Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

madner

#76 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Jao pitanja. Zasto firme bankrotiraju? Zasto ti ne otvoris firmu ako ima te supermoci?
Alhemicarkaa

#77 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

KatarinaKosaca wrote:
Ovo je opet posao sindikata. E, sad što su kod nas sindikati uvijek bili uz vlast (u prošlom sistemu gotovo dio vlasti), i što nikada nisu izrasli u ono što trebaju biti, to je opet i naša odgovornost.
Glede pitanja u svezi djece i obitelji, meni su to pitanje obavezno postavljali vani u tom "blagostanju ljudskih i radničkih prava". Ipak, i u tim momentima (iako jeste u najmanju ruku neukusno) sa ekonomske strane sam to razumjela. Ne znam da li je od ljudi koji ovdje pišu neko imao ili vodio firmu. Imaš x nenaplaćenih potraživanja, kompenziraš, kompenzaciju moraš plasirati, pristižu računi za struju, telefon, gorivo, moraš državi dati njeno, radnicima njihovo, ne spavaš dok skontaš kako ćeš i sad u svemu tome trebaš biti institut za majku i dijete. Ma, dajte, neka svako radi svoj dio posla.
Pa po zakonu je i to dio njihovog posla - da omoguće roditelju porodiljsko. Ko ne zna izaći na kraj sa potraživanjima, naplaćivanjima i poštivanja zakona nek se ni ne laca biznisa. Niko ne kaže da je lako biti poslodavac, ali niko ni ne kaže da moraš biti poslodavac, ako ne znaš naći balans i ispoštovati zakonske obaveze - do viđenja.
Kad čovjek čita prosto mu se sažali, kontam da otvorimo kakav humanitarni fond za poslodavce, da im udjelimo koju marku, šta će jadni jedva sastavljaju kraj s krajem :skoljka:
O'zone
Globalni moderator

#78 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by O'zone »

atko wrote:
Margita81 wrote: Nije ovo kapitalizam ovo je dzungla. Sa svim zakonima dzungle. Kapitalizam je i u zapadnoevropskim drzavama pa ljudi opet imaju svoja radnicka prava.
Raditi po 12 sati 6 dana u sedmici a cesto i nedjelju koja je NEPLACENA to moze samo ovdje u dzungli. Radnici se okupili jedne subote i rekli "necemo da palimo masine dok nam se ne obeca bolji tretman" i dodje direktor i veli citiram "ja ovdje imam spisak 300 ljudi sa biroa koji jedva cekaju bilo kakav posao, dakle kome se ne svidja moze odmah da ide". Sve to za 350km mjesecno. Ma zajebi :dance:
Apsolutno se slazem! dzungla na kvadrat ... a zasto ti radnici nisu podigli tuzbu, pozvali novinare, zaposjeli fabriku i uhvatili tog direktora za gusu i strpali mu taj spisak u usta... zasto radnici iz svih ostalih robovlasnickih fabrika ne bi solidarno ucinili isto ...

... kako je moguce da npr prije par godina u velikoj akciji otkrivanaj rada na crno kod Sirbegovica nadju na stotine radnika na crno i to se zataska ... zasto stotine i stotine tih usta sute? cega se boje? sta imaju uzgubiti ???
Ono malo crkavice koju dobiju svaki drugi treći mjesec i normalno posao jer ovdje se ljudi osjećaju manje vrijednim kad ne rade a opet kad rade bez obzira imaju li ili nemaju platu osječaju se malo vrjednije (i ako u stvarnosti samo što im rep i duge uši nisu narasle). Ni ja ne mogu da svatim kako neko nakon što mu poslodavc ne isplati platu u nekih tri ili četiri mjeseca misli da će se to popraviti :?

Moja supruga je sad na trudničkom malom je četiri mjeseca već oko šestog računam da će je zvati da se vrati na posao gdje ja opet moram unajmiti ženu da čuva malog ili jaslice. Teško je na ovom ne uređenom vaktu biti majka ili uopće roditelj e još kad mi postavi pitanje planirate li imati djecu ili imate li djecu pa koji k...c tebe to interesuje možda sam enuh možda ne želim imati djecu a i da želim ne pravim ih za tebe pa zato što se brineš.
O'zone
Globalni moderator

#79 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by O'zone »

