Kongres Bošnjaka svijeta

tbv

#76 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by tbv »

rodjohoho wrote:...Nadam se da ce taj Kongres preporuciti da se napravi neki Bosnjacki Internacionalni Fond, gdje bi svako mogao donirati nekoliko $$$. Tako da se olaksa povratak protjeranih Bosnjaka.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bas me ono nasmija, ev vilica mi se ukocila... kao prvo, oni ne zastupaju povratak prognanih i izbjeglih vec njihov opstanak van BiH pod jednim monopolom koji bi kao imao i podrsku matice, ili kako oni to kazu u svojoj dekleraciji;
...stvaranja uslova za konstruktivnu saradnju matice i dijaspore.
odnosno jacanje trzista van BiH na kojem su glavni potrosaci izbjegli i prognani...

kao drugo, za povratak prognanih i izbjeglih nije toliko bitna novcana pomoc (jer ona postoji i sa njom se manipulise zadnjih 16 godina) koliko politicka volja u BiH, koj bi morala da se kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice;

A - poveze sa tim ljudima i napravi bazu kontakt podataka tih osoba,
B - da se sprovede upitnik medju tom populacijom sa par pitanja;
  • 1-sta je glavna prepreka vaseg nepovratka
    2-da li ste spremni da se vratite u BiH ako bi to bilo grupno i organizovano
C - da se po zakljuchcima tog upitnika napravi plan i program povratka koji bi na razini BiH bio zakonski prihvacen i sproveden
....

sve ostalo je samo hapanje i prodaje magle u tackama
popajic

#77 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by popajic »

Komrad wrote: Alija nije stvaratelj bosnjastva
Te 93- e je on imao dirigentsku palicu po pitanju ko "smo" , sta "smo" i pod kojim se imenom treba"mo" voditi .
ljubav_aha

#78 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

amrica wrote:
ljubav_aha wrote:
race-ul-ulema wrote:Svi smo mi Bosanci. Bosanci Bosnjaci, Bosanci Srbi i Bosanci Hrvati.
pisi u svoje ime,ja nisam Bosanka Bosnjakinja :D to je alijina definicija bosnajstva :D

:thumbup:

ima jos par stvaratelja 'bosnjastva" pored alije :roll:
naravno :)
rogoz

#79 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by rogoz »

amrica wrote:
Komrad wrote:
amrica wrote:

:thumbup:

ima jos par stvaratelja 'bosnjastva" pored alije :roll:
Alija nije stvaratelj bosnjastva

Hhhmmm

Ovog danasnjeg pojma Bosnjak, onako kako se shvata i prihvata, jeste. Zato sam i stavila " ".
Da vam kazem,ja sam vatreni Alijin borac,pa crknite... :oops: :dance:
p.s
Alija je kriv sigurno i zato sto se po vazda napucavamo po forumu... :oops: :dance:
Nele9

#80 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Nele9 »

nellington wrote:
ljubav_aha wrote:
race-ul-ulema wrote:
Mogu li te pitati, ovo me stvarno interesuje, da li su svi "Bosanci Bosanci" djeca iz mjesovitih brakova? Ja ih poznajem nekolicinu i jasno mi je da ti ljudi i nisu mogli drukcije da se izjasne pa sa simpatijama gledam na njih.
Nisu! Znam jednog koji je as Bosniak as one can be, ali se izjašnjava kao Bosanac Bosanac. Državotvorni element par excellence!
Razredjivač nacionalnog korpusa, h.bo mater svo-ju. :lol:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#81 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Dado dijasporitus »

I jedni i drugi i treci su "trala baba lan da joj prodje dan". U 10-ak godina sto postoje nisu uradili apsolutno nista, niti jedan program, niti jedan rezultat, nula, krompir. Sve sto rade je obecavaju kojekave ciljeve i programe i tvrde da su glavni u Bosnjaka u Americi. Iskreno receno nevjerujem ni da su zvanicno registrovani u SAD-u jer po onome kako se definisu i na cemu pricaju da rade tesko da bi mogli dobiti NGO status kod Uncle Sam-a.

