401kcorolla02 wrote:a gdje izdvajas te paredetroit-mercy wrote:Ja sam skoro razmisljao o kolicini hrane koja se baci. Ono vazda se nekako kupuje preko mjere i onda zavrsi u kontejneru. Uzmimo samo 1km ili $1 dnevno, a sigurno se baci minimum toliko to je 365km na godinu.
Druga stvar koju ti kazu ovdje je da prvo isplatis samoga sebe pa onda sve ostale, ja npr. odmah u startu izdvajam 8% od bruto plate u privatni penzioni fond (mada to moze biti i stedni racun kod nas) na tu sumu firma doda jos 3/4 para. Poenta ovdje je da svaki mjesec kazes npr 100km ide u stednju a ostalo sta ostane neka pokrije zivot i onda se mjeris po tome koliko je ostalo. Mada za one koje zaradjuju neke male svote 100km je misaona imenica ali od necega se mora poceti. Jednostavno zivjeti suklando svojim primanjima.
Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Moderator: anex
-
detroit-mercy
#76 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#77 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
to je plast, a sta je ispoddetroit-mercy wrote:401kcorolla02 wrote:a gdje izdvajas te paredetroit-mercy wrote:Ja sam skoro razmisljao o kolicini hrane koja se baci. Ono vazda se nekako kupuje preko mjere i onda zavrsi u kontejneru. Uzmimo samo 1km ili $1 dnevno, a sigurno se baci minimum toliko to je 365km na godinu.
Druga stvar koju ti kazu ovdje je da prvo isplatis samoga sebe pa onda sve ostale, ja npr. odmah u startu izdvajam 8% od bruto plate u privatni penzioni fond (mada to moze biti i stedni racun kod nas) na tu sumu firma doda jos 3/4 para. Poenta ovdje je da svaki mjesec kazes npr 100km ide u stednju a ostalo sta ostane neka pokrije zivot i onda se mjeris po tome koliko je ostalo. Mada za one koje zaradjuju neke male svote 100km je misaona imenica ali od necega se mora poceti. Jednostavno zivjeti suklando svojim primanjima.
-
detroit-mercy
#78 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Nisam skonoto, ako moze preformuliraticorolla02 wrote:to je plast, a sta je ispoddetroit-mercy wrote:401kcorolla02 wrote: a gdje izdvajas te pare
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#79 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
pa sta je ispod haubedetroit-mercy wrote: Nisam skonoto, ako moze preformulirati.
- Papirna
#80 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Da, cijene rastu iz dana u dan, a primanja su sve manja ili ista.StupskaBitanga wrote:To je svakog mjeseca sve teže i težeNe znam kako se od ovoga moze ustedjeti. Ostati u plusu je posao moto stedisa.
Neke stvari su skuplje nego u zemljama EU.
Mogucnost da zaradis nesto extra je gotovo ne postoji.
- Papirna
#81 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
To za hranu si u pavu. Istrazivanja su pokazala da jedno Britansko domacinstvo cak 35% hrane bace u smece. U prevodu od 100km ide 35 km u smece. Znaci, paniranje je veoma bitno. Ne kaze se kod nas da kuca stoji na zeni, misleci valjda da je upravljanje kucnim budzetom jako bitno. 365 km nije puno ali je dobro za crne dane. Zamisli jos one koji idu svakodnevno u neki kafic na sok ili kafu...detroit-mercy wrote:Ja sam skoro razmisljao o kolicini hrane koja se baci. Ono vazda se nekako kupuje preko mjere i onda zavrsi u kontejneru. Uzmimo samo 1km ili $1 dnevno, a sigurno se baci minimum toliko to je 365km na godinu.
Isplati sam sebi. To svi kazu da tako treba biti. Tesko je sebi isplatiti prvo kad ti na stolu stoji hrpa racuna.
