Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

atko

#76 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

wewa wrote:to je kao slucaj kad je svicarska donosila novi zakon zbog bosanca - nisu ljudi ni mogli zamisliti da bi neko dosao i sagradio kucu bez dozvole. a rodji se dopao plac, fin pogled na mirno jezerce, milke okolo pasu - budala bi bio da nije sagradio kucerak....
:lol: prica se za taj slucaj ... kazuda su ga uhvatili na neki sasvim soredni zakon oko neke ograde ... inace mu nista nisu mogli :lol:

kadsu hrvati prije nekoliko godina rusili bespravnu gradnju na otocima ... i svicarci se cudom cude sta to bageri ruse nove objekte... i ovi im objasnjavaju kad neko napravi bespravno bageri ruse jel tako i kd ovas ... ne kontamooo ... pa ono bespravno kad se napravi ... ali kod nas nikad niej zabiljezen slucaj da je neko napravio bespravno :D
poznanik

#77 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by poznanik »

43522541N18243114E wrote:Evo kako papci rade:
1. "Otkriješ" plac po mogućnosti da je opštinski i da nije svrstano u građevinsko zemljište
2. Zemljak iz opštinskog vijeća pogura i ti dobiješ plac, kao poljoprivredno zemljište imaš pravo da Hapliciraš za plastenike i subvencije, klepiš donacuju opštine za plastenike prodaš ih i čuvaš lovu trebat će ti za slijedeču fazu.
3.Opet zemljak iz vijeća pogura i to zemljište se proglasi građevinskim, samim tim mu se u trostrući cijena minimalno.
Podneseš zahtjev opštini da ti izda građ. dozvolu jer ćeš praviti privredni objekat i zaposliti xy radnika a ti kao naravno pripadnik JOB-a i ZB-i obrazom garantuješ.
4. Izadje se privremena GD ali u roku od godine moraš zapoćeti radove, eh tu se vadi lova od plastenika i normalno k`o svaki pošteni svijet zakopaš temelje barem jedno 120x70 jer zaboga tu će da nikne proizvodna hala.
5. Eh sad malo teži dio objaviš oglas da sve to što imaš prodaješ ili iznajmljuješ i klepiš recimo jedno 700.000 do 1.000.000
PS Ništa od ovog teksta nije izmišljeno, pregovarao sa papkom da iznajmim objekat.
Najbolji primjer slične manipulacije je pretvorba poljoprivrednog zemljišta extra kvaliteta u Garovcima, opština Hadžići (zemljište s obje strane magistralnog puta, na mjestu na kojem je danas izgrađena trgovina Drvopromet, preko puta onaj Bingo i td., i to na identičan način opisan iznad. I sve je "pokriveno" regulacionim planom na kraju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by Truba »

1. "Otkriješ" plac po mogućnosti da je opštinski i da nije svrstano u građevinsko zemljište
2. Zemljak iz opštinskog vijeća pogura i ti dobiješ plac, kao poljoprivredno zemljište imaš pravo da Hapliciraš za plastenike i subvencije, klepiš donacuju opštine za plastenike prodaš ih i čuvaš lovu trebat će ti za slijedeču fazu.
3.Opet zemljak iz vijeća pogura i to zemljište se proglasi građevinskim, samim tim mu se u trostrući cijena minimalno.
Podneseš zahtjev opštini da ti izda građ. dozvolu jer ćeš praviti privredni objekat i zaposliti xy radnika a ti kao naravno pripadnik JOB-a i ZB-i obrazom garantuješ.
4. Izadje se privremena GD ali u roku od godine moraš zapoćeti radove, eh tu se vadi lova od plastenika i normalno k`o svaki pošteni svijet zakopaš temelje barem jedno 120x70 jer zaboga tu će da nikne proizvodna hala.
5. Eh sad malo teži dio objaviš oglas da sve to što imaš prodaješ ili iznajmljuješ i klepiš recimo jedno 700.000 do 1.000.000
PS Ništa od ovog teksta nije izmišljeno, pregovarao sa papkom da iznajmim objekat.
svaka čast bagri
skidam kapu
većina bi zapela kod stavke jedan :D
uvjek dobar gost

#79 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by uvjek dobar gost »

