HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nody

#76 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by nody »

Mali je trenutno u komi,,nalazi se na KUM-u (CUM-u),,teške povrede glave i pluća,,i mnogobrojni prelomi,,ima 14 godina,,ime vam ne mogu reći,,to mi je prvi komšija,,a vozača Hitne pomoći bolje da nikad ne sretnem !
atko

#77 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by atko »

Hitna pomoci sa rotacijom mora da postuje semafor ... a i bez semafora vozac mora da prilagodi brzinu uslovima na putu ... ovdje je vozac hladnokrvno projurio kroz crveno i udario djete ... za to treba da odgovara ... policiska istraga ce dati vise detalja :wink:
valterbranisarajevo

#78 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by valterbranisarajevo »

Baš me interesuje da li kola hitne pomoći prolaze kroz crveno kod RTV doma ili na drugim mjestima gdje su postavljeni radari i kamere. Malo sutra jer bi onda morali raditi samo za kazne....

Inače indikativno je da je uviđaju prisustvovao i dežurni tužilac (a opštepoznato je da će naši tužioci prisutvovati uviđaju neke nezgode jedino ako se na Butmiru sudare dva aviona :oops: ). Ovo govori da je sve ovo veoma ozbiljno i da će protiv vozača vjerovatno biti podignuta krivična prijava za teška djela protiv bezbjednosti saobraćaja, odnosno da mu se neće suditi prema ZOOBS-u nego prema Krivičnom zakonu, a za takva djela su predviđene zatvorske kazne (nisam siguran mislim do 7 godina)...
ja.neron

#79 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by ja.neron »

jalijas74 wrote: Zasto otvaram ovu temu?
Interesuje me da li ima neka stavka u zakonu o saobracaju gdje se dosljedno kaze da vozila hitne pomoci mogu proci kroz crveno svjetlo bez upaljenih rotacija i bez zvucnog signala.
Nema, ni Tito ne smije proći kroz crveno sa rotacijom sa/bez zvučnog signala i ovu hitnu pomoć treba prijaviti za pokušaj ubistva sa ne savjesnim pružanjem hitne medicinske pomoći
atko

#80 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by atko »

E vala ste i vi s tim FB grupama retardirani do mp :roll: ... hoce li iko otici djecaku u bolnicu, mozda treba dati krv ... posjetiti roditelje, mozda treba nesto novca skupiti... KAKO VAS NIJE SRAMOTA :x
valterbranisarajevo

#81 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Čeka ga ovo...A kako će se dokazati. Pa teretiće ga svjedoci kojih je očigledno bilo puno (prolaznici, drugi vozači, ljudi iz kafića)...

Krivični Zakon FBiH

KRIVIČNA DJELA PROTIV SIGURNOSTI JAVNOG PROMETA

Ugrožavanje javnog prometa

Član 315.

(1) Sudionik u prometu na putevima koji se ne pridržava prometnih propisa i time tako ugrozi javni promet da dovede u opasnost život ljudi ili imovinu većih razmjera, pa uslijed toga kod drugog nastupi teška tjelesna povreda ili imovinska šteta preko 2.000 KM, kaznit će se zatvorom do pet godina.
jalijas74

#82 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by jalijas74 »

26.6.2011. 11:13 BH Fena - Bosna i Hercegovina

DJEĆAKA UDARILO VOZILO HITNE POMOĆI

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Na raskrsnici ulica Igmanska-Akifa ef. Biserovića, općina Vogošća, 25. juna u 14.25 sati dogodila se saobraćajna nezgoda.

Tom prilikom je došlo do sudara bicikla NN marke, kojim je upravljao malodobni T.H., rođen 1997. godine, iz Vogošće, i p.m.v. marke "VW transporter", reg, broja 461-T-556, vlasništvo Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kojim je upravljao vozać S. A., rođen 1977. godine, iz Sarajeva, saopćeno je iz MUP-a.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede, opasne po život, zadobio je vozać bicikla malodobni T. H. ,a istom je ljekarska pomoć ukazana u KCU Sarajevo, gdje je zadržan na daljnjem lijećenju.

