Čak i ne vidimo kako se potcjenjuje srednja škola. Znači, imamo osnovnu, kao temeljnu, i imamo srednju, koja vuče na osrednju. Trebalo bi da se zove središnja škola, kao centralna.opa22 wrote:ma ukinut osnovnu i srednju skolu opcenito treba ucimo zivotnu skolu
vjeronauka u skolama
- arzuhal
#76 Re: vjeronauka u skolama
-
bosniak.m
#77 Re: vjeronauka u skolama
Ko smo ti i ja da ulazimo u namjere ljudi i da ocjenjujemo imaju li ili ne vjere u Boga?!illuminated wrote:Ne bi. Evo i zasto.arzuhal wrote:Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.ri0 wrote: Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..
To su sve izborni predmeti. Ako ne zeli niko da pohadja te izborne predmete, na kojim se dijele 5ice samo tako ,
on je u startu diskriminiran.
Svi znamo da se tu ne radi ni o religiji ni o Bogu nego interesima i to sljedecim:
1. Vrlo mali procenat ucenika bi isao na vjeronauku kada ne bi ulazila u prosjek. Ucenici ne vole toliko Boga koliko se misli i koliko ih se indirektno sili ukljucujuci ocjenu u prosjek.
2. Kada bi opao interes za vjeronauku onda bi se to odrazilo i na zanimanje vjeroucitelj, koje bi izgubilo smisao u drzavnim skolskim ustanovama jer treba uhljebiti tolike vjeroucitelje koji zavrsavaju.
Nema tu ljubavi prema Bogu ni u tragovima, drug moj.
Kako ucenici sad diskriminirani:
Dokaz:
Ako dva ucenika imaju identicne ocjene iz svih predmeta, jedan je ateista, drugi vjernik, i vjernik pretpostavimo ima 5 iz vjeronauke jer je dobar vjernik, imace veci prosjek ocjena od ateista i prednost pri upisu bilo gdje.
Zar nije to diskriminacija?
Na osnovu čega donosiš zaključak da bi manje djece išlo na vjeronauku ako ne bi ocjena ulazila uprosjek? Na koji drugi predmet bi uopće išli da je tako?
Vjeroučitelji su građani ove zemlje, školu ju se u njoj, plaćaju porez, plaćaju sve što treba, kao i drugi učenici, studenti. Uče po utvrđenom NPP programu koje podržava Ministartsvo. U čemu je problem?
-
Great Cornholio
#78 Re: vjeronauka u skolama
Zar to nije nametanje, jer radi djece koja žele vjeronauku djeca koja ne žele vjeronauku moraju učiti još jedan dodatni predmet. Vjernici kritikuju komuniste a ponašaju se kao i oni, žele da nameću svoju ideologiju, komunisti su to radili s marksizmom a vjernici to danas rade s vjeronaukom.arzuhal wrote:Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.ri0 wrote: Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..
-
bosniak.m
#79 Re: vjeronauka u skolama
Ako hoće ne uvode, ako neće - ne moraju, niko nikoga ne tjera na nešto što ne želi... Da su vjernici TO radili s vjeronaukom ne bi roditelji bili pitani o tome i anketirani!Great Cornholio wrote:Zar to nije nametanje, jer radi djece koja žele vjeronauku djeca koja ne žele vjeronauku moraju učiti još jedan dodatni predmet. Vjernici kritikuju komuniste a ponašaju se kao i oni, žele da nameću svoju ideologiju, komunisti su to radili s marksizmom a vjernici to danas rade s vjeronaukom.arzuhal wrote:Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.ri0 wrote: Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..
-
jarancuga
#80 Re: vjeronauka u skolama
problem je sto se mrzi, u najmanju ruku ne podnosi islam...
toliko gorucih problema u ovoj napacenoj drzavi, ono se naslo raspravljati o vjeronauci u skoli, haman vjeronauka za sve kriva...
toliko gorucih problema u ovoj napacenoj drzavi, ono se naslo raspravljati o vjeronauci u skoli, haman vjeronauka za sve kriva...