Tamo nekad sedamdesetih godina prošlog vijeka problem je počeo, demografskim promijenama i blagim odnosom tada komunističke vlasti prema "graditeljima" čitaj neimarima. No i tada se nije gradilo u vodozaštitnim zonama, nije se na ovoliki način ugrožavalo ono što bi trebala biti osnova. Po nekim procjenama u svakoj od četri gradske opštine ima preko 20 000 bespravnih objekata, nisu to straćare koje pravi neka sirotinja pa sad kao ja bih trebao da se sažalim, 90% tih objekata su kućerine na tri sprata bez fasade naravno, ali sa uredno prikopčanom strujom, vodom i mahom bez kanalizacije.... U zadnjih petnaest godina niklo je toliko objekata putem divlje gradnje da to nije normalno, uz njih se svakako nađe pokoji vijerski objekat te se ja pitam imaju li oni dozvolu... ?

Da više ne laprdam divlja gradnja će ugroziti pitku vodu, ugroziti će infrastrukturu, dovesti će u pitanje čist zrak jer ti ljudi nema šta ne lože zimi....

Ja ne krivim ljude iz unutrašnjosti ili one iz susjednih zemalja, kriv inspekcije, opštinsku vlast i kanton... mi jednostavno ćemo podleći količini problema koja se jednostavno gura pod tepih....
sokkia

#80 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by sokkia »

Haris.ba wrote:Meni nije jasno kakve veze ima legalizacija sa kućom na tuđem zemljištu. Legalizacija je za objekte izgrađene ili na državnom, ili na svom zemljištu. To je vrhunac bezobrazluka upotrijebiti taj institut za ovaj slučaj. A neko je postavio kako se može dobiti vlasništvo nad kućom na tuđem zemljištu. To u ovom slučaju uopće nije bitno jer osoba koja je napravila kuću nije ni pokrenula postupak po tim članovima. Već postupak za legalizaciju. A sama legalizacija košta haman isto ko i po zakonu kad prvobitno gradiš. Tako, kad imaš para za kuću i legalizaciju, imaš para i za zemlju.
Meni nije jasno zašto si se uopće bakćala sa općinom. A još nije kasno, samo sada obori rješenje jer u roku nije ispunjen uslov - plaćanje zemljišta. Oboriš legalizaciju, i onda nema nikakvih papira. E onda ideš na tužbu da vratiš sve u prethodno stanje. Nek onda i on troši pare na advokata kad je mogao praviti kuću na tuđoj zemlji. A džaba mu sve, i da živi godinama u kući kad nema papira za nju, i ne može je niko naslijediti - jer ne postoji u papirima.

A ja bi u krajnjem slučaju, kad bi htio biti bezobrazan uvakufio taj dio zemlje, sa uslovom da se može koristiti u slijedećih 100 godina samo za sađenje borovnica.
vrlo pametno-samo, bogati što baš borovnica?
dječak sa šibicama

#81 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by dječak sa šibicama »

Davno sam ja skuzio, papci svih boja ne znaju da govore ni da se potpisu, ali za mahinacije, maheri :D
madner

#82 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

dječak sa šibicama wrote:
Davno sam ja skuzio, papci svih boja ne znaju da govore ni da se potpisu, ali za mahinacije, maheri :D
Ljudi imaju klikere, to se ne moze steci u skoli.
poznanik

#83 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by poznanik »

uvjek dobar gost wrote:.... Po nekim procjenama u svakoj od četri gradske opštine ima preko 20 000 bespravnih objekata, nisu to straćare koje pravi neka sirotinja pa sad kao ja bih trebao da se sažalim, 90% tih objekata su kućerine na tri sprata bez fasade naravno, ali sa uredno prikopčanom strujom, vodom i mahom bez kanalizacije.... U zadnjih petnaest godina niklo je toliko objekata putem divlje gradnje da to nije normalno, uz njih se svakako nađe pokoji vijerski objekat te se ja pitam imaju li oni dozvolu...
Zanimljivo je slušati predizborne skupove prije općinskih izbora, posebno one najbrojnije u kojima se predstavlja aktuelni načelnik sa svojom političkom i stranačkom ekipom, a uvijek povedu i pomoćnika za privredu i urbanizam. Svaka rasprava završi se ushićenjem građana i čvrstim obećanjem načelnika da će u narednom mandatu postići legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

U Novom Sarajevu u nekim naseljima vlast je čak izgradila i kanalizacionu i vodovodnu mrežu, divljim ulicama dala imena, mahom za naselja koja su nastala "divljom" gradnjom.