O navedenom je obavješten dežurni kantonalni Tužitelj u Sarajevu, a uviđaj je obavljen od uviđajne ekipe MUP-a Kantona Sarajevo.

FENA

Ovakav izvjestaj ce sigurno poslati i iz MUP-a za njih ovaj slucaj u rangu

VOZAĆIMA 264 PREKRŠAJNA NALOGA
U toku proteklog dana, službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo, preduzimajući redovne mjere kontrole saobraćaja, urućili su 264 prekršajna naloga, a za lakše prekršaje upozorili 77 vozaća.

Iz saobraćaja je iskljućeno 20 vozaća zbog upravljanja motornim vozilom pod djejstvom alkohola, šest osoba bez položenog vozaćkog ispita, ćetiri motorna vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i tri vozila koja nisu bila registrovana, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.
(Fena)

Treba stvarno podignuti glas pisati na sve moguce adrese i ministru zdravstva i upravi Hitne, Kantonu, gradonacelniku ... kao sto ce to uraditi "Incub" (hvala ti)

Vozac S. A. treba da lezi u Zenici za pokusja ubistva da je pravde u ovoj zemlji
valterbranisarajevo

#83 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Neće sigurno. Ovo je krivično djelo a ne prekršaj....
valterbranisarajevo

#84 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Zato je tužilac i izašao na uviđaj, da vidi ima li elemenata krivičnog djela i da pripremi dokaze (a to će biti vaše izjave plus izvještaji vještaka) za podizanje optužnice...
atko

#85 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by atko »

jalijas74 wrote: Vozac S. A. treba da lezi u Zenici za pokusja ubistva da je pravde u ovoj zemlji
U najmanju ruku pokusaj ubistva iz nehata ... al ko da gledam sad ce se naci na stotine zastitnika da kazu pa i on je covjek, ljudi grijese, on je pomagao drugima vozeci hitnu itd itd ... bas me intresuje hoce li neko ustatii reci H.T treba pomoci, treba mu platiti rehabilitaciju poslije tako teskih povreda... pomoci njegovim roditeljima da prevazidju to sto ih je zadesili...

Mladom H.T zelim da se izvuce i stane na noge cim prije :(
Averus

#86 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Averus »

Nisu uopšte potrebni svjedoci.
Išao je pod rotacijom, a dijete koje je udario je onda (ružno rečeno) "utovario" u istu tu hintu koja je bila prazna :?
Niđe ve ba...

A ovo treba biti povod da se malo skrene pažnja na to kako se "rotacije" ponašaju na ulicama.

btw Nisam upratio, jel' ima išta novo o malcu, kako je?
valterbranisarajevo

#87 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Sve je sada u rukama tužioca, odnosno u njegovoj sposobnosti da napravi kvalitetnu optužnicu koju neće oboriti sudsko vijeće....a ovaj makar ima dovoljno dokaza.
valterbranisarajevo

#88 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

U oslobođenju piše da su ljekari njegove povrede okarakterisali kao teške i opasne po život... :(
jalijas74

#89 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by jalijas74 »

daBogda Valtere

Pisao sam gore da sam bio ucesnik saobracajne neserece (kao treci ja se zabio u GRAS) sa 2 smrtna slucaja. Sudar autobusa GRAS-a i Hyun.Atosa poslje uvidjaj sam isao u K.Mup da dam izjavu bio sam jedini svjedok vozacu GRAS-a jer su svi putnici izasli iz busa i otisli. Nikada niko me nije pozvao a slucaj se desio 2005 godine.
Averus

#90 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Averus »

Baby Blue wrote:
Nenji_Avero wrote:Nisu uopšte potrebni svjedoci.
Išao je pod rotacijom, a dijete koje je udario je onda (ružno rečeno) "utovario" u istu tu hintu koja je bila prazna :?
Niđe ve ba...

