Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

vox-populi

#76 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by vox-populi »

BiH-x wrote: Ja ne znam nijednog.
Ali bas nijednog.
Sto ne znaci da ih nema. Ni ja mnoge stvari ne znam, ali mi to ne daje za pravo da tvrdim da je ispravno i da postoji samo ono sto JA znam.
BiH-x wrote: Ljudi ako hoce iz Bosne uglavnom hoce i iz Balkana, pa nema bas smisla u Srbiju otic.
I ovi sto ja znam bi radije negdje vani, u zapadnu Evropu, Ameriku, Kanadu...

Ali zelje su jedno a mogucnosti nesto sasvim drugo. Da bi studirao na zapadu, treba ti ili stipendija ili puno para. Plus moras nauciti jezik.
A za Srbiju ti treba 200€ i papir sa tvojim potpisom na kojem pise da si Srbin. Ipak je razlika ogromna.
BiH-x wrote: Mora da su tvoji poznanci malo manje ambiciozni od mojih :skoljka:
Ne radi se o ambicijama nego o mogucnostima. Procitaj prethodni odgovor.
BiH-x

#77 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by BiH-x »

vox-populi wrote:Sto ne znaci da ih nema. Ni ja mnoge stvari ne znam, ali mi to ne daje za pravo da tvrdim da je ispravno i da postoji samo ono sto JA znam.
Pa naravno, kao to da ti imas havera Bosnjaka koji je studirao u BG (i "znas ih jos par") ne znaci da je to neka normalna pojava :)
xDenisx

#78 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by xDenisx »

Hemel wrote: ali da ti povjerujem kako ti znas njih 50-tak koji su dosli iz bosne i hercegovine, izjasnili se kao srbi samo da bi studirali u beogradu... :-)
Ma nije to bre sve, svi su se redom vratili veri pradedovskoj :-D

Sta sve necu procitati na ovom forumu...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#79 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by PipiDugaDevetka »

Humorista Opančić je jednom izjavio:
''Umiljato jagnje od dvije-tri države pasoše ima!''
:D
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#80 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by 1pajdo »

BiH-x wrote:
vox-populi wrote:Sto ne znaci da ih nema. Ni ja mnoge stvari ne znam, ali mi to ne daje za pravo da tvrdim da je ispravno i da postoji samo ono sto JA znam.
Pa naravno, kao to da ti imas havera Bosnjaka koji je studirao u BG (i "znas ih jos par") ne znaci da je to neka normalna pojava :)
Što je normalno, što nije? Mislio si učestalo, vjerojatno? :)

Ljudi idu gdje misle da bi bolje prošli, tako je uvijek i bilo. Studirao sam u Splitu (u Mostaru i danas nema tog studija), ali je razlika ogromna, od svih informacija, zadataka, pojašnjenja na web-stranici (dok su u BiH uglavnom loše napravljeni, većinom i nema portala za učenje), besplatnih stvari recimo za tehničke fakultete, besplatnih nogometnih terena (moram i to navesti :mrgreen: ), menze koja je raznovrsna a jeftina, razni popusti, besplatan gradski prijevoz, novih st. domova (doduše i u Mostaru zadnjih par godina), od ove godine i standardizacija putem državne mature te svi imaju PLAĆEN faks od države...samo ukucaj splitska sveučilišna knjižnica i pogledaj slike, preko 100 računala...nadam se da će i u nas ubrzo ovakvo što zaživjeti.. Naravno, sve to ima i svoje nedostatke, ali mislim da sam bio u velikoj prednosti u odnosu na mostarske tehničke fakultete... Osobno, išao bih i u Beograd studirati ako mislim da bih dobio bolje obrazovanje i mogućnosti, nema dileme, a i vidio bih svijeta...
Sestra mi govori da joj se ovdje u BiH na 1. godini dogodilo desetak puta da profesori izostanu, a meni samo jednom u 6 godina?

Zar je bitno ako 50 ili 5 Bošnjaka završi faks u Beogradu ako misle da im je to bolja opcija? Ovakve su mi priče nebitne...
udarnik35

#81 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

Evo znam i ja dosta neSrba koji su otisli u Beograd ili Novi Sad da studiraju. Ne znam sad jesu li vadili drzavljanstvo ili ne.
radostan dan

#82 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 11:31, edited 3 times in total.
radostan dan

#83 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 11:32, edited 1 time in total.
CrniBaron

#84 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by CrniBaron »

BiH-x wrote:
Alfons Kauders wrote:mene vise zanima kojom logikom srbi iz hrvatske mogu imati bosansko drzavljanstvo i glasati na izborima, ali nejse... :-)
+1

Sta ce Bosnjacima (mislim na ove u BiH) uopste Srbijansko drzavljanstvo?

