Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post Reply
suncica24

#76 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by suncica24 »

Hajde da opet krenemo ispocetka:

Da li neko ima statistiku koliko je rastao broj upisanih u gimnazije od kraja rata do danas?
U mojoj skoli je taj broj tri puta veci nego kad je ja nekad :zjev: zavrsih, tako da mislim da se radi o "zecijoj progresiji" :D
I koliko upisanih preko odobrenog broja ministarstva bude svake godine, te pride koliko je upisanih koji upadnu tek onako, nekad pocetkom skolske godine, sa stelom preko stele (znaci, imamo broj koji ostavi ministarstvo, dodatni broj koji upise skola i jos pride one upisane koje dovedu direktori, profesori, ministri i njhovi vozaci... primjer, Druga gimnazija).

Kad rijesimo ta pitanja, mozemo se vratiti tome sta roditelji zele i placaju (s tim da je na ovome "placaju" akcent)...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#77 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

suncica24 wrote:Hajde da opet krenemo ispocetka:

Da li neko ima statistiku koliko je rastao broj upisanih u gimnazije od kraja rata do danas?
U mojoj skoli je taj broj tri puta veci nego kad je ja nekad :zjev: zavrsih, tako da mislim da se radi o "zecijoj progresiji" :D
I koliko upisanih preko odobrenog broja ministarstva bude svake godine, te pride koliko je upisanih koji upadnu tek onako, nekad pocetkom skolske godine, sa stelom preko stele (znaci, imamo broj koji ostavi ministarstvo, dodatni broj koji upise skola i jos pride one upisane koje dovedu direktori, profesori, ministri i njhovi vozaci... primjer, Druga gimnazija).

Kad rijesimo ta pitanja, mozemo se vratiti tome sta roditelji zele i placaju (s tim da je na ovome "placaju" akcent)...
država nije samoposluga da se za ono što se plati dobije isključivo ono što se želi. ako se bude tako gledalo, bojim se da će se mnogi za glavu uhvatiti...
Komrad

#78 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Komrad »

madner wrote:
Chmoljo wrote:
madner wrote:Ja samo da kazem da dobar majstor zaradi puno vise nego prosjecan VSSovac. Pa ko onda kome moze smijat?
moj haver... frizer... kaže čovjek: 'ta ću ja učiti kad mi je knjiga uvijek mrska bila. :mrgreen:

mali zaradi, toliko ko što kažeš, i boli ga uvo. ima svoj salon, sam svoj gazda. :mrgreen: ali de, hamal čovjek :lol:
Ma levat klasicni.

Ukratko, plata poprilicno jasno odredi ko radi tezi/zahtijevniji posao, tako da ako nemate bar 2000...
Nemam ... izdjem na skoro 1000 a radim kao rudar u jami i vjerovatno nije dovoljno tezak za 2000KM
Murisno1

#79 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Murisno1 »

Komrad wrote:
madner wrote:
Ma levat klasicni.

Ukratko, plata poprilicno jasno odredi ko radi tezi/zahtijevniji posao, tako da ako nemate bar 2000...
Nemam ... izdjem na skoro 1000 a radim kao rudar u jami i vjerovatno nije dovoljno tezak za 2000KM
Radnici rade za platu. Uglavnom što je veća plata, to je poso lakši. Ostali rade, odnosno organizuju ove što fakat rade - za profit!
madnessa

#80 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madnessa »

Murisno1 wrote:
Komrad wrote:
madner wrote:
Ma levat klasicni.

Radnici rade za platu. Uglavnom što je veća plata, to je poso lakši. Ostali rade, odnosno organizuju ove što fakat rade - za profit!
ode tema u off.

postoji razlika izmedju fizickog i intelektualnog rada. ova dva slucaja se ne mogu porediti samo po osnovu visine plate. narocito ne u nasoj drzavi.
suncica24

#81 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by suncica24 »

Chmoljo wrote:
suncica24 wrote:Hajde da opet krenemo ispocetka:

država nije samoposluga da se za ono što se plati dobije isključivo ono što se želi. ako se bude tako gledalo, bojim se da će se mnogi za glavu uhvatiti...
Chmoljo, slazem se u potpunosti, kraj posta je bio vise onako ironican :D
Uglavnom, kako mislite da se slazu one silne liste primljenih u renomirane i nerenomirane skole i fakultete sirom svijeta, bile one drzavne ili privatne?
Uvijek neko kaze: tolika je brojka, ima novca, potrebe, stipendija, ovog i onog za toliko i toliko ucenika, ostali... zao nam je, pokusajte drugi put ili pokusajte negdje drugo.
Alfons Kauders

#82 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Alfons Kauders »

Potez za 10

Nisam procitao cijelu diskusiju, ali nesto mi bode oci... Ispade da samo raja s gimnazijom zavrsava fakultete i postaje gospoda, kao da su ostale skole za fizikanere. Nisu, ni blizu.