"Divlja" gradnja u Sarajevu je najproduktivnija politička platforma...
madner

#84 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

Pa uzmi primjer Ilidze. Ko god se bude zalagao za uklanjanje divlje gradnje ne moze proci na izborima. Dok onaj koji obeca legalizaciju moze skupit poene. Mislim logicno, i ja da imam takav objekat ne bi razmisljao o crvenim ili zelenim nego o tome kako da ga zadrzim.
atko

#85 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

zato sarajevo izgleda ko divlji andjeo kada ga gledas sa nekog od okolnih brda :D 70% grada su kuce po padinama :-)

kolege stranci iz kompanij dosli ovdje i pitaju me jesu li ono historijska naselja po brdima ... ne kontaju ljudi kako su tolke kuce dospjele gore :lol:
uvjek dobar gost

#86 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by uvjek dobar gost »

madner wrote:Pa uzmi primjer Ilidze. Ko god se bude zalagao za uklanjanje divlje gradnje ne moze proci na izborima. Dok onaj koji obeca legalizaciju moze skupit poene. Mislim logicno, i ja da imam takav objekat ne bi razmisljao o crvenim ili zelenim nego o tome kako da ga zadrzim.
Upravo tako, pored toga svakako ja uvijek ističem neadekvat politički program i plan koji se tiče urbanih sredina, ako razmislimo šta su recimo stanovnici Alipašinog Polja dobili kao dodatnu vrijednost a što se tiče kvaliteta života u odnosu na prije rata (li Mojmila i Dobrinje), sem bazena recimo... dok ljudi koji pristižu i grade divlje objekte samim procesom gradnje dobivaju svašta... Ništa samo su izgubili jer prije su imali kablovsku besplatno !

Hoću reći sljedeće, kada bi kandidati za načelnike možda rekli sljedeće, umjesto divlje gradnje na obroncima će biti park šume, staze za bicikla, prostori za dječiju igru, trim staze, u naseljima ćemo napraviti parkove za pse i njihove vlasnike koji će biti odvojeni od parkova za djecu, nama vladaju provincijalci koji nemaju šta da nam ponude... (Maribor recimo) .... možda bi time privukli sebi drugačiju vrstu glasača....

Sarajevo će u roku deset godina ostati bez pitke vode ukoliko se ne riješi divlja gradnja u reonima vodozaštitnih zona.. to je problem o kojem se šuti i koji se ne spominje...
sokkia

#87 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by sokkia »

BESPRAVNA GRADNJA=NEŽELJENA TRUDNOČA :-)
JThomas

#88 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by JThomas »

to sa suzbijanjem bespravne gradnje je isto kao sa smanjenjem administracije. svi znaju da to treba i svi su deklarativno za to, al' ona stranka čija vlada to stvarno uradi na malo većoj skali će moći sama zatvoriti centralu da je rulja ne bi polupala. a o rezultatu na sljedećim izborima ne mora ni razmišljati :D i to je začarani krug.
atko

#89 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

JThomas wrote:to sa suzbijanjem bespravne gradnje je isto kao sa smanjenjem administracije. svi znaju da to treba i svi su deklarativno za to, al' ona stranka čija vlada to stvarno uradi na malo većoj skali će moći sama zatvoriti centralu da je rulja ne bi polupala. a o rezultatu na sljedećim izborima ne mora ni razmišljati :D i to je začarani krug.
znaci ipak mi odlucujemo ... i tako nam je kako nam je jer smo ako kriticna masa kriticni :D :wink:
madner

#90 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

Ja cu postaviti jednostavno pitanje, ko ovdje ne bi dao za kafu kako vozacka ne bi otisla?

Ja sam davao i namjeravam nastaviti, da ne bude da pljujem druge. :D
atko

#91 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

madner wrote:Ja cu postaviti jednostavno pitanje, ko ovdje ne bi dao za kafu kako vozacka ne bi otisla?