Inace doticni predsjednik KBS Dzemo Hot zivi 10 ili 15 godina u New York-u od cega dana nije radio niti za jednu firmu ali ipak ima kucu u New York-u (cini mi se u Forest Hills-u) i dva bjesna auta. Pa se vi skontajte o cemu se radi.
luckylaka

#82 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by luckylaka »

Dado dijasporitus wrote:I jedni i drugi i treci su "trala baba lan da joj prodje dan". U 10-ak godina sto postoje nisu uradili apsolutno nista, niti jedan program, niti jedan rezultat, nula, krompir. Sve sto rade je obecavaju kojekave ciljeve i programe i tvrde da su glavni u Bosnjaka u Americi. Iskreno receno nevjerujem ni da su zvanicno registrovani u SAD-u jer po onome kako se definisu i na cemu pricaju da rade tesko da bi mogli dobiti NGO status kod Uncle Sam-a.

Inace doticni predsjednik KBS Dzemo Hot zivi 10 ili 15 godina u New York-u od cega dana nije radio niti za jednu firmu ali ipak ima kucu u New York-u (cini mi se u Forest Hills-u) i dva bjesna auta. Pa se vi skontajte o cemu se radi.
A odakle je Dzemo i ne imo :-) a do godine ce da imaju i ostali jer ne boj se ne rade oni dzaba.Kakva bolan Bosna i Bosnjastvo,fotelje su u pitanju ministri,konzuli,ambasadori.Ovdje znam jednog koji se usadjuje na glavu da klepi kakvu funkciju o drzavnom trosku a donio kazu $ milion al malo mu jebi ga.E kad se taj ,,patriota,,uvali u fotelju jadna li nam majka.ako BiH pasos ne bude $ 1000 bog me ne ubio.A u KBSA 2000 bio u KBSA pa ga rasturio ,rasturice i ovaj.Rasturi za sto se uhvati.
zonbirile

#83 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by zonbirile »

......
Last edited by zonbirile on 19/07/2011 08:05, edited 1 time in total.
Penicilin

#84 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Penicilin »

Bilo koja dijaspora je rijetko ta koja je u stanju razumjeti politička dešavanja u domovini i dati joj konstruktivan doprinos jer svaka politika je suviše kompleksna i zahtjeva direktno prisustvo. Posmatranje sa svake distance uvijek stvara distorzije pogrešnog razumjevanja pod uticajem političkih odnosa i dešavanja u nekoj drugoj zemlji. Zato su dijasporci ne rjetko izuzetno emocionalni i agresivni u kritikma i predlaganju političkih rješenja koja često nemaju objektivnu podlogu. Dijaspora je redovno također desno nastrojena i sklonija nacionalizmu. Bošnjačka dijaskora je u svemu ovome tipičan primjer. Razjedinjenost i međusobno rivalstvo različitih grupa i organizacija također je tipična i razumljiva pojava. Međutim dijaspora je naročito bitan ekonomski faktor i to kroz slanje novca članovima porodice te kroz investiranje onih koji se odluče na povratak. U svakom slučaju mi ne smijemo zanemarivati našu dijasporu ali treba također imati i objektivna očekivanja. Jevreji su živjeli bez domovine više od 2000 godina i svako poređenje sa njhovom dijasporom je potpuno nerealno.
Dado dijasporitus

