Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
-
Pedja Kojovic
#76 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Datume javne rasprave o ovom - ili o bilo kojem - nacrtu trazite ili od sekretara Skupstine Abida Kolasinca(odlican covjek - kontakt na web stranici Kantona) ili od resornog ministarstva.
Nakon sprovedene javne rasprave nacrt se u obliku prijedloga koji bi trebao ukljucivati sve do tada usvojene primjedbe pojavljuje na Skupstini kao prijedlog zakona.
Taj prijedlog ce se tada pojaviti kao materijal za neku od sjednica i od tog momenta na njega se moze djelovati samo amandmanima, dakle, prijedlozima gotovih zakonskih rjesenja. Amandmani se mogu predati najkasnije sedam dana prije zakazane sjednice.
Sto se tice toga sta vi mozete uraditi u toj fazi...
Kontaktirajte NS i stupite u kontakt sa predsjednikom sarajevskog regionalnog odbora, Edinom Fortom.
Ako su vasi prijedlozi u skladu sa programskom orijentaciom Nase stranke on ce vam predloziti nacin na koji ih preko poslanika NS-a mozete/mozemo predati kolegiju SKS.
p.k.
Nakon sprovedene javne rasprave nacrt se u obliku prijedloga koji bi trebao ukljucivati sve do tada usvojene primjedbe pojavljuje na Skupstini kao prijedlog zakona.
Taj prijedlog ce se tada pojaviti kao materijal za neku od sjednica i od tog momenta na njega se moze djelovati samo amandmanima, dakle, prijedlozima gotovih zakonskih rjesenja. Amandmani se mogu predati najkasnije sedam dana prije zakazane sjednice.
Sto se tice toga sta vi mozete uraditi u toj fazi...
Kontaktirajte NS i stupite u kontakt sa predsjednikom sarajevskog regionalnog odbora, Edinom Fortom.
Ako su vasi prijedlozi u skladu sa programskom orijentaciom Nase stranke on ce vam predloziti nacin na koji ih preko poslanika NS-a mozete/mozemo predati kolegiju SKS.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#77 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Zasto nema prenosa sjednica na internetu ne znam.
Internet "surfam" tokom cestih i po meni nepotrebnih pauza koje traze klubovi stranaka.
p.k.
Internet "surfam" tokom cestih i po meni nepotrebnih pauza koje traze klubovi stranaka.
p.k.
-
Innovation
#78 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Pare su date u predinvestiranje za infrastrukturu i nece biti vracene. Ko kome da ih vrati?
Daj ba Pipi, udavi vise sa Pelakovicom i Javorom. Ja da imam dokaze ko ti javno bi ih objavila na SA-x.
Ko ste to vi, jeli to sebe persiras. 
Daj ba Pipi, udavi vise sa Pelakovicom i Javorom. Ja da imam dokaze ko ti javno bi ih objavila na SA-x.
-
Pedja Kojovic
#79 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Fond za stanove mladih postoji.
Informacije na web stranici stambenog ministarstva - ministar Lukic.
U slucaju da nema ili ne mozete naci recite pa cu traziti.
p.k.
Informacije na web stranici stambenog ministarstva - ministar Lukic.
U slucaju da nema ili ne mozete naci recite pa cu traziti.
p.k.
-
Innovation
#80 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Hocete li mi molim vas lijepo napisati puno ima tog Fonda za stanove mladih i gdje se nalazi.
Htjeli ste valjda reci Ministarstvo stambene politike. Lijep pozdrav
Htjeli ste valjda reci Ministarstvo stambene politike. Lijep pozdrav
-
Innovation
#81 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Hajde Pipi, dosta prepucavanja odosmo od teme skroz, bolje da se vratimo i fino bez mrznje prema bilo kome dajemo sugestije za Nacrt. 
- poznanik
#82 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Samo da podsjetim na smisao teme i zamolim da je se pridržavamo... Svako otstupanje od teme nanosi više štete nego koristi.
