Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post Reply

Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Sadasnje stanje.
6
4%
Bezuslovna unitarna BiH (sa ili bez vijeca naroda).
12
8%
Bezuslovna gradjanska BiH (sa ili bez entiteta).
60
38%
Razdruzena BiH.
12
8%
Troentitetska BiH.
14
9%
Kraljevina BiH.
16
10%
Socijalisticka Republika BiH. (kao nekad, jedna partija samo)
27
17%
Kao dio Nove Jugoslavije.
11
7%

Total votes: 158

1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#76 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by 1pajdo »

madner wrote:Hajmo lagano, jer mijesas sada politicare koji javno nesto izjave i anonimuse sa foruma koji nesto napisu. Ko je i kada doveo RS u pitanje javno?

Rekao sam ti vec, nije to olako etiketiranje. Ako mislis da glas jednog Bosnjaka ne treba da vrijedi kao glas jednog Hrvata, onda si vec debelo zagazio u fasizam.
Nazvao si me fašistom, je li to etiketiranje?
Je li Čović dovodi BiH u pitanje? Kakvo je to pitanje uopće, pa Dodik se nije, koliko vidim odvojio. Pa i da se dovodi u pitanje država i njezin ustroj zašto je to automatski fašizam? S primjerom Hareta sam ti želio prikazati apsurd takvog razmišljanja. Je li Alija bio fašist zato što je Jugoslaviju doveo u pitanje i odvojio se?.. Je li on bio fašist?

Kakva je razlika ako političar nešto izjavi s čim se slaže i anonimus s foruma? Jedino to što ovaj prvi završi u medijima, u biti isto mišljenje imaju. Ako je po tebi jedan fašist, valjda je i drugi? :mrgreen:

Ako postoji sustav koji se zasniva na nekom izbornom sustavu što nije "jedan čovjek jedan glas" zašto je to po tebi automatski fašizam? Prije bih rekao da je fašizam zasnovan bez slobode govora pa bili u pitanju i Čović i Dodik i to što bi ih ti smjestio u zatvor zbog njihovog mišljenja (na stranu to što Čović zaslužuje zatvor zbog drugih radnji). Puno ti stvari nazivaš fašizmom, zaglibio si totalno... :mrgreen: Praktički fašizam je sve što ti se......ne sviđa. :( pa tako i izborni sustav... Tražiš ista izborna prava za sve narode, a ne braniš slobodu pojedinca i njegovo pravo na mišljenje. Je li to fašizam?
Last edited by 1pajdo on 29/06/2011 12:47, edited 4 times in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#77 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by KatarinaKosaca »

Najviše bi mi odgovarala ekonomski jaka BIH: Da penzioneri mogu spavati sa računom za struju, da ima puno radnih mjesta i mogućnosti. Onda bi nam i sva naglabanja oko uređenja lakša pala. Da je granica na Drini i da je ekonomski jaka zemlja.
Boom71

#78 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Boom71 »

MMM1977 wrote:Sve opcije ubačene u anketu, osim normalne i u Evropi najzastupljenije opcije.

Decentralizirana BiH sa 3 nivoa vlasti (Država, regije po ekonomskim principima, opštine) od kojih bi svakom nivou pripao onaj stepen ovlaštenja koji je najsvrsishodniji i najekonomičniji.
Dobro si primjetio.

Evo,ja ne kontam ali nikako,da neko moze biti protiv ovakvog modela uredjenja drzave.
madner

#79 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by madner »

1pajdo wrote:
madner wrote:Hajmo lagano, jer mijesas sada politicare koji javno nesto izjave i anonimuse sa foruma koji nesto napisu. Ko je i kada doveo RS u pitanje javno?

Rekao sam ti vec, nije to olako etiketiranje. Ako mislis da glas jednog Bosnjaka ne treba da vrijedi kao glas jednog Hrvata, onda si vec debelo zagazio u fasizam.
Je li Čović dovodi BiH u pitanje? Kakvo je to pitanje uopće, pa Dodik se nije, koliko vidim odvojio. Pa i da se dovodi u pitanje država i njezin ustroj zašto je to automatski fašizam? S primjerom Hareta sam ti želio prikazati apsurd takvog razmišljanja. Je li Alija bio fašist zato što je Jugoslaviju doveo u pitanje i odvojio se?.. Je li on bio fašist?