A ovo treba biti povod da se malo skrene pažnja na to kako se "rotacije" ponašaju na ulicama.

btw Nisam upratio, jel' ima išta novo o malcu, kako je?
jalijas74 wrote:Naime vozilo Hitne pomoci krecuci se iz prvaca Semizovca prema Sarajevu (kroz Vogoscu) BEZ SIRENE I BEZ ROTACIJE prolazi kroz CRVENO i na obiljezenom pjesackom prelazu udara djecaka na biciklu koji je prelazio isti taj prelaz na ZELENO svjetlo na semaforu.

Ma dobro, manje bitan detalj :)
Govorim samo da ga ne može ni dunav oprat' :wink:
valterbranisarajevo

#91 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Zato sam spomenuo tužioca. Sve zavisi od njega. On može slučaj zaštekati u ladicu do zastare(kao što je to radio Mustafa Bisić) ili napisati traljavo optužnicu koja neće proći sudsko vijeće...Trenutno je jedina institucija na koju treba obraćati pažnju da bi pravda bila zadovoljena kantonalno tužilaštvo....(ne trebam ponavljati da sam ja davno u njih izgubio povjerenje, gomila nesposobnjakovića i potplaćenih čije optužnice advokati kao što su Karkin i Omar mjesečar "jedu za doručak"-nažalost)
Averus

#92 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Averus »

Baby Blue wrote:
Nenji_Avero wrote:Ma dobro, manje bitan detalj :)
Naravno, ali ipak mislim da je vrlo bitan detalj. Svako kad cuje sirenu i vidi rotaciju je puno oprezniji i sklanja se, ovako dijete je s punom sigurnoscu krenulo na zeleno :(
Sigurno jeste. To je u mom komšiluku i znam da na tom semaforu uvijek svi dobro paze jer ima frajera koji autima prolete tu, bez obzira na semafor.

Šta ćeš...
valterbranisarajevo

#93 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Zovite ih svaki dan, interesujte se za slučaj....To je jedina nada. Ako osjetite da se sve to odugovlači zamolite novinare da ih oni malo pritisnu...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#94 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Chmoljo »

Baby Blue wrote:
Nenji_Avero wrote:Ma dobro, manje bitan detalj :)
Naravno, ali ipak mislim da je vrlo bitan detalj. Svako kad cuje sirenu i vidi rotaciju je puno oprezniji i sklanja se, ovako dijete je s punom sigurnoscu krenulo na zeleno :(
tačno. vozač hitne je profesionalac i dužan se odnositi pažljivije u saobraćaju. to što je bez sirene i upaljene rotacije išao kroz crveno ga može pokopati, jer se stepen njegove krivice povećava.

i neka ga pokopa. ako je stvarno negdje žurio, zar je problem pritisnuti jebeni taster?
jalijas74

#95 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by jalijas74 »

bas tako BB zeleno na semaforu koje ti daje sigurnost jer si naucio u skoli da se prelazi cesta iskljucivo na pjesackom i na zeleno cijela ova raskrsnica je dosta mala svega 2 trake i jedan trotuar jer druge strane trotuara nema jer je tu zeljeznicka pruga.
Nije to raskrsnica ko kod Higijene gdje ti se u pola prelaska Titove ulice iz zelenog prebaci na crveno pa te strah hoces li stici na vrijeme na drugu stranu i maltene potrcis.

Djecaku svi zajedno drzimo fige da se stanje stabilizuje.
daxon

#96 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by daxon »

Pola tih vozača hitne je zaposleno na način kako svi mi znamo da se zapošljava u javnim ustanovama, pola njih nije ni svjesno da ne smiju proći kroz crveno, uostalom, kao i mnogi forumaši koji tvrde da neko smije proći kroz crveno što primjećujemo iz diskusije.
Za vozača hitne ne bi trebala biti dovoljna samo vozačka i državni ispit kao što je to kod nas slučaj, već bi trebali imati specijalnu obuku i specijalne treninge i usavršavanja, znam da kod nas takvi poligoni i obuka ne postoji ali postoji u zemljama okruženja i oni koji zapošljavaju vozače hitne trebali bi te iste vozače slati na takva dodatna osposobljavanja i usavršavanja.
Nisam siguran da se vozači hitne po prijemu na radno mjesto testiraju ili da se na bilo koji način provjeravaju njihove kvalitete i sposobnost, a da o dodatnoj specijalizacij i usavršavanju ne govorim.
Vozila sa rotacijom su specijalna vozila, a vožnja pod rotacijom je poseban vid vožnje, zato bi i vozači takvih vozila trebali imati posebnu obuku i imati certifikat da su osposobljeni za takvu vrstu vožnje.
valterbranisarajevo

#97 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Slažem se Daxon. :thumbup: Npr ovo. Ovakvih ljudi profesionalaca sigurno ima na birou ili rade kod privatnika za sitne pare...

