Nezaposlenost u BiH 42 posto

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
detroit-mercy

#76 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by detroit-mercy »

Pera Trta wrote:@Lud i ponosan, evo i ja ću iskoristiti jedan tvoj primjer za priču kako se ne može naći posao.
Pominješ druga koji je završio medicinu i sada radi kao portir jer "ne može" naći posao u struci. E ja ti tvrdim slijedeće: ne može naći posao jer NE ŽELI da ga nađe, tj.želi da radi isključivo "u Saraj'vu", po mogućnosti u Kliničkom centru ili Općoj Bolnici...jer posla za mlade doktore ima širom naše lijepe zemlje. Iz ličnog iskustva ti kažem da smo u mom gradu godinama radili sa minimalnim brojem ljekara, da si u jednom danu morao pokrivati i po dvije ambulante, svaki drugi dan išli na teren...i kao ozeblo sunce svaki od nas čekao da dođe makar jedan novi da nas makar malo rastereti. I molili Boga da se neko od nas ne razboli, jer bi uslijedio raspad sistema. U biro KS poslali molbu da nam šalju doktore sa svoje evidencije, ali niko nije od sarajevske djece bez dana radnog staža htio čuti da dođe (lično razgovarao sa dvije kolegice iz Sarajeva kojima je preko biroa nuđeno da dođu kod nas). Vjerujem da je ista situacija i u drugim mjestima u "provinciji", jer je fluktuacija ljekarskog kadra neminovna (ljudi odlaze u veća mjesta ili odu na specijalizaciju, što znači da na njega naredne 4 godine ne možeš računati itd), a, da se ne lažemo, mnogi koji završe neće iz nekih svojih kompleksa da se vrate u rodno mjesto, koje vapi za njima (čak i ako su stipendiju primali!), nego radije čeka na birou u Sarajevu, da mu neka slaba štela pomogne da nađe posao iz snova.
I da, da kažem da kod nas plata ljekara je praktično jednaka onoj u Sa (provjerio na primjerima kolega iz Sarajeva), a mogućnosti da se dodatno zaradi, čak i za mladog neiskusnog ljekara sa daleko veće (u Sarajevu praktično ravne nuli).
Dakle, primjer tog drugara nije nešto što je indikator nezaposlenosti. Posao se više ne čeka, prošla su ta vremena...posao se TRAŽI.
Mislim da će se i atko složiti ovaj put sa mnom :D
To je osnovni postulat TRAZITI, medjutim problem si dobro detektovao time da mnogi ljudi ne bi iznijeli guzice iz svoga mjesta pa makar sjedili bez posla.
Ona treba par postova gore sto bi protjerla sve neSarajlije, trazi posao u struci koji je btw imala ali u drugom mjestu, al ne moze bez Rajvasa pa je bolje sjediti kod kuce i za sve kriviti neSarajlije :mrgreen: .
detroit-mercy

#77 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote:kod našeg svijeta je teško i trajno poremećen sistem vrijednosti, tako da auto i mobitel nipošto ne moraju značiti da neko u svim drugim segmentima nije ispod granice siromaštva. jer upravo je krucijalno da mahala misli da se ima.
Onda nema razloga za kukanje jer zivis zivot onako kako se organizujes. Ako ti je prece dati 2000 i vise godisnje za auto i mobilni nego za osnovne zivotne namirnice onda hebaji ga.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Truba »

pa neće ljudi da rade u svojim mjestima
udale se i poženili ovdje
a sarajlije idu od neuma do brčkog raditi

samo sarajlije trebaju biti spremni raditi van grada rođenja i života

a zaboravlja se depresija koja to prati...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#79 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Pera Trta »

Lud i ponosan wrote:Ovdje sam primjetio jednu nelogicnost...