Nisam bas upucena kako kod vas ide to za penziju, platite sebi sami u neki penzioni fond, pa imate penziju kad budete spremi za penzije. Ili sta?!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#82 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
bacanje hrane je veliki problem
i ekonomski ali i moralni...
ja sam gledao bacanje hrane krajem 1995.
jbg strah da ostaneš bez kriške te tjera da kupiš više namirnica koje ne možeš pojesti taj dan... i hop... bacaš pare iz novčanika
jbg strah da ostaneš bez kriške te tjera da kupiš više namirnica koje ne možeš pojesti taj dan... i hop... bacaš pare iz novčanika
-
detroit-mercy
#83 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
U principu to je onih 2 ili 3 stuba penzije o kojim se pocinje pricati u BiH. Prvi stub je drzavna penzija, znaci svakome se odbija i kada se steknu uslovi ides u penziju. Drugi stub je stimulisanje u investiranje novca u privatne penzione fondove. To ti ide ovako, npr ja izdvajam 8% od moje bruto plate na tih 8% drzava se odrice taxe (znaci ne placas nikakve dadzbine na to) i pored toga ti firma doda 100% na do 6% sto ti izdvajas. U brojevima, npr ja u privatnu penziju izdvjim $100, odmah sam u plusu $20 jer drzava se odrice onih 20% poreza u tvoju korist. Na tu stoju firma dodaje jos $75 stimulansa tako da na kraju na tvome racunu stoji $175 umjesto $80 koje bi dobio na ruke. Ovu penziju mozes poceti koristiti kada napunis 59.5 godina bez da placas odredjene penale. Ako pokusas da zahvatis ranije, naplacuju ti penale. Pored toga imas i pensions koji pojedine firme uplacju svojim zaposlenim (ovo je od firme), nista ti se ne odbija ali ti firma uplacuje lovu od sebe u neki penzioni fond. Medjutim, sve vise firmi napusta ovaj vid penzija jednostavno ti daju veci procenat u onoj drugoj penziji o kojoj sam pisao. Ja sam zahvatio neki 5-6 godina tog pension-a ali nije neka svota nesto sitno mjesecno, jer su ukinuli taj vid penzije u 2011. Sve ove penzije su prenosive, znaci kada promijenis firmu nosis svoju penziju sa sobom.Papirna wrote:To za hranu si u pavu. Istrazivanja su pokazala da jedno Britansko domacinstvo cak 35% hrane bace u smece. U prevodu od 100km ide 35 km u smece. Znaci, paniranje je veoma bitno. Ne kaze se kod nas da kuca stoji na zeni, misleci valjda da je upravljanje kucnim budzetom jako bitno. 365 km nije puno ali je dobro za crne dane. Zamisli jos one koji idu svakodnevno u neki kafic na sok ili kafu...detroit-mercy wrote:Ja sam skoro razmisljao o kolicini hrane koja se baci. Ono vazda se nekako kupuje preko mjere i onda zavrsi u kontejneru. Uzmimo samo 1km ili $1 dnevno, a sigurno se baci minimum toliko to je 365km na godinu.
Isplati sam sebi. To svi kazu da tako treba biti. Tesko je sebi isplatiti prvo kad ti na stolu stoji hrpa racuna.
Nisam bas upucena kako kod vas ide to za penziju, platite sebi sami u neki penzioni fond, pa imate penziju kad budete spremi za penzije. Ili sta?!
Pored ovoga imas jos i klasicnu stednju, investiranje u penzione fondove after tax, znaci nakon sto ti je drzava uzela porez i jos mnogo toga
- corolla02
#84 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
nego ne rece ti menidetroit-mercy wrote: U principu to je onih 2 ili 3 stuba penzije o kojim se pocinje pricati u BiH. Prvi stub je drzavna penzija, znaci svakome se odbija i kada se steknu uslovi ides u penziju. Drugi stub je stimulisanje u investiranje novca u privatne penzione fondove. To ti ide ovako, npr ja izdvajam 8% od moje bruto plate na tih 8% drzava se odrice taxe (znaci ne placas nikakve dadzbine na to) i pored toga ti firma doda 100% na do 6% sto ti izdvajas. U brojevima, npr ja u privatnu penziju izdvjim $100, odmah sam u plusu $20 jer drzava se odrice onih 20% poreza u tvoju korist. Na tu stoju firma dodaje jos $75 stimulansa tako da na kraju na tvome racunu stoji $175 umjesto $80 koje bi dobio na ruke. Ovu penziju mozes poceti koristiti kada napunis 59.5 godina bez da placas odredjene penale. Ako pokusas da zahvatis ranije, naplacuju ti penale. Pored toga imas i pensions koji pojedine firme uplacju svojim zaposlenim (ovo je od firme), nista ti se ne odbija ali ti firma uplacuje lovu od sebe u neki penzioni fond. Medjutim, sve vise firmi napusta ovaj vid penzija jednostavno ti daju veci procenat u onoj drugoj penziji o kojoj sam pisao. Ja sam zahvatio neki 5-6 godina tog pension-a ali nije neka svota nesto sitno mjesecno, jer su ukinuli taj vid penzije u 2011. Sve ove penzije su prenosive, znaci kada promijenis firmu nosis svoju penziju sa sobom.
