Londona ili od Nemile/
uvijek mozemo bolje
-
Gospoda Ministarka
#87 Re: Opsada turista
Kao sto rekoh imam prijatelje koji su ovo ljeto bili 3 ili 4 put u BIH, vise ni ne znam, ljudi koji su proputovali citav svijet, i ovdje dolaze iz cistog zadovoljstva. Vidi, ja sam jednom detaljno objasnila sta mislim o nasem turizmu i sta mi u stvari imamo za ponuditi, tako da mi se ne da objasnjavati...svagdje ima dobrih i jos boljih zgrada i gradevina, svagdje ima gradova sa boljim nocnim zivotom, puno gradova ima i impozantniju historiju i legende... ali Sarajevo je sve to pomalo sa dobrim ljudima, koji kao sto rekoh nisu vise cemu, i dobrom hranom.Alhemicarkaa wrote:Žalosno je kad vidiš kako ljudi tako malo znaju o svom gradu i daju izjave - nemamo šta ponuditi osim hrane i ljudi.(a uz to to uopće nije malo)
Mi jos nemamo svijest da se od turizma moze zivjeti i nadam se da cemo poceti raditi malo na sebi kao domacinima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#88 Re: Opsada turista
što više turista= to manje opasnosti u smislu da smo top tema negativnosti na CNNu i dodikovih oralnih onanisanja
i ja sam bio u beču jedan dan pa sam im ostavio ravno 3 eura na kafi
i ja sam bio u beču jedan dan pa sam im ostavio ravno 3 eura na kafi
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#89 Re: Opsada turista
Prijateljica iz Beograda je trazila smjestaj u Sa preko vikenda, nesto pristojno i da nije preskupo,..gdje god je zvala sve puno..jedva je nasla nesto.
tako da, bravo vi
tako da, bravo vi
-
frngla
#90 Re: Opsada turista
prije par dana sam imao priliku/cast provesti svedjanina po sarajevu i momak je jednostavno ostao
dolazi opet u septembru, toliko o tome da se nema sta za vidjeti/saznati/cuti...
- cappy_tempo
#91 Re: Opsada turista
ovi sto su pametni ajde malo zadjite po evropi ali po sporednim ulicama pa onda recite nesta. ja u rumuniju otisao i puteve smo izmislili za njih,svi moguci kablovi za struju,telefon... idu preko bandera pa tako imate na jedno banderi 150 kablova,a preko mosta idu kao ograda da ne mozete skociti u vodu
i oni evropa i mi lafo ne valjamo. ja znam par cura iz dijaspore i jedva su se vratile u australiju i kanadu jer tamo nemaju ni S od slobode koju imaju ovdje,a jos ih povuce bosna i sarajevo sebi pa belaj
kako god nase sarajevo je najbolje i najljepse na svijetu pa nek prica ko sta hoce jer da ne valjamo kao sto neki kazu ne bi ovoliko turista hodalo,a slovenci se ne bi cudili kako smo 4 godine rata prezivjeli jer smo brdima okruzeni.
"I kada suti Sarajevo pjeva,
i kad zmiri svjetlucaju mu oci
Sarajevo ce biti, sve drugo ce proci "
- jasko_ba
#92 Re: Opsada turista
jos da samo malo vise sarajlije postuju svoj grad
dodjem 3-4 puta godisnje, al je prelijepo svaki put
dodjem 3-4 puta godisnje, al je prelijepo svaki put
- Bloo
- Globalna šefica
#93 Re: Opsada turista
cappy_tempo wrote:ovi sto su pametni ajde malo zadjite po evropi ali po sporednim ulicama pa onda recite nesta. ja u rumuniju otisao i puteve smo izmislili za njih,svi moguci kablovi za struju,telefon... idu preko bandera pa tako imate na jedno banderi 150 kablova,a preko mosta idu kao ograda da ne mozete skociti u vodui oni evropa i mi lafo ne valjamo. ja znam par cura iz dijaspore i jedva su se vratile u australiju i kanadu jer tamo nemaju ni S od slobode koju imaju ovdje,a jos ih povuce bosna i sarajevo sebi pa belaj
kako god nase sarajevo je najbolje i najljepse na svijetu pa nek prica ko sta hoce jer da ne valjamo kao sto neki kazu ne bi ovoliko turista hodalo,a slovenci se ne bi cudili kako smo 4 godine rata prezivjeli jer smo brdima okruzeni.