Za prepucavanja i rasprave o ministrima i osobnim frustracijama odaberite druge teme
poznanik wrote:Neka ova tema bude mjesto na kojem će se raspravljati o "fantomskim" javnim raspravama koje propisuju zakonodavne institucije vlasti Kantona Sarajevo, a koje, uglavnom, budu postignute u nepromijenjenom obliku i potpuno nezapaženo u javnosti....
Za prepucavanja i rasprave o ministrima i osobnim frustracijama odaberite druge teme
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#83 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ciitiraj, molim te, gdje sam spomenuo Javor, firmu koja je još u socijalizmu rasformirana ''zbog nestručnog kadra'', a u kojoj je ministar solidni započeo karijeru i citiraj mi gdje sam to sebe persirao?Innovation wrote:Pare su date u predinvestiranje za infrastrukturu i nece biti vracene. Ko kome da ih vrati?
Daj ba Pipi, udavi vise sa Pelakovicom i Javorom. Ja da imam dokaze ko ti javno bi ih objavila na SA-x.Ko ste to vi, jeli to sebe persiras.
![]()
Ja samo agitujem na Forumu da ljudi šalju prijedloge na e-mail adresu sekretara Skupštine:
[email protected]
svoje primjedbe i sugestije, a to je da se UPRAVITELJSTVO UKINE!
Nemoguće je tu jednostavnu i skoro genijalnu ideju aplicirati u Kantonu i državi koja je šampion Evrope u korupciji.
Upravitelji napuhuju račune, pa ispadne da je jeftinije i i efikasnije održavanje zaj. dijelova zgrada u režiji samih EV + PEV, nego putem upravitelja.
Svako ko stanuje u ZKS (Zgradi kolektivnog stanovanja) se mogao i može uvjeriti da se za zamjenu sijalica ili prekidača u haustoru naplaćuje i po 30KM.
Tako su meni ugradnju interfona naplatili skoro 1500KM (Mala zgrada, 3 kata), a ja putem e-mail poruke lažno iskazao potrebu kod istog podizvođača za ugradnjom interfona i postigao cijenu oko 1000KM. Nema logike da direktor FAMOS-GRADNJE Upravitelj d.o.o. koji ugovara stotinjak ugradnji postigne 500KM veću cijenu, a ja pojedinčni tražilac ugradnje postignem cijenu od 1000KM.
Upraviteljske firme su sasjekle svoju granu na kojoj sjede. Oni su sami sahranili upraviteljstvo!

Stvarno nema smisla šta su napravile same upraviteljske firme od upraviteljstva! Neka idu u tržišnu utakmicu tako što će sami EV i PEV-ovi tražiti firme i majstore da nešto poprave u zgradi na zaj. dijelovima.
Last edited by PipiDugaDevetka on 11/10/2011 16:53, edited 2 times in total.
-
delightful
#84 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
musliman100, mjesec dana zbog krsenja pravila foruma
edit: trajni
edit: trajni
-
Area_51
#85 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ova tema fino izgleda, sve je to u redu, samo bih dao jedan formalni podatak.
Prilikom donosenja zakona ili drugih akata, za koje predlagac ocijeni da treba provesti javne rasprave, odredjuju se tri stvari:
1. Utvrdjuje se nacrt akta, neko kaze donosi se nacrt, sto je pogresna definicija
2. Odredjuju se subjekti javne rasprave, sto znaci da samo oni ucestvuju u javnoj raspravi
3. Odredjuje se vrijeme trajanja javne rasprave
Kad se kaze da se odredjuju subjekti javne rasprave, onda se misli da se tad pozivaju samo oni koji o toj oblasti nesto znaju, pa se pozivaju da daju doprinos tome. Iz tih razloga smatram deplasiranim pricu da se kao fol akti Skupstine Kantona Sarajevo nesto prikrivaju ili ne objavljuju tako da svi mogu uzeti ucesce u javnoj raspravi. E sad, ako subjekti javne rasprave, koje je odredila Skupstina Kantona Sarajevo zele da pozovu sire gradjanstvo da im pripomaze u pronalasku najboljih rjesenja, to je svakako dozvoljeno, ali s tim da se kao predlagac odredjenih primjedbi i sugestija moze pojaviti samo onaj ko je odredjen kao subjekt javne rasprave. Recimo primjer, uocite neku dobru ideju, posaljete Skupstini Kantona Sarajevo vase primjedbje, ona vidi da niste subjekt javne rasprave i odbaci to iz formalnih razloga.
