Developeri i Programeri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Motokultivator

#76 Re: Developeri i Programeri

Post by Motokultivator »

Vidio ovu temu prije neki dan i konto napisat sta znam radit i u cem sve radim. Al' prema postojecem stanju reci cete da sam izmislio barem 60%, tako da mi se ne da ni zapocitanjt pisat.

A obzirom da me @atko zna i privatno, on bi mogo potvrdit, al onda bismo obojica morali da se branimo, tako da fakat, ono ne da mi se. U svakom slucaju puno, mlogo toga :)
dr.Gonzo

#77 Re: Developeri i Programeri

Post by dr.Gonzo »

Postoji razlika izmedju "znati", i "snalaziti se".
Ja sam se snalazio i nesto piskarao na 10+ razlicitih programskih okruzenja, i jezicima sa razlicitim paradigmama programiranja. Al skroz sam komotan samo na jednoj platformi, koju vec par godina koristim i za to dobijam platu.
false

#78 Re: Developeri i Programeri

Post by false »

Motokultivator wrote:Vidio ovu temu prije neki dan i konto napisat sta znam radit i u cem sve radim. Al' prema postojecem stanju reci cete da sam izmislio barem 60%, tako da mi se ne da ni zapocitanjt pisat.

A obzirom da me @atko zna i privatno, on bi mogo potvrdit, al onda bismo obojica morali da se branimo, tako da fakat, ono ne da mi se. U svakom slucaju puno, mlogo toga :)

reci im reci im, nabroji sve sto znas, neka vide koliko oni ne znaju sta ima veze?

Ako bude tako kao sto si napisao onda i ti ulazis u konkurenciju sa @boykom.
Doduse covjek za sada jedini ima argument (link), sta cekate gdje su te aplikacije?

:arrow: Next please

:lol:
3dom

#79 Re: Developeri i Programeri

Post by 3dom »

Svakom programeru koji je savladao klasicno programiranje u C-u ili PHP-u, nije mu tesko programirati u drugim programskim jezicima koji imaju slicnu strukturu i sintaksu koda. Jedino im Java programiranje predstavlja problem jer je objektno orijentisano programiranje.

Inace sam web graficki dizajner, pisanje koda u css i html-u ne mogu nazvati programiranjem jer jedan je jezik stila a drugi struktuiranja sadrzaja i oba jezika su medjuovisna kada formiramo izgled jednog sajta. Po potrebi koristim jQuery, php i mysql sam prosao, ali nikada nisam htio da se usavrsavam u tome pravcu.

Radim sa par ETF-ovaca u timu, samouki sam majstor, dok su oni skolovani i vrijedni momci i doista znaju da rade svoj posao. Posto se iskljucivo bavimo razvoje web aplikacija i softwera, te razvojem flash igara, svako ima uzu specijalnost kojom se bavi i u kojoj se profilirao.
int21

#80 Re: Developeri i Programeri

Post by int21 »

3dom wrote:Svakom programeru koji je savladao klasicno programiranje u C-u ili PHP-u, nije mu tesko programirati u drugim programskim jezicima koji imaju slicnu strukturu i sintaksu koda. Jedino im Java programiranje predstavlja problem jer je objektno orijentisano programiranje.
Klasicno u PHP-u?

Zar je za programiranje bitan jezik? Ili samo razmisljanje.

Radim u Javi 3 godine...ucio se na pascalu a vecinu svog zivota programiram u c++.....

i nidje veze.....bitno je kako kontas ne u cemu radis....
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#81 Re: Developeri i Programeri

Post by davorf »

int21 wrote:
3dom wrote:Svakom programeru koji je savladao klasicno programiranje u C-u ili PHP-u, nije mu tesko programirati u drugim programskim jezicima koji imaju slicnu strukturu i sintaksu koda. Jedino im Java programiranje predstavlja problem jer je objektno orijentisano programiranje.
Klasicno u PHP-u?

Radim u Javi 3 godine...ucio se na pascalu a vecinu svog zivota programiram u c++.....

Upravo o tome se i radi. Logika je bitna, sintaksa se savlada kroz upotrebu :roll:
boyka

#82 Re: Developeri i Programeri

Post by boyka »

davorf wrote:
int21 wrote:
Klasicno u PHP-u?

Upravo o tome se i radi. Logika je bitna, sintaksa se savlada kroz upotrebu :roll:
Develop with Logic.
int21

#83 Re: Developeri i Programeri

Post by int21 »

Radis u devlogic-u?

:D :D
eluna

#84 Re: Developeri i Programeri

Post by eluna »

int21 wrote:
Klasicno u PHP-u?

