Kristijanizacija Kabilije

Rasprave o vjerskim temama.
livadic

Post by livadic »

St.Germain wrote:
vidiovo wrote:
St.Germain wrote:koliko sirok je taj kontekst? mislim, u jaaaaako sirem kontekstu su svi ljudi braca i sestre :roll:
kako u kojoj religiji. u krscanstvu su braca i sestre i u najuzem smislu bez obzira na religiju!
(osim genetski deformiranih, ne bi volio da su mi braca :D :D :D )
pa koliko znam i u islamskom vjerovanju su svi ljudi muslimani...zar to u krajnjem efektu nije jedno te isto :? :roll:
posto sam se rodio kao musliman ... :oops: :oops: :oops:

a nikada nisam napustio islam ... 8)

... sta mozemo zakljuicti ... :oops: :oops: :oops:

:D

;)
2STONED

Post by 2STONED »

Muslimani se izmedju sebe takodjer smatraju bracom i sestrama, a poenta da se svi smatraju muslimanima dok su u stanju embriona i novorodjenceta je u tome, sto se samim rastom i sticanjem vlastitog misljenja i prenosenja licnih stavova na nedefiniranu individuu taj "prirodni stav" gubi. Dakle, odvraca se od Pravog Puta. Ha ya, sejtanska posla...

Svakom svoje;)
St.Germain

Post by St.Germain »

Livadicu, je li ovo tvoj COMING OUT :lol:

2STONED, salut ;)
vidiovo

Post by vidiovo »

2STONED wrote:Muslimani se izmedju sebe takodjer smatraju bracom i sestrama
upravo tako, za razliku od onoga sto je propovjedao isus...

2STONED wrote: a poenta da se svi smatraju muslimanima dok su u stanju embriona i novorodjenceta je u tome, sto se samim rastom i sticanjem vlastitog misljenja i prenosenja licnih stavova na nedefiniranu individuu taj "prirodni stav" gubi. Dakle, odvraca se od Pravog Puta. Ha ya, sejtanska posla...
prirodni stav je dobro ostaviti pod navodnicima! sejtanska posla su svi koji su odvratili od tvog "prirodnog stava" dakle sve druge religije i nacini razmisljanja. tipicno za jednu sektu, tako moze svaka religija reci za sebe i svi imaju podjednak dokaz sta misli covjek dok je u stanju embriona...
2STONED

Post by 2STONED »

Zato rekoh okano moje "svakom svoje" ;-)
Ojha Germain :D
Abdurrahman

Post by Abdurrahman »

Engram::X wrote:
Abdurrahman wrote: Sta hoces da kazes opsa ?
trebalo ti se samo reci...bekane vehabijski

p.s.
mrzi su mi licemjeri od kafira ;)

Boj se ti Allaha i dobro znaj da nekoga bez JASNOG i VALJANOG dokaza ne mozes proglasiti munafiqom a kamoli kjafirom. A ti mene vec jesi.

Zato pazi se, da te kakvo zlo ne pogodi od Allaha sto lazes na druge.

Uzeo citira ajete kur´anske, a pojma nema povodom cega su objavljeni i na koga se odnose. Ja sam ti rekao da uzmes tefsir i procitas objasnjenje tih ajeta, a nemoj da vrijedjas, jer time spustas sam sebe na nizi stepen ljudskosti.
Engram::X

Post by Engram::X »

ne naprduj ovdje...eno na religiji i drugih tema ubile se za pisanje traktata

upozorio sam te da se manes licemjernog naklapanja dok sjedis u usa i placas porez

jer se od tvojeg novca pusta krv palestinskom muslimanu

p.s.
licemjeru glupi :oops:

(ovo je licno jer si katastrofalno umisljen i jadan u svom neznanju)

Abdurrahman

Post by Abdurrahman »

Engram::X wrote:ne naprduj ovdje...eno na religiji i drugih tema ubile se za pisanje traktata

upozorio sam te da se manes licemjernog naklapanja dok sjedis u usa i placas porez

jer se od tvojeg novca pusta krv palestinskom muslimanu

p.s.
licemjeru glupi :oops:

(ovo je licno jer si katastrofalno umisljen i jadan u svom neznanju)

Ti si jedan obicni covjek koji ne vidi vise od svog nosa. Nemas pojma povodom cega sam ja dosao u USA i zasto. Niti znas da li sjedim niti da li placam nekome. Ako si ti toliko duhovit da branis Palestinske muslimane ili muslimane negdje u svijetu, makar sa svojim komentarima popravi svoje a i nase - muslimana - stanje. Ne pricaj ono sto ne znas i ne povodi se za onim sto ne znas.