Kakva je razlika ako političar nešto izjavi s čim se slaže i anonimus s foruma? Jedino to što ovaj prvi završi u medijima, u biti isto mišljenje imaju. Ako je po tebi jedan fašist, valjda je i drugi? :mrgreen:

Ako postoji sustav koji se zasniva na nekom izbornom sustavu što nije "jedan čovjek jedan glas" zašto je to po tebi automatski fašizam? Prije bih rekao da je fašizam zasnovan bez slobode govora pa bili u pitanju i Čović i Dodik i to što bi ih ti smjestio u zatvor zbog njihovog mišljenja (na stranu to što Čović zaslužuje zatvor zbog drugih radnji). Puno ti stvari nazivaš fašizmom, zaglibio si totalno... :mrgreen: Praktički fašizam je sve što ti se......ne sviđa. :( pa tako i izborni sustav... Tražiš ista izborna prava za sve narode, a ne braniš slobodu pojedinca i njegovo pravo na mišljenje. Je li to fašizam?
Nisam te nazvao, upotrijebio sam kondicionalnu konstrukciju. Ako si se nasao u istoj, onda svakako, odgovor je da. Razlika izmedju forumasa i politicara je sto Bosnjacki politicari nisu doveli u pitanje RS. Dakle slika sa foruma ne postoji u stvarnom medijskom svijetu.
Fasizam je zato sto je to jedna od definicija fasizma :D

Prije bih rekao da ne znas definiciju istog. Prakticki smo okruzeni fasista i ljudima koji nisu ni svjesni da su te teze fasiticke, nego se brane kroz nacionalne interese.
Ne trazim ista izborna prava za sve narode, narode nisam opste spomeno.
Sloboda pojedinca i njegovo pravo na govor imaju granice, kako kod nas, tako i u Evropi. Dakle nije nespojivo, jer demokratski poredak se mora braniti od pojedinaca koji isti ne postuju.
tbv

#80 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by tbv »

1pajdo wrote:

Entitet RS je nastao i opstaje kroz fasizam. Svi oni koji podrzavaju opstanak RS ili zele nezavisnost RS su fasisti.

"Jedan covjek jedan glas" samo smeta fasistima, jer to je pojam demokratije a fasisti nisu za demokratiju vec za fasizam. Kao sto vec napisah bezbroj puta, da ponovim, - fasizam se jedino moze pobjediti vojnom akcijom, to je historijska cinjenica a ne poziv u rat.
star(i)mo

#81 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by star(i)mo »

1pajdo wrote:
madner wrote:Prvo opste se ne nerviram, samo ukazujem na cinjenice.
Mijesas stanje sa pravnim okvirom. Da moguce je da lider jedne stranke na TV mrtav ladan izjavi da je u stolnom gradu. Moguce je da lider najvece partije u RS negira genocid. Pravna drzava ne fercera, ali ne znaci da je to normalno ili pravno.
Zašto bi uopće i nervirao?

Živimo u sustavu gdje se može izraziti svoje mišljenje, to je pravo svakog čovjeka pa i lidera stranaka. On ima svoje mišljenje koje i ne mora biti točno, ali je to njegovo mišljenje i ne možeš mu ga zabraniti. Je li on fašist ako kaže da živi u stolnom gradu, ima svoje mišljenje s kojim se ti ili ja ne moramo slagati, i to je to. Na koji način bi fercerala pravna država u ovom slučaju? Je li sugeriraš da navedeni trebaju ići u zatvor zbog običnih izjava? :cry:
Ma kakvi. :wink: Posto svi znamo posljedice ovakvih ideja (posebno za "nestolne" gradjane "stolnog grada") postedit cu sve forumase odgovora na postavljeno pitanje. E sad ti meni, "susjed" moj, pocni pisati o tome kako na "vasoj" strani jos uvijek zivi 10k "nestolnih". Naravno da zivi ali ne zahvaljuci kapetanu Covicu i njegovim istomisljenicima.
Ovakve izjave se svugdje u svijetu osudjuju samo se u BiH slave... jos uvijek.
fatamorgana

#82 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by fatamorgana »

Prijeratna ...
Co0l

#83 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Co0l »

1pajdo wrote:... Je li Alija bio fašist zato što je Jugoslaviju doveo u pitanje i odvojio se?..