Mislio sam kako ce vas o tome obavijestiti uvazeni Pedja Kojovic, kao kantonalni zastupnik koji bi ovaj minimum propisa trebao poznavati ako se zeli baviti tim poslom. Koliko vidim nije, jer ocito da se on vodi populizmom i parolama »na juris« da se gradjani ukljucuju stihijski u sve spore i na svakakve nacine. Gradjane svakako treba ukljucivati u procese donosenja odluka, ali artikulirano i prema vazecim zakonima.
Prilikom donosenja zakona ili drugih akata, za koje predlagac ocijeni da treba provesti javne rasprave, odredjuju se tri stvari:
1. Utvrdjuje se nacrt akta, neko kaze donosi se nacrt, sto je pogresna definicija
2. Odredjuju se subjekti javne rasprave, sto znaci da samo oni ucestvuju u javnoj raspravi
Kad se kaze da se odredjuju subjekti javne rasprave, onda se misli da se tad pozivaju samo oni koji o toj oblasti nesto znaju, pa se pozivaju da daju doprinos tome. Iz tih razloga smatram deplasiranim pricu da se kao fol akti Skupstine Kantona Sarajevo nesto prikrivaju ili ne objavljuju tako da svi mogu uzeti ucesce u javnoj raspravi. E sad, ako subjekti javne rasprave, koje je odredila Skupstina Kantona Sarajevo zele da pozovu sire gradjanstvo da im pripomaze u pronalasku najboljih rjesenja, to je svakako dozvoljeno, ali s tim da se kao predlagac odredjenih primjedbi i sugestija moze pojaviti samo onaj ko je odredjen kao subjekt javne rasprave. Recimo primjer, uocite neku dobru ideju, posaljete Skupstini Kantona Sarajevo vase primjedbje, ona vidi da niste subjekt javne rasprave i odbaci to iz formalnih razloga.
Mislio sam kako ce vas o tome obavijestiti uvazeni Pedja Kojovic, kao kantonalni zastupnik koji bi ovaj minimum propisa trebao poznavati ako se zeli baviti tim poslom. Koliko vidim nije, jer ocito da se on vodi populizmom i parolama »na juris« da se gradjani ukljucuju stihijski u sve spore i na svakakve nacine. Gradjane svakako treba ukljucivati u procese donosenja odluka, ali artikulirano i prema vazecim zakonima.
- poznanik
#86 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Area_51 wrote:... Gradjane svakako treba ukljucivati u procese donosenja odluka, ali artikulirano i prema vazecim zakonima.
Prema kojim, po kojim zakonima je određeno "javno raspravljanje" o Nacrtima zakona prije njihovog konačnog donošenja?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#87 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Hvala @Area_51. Ja još nisam poslao svoje prijedloge jer čekam da me sekretar Skupštinskog vijeća obavijesti o tome da li će biti razmatrani i prijedlozi nas građana ako ih pošaljemo putem e-mail poruke?Area_51 wrote:Ova tema fino izgleda, sve je to u redu, samo bih dao jedan formalni podatak.
Nije mi odgovorio, ali evo od tebe dobih korisne informacije.
Hvala još jednom i pozdrav.
-
Area_51
#88 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Bez namjere, iskreno, da popujem.poznanik wrote:Area_51 wrote:... Gradjane svakako treba ukljucivati u procese donosenja odluka, ali artikulirano i prema vazecim zakonima.