- illuminated
#81 Re: vjeronauka u skolama
OK. Moja je subjektivna procjena da djeca na taj predmet idu samo zato sto se dijele tamo 5ice.bosniak.m wrote:Ko smo ti i ja da ulazimo u namjere ljudi i da ocjenjujemo imaju li ili ne vjere u Boga?!illuminated wrote:Ne bi. Evo i zasto.arzuhal wrote:
Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.
To su sve izborni predmeti. Ako ne zeli niko da pohadja te izborne predmete, na kojim se dijele 5ice samo tako ,
on je u startu diskriminiran.
Svi znamo da se tu ne radi ni o religiji ni o Bogu nego interesima i to sljedecim:
1. Vrlo mali procenat ucenika bi isao na vjeronauku kada ne bi ulazila u prosjek. Ucenici ne vole toliko Boga koliko se misli i koliko ih se indirektno sili ukljucujuci ocjenu u prosjek.
2. Kada bi opao interes za vjeronauku onda bi se to odrazilo i na zanimanje vjeroucitelj, koje bi izgubilo smisao u drzavnim skolskim ustanovama jer treba uhljebiti tolike vjeroucitelje koji zavrsavaju.
Nema tu ljubavi prema Bogu ni u tragovima, drug moj.
Kako ucenici sad diskriminirani:
Dokaz:
Ako dva ucenika imaju identicne ocjene iz svih predmeta, jedan je ateista, drugi vjernik, i vjernik pretpostavimo ima 5 iz vjeronauke jer je dobar vjernik, imace veci prosjek ocjena od ateista i prednost pri upisu bilo gdje.
Zar nije to diskriminacija?
Na osnovu čega donosiš zaključak da bi manje djece išlo na vjeronauku ako ne bi ocjena ulazila uprosjek? Na koji drugi predmet bi uopće išli da je tako?
Vjeroučitelji su građani ove zemlje, školu ju se u njoj, plaćaju porez, plaćaju sve što treba, kao i drugi učenici, studenti. Uče po utvrđenom NPP programu koje podržava Ministartsvo. U čemu je problem?
Na osnovu komentara djece koja idu na vjeronauku, donosim sud da su tamo zbog ocjena.
Slazem se. I ja placam porez i sve ostalo. I diskriminisan sam u obrazovnom sistemu. Jer kao odlican matematicar/knjizevnik/glumac/fizicar/istoricar ne mogu da se upisem na fax koji zelim jer neko drugi ima prednost samo sto vjeruje u Boga.
VIdi ovako. Zasto vjeronauka treba da ulazi u prosjek ocjena?
Ali pls nemoj mi samo odgovor: jer mi to zelimo...
Ili drugacije pitanje: zasto je nezadovoljavajuce da se izucava ali da ne ulazi u prosjek.
Znam da ces reci da vjernici imaju svoja prava, placaju porez, bla bla ...isto tako i ostali imaju neka prava?
Jedni zele jedno drugi drugo..ali do sada niko nije kvalitetno argumentovao zasto treba ovako ostati...
Ja kazem da ne treba i dao sam dokaz...u prethodnom postu na kraju...
- illuminated
#82 Re: vjeronauka u skolama
...teske rijeci...i nisu tacne. recimo vrlo jednostavno islam neke ljude ne interesuje.jarancuga wrote:problem je sto se mrzi, u najmanju ruku ne podnosi islam...
pazi!
ne znaci da mrze ikoga ili ista!
jednostavno ih ne interesuje.
ali da, hoce ravnopravnost za sve.
-
bosniak.m
#83 Re: vjeronauka u skolama
Ključno pitanje: Koliko se tačno djece nije uspjelo upisati u srednju školu ili na neki fakultet jer ga je zeznuo neko ko je (navodno) imao bolji prosjek iz vjeronauke? 