Naime, armija ljudi dolazi u Sarajevo trbuhom za kruhom, trazeci posao iz razloga sto ga nema u njihovim mjestima, ali za Sarajlije IMA posla bas u tim mjestima odakle domacini emigriraju... :roll: E jebem li ga, nesto mi tu ne stima.
To što mnogi ne žele da se vrate u svoje mjesto nakon završenih studija, ne znači da posla za njih tamo nema. Pogotovo za struku o kojoj sam ti pričao. Nego ostaju vjerovatno iz istog razloga zbog kojeg Sarajlije neće da idu u druge gradove. Neka fora raditi (ili biti na birou) "u Saraj'vu" valjda.
Alhemicarkaa

#80 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Alhemicarkaa »

Pera Trta wrote:@Lud i ponosan, evo i ja ću iskoristiti jedan tvoj primjer za priču kako se ne može naći posao.
Pominješ druga koji je završio medicinu i sada radi kao portir jer "ne može" naći posao u struci. E ja ti tvrdim slijedeće: ne može naći posao jer NE ŽELI da ga nađe, tj.želi da radi isključivo "u Saraj'vu", po mogućnosti u Kliničkom centru ili Općoj Bolnici...jer posla za mlade doktore ima širom naše lijepe zemlje. Iz ličnog iskustva ti kažem da smo u mom gradu godinama radili sa minimalnim brojem ljekara, da si u jednom danu morao pokrivati i po dvije ambulante, svaki drugi dan išli na teren...i kao ozeblo sunce svaki od nas čekao da dođe makar jedan novi da nas makar malo rastereti. I molili Boga da se neko od nas ne razboli, jer bi uslijedio raspad sistema. U biro KS poslali molbu da nam šalju doktore sa svoje evidencije, ali niko nije od sarajevske djece bez dana radnog staža htio čuti da dođe (lično razgovarao sa dvije kolegice iz Sarajeva kojima je preko biroa nuđeno da dođu kod nas). Vjerujem da je ista situacija i u drugim mjestima u "provinciji", jer je fluktuacija ljekarskog kadra neminovna (ljudi odlaze u veća mjesta ili odu na specijalizaciju, što znači da na njega naredne 4 godine ne možeš računati itd), a, da se ne lažemo, mnogi koji završe neće iz nekih svojih kompleksa da se vrate u rodno mjesto, koje vapi za njima (čak i ako su stipendiju primali!), nego radije čeka na birou u Sarajevu, da mu neka slaba štela pomogne da nađe posao iz snova.
I da, da kažem da kod nas plata ljekara je praktično jednaka onoj u Sa (provjerio na primjerima kolega iz Sarajeva), a mogućnosti da se dodatno zaradi, čak i za mladog neiskusnog ljekara sa daleko veće (u Sarajevu praktično ravne nuli).
Dakle, primjer tog drugara nije nešto što je indikator nezaposlenosti. Posao se više ne čeka, prošla su ta vremena...posao se TRAŽI.
Je li ti još radiš u tom istom gradu, na tom istom radnom mjestu?
madner

#81 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by madner »

Naime, armija ljudi dolazi u Sarajevo trbuhom za kruhom, trazeci posao iz razloga sto ga nema u njihovim mjestima, ali za Sarajlije IMA posla bas u tim mjestima odakle domacini emigriraju... :roll: E jebem li ga, nesto mi tu ne stima.
Svako ima pravo da bira gdje mu je bolje zivjeti. Kakva je to logika :D
Samo niko nema pravo kukati zbog svog izbora.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#82 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Pera Trta »

Alhemicarkaa wrote:
Je li ti još radiš u tom istom gradu, na tom istom radnom mjestu?
Da, u istom gradu i u istoj firmi.
Radno mjesto se unekoliko promijenilo, jer je u međuvremenu došla specijalizacija.
Alhemicarkaa

#83 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Alhemicarkaa »

Pera Trta wrote: Da, u istom gradu i u istoj firmi.
Radno mjesto se unekoliko promijenilo, jer je u međuvremenu došla specijalizacija.
I je li vam još deficit sa kadrom?
JThomas

#84 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by JThomas »

detroit-mercy wrote:
JThomas wrote:kod našeg svijeta je teško i trajno poremećen sistem vrijednosti, tako da auto i mobitel nipošto ne moraju značiti da neko u svim drugim segmentima nije ispod granice siromaštva. jer upravo je krucijalno da mahala misli da se ima.
Onda nema razloga za kukanje jer zivis zivot onako kako se organizujes. Ako ti je prece dati 2000 i vise godisnje za auto i mobilni nego za osnovne zivotne namirnice onda hebaji ga.
ako ti za taj auto i mobitel bukvalno otkidaš od usta, onda oni nisu realan pokazatelj imovnog stanja, nego upravo obratno.
Pera Trta