Pored ovoga imas jos i klasicnu stednju, investiranje u penzione fondove after tax, znaci nakon sto ti je drzava uzela porez i jos mnogo toga. U svemu ovome bitno je sto ranije krenuti jer onda se lova prikuplja godinama plus rast.
nego vidim odvajas relativno dosta, nego jel to sedmicno, dvosedmicno, mjesecno, i koliko trebas boraviti u tvojoj firmi da imas njihov udio u 401K fully invested? I kako bogati dodje do 20% poreza od drzave koja ti eto po tvom halali?
a sta je sa IRA ili Roth koji su mnogo flexibilniji od 401K, jesil tamo i dal imas after tax account s nekom od firma na marketu dok SS me ne interesuje jer nece jos dugo ako ga oni ne reinvent?
-
detroit-mercy
#85 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Jel ti to radis za IRScorolla02 wrote:nego ne rece ti menidetroit-mercy wrote: U principu to je onih 2 ili 3 stuba penzije o kojim se pocinje pricati u BiH. Prvi stub je drzavna penzija, znaci svakome se odbija i kada se steknu uslovi ides u penziju. Drugi stub je stimulisanje u investiranje novca u privatne penzione fondove. To ti ide ovako, npr ja izdvajam 8% od moje bruto plate na tih 8% drzava se odrice taxe (znaci ne placas nikakve dadzbine na to) i pored toga ti firma doda 100% na do 6% sto ti izdvajas. U brojevima, npr ja u privatnu penziju izdvjim $100, odmah sam u plusu $20 jer drzava se odrice onih 20% poreza u tvoju korist. Na tu stoju firma dodaje jos $75 stimulansa tako da na kraju na tvome racunu stoji $175 umjesto $80 koje bi dobio na ruke. Ovu penziju mozes poceti koristiti kada napunis 59.5 godina bez da placas odredjene penale. Ako pokusas da zahvatis ranije, naplacuju ti penale. Pored toga imas i pensions koji pojedine firme uplacju svojim zaposlenim (ovo je od firme), nista ti se ne odbija ali ti firma uplacuje lovu od sebe u neki penzioni fond. Medjutim, sve vise firmi napusta ovaj vid penzija jednostavno ti daju veci procenat u onoj drugoj penziji o kojoj sam pisao. Ja sam zahvatio neki 5-6 godina tog pension-a ali nije neka svota nesto sitno mjesecno, jer su ukinuli taj vid penzije u 2011. Sve ove penzije su prenosive, znaci kada promijenis firmu nosis svoju penziju sa sobom.
Pored ovoga imas jos i klasicnu stednju, investiranje u penzione fondove after tax, znaci nakon sto ti je drzava uzela porez i jos mnogo toga. U svemu ovome bitno je sto ranije krenuti jer onda se lova prikuplja godinama plus rast.
sta je pod haubom u tom tvom 401K i ko ga odrzava, koja privatna firma?
nego vidim odvajas relativno dosta, nego jel to sedmicno, dvosedmicno, mjesecno, i koliko trebas boraviti u tvojoj firmi da imas njihov udio u 401K fully invested? I kako bogati dodje do 20% poreza od drzave koja ti eto po tvom halali?
a sta je sa IRA ili Roth koji su mnogo flexibilniji od 401K, jesil tamo i dal imas after tax account s nekom od firma na marketu dok SS me ne interesuje jer nece jos dugo ako ga oni ne reinvent?