Glupava tema skroz

Sta ces ti ovdje ako ti je glupava tema .
big.muzzy

#85 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by big.muzzy »

Rođen sam u Srbiji, živim u BIH, imam dvojno državljanstvo. Pokušao sam supruzi (koja je rođena u rs) predati za dvojno državljanstvo Srbije po osnovu braka, da nebi svaki put morala da se prijavljuje u MUP-u kao stranac kad odemo u zavičaj. Rekli su mi da po osnovu braka nema nikakvog zakonskog osnova da dobije državljanstvo Srbije (!!!) i da je jedini način da godinu dana prijavi stalni boravak na teritoriji Srbije, što podrazumjeva terenske provjere u tom periodu. Naravno, nisam mogao pristati na tu opciju, jer je trebalo uplatiti oko 250 KM koje propadnu (ne vraćaju se) kao i pravo na državljanstvo ako terenska provjera utvrdi da dotična osoba ne živi na navedenoj adresi. Znam bezbroj osoba srpske nacionalnosti (iz rs-a) koje prije rata nisu imale nikakve veze sa Srbijom, a sada imaju dvije lične karte. Pouzdano znam da ogroman broj njih, barem u stvarnosti, nikada nije živjelo na teritoriji Srbije onih 'zakonskih' godinu dana da bi dobili pravo na državljanstvo.

Stvar je jasna k'o dan: Uvedena je terenska provjera u formalnu proceduru dobijanja državljanstva, koja se primjenjuje selektivno u svrhu eliminacije nesrba i tako je elegantno zamaskirana diskriminacija građana rs-a koji nisu Srbi!

Ono što meni nije jasno i što mi je potpuno nelogično, zašto na isti način, Bošnjaci sa exYU prostora (kao Hrvati i Srbi iz BIH u Hrvatskoj, odnosno, Srbiji) ne mogu po pojednostavljenoj proceduri dobiti državljanstvo BIH ako žele, već imaju isti status kao npr. Kinezi!
kockica_kockica

#86 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by kockica_kockica »

JoseMujica wrote:može se dobiti i državljanstvo Srbije...samo napišeš da si Srbin...jednostavnije je nego sa Hrvatskom đe se prvo moraš krstiti

:lol: :lol: :lol:
radostan dan

#87 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 11:32, edited 1 time in total.
Laus

#88 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Laus »

big.muzzy wrote:Ono što meni nije jasno i što mi je potpuno nelogično, zašto na isti način, Bošnjaci sa exYU prostora (kao Hrvati i Srbi iz BIH u Hrvatskoj, odnosno, Srbiji) ne mogu po pojednostavljenoj proceduri dobiti državljanstvo BIH ako žele, već imaju isti status kao npr. Kinezi!
Zato sto bi se na taj nacin povecao broj Bosnjaka koji mogu glasati u BiH.
big.muzzy

#89 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by big.muzzy »

radostan dan wrote:
Big, jel ti imaš dvojno (kao što si napisao), ili dva državljanstva?
Iskreno, ja sam mislio da je to jedno te isto :? Ovako, ja u BIH mogu izvaditi uvjerenje da sam državljanin Bosne i Hercegovine (i FBIH), a u Srbiji mogu izvaditi uvjerenje da sam državljanin Srbije. Ni na jednom od tih uvjerenja se ne napominje da imam ono drugo.
big.muzzy

#90 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by big.muzzy »

Laus wrote:
big.muzzy wrote:Ono što meni nije jasno i što mi je potpuno nelogično, zašto na isti način, Bošnjaci sa exYU prostora (kao Hrvati i Srbi iz BIH u Hrvatskoj, odnosno, Srbiji) ne mogu po pojednostavljenoj proceduri dobiti državljanstvo BIH ako žele, već imaju isti status kao npr. Kinezi!
Zato sto bi se na taj nacin povecao broj Bosnjaka koji mogu glasati u BiH.
glasanje se može usloviti mjestom prebivališta na teritoriji Bosne i Hercegovine, državljanstvo je nešto drugo. Hrvatska sada rješava taj problem koji je imala sa Hrvatima iz Bosne i Hercegovine jer ne dozvoljava posjedovanje dvije lične karte, odnosno, dva prebivališta, a uslov za pravo glasa u Hrvatskoj je prebivalište na teritoriji Hrvatske.

Uostalom, i da se dozvoli glasanje u konzularnim predstavništvima BIH Bošnjacima iz Sandžaka (ili cijele exYu), zašto bi to moglo biti loše za Bosnu i Hercegovinu, pa u cijelom Sandžaku (i u Srbiji i u crnoj Gori) živi manje od 300 000 Bošnjaka.
radostan dan

#91 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 11:33, edited 1 time in total.
udarnik35

#92 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

@radostan dan:
Ja prvi put cujem za razliku izmedju posjedovanja dvojnog drzavljanstva i posjedovanja dva drzavljanstva. Nisam pravnik, pa ces mi oprostiti :) . Bi li molim te mogao molim te ukratko objasniti kakva je razlika i po mogucnosti to poduprijeti nekim zakonom/dijelom zakona? Hvala. :)
Edin H.