#85 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Pera Trta »

Lud i ponosan wrote:
Pera Trta wrote: To što mnogi ne žele da se vrate u svoje mjesto nakon završenih studija, ne znači da posla za njih tamo nema. Pogotovo za struku o kojoj sam ti pričao. Nego ostaju vjerovatno iz istog razloga zbog kojeg Sarajlije neće da idu u druge gradove. Neka fora raditi (ili biti na birou) "u Saraj'vu" valjda.
Sve je ovo trla baba lan da joj prodje dan. Izmislja se svasta sa ciljem da se pokaze kako ljudi nece da rade i kako im je merak sjediti i palamuditi, ali u gradu. Da, ima toga jako puno, ali daleko od toga da su svi takvi i da svi NECE DA RADE. To je suplja prica ovih sitih, sa dobrim poslovima, koji u nekim momentima ne hodaju, vec lebde 10 cm od zemlje. I naravno glavesina koji bi da svojom satrologijom ublaze katastrofu.

U kontaktu sam sa ljudima iz manjih gradova i situacija u Sarajevu je opet najbolja. Pa oni ne zele da se vrate jer nemaju gdje. Ne radi nista, posla ni na mapi. Onda se odlucuju za Banjaluku, Mostar, Sarajevo u nadi da ce nesto pronaci. A ne zbog toga sto im je asfalt drag.

U manjim mjestima je ponuda posla jedino dobra za deficitarna zanimanja, za ostale su puno vece sanse u vecim gradovima. A mene bas interesuje koliko je procenata onih koji su zavrsili te deficitarne fakultete i koji nece da idu u manja mjesta? Pa to je smijesan procenat. Sve i da su svi takvi, krivna slika nase drzave se ne bi puno promjenila.

@madner

Razumijes ti logiku vrlo dobro. Ljud u najvecoj mjeri emigriraju trbuhom za kruhom, a ne zbog toga sto im se babovina ogadila i smucila. Ako imaju materijalne uslove za dobar zivot, nesto sumnjam da bi se veliki broj ljudi patilo na asfaltu samo zarad gradskog vazduha.
Ja sam govorio samo za doktore. Ne bih se ni javljao na temu da nisi naveo primjer svog druga koji radi kao recepcioner. Ne vjeujem ni ja da u malim mjestima baš vape za pravnicima i ekonomistima, da ne govorim o ovima sa FPN. Logično je da je u Sarajevu najviše mjesta za takve, jer je tu i najviše firmi i institucija, ali je konkurencija prežestoka.
Pera Trta

#86 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Pera Trta »

Alhemicarkaa wrote:
Postoje dvije zdravstvene ustanove. U mojoj se u zadnjih godinu dana stanje drastično popravilo, primljeno nekoliko novih. U drugoj i dalje postoji velika potreba.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#87 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by JoseMujica »

jebiga svak mjeri svijet prema sebi ali ljudi realno nismo mi ovdje na forumu (mislim dok smo tu) reprezenti stvarnog stanja životnog standarda u BiH.

A s obzirom da je Sa-x forum treba napisati da se u Sarajevu živi drugačije nego u drugim dijelovima BiH. Dovoljno je samo pogledati cijene.
madner

#88 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by madner »

Lud i ponosan wrote:
Pera Trta wrote: To što mnogi ne žele da se vrate u svoje mjesto nakon završenih studija, ne znači da posla za njih tamo nema. Pogotovo za struku o kojoj sam ti pričao. Nego ostaju vjerovatno iz istog razloga zbog kojeg Sarajlije neće da idu u druge gradove. Neka fora raditi (ili biti na birou) "u Saraj'vu" valjda.
@madner

Razumijes ti logiku vrlo dobro. Ljud u najvecoj mjeri emigriraju trbuhom za kruhom, a ne zbog toga sto im se babovina ogadila i smucila. Ako imaju materijalne uslove za dobar zivot, nesto sumnjam da bi se veliki broj ljudi patilo na asfaltu samo zarad gradskog vazduha.
Ne nego treba biti realan i reci da je kvaliteta zivota u vecem gradu veca od kvaliteta zivota u manjem. Neko ko dodje iz vana on ima jak motiv da sebi nadje soluciju da ostane. I onda nije cudo kada isti nadje posao u tom gradu.
Narocito ako je nasao na fakultetu zenu iz drugog mjesta, a ona cvrsto zacrtala da ce joj svi zavidjeti sto se udala u grad. :D
Alhemicarkaa