A pod haubom ima V6 engine, nije Japanac
- corolla02
#86 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ma nista ba, ne treba, i moj jedan portfolio mi mnogo da upravljam i nadgledam, ja to samo da vidim koliko znasdetroit-mercy wrote:Jel ti to radis za IRScorolla02 wrote:nego ne rece ti menidetroit-mercy wrote: U principu to je onih 2 ili 3 stuba penzije o kojim se pocinje pricati u BiH. Prvi stub je drzavna penzija, znaci svakome se odbija i kada se steknu uslovi ides u penziju. Drugi stub je stimulisanje u investiranje novca u privatne penzione fondove. To ti ide ovako, npr ja izdvajam 8% od moje bruto plate na tih 8% drzava se odrice taxe (znaci ne placas nikakve dadzbine na to) i pored toga ti firma doda 100% na do 6% sto ti izdvajas. U brojevima, npr ja u privatnu penziju izdvjim $100, odmah sam u plusu $20 jer drzava se odrice onih 20% poreza u tvoju korist. Na tu stoju firma dodaje jos $75 stimulansa tako da na kraju na tvome racunu stoji $175 umjesto $80 koje bi dobio na ruke. Ovu penziju mozes poceti koristiti kada napunis 59.5 godina bez da placas odredjene penale. Ako pokusas da zahvatis ranije, naplacuju ti penale. Pored toga imas i pensions koji pojedine firme uplacju svojim zaposlenim (ovo je od firme), nista ti se ne odbija ali ti firma uplacuje lovu od sebe u neki penzioni fond. Medjutim, sve vise firmi napusta ovaj vid penzija jednostavno ti daju veci procenat u onoj drugoj penziji o kojoj sam pisao. Ja sam zahvatio neki 5-6 godina tog pension-a ali nije neka svota nesto sitno mjesecno, jer su ukinuli taj vid penzije u 2011. Sve ove penzije su prenosive, znaci kada promijenis firmu nosis svoju penziju sa sobom.
sta je pod haubom u tom tvom 401K i ko ga odrzava, koja privatna firma?
a sta je sa IRA ili Roth koji su mnogo flexibilniji od 401K, jesil tamo i dal imas after tax account s nekom od firma na marketu dok SS me ne interesuje jer nece jos dugo ako ga oni ne reinvent?, ne boj se ne krijem nista. Imam dva 401k jedan je New York Life drugi je Fidelity. U principu je svejedno da li odvajas sedmicno, dvosedmicno ili mjesecno, 8% je 8%
. Ja sam biweekly placen, tako da ti to govori valjda dovoljno
. Pravo na 401k imas cim napunis 1000 sati, znaci poslije 6 mjeseci rada
. Fully vested si odmah, prije je bio neki vremenski period sada su to promijenili, cak stavise posto ti svoj udio firma placa u svom staku prije je morao proci odredjeni period prije nego sto si mogao da taj stak pretvoris u sta god hoces, sada mozes od momenta kada ti uplate na racun odmah da mijenjas za sta hoces. Za procente me ne hvataj ali pretpostavaljam da su tu negdje. Za SS se ne boj, nece ga ukinuti tako lako, to je samo prica
, na kraju povecaju procenat izdvajanja i eto para, ipak se ja ne bih tako lako odrekao tog SSa. Imam brokerage account
hoces i portfolio da ti izlistam
.
A pod haubom ima V6 engine, nije Japanac.
inace, danas imam ROTH i taxable, a nekad sutra i penziju od drzave aBd
- Papirna
#87 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Nemoj mi samo reci da nista od hrane nisi bacio poslije '95. Ako je tako, onda si stvarno naucio ratnu lekciju.Black swan wrote:bacanje hrane je veliki problem
Dobro bi bilo jednu heftu zivjeti po ratnom meniju. Kako bi se to prezivjelo, bi li se moglo prezivjeti!?
Ali nije me samo rat istrenirao, sjetim se studenskih dana. U frizideru...ma da ne pricam.
Ja sam primjetila da cim se malo ne kontroliram puno biram, pa neke stvari zavrse u bio-smece. Danas sam bacila gotovo punu kutiju muslia. Rok upotrebe profurao u septembru.
Dakle, disciplina i pracenje samog sebe.