Alhemicarkaa wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ovo je opet posao sindikata. E, sad što su kod nas sindikati uvijek bili uz vlast (u prošlom sistemu gotovo dio vlasti), i što nikada nisu izrasli u ono što trebaju biti, to je opet i naša odgovornost.
Glede pitanja u svezi djece i obitelji, meni su to pitanje obavezno postavljali vani u tom "blagostanju ljudskih i radničkih prava". Ipak, i u tim momentima (iako jeste u najmanju ruku neukusno) sa ekonomske strane sam to razumjela. Ne znam da li je od ljudi koji ovdje pišu neko imao ili vodio firmu. Imaš x nenaplaćenih potraživanja, kompenziraš, kompenzaciju moraš plasirati, pristižu računi za struju, telefon, gorivo, moraš državi dati njeno, radnicima njihovo, ne spavaš dok skontaš kako ćeš i sad u svemu tome trebaš biti institut za majku i dijete. Ma, dajte, neka svako radi svoj dio posla.
Pa po zakonu je i to dio njihovog posla - da omoguće roditelju porodiljsko. Ko ne zna izaći na kraj sa potraživanjima, naplaćivanjima i poštivanja zakona nek se ni ne laca biznisa. Niko ne kaže da je lako biti poslodavac, ali niko ni ne kaže da moraš biti poslodavac, ako ne znaš naći balans i ispoštovati zakonske obaveze - do viđenja.
Kad čovjek čita prosto mu se sažali, kontam da otvorimo kakav humanitarni fond za poslodavce, da im udjelimo koju marku, šta će jadni jedva sastavljaju kraj s krajem :skoljka:
Spašavanje privatnika Rahmana :mrgreen:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#80 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

LaCici wrote:Zasto otvaras firmu ako nisi u stanju da ispunjavas svoje obaveze, i trudnici das tih j... 6 mjeseci ili godinu dana odsustva?
Firmu otvaraš i onda posluješ. IZ tekućeg poslovanja ispunjavaš obveze. Na tržištu u kojem postoji hroničan nedostatak likvidnosti, često puta nije lako. Ne da ja idealiziram poslodavce, samo želim da se vidi i druga strana, posebno malih i srednjih preduzeća. Isto tako, i naš tipični mentalni sklop. Svjedok sam u jednoj firmi je plaća uvijek bila 10. u mjesecu, bez dana kašnjenja. Elektronskim putem, tako da banci treba neka 2h da prebaci sredstva. Služba financija to uradi oko 10h ujutro, a u 12h na zidu bifea piše... HOću platu! I to je stvarnost.
madner

#81 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

A gdje bi vi radili? Radna mjesta bi trebao ko napraviti? :D
KatarinaKosaca

#82 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

Alhemicarkaa wrote:Pa po zakonu je i to dio njihovog posla - da omoguće roditelju porodiljsko. Ko ne zna izaći na kraj sa potraživanjima, naplaćivanjima i poštivanja zakona nek se ni ne laca biznisa. Niko ne kaže da je lako biti poslodavac, ali niko ni ne kaže da moraš biti poslodavac, ako ne znaš naći balans i ispoštovati zakonske obaveze - do viđenja.
Jeste njegova obveza, zato i nije čudo (ponavljam ne sa moralne, nego ekonomske strana) što to pita na razgovoru za posao. Upravo i što mnogi ne mogu ispoštovati zakonske obaveze, prekidaju posao. Ne treba humanitarni fond, ali ne treba od poslodavca očekivati da bude dadilja.
KatarinaKosaca

#83 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

O'zone wrote:. Teško je na ovom ne uređenom vaktu biti majka ili uopće roditelj e još kad mi postavi pitanje planirate li imati djecu ili imate li djecu pa koji k...c tebe to interesuje možda sam enuh možda ne želim imati djecu a i da želim ne pravim ih za tebe pa zato što se brineš.
To je posao države i zakonodavca, a ne poslodavca. Država je ta koja stimulira natalitet, smanjenjem poreza, direktnim subvencijama itd. Kod nas od sesrtića i amidžića u ministarstvima i njihovog tova ne stigne.
madnessa

#84 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madnessa »

KatarinaKosaca wrote:Firmu otvaraš i onda posluješ. IZ tekućeg poslovanja ispunjavaš obveze. Na tržištu u kojem postoji hroničan nedostatak likvidnosti, često puta nije lako. Ne da ja idealiziram poslodavce, samo želim da se vidi i druga strana, posebno malih i srednjih preduzeća. Isto tako, i naš tipični mentalni sklop. Svjedok sam u jednoj firmi je plaća uvijek bila 10. u mjesecu, bez dana kašnjenja. Elektronskim putem, tako da banci treba neka 2h da prebaci sredstva. Služba financija to uradi oko 10h ujutro, a u 12h na zidu bifea piše... HOću platu! I to je stvarnost.
:thumbup:
atko

#85 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

Na ovoj kao i svim slicnim temama u proteklo vrijeme sve se svodi na isto...