Kaze Uzviseni Allah u suri El-Hudzurat u casnom Kur´anu: ...O vjernici, klonite se mnogih sumnjicena, zaista su mnoga sumnjicena zabranjena, i ne kunite jedni druge, ne ogovarajte jedni druge i ne nazivajte se ruznim nadimcima, o kako je Allahu mrsko kada se vjernici nazivaju ruznim nadimcima...

Dalje Allah kaze u suri El-´Isra, cinimi se 59-tom ajetu: ...i ne povodi se za onim sto ne znas, jer i vid i sluh...za sve ce odgovarati pred Allahom, a Allah dobro vidi...Parafrizirao sam.

Dalje, isto sura El - Isra, Allah kaze: ...i on ne izusti niti jednu rijec a da pored njega nije onaj koji bdije...

Pa ne govori ono sto ne znas i ne pricaj ono sto te se ne tice jer ako se toga budes klonio, nadati se je da ces postici sto zelis.

sve u dure :D

nego...imas li naci jos kakav ajet kojeg bismo primjenili na tvoje hrabro zalaganje iz americkog prostranstva za vascijeli ummet... :?

i btw, sjeti se gdje sjedis i koga finansiras kada sljedeci put pritisnes na Image

;)
pitt

Post by pitt »

Jekano, mojne nam ameriku dirati :D:D
Abdurrahman

Post by Abdurrahman »

Engram::X wrote:sve u dure :D

nego...imas li naci jos kakav ajet kojeg bismo primjenili na tvoje hrabro zalaganje iz americkog prostranstva za vascijeli ummet... :?

i btw, sjeti se gdje sjedis i koga finansiras kada sljedeci put pritisnes na Image

;)
Gdje ti sjedis ? U drzavi mozda BiH ? Pa u Sarajevu sjedi ti covjek kao Predsjedavajuci Predsjednistva te drzave, a sam znas da je to haman ratni zlocinac, i da je upravo se hvalio da je njegov otac cetnik.

Finansiras li ti cetnike i ostale kao i krscansku Federalnu, ovaj, hocu reci pederalnu TV ? :-D

Ne, finansiram gradane BiH medu kojima je bar 46-48% Bosnjaka i dobar broj vjernika muslimana...Armija BIH ne ubija po palestini niti ova drzava finansira Izrael bespovratnim kreditima...

Kamata mi nije u dzepu, pravo glasa mi je zagarantovano jer sam makar po papirima "svoj na svojoj zemlji", zakon me stiti pa makar u nacelu.

A najvise me stiti moja sposobnost i zelja da u svojoj zemlji trazim srecu ;)

Toliko...pa promisli o svojoj savjesti jer ces biti pitan :oops: :D
violentjack

Post by violentjack »

Ja bih rekao najmanje 48% DO 54% Bosnjaka danas :D

...sa lahganom tendencijom rasta :D
ragib

Post by ragib »

Koliko mi je poznato islamski ucenjaci nisu donjeli fetvu da se muslimani moraju iseliti iz amerike. Ako to urade onda je tek duznost bratu abdurrahmanu da se iseli iz te zemlje. Nazivati nekoga licemjerom sigurno nije uredu. Ko je licemjer to jedino Allah.dz.s zna i nema potrebe da mi mislimo o tome.
zlata

Post by zlata »

Islamist campaign of violence in Algeria has turned some Muslims, especially Berbers, away from Islam and toward Christianity, reports the Algiers daily Al-Yawm in late December 2000, as reprinted in Courrier International, January 4-10, 2001, p. 29. The following extracts are translated from the French.

In Kabylie, people of all ages are converting to Christianity.