#89 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Alhemicarkaa »

Pera Trta wrote:
Alhemicarkaa wrote:
Postoje dvije zdravstvene ustanove. U mojoj se u zadnjih godinu dana stanje drastično popravilo, primljeno nekoliko novih. U drugoj i dalje postoji velika potreba.
Eto super, možda ovaj recepcionar što je poderao guzove može tu raditi? Ili ne može, ali je bilo bitno spustiti da ljudi neće raditi? Nisi se sjetio makar čovjeku preporučiti gdje da pita, bez da išta intervenišeš?
madner

#90 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by madner »

JoseMujica wrote:jebiga svak mjeri svijet prema sebi ali ljudi realno nismo mi ovdje na forumu (mislim dok smo tu) reprezenti stvarnog stanja životnog standarda u BiH.

A s obzirom da je Sa-x forum treba napisati da se u Sarajevu živi drugačije nego u drugim dijelovima BiH. Dovoljno je samo pogledati cijene.
Nije samo to, nego osobe koje za vrijeme radnog vremena mogu forumati su uglavnom iz dva ekstrema:
Ili nezaposleni ili sa dobrim poslom :wink:
Pera Trta

#91 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Pera Trta »

Alhemicarkaa wrote:
Eto super, možda ovaj recepcionar što je poderao guzove može tu raditi? Ili ne može, ali je bilo bitno spustiti da ljudi neće raditi? Nisi se sjetio makar čovjeku preporučiti gdje da pita, bez da išta intervenišeš?
Pa neka se recepcionar javi na pp i sve ćemo urediti.
Alhemicarkaa

#92 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Alhemicarkaa »

Eh eto Lud i ponosan, javi ovo drugu recepcionaru, ako se zapoli meni mito :mrgreen: :oops:
Novi_Nick

#93 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Novi_Nick »

Država wrote:
ima nade wrote:
ja sam zavrsila fakultet prije par godina jos uvijek trazim posao,
A radiš li šta dok tražiš posao?
Djelimicno Rjesenje je u otvaranju (i zdravoj konkurenciji) kao u zapadnim zemljama evrope sto vise privatnih biroa rada (visoko skolovanih posrednika, sa visokim teoretskim i prakticnim znanjima iz raznih oblasti a najvise iz prodajne i reklamne koji ce biti posrednici izmedju firmi i nezaposlenih) koji ce biti povezani sa raznim firmama i njihovim kompjuterskim bazama podataka kojima su potrebni radnici i na taj nacin prezentovati firmama nezaposlene i traziti posao ispred i za njih.

Drugi dio rjesenja djelimicno je da se ljudi skoluju prema potrebama firmi i da njihovo skolovanje finansiraju kao primjer recimo 1/2 firma i 1/2 poreski obveznici = drzava = biro rada. Primjer, nekoj firmi treba jedan inzinjer, jedan zanatlija, jedan cistac itd. Firma stavi oglas u novine da im treba taj i taj kadar i da ce im obezbjediti vanredno/brzo skolovanje u sto kracem roku a nakon zavrsenog skolovanja ceka ih posao u toj firmi na duzi period recimo 10 godina i slicno. Na taj nacin bi se ljudi skolovali samo prema potrebama firmi te nebi bilo tolikog viska odredjenog skolovanog kadra koji ne mogu dobiti zaposlenje odmah nakon zavrsene skole.
Ovdje naravno, izmedju ostalog ima jedan problem a i novonastalih rjesenja a to je da se neke firme mogu zatvoriti ili propasti a da se u isto vrijeme moze otvoriti manje ili vise novih firmi te tako neko ostati bez posla a u isto vrijeme otvaranjem novih firmi se ponovo na trzistu rada pojavljuju nove potrebe za odredjenim kadrovima.

Treci dio rjesenja, djelimicno je i brza prekvalifikacija ili vise raznih prekvalifikacija radnika u toku jednog zivotnog vijeka svakog radnika i kojii bi se prekvalifikovali prema datom vremenu, raznim poslovnim trendovima i momentalnim potrebama firmi. Te prekvalifikacije bi naravno placali timski Firme i Poreski obveznici/drzava/biro rada.

