Uh, ova ti je dobra, mnogo dobra, surovo istinita !!!jefferson wrote:Nemoj porediti Indiju sa BiH! Indija je ozbiljna zemlja!!!!
Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Moderator: anex
- drndalo
#76 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
- madner
#77 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Bio je jednom jedan pokret koji je od bivsih kmetova i seljaka napravio zemlju koja je izvozila ozbiljne stvari, sastavljala avione od tih ruda i tako to. Ali posto je Boro do Beograda stigao iz okoline Nisa nije imao viziju kako dalje, pa je posteno sve zajebao. Boro je najebao, mi smo najebali jer nismo htjeli ici kroz te institucije da bude Meho iz Kladnja glavni, tako da je sasvim ok da sada kopamo ugalj.DinoZe wrote:@Toto, znaci ostajemo hamali kao i dosada. Samo sto ce nam sada umjesto Bore iz Beograda doci Karl-Heinz u skupom odijelu i reci Herr Toto da se ja ne prljam iskopaj mi molim te 100 tona uglja ali po dampinskoj cijeni. Ako neces ti po toj cijeni uredu je, naci cu ja jeftinije, a ti moje masine moras kupiti jer od nas Nijemaca nema niko pametniji u Evropi.
Hajde sta ces tako nam je sudzeno kada ne ucimo skole i ne gledamo sebe. Od uvijek smo jeli hljeb da bi napunili stomake dok su drugi skampama utolili glad.
-
dinimal
#78 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
bach wrote:panzer wrote:Šteta vremena koje si potrošio da to sve napišeš. Mogao si bar "otići na kaficu" ako već nemaš ništa pametnije uraditi nego tražiti negativnosti u svojoj okolini.
Kafu ne pijem, gadi mi se taj napitak. Da mogu rado bih ga zabranio. Od njega je čitava Bosna ko napušena, čitava nacija je na kofeinu. Zbog toga sporo mislimo i zato grebemo po dnu.
A država nam vrvi od pozitivnosti, toliko da niti jedna domaća firma ne predstavlja ništa niti u užem regionu...
- poznanik
#79 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Kada državna vlast, pa i entitetska, bude napravila dugoročnu i kratkoročnu strategiju privrednog razvoja, tada će nestati i inferiornosti jednih, i superiornosti drugih, iako smatram da su ovakve kvalifikacije proizvoljne i nepotrebne, jer se dosadašnji razvoj BiH biznisa zasniva na stihijskom kreiranju poslovnih politika u mikrookruženju i razvoju sopstvenih interesa, izuzev nekoliko svjetskih ulaganja, ali i tada u tuđem interesu.
-
ssmmiilleeyy
#80 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Evo da analiziramo stvari :
Kukamo svi kako nam je lose,i kako ovako onako a kad treba protestvovati onda niko prstom da mrde. Pa jel ?
Dakle krivci smo mi koji ne trazimo promjene,zatim drzava koja ne provodi zakon i koja ne kontrolise itd itd
Postoje Kompanije koje uopste ne placaju Pio MIo i duguju milione i milione KM. Dok Vlasnici kupuju avione vile helikoptere i u tome je jedan od Problema. Mi se kao narod plasimo bogatih ljudi jer znas on ima veze on moze ovako on moze onako i to ti je to sto se tice otpora.
zatim drzava se moze braniti carinskim stopama :
Naime, izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigarete proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15 na 57 %, u BiH s nula na 15, u Makedoniji s 27 na 42, a na Kosovu s nula na 10 %. U TDR-u su izračunali da će zbog ovih promjena kompanija imati 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina. (Izvor Dnevna Stampa)
Znaci da mi ovim gusimo svoju privredu,gubimo zaposlene itd Sve se ovo moze urediti samo ako drzava hoce al ocito je da nekom nije u interesu da svi zivimo normalno
Siguran sam da su vece Carine kad mi izvozimo npr u Srbiju ,HRvatsku nego kad oni nama uvoze
Zato i imamo ovo Rasulo od Drzave
Kukamo svi kako nam je lose,i kako ovako onako a kad treba protestvovati onda niko prstom da mrde. Pa jel ?
