Religija i vanzemaljske civilizacije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
andromeda101

#76 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

andromeda101 wrote:
Hitch-22 wrote:Ako je Muhamed poznat kao posljednji Allahov poslanik, onda je apsurdno da je u Islamu moguće postojanje i drugih naroda/vanzemaljaca.

Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik – a Allah sve dobro zna. (33:40 El-Ahzab - Saveznici).

Nema smisla da smo samo mi Zemljani imali ekskluzivno pravo na posljednjeg Božjeg poslanika, a ostale civilizacije ne. S obzirom da bi taj Bog trebao biti Bog svega u Svemiru, onda je logično da bi svaka civilizacija trebala imati svoje Poslanike (ne ulazeći u to na šta će svaka od tih civilizacija, kao i njihov poslanici, uopće ličiti). Dakle, navodeći Muhameda eksplicitno kao zadnjeg Allahovog poslanika, koji je bio upravo ovdje na Zemlji, sasvim je jasno da po Islamu nema mogućnosti postojanja drugih civilizacija i da smo mi jedini takvi u cijelom Kosmosu.
Posljedni poslanik za ovu civilizaciju. I rjesen taj problem.
Bozijih poslanika mozes imati kipet Boziji ali jedan je Bog.
hadzinicasa

#77 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by hadzinicasa »

nellington wrote:
hadzinicasa wrote: a 15 minuta?
Misliš na ove eksperimente sa antimaterijom? :D
aha. 8-)
talić

#78 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

nellington wrote:
talić wrote:ni jedan atom ne nastaje i ne nestaje.
You may want to rephrase that :roll:
dobro pogrešno sam se izrazio, ni jedan elektron, zaboravio sam fisiju i fuziju.
andromeda101

#79 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

talić wrote:
nellington wrote:
dobro pogrešno sam se izrazio, ni jedan elektron, zaboravio sam fisiju i fuziju.
Ne facaj se za teze jer jos malo i elektroni i kvarks ce se moci cjepati i sastavljati.
jyqan

#80 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

talić wrote:
nellington wrote:
e sad je u redu
a mejoza i mitoza?
Liora

#81 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Liora »

To se čitalo o Anunnakijima? :D

Eto, ako je vjerovati , Annunakiji su bili sumeranski bogovi, "oni kraljevske krvi" to jeste Antički bogovi sa planete Mandruk, to jest planetoida Nibru. Imali veliko znanje o genetičkom inžinjeringu, arhitekturi, matematici , bla-bla-bla. Što se tiče "više inteligencije" ako je vjerovati nekim tekstovima i historiji o antičkim civilizacijama, smatram da je evolucija krenula u suprotnom smjeru od valjanog. :D
Za sve antičke civilizacije , postoje izvori iz zapisnika da "I siđoše na zemlju..." , "Sa neba blješteća zvijezda..." , i tako dalje, dok ne dođemo do današnjih religija koje u suštini prezentuju slične stvari "Anđeli sa neba" , pa samo mesijansko učenje religija se svodi da će "Mesija aterirati na zemlju, tj. vratiti se!"

Ako se uzme u obzir da Eloh-im (Heb. ime za boga) znači Bogovi, ako se u svetim knjigama kaže "I mi smo...", znači da u svakoj religiji možemo naći paganski korijen. A što se tiče vanzemaljaca, ako su tada dekodirali i miješali naš genetički kod (ovo je hipoteza, nije još dokazana) ,stvarajući čovjeka od majmuna i sebe kao običnu tjelesnu masu za rad, onda kontam da bi nas baš mogli ismijati kada ateriraju :-D
jyqan

#82 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

ovo me pak podsjeća na profesora Kamestresa
bh.tornjak

#83 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

talić wrote: Svemir je nastao prije 13,7 milijardi godina +,- 200 miliona godina.

mene su u skoli ucili da je svemir star 7-8 milijardi godina......a za dvadeset godina svemir ima da ostari za jos par milijardi godina.....i nauka je tacna u PM..... :lol:
andromeda101

#84 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

bh.tornjak wrote:
talić wrote: Svemir je nastao prije 13,7 milijardi godina +,- 200 miliona godina.

mene su u skoli ucili da je svemir star 7-8 milijardi godina......a za dvadeset godina svemir ima da ostari za jos par milijardi godina.....i nauka je tacna u PM..... :lol:
Sve su to nagadjanja i teze koje se mjenjaju svakih 10 godina. Naucnici nekad isto znaju biti sarlatani kao i svi mi. Ali kad nesto vazno odkriju, onda koristi imamo svi.
Ima daleko vecih sarlatana od naucnika. Opet njihove teze i ideje stimulisu da se postave prava pitanja i odkrije nesto bitno.
bh.tornjak

#85 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

andromeda101 wrote:
bh.tornjak wrote:

Sve su to nagadjanja i teze koje se mjenjaju svakih 10 godina. Naucnici nekad isto znaju biti sarlatani kao i svi mi. Ali kad nesto vazno odkriju, onda koristi imamo svi.
Ima daleko vecih sarlatana od naucnika. Opet njihove teze i ideje stimulisu da se postave prava pitanja i odkrije nesto bitno.
to pokusavam cijelo vrijeme da kazem....kao tacno se uzima ona teorija koja je eksperimentalno i prakticno dokazana....sve ostalo tj. teorijske pretpostavke su "rekla-kazala", medjutim ljudi su skloni i toj nedokazanoj teoriji slijepo da vjeruju dok istovremeno neke druge stvari kao nedokazane odbacuju......
jyqan

#86 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

ima jedna zanimljiva hipoteza, kažu moguće je da se svemir upravo sad sažima a ne širi, ali da to sažimanje, pošto obuhvata ne samo prostor nego i vrijeme i ostale dimenzije, ima za posljedicu da svi fizikalni procesi idu "obrnuto", uključujući i entropiju..

to opet rezultuje da naša psihološka predstava o proticanju vremena (strijela vremena) također teče unazad, jer je uslovljena na kraju krajeva tim istim fizikalnim procesima, pa mi subjektivno osjećamo da se svemir i dalje širi, entropija raste, itd

po ovome, mi bismo uvijek osjećali da se svemir širi, tj da je veliki prasak u prošlosti, bez obzira što možda sada situacija teče i obrnuto
andromeda101

#87 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

jyqan wrote:ima jedna zanimljiva hipoteza, kažu moguće je da se svemir upravo sad sažima a ne širi, ali da to sažimanje, pošto obuhvata ne samo prostor nego i vrijeme i ostale dimenzije, ima za posljedicu da svi fizikalni procesi idu "obrnuto", uključujući i entropiju..

to opet rezultuje da naša psihološka predstava o proticanju vremena (strijela vremena) također teče unazad, jer je uslovljena na kraju krajeva tim istim fizikalnim procesima, pa mi subjektivno osjećamo da se svemir i dalje širi, entropija raste, itd

po ovome, mi bismo uvijek osjećali da se svemir širi, tj da je veliki prasak u prošlosti, bez obzira što možda sada situacija teče i obrnuto
Mozda se i sam svemir obrce oko neceg "veceg/tezeg" pa nam daje dojam da se siri i sazima.
arzuhal

#88 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

andromeda101 wrote:
andromeda101 wrote:
Hitch-22 wrote:Ako je Muhamed poznat kao posljednji Allahov poslanik, onda je apsurdno da je u Islamu moguće postojanje i drugih naroda/vanzemaljaca.

Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik – a Allah sve dobro zna. (33:40 El-Ahzab - Saveznici).

Nema smisla da smo samo mi Zemljani imali ekskluzivno pravo na posljednjeg Božjeg poslanika, a ostale civilizacije ne. S obzirom da bi taj Bog trebao biti Bog svega u Svemiru, onda je logično da bi svaka civilizacija trebala imati svoje Poslanike (ne ulazeći u to na šta će svaka od tih civilizacija, kao i njihov poslanici, uopće ličiti). Dakle, navodeći Muhameda eksplicitno kao zadnjeg Allahovog poslanika, koji je bio upravo ovdje na Zemlji, sasvim je jasno da po Islamu nema mogućnosti postojanja drugih civilizacija i da smo mi jedini takvi u cijelom Kosmosu.
Posljedni poslanik za ovu civilizaciju. I rjesen taj problem.
Bozijih poslanika mozes imati kipet Boziji ali jedan je Bog.
94. A ljude je, kad im je dolazila objava, odvraćalo od vjerovanja samo to što su govorili: "Zar je Allah kao poslanika čovjeka poslao?"

95. Reci: "Kad bi na Zemlji meleki smireno hodili, Mi bismo im s neba meleka za poslanika poslali."
arzuhal

#89 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

Kao prilog neobaveznom razmišljanju...

Kada se ovdje govori o nekim civilizacijama, obično se pred očima ili u aktima svijesti dozivaju neke slike nekih civilizacija koje žive negdje tamo (u nakom kvadrantu), koje su možda naprednije od nas, te da li one vjeruju u nešto ili ne, šta bi to značilo za nas kada bi nas posjetili, itd. U pomoć našoj moći imaginacije priskače i svekolika baština SF žanra, filmovana pogotovo.

Zašto se ne bi uzimalo, kao neko polazište, i govor Kur'ana o melekima, kao jednoj izvanzemaljskoj civilizaciji? Možda je razlog u tome što su nam oni ''poznati'', ''jer znamo, ba, za to..'', a treba nešto kao iz Star Treka, Star Wars-a, nešto, dakle, ''autentičnije'' od meleka...