- kukuruz_kokicar
#84 Re: vjeronauka u skolama
Odvratna je tvoja predrasuda da tvoj sugovornik nije išao na vjeronauk jer nije htio ništa da uči. Da li misliš da djeca koja ne žele ići na vjeronauk rade zbog toga što su loši tj. ne žele učiti?bosniak.m wrote:Šta je ovdje odvratno?! "Oni roditelji koji hoće da im djeca izučavaju vjeronauku imaju isto pravo kao i ti koja to ne želiš i nastojiš ne učiti ništa ili neki drugi predmet." Zar to nije demokratski princip slobodnog izbora šta ko želi ili ne želi učiti/izučavati?! Kome sam ja rekao da to MORA nešto uraditi?!kukuruz_kokicar wrote:Oprosti ali kada si već tako nešto odvratno napisao - moram ti odgovoriti. Bolje je ne naučiti ništa nego učiti pogrešne tj. netačne stvari i isključivo od tih stvari formirati svoj svjetonazor. Ti si na osnovu svojih postova najbolje pokazao pogubnost formiranja jednog tako redukovanog stava u kojima je vjerska 'istina' apsolut i koja kao krvnikov mač mlatara iznad pristojnosti, empatije, različitosti, čovječnosti,razuma,činjenica i još puno lijepih stvari koje imaju neka teška 'strana' imena.bosniak.m wrote: Oni roditelji koji hoće da im djeca izučavaju vjeronauku imaju isto pravo kao i ti koja to ne želiš i nastojiš ne učiti ništa ili neki drugi predmet.
Sikter!
Tebi, kao informacija, da se u okviru islamske vjeronauke koja je predmet spora izučavaju i druge religije, a i u drugim vjeronaukama se izučava islam, u oba slučaja barem površno, ali se izučavaju i upoznavaju. Šta ste to vi koji se kitite sa osobinama "pristojnosti, empatije, različitosti, čovječnosti,razuma,činjenica..." i koji zazirete u sve što ima veze sa vjerom i vjernicima ponudili da o nama koji nismo "kao vi" naučite?
Pitaš šta ti nudim. Nudim ti da se uhvatiš knjige, škole, a Boga mi i porodice i da komuniciraš sa što više različitih i po mogućnosti dobrih ljudi. Ništa od toga nikada nije bilo vjernicima uskraćeno ili dato pod težim uslovima. Sretno!
- arzuhal
#85 Re: vjeronauka u skolama
Poredba nije uopće adekvatna. Inače, ja bih, a kao vjernik, volio da se ponovo uvede marksizam, ali ne sa istom svrhom koju je imao u komunizmu, nego zbog nekih globalističkih razlogaGreat Cornholio wrote:Zar to nije nametanje, jer radi djece koja žele vjeronauku djeca koja ne žele vjeronauku moraju učiti još jedan dodatni predmet. Vjernici kritikuju komuniste a ponašaju se kao i oni, žele da nameću svoju ideologiju, komunisti su to radili s marksizmom a vjernici to danas rade s vjeronaukom.arzuhal wrote:Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.ri0 wrote: Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..
-
michio
#86 Re: vjeronauka u skolama
Suljagic je trebao krenuti od toga i poslati inspekcije na casove vjeronauke. Kako je moguce da svi imaju petice?OK. Moja je subjektivna procjena da djeca na taj predmet idu samo zato sto se dijele tamo 5ice.
Na osnovu komentara djece koja idu na vjeronauku, donosim sud da su tamo zbog ocjena.
-
bosniak.m
#87 Re: vjeronauka u skolama
Uopće nisam rekao da nije išao nego sam naveo obje mogućnosti: i da jeste i da nije, koje god bi bilo - to je njegov/tvoj izbor.kukuruz_kokicar wrote:Odvratna je tvoja predrasuda da tvoj sugovornik nije išao na vjeronauk jer nije htio ništa da uči. Da li misliš da djeca koja ne žele ići na vjeronauk rade zbog toga što su loši tj. ne žele učiti?
Pitaš šta ti nudim. Nudim ti da se uhvatiš knjige, škole, a Boga mi i porodice i da komuniciraš sa što više različitih i po mogućnosti dobrih ljudi. Ništa od toga nikada nije bilo vjernicima uskraćeno ili dato pod težim uslovima. Sretno!
Inače, po ovome tvom, kad učiš vjeronauku, zagovaraš je za svoju djecu i ne nemećeš drugima, nepismen si, ne provodiš dovoljno vremena s porodicom, nemaš društva...