A kad ce ljudi konacno shvatiti da se BiH nije odvojila od Jugoslavije jer u trenutku proglasenja nezavisnoti BiH ista ta Jugoslavija vise nije postojala.Ne mozes se odvojiti od necega sto ne postoji niti mozes razbiti nesto cega nema.A sa pitanjem zasto ta drzava tada vise nije postojala treba se obratiti SANU-u.

Sto se tice teme-kao sto neko vec rece,najbolje uredjenje je sa tri nivoa-drzavno,regionalno (po sistemu ekonomskih regija) i opstinsko.A takvo nije ponudjeno kao opcija al zato jesu neke bajke tipa kraljevine,troentitetske BiH ili Nove Jugoslavije :lol:
star(i)mo

#84 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by star(i)mo »

Co0l wrote:
1pajdo wrote:... Je li Alija bio fašist zato što je Jugoslaviju doveo u pitanje i odvojio se?..
A kad ce ljudi konacno shvatiti da se BiH nije odvojila od Jugoslavije jer u trenutku proglasenja nezavisnoti BiH ista ta Jugoslavija vise nije postojala.Ne mozes se odvojiti od necega sto ne postoji niti mozes razbiti nesto cega nema.A sa pitanjem zasto ta drzava tada vise nije postojala treba se obratiti SANU-u.

Sto se tice teme-kao sto neko vec rece,najbolje uredjenje je sa tri nivoa-drzavno,regionalno (po sistemu ekonomskih regija) i opstinsko.A takvo nije ponudjeno kao opcija al zato jesu neke bajke tipa kraljevine,troentitetske BiH ili Nove Jugoslavije :lol:
Necemo opet o razlikama "BiH u Jugoslaviji" i "RS u BiH". One su drasticne.
Meni licno separatisti nisu per se fasisti. Ali je bitno na koji nacin i s kojim ciljem to cine. I @1pajdi je poznato da je nacin kako je "Jugoslavija dovodena u pitanje od strane Alije" ( :-) ) izgledao "malo" drugacije od primjenjenog pristupa pristalica PC ili HZHB s BiH. O ciljevima da i ne pricamo. Cisto sumnjam da je Alija bio zacrtao "Endlösung" za ostala dva naroda ili stvaranje (bosnjackih) stolnih/seher gradova.
konrad

#85 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by konrad »

Nemam danas vremena da se upustam u rasprave, ali mogu reci da su gledista zanimljiva u svojim razlicitostima i pokazuju koliko je situacija u BiH kompleksna.
Samo bih da pojasnim ovo u vezi gradjanske drzave. To ne treba da se veze uz pojmove kao "jedan covjek jedan glas" ili "jedan predsjednik" i slicno. Ko samo tako razmislja, onda treba da posteno da se izjasni za unitarnu drzavu.
Gradjanska drzava ne zavisi od toga, nego je to prije svega pravna drzava, gdje je svaki njen stanovnik zasticen ne samo u nacionalnom smislu, nego i u socijalnom i u svakom drugom. Gradjanska drzava ne moze da bude siromasna drzava. To mora svima da bude jasno. Takodje u gradjanskoj drzavi ne postoje neprijatelji drzave. Neprijatelji drzave tj rezima su standard za totalitarne rezime.

Inace sam prijatno iznenadjen brojem glasova za Socijalisticku Republiku :) jer se ta republika najvise priblizila gradjanskoj drzavi, mada je postojalo to etiketiranje neprijatelja i neke greske u ekonomskom dijelu. Prije svega u vezi stambenog fonda.
A sada me morate izviniti, moram ici.