#85 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Penicilin wrote:Bilo koja dijaspora je rijetko ta koja je u stanju razumjeti politička dešavanja u domovini i dati joj konstruktivan doprinos jer svaka politika je suviše kompleksna i zahtjeva direktno prisustvo. Posmatranje sa svake distance uvijek stvara distorzije pogrešnog razumjevanja pod uticajem političkih odnosa i dešavanja u nekoj drugoj zemlji. Zato su dijasporci ne rjetko izuzetno emocionalni i agresivni u kritikma i predlaganju političkih rješenja koja često nemaju objektivnu podlogu. Dijaspora je redovno također desno nastrojena i sklonija nacionalizmu. Bošnjačka dijaskora je u svemu ovome tipičan primjer. Razjedinjenost i međusobno rivalstvo različitih grupa i organizacija također je tipična i razumljiva pojava. Međutim dijaspora je naročito bitan ekonomski faktor i to kroz slanje novca članovima porodice te kroz investiranje onih koji se odluče na povratak. U svakom slučaju mi ne smijemo zanemarivati našu dijasporu ali treba također imati i objektivna očekivanja. Jevreji su živjeli bez domovine više od 2000 godina i svako poređenje sa njhovom dijasporom je potpuno nerealno.

Teorija o radikalnijoj dijaspori ti je jedno 10-ak godina zastarjela iako nije u potpunosti netacna. Tacna je bila prije 10-ak godina kad nije postojao sistem komunikacija koji danas postoji a koji znatno utice na odnos dijaspore prema matici. Tj. najradikalniji elementi dijaspore su upravo oni koji najmanje znaju da barataju sa informatickom tehnologijom. Dalje svakodnevna sadaka koju dijaspora salje u BiH je zapravo negativna i medvjedja usluga lokalnom stanovnistvu u BiH tj ta pomoc deradikalizuje lokalno stanovnistvo jer da nema tih para mislim da bi u ovoj zemlji davno izbila socijalna revolucija.

Medjutim KBSA (sa ili bez brojki i slova :D ) zapravo nema nikakve realne veze sa prosjecnom dijasporom. Njihov sastav se gotovo uopste ne poklapa sa prosjecnim BiH gradjanima u Sjevernoj Americi niti po edukaciji niti po drustvenom statusu. Politika KBSA i KBSA brojke i slova lezi negdje izmedju interesa Islamske zajednice, Albanske mafije i Plavogusinjskog folklora.
zonbirile

#86 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by zonbirile »

Penicilin wrote:Bilo koja dijaspora je rijetko ta koja je u stanju razumjeti politička dešavanja u domovini i dati joj konstruktivan doprinos jer svaka politika je suviše kompleksna i zahtjeva direktno prisustvo. Posmatranje sa svake distance uvijek stvara distorzije pogrešnog razumjevanja pod uticajem političkih odnosa i dešavanja u nekoj drugoj zemlji. Zato su dijasporci ne rjetko izuzetno emocionalni i agresivni u kritikma i predlaganju političkih rješenja koja često nemaju objektivnu podlogu. Dijaspora je redovno također desno nastrojena i sklonija nacionalizmu. Bošnjačka dijaskora je u svemu ovome tipičan primjer. Razjedinjenost i međusobno rivalstvo različitih grupa i organizacija također je tipična i razumljiva pojava. Međutim dijaspora je naročito bitan ekonomski faktor i to kroz slanje novca članovima porodice te kroz investiranje onih koji se odluče na povratak. U svakom slučaju mi ne smijemo zanemarivati našu dijasporu ali treba također imati i objektivna očekivanja. Jevreji su živjeli bez domovine više od 2000 godina i svako poređenje sa njhovom dijasporom je potpuno nerealno.
------------------------------
joj nemoj o Jevrejima,hljeba ti.
ljubav_aha

#87 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

:lol: :-) :D prvi put cujem da je svim jevrejima jedina domovina izrael :D imam kolegu I sarajeva Jevrej,osjecam se BiH gradjanom,a ne izraelcem ili kao Jevrej bez domovine ;-) :-D
Ko to tamo peva