Ja sam davao i namjeravam nastaviti, da ne bude da pljujem druge. :D
posteno :D

il u najmanju ruku kad flashne kamera kazes da je vozila supruga ... u mupu statistika vristi od supruga sumaherica za volanom :D

kako ti to kazes ... moze pravna drzava al nemoj od mene da pocinje :D
JThomas

#92 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by JThomas »

pa jašta smo nego kritični. tačno je tako, svi bi pravnu državu, ali da se njima progleda kroz prste.
dječak sa šibicama

#93 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by dječak sa šibicama »

Gdje god vidis zgodno mjesto, ti objekat izgradi.
ljubav_aha

#94 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by ljubav_aha »

cule64 wrote:4. Stjecanje prava vlasništva građenjem na tuđem zemljištu

Članak 27.

Osoba koja izgradi građevinski objekat trajne namjene na zemljištu na kojem drugi ima pravo vlasništva (graditelj) stječe pravo vlasništva i na zemljište na kojem je izgrađen građevinski objekat, kao i na zemljište koje je neophodno za njegovu upotrebu, ako nije znala niti je mogla znati da gradi na tuđem zemljištu, a vlasnik zemljišta je znao za izgradnju i nije se odmah usprotivio. U slučaju iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta ima pravo, u roku od tri godine od dana saznanja za završenu izgradnju, a najkasnije do deset godina od završene izgradnje, zahtijevati da mu graditelj naknadi prometnu vrijednost zemljišta u vrijeme donošenja sudske odluke.

Članak 28.

Ako je graditelj znao da gradi na tuđem zemljištu ili ako to nije znao, a vlasnik se odmah usprotivio gradnji, vlasnik zemljišta može zahtijevati da mu pripadne pravo vlasništva na građevinski objekat ili da graditelj poruši građevinski objekat i vrati zemljište u prvobitno stanje ili da mu graditelj isplati prometnu vrijednost zemljišta.
Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka, sud može odlučiti da se izgrađeni građevinski objekat ne poruši, ako njegovo rušenje, s obzirom na okolnosti slučaja (vrijednost objekta, ponašanje vlasnika zemljišta i graditelja u toku izgradnje i sl.) ne bi bilo opravdano.
U slučaju iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta ima pravo i na naknadu štete.
Ako vlasnik zemljišta zahtijeva da mu pripadne pravo vlasništva na građevinski objekat, dužan je graditelju naknaditi vrijednost objekta u visini prosječne građevinske cijene objekta u mjestu gdje se nalazi, u vrijeme donošenja sudske odluke.
Pravo izbora iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta može ostvariti u roku od tri godine od dana završetka izgradnje građevinskog objekta, a po proteku tog roka može zahtijevati isplatu prometne vrijednosti zemljišta.

Članak 29.

Ako je graditelj savjestan, a vlasnik zemljišta nije znao za izgradnju, u slučaju kada građevinski objekat vrijedi znatno više od zemljišta, građevinski objekat zajedno sa zemljištem pripada graditelju, a on za zemljište duguje vlasniku naknadu po prometnoj cijeni zemljišta. Ako je vrijednost zemljišta znatno veća, sud će na zahtjev vlasnika zemljišta građevinski objekat dosuditi njemu i obvezati ga da graditelju naknadi građevinsku vrijednost objekta u visini prosječne građevinske cijene u mjestu gdje se objekat nalazi.
Ovaj zahtjev vlasnik ima pravo podnijeti u roku od tri godine od dana završetka izgradnje građevinskog objekta.
U slučaju kada su vrijednost građevinskog zemljišta i vrijednost objekta približno jednake, sud će građevinski objekat, odnosno građevinski objekat i zemljište, dosuditi vlasniku zemljišta, odnosno graditelju, vodeći računa o njihovim potrebama i svim okolnostima slučaja.
Vlasniku zemljišta, odnosno graditelju pripada naknada za zemljište, odnosno građevinski objekat po prometnoj cijeni zemljišta, odnosno objekta.

Članak 30.