Dakle krivci smo mi koji ne trazimo promjene,zatim drzava koja ne provodi zakon i koja ne kontrolise itd itd
Postoje Kompanije koje uopste ne placaju Pio MIo i duguju milione i milione KM. Dok Vlasnici kupuju avione vile helikoptere i u tome je jedan od Problema. Mi se kao narod plasimo bogatih ljudi jer znas on ima veze on moze ovako on moze onako i to ti je to sto se tice otpora.
zatim drzava se moze braniti carinskim stopama :
Naime, izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigarete proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15 na 57 %, u BiH s nula na 15, u Makedoniji s 27 na 42, a na Kosovu s nula na 10 %. U TDR-u su izračunali da će zbog ovih promjena kompanija imati 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina. (Izvor Dnevna Stampa)
Znaci da mi ovim gusimo svoju privredu,gubimo zaposlene itd Sve se ovo moze urediti samo ako drzava hoce al ocito je da nekom nije u interesu da svi zivimo normalno
Siguran sam da su vece Carine kad mi izvozimo npr u Srbiju ,HRvatsku nego kad oni nama uvoze
Zato i imamo ovo Rasulo od Drzave
- drndalo
#81 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Nije istina, carine su iste, tj. nema ih... Ali postoje drugi nacini kocenja "vanjske" konkurencije...
- daxon
#82 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ovo je javni prevoz u toj "ozbiljnoj" zemljidrndalo wrote:Uh, ova ti je dobra, mnogo dobra, surovo istinita !!!jefferson wrote:Nemoj porediti Indiju sa BiH! Indija je ozbiljna zemlja!!!!
Ovo im je školski autobus
Ovo im je gradski saobraćaj
Ovo im je stomatološka ordinacija
pretpostavljam da je riječ o tržnici
Ovo im je djelo elektroprivrede
Izvini, ali najlakše je iz Amerike pametovati šta ne valja u BiH, bez obzira koliko je nekima India ozbiljna država ja ipak biram neozbiljnu BiH
-
jefferson
#83 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
aha, sreca kod nas ima super moderan skolski autobus (nema ga uopste) itd, itd.Najbolje zivjeti u zabludi. Kada kazem da je indija ozbiljna zemlja govorim o nacinu na koji pristupaju problemu.
Najbolje ne izac nigdje i pametovat kako smo najpametniji!
Najbolje ne izac nigdje i pametovat kako smo najpametniji!
-
ssmmiilleeyy
#84 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Izvini Jeff jel ti brat ima Firmu u Bosni ili u Americi ?
I ako ti nije tesko da kazes u kojoj oblasti posluje
Mislim dal je to poljoprivreda,ugostiteljstvo ...
- Penicilin
#85 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Prvo drago mi je konačno pdf ekonomija živnuo i privukao pažnju forumaša. Nadam se da je to znak shvatanja da su političke teme konačno ižvakane i da se možda okrećemo promišljanju o ekonomiji i biznisu. Za početak treba reći da kada bi javnost u BiH razumjela barem 5% ekonomije i biznisa u odnosu na ono što zna o politici da bi ova zemlja bila 100% ekonomski razvijenija. Političari se bave ekonomijom na isti način kako se bave i svakom drugom politikom. Sve se svodi na odnos snaga i interesa. Prema tome što narod manje konta ekonomiju to oni mogu više šupljirati i baviti se sobstvenim interesima ili kako se to stručno zove korupcijom.
Po meni je ovo jedan od ključnih problema ekonomsog razvoja ove zemlje. Zato sam možda tako i reagovao na diskusiju o uvodu u ovu temu. Dakle ukratko ne slažem se nimalo sa tezom da su Bošnjaci ili uopšte BiH inferiorni u pogledu mentaliteta ili poslovnih sposobnosti. Sve je to u pet deka. Jarane, druže, gospodine.. Ako ima love i interesa lako ćemo se svi sporazumjeti i zavoliti. Međutim iz prazne ne puca. Mislim da je poslovna praksa i ekonomski uspjeh prije svega sticaj objektivnih okolnosti a subjektivni dio priče možemo svesti na nesposobnost političara da kreiraju adekvatnije uslove za ekonomsli razvoj što je opet na neki način sticaj objektivnih okolnosti. Međutim oni koji poznaju ekonomiju zemalja u razvoju znaju da su svi problemi kroz koje prolazi BiH potpuno tipični za zemlje u razvojnoj fazi u kojoj se nalazi BiH i u tom kontekstu mislim da nemamo previše razloga za nezadovojstvo progresom koji je BiH napravila u posljednjih 15 godina.