#93 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Edin H. »

Evo zakljucaka predstavnika bh dijaspore sa sastanka u Stutgartu:

Na sastanku su usvojeni sljedeći zaključci:

- Da se neodložno pokrene procedura izmjene člana 4. i člana 17. Zakona o državljanstvu BiH, i da se ove odredbe zamijene na način da dvojno državljanstvo mogu imati svi građani BiH ukoliko im to dozvoljava zakon o državljanstvu države u kojoj žive;

- Obzirom da je za sticanje njemačkog državljanstva neophodan ispis iz državljanstva matične države, predloženo je da se pokrene inicijativa prema njamačkim nadležnim instiucijama da razmotre mogućnost iznalaženja drugih povoljnijih rješenja;

- Država BiH za 1.480.000 svojih državljana u svijetu konačno treba formirati ministarstvo dijaspore koje bi se bavilo svim aspektima dijaspore;

- Dijaspora treba da bude zasebna izborna jedinica, a sistem registracije i glasanja državljana BiH koji žive u svijetu treba pojednostaviti;

- Što prije treba pokrenuti inicijativu za potpisivanje bilateralnih sporazuma između SR Njemačke i BiH o radu državljana BiH u SR Njemačkoj za određene branše, za koje postoji obostrani interes;

- Zatraženo je da Vjeća ministara Bosne i Hercegovine implementira odluku o osnivanju Kulturno-informativnih centara BiH u inozemstvu, u zemljama sa većim brojem bh. dijaspore, koju je usvojilo 2003. godine, a iste godine potvrdilo i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

http://www.mhrr.gov.ba/Print.aspx?id=1783
radostan dan

#94 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 11:33, edited 1 time in total.
AliceInChains

#95 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by AliceInChains »

FBiH: Stranim državljanima u maju 77 radnih dozvola

SARAJEVO - U Federaciji BiH stranim državljanima je u maju izdato 77 radnih dozvola, dvije manje u odnosu na prethodni mjesec. Prema podacima iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, od deset kantona u FBiH stranim državljanima je najviše dozvola izdato u Kantonu Sarajevo (46), a izdavanja dozvola jedino nije bilo u Posavskom i Zeničko-dobojskom...

... kantonu.

U periodu januar-april 2011. stranim državljanima su u FBiH ukupno izdate 352 radne dozvole.

U 2010. godini stranim državljanima u FBiH izdate su 1.154 radne dozvole i to na period od tri mjeseca do jedne godine, a najviše ih je izdato državljanima Srbije, Turske i Hrvatske.

(Vijesti.ba/Fena)
Dali se ovdje radi o onoj Bosnjackoj bijedi, koja se je radi boljih zivotnih uslova izborila za Srbijansko drzavljanstvo? :mrgreen:

Nesta mi se cini, da su promasili pravac :mrgreen: 'ta ce u Sarajevu? 'ta ce kod bede? :mrgreen: (mala sala)

Ne kontam ovu temu. dali se ovdje radi o izdavanju Bosanskog drzavljanstva Sandzackim Bosnjacima?
amrica

#96 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by amrica »

AliceInChains wrote:
Ne kontam ovu temu. dali se ovdje radi o izdavanju Bosanskog drzavljanstva Sandzackim Bosnjacima?

Ne, nego o davanju srbijanskog drzavljanstva Bosnjacima :roll: iz Bosne, da ne bude zabune.
AliceInChains

#97 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by AliceInChains »

amrica wrote:
AliceInChains wrote:

Ne, nego o davanju srbijanskog drzavljanstva Bosnjacima :roll: iz Bosne, da ne bude zabune.
Znam :mrgreen: Namjerno hocu da preokrenem suplju temu u suprotni pravac. :mrgreen: Inace, promaseni fol, isproban kod Kosovskih Albanaca, se pokusava primjenjivati na Bosnjake Bosne? :mrgreen:

Hajd', kad bi Srbija makar bila ekonomski naprednija od FBIH.....
vox-populi

#98 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by vox-populi »

AliceInChains wrote: Hajd', kad bi Srbija makar bila ekonomski naprednija od FBIH.....
Pa jeste naprednija. Nije puno, ali ipak jeste.
AliceInChains

#99 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by AliceInChains »

vox-populi wrote:
AliceInChains wrote: Hajd', kad bi Srbija makar bila ekonomski naprednija od FBIH.....
Pa jeste naprednija. Nije puno, ali ipak jeste.
Ne samo da je finansijski malo vise naprednija, nego je i poznata po ravnopravnosti njenih gradana. Doduse, tu je ipak malo bolja od manjeg blentiteta.

Stoga, jedva cekam, kao Bosnjak, da se apliciram :mrgreen:
vox-populi

#100 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by vox-populi »

AliceInChains wrote: Ne samo da je finansijski malo vise naprednija, nego je i poznata po ravnopravnosti njenih gradana. Doduse, tu je ipak malo bolja od manjeg blentiteta.

Stoga, jedva cekam, kao Bosnjak, da se apliciram :mrgreen:
Ti to sada mozes izvrtati kako god hoces. Pogledaj malo statistike o kupovnoj moci (sto je i najrealniji pokazatelj odnosa plata/troskovi) pa ces i sam vidjeti.

Hint: od BiH u Evropi losije stoji samo Albanija.
Post Reply