Peace :thumbup:
andromeda101

#86 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by andromeda101 »

konrad wrote:Nemam danas vremena da se upustam u rasprave, ali mogu reci da su gledista zanimljiva u svojim razlicitostima i pokazuju koliko je situacija u BiH kompleksna.
Samo bih da pojasnim ovo u vezi gradjanske drzave. To ne treba da se veze uz pojmove kao "jedan covjek jedan glas" ili "jedan predsjednik" i slicno. Ko samo tako razmislja, onda treba da posteno da se izjasni za unitarnu drzavu.
Gradjanska drzava ne zavisi od toga, nego je to prije svega pravna drzava, gdje je svaki njen stanovnik zasticen ne samo u nacionalnom smislu, nego i u socijalnom i u svakom drugom. Gradjanska drzava ne moze da bude siromasna drzava. To mora svima da bude jasno. Takodje u gradjanskoj drzavi ne postoje neprijatelji drzave. Neprijatelji drzave tj rezima su standard za totalitarne rezime.

Inace sam prijatno iznenadjen brojem glasova za Socijalisticku Republiku :) jer se ta republika najvise priblizila gradjanskoj drzavi, mada je postojalo to etiketiranje neprijatelja i neke greske u ekonomskom dijelu. Prije svega u vezi stambenog fonda.

Pa ne mozes ti postavljati uslove o gradjanskoj drzavi kad su ljudi vec glasali, gdje to ima. "jedan covjek jedan glas" ti nije komponenta gradjanske drzave sta je onda? Pa to je osnova demokratije. Ti bi zabranio odredjenim ljudima da glasaju? Ili da jedni imaju pravo na tri glasa a drugi na jedan? Pa to je cisti rasizam i diskriminacija.
andromeda101

#87 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by andromeda101 »

Pa sam si naveo "bezuslovna gradjanska drzava" a sad postavljas svoje uslove, ja komike. :-) :-D
andromeda101

#88 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by andromeda101 »

Pa nemoj Konrade sad kad si proslavljeni Hippy, da budes Hippy-Appartheidac. :skoljka:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#89 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

Ne dirajte mi @konrada,glas mira i razuma!!!!!!!! :thumbup: :D
Samo si ukomplikovao konrad ovo sa kraljevinom kao opcijom,ne možemo VM da izaberemo,a dok bi kralja
izabrali morali bi proći još kroz tri-četiri rata,iako.......hm......jedno mi se ime mota po glavi! :lol:

Image
Last edited by prljavi Hare on 29/06/2011 18:38, edited 1 time in total.
tbv

#90 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by tbv »

andromeda101 wrote:Pa sam si naveo "bezuslovna gradjanska drzava" a sad postavljas svoje uslove, ja komike. :-) :-D
Ma konrad je manipulator vec uhvacen bezbroj puta na djelu, ali eto postavio sam par komentara cisto iz razloga da ga ponovo raskrinkam. Po njemu ispada da vecina, iako glasala zasto vec glasala, nije u stvari glasala za to nego za ono sto ce on kasnije kad se anketa privede kraju da obrazlozi.

Konrad je veoma uspijesan u nekoumuniciranju, ne daje odgovore na postavljena pitanja, a pojedince citira samo sa onim djelovima posta koji se mogu izvuci iz konteksta, te on tim citatima daje potpuno novu sliku, uglavnom onakvu kakva njemu i njegovoj centrali pase.

Na kraju ce ispasti da je vecina za gradjansku fasisticki nastrojenu drzavu, ali eto sta se moze, tako nam je kako nam je. Dok nam je ovakvih kao konrad i REKOM ne moramo da se brinemo - mir ruljo.
tbv

#91 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by tbv »

prljavi Hare wrote:Ne dirajte mi @konrada,glas mira i razuma!!!!!!!! :thumbup:
Samo si ukomplikovao konrad ovo sa kraljevinom kao opcijom,ne možemo VM da izaberemo,a dok bi kralja
izabrali morali bi proći još kroz tri-četiri rata,iako.......hm......jedno mi se ime mota po glavi! :lol:

Image
Nabacio bi on jos opcija da se sjetio koje, a sve iz jednog jedinog cilja,- da se glasovi razbucaju, tako da i ono sto je vecinski podrzano nema procentualno dovoljno glasova da bi se shvatilo kao ozbiljno. Manipulacija 101.
prljavi Hare

#92 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

zagazaga wrote:konradu nije prvi put da manipuliše rezultatima ankete a evo sad i izvrće značenje pojedinih stavki.....neće ni meni biti prvi put da brišem!