Naravno svačije individualno iskustvo je početak i kraj svega i tu generalizacije i statistike ne znače ništa. Međutim mislim da jalova kritika također nije pozitivna. Ona upravo sužava prostor za objektivu analizu i razumjevanje situacije što samo po sebi usporava napredak. Kao što rekoh ekonomski razvoj je u mnogome naročito u ovom periodu u rukama politike i države. Bez adekvatnog pritiska javnosti koja razumije prioritete besmisleno je očekivati da će vlasti pokrenuti bilo šta u potrebnom pravcu. Ima puno toga što se može treba i mora napraviti ali prije toga potrebno je objektino sagledati gdje se nalazimo trenutno da bi odredili prioritete.
Po meni je ovo jedan od ključnih problema ekonomsog razvoja ove zemlje. Zato sam možda tako i reagovao na diskusiju o uvodu u ovu temu. Dakle ukratko ne slažem se nimalo sa tezom da su Bošnjaci ili uopšte BiH inferiorni u pogledu mentaliteta ili poslovnih sposobnosti. Sve je to u pet deka. Jarane, druže, gospodine.. Ako ima love i interesa lako ćemo se svi sporazumjeti i zavoliti. Međutim iz prazne ne puca. Mislim da je poslovna praksa i ekonomski uspjeh prije svega sticaj objektivnih okolnosti a subjektivni dio priče možemo svesti na nesposobnost političara da kreiraju adekvatnije uslove za ekonomsli razvoj što je opet na neki način sticaj objektivnih okolnosti. Međutim oni koji poznaju ekonomiju zemalja u razvoju znaju da su svi problemi kroz koje prolazi BiH potpuno tipični za zemlje u razvojnoj fazi u kojoj se nalazi BiH i u tom kontekstu mislim da nemamo previše razloga za nezadovojstvo progresom koji je BiH napravila u posljednjih 15 godina.
Naravno svačije individualno iskustvo je početak i kraj svega i tu generalizacije i statistike ne znače ništa. Međutim mislim da jalova kritika također nije pozitivna. Ona upravo sužava prostor za objektivu analizu i razumjevanje situacije što samo po sebi usporava napredak. Kao što rekoh ekonomski razvoj je u mnogome naročito u ovom periodu u rukama politike i države. Bez adekvatnog pritiska javnosti koja razumije prioritete besmisleno je očekivati da će vlasti pokrenuti bilo šta u potrebnom pravcu. Ima puno toga što se može treba i mora napraviti ali prije toga potrebno je objektino sagledati gdje se nalazimo trenutno da bi odredili prioritete.
-
jefferson
#86 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
U BiH, i bavi se proivzodnjom kozmetike te trgovinom iste.ssmmiilleeyy wrote:Izvini Jeff jel ti brat ima Firmu u Bosni ili u Americi ?
Last edited by jefferson on 07/07/2011 03:48, edited 1 time in total.
-
Mitt_Romney
#87 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Penicilin wrote:Prvo drago mi je konačno pdf ekonomija živnuo i privukao pažnju forumaša. Nadam se da je to znak shvatanja da su političke teme konačno ižvakane i da se možda okrećemo promišljanju o ekonomiji i biznisu. Za početak treba reći da kada bi javnost u BiH razumjela barem 5% ekonomije i biznisa u odnosu na ono što zna o politici da bi ova zemlja bila 100% ekonomski razvijenija. Političari se bave ekonomijom na isti način kako se bave i svakom drugom politikom. Sve se svodi na odnos snaga i interesa. Prema tome što narod manje konta ekonomiju to oni mogu više šupljirati i baviti se sobstvenim interesima ili kako se to stručno zove korupcijom.