- Papirna
#88 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Citala sam o neke knjige za osobne finansije od one Suze Orman, ona je nesto spominjala taj vid fonda. Ja sa razumijela da je to neka vrsta investicije. Zanimljivo. Je li tako da taj novac mozes podici kad zelis?!detroit-mercy wrote:U principu to je onih 2 ili 3 stuba penzije o kojim se pocinje pricati u BiH. Prvi stub je drzavna penzija, znaci svakome se odbija i kada se steknu uslovi ides u penziju. Drugi stub je stimulisanje u investiranje novca u privatne penzione fondove. To ti ide ovako, npr ja izdvajam 8% od moje bruto plate na tih 8% drzava se odrice taxe (znaci ne placas nikakve dadzbine na to) i pored toga ti firma doda 100% na do 6% sto ti izdvajas. U brojevima, npr ja u privatnu penziju izdvjim $100, odmah sam u plusu $20 jer drzava se odrice onih 20% poreza u tvoju korist. Na tu stoju firma dodaje jos $75 stimulansa tako da na kraju na tvome racunu stoji $175 umjesto $80 koje bi dobio na ruke. Ovu penziju mozes poceti koristiti kada napunis 59.5 godina bez da placas odredjene penale. Ako pokusas da zahvatis ranije, naplacuju ti penale. Pored toga imas i pensions koji pojedine firme uplacju svojim zaposlenim (ovo je od firme), nista ti se ne odbija ali ti firma uplacuje lovu od sebe u neki penzioni fond. Medjutim, sve vise firmi napusta ovaj vid penzija jednostavno ti daju veci procenat u onoj drugoj penziji o kojoj sam pisao. Ja sam zahvatio neki 5-6 godina tog pension-a ali nije neka svota nesto sitno mjesecno, jer su ukinuli taj vid penzije u 2011. Sve ove penzije su prenosive, znaci kada promijenis firmu nosis svoju penziju sa sobom.Papirna wrote:To za hranu si u pavu. Istrazivanja su pokazala da jedno Britansko domacinstvo cak 35% hrane bace u smece. U prevodu od 100km ide 35 km u smece. Znaci, paniranje je veoma bitno. Ne kaze se kod nas da kuca stoji na zeni, misleci valjda da je upravljanje kucnim budzetom jako bitno. 365 km nije puno ali je dobro za crne dane. Zamisli jos one koji idu svakodnevno u neki kafic na sok ili kafu...detroit-mercy wrote:Ja sam skoro razmisljao o kolicini hrane koja se baci. Ono vazda se nekako kupuje preko mjere i onda zavrsi u kontejneru. Uzmimo samo 1km ili $1 dnevno, a sigurno se baci minimum toliko to je 365km na godinu.
Ja nisam jos razmisljala o takvoj vrsti osiguravanja svoje mirovine jer to se kod nas ne isplati. Meni je to predug period da cekam da neko obrce mojim parama. Sve mi je to nesto nesigurno. Osoba sam koja vjeruje vise u nekretnine, mada u zadnje vrijeme sve je postalo nesigurno.
-
detroit-mercy
#89 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Fond je investicija ali sve zavisi od tebe kako zelis da investiras, ako hoces veci rizik ali i dobit vece procenat fonda drzis u akcijama, manje dobiti i rizika bondovi i cash. Sve zavisi od toga kada planiras da se penzionises, sto se vise priblizavas nekom zacrtanom vremenu penzionisanja sve vise samnjujes udio akcija u portfoliju a povecavas bondove i cash. Kao sto rekoh pare mozes povuci i ranije ali onda ti napice more nekih taxi i poreza. Na kraju, zasto bi dizao ranije je kao sto i samo ime kaze to je penzioni fondPapirna wrote:Citala sam o neke knjige za osobne finansije od one Suze Orman, ona je nesto spominjala taj vid fonda. Ja sa razumijela da je to neka vrsta investicije. Zanimljivo. Je li tako da taj novac mozes podici kad zelis?!detroit-mercy wrote:U principu to je onih 2 ili 3 stuba penzije o kojim se pocinje pricati u BiH. Prvi stub je drzavna penzija, znaci svakome se odbija i kada se steknu uslovi ides u penziju. Drugi stub je stimulisanje u investiranje novca u privatne penzione fondove. To ti ide ovako, npr ja izdvajam 8% od moje bruto plate na tih 8% drzava se odrice taxe (znaci ne placas nikakve dadzbine na to) i pored toga ti firma doda 100% na do 6% sto ti izdvajas. U brojevima, npr ja u privatnu penziju izdvjim $100, odmah sam u plusu $20 jer drzava se odrice onih 20% poreza u tvoju korist. Na tu stoju firma dodaje jos $75 stimulansa tako da na kraju na tvome racunu stoji $175 umjesto $80 koje bi dobio na ruke. Ovu penziju mozes poceti koristiti kada napunis 59.5 godina bez da placas odredjene penale. Ako pokusas da zahvatis ranije, naplacuju ti penale. Pored toga imas i pensions koji pojedine firme uplacju svojim zaposlenim (ovo je od firme), nista ti se ne odbija ali ti firma uplacuje lovu od sebe u neki penzioni fond. Medjutim, sve vise firmi napusta ovaj vid penzija jednostavno ti daju veci procenat u onoj drugoj penziji o kojoj sam pisao. Ja sam zahvatio neki 5-6 godina tog pension-a ali nije neka svota nesto sitno mjesecno, jer su ukinuli taj vid penzije u 2011. Sve ove penzije su prenosive, znaci kada promijenis firmu nosis svoju penziju sa sobom.Papirna wrote: To za hranu si u pavu. Istrazivanja su pokazala da jedno Britansko domacinstvo cak 35% hrane bace u smece. U prevodu od 100km ide 35 km u smece. Znaci, paniranje je veoma bitno. Ne kaze se kod nas da kuca stoji na zeni, misleci valjda da je upravljanje kucnim budzetom jako bitno. 365 km nije puno ali je dobro za crne dane. Zamisli jos one koji idu svakodnevno u neki kafic na sok ili kafu...