Svi imaju socijalizam u glavi a zele kapitalizam u dzepu....

Svi HOCE svoja prava i cekaju da im robin hud ista servira na tanjiru i to ODMAH ...

ovdje vlada jedan slogan: "ko ce ako nece neko drugi"

A pitanje:
Zasto otvaras firmu ako nisi u stanju da ispunjavas svoje obaveze, i trudnici das tih j... 6 mjeseci ili godinu dana odsustva?
smijati se ili plakati pitanje je sad :lol: :(
Alhemicarkaa

#86 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

atko wrote:
Alhemicarkaa wrote:
isto se može postaviti i za trudnocu - sbbkbb. Ne mora značiti da je izvjesno ako je neko udat bez djece da će sigurno uskoro i ostati trudan. Neki parovi ne žele djecu, a neki NE MOGU imati i onda se tek vidi neumjesnost tog pitanja.
Ako poslodavac postavlja pitanje sta bi bilo da ona ode na trudničko isto tako treba da postavi pitanje šta bi bilo da neko ode na bolovanje ili da otkaz (a dešava se i to jako često, možda čak češće nego da neudata žena ostane trudna).
Drug skakali smo skupa po protestima ... kad imas 200 ljudi koj izele da promjene stanje 3 miliona ljudi onda jbg ... sve se ja slazem ... al drzava je ta koja mora regulisati prava i obaveze isvoje i poslodavca i radnika ... a radnici bi prvo trebali regulisat drzavu zar ne ?
Naravno da država mora regulisati prava i obaveze, i vršiti inspekcijski nadzor. Sve to stoji, ali ne postojanje sistema ne oslobađa nikoga odgovornosti.
Otišli smo predaleko, tema je bilo šta odgovoriti u takvim situacijama, ja nisam doživjela da me to pitaju, ali da jesam vjerovatno ne bih ni radila za takvog poslodavca i kad bi se išlo tom logikom - takvi poslodavci se ne bi ni usudili pitati to. Međutim smucila mi se priča jadni poslodavci, šta će on kad ode trudnica na porodiljsko, haman propade firma. Ebeš poslodavca koji će propasti zbog odlaska jedne trudnice - nek i propadne!
O'zone
Globalni moderator

#87 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by O'zone »

KatarinaKosaca wrote:
O'zone wrote:. Teško je na ovom ne uređenom vaktu biti majka ili uopće roditelj e još kad mi postavi pitanje planirate li imati djecu ili imate li djecu pa koji k...c tebe to interesuje možda sam enuh možda ne želim imati djecu a i da želim ne pravim ih za tebe pa zato što se brineš.
To je posao države i zakonodavca, a ne poslodavca. Država je ta koja stimulira natalitet, smanjenjem poreza, direktnim subvencijama itd. Kod nas od sesrtića i amidžića u ministarstvima i njihovog tova ne stigne.
Iskreno kakav narod takva država.
KatarinaKosaca

#88 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

Alhemicarkaa wrote:Otišli smo predaleko, tema je bilo šta odgovoriti u takvim situacijama, ja nisam doživjela da me to pitaju, ali da jesam vjerovatno ne bih ni radila za takvog poslodavca i kad bi se išlo tom logikom - takvi poslodavci se ne bi ni usudili pitati to.

Moja prijateljica Španjolka (dakle pitanje nije tipično bosansko), je uvijek govorila kako ne zna šta da odgovori. Ako kaže da nema momka mogu pomisliti da je homo a neki ljudi prema tome imaju predrasude. Ako kaže da ima ozbiljnu vezu neće je primiti jer će misliti da će brzo na porodiljsko. Ako kaže da ima neobaveznu vezu misliće da je lakog morala :lol:
Poslodavcu ne padaju pare sa neba. Ako ima na primjer 3 trudnice u isto vrijeme, a nikakvih stimulacija od strane države, da li mu to opterećuje budžet? I te kako... I nisam primjetila da je iko napisao "jadni poslodavci". Ja jesam pitala da li je iko vodio ili imao firmu ?
Alhemicarkaa