Polako, nakon 50 godina neodgovornog, neradničkog socijalističkog mentaliteta nije jednostavno promijeniti stvari preko noći. Nije slučajno da su oni koji su vrijeme bivše Juge proveli kao gastarbajteri u Njemačkoj danas najsosobniji i najposlovniji ljudi u BiH. Građani će se morati trznuti, prihvatiti zapadni kapitalistički način razmišljanja i dovesti u red poslovnu situaciju u BiH. Morat će u suprotnom biti potpuno pometeni od konkurencije, a poznato je da Bosanac najbolje rezultate postiže kad nema nikakve šanse, ali i ljubav prema novcu će sama po sebi učiniti svoje pa će ako ne debelom bošnjačkom biznismenu, onda barem njegovom sinu postati jasno da politika "Đesi jarane, haj da vidimo šta ćemo za ovaj posao" ne donosi previše koristi.
Drugi problem što se inferiorni neradnički mentalitet prisutan kod nas dodatno podstiče odgojem, obrazovnim sistemom koji je blago katastrofalan, medijskom propagandom kao i političarskim ublehama. U BiH 95% porodica svoje dijete odgaja na način da je u životu najbitnije završiti školu, ako su u pitanju više klase onda i fakultet, naći posao koji bi ti po prirodi stvarao trebao pripasti jer si možeš mislit završio fakultet, i na taj način riješiti sve probleme u životu. Svijest o odgoju kojim bi se djetetu usadile vrijednosti poštovanja discipline, rada, reda, oslanjanja na sebe i samostalnog građenaj puta u životu kod nas ne postoji. Obrazovni sistem nam je zaostao u vremenu i prostoru, većina profesorskih kadrova proizlazi iz prošlog sistema i studenti nam slušaju predavanja prikladna realnosti SFR Jugoslavije tamo neke 1978. godine. Ja sam lično na svom fakultetu slušao vrlo malo stvari koje su konkretno vezane za moj posao, koje se tiču unapređivanja poslovnih sposobnosti i stvaranja novih vrijednosti, a uglavnom se većina predavanja svodila na žalopojke o današnjem nepravedno uređenom svijetu ili pak na neke opće rezone koji sami po pojedincu ne koriste mnogo.
Dalje, mediji nas konstantno filuju negativnim informacijama prikazujući nam realnost najgorom mogućom, stavljaju glavni akcenat na stvari poput Dodikovih psovki i međusobnih podjebavanja političara, dok se stvari koji su istinski krucijalne za građane guraju pod tepih i teme koje se tiču razvijanja poslovne svijesti i lične incijative su u našoj zemlji tabu. I naravo imamo političare, mahom same populiste od kojih se nijedan zajedno s medijima u ovoj zemlji ne usuđuje narodu reći da je lijen, nesposoban i pokvaren, da ne može voziti auto od 50 000 km sa mjesečnim primanjima od 1 000, da glupanu nije isključivo banka kriva što živi na prosjačkom jer je uzeo kredit za koga je znao da ga ne može otplaćivati, da ne može živjeti iznad svog standarda i da "davanje poklona" ljekaru, poslodavcu, profesoru ga čini direktnim podstrekacem korupcije. Naprotiv, politika i medija i političara, jer su zapravo gotovo svi mediji u službi neke političke stranke, je takva da se građanima otvaraju oči zbog da vide štetnost i pogubnost politike koju je prouzrokovao onaj drugi, a da se to ne bi ponovilo trebaju povjerenje dati ovom onamo koji ima sve probleme da riješi.
U ovoj državi svi očekuju prava bez ikakve odgovornosti, svi od društva traže da im rješava probleme i njima polaže račune a da sami ne podliježu nikakvoj odgovornosti prema istom, uglavnom prisutan je jedan opći podanički zavisni mentalitet u kome naši građani imaju svijet maloljetnog djeteta koji stalno od roditelja traži da mu daju petaka da ode na kafu.
-
The 51st State
#88 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
pasha sapun, nema drugejefferson wrote:U BiH, i bavi se proivzodnjom kozmetike te trgovinom iste.ssmmiilleeyy wrote:Izvini Jeff jel ti brat ima Firmu u Bosni ili u Americi ?
-
sanaman
#89 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Samo da se nadovezem na jedan prethodni post. Uglavnom hocu reci nesto za srednje obrazovanje.