Tehnicke skole nisu na dobrom glasu, ali dugorocno gledano jako su dobar izbor. Svi su se odlucili za drustvene nauke, a fali nam tehnicara u svim strukama.

Vec sad imamo more ljudi koji se nikad nece zaposliti u struci, profesora fizickog, inspektora, sociologa, pravnika itd. Ako je nekom stalo do titule, bujrum - ali bolje ce pare zaraditi da ganja tehnicku srednju i neki egzotican faks od kog snobovi bjeze.

I, sto je najvaznije, niko ne zabranjuje djeci da upisuju gimnaziju, ni fakultete na kojim vec imamo viska kadra. Samo ce ih se upisati manje, tj. proci ce bolji kandidati.
Komrad

#83 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Komrad »

madnessa wrote: ode tema u off.

postoji razlika izmedju fizickog i intelektualnog rada. ova dva slucaja se ne mogu porediti samo po osnovu visine plate. narocito ne u nasoj drzavi.
ja cu se zadrzati jos malo na off... Ja sam masinski tehnicar(znaci IVstepen) sticajem okolnosti radim to sto radim
elektricar(znaci III stepen) u termoelektrani kakanj izadje na minimalno 2000KM mjesecno ... pa ti sad razmisli
popajic

#84 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by popajic »

nosara wrote:Sve ok, ali mi se cini da je sam, bez prave podrske... :(
mislim da ti se ne cini :-x
Skijaš

#85 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Skijaš »

Upisati gimnaziju nije ljudsko pravo a nadležna vlast ima pravo intervenisati kako bi se afirmisalo segment obrazovanja koji je potreban društvu.
popajic

#86 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by popajic »

Skijaš wrote:Upisati gimnaziju nije ljudsko pravo a nadležna vlast ima pravo intervenisati kako bi se afirmisalo segment obrazovanja koji je potreban društvu.
Tacno tako.
Cudan ovaj nas narod ( najblaze receno !)
Svi kukamo da se moraju stvari pokrenuti sa mrtve tacke , kritikujemo minderasenje i konstantno cekanje da NEKO , NESTO odradi....onda te udari u glavu ovako bombastican naslov u smislu - drzava ignorise roditelje :-) , pa se iz djepa izvuku nesuvisla ljudska prava....elem, predugo se zivi u barustini pa i najmanji talasic iritira :roll:

moze se Suljagiceva odluka , koja je :thumbup: i ovako prevesti :
Ljudsko pravo je i izabrati u kojoj ces prodavnici obaviti kupovinu , ALI ne mozemo svi djuture u bas tu prodavnicu.
Em bi u sekundi nestalo artikala pa bi krepali od gladi, em bi druge zjapile prazne sto bi bio ekonomski samar :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#87 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

popajic wrote: Tacno tako.
Svi kukamo da se moraju stvari pokrenuti sa mrtve tacke , kritikujemo minderasenje i konstantno cekanje da NEKO , NESTO odradi....onda te udari u glavu ovako bombastican naslov u smislu - drzava ignorise roditelje :-) , pa se iz djepa izvuku nesuvisla ljudska prava....elem, predugo se zivi u barustini pa i najmanji talasic iritira :roll:

Ljudsko pravo je i izabrati u kojoj ces prodavnici obaviti kupovinu , ALI ne mozemo svi djuture u bas tu prodavnicu.
Em bi u sekundi nestalo artikala pa bi krepali od gladi, em bi druge zjapile prazne sto bi bio ekonomski samar :D
ma pusti... još samo čekam da čujem kako se ima pravo birati koji ćeš fakultet upisati, bez obzira na ocjene, bez obzira mogućnosti kandidata, bez obzira na potrebe društva. jer ovom analogijom, to je očito moguće...
irvinx1

#88 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by irvinx1 »

Ocel to sprijecit stele prilikom upisa? NO

A treba uskladiti... danas svako u Gimnaziju jebo te... Evo ja sam zavrsio Drugu, i koji kurac imam od nje, mogu svjedocanstvom obrisat dupe... :D
Bolje bit sposoban zanatlija...nego nemati posao...
A i fakulteti, svi na Pravo, Ekonomiju, politicke...
"Ponekad pozelim da ostavim studije pa da upisem neki zanat pa da budem pekar, limar ili moler..."
Klodovik

#89 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Klodovik »

Kad bi se napravila realna analiza potreba, moglo bi se pozatvarati masu škola i fakulteta (ili odsjeka) na nekih tri do pet godina, ako ne i duže. No, ako se analizira potražnja, priča je sasvim drugačija.