#89 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

Majke mi isto da smo retardirani i niko od nas ne radi, svi sjedimo i očekujemo da nam poslodavac šalje pare kući.
E pa i ja radim, vrlo dobro znam šta je tržište, borba sa konkurencijom, sa državom i inspekcijama, sa plivanjem u mutnom, sa svim što se jedan poslodavac susreće. Radim u firmi koja nije velika, nije zvučna, bori se sa puno većim konkurentima, ima ogromne kredite, ali se sva prava radnika poštuju. Majke imaju pravo na godinu dana porodiljskog, i vlada jedna vrlo zdrava atmosfera, sve se može dogovoriti, koliko je radnik pošten prema poslodavcu toliko je i poslodavac prema radniku. Kad treba više upregnuti svi upregnemo, kad treba nekog poštediti poštedi se, jer poslodavac zna da je od njeg dobio prekovremene sate kad je trebalo, bez pogovora. Plata nikad nije kasnila, izuzev jednom jer se dizao kredit i niko se nije bunio, jer su nam lijepo objasnili.
Znači može se i u ovoj džungli poslovati ko zna, ko ne zna nek ne posluje, i to je kapitalizam na koji se pozivate! Ko zna opstaje, ko ne zna propada, nema tu nikakvog socijalizma!
atko

#90 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

Alhemicarkaa wrote: Naravno da država mora regulisati prava i obaveze, i vršiti inspekcijski nadzor. Sve to stoji, ali ne postojanje sistema ne oslobađa nikoga odgovornosti.
Otišli smo predaleko, tema je bilo šta odgovoriti u takvim situacijama, ja nisam doživjela da me to pitaju, ali da jesam vjerovatno ne bih ni radila za takvog poslodavca i kad bi se išlo tom logikom - takvi poslodavci se ne bi ni usudili pitati to. Međutim smucila mi se priča jadni poslodavci, šta će on kad ode trudnica na porodiljsko, haman propade firma. Ebeš poslodavca koji će propasti zbog odlaska jedne trudnice - nek i propadne!
A nasi ljudi su cvjecke ... ma zajebali smo japance koliko volimo raditi ... koliko postujemo red i zakon ... vec je receno ... kakav narod takva i drzava ...
Utokkha

#91 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Utokkha »

A šta je s činjenicom da sva zarada, sve što firma stekne ostaje vlasniku? Činjenicom da oni žele u nerazumnim rokovima povrat na investiciju? Ili, još se zaletili pa kad sve počne tonuti radnici trebaju da crnče da bi ih spašavali?
atko

#92 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

Alhemicarkaa wrote: Znači može se i u ovoj džungli poslovati ko zna, ko ne zna nek ne posluje, i to je kapitalizam na koji se pozivate! Ko zna opstaje, ko ne zna propada, nema tu nikakvog socijalizma!
Isto vazi i za radnike ... ko zna moze se vrlo dobro prodati na trzistu rada u vrlo dobru kompaniju ...
Alhemicarkaa

#93 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

atko wrote:
Alhemicarkaa wrote: Naravno da država mora regulisati prava i obaveze, i vršiti inspekcijski nadzor. Sve to stoji, ali ne postojanje sistema ne oslobađa nikoga odgovornosti.
A nasi ljudi su cvjecke ... ma zajebali smo japance koliko volimo raditi ... koliko postujemo red i zakon ... vec je receno ... kakav narod takva i drzava ...
Ebi ga, to je generaliziranje. Svjesna sam toga da je firma u kojoj radim izuzetak i da veliki dio njih ne posluje i ne poštuje zakon, i da se radi na crno. Ali mišljenja sam da je poštovanje i rad uzajaman, riba smrdi od glave, ako tvoj šef, odnosno poslodavac ne radi, nećeš ni ti. Kad vidiš da svi rintaju rijetki su oni koji će dići sve četri i reči samo daj. Naročito kod privatnika. Ne kažem, bilo je i u našoj firmi nekoliko takvih zalutalih, ali kako su došli tako su i otišli. Vrlo je teško uspostaviti sistem, biti čvrste ruke a opet poštovati prava, ali zato ne može svako biti poslodavac.
KatarinaKosaca

#94 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

Utokkha wrote:A šta je s činjenicom da sva zarada, sve što firma stekne ostaje vlasniku?
Kome treba ostati? Ko je dao svoju lovu, osnovao firmu, često puta stavio pod hipoteku i sebe i kuću i svoje najbliže? ne govorimo (bar ne ja) ovdje od jakim tajkunima koju su bliski vodećim strukturama (ovim ili onim, svejedno je), nego o malim i srednjim preduzećima. Ako ispuni svoje obveze prema državi, uposlenim, bankama, neka mu ostane koliko god zaradi.
Alhemicarkaa