In certain towns and villages of Greater Kabylie, there is at least one church, as for example at Ouadhias, Draa Benkhedda, Ain el-Hammam, and Boghni. In the latter village, for instance, two churches have opened their doors during the last two years. Although the original builders of these two churches had worked in absolute secrecy, the number of citizens who have embraced Christianity has grown rapidly. The [Protestant] church of Ouadhias has played an important role in the proliferation of the number of conversions in Kabylie, and it is considered the Mother Church, never having ceased its activities, even after [Algeria's] independence [1962] and the departure of the French and humanitarian missionaries.

At a ceremony which we witnessed, things begin with prayers, the invocation of God, and religious chants in three languages: Amazigh (a Berber language), French, and Arabic. After the sermon, one ends with prayers, some of which are for the healing of the sick.

The media have played a great part in the conversions in Kabylie, the majority of radio stations have a strong following in this region. The faithful whom we met have confirmed that information had, in their view, an important role in the legitimization of Christian doctrines. Like Saïd –who confessed that he listens a lot to [the French station] Radio Monte Carlo and particularly its popular broadcasts in Amazigh. As for Slimane, he declares that "80 percent of the reasons which impelled me towards Christianity came from Radio Monte Carlo." There are also other radio stations such as "Miracle Channel" (7SAT) [a satellite channel], and most of the faithful confirmed that they listen to these stations which broadcast the Christian message throughout the world.

Another reason for these conversions lies in the healing and nursing, which pushed a number of people towards Christianity. When we asked Saïd, 28, the reason for his conversion, he explained that he was suffering with asthma and hospitalized several times. Then a friend advised him to convert. After his release from hospital, Saïd made his way to the church and began frequenting it regularly, every Sunday, for two months. "I was healed and I have not taken any medicine since." The same reason was invoked by Noureddine who came to Christianity for "medical reasons." Rachid, the [Protestant] minister of the church, declares for his part that: "I have healed many whose faith was strong."

Of course, doubts are legitimate. Were people with chronic diseases healed? When we questioned the person responsible for the church at Ouadhias about the conversions, he replied that there were more and more every day, his church alone celebrating 50 baptisms per year.

The deterioration of the image of Islam during the crisis has played its part in this rise of conversions to Christianity and the adoption of its principles. What is happening and what has happened in Algeria, such as the massacres and killings in the name of Islam,1 has [sic] led many, when asked what the difference, in their view, was between Islam and Christianity, to declare: "Christianity is life, Islam is death." For Samia, a secondary school pupil, the proof of the difference between Islam and Christianity was the mixing and relationship between the sexes, the former forbidding it, and the latter allowing it.

As to the means used by the Churches to spread their faith, there is the distribution of Bibles in three languages, Arabic, French, and Amazigh, and video- and audio-cassettes on the life of the Messiah, son of Mary, translated into Amazigh. As to activities in general in the Great Kabylie, and at Ouadhias in particular, Pastor Djamel told us that "the faithful meet every Thursday and every Friday, which are the days of rest [the Algerian weekend is Thursday and Friday], make friends through personal contacts, helping each other in all walks of life, the family, school and work."

1 Editor's note: the total number killed in the Islamist violence since 1992 is usually estimated at 100,000.
Fair Life

Post by Fair Life »

Abdurrahman wrote:... Nemas pojma povodom cega sam ja dosao u USA i zasto. Niti znas da li sjedim niti da li placam nekome...
Vidi... vidi... na zadatku.

Ako ti Ameri "uhakaju" ovaj komentar moglo bi se desiti da te ne citamo za jedan dug period.

Jaka ti konspiracija...
SF-Mujo

#93 Re: Kristijanizacija Kabilije

Post by SF-Mujo »

A wrote:Zadnjih godina u alzirskoj oblasti Kabiliji desava se masovni proces evangelizacije stanovnistva. Prema zvanicnim izvorima, 30.58% stanovnistva ove regije sa 6 miliona stanovnika, redovno ide u crkvu. Svake godine oko 7000 stanovnika prelazi sa islama na hriscanstvo. Grade se crkve, najnovije su u mjestima: Tizi Wezu, Aqvu, Ighzer Ameqran, Iwadiyen, Michelet, Ugsyeth, Larvaa Nat Yiraten, Makuda, At Wagenun, Vujima, Tizi Raced, Dra ben Xeda, Tasmalt, Axennaq, Aweqas, Vuzgan, At Zikki, Tadmait, Tawrirt Meqren, Betruna, Meqlaa, Vughni, At Wassif, At Vuwudu, At Vughardan, At Avdelmumen, At Waavan, Amecras, U Mazal.
Lijepo, zar ne?