Pojasnjenja:
Ko cini i finansira Drzavu i Biro Rada? Drzavu i Biro rada cine, finansiraju i placaju poreski obveznici koji su zaposleni u firmama, institucijama kao i Privatne Firme i slicno.
ssmmiilleeyy

#94 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by ssmmiilleeyy »

Vidim ima svakakvih komentara te vako te nako,Ali cinjenica je da stanje u Sarajevu katastrofa

Sve je manje i manje posla,otkazi pljuste na sve strane.
Problem je u sljedecim stvarima : Krenimo od Uvoza (skoro sve uvozimo),zatim trgovacki Lanci (posjeduju je biznismeni iz susjednih drzava i formiraju cijene po principu Njihova proizvodnja jeftinija od nase),zatim cijene naftnih derivata(cijene goriva brzo poskupljaju dok treba dosta vremena da prodje da bi pojeftinili za 5 pfeninga),Onda imas ove banke za koje sam siguran da iznose novac iz Drzave (ne sav ali u velikim Kolicinama)

Kad cujem da uvozimo Krompir iz Brazila okrene mi se u glavi ili Meso iz Holandije itd

Dalje skoro svaki konkurs je namjesten ili je vec neko poceo da radi na tom mjestu (pa firma raspise konkurs samo radi formalnosti)

.... zatim imamo stranke koje su se uvalive u drzavne kompanije pa niko ne moze dobiti posao ako nije njihov clan ili ako nije u nekom srodstvu s nekim od sefova) moze i ona treca varijanta puknes 20 hiljada KM i zaposlis se i to ti nije sigurno ) npr Gras VEcina zaposlenih ljudi koji nisu rodjeni u BiH,primjer iz Vodovoda : zaposleni kcerka sin otac mama,snaha, zet,unuk ... kao da je to firma njihove porodice isto tako je i sa MUP-om (htjeli li ne)

Onda krenimo od Privatnih kompanija : Nikako se ne uplacuje doprinos niti ste prijavljeni ili vas vuku za nos kroz raznorazne ugovore na 2 ,4 mjeseca,onda imamo Kafice gdje Konobaari rade za 15 kM dnevnicu plus nisu prijavljeni,sinoc mi rece jedan covjek (uposlenik jednih Uglednih novina) da on radi jednu noc za 15 KM predje za tu noc 400 km plus mu odbiju 8 KM toplog obroka. Tuga jad,

eh da jos da se vratimo radu na crno,neko je ranije napisao keramicar zaradi njegovu platu za 5 dana, pa kad je tako daj da svi radimo keramiku a nek propadaju telekomi,elektroprivreda ... Sve je manje posla i na gradjevini tenderi se namjestaju satnica radnika je 2 KM (sto je isto tako zalosno) jer treba guliti proljevati znoj i krv da bi zaradio 16 KM.
Pa i ako nekako Docekas penziju ona ce ti biti 300 KM s obzirom na cijene to ti ne moze biti ni za 10 dana :(
I kad mlad covjek ovo sve skonta zasto bih ovdje osnivao Porodicu i ostao zivjeti ovdje !
detroit-mercy

#95 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by detroit-mercy »

Novi_Nick wrote:
Država wrote:
ima nade wrote:
ja sam zavrsila fakultet prije par godina jos uvijek trazim posao,
A radiš li šta dok tražiš posao?
Djelimicno Rjesenje je u otvaranju (i zdravoj konkurenciji) kao u zapadnim zemljama evrope sto vise privatnih biroa rada (visoko skolovanih posrednika, sa visokim teoretskim i prakticnim znanjima iz raznih oblasti a najvise iz prodajne i reklamne koji ce biti posrednici izmedju firmi i nezaposlenih) koji ce biti povezani sa raznim firmama i njihovim kompjuterskim bazama podataka kojima su potrebni radnici i na taj nacin prezentovati firmama nezaposlene i traziti posao ispred i za njih.