Ali ja to pitanje mogu sasvim razložno postaviti i ono će izdržati logiku nabačenu na ovoj temi - mogu govoriti o nekoj neljudskoj civilizaciji, daleko naprednijoj od ljudske, i da se držim teme, a da nijednom ne pokušam pitati o nekoj drugoj civilizaciji po slici Star Treka, itsl.

Kada se pogleda u islamsku angeologiju, u islamsko učenje o melekima, a utemeljeno na Kur'anu i hadisu Muhammeda, alejhi-selam, otkrivaju se sfere Života daleko iznad ljudskog poimanja. Naravno, pitanje meleka u islamu je stvar vjerovanja, a ne pukog mnijenja (kao što je to stvar kada tek govorimo o nekim mogućim civilizacijama, moćima naše imaginacije, kao što su Borg, Ferengi, itsl) ili jasne i neupitne znanstvene potvrde (kada to više nije stvar našeg vjerovanja ili mnijenja, nego adekvatne očevidnosti).

Ostavite nastranu sad ono teološko, ono islamsko (a može i kršćansko, svejedno je, zaista), ono, dakle, što odmah i naprvu tjera nekoga da uopće ne razmišlja o melekima kao nekoj izvanzemaljskoj civilizaciji - to da o njima govori Sveti Tekst.

Zamislimo sad neku vrstu bića koja su umnogome različita od ljudske vrste. U osnovi njihova bitka uopće nije ugljik, kao pra-element. Ta bića nemaju fiziološke potrebe kao ljudi (ili druga, nama poznata bića, na ovom svijetu): ne jedu, ne piju, time ne osjećaju glad ili žeđ kao mi. Oni se ne rađaju (ne nastaju) kao mi, nego na neki, nama nedohvatljiv, nepojmljiv način. Nije im potreban kisik za opstanak. Oni su sami neka vrsta čiste energije, pa im nije potrebno ono ljudsko ''priručno'' - oni se kreću svemirskim prostranstvima sami sobom, bez ikakvih brodova, letjelica. Oni se mogu kretati brzinama koje ljudska vrsta zasad poznaje samo kroz teoriju, recimo brzinom svjetlosti.
Njihova moć i snaga su takve, ljudski gledano, da bi bio dovoljan samo jedan pripadnik te vrste da cijelu planetu Zemlju uništi, bez ikakve teškoće.
Nadmoćna je to vrsta, superiorna svim drugim. Žive u svijetu više dimenzija, nepojmljivih čovjeku. Ono što je sreća za sve druge vrste, za sve druge civilizacije, je to što oni nikome ne žele zlo. Naprotiv, oni žele red i dobro svima, a ne nerede i haos. Nastoje pomoći druge vrste, time i čovjeka, na razne načine. Ponekad se umiješaju i pomognu, ponekad nadahnu čovjeka, potaknu mu misao o nečemu ili ka nečemu, ali uglavnom (ili po pravilu) žele vidjeti da ljudi sami sebe pokreću na dobro i na red, da ljudi sami pronalaze snagu u sebi, kao što ljudi već i tvrde da to mogu...ONI ŽELE da vide kako su ljudi vrsta dostojna svojevrsnog namjesništva na ovoj planeti: da se koriste njenim blagodatima, razvijajući i unapređujući sebe, ali pri tom ne uništavajući i izrabljujući okoliš, svoj planetarni zavičaj, na način da i svoju, ali i sve druge vrste sa kojima dijele taj okoliš, ne dovedu do uništenja.
Ta nadmoćna vrsta ima i svoj društveni život, ali ne na način ljudskog, dakle neusporediv i nepodudaran sa našim.

Nisam napisao ovo iznad da bih sada, a na traženje pojedinaca, objašnjavao tačku-po-tačku o melekima ono što napisah, jer nemam tu namjeru ni vremena. Htio sam samo da vidim da li se može, govoreći o izvanzemaljskim civilizacijama, govoriti i na ovaj način i da li bi jedno ovakvo gledanje na stvar, moglo biti prihvatljivo i za nekog ko nije vjernik i ko ne vjeruje u meleke onako kako je to dužan svako ko se naziva muslimanom.
jyqan

#90 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

ok

ima to svoje, ja također smatram da je i postojanje meleka i ostalog trenutno nevidljivog moguće smjestiti u opisive zakone

mene je baš zanimala problematika smještaja opipljivih, ne mora biti organskih, ali materijalnih bića u pomenuti religijski kontekst
samo pitam

#91 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by samo pitam »