Oprosticete mi, malo sam pod uticajem ovih bozicnih priprema ;)
Prema zvaničnim izvorima? Mora da su tvoji zvanični izvori Risto Đogo i Smiljko Šagolj. Pogledaj na:
http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... os/ag.html
Muslimani 99% a krsćani i jevreji 1%. Fakat je da se Islam najbrže širi od svih svjetskih religija. U prevodu, muslimanska osunećena kita vas još uvijek šije u svakoj državi svijeta :D.
pitt

#94 Re: Kristijanizacija Kabilije

Post by pitt »

SF-Mujo wrote:
A wrote:Zadnjih godina u alzirskoj oblasti Kabiliji desava se masovni proces evangelizacije stanovnistva. Prema zvanicnim izvorima, 30.58% stanovnistva ove regije sa 6 miliona stanovnika, redovno ide u crkvu. Svake godine oko 7000 stanovnika prelazi sa islama na hriscanstvo. Grade se crkve, najnovije su u mjestima: Tizi Wezu, Aqvu, Ighzer Ameqran, Iwadiyen, Michelet, Ugsyeth, Larvaa Nat Yiraten, Makuda, At Wagenun, Vujima, Tizi Raced, Dra ben Xeda, Tasmalt, Axennaq, Aweqas, Vuzgan, At Zikki, Tadmait, Tawrirt Meqren, Betruna, Meqlaa, Vughni, At Wassif, At Vuwudu, At Vughardan, At Avdelmumen, At Waavan, Amecras, U Mazal.
Lijepo, zar ne?

Oprosticete mi, malo sam pod uticajem ovih bozicnih priprema ;)
Prema zvaničnim izvorima? Mora da su tvoji zvanični izvori Risto Đogo i Smiljko Šagolj. Pogledaj na:
http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... os/ag.html
Muslimani 99% a krsćani i jevreji 1%. Fakat je da se Islam najbrže širi od svih svjetskih religija. U prevodu, muslimanska osunećena kita vas još uvijek šije u svakoj državi svijeta :D.
Ooooo mujaga....jel to opet malo prenos :D
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

Štaš ba pite, mora se...
Smajli

Post by Smajli »

Neka prelaze i da je prosjek 5:1 Krscanstvo na Islam meni nije zao. Ne trebaju nam konji poput Kusturice u religiji koji samo gledaju da budu Muslimani kad su vremena dobra i kad im je fino. Oni koji ostanu vjerni u najtezim trenutcima su pravi Muslimani i ako nisu religiozni. Neka ih pet predje na Krscanstvo od Islama onaj jedan Krscanin sto predje na Islam je meni drazi od svih njih pet.
pitt

Post by pitt »

Slab ti taj omjer :D:D
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

A wrote: Ili krace receno - jedan musliman mi je drazi nego pet hriscana :roll:
Vidiš, ja i ti nismo ni slični. Meni je draža jedna vlahinja nego 5 muslimana :D :D :D !
zlata

Post by zlata »

Bo'me Mujaga...ti ces se preko ONE STVARI, povlashiti! Komuniste su bar uz'to imale i drustveno-partijske povlastice. "Partijski brakovi" su bili dokaz "naprednosti"........a tebi samo koka!!!!
beharrr

Post by beharrr »

SF-Mujo wrote:
A wrote: Ili krace receno - jedan musliman mi je drazi nego pet hriscana :roll:
Vidiš, ja i ti nismo ni slični. Meni je draža jedna vlahinja nego 5 muslimana :D :D :D !
Mujcine :D kako se da primjetiti postujes multietnicnost.... :D
Post Reply