Drugi dio rjesenja djelimicno je da se ljudi skoluju prema potrebama firmi i da njihovo skolovanje finansiraju kao primjer recimo 1/2 firma i 1/2 poreski obveznici = drzava = biro rada. Primjer, nekoj firmi treba jedan inzinjer, jedan zanatlija, jedan cistac itd. Firma stavi oglas u novine da im treba taj i taj kadar i da ce im obezbjediti vanredno/brzo skolovanje u sto kracem roku a nakon zavrsenog skolovanja ceka ih posao u toj firmi na duzi period recimo 10 godina i slicno. Na taj nacin bi se ljudi skolovali samo prema potrebama firmi te nebi bilo tolikog viska odredjenog skolovanog kadra koji ne mogu dobiti zaposlenje odmah nakon zavrsene skole.Treci dio rjesenja, djelimicno je i brza prekvalifikacija ili vise raznih prekvalifikacija radnika u toku jednog zivotnog vijeka svakog radnika i kojii bi se prekvalifikovali prema datom vremenu, raznim poslovnim trendovima i momentalnim potrebama firmi. Te prekvalifikacije bi naravno placali timski Firme i Poreski obveznici/drzava/biro rada.

Pojasnjenja:
Ko cini i finansira Drzavu i Biro Rada? Drzavu i Biro rada cine poreski obveznici koji su zaposleni u firmama, institucijama kao i Privatne Firme i slicno.
Ovo sto ti pises nema veze sa trzisnom ekonomijom nego u principu planska ekonomija u kojoj planiramo sta i koliko ce nam trebati. Znaci ja imam firmu i trebaju mi dva inzinjera sada, znaci moram cekati 4 godine da ova dva inzninjera izadju iz skole pa da ih zaposlim (prodje voz), sta ako u medjuvremenu posao pocne da se razvija kao lud, pa trebam 6 inzinjera onda opet moram cekati na inzinjere. U medjuvremenu zbog nedostatka kadara koji je jos u skoli ja pocnem da gubim poslove pa mi ni ona dva inzinjera sa pocetka nece vise trebati.
Ovdje se prica o nezaposlenosti a nezaposlenost je velika jer nam je eknomomija u buli. Prvo treba izvrsiti ekonomske reforme, omoguciti/privuci strani kapital koji ce kreirati radna mjesta, otvoriti javne radove koji ce uposliti radnu snagu, stimulisati mali business koji ce kreirati poslove. Ti ovdje pricas o otvaranju biroa kao da mi imamo posla na pretek pa samo treba preusmjeravati radnu snagu.
Poenta svega je, sadasnaj BH eknomija je premala za oko 4 miliona stanovnika koliko ih BiH ima. Onoga momenta kada pocnemo kreirati prava radna mjesta u privredi a ne fiktivna po kojekvim drzavnim sluzbama da bi se dajdzici uposlili onda cemo pricati o prekvalifikovanju i doskolovavanju, sve do tada ce se biti u govnima :mrgreen: .
Eknomija mora da bude na prvom mjestu, za strane investicije se treba tuci, ako treba i guzice dati ali kapital se mora privuci jer mi ga nemamo.
Sve drugo je puko teoretisanje i prosipanje zuci kako je ko dosao do posla :mrgreen: .
ssmmiilleeyy

#96 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by ssmmiilleeyy »

Kao rjesenje moze biti da ponudimo ljude drugim razvijenim drzavama,sto u Evropi sto na Bliski istok(Mislim na razvijene Drzave),sto u Ameriku(kada mi vec ne mozemo da ih Zaposlimo)

Siguran sam da postoji rjesenje za velik broj nezaposlenih,smao sto nas ministar vanjskih Poslova ili je gluh il je corav ili previse vremena trosi s svojom sekretaricom.

Nije li vama sumnjivo sto su sve Sekretarice zogdne Koke ?? :D

Svugdje u svijetu Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki radnici i Posteni Ljudi

tako da te price kako mi necemo da radimo ne piju vodu,hocemo da radimo ali isto tako hocemo da nam se plati (pristojno)

;-)
jedna tamo

#97 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by jedna tamo »

komi wrote:pa neće ljudi da rade u svojim mjestima
udale se i poženili ovdje
a sarajlije idu od neuma do brčkog raditi

samo sarajlije trebaju biti spremni raditi van grada rođenja i života

a zaboravlja se depresija koja to prati...

o tome ja tupim već dugo na forumu i forumaš atko me proglasio fašistom
Novi_Nick