Vozač motornih vozila

Saobraćajna stručna škola – Vozač motornih vozila (III stepen EU-VET NPP):

Stručne kvalifikacije:

poznaje osnovne karakteristike saobraćajnih sredstava; poznaje savremene zahtjeve transporta u cjelini i poznaje tehnološke zahtjeve robe u transportu; svjestan je uloge ljudskog faktora u organizaciji bezbjednosti saobraćaja i transporta u najširem smislu; poznaje građevinske elemente puta, njegovu ulogu i značaj posebno za bezbjednost saobraćaja; poznaje osnovne konstruktivne elemente motornih vozila, njihove dijelove i agregate; poznaje način rada, funkcije dijelova i sklopova kao i njihovu povezanost; shvata potrebe pravilnog rukovanja i održavanja motornih vozila u cjelini; poznaje dijagnostiku tehničkog stanja i održavanja motornih vozila; osposobljen je za upravljanje motornim vozilom u svim saobraćajnim uslovima; poznaje osnovne karakteristike ponašanja u saobraćaju i uticaj ponašanja na bezbjednost saobraćaja; poznaje svoje obaveze prilikom vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda; koristi i vrši obradu transportne dokumentacije, putnog naloga i druge dokumentacije u skladu sa vrstom prevoza; bira prevozno sredstvo u skladu sa transportnim zadatkom, relacijom, troškovima prevoza; uocava nastale kvarove na vozilima i po mogućnosti ih samostalno otklanja.

Pripremanje vozila za izvršenje prijevoznog zadatka. Preuzimanje prijevozne dokumentacije. Postavljanje vozila na ukrcajno mjesto i preuzimanje tereta. Kontroliranje i bavljanje ukrcaja, osiguranje i zaštita tereta preuzimanje dokumentacije od pošiljaoca. Prijevoz tereta od mjesta ukrcaja do mjesta iskrcaja. Opskrba vozila gorivom i mazivom. Upravljanje vozilom u svim vremenskim uvjetima i prometnim situacijama. Briga o sigurnosti prometa na cestama. Kontrola rada motora. Kontrola stanja tereta i vozila provođenje svih postupaka koji su obavezni pri prometnoj nezgodi ili oštećenju tereta.
skojotovski

#98 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

ljudi moji, kakvo crno testiranje, skole, obrazovanje, treninzi....
pa to je banda!
zaposljavaju ih kao i svugdje u ovoj drzavi - veze i samo veze, rodbinske i stranacke relacije.

koliko godina - mandata je direktor Hitne pomoci Alija Mulaomerovic???
da li se nesto promijenilo za njegovog stolovanja, osim sto se sljam u njihovim redovima nakotio???
ima tu nekolicina profesionalnih pojedinaca, ali oni su zanemarivi, kada se zbroje idioti.
ja samo kazem, ne d'o Bog da spadne covjek na njih!

iskreno se nadam da ce se mali izvuci. to je sada najvaznije!
iLLusion

#99 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by iLLusion »

Jako tužno. :sad: Nadam se da će se klinac izvući, želim mu brz oporavak. ;)
atko

#100 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by atko »

Na kraju krajeva rotacija i sirena na hitnoj ne znaci da oni mogu piciti 150 kmh gdje god zele ... nego da daju signal drugima da se sklone da mogu proci ... bitno je da prodju ... a negdje treba spustiti i na 30 kmh ... inace se desvaju ovakve nemile scene ...

... dijete je ucilo da se prelazi na zeleno, dijete nema vozackog iskustva da zna procjeniti da se hitna krece brzo.
Post Reply