:thumbup: :thumbup: upravo tako ...... sintaksu može naučiti i papagaj, ali neće znati logički povezati ništa od svega što treba...... zato na zapadu i jesu razdvojene pozicije analitičara, projektanta i fizičkog pisanja koda, gdje je ovo zadnje najniža, tzv. tehnička funkcija
3dom

#85 Re: Developeri i Programeri

Post by 3dom »

int21 wrote:
Klasicno u PHP-u?

pa dobro tebi kao iskusnom programeru se sve svodi na isto, nekome ko nije tako jak programer logika u javi i nije bas jaca strana jer se klase podklase vezu za objekat sto je ipak razlicito od semantike u klasicnom programiranju
atko

#86 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

eluna wrote: slažem se ja atko, ali ne znam kako će reagovati moderatori :)
Pa moderatori foruma koji je u vlasnistvu iste firme kao i reklamirani site NECE reagovati :D :D :D
dr.Gonzo wrote:Postoji razlika izmedju "znati", i "snalaziti se".
"znati i snalaziti se" nije isto ali "znati se znalaziti jako dobro" je dobro :D

Meni je apsolutno svejedno u cemu se i o cemu se radi ... trebam jedan vikend da udjem u domenu onog sto programiram i jedan vikend u sintaksu onog cime programiram ... kljucna rijec je dakle biti INZENJER ;)
Motokultivator wrote:Vidio ovu temu prije neki dan i konto napisat sta znam radit i u cem sve radim. Al' prema postojecem stanju reci cete da sam izmislio barem 60%, tako da mi se ne da ni zapocitanjt pisat.

:D ... ja sam aprokimativno nabrojo samo zadnje jezike/tehnologije u proteklih godinu dana kojim zaradjujem platu ... iz istih razloga :D ... al de nabroj ih za raju majke ti :D
Moš' ti to M! wrote: jel ti to mrsko da izmisljas?
A tebi bi trebalo 7 dana da naucis samo listu onoga sto covjek razvaljuje ;) :D
I nema to veze ko sve prodje korz ETF ... ali moci i djevojke koje su developerski materijal poslije ETF su giganti ;) ;) stara skola inzenjerluka ;) kao i sa FIT-a ili SSST-a ... mozemo za njih reci da su sminkeri da je faks lagan ... sto 80% studenata i potvrdjuje ... ali ili jesi ili nisi ... e oni koji JESU nema veze s kojeg su faxa ili da li su uopste sa nekog faxa.... npr ja sam sa masinskog faxa kao i kolega motokultivator ;) ... i recimo u mojoj kompaniji generalni je masinac, nekoliko kljucnih nosioca kljcnih vertikala biznisa masinici :D ... pa ti vidi jel ima logike ocjenjiavt kakav je ko prema faxu :lol:
int21

#87 Re: Developeri i Programeri

Post by int21 »

Zavisi kako se gleda na stvari.

Mi smo od nove godine poceli da radimo po agile metodologiji. Nema vise preseravanja, analiticara, desginera, arhitekata.......ima ali na ako visokom nivou. Sve ostalo je ma najnizim ljudima koji rade haman sve.....od analiza i designa do nakucavanja koda. Prilicno je dobro jer se ne gubi vrijeme kad treba nesto izmjeniti, jer nema dugog procesa promjene.

Waterflow metodologija je spora kod velikih projekata je se gubi vrijene na razna komuniciranja, preseravanja i to....

Mada i agile ima svoje nedostatke jer zahtjeva jako sirok spekrat znanja kod developera......
Mr. Brightside

#88 Re: Developeri i Programeri

Post by Mr. Brightside »

:roll:
atko

#89 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

Moš' ti to M! wrote: eki masinca?
imas li progtam 'jufka developing'?
A ti si ? Sa kojeg faxa ? Ili sa kojim radnim iskustvom ?

Osim trolanja teme imas li ista pametno da kazes ????
atko

#90 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

int21 wrote: Waterflow metodologija je spora kod velikih projekata je se gubi vrijene na razna komuniciranja, preseravanja i to....