U slučaju kad su graditelj i vlasnik zemljišta nesavjesni, shodno će se primjeniti pravila iz odredbe članka 28. ovog zakona.

ideja je Prof. dr. Obrena Stankovića, iznijeta na seriji predavanja na PF Beograd, negje na ljeto 1980, duga priča... Uglavnom, Zakon o vlasničkopravnim odnosima F BiH je preuzeo u izvornom obliku.

Zakon stiti graditelja,ocevidno je graditelj dobro upoznat sa zakonom :D

kockica_kockica,kako dugo traje izgradnja objekta,i zasto nisi ranije regirala :?: :|
sinuhe

#95 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by sinuhe »

Pa taj zakon je gori i od otimacine u ratu. Kako je to moguce?

Kako je moguce ne znati da se gradi na tudjoj zemlji? E, svasta.
ljubav_aha

#96 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by ljubav_aha »

sinuhe wrote:Pa taj zakon je gori i od otimacine u ratu. Kako je to moguce?

zemlja drzave ne nicija zemlja :D :lol:
kockica_kockica

#97 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by kockica_kockica »

ljubav_aha wrote:
cule64 wrote:4. Stjecanje prava vlasništva građenjem na tuđem zemljištu

Članak 27.

Osoba koja izgradi građevinski objekat trajne namjene na zemljištu na kojem drugi ima pravo vlasništva (graditelj) stječe pravo vlasništva i na zemljište na kojem je izgrađen građevinski objekat, kao i na zemljište koje je neophodno za njegovu upotrebu, ako nije znala niti je mogla znati da gradi na tuđem zemljištu, a vlasnik zemljišta je znao za izgradnju i nije se odmah usprotivio. U slučaju iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta ima pravo, u roku od tri godine od dana saznanja za završenu izgradnju, a najkasnije do deset godina od završene izgradnje, zahtijevati da mu graditelj naknadi prometnu vrijednost zemljišta u vrijeme donošenja sudske odluke.

Članak 28.

Ako je graditelj znao da gradi na tuđem zemljištu ili ako to nije znao, a vlasnik se odmah usprotivio gradnji, vlasnik zemljišta može zahtijevati da mu pripadne pravo vlasništva na građevinski objekat ili da graditelj poruši građevinski objekat i vrati zemljište u prvobitno stanje ili da mu graditelj isplati prometnu vrijednost zemljišta.
Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka, sud može odlučiti da se izgrađeni građevinski objekat ne poruši, ako njegovo rušenje, s obzirom na okolnosti slučaja (vrijednost objekta, ponašanje vlasnika zemljišta i graditelja u toku izgradnje i sl.) ne bi bilo opravdano.
U slučaju iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta ima pravo i na naknadu štete.
Ako vlasnik zemljišta zahtijeva da mu pripadne pravo vlasništva na građevinski objekat, dužan je graditelju naknaditi vrijednost objekta u visini prosječne građevinske cijene objekta u mjestu gdje se nalazi, u vrijeme donošenja sudske odluke.
Pravo izbora iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta može ostvariti u roku od tri godine od dana završetka izgradnje građevinskog objekta, a po proteku tog roka može zahtijevati isplatu prometne vrijednosti zemljišta.

Članak 29.

Ako je graditelj savjestan, a vlasnik zemljišta nije znao za izgradnju, u slučaju kada građevinski objekat vrijedi znatno više od zemljišta, građevinski objekat zajedno sa zemljištem pripada graditelju, a on za zemljište duguje vlasniku naknadu po prometnoj cijeni zemljišta. Ako je vrijednost zemljišta znatno veća, sud će na zahtjev vlasnika zemljišta građevinski objekat dosuditi njemu i obvezati ga da graditelju naknadi građevinsku vrijednost objekta u visini prosječne građevinske cijene u mjestu gdje se objekat nalazi.
Ovaj zahtjev vlasnik ima pravo podnijeti u roku od tri godine od dana završetka izgradnje građevinskog objekta.
U slučaju kada su vrijednost građevinskog zemljišta i vrijednost objekta približno jednake, sud će građevinski objekat, odnosno građevinski objekat i zemljište, dosuditi vlasniku zemljišta, odnosno graditelju, vodeći računa o njihovim potrebama i svim okolnostima slučaja.
Vlasniku zemljišta, odnosno graditelju pripada naknada za zemljište, odnosno građevinski objekat po prometnoj cijeni zemljišta, odnosno objekta.