Prema kojim, po kojim zakonima je određeno "javno raspravljanje" o Nacrtima zakona prije njihovog konačnog donošenja?
Kada Skupstina Kantona Sarajevo utvrdi svojim Zakljuckom odredjeni nacrt, subjekte javne rasprave i vrijeme trajanja javne rasprave, tada taj isti zakljucak ima snagu propisa. Kada kazem prema vazecim propisima, onda se svakako podrazumijeva da je svaki akt, u ovom slucaju Zakljucak Skupstine Kantona Sarajevo kao zakonodavnog organa vlasti, vazeci propis koji treba postovati. To znaci, moraju se postivati odredjeni subjekti javne rasprave te se putem njih dostavljaju primjedbe i sugestije.
Jos samo mala napomena. Nece se desit da se za subjekte javne rasprave odrede gradjani, jer bi bilo presiroko, uvijek se odredjuju institucije, pravna ili fizicka lica, za koje se procijeni da mogu doprinijeti kvaliteti javne rasprave.
Da neko sad ne pomisli kako ja idem niz dlaku Skupstini Kantona Sarajevo, po ovom pitanju, ne naprotiv, samo kao legalista zelim ukazati na procedure koje vaze, s tim da se slazem sa prethodnicima da je neko pretvorio javne rapsrave u puko mlacenje prazne slame, jer se istovjetan tekst iz nacrta pretvori u prijedlog bez izmjena i takav plasira kao konacna verzija zakona ili drugog propisa, sto nije dobro.
- PipiDugaDevetka
#89 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Evo su nabrojani subjekti Javne rasprave u ovoj OBAVIJESTI postavljenoj na web. stranici Skupštine Kantona.Obavijest
Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-Novi prečišćen tekst, broj: 25/10 i 14/11), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 14.09.2011. godine, donijela je slijedeći
Z A K LJ U Č A K
1.Utvrđuje se Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
2.Javna rasprava održaće se u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanova i trajaće 60 dana.
3.Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.
4.Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
Broj:01-02-25195/11 PREDSJEDAVAJUĆA
14.09.2011. godine SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
Znači, forumaš @KANTONALAC nas je pokušao prevariti pišući da svoje primjedbe šaljemo na e-mail adresu sekretara Skupštinskog Vijeća: [email protected] . Vidi prethodne diskusije. Znači, mi masovno šaljemo, a on samo klika na DELETE! Da ne bi slučajno čitao i sortirao prijedloge i sugestije.
Ne bi me čudilo da je ovo ministrovo online nedjelo.
-
Pedja Kojovic
#90 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
area51
Ja sam sugerisao da oni koje zanima gdje se i kada odrzavaju javne rasprave mogu od sekretara Skupstine dobiti te informacije. Gradjani imaju pravo i mogu prisustvovati javnim raspravama i ne organizuju se samo po strucnim i zatvorenim "forumima".
p.k.
p.s.
Vas stav o svemu sto ja i stranka iz koje dolazim radimo mi je poznat jos odavno.
Ja sam sugerisao da oni koje zanima gdje se i kada odrzavaju javne rasprave mogu od sekretara Skupstine dobiti te informacije. Gradjani imaju pravo i mogu prisustvovati javnim raspravama i ne organizuju se samo po strucnim i zatvorenim "forumima".
p.k.
p.s.
Vas stav o svemu sto ja i stranka iz koje dolazim radimo mi je poznat jos odavno.
-
Area_51
#91 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Dragi Pedja,
Cijenim sto javno iznosis svoje osobne stavove, sa vidnom namjerom da se time bavis politickim marketingom i pokusas pronaci dodatne pristalice svoje stranke. To je posteno.