Zašto nema opcija-Džamahirija? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Konrad je meni kralj! :lol: :lol: :lol:
Skijaš

#93 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by Skijaš »

konrad wrote:Nemam danas vremena da se upustam u rasprave, ali mogu reci da su gledista zanimljiva u svojim razlicitostima i pokazuju koliko je situacija u BiH kompleksna.

Ne može i sjednica parlamenta BiH i forum dragi @konrade. Dođi kad ne budeš zauzet :)
prljavi Hare

#94 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

Skijaš wrote:

Ne može i sjednica parlamenta BiH i forum dragi @konrade. Dođi kad ne budeš zauzet :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Da nije @konrad ustvari Slavuj? :lol: :lol: :lol: :lol: I ovaj izjavljuje ljubav na sve strane,a ima i on
laptop!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
konrad

#95 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by konrad »

Skijaš wrote:

I wish :lol:

prljavi Hare wrote:
zagazaga wrote:konradu nije prvi put da manipuliše rezultatima ankete a evo sad i izvrće značenje pojedinih stavki.....neće ni meni biti prvi put da brišem!

Pa sad mogla bi i dzamahirija, ako se moderacija slaze, nek oni dodaju :D

Nego ono mozda nisam dobro rekao u vezi gradjanske, nikome nista ne imputiram, to je samo moje generalno misljenje. Ovim putem bih uputio izvinjenje svima koji su se nasli uvrijedjeni time.
Kao sto se zna, ja nemam nista protiv niti jedne opcije, samo ako se do nje dodje mirnim putem.

prljavi Hare

#96 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

konrad wrote:
Skijaš wrote:

I wish :lol:

prljavi Hare wrote:

Nego ono mozda nisam dobro rekao u vezi gradjanske, nikome nista ne imputiram, to je samo moje generalno misljenje. Ovim putem bih uputio izvinjenje svima koji su se nasli uvrijedjeni time.
Kao sto se zna, ja nemam nista protiv niti jedne opcije, samo ako se do nje dodje mirnim putem.

Ma šalim se bolan za tu opciju,malo šale uz naše združene napore za mir
.....odlična kombinacija!! :thumbup:
MuaDib

#97 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by MuaDib »

Jedina forumula za izlazak BIH iz dvodecenijske krize, jeste izgradnja Bosne i Hercegovine kao decentralizovane demokratske parlamentarne republike, sastavljene iz multietničkih pokrajina.
poznanik

#98 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by poznanik »

MuaDib wrote:Jedina forumula za izlazak BIH iz dvodecenijske krize, jeste izgradnja Bosne i Hercegovine kao decentralizovane demokratske parlamentarne republike, sastavljene iz multietničkih pokrajina.
Zašto ne samo iz pokrajina, bez predznaka pripadnosti?
prljavi Hare

#99 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

poznanik wrote:
MuaDib wrote:Jedina forumula za izlazak BIH iz dvodecenijske krize, jeste izgradnja Bosne i Hercegovine kao decentralizovane demokratske parlamentarne republike, sastavljene iz multietničkih pokrajina.
Zašto ne samo iz pokrajina, bez predznaka pripadnosti?
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Grupa ekonomskih eksperata može pripremiti prijedlog decentralizovane BiH,sastavljene od nekoliko
funkcionalnih multietničkih regija i problem riješen! :thumbup:

Postoji i jedan mali preduslov,slomiti četnike i ostale neprijatelje BiH,na miran ili neki drugi način,lično meni
je sasvim svejedno,ali znam da se mora desiti! :dance:
prljavi Hare

#100 Re: Kakva bi vam BiH najvise odgovarala ?

Post by prljavi Hare »

prljavi Hare wrote:

Peace :thumbup:[/quote]

Ma šalim se bolan za tu opciju,malo šale uz naše združene napore za mir
.....odlična kombinacija!! :thumbup:[/quote]

Nego zaboravih ti reći,džamahirija podrazumjeva državu uređenu po šerijatskom pravu u kojem se recimo
za krađu odreže ruka,ili obje.
E sad zamisli naše političare,parlamente,razne institucije.......Svi hodaju bez jedne ili obje ruke! :lol: :lol: :lol:
Pa kako bi pišali? :lol: :lol: :lol: :lol:
Znači ta opcija definitivno otpada!!! :lol: :lol: :lol:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Image
:D
Post Reply