#95 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

atko wrote:
Alhemicarkaa wrote: Znači može se i u ovoj džungli poslovati ko zna, ko ne zna nek ne posluje, i to je kapitalizam na koji se pozivate! Ko zna opstaje, ko ne zna propada, nema tu nikakvog socijalizma!
Isto vazi i za radnike ... ko zna moze se vrlo dobro prodati na trzistu rada u vrlo dobru kompaniju ...
Naravno, tu se slažemo, uvijek sam govorila najteže je naći prvi posao, a kasnije ti se sami nude ako si sposoban, spreman učiti i raditi. Ja sam jedva našla posao, a sad sam već imala par ponuda da pređem u drugu firmu, a zaradi se i sa strane. :mrgreen:
dr.Gonzo

#96 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by dr.Gonzo »

Na takva se pitanja najbolje napraviti lud, ili slagati. Reci da nisi planirala brak, niti djecu.
Kasnije uvijek mozes reci da si se predomislila, to nije zabranjeno :mrgreen:
Utokkha

#97 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Utokkha »

KatarinaKosaca wrote:
Utokkha wrote:A šta je s činjenicom da sva zarada, sve što firma stekne ostaje vlasniku?
Kome treba ostati? Ko je dao svoju lovu, osnovao firmu, često puta stavio pod hipoteku i sebe i kuću i svoje najbliže? ne govorimo (bar ne ja) ovdje od jakim tajkunima koju su bliski vodećim strukturama (ovim ili onim, svejedno je), nego o malim i srednjim preduzećima. Ako ispuni svoje obveze prema državi, uposlenim, bankama, neka mu ostane koliko god zaradi.
Ja mislim na te tajkune. S tim što ne mogu da se otmem dojmu da je to truli zapad u globalu. Dakle, ako firmi krene loše neka snosi posljedicu rizika. Kad stvari krenu tonuti, ne može očekivati nadljudske napore od radnika ukoliko ih neće beneficirati. Svakok trena mi smo izloženi određenoj količini rizika. I toga treba biti svjestan svaki novopečeni biznismen, naročito u BiH. Ukoliko nije spreman izgubiti sve, neka ostane radnik koji radi za platu kao i većina nas običnih smrtnika.
O'zone
Globalni moderator

#98 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by O'zone »

KatarinaKosaca wrote:
Alhemicarkaa wrote:Otišli smo predaleko, tema je bilo šta odgovoriti u takvim situacijama, ja nisam doživjela da me to pitaju, ali da jesam vjerovatno ne bih ni radila za takvog poslodavca i kad bi se išlo tom logikom - takvi poslodavci se ne bi ni usudili pitati to.

Moja prijateljica Španjolka (dakle pitanje nije tipično bosansko), je uvijek govorila kako ne zna šta da odgovori. Ako kaže da nema momka mogu pomisliti da je homo a neki ljudi prema tome imaju predrasude. Ako kaže da ima ozbiljnu vezu neće je primiti jer će misliti da će brzo na porodiljsko. Ako kaže da ima neobaveznu vezu misliće da je lakog morala :lol:
Poslodavcu ne padaju pare sa neba. Ako ima na primjer 3 trudnice u isto vrijeme, a nikakvih stimulacija od strane države, da li mu to opterećuje budžet? I te kako... I nisam primjetila da je iko napisao "jadni poslodavci". Ja jesam pitala da li je iko vodio ili imao firmu ?
Trudnica kad ode na trudničko postaje briga kantona a ne poslodavca.

Zato fakati "Jadni poslodavci" :roll:
KatarinaKosaca

#99 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

O'zone wrote:Trudnica kad ode na trudničko postaje briga kantona a ne poslodavca.

Zato fakati "Jadni poslodavci" :roll:
U kojoj mjeri? Ko je na njenom mjestu tada? I govorim ovdje o nedostatku makropoticaja (bio to kanton ili federacija ili država). Nije u svakom kantonu isto ;-)
KatarinaKosaca

#100 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

Utokkha wrote:Ja mislim na te tajkune. S tim što ne mogu da se otmem dojmu da je to truli zapad u globalu. Dakle, ako firmi krene loše neka snosi posljedicu rizika. Kad stvari krenu tonuti, ne može očekivati nadljudske napore od radnika ukoliko ih neće beneficirati. Svakok trena mi smo izloženi određenoj količini rizika. I toga treba biti svjestan svaki novopečeni biznismen, naročito u BiH. Ukoliko nije spreman izgubiti sve, neka ostane radnik koji radi za platu kao i većina nas običnih smrtnika.
Da, slažem se. Posao je rizik. Može sve propasti i često puta sve propadne. >I nemaš se šta otimati utisku, jeste truli zapad u globalu. Jeste kapitalizam. ali nije savremena kapitalistička država sa socijalnim davanjima i ulogom sindikata. Dakle, najgora opcija.
Post Reply