#98 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Novi_Nick »

Prilog: Novi_Nick

Drugi dio rjesenja djelimicno je da se ljudi skoluju prema potrebama firmi i da njihovo skolovanje finansiraju kao primjer recimo 1/2 firma i 1/2 poreski obveznici = drzava = biro rada. Primjer, nekoj firmi treba jedan inzinjer, jedan zanatlija, jedan cistac itd. Firma stavi oglas u novine da im treba taj i taj kadar i da ce im obezbjediti vanredno/brzo skolovanje u sto kracem roku a nakon zavrsenog skolovanja ceka ih posao u toj firmi na duzi period recimo 10 godina i slicno. Na taj nacin bi se ljudi skolovali samo prema potrebama firmi te nebi bilo tolikog viska odredjenog skolovanog kadra koji ne mogu dobiti zaposlenje odmah nakon zavrsene skole.
Ovdje naravno, izmedju ostalog ima jedan problem a i novonastalih rjesenja a to je da se neke firme mogu zatvoriti ili propasti a da se u isto vrijeme moze otvoriti manje ili vise novih firmi te tako neko ostati bez posla a u isto vrijeme otvaranjem novih firmi se ponovo na trzistu rada pojavljuju nove potrebe za odredjenim kadrovima.

Treci dio rjesenja, djelimicno je i brza prekvalifikacija ili vise raznih prekvalifikacija radnika u toku jednog zivotnog vijeka svakog radnika i kojii bi se prekvalifikovali prema datom vremenu, raznim poslovnim trendovima i momentalnim potrebama firmi. Te prekvalifikacije bi naravno placali timski Firme i Poreski obveznici/drzava/biro rada.

Pojasnjenja:
Ko cini i finansira Drzavu i Biro Rada? Drzavu i Biro rada cine, finansiraju i placaju poreski obveznici koji su zaposleni u firmama, institucijama kao i Privatne Firme i slicno.[/quote]
Prilog: detroit-mercy
Ovo sto ti pises nema veze sa trzisnom ekonomijom nego u principu planska ekonomija u kojoj planiramo sta i koliko ce nam trebati. Znaci ja imam firmu i trebaju mi dva inzinjera sada, znaci moram cekati 4 godine da ova dva inzninjera izadju iz skole pa da ih zaposlim (prodje voz), sta ako u medjuvremenu posao pocne da se razvija kao lud, pa trebam 6 inzinjera onda opet moram cekati na inzinjere. U medjuvremenu zbog nedostatka kadara koji je jos u skoli ja pocnem da gubim poslove pa mi ni ona dva inzinjera sa pocetka nece vise trebati.
Ovdje se prica o nezaposlenosti a nezaposlenost je velika jer nam je eknomomija u buli. Prvo treba izvrsiti ekonomske reforme, omoguciti/privuci strani kapital koji ce kreirati radna mjesta, otvoriti javne radove koji ce uposliti radnu snagu, stimulisati mali business koji ce kreirati poslove. Ti ovdje pricas o otvaranju biroa kao da mi imamo posla na pretek pa samo treba preusmjeravati radnu snagu.
Poenta svega je, sadasnaj BH eknomija je premala za oko 4 miliona stanovnika koliko ih BiH ima. Onoga momenta kada pocnemo kreirati prava radna mjesta u privredi a ne fiktivna po kojekvim drzavnim sluzbama da bi se dajdzici uposlili onda cemo pricati o prekvalifikovanju i doskolovavanju, sve do tada ce se biti u govnima :mrgreen: .
Eknomija mora da bude na prvom mjestu, za strane investicije se treba tuci, ako treba i guzice dati ali kapital se mora privuci jer mi ga nemamo.
Sve drugo je puko teoretisanje i prosipanje zuci kako je ko dosao do posla :mrgreen: .
Prilog: Novi_Nick
Hvala detroit-mercy, komentar ti je odlican i slazem se sa svim napisanim u potpunosti.
Nesto bih ipak ovdje nabacio u vezi ovog u tvom tekstu boldiranog. To je Uvoz i Izvoz radne snage u i iz Bosne i Hercegovine kao sto se vec radi u mnogim drzavama zapadne Evrope i jednog dijela svijeta. Ti u Bosni i Hercegovini u medjuvremenu dok se skoluje taj inzinjer/inzinjeri iz BiH koji ti je potreban mozes preko biro-a rada iz drzava Evropske Unije traziti da zaposlis na odredjeno vrijeme recimo 4 g. njihovog nezaposlenog inzinjera. Na taj nacin ti privremeno valjas sebi i svojoj firmi kao i stranom birou jer skidas njima sa biroa rada i kostanja njihovog inzinjera sljedece 4 g. Poslije 4 g. tvog inzinjera iz biH koji je u medjuvremenu zavsio skolu ti zaposljavas a ovog iz inostranstva prema ugovoru vracas nazad u njegovu domovinu ili ga nudis na privremeni period nekoj drugoj BH firmi ako im je eventualno potreban.