-
bosniak.m
#88 Re: vjeronauka u skolama
Što nalijećete na klizav put...michio wrote:Kako je moguce da svi imaju petice?OK. Moja je subjektivna procjena da djeca na taj predmet idu samo zato sto se dijele tamo 5ice.
- nellington
#89 Re: vjeronauka u skolama
Obrati se mailom ili PPom NS, i javi nam odgovor. Zašto bismo sad mi uzeli i prevrtali spiskove i analizirali, kad su ljudi već to učinili. Činjenica stoji da 2.5 boda je realno moguće navući na vjeronauku (zbir 4 prosjeka zaokružena na prvu decimalu se množi sa 4 i daje bodove na opći uspjeh).bosniak.m wrote:Ključno pitanje: Koliko se tačno djece nije uspjelo upisati u srednju školu ili na neki fakultet jer ga je zeznuo neko ko je (navodno) imao bolji prosjek iz vjeronauke?
-
Great Cornholio
#90 Re: vjeronauka u skolama
Nisu roditelji bili pitani kad se vjeronauka uvodila u državne škole, pitani su da li žele da im djeca idu na vjeronauku kad je ona već bila uvedena u škole.bosniak.m wrote: Ako hoće ne uvode, ako neće - ne moraju, niko nikoga ne tjera na nešto što ne želi... Da su vjernici TO radili s vjeronaukom ne bi roditelji bili pitani o tome i anketirani!
Vjeronauku su u državne škole uvele nacionalističke stranek, kao znak zahvalnosti vjerskim zajednicama koje su im regrutovale glasače.
-
jarancuga
#91 Re: vjeronauka u skolama
illuminated wrote:...teske rijeci...i nisu tacne. recimo vrlo jednostavno islam neke ljude ne interesuje.jarancuga wrote:problem je sto se mrzi, u najmanju ruku ne podnosi islam...
pazi!
ne znaci da mrze ikoga ili ista!
jednostavno ih ne interesuje.
ali da, hoce ravnopravnost za sve.
ako ih ne zanima, sto se toliko bakcu njime i zele ga zabraniti u skolama?
sto se tice ravnopravnosti, nek se uvede i katolicka, pravoslavna i ina ostala vjeronauka pa bujrum ko hoce...ko ne zeli, nek ima etiku morala kao adekvatnu zamjenu i sve je ok...
-
bosniak.m
#92 Re: vjeronauka u skolama
Izvor?Great Cornholio wrote:Nisu roditelji bili pitani kad se vjeronauka uvodila u državne škole, pitani su da li žele da im djeca idu na vjeronauku kad je ona već bila uvedena u škole.bosniak.m wrote: Ako hoće ne uvode, ako neće - ne moraju, niko nikoga ne tjera na nešto što ne želi... Da su vjernici TO radili s vjeronaukom ne bi roditelji bili pitani o tome i anketirani!
Vjeronauku su u državne škole uvele nacionalističke stranek, kao znak zahvalnosti vjerskim zajednicama koje su im regrutovale glasače.
Pretpostavljam da su te nacionalističke stranke natjerale tolike roditelje da "produže" vijek vjeronauke?!
-
bosniak.m
#93 Re: vjeronauka u skolama
pa ovo vam je ključni argument, morate ga onda znati, mene zbilja interesuje o kojem broju učenika se radi?!nellington wrote:Obrati se mailom ili PPom NS, i javi nam odgovor. Zašto bismo sad mi uzeli i prevrtali spiskove i analizirali, kad su ljudi već to učinili. Činjenica stoji da 2.5 boda je realno moguće navući na vjeronauku (zbir 4 prosjeka zaokružena na prvu decimalu se množi sa 4 i daje bodove na opći uspjeh).bosniak.m wrote:Ključno pitanje: Koliko se tačno djece nije uspjelo upisati u srednju školu ili na neki fakultet jer ga je zeznuo neko ko je (navodno) imao bolji prosjek iz vjeronauke?
Koliko ima predmeta u 5., 6., 7. i 8. (i 9.) razredu osnovne škole? O koja četiri prosjeka govoriš?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#94 Re: vjeronauka u skolama
poenta cijele priče jeste da je vjeronauk uveden kao ideološka zamjena za marksizam, kako bi se ovladalo obrazovnim sistemom kao osnovnim instrumentom državne ideologizacije stanovništva.