U Njemackoj, ucenik kada zavrsi skolu i treba na zanat ili neko drugo obrazovanje SAM, NAPOMINJEM SAM trazi mjesto za praksu u nekoj firmi. Mora da napise svoj CV, ode na razgovor, izbori se u konkurenciji. Znaci diplomu sa ocjenama u ruke i ubijedi nekog poslodavca da te primi da ucis zanat kod njega. Zasto bi ti bas bio dobar automehanicar u Mercedusu, BMW ili sl. Znaci niko nikom nista ne poklanja, nista se ne podrazumijeva, za sve se bori. To podrazumijeva jednu skroz drugu odgovornost pojedinca, drugi pogled na svijet jer se moras boriti da bi dobio mjesto. A svaki normalan poslodavac nece primiti nekog loseg ucenika, zasto bi? Zatim taj isti ucenik ima primanja, on kada zakasni kasni na POSAO vec u svojoj 16 godini zivota, ide mu radni staz itd. Znaci od tada vec krece borba, konkurencija, itd. Ovakvim nacinom se stvara i skroz drugi mentalitet i odnos prema poslu.
Malo je od teme, ali hocu reci da ljudi cekaju da im neko drugi rijesi probleme. Ne valjaju zakoni, pa zna se kako se mijenja...itd. Sve je poznato i u drugim drzava su se ljudi borili i izborili za bolje uvjete. Pa i u Njemackoj bi kapitalista rado dao satnicu od 2 eura kada bi mogao. Niko nikom ne daje nesto jer ga voli, samo se postuju pravila igre.
Isto tako se i poslodavci moraju izboriti za svoja prava, a drzava neka preuzme samo najbolje prakse iz uspejsnih modela. Inferiornost dolazi dijelom zbog mentaliteta i sto im se moze. Steta je samo sto zivimo u zabludi da smo najbolji, najpametiniji, drugi na nam krivi itd.
I na kraju ono nase, kako cemo, ma lako cemo
U Njemackoj, ucenik kada zavrsi skolu i treba na zanat ili neko drugo obrazovanje SAM, NAPOMINJEM SAM trazi mjesto za praksu u nekoj firmi. Mora da napise svoj CV, ode na razgovor, izbori se u konkurenciji. Znaci diplomu sa ocjenama u ruke i ubijedi nekog poslodavca da te primi da ucis zanat kod njega. Zasto bi ti bas bio dobar automehanicar u Mercedusu, BMW ili sl. Znaci niko nikom nista ne poklanja, nista se ne podrazumijeva, za sve se bori. To podrazumijeva jednu skroz drugu odgovornost pojedinca, drugi pogled na svijet jer se moras boriti da bi dobio mjesto. A svaki normalan poslodavac nece primiti nekog loseg ucenika, zasto bi? Zatim taj isti ucenik ima primanja, on kada zakasni kasni na POSAO vec u svojoj 16 godini zivota, ide mu radni staz itd. Znaci od tada vec krece borba, konkurencija, itd. Ovakvim nacinom se stvara i skroz drugi mentalitet i odnos prema poslu.
Malo je od teme, ali hocu reci da ljudi cekaju da im neko drugi rijesi probleme. Ne valjaju zakoni, pa zna se kako se mijenja...itd. Sve je poznato i u drugim drzava su se ljudi borili i izborili za bolje uvjete. Pa i u Njemackoj bi kapitalista rado dao satnicu od 2 eura kada bi mogao. Niko nikom ne daje nesto jer ga voli, samo se postuju pravila igre.
Isto tako se i poslodavci moraju izboriti za svoja prava, a drzava neka preuzme samo najbolje prakse iz uspejsnih modela. Inferiornost dolazi dijelom zbog mentaliteta i sto im se moze. Steta je samo sto zivimo u zabludi da smo najbolji, najpametiniji, drugi na nam krivi itd.