Članak 30.

U slučaju kad su graditelj i vlasnik zemljišta nesavjesni, shodno će se primjeniti pravila iz odredbe članka 28. ovog zakona.

ideja je Prof. dr. Obrena Stankovića, iznijeta na seriji predavanja na PF Beograd, negje na ljeto 1980, duga priča... Uglavnom, Zakon o vlasničkopravnim odnosima F BiH je preuzeo u izvornom obliku.

Zakon stiti graditelja,ocevidno je graditelj dobro upoznat sa zakonom :D

kockica_kockica,kako dugo traje izgradnja objekta,i zasto nisi ranije regirala :?: :|
Mi s ovim ljudima vodimo bitke vec godinama...Njih naravno to ne tangira previse jer misle da mogu raditi sta hoce... S nekima od vlasnika tih bespravno napravljenih kuca mi smo nasli rjesenje ( neki sporazumno neki Sudskim putem) medjutim ovaj lik se buni jer treba platiti vise nego sto su placali oni prije 10 godina... U Opcinu je otisao s namjerom da izmuze od njih da oni to plate, i oni su tako i obecali da ce za njega platiti jedan dio a drugi da on plati od pozajmice iz Kantona koju je dobio u te svrhe izmedju ostalog... Medjutim, Opcina je napisala rjesenje da on plati sve... u roku od 15 dana... Rok istekao nije platio ... Idemo na Sud... pa nek placa sve troskove plus bagere koji ce mu srusiti kucu i vratiti sve u prvobitno stanje...
kockica_kockica

#98 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by kockica_kockica »

sinuhe wrote:Pa taj zakon je gori i od otimacine u ratu. Kako je to moguce?

Sve su znali... :roll:
mahalas505

#99 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by mahalas505 »

kockica_kockica wrote:Mi s ovim ljudima vodimo bitke vec godinama...Njih naravno to ne tangira previse jer misle da mogu raditi sta hoce... S nekima od vlasnika tih bespravno napravljenih kuca mi smo nasli rjesenje ( neki sporazumno neki Sudskim putem) medjutim ovaj lik se buni jer treba platiti vise nego sto su placali oni prije 10 godina... U Opcinu je otisao s namjerom da izmuze od njih da oni to plate, i oni su tako i obecali da ce za njega platiti jedan dio a drugi da on plati od pozajmice iz Kantona koju je dobio u te svrhe izmedju ostalog... Medjutim, Opcina je napisala rjesenje da on plati sve... u roku od 15 dana... Rok istekao nije platio ... Idemo na Sud... pa nek placa sve troskove plus bagere koji ce mu srusiti kucu i vratiti sve u prvobitno stanje...
Znaci ovdje nije u pitanju jedan objekat nego vise njih, i kako je doslo to toga da se napravi vise tih objekata?
Jos samo da nam pravnici pojasne kako je uopste da ovakvi zakoni se donose, isto divlji zapad prije 200 godina.
ljubav_aha

#100 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by ljubav_aha »

kockica_kockica wrote:
Mi s ovim ljudima vodimo bitke vec godinama...Njih naravno to ne tangira previse jer misle da mogu raditi sta hoce... S nekima od vlasnika tih bespravno napravljenih kuca mi smo nasli rjesenje ( neki sporazumno neki Sudskim putem) medjutim ovaj lik se buni jer treba platiti vise nego sto su placali oni prije 10 godina... U Opcinu je otisao s namjerom da izmuze od njih da oni to plate, i oni su tako i obecali da ce za njega platiti jedan dio a drugi da on plati od pozajmice iz Kantona koju je dobio u te svrhe izmedju ostalog... Medjutim, Opcina je napisala rjesenje da on plati sve... u roku od 15 dana... Rok istekao nije platio ... Idemo na Sud... pa nek placa sve troskove plus bagere koji ce mu srusiti kucu i vratiti sve u prvobitno stanje...
wow,znaci napravljeno je vise kuca na tvom privatnom vlasnistvu :shock:

a komisija i kakatastar :!:
Post Reply