Nije posteno, ali stvarno nije, sto vi, osobe koje jako cijenim kao kulturne radnike, ocito nemate potrebna znanja iz politickog aktiviteta, sto se vidi na ovome primjeru oko javnih rasprava gdje gradjane veoma pogresno usmjeravas, nastojite sebe prikazati kao osobe punog politickog kapaciteta i jedine pravednike. Moje je stanoviste da Nasa stranka nema kapacateta za ozbiljno djelovanje, sto vi svojim nastupom ovdje dodatno potvrdjujete.
Necu vise oko toga, ali moram da te ispravim jos jednom. Nemaju gradjani pravo bilo sta raditi izvan zakona, pa tako ni ucestvovati u javnoj raspravi, ako ih zakonodavac nije odredio kao subjekte javne rasprave. Pogledaj gornji primjer Zakljucka oko otvaranja javne rasprave u vezi nacrta zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom, gdje fino pise ko su ucesnici javne rasprave. Kao sto vidis, to cak nisu ni politicke stranke, vec neko drugi. Zakljucak Skusptine Kantona Sarajevo je akt, koji ima snagu propisa i mora se postivati, ukljucujuci i tebe koji si ucestvovao u njegovom donosenju, bez obzira na tvoj osobni stav i glasanje o tome.
Radi nas gradjana, poruka tebi i Danisu - vratite se sto prije bavljenju svojim poslom, zar ne vidite da vam ovo jako lose ide. Nemamo dva zivota, da vi potrosite jedan nas zivot na vase politicko treniranje. Ovo je ozbiljan posao, gdje se vi malo zezate, a mi malo trpimo.
Cijenim sto javno iznosis svoje osobne stavove, sa vidnom namjerom da se time bavis politickim marketingom i pokusas pronaci dodatne pristalice svoje stranke. To je posteno.
Nije posteno, ali stvarno nije, sto vi, osobe koje jako cijenim kao kulturne radnike, ocito nemate potrebna znanja iz politickog aktiviteta, sto se vidi na ovome primjeru oko javnih rasprava gdje gradjane veoma pogresno usmjeravas, nastojite sebe prikazati kao osobe punog politickog kapaciteta i jedine pravednike. Moje je stanoviste da Nasa stranka nema kapacateta za ozbiljno djelovanje, sto vi svojim nastupom ovdje dodatno potvrdjujete.
Necu vise oko toga, ali moram da te ispravim jos jednom. Nemaju gradjani pravo bilo sta raditi izvan zakona, pa tako ni ucestvovati u javnoj raspravi, ako ih zakonodavac nije odredio kao subjekte javne rasprave. Pogledaj gornji primjer Zakljucka oko otvaranja javne rasprave u vezi nacrta zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom, gdje fino pise ko su ucesnici javne rasprave. Kao sto vidis, to cak nisu ni politicke stranke, vec neko drugi. Zakljucak Skusptine Kantona Sarajevo je akt, koji ima snagu propisa i mora se postivati, ukljucujuci i tebe koji si ucestvovao u njegovom donosenju, bez obzira na tvoj osobni stav i glasanje o tome.
Radi nas gradjana, poruka tebi i Danisu - vratite se sto prije bavljenju svojim poslom, zar ne vidite da vam ovo jako lose ide. Nemamo dva zivota, da vi potrosite jedan nas zivot na vase politicko treniranje. Ovo je ozbiljan posao, gdje se vi malo zezate, a mi malo trpimo.
-
Area_51
#92 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Jos se jednom izvinjam, ali sam smatrao da je radi gradjana potrebno ovo gore reci.
- rimac
#93 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Dugo se hoću uključiti u raspravu, nikad vremena dovoljno, pa to činim i sad. Naime, vidim tek sad, u Oslobođenju od srijde da je udruženje upravitelja dalo neke primjedbe. Vidim da i oni potenciraju ono što je moja prva primjedba.
1. Zakon previše zadire u prava vlasnika stanova. Određuju kakve kvalifikacije mora imati predstavnik stara, što je besmisleno. Još malo pa će nam odrediti prinudnog upravitelja svakog stana.