I na kraju ono nase, kako cemo, ma lako cemo
- Penicilin
#90 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ako govorimo o poduzetničkom mentalitetu tu također imamo i sjajnih i veoma loših primjera. Recimo ako pogledamo područje Gračanica, Tešanj, Jelah, Srebrenik, Lukavac.. ovo područje je jedna oaza poduzetništva za razliku od recimo Tuzle koja se znatno sporije razvijala od svih ovih okolnih manjih gradova. Slično tako i Vitez i Visoko u odnosu na Travnik i Zenicu. Ovo se vjerovatno može pripisati poduzetničkoj tradiciji koju su manji gradovi razvili u odnosu na veće industrijske centre gdje su ljudi navikli da imaju posao u firmi ili fabrici i da tu rade što im se kaže i čekaju penziju. Također naročito iz ovih područja Sjeveroistočne Bosne kao i zapadne Hercegovine te Krajine ljudi su mahom radili vani i mnogi su se vratili sa početnim kapitalom i vezama u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i pokrenuli ovdje biznis. U Sarajevu također vlada taj birokratski mentalitet gdje je najveći domet raditi u nekoj administraciji ili državnoj službi tako da i u Sarajevu najviše poduzetničkog duha dolazi iz vana i poznato je da su najuspješniji privatnici uglavnom Sandžaklije i istočna Bosna. Međutim sve ovo je veoma tipično. Uvijek je glavni grad leglo birokratije i šminke, radnička klasa je uvijek inertna a oni koji su primorani da zasuču rukave i naprave nešto sami na kraju postaju gazde i milioneri. Gračanica nikada nije imala neke velike državne fabrike kao ni Široki brijeg i to je izgleda najbolja usluga koju im je neko mogao učiniti. Za sistem obrazovanja se potpuno slažem. Puno toga se treba promjeniti da bi u ovoj zemlji imali dugoročni i sistemski podržan razvoj.Mitt_Romney wrote:
Polako, nakon 50 godina neodgovornog, neradničkog socijalističkog mentaliteta nije jednostavno promijeniti stvari preko noći. Nije slučajno da su oni koji su vrijeme bivše Juge proveli kao gastarbajteri u Njemačkoj danas najsosobniji i najposlovniji ljudi u BiH. Građani će se morati trznuti, prihvatiti zapadni kapitalistički način razmišljanja i dovesti u red poslovnu situaciju u BiH. Morat će u suprotnom biti potpuno pometeni od konkurencije, a poznato je da Bosanac najbolje rezultate postiže kad nema nikakve šanse, ali i ljubav prema novcu će sama po sebi učiniti svoje pa će ako ne debelom bošnjačkom biznismenu, onda barem njegovom sinu postati jasno da politika "Đesi jarane, haj da vidimo šta ćemo za ovaj posao" ne donosi previše koristi.
Drugi problem što se inferiorni neradnički mentalitet prisutan kod nas dodatno podstiče odgojem, obrazovnim sistemom koji je blago katastrofalan, medijskom propagandom kao i političarskim ublehama. U BiH 95% porodica svoje dijete odgaja na način da je u životu najbitnije završiti školu, ako su u pitanju više klase onda i fakultet, naći posao koji bi ti po prirodi stvarao trebao pripasti jer si možeš mislit završio fakultet, i na taj način riješiti sve probleme u životu. Svijest o odgoju kojim bi se djetetu usadile vrijednosti poštovanja discipline, rada, reda, oslanjanja na sebe i samostalnog građenaj puta u životu kod nas ne postoji. Obrazovni sistem nam je zaostao u vremenu i prostoru, većina profesorskih kadrova proizlazi iz prošlog sistema i studenti nam slušaju predavanja prikladna realnosti SFR Jugoslavije tamo neke 1978. godine. Ja sam lično na svom fakultetu slušao vrlo malo stvari koje su konkretno vezane za moj posao, koje se tiču unapređivanja poslovnih sposobnosti i stvaranja novih vrijednosti, a uglavnom se većina predavanja svodila na žalopojke o današnjem nepravedno uređenom svijetu ili pak na neke opće rezone koji sami po pojedincu ne koriste mnogo.
Dalje, mediji nas konstantno filuju negativnim informacijama prikazujući nam realnost najgorom mogućom, stavljaju glavni akcenat na stvari poput Dodikovih psovki i međusobnih podjebavanja političara, dok se stvari koji su istinski krucijalne za građane guraju pod tepih i teme koje se tiču razvijanja poslovne svijesti i lične incijative su u našoj zemlji tabu. I naravo imamo političare, mahom same populiste od kojih se nijedan zajedno s medijima u ovoj zemlji ne usuđuje narodu reći da je lijen, nesposoban i pokvaren, da ne može voziti auto od 50 000 km sa mjesečnim primanjima od 1 000, da glupanu nije isključivo banka kriva što živi na prosjačkom jer je uzeo kredit za koga je znao da ga ne može otplaćivati, da ne može živjeti iznad svog standarda i da "davanje poklona" ljekaru, poslodavcu, profesoru ga čini direktnim podstrekacem korupcije. Naprotiv, politika i medija i političara, jer su zapravo gotovo svi mediji u službi neke političke stranke, je takva da se građanima otvaraju oči zbog da vide štetnost i pogubnost politike koju je prouzrokovao onaj drugi, a da se to ne bi ponovilo trebaju povjerenje dati ovom onamo koji ima sve probleme da riješi.