#88 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Ko to tamo peva »

ljubav_aha wrote: :lol: :-) :D prvi put cujem da je svim jevrejima jedina domovina izrael :D imam kolegu I sarajeva Jevrej,osjecam se BiH gradjanom,a ne izraelcem ili kao Jevrej bez domovine ;-) :-D
On je sigurno ortodoksni Jevrej,oni ne priznaju Izrael kao drzavu.
ljubav_aha

#89 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

Ko to tamo peva wrote:
ljubav_aha wrote: :lol: :-) :D prvi put cujem da je svim jevrejima jedina domovina izrael :D imam kolegu I sarajeva Jevrej,osjecam se BiH gradjanom,a ne izraelcem ili kao Jevrej bez domovine ;-) :-D
On je sigurno ortodoksni Jevrej,oni ne priznaju Izrael kao drzavu.
eh,pa nije jedini jevrej,ima amerikanaca jevreja koje uospte ne iznteresuje israel :D

nije jedeni jevrej koji nije skoncentrisan na izrael ,isto kao sto nisu svi muslimani iz BiH bosnjaci ,vec Bosanci :-D
zonbirile

#90 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by zonbirile »

Izrael,država-domovina,je bilo sredstvo i cilj cionista 19 vijeka.U osnovi svega je vještački građena ideologija,trans,kojim se ostvarivali želje i ciljevi moćnika.Sem toga upitno je za svakoga ko olako priziva Jevreje u paraleli sa bošnjacima i iseljavanjem i sl.,razjasniti sebi,otkud toliki Jevreji u Evropi,a šačica u Palestini.Kako to da narod koji ima pisanu istoriju 5000g i 5 knjiga i temelje monoteizma,a jedna je Exodus,sinonim i danas za preseljenje,nema ništa o "dolasku",exodusu Jevreja u Evropu.Pa naravno da nema,jer exodusa nije ni bilo,ne na način kako ga forumaši zamišljaju.Na žalost WW II i Holokaust je na bizaran način potvrdio poznate istorijske činjenice,svjesno prešućivane.
Podbjel

#91 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Podbjel »

Zaprepascuje me ovakva smionost da neko se usudi, da mu uopste na pamet padne Kongres Bosnjaka svijeta.
A ovaj u Americi Kongres Bosnjaka isce jos i pare.
Allaha mi Dragog, nesto sa mnom nije u redu, moracu hecimu.
Ne znam vise zivjeti.
Ko to tamo peva

#92 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

ljubav_aha wrote: eh,pa nije jedini jevrej,ima amerikanaca jevreja koje uospte ne iznteresuje israel :D

nije jedeni jevrej koji nije skoncentrisan na izrael ,isto kao sto nisu svi muslimani iz BiH bosnjaci ,vec Bosanci :-D
Tesko da ima,imaju jevreji jake programe tako da je tesko da se neko izjasni Amerikancem a ne Jevrejem.
Jevreji inace u New Yorku cine 10% stanovnistva i mogli bi uskoro postati vecina u toj drzavi.

Ovo za muslimane u BiH.
Muslimani u BiH svojim izjasnjavanjem Bosancima su zapravo pomogli onim politicarima kojima njamanje zele.
Ko to tamo peva

#93 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Podbjel wrote:Zaprepascuje me ovakva smionost da neko se usudi, da mu uopste na pamet padne Kongres Bosnjaka svijeta.
A ovaj u Americi Kongres Bosnjaka isce jos i pare.
Allaha mi Dragog, nesto sa mnom nije u redu, moracu hecimu.
Ne znam vise zivjeti.
Jevreji su osnovali kongres kako bi ostvarili neke velike ciljeve kao sto je stvaranje drzave Izrael i kongres im je bio uspjesan.
Sta ce nama kongres?
zonbirile

#94 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by zonbirile »

ti opet kompariraš jevreje i njihov kongres,dodušei Barcelona i Sarajevo igraju fudbal,ista pravila,takmičenja...
Podbjel