Liora wrote:
Ako se uzme u obzir da Eloh-im (Heb. ime za boga) znači Bogovi, ako se u svetim knjigama kaže "I mi smo...", znači da u svakoj religiji možemo naći paganski korijen.
pogrešno..bar što se tiče stava islama..prema učenju islama prva vjera jeste bila predanost samo jednom Bogu, ( islam=predanost Bogu )Jednom Živom Bogu, stvoritelju Univerzuma..e sada zašto su ti koji su prevodili jevanđenje sa jezika na kojem su te riječi originalno bile objavljene, pogriješili u prevodu pa preveli množinom je drugi par rukava..
u Kur'anu istina se spominje ''Mi stvorismo, Mi učinismo, Nama se klanjajte itd'' ali samo u ovom obliku kada je upotreba ličnih zamjenica posrijedi, nigdje ne postoji formulacija '' klanjajte se Bogovima, ili Bogovi stvoriše''
jedan jako zanimljiv tekst na tu temu jeste tekst profesora Esada Durakovića, poznatog arabiste i profesora na Odsijeku za orijentalnu filologiju u Sarajevu..
jyqan

#92 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

mene je jednom neka djevojka napala što je persiram, kaže, Bog koristi za sebe "Mi", pa kad ja nekom kažem "vi", to je kao skriveni širk
arzuhal

#93 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

jyqan wrote:mene je jednom neka djevojka napala što je persiram, kaže, Bog koristi za sebe "Mi", pa kad ja nekom kažem "vi", to je kao skriveni širk
Da je mene tako napala, ja bih joj nogu iz kuka iščavrljio...Dobro, ne bih, ali bi me od tada persirala i trčala, kad me vidi, sa kahvom u plastičnoj čaši...
jyqan

#94 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

šega mi pravo to uopšte posmatrat sa zamjenicama

pa ima jezika gdje neke zamjenice ne možeš ni razlikovat, ko u engleskom
samo pitam

#95 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by samo pitam »

arzuhal wrote:
jyqan wrote:mene je jednom neka djevojka napala što je persiram, kaže, Bog koristi za sebe "Mi", pa kad ja nekom kažem "vi", to je kao skriveni širk
Da je mene tako napala, ja bih joj nogu iz kuka iščavrljio...Dobro, ne bih, ali bi me od tada persirala i trčala, kad me vidi, sa kahvom u plastičnoj čaši...
jedino ako ima kakve dobre nogice :D

čuj širk...i to skriveni, bilesi :-) zna se brate šta je širk..
statix

#96 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

arzuhal wrote:Zamislimo sad neku vrstu bića koja su umnogome različita od ljudske vrste. U osnovi njihova bitka uopće nije ugljik, kao pra-element. Ta bića nemaju fiziološke potrebe kao ljudi (ili druga, nama poznata bića, na ovom svijetu): ne jedu, ne piju, time ne osjećaju glad ili žeđ kao mi. Oni se ne rađaju (ne nastaju) kao mi, nego na neki, nama nedohvatljiv, nepojmljiv način.
Arzuhal, istina je da postoje problemi oko definicije "zivota", ali ovakav stav komplikuje stvari jos vise. Dakle, sta je to sto ove objekte cini bicima i.e. zivima i tako ih razlikuje od materije i energije, ako to nisu metabolizam i reprodukcija ? :)
arzuhal

#97 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

statix wrote:
arzuhal wrote:Zamislimo sad neku vrstu bića koja su umnogome različita od ljudske vrste. U osnovi njihova bitka uopće nije ugljik, kao pra-element. Ta bića nemaju fiziološke potrebe kao ljudi (ili druga, nama poznata bića, na ovom svijetu): ne jedu, ne piju, time ne osjećaju glad ili žeđ kao mi. Oni se ne rađaju (ne nastaju) kao mi, nego na neki, nama nedohvatljiv, nepojmljiv način.
Arzuhal, istina je da postoje problemi oko definicije "zivota", ali ovakav stav komplikuje stvari jos vise. Dakle, sta je to sto ove objekte cini bicima i.e. zivima i tako ih razlikuje od materije i energije, ako to nisu metabolizam i reprodukcija ? :)
Znam da komplikuje, ali nije mi namjera bila, vjeruj mi :D
statix

#98 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

Znam da komplikuje, ali nije mi namjera bila, vjeruj mi :D
Ako pretpostavimo jednostavne oblike (sa fizioloskog ili hemijskog aspekta) zivota onda bi oni po nekoj logici, sa kognitivnog aspekta, trebali biti primitivni. Nesto kao stromatoliti. :D
nellington

#99 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by nellington »

statix wrote:
Kaufmannov ciklus katalize ima metabolizam i reprodukciju - pa je relativno pitanje njegove životnosti.
Prijatelj Omladine

#100 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Prijatelj Omladine »

Mi smo progamirani da unistimo sami sebe, a to se da zakljuciti po svim postovima na ovoj temi.
Post Reply