Ja nisam jos razmisljala o takvoj vrsti osiguravanja svoje mirovine jer to se kod nas ne isplati. Meni je to predug period da cekam da neko obrce mojim parama. Sve mi je to nesto nesigurno. Osoba sam koja vjeruje vise u nekretnine, mada u zadnje vrijeme sve je postalo nesigurno.
Nekretnine nisu lose ali problem je likvidnost, pored toga nikada se ne baziraj previse samo na jedan vid ulaganja, dobro je imati svega po malo, nekretnine, cash, akcije, bondove
- Papirna
#90 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Znam sta je fond, mene su zanimao taj americki sistem penzioinisanja. Kod nas u Evropi to ide malo drukcije. Za sada znam, ukoliko sve bude islo kako teba, cu imati penziju iz tri izvora. Drzavna, gradska, privatna...U nekoj sam nadi da ce mi biti dovoljno da prezim.
Naravno, banke prodaju takve vrste fondova ali neprimjetno gubim povjerenje u takvo sto. Mislim, situacija i nije ohrabrujuca. S druge strane, onaj ko ulaze pravo je vrijeme za njega.
Naravno, ne treba uzimati sijeme iz jedne tikve. Tu si skroz u pravo da teba imati svega pomalo. Imam i nekih akcija, malo kesa, stedni racun i tako to.
I na kraju..
Najbolja investicja je ona koja poboljsava zdravlje i kvaitet tvog zivota.
Nastojim misliti tako.
Naravno, banke prodaju takve vrste fondova ali neprimjetno gubim povjerenje u takvo sto. Mislim, situacija i nije ohrabrujuca. S druge strane, onaj ko ulaze pravo je vrijeme za njega.
Naravno, ne treba uzimati sijeme iz jedne tikve. Tu si skroz u pravo da teba imati svega pomalo. Imam i nekih akcija, malo kesa, stedni racun i tako to.
I na kraju..
Najbolja investicja je ona koja poboljsava zdravlje i kvaitet tvog zivota.
Nastojim misliti tako.
- ladyada
#91 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
mislim da od penzije iz fondova nece biti puno za nas koji imamo preko 20 godina do penzije ......
- Papirna
#92 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Danas sam ustedila na kozmetici. Malo je falilo da kupim proizvod, tacnije tecni puder, koji mi nije odgovarao, sreca bila sam ovaj put pametna pa sam trazila tester.
Mislim da su testeri jako dobri takodje kad se putuje. Ne nositi one flase od litre, nego koristiti te testere.
Mi, zene, uvijek imamo tih neki flasa u kupatilu koliko hocemo, vecinu i ne stignemo iskoristiti vec zavrse u korpi za smece, pa tako smatram da je i kod kupovine kozmetike potreban neki plan. Znam, malo je tesko ali vrijedi pokusati.
Mislim da su testeri jako dobri takodje kad se putuje. Ne nositi one flase od litre, nego koristiti te testere.
Mi, zene, uvijek imamo tih neki flasa u kupatilu koliko hocemo, vecinu i ne stignemo iskoristiti vec zavrse u korpi za smece, pa tako smatram da je i kod kupovine kozmetike potreban neki plan. Znam, malo je tesko ali vrijedi pokusati.
-
suljke
#93 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Vecina nas posjeduje vozilo.
Kad dodje vrijeme za registraciju svi pocnemo na mjesec dana ranije kukati i raspitivati se gdje ima na rate.
Ovu situaciju sam prevazisao prije cetri godine.