Mada i agile ima svoje nedostatke jer zahtjeva jako sirok spekrat znanja kod developera......
Jednom recenicom dinamcki pristup u realno mvremnu ;)

Nije isto raditi na projektu gdje se sve zavrsi za 2 mjeseca i na projektu gdje izmedju 2 release-a prodje 2 godine
Nije isto raditi prije ili poslije krize
Nije isto raditi za malog il iza velikog customera
itd itd ...

dinamika je ljepota ovog posla :D :wink:
Motokultivator

#91 Re: Developeri i Programeri

Post by Motokultivator »

Kad je @boyka otvorio temu, ja sam mislio da ce ona biti nesto u smislu, ono da vidimo sta u Bosni ima. More l se mozda kakav forumski biznis napraviti, nekom pomoci, da se zna kome se obratiti. A ono se poslije drugog treceg posta pretvorilo u nasa ljubavnica je bolja od Suljine :-) Zbog toga i onaj moj prvi post na ovoj temi takav.

Kriza smo. Sto reko ovaj jedan, kod programera zna cesto biti programiranje u nekom jeziku ko religija. C-ovci ne vole C++, a na JAVA programere im se povraca i obrnuto i tako ukrug. Al et valjda zbog toga sto smo od krvi i mesa, mada bi ja vise volio da smo insani.

A sto se tice poznavanja. Garantujem da onaj ko zna C/C++ (i jedno i drugo, zbog OOP) zna programirati u bilo cemu. Tesko je ljudima koji pocnu sa necim drugim prebacivat se sa jezika na jezik, a ovo prebacivanje na nasem trzistu je tako cesto da je to za ne povjerovat.
atko

#92 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

Static-X wrote:aaaah nevjerovatno, neko se buni zbog moje dvije rijeci :D a vidim nastavak teme samo se popravio :roll: :-)
Pa temu cemo mi dovest u red ovo je tek beta tema :lol: :D ... samo sam iskoristio tvoju frazu ... nije tebi upuceno nista direktno ;) ne se ljutis ;)

@MotokultivatorE mudro zboris, al znas nas ...
Static-X

#93 Re: Developeri i Programeri

Post by Static-X »

Drzim fige :D

A evo meni bar interesantan clanak doduse na eng uvezi porcesa kroz koji bi prosli dabi bili programeri :-D

The Seven Stages of the Programmer

Stage 1 – Awestruck

The programmer become aware that programmers exist. He is not entirely sure what they do, but he know it involves typing things in, and possibly moving a mouse. Somehow there are “programs”, or perhaps “code”, he is not sure. Regardless, for our stage 1 programmer, people who actually do these things seem like gods, omniscient in their mastery of impenetrable yet valuable and (finally) socially acceptable skills. While the nascent programmer feels some longing to achieve this mastery, it is as if he were longing to bend forks with the power of his mind – he’s seen it done, yet secretly believes it to be magic, inaccessible to mortals.

Stage 2 – Fumbling

The programmer writes his first program. In the olden days this would have been of the 10 print “hello”, 20 goto 10 variety, but in more modern times the possible starting points are varied. Perhaps Unreal Script, perhaps Dark Basic, perhaps JavaScript, perhaps even some master may initiate them directly into the dark arts of C++. How many roads may a programmer take? 101010.

Stage 3 – Discovery

A whole new world has opened up. Syntax becomes an enchanted garden, each new keyword hold mystery and delight. Wave of pleasure accompany the discovery of new powers like arrays, and subroutines. A whole new reality seems close at hand. The programmer seeks out others of his kind on the internet, discoveries are shared and wonders are related.

Stage 4 – Delusional

Intoxicated by his new power, suddenly the world is an oyster belonging our programmer. With the gradual appreciation of the power of programming, and the realization that code underpins everything, our programmer will feel limitless in power. All tasks see manageable and anything can be programed, for our programmer is now armed with the hammer of limited coding skills, and all problems look like the nail of N-Queens.

Stage 5 – Methodological

After perhaps years of delusion, some tragedy will befall our programmer. Perhaps he will get a job, and the skills he thought wondrous will prove to be of little worth. Or perhaps some personal project, such as a game engine, will be transformed by much sweat into a blob of worthless code, undeniably incorrect despite his seemingly god-like powers. Faced with this reality, one of three things happens: the programmer may give up in despair, they may lapse back into delusion, or finally they will discover “methodology”, and avidly begin to read books on this, and begin to “program” in UML. This stage is perilous, as the methodological world is similar to the mythological world, replete with Sirens, succubi, heroes and monsters.

Stage 6 – Pragmatic

More pain shall be endured. For, as the programmer will discover, there is no silver bullet. It’s complicated, and he’s beginning to realize this. An awareness emerges that the important things are getting the job done on time to a sufficient level of quality. He can now estimate projects reasonably well, not because of any methodology, but because he’s generally done something similar before. He’s got a lot of tools in his belt, and is suspicious of anything new. He may become curmudgeonly and bitter.