Upravitelji to definiraju:
e) zadiranje Nacrta zakona u volju i svojinska prava eta`nih vlasnika kroz poku{aj propisivanja kvalifikacionih i ostalih uslova za predstavnike eta`nih vlasnika od strane nadle`nog ministarstva,
g) implementiranje prevelikog stepena reguliranosti zapostavljanjem ~injenice de se ovdje radi o vlasni{tvu gra|ana, da su sredstva gra|ana i osnovni izvor finansiranja odr`avanja, te da, shodno tome nema osnova za ograni~avanjem volje ugovornih strana subjekata u procesu odr`avanja, {to se u odre|enim dijelovima Nacrta zakona ~ini.
2. Najveći problem jest ministarstvo. Ja sam dvije godine ganjao preko ministarstva da upravitelj vrati novac koji je uzeo s računa bez potpisa predstavnika stanara. Nakon dvije godine to su uradili. Mjesec dana kasnije rade istu stvar. Opet se žalim ministarstvu i čekam odgovor dvije godine. To je zakon, s računa ulaza nitko ne smije uzeti novac bez potpisa predstavnika, ali za naše minstarstvo to je ok.
3. ima i drugih stvari ali eto.
Najbolje bi bilo ponovno pisati zakon, slažem se s upraviteljima, ali može li to ovaj ministar i ministarstvo.
1. Zakon previše zadire u prava vlasnika stanova. Određuju kakve kvalifikacije mora imati predstavnik stara, što je besmisleno. Još malo pa će nam odrediti prinudnog upravitelja svakog stana.
Upravitelji to definiraju:
e) zadiranje Nacrta zakona u volju i svojinska prava eta`nih vlasnika kroz poku{aj propisivanja kvalifikacionih i ostalih uslova za predstavnike eta`nih vlasnika od strane nadle`nog ministarstva,
g) implementiranje prevelikog stepena reguliranosti zapostavljanjem ~injenice de se ovdje radi o vlasni{tvu gra|ana, da su sredstva gra|ana i osnovni izvor finansiranja odr`avanja, te da, shodno tome nema osnova za ograni~avanjem volje ugovornih strana subjekata u procesu odr`avanja, {to se u odre|enim dijelovima Nacrta zakona ~ini.
2. Najveći problem jest ministarstvo. Ja sam dvije godine ganjao preko ministarstva da upravitelj vrati novac koji je uzeo s računa bez potpisa predstavnika stanara. Nakon dvije godine to su uradili. Mjesec dana kasnije rade istu stvar. Opet se žalim ministarstvu i čekam odgovor dvije godine. To je zakon, s računa ulaza nitko ne smije uzeti novac bez potpisa predstavnika, ali za naše minstarstvo to je ok.
3. ima i drugih stvari ali eto.
Najbolje bi bilo ponovno pisati zakon, slažem se s upraviteljima, ali može li to ovaj ministar i ministarstvo.
- PipiDugaDevetka
#94 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Prvi put čujem da postoji to Udruženje upravitelja-firmi! Mogli bi fino kao Udruženje, odnosno, svaki upravitelj ponaosob, prestati naplaćivati dvostruki PDV za osiguranje zaj. dijelova zgrada. Međutim, to im neće nikada naumpasti. To je povezano i sa propisima po kojima radi Uprava za ind. oporezivanje. Sad, ne znam ko je glavni krivac za dvostruko plaćanje PDV za osiguranje.
Mislim fkt mi je glupo da neko osigura samo dio zgrade, a ne osigura privatni dio zgrade kod istog osiguravatelja.
Tješim se da su avioni osiugrani za štetu nastalu trećim licima jer mi avioni slijeću iznad krova jedno 30-50m. Nedobog da se otkači točak aviona i rokne u zgradu...a mi nismo osigurani od pada letjelice.
Mislim fkt mi je glupo da neko osigura samo dio zgrade, a ne osigura privatni dio zgrade kod istog osiguravatelja.