Opet kažem, evo dobre ideje za solidnog posla - privatna srednja škola tipa gimnazije. Svakako je samo pitanje vremena kad će se nešto takvo otvoriti.
popajic

#90 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by popajic »

Chmoljo wrote:
popajic wrote: Tacno tako.

ma pusti... još samo čekam da čujem kako se ima pravo birati koji ćeš fakultet upisati, bez obzira na ocjene, bez obzira mogućnosti kandidata, bez obzira na potrebe društva. jer ovom analogijom, to je očito moguće...
ma lako cemo sa ovim forumskim kontra svega sto talasa . Cekam samo da vidim ko ce se ovog puta od zvanicnika na njega okomiti. Cera nece, ali garant ima ko hoce. A cekam i da vidim hoce li se makar ovaj put imati kicma u odbrani " svog" ministra . Bezkicmenjastvo je jos uvijek IN :x
Komrad

#91 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Komrad »

Sumnjam ja da je vecina clanova BH drustva spremna na istinski zaokret u bilo cemu
pa tako vjerujem da ce i ova Suljagiceva odluka biti docekana na noz bez obzira koliko svi koji iole razmisljamo znamo da je covjek u pravu. Eh da "daj nam promjene al nemoj od mene poceti" ovako se moze opisati ova situacija

Suljagic je jedan od rijetkih ministara koji je spreman i hrabar krenuti u korijenite promjene u svom resoru dok se vecina ostalih jos uvijek nazalost sluze jeftinom demagogijom... Podrska Suljagicu znaci da su platformasi zaista za promjene... Izostanak podrske Suljagicu ce samo obeshrabriti i neke druge koji imaju zelju i hrabrost da krenu sredjivati svoj resor
mrtva kokoš

#92 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by mrtva kokoš »

prvi potez koji ce dobiti moju 100% podrsku ako ne ostane samo na rijecima i praznoj prici...
ali bojim se da ce ministar ostati opet bez podrske iz partije, ukoliko nesto krivo krene. kad govorim o ovome posebno mislim na visoko obrazovanje, jer valja fakultetima mlatiti lovu, njih nije briga sto proizvode visak kadrova. ovo je sve na stapu dok ne pocne ozbiljna sistematizacija kojom ce biti predvidjeno da se "ukinu" pojedina zanimanja ili smjerovi na fakultetima sve dok se ponovo ne ukaze potreba za tim istim kadrovima...
bingov buraz

#93 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by bingov buraz »

Ministar :thumbup:
Klodovik

#94 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Klodovik »

Splinter wrote:prvi potez koji ce dobiti moju 100% podrsku ako ne ostane samo na rijecima i praznoj prici...
ali bojim se da ce ministar ostati opet bez podrske iz partije, ukoliko nesto krivo krene. kad govorim o ovome posebno mislim na visoko obrazovanje, jer valja fakultetima mlatiti lovu, njih nije briga sto proizvode visak kadrova. ovo je sve na stapu dok ne pocne ozbiljna sistematizacija kojom ce biti predvidjeno da se "ukinu" pojedina zanimanja ili smjerovi na fakultetima sve dok se ponovo ne ukaze potreba za tim istim kadrovima...
Fakulteti su posebna priča jer upravo na njima i radi masa političara, ministara, predsjednika stranaka... Počni nabrajati, sve će ti se samo reći.
Ja_Ja

#95 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Ja_Ja »

Koji smo mi delegati od ljudi. Mi smo skoro pa jedina nacija koja se buni na logicne stvari. Ovom odlukom niko nikome ne zabranjuje upis u bilo koju skolu, samo sto ce selekcija biti jaca, tj. oni najbolji ce prolaziti najbolje, a ostali ce morati svoju nafaku traziti negdje drugo.

Debilne reakcije na promjene u skolstvu su gotovo jednake idiotizmu ljudi koji se bune sto policija ne najavljuje radare na putu. Kretenluk da ga nema veceg.
Alfons Kauders

#96 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Alfons Kauders »

popajic wrote:
Skijaš wrote:Upisati gimnaziju nije ljudsko pravo a nadležna vlast ima pravo intervenisati kako bi se afirmisalo segment obrazovanja koji je potreban društvu.
Tacno tako.