#95 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Podbjel »

to kao mi raseljeni pa nam treba kao Kongres.
zonbirile

#96 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by zonbirile »

meni najveći fol,eufeminizam,te dijasporci,te raseljeni,ima li dezertera.Pa jebem mu miša,zemlja u ratnom stanju,znam,razumijem otišlo se,ali smjestilaq se familija na socijalu koje kuda,ali niko se ne vrati,da brani,da osveti svoje.Imam je kod sebe tih iz minhenske viteške,glavno im nije se moglo doći.Kako nije kada ja i otišao i vratio se do Splita,kroz tunel,a vala ne bih im zamjerio da su ostali u Krajini,jal Zenici-otamo svaki dan išao autobus do Njemačke.E sada ciče otamo daleko,jebote,a padale linije,radi istih. :x
tbv

#97 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by tbv »

zonbirile wrote:meni najveći fol,eufeminizam,te dijasporci,te raseljeni,ima li dezertera.Pa jebem mu miša,zemlja u ratnom stanju,znam,razumijem otišlo se,ali smjestilaq se familija na socijalu koje kuda,ali niko se ne vrati,da brani,da osveti svoje.Imam je kod sebe tih iz minhenske viteške,glavno im nije se moglo doći.Kako nije kada ja i otišao i vratio se do Splita,kroz tunel,a vala ne bih im zamjerio da su ostali u Krajini,jal Zenici-otamo svaki dan išao autobus do Njemačke.E sada ciče otamo daleko,jebote,a padale linije,radi istih. :x
ma ebemu misha ima nas i koji smo se vratili, pa 1996 umjesto da familiju vratimo u BiH, mi se odlucimo da se vratimo u dijasporu, jer nam Aljo predo i prekrstio djedovinu u srpsku zemlju... svaka akcija ima svoju reakciju...
Dado dijasporitus

#98 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

zonbirile wrote:meni najveći fol,eufeminizam,te dijasporci,te raseljeni,ima li dezertera.Pa jebem mu miša,zemlja u ratnom stanju,znam,razumijem otišlo se,ali smjestilaq se familija na socijalu koje kuda,ali niko se ne vrati,da brani,da osveti svoje.Imam je kod sebe tih iz minhenske viteške,glavno im nije se moglo doći.Kako nije kada ja i otišao i vratio se do Splita,kroz tunel,a vala ne bih im zamjerio da su ostali u Krajini,jal Zenici-otamo svaki dan išao autobus do Njemačke.E sada ciče otamo daleko,jebote,a padale linije,radi istih. :x

Ima dezertera. Ima i ratnih zlocinaca sa svih strana sto se sakrili u kojekakvim stranim jazbinama. Ali ima i onih sto su dug drzavi platili u Manjaci, Omarskoj, Trnopolju i slicnim ratnim "izletistima". Nek su izvukli i zivu glavu, a pametnima je to bilo dosta pa su digli sidro.

Ima nas svakakvih a ovi sto cice kroz kojekakve Kongrese, to je vise radi folklora. Njhova fora je kako se uhljebiti u kakvu ministarsku poziciju u domovini ili cak sta vise otvoriti ministarsvo za dijasporu pa da mogu da vedre i oblace kako im se digne.

Kakve osvete i bakraci. Kome je jos do ratovanja.
Komrad

#99 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Komrad »

PipiDugaDevetka wrote:ImageImage
Ko je ko, odnosno, ko je koga u Bošnjaka?

p.s.
Ovaj razdor mi miriše na djelovanje tajnih službi.
meni vise na jos jedan primjer bosnjackog nejednistva.. kakve ba tajne sluzbe
tbv

#100 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by tbv »

Komrad wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ovaj razdor mi miriše na djelovanje tajnih službi.
meni vise na jos jedan primjer bosnjackog nejednistva.. kakve ba tajne sluzbe
opisao sam u prijasnjim postovima o cemu se radi, - INTERE$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Post Reply