U ovoj državi svi očekuju prava bez ikakve odgovornosti, svi od društva traže da im rješava probleme i njima polaže račune a da sami ne podliježu nikakvoj odgovornosti prema istom, uglavnom prisutan je jedan opći podanički zavisni mentalitet u kome naši građani imaju svijet maloljetnog djeteta koji stalno od roditelja traži da mu daju petaka da ode na kafu.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#91 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Moram kratki off, jer ti se ova rečenica ponavlja na svakom postu (ili većini) i tako si ujedno jedini čovjek, sem hari Potera , kojeg znam , a da je na dva mjesta u isto vrijeme. ako ovdje ne radiš, ako ovdje ne plaćaš poreze, nikako, baš n ikako ne možeš znati kao neko ko se sa tim svakodnevno susreće.jefferson wrote: Ja jeam u americi, ali dovoljno vremena godisnje provedem u BIh da znam o cemu pricam.
- KatarinaKosaca
#92 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Teza sa teme ima nekog smisla, ali i svoje sasvim realne razloge. Kraj 1995 ili početak 1996. hrvati iz Srednje Bosne i Hercegovine su imali hrvatska dokumenta, otišli u Hrvatsku nabavili kamion robe, prodali, nisu oporezovani (još nije postojao fiskalni sistem), drugi kamion itd i samim tim su imali neku početnu komparativnu prednost. Naravno, ima i Bošnjaka koji su bili u sličnoj poziciji (kao spomenuti Selver Oruč), ali u manjem broju. Kasnije je država saživljavala i bilo je sve teže, a još malo kasnije je počela da bukvalno otima da nahrani silnu administraciju. Ovi prvi su već bilo dovolno jaki da to lakše podnesu.DinoZe wrote:Mislim da smo poprilicno otisli od pocetne teme koja se zove inferiornost bosnjackog biznisa i biznismena.
Sada vec idemo u globalnu ekonomiju i upetljali smo velike firme u BiH koje su vec privatizovane i ciji kapital je odavno vec strani.
Koliko sam ja razumio postavljaca teme on zeli da diskutuje o tome zasto bosnjacki privrednici iz npr Sa imaju losije rezultate od privrednika iz Sirokog Brijega. Znaci radi se o cisto lokalnim stvarima iz male i srednje privrede.
Tema je otisla previse u sirinu.
- KatarinaKosaca
#93 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
ekonomski je nemoguće uspoređivati SAD i BIH. Zbog veličine tržišta, Ustavnog uređenja, nasljeđa, ma svih mogućih faktora. ako se uspoređuje uzme se bar približno ista zemlja, Austija, Danska, Švica, iako je i ovo radi rata i razaranja nerealno, ali hajd. Ali SAD, samo netko ko veze sa ekonomijom nema. NI veliki odmor u eknomskohj školi.DinoZe wrote:A zaboravi da se to tamo kod vas u USA zbog cenzure prodaje pod : ljudska prava, terorizam, bojni otrovi i nuklearna prijetnja.
Samo se nadam da ne opravdavas upad u drugu zemlju i eksplatisanje njihovih prirodnih bogastava za svoje potrebe.
Ali evo sada ce ljeto pa ces ako Bog da ovamo i mozem pogledati par Evrospki slobodnih medija.
- fidoremilienko
#94 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
BiH se ne može porediti, sada, čak ni sa Albanijom, otišli su daleko. Ostalo je samo Kosovo 
- KatarinaKosaca
#95 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ima tu puno socioloških elemenata, sem onog što stalno ponavljam (i sa čim se i ja i ti svakodenvno susrećamo)... nedostatak makrookvira. Država je ta koja treba da stimulira proizvodnju, doprinese tehničko tehnološkom razvoju itd. Da ne pišem sad seminarski o tome.DinoZe wrote:Naravno to je poznato sto si navela i tako je bilo. Ali evo imamo vec skoro 20 godina od rata, ali nikako da mi Bosnjaci iskoracimo, jos uvijek sve ide preko zapadne Hercegovine. Ima i drugih polja osim trgovine ali opet kasnimo.