Tješim se da su avioni osiugrani za štetu nastalu trećim licima jer mi avioni slijeću iznad krova jedno 30-50m. Nedobog da se otkači točak aviona i rokne u zgradu...a mi nismo osigurani od pada letjelice.
-
privremeni
#95 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Da vidim jesam li ja dobro razumio vasu diskusiju.
Ja, kao etazni vlasnik, mogu ucestvovati u javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o upravljanju.... putem organa lokalne samouprave, sto bi u ovom slucaju znacilo, mjesne zajednice i opcine.
Opcina Centar i njene mjesne zajednice nisu i nemaju namjeru odrzavati nikakvu raspravu na temu pomenutog zakona.
Jel to znaci da ce o mojim vlasnickim pravima i obavezama, bez obzira sto je privatna imovina "zlatno tele" ovog sistema, odlucivati Udruzenje upravitelja, ciji interes je uglavnom suprotan interesu mene kao vlasnika neke imovine (oni zele sa sto manje rada , ulaganja i odgovornosti vise zaraditi, a ja zelim za sto manje para dobiti kvalitetniju uslugu), nadlezno Ministarstvo, koje je do sada maksimalno zakazalo u kontroli rada upravitelja i primjeni postojeceg Zakona,te clanovi Skupstine Kantona i raznorazni strucnjaci sa svojim parcijalnim interesima?
Ja, kao etazni vlasnik, mogu ucestvovati u javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o upravljanju.... putem organa lokalne samouprave, sto bi u ovom slucaju znacilo, mjesne zajednice i opcine.
Opcina Centar i njene mjesne zajednice nisu i nemaju namjeru odrzavati nikakvu raspravu na temu pomenutog zakona.
Jel to znaci da ce o mojim vlasnickim pravima i obavezama, bez obzira sto je privatna imovina "zlatno tele" ovog sistema, odlucivati Udruzenje upravitelja, ciji interes je uglavnom suprotan interesu mene kao vlasnika neke imovine (oni zele sa sto manje rada , ulaganja i odgovornosti vise zaraditi, a ja zelim za sto manje para dobiti kvalitetniju uslugu), nadlezno Ministarstvo, koje je do sada maksimalno zakazalo u kontroli rada upravitelja i primjeni postojeceg Zakona,te clanovi Skupstine Kantona i raznorazni strucnjaci sa svojim parcijalnim interesima?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#96 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
welcome wilkomen benvenuti u kapitalizam
ko ima više para određuje pravila igre a ostali "demokratski" statiraju u kukuruzu
ko ima više para određuje pravila igre a ostali "demokratski" statiraju u kukuruzu
- PipiDugaDevetka
#97 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
U mojoj MZ Centar - Ilidža sutra, srijeda-26.10.2011., u 18:00 Javna rasprava o upraviteljstvu. U Novom Sarajevu je u Opštini bila Javna rasprava kojoj je prisustvovao i ministar Lukić. Vidi ovu temu samo ranije diskusije, neko je preslikao iz novina vijest da je ministar učestvovao u Javnoj raspravi u Opštini Novo Sarajevo.privremeni wrote:Da vidim jesam li ja dobro razumio vasu diskusiju.
- Dr.Mr.Fr.
#98 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ja isto nisam vidio da opcini centar ce biti ili je bila ta rasprava 
- PipiDugaDevetka
#99 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ima vremena jer od 14. septembra teče rok od 60 dana....Dr.Mr.Fr. wrote:Ja isto nisam vidio da opcini centar ce biti ili je bila ta rasprava![]()
- rimac
#100 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ovo je toliko važno da je ministarstvo preko upravitelja trebala u svaki ulaz poslati obavijest o javnim raspravama i načinu kako se može sugerirati poboljšanje zakona.PipiDugaDevetka wrote:Ima vremena jer od 14. septembra teče rok od 60 dana....Dr.Mr.Fr. wrote:Ja isto nisam vidio da opcini centar ce biti ili je bila ta rasprava![]()