bila u Rumuniji
znaci nije neka zemlja skup samo TVOJIH ili MOJIH dozivljaja
Rumunija je puna stvarno svega
nije svrha ovih postova da se nekako utvrdi da Sarajevo ne valja, vec eventualno stvari koje bi se mogle poboljsati da nas grad bude jos ljepsi
-
GOLFER
#94 Re: Opsada turista
Ne znam, meni je to nekako sterilno, ustogljeno, i ako Zagreb nije pimjer cistoce, ipak je mogo cisci i svi ti veliki trgovi sa cvijecem izgledaju lijepo opet nije to NISTA posebno... sve ze zgrade, objekte, trgove i parkove mozes naci bilo gdje u EU. Zato turisti koji dodju iz Zagreba ili Ljubljane (ne pricaju nista lose o tim gradovima, kao sto to ne radim ni ja) ali nisu ih nesto posebno dojmili ni fascinirali kao sto je to slucaj sa Sarajevom... I nije to nikakva suplja, da oni podilaze nama domacinima sa tom pricom, nego dolaze po preporukama onih sto su bili prije koji su im rekli SARAJEVO OBAVEZNO!!!Bloo wrote:GOLFER wrote:Mi imamo prostora da se poboljsamo (mislim na cijeli grad) ali smatram da ne trebamo postati sterilni kao Zagreb ili Ljubljana i ostali EU centri...
sterilni?
kako mislis sterilni?
Volim popricati sa turistima, sjednemo popijemo kafu na carsiji, uzivamo uz nargilu... I uvjek su svi bili odusevljeni i jasno se vidi da to nije suplja... Mnogi koji dodju na 1 dan ostanu i po 3-4 dana... Mi nismo ni svjesni naseg grada...
- alica.k
#95 Re: Opsada turista
meni je najjace kad neko predstavlja nargilu kao nesto sarajevsko. lmao
-
lajkujMe
#96 Re: Opsada turista
plain vanilla wrote:Prijateljica iz Beograda je trazila smjestaj u Sa preko vikenda, nesto pristojno i da nije preskupo,..gdje god je zvala sve puno..jedva je nasla nesto.
tako da, bravo vi
Radim bas u jednom pansionu to cu potvrditi, mi smo 95% vremena puni, meni skroz zao onih turista koliko ih samo odbijemo tokom dana
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#97 Re: Opsada turista
Vanilla, najbolje ti je da pokušaš na netu naći kakav stan, ili kuću. poprilično su jeftini, ja sam prošle godine za Vratnik platio 20 KM po osobi. jako lijepa i uredna kuća, sa lijepim pogledom.plain vanilla wrote:Prijateljica iz Beograda je trazila smjestaj u Sa preko vikenda, nesto pristojno i da nije preskupo,..gdje god je zvala sve puno..jedva je nasla nesto.
tako da, bravo vi
ako hoćeš mogu ti dati broj, za jednog lika koji renta iznad katedrale, ali to je bilo prošle godine isto... pa ne znam jel još radi... bilo je isto 20 KM.
-
GOLFER
#98 Re: Opsada turista
ja jos takve nisam upoznao ni cuo...alica.k wrote:meni je najjace kad neko predstavlja nargilu kao nesto sarajevsko. lmao
Nargila je kao i mnoge druge stvari u Sa dosla preko turaka...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#99 Re: Opsada turista
frngla wrote:prije par dana sam imao priliku/cast provesti svedjanina po sarajevu i momak je jednostavno ostaodolazi opet u septembru, toliko o tome da se nema sta za vidjeti/saznati/cuti...
Sto puta sam ponovio da su najveća turistička atrakcija ljudi, obični ljudi u Sarajevu. Bez obzira što im je možda ''kriv nos'' i nabačen vještački osmjeh sa zadnjom namjerom da se ''nešto zaradi''.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#100 Re: Opsada turista
e gdje si bio prije par danaChmoljo wrote:
Vanilla, najbolje ti je da pokušaš na netu naći kakav stan, ili kuću. poprilično su jeftini, ja sam prošle godine za Vratnik platio 20 KM po osobi. jako lijepa i uredna kuća, sa lijepim pogledom.
ako hoćeš mogu ti dati broj, za jednog lika koji renta iznad katedrale, ali to je bilo prošle godine isto... pa ne znam jel još radi... bilo je isto 20 KM.
nasla je ona nesto u privatnom smjestaju, to je bilo za prosli vikend
ali hvala u svakom slucaju