Naime prije cetri godine sine mi ideja da u jednu kutiju (kasicu) ostavljam kovane novcanice od 2 KM, normalno kad mi se nadju u djepu. Znaci samo 2 KM ukrupno kad ima u djepu.
Izgleda sitno ali od registracije do registracije skupi se registracija. ( kako kad nekad se mozda mora dodati 20-30 KM, ali i to je lakse nego izbrojati 450KM odjednom ili na rate)
Znam ih vec dosta koji skupljaju na ovaj nacin.
Problem su porodice gdje dijeca idu u skolu, uvujek treba dvije tri marke za sendvic
Kad dodje vrijeme za registraciju svi pocnemo na mjesec dana ranije kukati i raspitivati se gdje ima na rate.
Ovu situaciju sam prevazisao prije cetri godine.
Naime prije cetri godine sine mi ideja da u jednu kutiju (kasicu) ostavljam kovane novcanice od 2 KM, normalno kad mi se nadju u djepu. Znaci samo 2 KM ukrupno kad ima u djepu.
Izgleda sitno ali od registracije do registracije skupi se registracija. ( kako kad nekad se mozda mora dodati 20-30 KM, ali i to je lakse nego izbrojati 450KM odjednom ili na rate)
Znam ih vec dosta koji skupljaju na ovaj nacin.
Problem su porodice gdje dijeca idu u skolu, uvujek treba dvije tri marke za sendvic
- drndalo
#94 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
A koliko se moze ustediti pravjenjem sendvica djetetu kuci ??? Jest' da nije fensi medju ostalom djecom, ali se ni cijena, a posebno kvalitet onoga sto dijete pojede ne mogu ni usporedjivati... I jos bude jeftinije...
-
*zena21
#95 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Raspored wrote:Prijatno sam iznenađen nečim što sam sasvim slučajno otkrio. Stavio sam u novčanik određenu svotu za sedmicu dana, sa njom sam trebao platiti neke račune i pokrivati troškove tipa izlazaka, ručkova tokom pauze i slično. Sam taj prizor novčanica u novčaniku je nekako psihološki djelovao na mene. Pazio sam na trošenje, nisam razbacivao novce i na kraju sedmice mi je ostalo još.
Iako je kartica zamjenila gotovinu moram priznati da sam ja sada zamjenio karticu sa gotovinom. Podignem sumu za dan ili vikend i koliko imam u novčaniku toliko mogu potrošiti.
Uštedio sam za par sedmica mnogo jer valuta u novčaniku umjesto komada plastike zaista pruži pravu perspektivu i pomaže. Eto, ako neko primjeni neka javi kako mu ide
vala si upravu za ovo kartica - kes.. ja cesto provucem karticu.. i ono u glavi mi - "nisam nista potrosila
-
Gospoda Ministarka
#96 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 12:01, edited 1 time in total.
-
*zena21
#97 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Sretno ministarko
I ja sam u par prethodnih par sedmica pocela mane trositi.. pa da vidimo... i da.. vezano za drugu temu negdje.. sad cekam kusur pa i onaj od 10pf.. a prije nisam
hvala na savjetima
I ja sam u par prethodnih par sedmica pocela mane trositi.. pa da vidimo... i da.. vezano za drugu temu negdje.. sad cekam kusur pa i onaj od 10pf.. a prije nisam
hvala na savjetima
-
Gospoda Ministarka
#98 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 12:00, edited 1 time in total.
- malaplavooka
#99 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Gospoda Ministarka wrote:Hvala Zeno*zena21 wrote:Sretno ministarko![]()
Ja sam kusur uvijek cekala, puna torba sice, nekad u ducanu citav iznos racuna platim tako sto zavucem ruku i vadim kovanice.
http://www.kucnefinancije.com/
Ima par dobrih savjeta.
A kusur se čeka obavezno...a i to je trgovačka fora.Da se trgovci ponašaju po pravilu prvo bi vratili kusur pa tek onda spakirali kupljenu robu, tako se neki ljudi ne bi osjećali loše jer stoje i čekaju kusur. Znači : prvo kusur onda pakiranje. Ja obavezno uzmem kusur a ako je trgovac bezobrazan ili mu na faci vidim da je ljut...onda ga i prebrojim
- butterfly_01
#100 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
mene nerviraju nae cijene 2,98 ili 3, 46. i zna da mi ne moze zvratiti 2 pfeninga ili 4 pfneninga..