Nemogu nikako da prezvacem to, da niko od bosnjackih biznismena npr nije u stanju u mljekari koju su privatizovali da naprave npr vocni jogurt od jagode li maline, cokoladni puding itd.
Nema tu nekog poduzetnistva nego sve je kopiranje ili preprodaja. Uzmi dukatovo iz Hercegovine za 5 feninga i prodaj ga u Sa za 10.
Sociološki faktor je na primjer da će se u Širokom ili u Vitezu uvijek prije prodati Dukat nego Milkos. PO toj logici bi se Milkos trebao bolje prodati u Sarajevu. Nije slučaj. Ili je mali procenat ljudi koji konzumiraju domaće. Za ovo treba i marketing. jedne godine je španska vlada dala velike pare u marketing da se kupuju domaće jagode, proizvedene u plastenicima Almerie i to je imalo učinka. Čak i uticaja na francusku poljoprivredu i opomenu EU. Dakle, opet dolazimo do najodgovornijih... kreatora ekonomskog ambijenta.
- madner
#96 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Zato sto iza tog dukatovog iz Hercegovine stoje godine i godine ulaganja u proizvod. Mozes ti napraviti svoj puding, ali on mora biti "bolji" od tog dukatovog, ili puno jeftiniji ili puno bolji. A jos moras uloziti lovu u marketing kako bi ga opste neko probao.DinoZe wrote: Naravno to je poznato sto si navela i tako je bilo. Ali evo imamo vec skoro 20 godina od rata, ali nikako da mi Bosnjaci iskoracimo, jos uvijek sve ide preko zapadne Hercegovine. Ima i drugih polja osim trgovine ali opet kasnimo.
Nemogu nikako da prezvacem to, da niko od bosnjackih biznismena npr nije u stanju u mljekari koju su privatizovali da naprave npr vocni jogurt od jagode li maline, cokoladni puding itd.
Nema tu nekog poduzetnistva nego sve je kopiranje ili preprodaja. Uzmi dukatovo iz Hercegovine za 5 feninga i prodaj ga u Sa za 10.
-
michio
#97 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Nemamo mi sta gledati Austriju i Dansku. To je prva liga. Treba gledati Estoniju koja je krenula sa nule prije 20 godina i koja ima razvijenu malu privredu.
- KatarinaKosaca
#98 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Milkos je počeo skoro bez ambalaže. Na "domaći proizvod" je zaradio i sad ima ambalažu. Nedostaje dukatov kvalitet, ali ako mu ne dajemo pare neće ni biti u prilici da napravi bolji.madner wrote:Zato sto iza tog dukatovog iz Hercegovine stoje godine i godine ulaganja u proizvod. Mozes ti napraviti svoj puding, ali on mora biti "bolji" od tog dukatovog, ili puno jeftiniji ili puno bolji. A jos moras uloziti lovu u marketing kako bi ga opste neko probao.
Što ja milkosu napravih bezplatnu propagandu
- madner
#99 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Svaka cast istom, slicno Migu.KatarinaKosaca wrote:Milkos je počeo skoro bez ambalaže. Na "domaći proizvod" je zaradio i sad ima ambalažu. Nedostaje dukatov kvalitet, ali ako mu ne dajemo pare neće ni biti u prilici da napravi bolji.madner wrote:Zato sto iza tog dukatovog iz Hercegovine stoje godine i godine ulaganja u proizvod. Mozes ti napraviti svoj puding, ali on mora biti "bolji" od tog dukatovog, ili puno jeftiniji ili puno bolji. A jos moras uloziti lovu u marketing kako bi ga opste neko probao.
Što ja milkosu napravih bezplatnu propagandu
Ali to treba predstaviti kao ono sto to jeste, gotovo nevjerovatan uspjeh.
- madner
#100 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Kako marketing nije skup?
Ti imas marzu od 5% do 10%, koliko jogurta moras prodati da bi mogao uloziti minimalnu cifru (100 000)?
Ti imas marzu od 5% do 10%, koliko jogurta moras prodati da bi mogao uloziti minimalnu cifru (100 000)?