Stage 7 – Transcendent

The programmer finally becomes self aware. He now grasps how complicated it is, and recognizes the dimensions of the problem space. He realizes the bounds of his knowledge and experience. He is also fully aware of what efforts would be required to extend those bounds. He’s still suspicious of the new, but can now accommodate those new things into his arsenal. The programmer is at peace with himself, embracing the chaos of development as something as elemental and unchangeable as the weather. Canute cannot stop the tides, and not even the transcendent programmer can ship without bugs.

While all programmers may pass through the seven stages, not all will make it to transcendence. Many will become stuck at a lower stage, and either abandon their quest, or settle wherever they find themselves, churning away at what they know.

Not all programmers take the same path, and not all aspects of the programmer will proceed at the same rate, or even direction. With this unfortunate vagueness comes the observation that you can only recognize a stage when you are two stages above that stage. Thus, the transcendent programmer will never truly know he is transcendent (although he will suspect it) and must always be in doubt as to the pragmatism of his solutions, and the pragmatic programmer will be forever conflicted regarding his usage of methodology.
int21

#94 Re: Developeri i Programeri

Post by int21 »

Gdje ode ona nula. Ili je bio null? Ili undefined? Haha

Nego, ako nece niko evo ja cu malo poceti da se qrcim:

Java + HBAse + Hadoop na 64 serverska noda......milijarde rekorda :D

P.S.

Boyka, sto obrisa pp poruku? :)
int21

#95 Re: Developeri i Programeri

Post by int21 »

Cuj pp poruku...mozak.... :D
madtv

#96 Re: Developeri i Programeri

Post by madtv »

da se i ja tuspasim:
C, C++, C#, SQL, ASP.NET, HTML, CSS, batch, (power)shell, ActionScript...
sad lagano ide ucenje Jave :)
haro2x

#97 Re: Developeri i Programeri

Post by haro2x »

A pikaju li se Python, C# i Java? :P
I ucim C++
Eto nakanicu se da uploadujem svog 2d platformera radjenog u py preko raspusta.(naravno samo pyc ne dam source :-) )
Pozz.

Code: Select all

TROL *trol = NULL;
atko

#98 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

haro2x wrote:A pikaju li se Python, C# i Java? :P
I ucim C++
Eto nakanicu se da uploadujem svog 2d platformera radjenog u py preko raspusta.(naravno samo pyc ne dam source :-) )
Pozz.

Code: Select all

TROL *trol = NULL;
E sto ces se ti namuciti na c++ poslije jave ... sve ce ti izgledati naizvrat i nelogicno :D

Kad zagusti na c++ tuDEK smo pa priupitaj ;)
haro2x

#99 Re: Developeri i Programeri

Post by haro2x »

Vise sam se mucio kad sam pokusao sa Pythona da predjem na c++. Pa sam onda ucio Javu, a posto znam C# relativno dobro nije mi problem veliki bio. Imam ja vremena jos dosta da savladam C++ valjda cu uspjeti.
Naravno da cu pitati, hvala :D .
Nego da te pitam jesi li vako ikad detaljnije pogledao Python? Meni je on bio nekako dosta lagan u odnosu na Javu/C#.
Last edited by haro2x on 23/07/2011 00:27, edited 1 time in total.
int21

#100 Re: Developeri i Programeri

Post by int21 »

Evo moje misljenje o programskim jezicima pa nek ga neko i prekompajlira ili debugira:

1. C/C++ top topova, apsolutno genericki jezici za sve i svasta, tezak naravno
2. Java/ C# / Objective ovaj ili onaj.... Stvoreni za Rapid App Dev......dosta osakaceni nekim stvarima za razliku od jezika iz prve grupe, ali i obogaceni necim drugim (primjer je refleksija u Javi ili sharpu.....jako jako jako dobra stvar)
3. Ostali jezici ili skriptni jezici specijalne namjene....

Ja smatram da ne treba porediti jezike jer spadaju u razlicite paradigme a samim tim i namjenu. Suma jezika je nastala iz potrebe da se za odredjene probleme nadje jednostavan jezik za rjesavanje problema.

Recimo, danas je ludost praviti WEB stranice u C++ (moze se naravno :D ) jer postoje za to drugi jezici ili platforme, ili jos ludje uzeti javu i praviti 3D FPS igre (moze i to, jMonkey engine, jako dobra platforma).

To je moje skromno misljenje.

P.S.
Unmalo zaboravih asembler. To danas sluzi za dvije stvari: pisanje dijelova drivera i OSa i za izivljavanje frikova (4k ili 16k demo-i :) )
Post Reply