Upravo tako.

Svi kukaju kako se stvari moraju mijenjati, kako vise ne ide ovako, a onda kad se nesto uradi krene prica kako ima precih stvari. Uvijek ima, pa sta?

Kad se pokrenu reforme u obrazovanju, svi redom kukaju, i studenti, i roditelji, i profesori. Kad se skrese topli obrok u javnom sektoru, samo sto ne zaplacu, odmah prijete strajkom na TV-u. Krene se raditi revizija borackih primanja, ni to ne valja, hajmo na ulicu.

Pa od cega onda treba krenuti, a da se niko ne osjeca ostecenim?

Sta bi se sad trebalo uraditi? Ukinuti pola fakulteta, tipa sumarstva, rudarstva, poljoprivrede i ostalih "gluposti" na koje se raja ne upisuje? Da svi studiraju pravo i ekonomiju, rade u administraciji i nosaju kravate? Vec smo odskolovali haman generaciju i po suvisnih kadrova upitnog nivoa znanja, koji ce do kraja zivota biti socijalni slucajevi. Haman imaju "pravo" i na to, da im drzava osigura besplatno obrazovanje i da do kraja zivota sjede na birou i zive od socijale.
mrtva kokoš

#97 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by mrtva kokoš »

Klodovik wrote:
Splinter wrote:prvi potez koji ce dobiti moju 100% podrsku ako ne ostane samo na rijecima i praznoj prici...
Fakulteti su posebna priča jer upravo na njima i radi masa političara, ministara, predsjednika stranaka... Počni nabrajati, sve će ti se samo reći.
pa taj potez i cekam ako je ljudina i ako stvarno misli dobro ovoj drzavi i gradu takav potez treba da donese
makar ga to politicki sahranilo a ne vjerujem da ce ga sahraniti jer vjerujem da vecina gradjana razumije taj problem i ozbiljnost situacije. naravno da je problem za politicare zato sto onda oni ne bi mogli na dva mjesta uzimati lovu. ponestalo bi novca koji se namece kroz nepotreban broj vanrednih studenata a negdje i redovnih.
zato kazem ovo je sve suplja prica dok ne pocne da djeluje tamo gdje treba. fakulteti su kljucni problem ovdje
a ne gimnazije...
Alfons Kauders

#98 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Alfons Kauders »

Splinter wrote: pa taj potez i cekam ako je ljudina i ako stvarno misli dobro ovoj drzavi i gradu takav potez treba da donese
makar ga to politicki sahranilo a ne vjerujem da ce ga sahraniti jer vjerujem da vecina gradjana razumije taj problem i ozbiljnost situacije. naravno da je problem za politicare zato sto onda oni ne bi mogli na dva mjesta uzimati lovu. ponestalo bi novca koji se namece kroz nepotreban broj vanrednih studenata a negdje i redovnih.
zato kazem ovo je sve suplja prica dok ne pocne da djeluje tamo gdje treba. fakulteti su kljucni problem ovdje
a ne gimnazije...
Broj studenata se u zadnjih 10 godina udvostrucio, bukvalno. Sad imamo skoro 100,000 studenata, dobar dio na privatnim nazovi-fakultetima, ili kojekakvim isturenim odjeljenjima fakulteta koja su otvorena samo za dizanje para.

Medjutim, tih ljudi mi u jednu ruku sekunde nije zao, isto kao i idiota koji zadnju marku ostave u kladionici. Sam pao sam se ubio - da im je diploma bez znanja i rada. Onda nakon x hiljada maraka i x godina bacenih u vjetar skontaju da im ta diploma i to "znanje" kurcu ne vrijede, pa hodaju uokolo i kukaju kako nema posla, kako ih je drzava zajebala.
palamuda

#99 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by palamuda »

Zanat, stručnost, dobar majstor su neprocjenjivi to je istina i to djeca trebaju znati, to želi Suljagić da im kaže.
Neka pravnik iz nekog ministarstva sa platom od 1300 km ode automehaničaru da mu popravi malo veći kvar na autu uzet ćemu 100 - 200 km za tri sata posla i onda se pravnik uhvati za glavu šta bi i onda skonta koliko mu vrijedi posao i struka.
fidoremilienko

#100 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by fidoremilienko »

Svaka čast za ovaj potez Suljagića! ;) :thumbup:
Post Reply