Sto se tice Planske i Trzisne Ekonomije o kojoj pises i u cemu si potpuno upravu mogla bi se mozda praviti neka kombinacija planskog i trzisnog zaposljavanja tako sto bi se djelimicno Niza i Srednja strucna sprema mogle ubaciti pod Plansku a Visoka strucna sprema pod Trzisnu ekonomiju.

U svakom slucaju Hvala, Tvoja analiza stanja na trzistu rada kao sto su Razlozi, Posljedice i Smjernice sta i kako se treba raditi je potpuno na mjestu.
Novi_Nick

#99 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Novi_Nick »

ssmmiilleeyy wrote:Kao rjesenje moze biti da ponudimo ljude drugim razvijenim drzavama,sto u Evropi sto na Bliski istok(Mislim na razvijene Drzave),sto u Ameriku(kada mi vec ne mozemo da ih Zaposlimo)

Siguran sam da postoji rjesenje za velik broj nezaposlenih,smao sto nas ministar vanjskih Poslova ili je gluh il je corav ili previse vremena trosi s svojom sekretaricom.

Nije li vama sumnjivo sto su sve Sekretarice zogdne Koke ?? :D

Svugdje u svijetu Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki radnici i Posteni Ljudi

tako da te price kako mi necemo da radimo ne piju vodu,hocemo da radimo ali isto tako hocemo da nam se plati (pristojno)

;-)
Ovo boldirano u tvom tekstu je uredu i taj uvoz i izvoz radne snage po drzavama svijeta vec se odavno radi. Razmjenjuje se po potrebi radna snaga i slicno.

Mnogoljudne Siromasne drzave Izvoze njihovu radnu snagu a Bogate drzave ih po potrebi uvoze. Siromasne drzave stoje za kostanja skolovanja kadra koji izvoze a bogate drzave dobijaju vec skolovan kadar besplatno, pravi kapitalizam.

Izvoz radne snage iz Bosne i Hercegovine je malo upitan zbog raseljavanja stanovnistva. Bosna i Hercegovina je mala drzava sa malo stanovnistva i kada bi pocela izvoziti svoju radnu snagu ostali bi i bez radne snage i stanovnistva i na kraju nestali kao drzava ciju bi onda teritoriju Srbija i Hrvatska poklopili i uzeli pod svoje bez problema.

Bosna i Hercegovina treba kao sto vec kaze u svom prilogu
detroit-mercy
Prvo treba izvrsiti ekonomske reforme, omoguciti/privuci strani kapital koji ce kreirati radna mjesta, otvoriti javne radove koji ce uposliti radnu snagu, stimulisati mali business koji ce kreirati poslove.
Poenta svega je, sadasnaj BH eknomija je premala za oko 4 miliona stanovnika koliko ih BiH ima. Onoga momenta kada pocnemo kreirati prava radna mjesta u privredi a ne fiktivna po kojekvim drzavnim sluzbama da bi se dajdzici uposlili onda cemo pricati o prekvalifikovanju i doskolovavanju, sve do tada ce se biti u govnima.
Last edited by Novi_Nick on 24/05/2011 20:06, edited 1 time in total.
Država

#100 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

Evo nešto konkretno:

Danas sam prolazio kroz Vogošću, i na onom semaforu gdje je autobuska stanica, čekam da se upali zeleno i vidim na kiosku ( kiosk sa tendom na kojoj piše "Pozdrav iz Rovinja") stoji natpis : POTREBNA RADNICA. Eto, pa ako je neko raspoložen, bujrum...
Post Reply