škola u modernom društvu je uvijek bila ideološko-politički instrument, a to je posebno izraženo u društvima slabijeg institucionalnog kapaciteta.
Vjerske zajednice su s ubacivanjem i kontrolom vjeronauka u školama uzurpirale suverenitet države da politički odgaja stanovništvo. Jednom ruječju, vjerske zajednice su uzurpirale državu kao instituciju.
kome nije jasno o čemu se radi, čitajte malo o političkim teorijama i posebno historiju Francuske, s fokusom na postrevolucionarni period ili historiju Prusije i Bismarckov Kulturkampf.
PS
Bosniak divim se tvome htijenju da tražiš agrumentaciju za svoje stavove kroz logiku, ali uzmi u obzir i one varijable koje svjesno izbacuješ iz priče. Činiš svjesnu redukciju činjenica.
škola u modernom društvu je uvijek bila ideološko-politički instrument, a to je posebno izraženo u društvima slabijeg institucionalnog kapaciteta.
Vjerske zajednice su s ubacivanjem i kontrolom vjeronauka u školama uzurpirale suverenitet države da politički odgaja stanovništvo. Jednom ruječju, vjerske zajednice su uzurpirale državu kao instituciju.
kome nije jasno o čemu se radi, čitajte malo o političkim teorijama i posebno historiju Francuske, s fokusom na postrevolucionarni period ili historiju Prusije i Bismarckov Kulturkampf.
PS
Bosniak divim se tvome htijenju da tražiš agrumentaciju za svoje stavove kroz logiku, ali uzmi u obzir i one varijable koje svjesno izbacuješ iz priče. Činiš svjesnu redukciju činjenica.
Last edited by JoseMujica on 21/05/2011 11:49, edited 1 time in total.
- idealnaM
#95 Re: vjeronauka u skolama
E, to.JoseMujica wrote:samo pokazuje da je kod nas koncept poretka da tareš slabijeg i još kad se zabiberi s ovim što onaj i Katehetskog ureda, indirektno, Lamiji reče da ko nije vjernik nije čovjek![]()
blago se zemlji koja će imati ovako odgojenu mladost, nema sekiracije za budućnost....nema je!
Evo, budući da se mi lozimo na zapadne, demokratske zemlje, zasto ne uzmemo pouku od njih.Samo u Albaniji, Sloveniji, Bugarskoj i Bjelorusiji nema vjeronauke u skolama ni u kakvom obliku.Sve ostale imaju
Za ove koji govore o uticaju ocjene iz vjeronauke na prosjek i prijem u srednju skolu.....dakle, za upis u srednju skolu, ili fakultet, boduju se samo oni predmeti koji koji su stub cijelog zanimanja...također, isti sistem se primjenjuje i za bodovanje osvojenih nagrada sa takmičenjanja.
-
bosniak.m
#96 Re: vjeronauka u skolama
De nam samo reci koji je to period u kojem se izučavao marksizam, otprilike koliko godina?JoseMujica wrote:poenta cijele priče jeste da je vjeronauk uveden kao ideološka zamjena za marksizam, kako bi se ovladalo obrazovnim sistemom kao osnovnim instrumentom državne ideologizacije stanovništva.
- nellington
#97 Re: vjeronauka u skolama
Od koje to godine? Ja gledam u prošlogodišnji konkurs i vidim da se opći uspjeh od petog do osmog razreda (to su ta četiri prosjeka, bosniak.m) množi sa 3.5 za četverogodišnje, sa 4 za stručne škole.idealnaM wrote: Za ove koji govore o uticaju ocjene iz vjeronauke na prosjek i prijem u srednju skolu.....dakle, za upis u srednju skolu, ili fakultet, boduju se samo oni predmeti koji koji su stub cijelog zanimanja...također, isti sistem se primjenjuje i za bodovanje osvojenih nagrada sa takmičenjanja.
-
Great Cornholio
#98 Re: vjeronauka u skolama
Nema ni u Americi vjeronauke u državnim školama.idealnaM wrote:E, to.JoseMujica wrote:samo pokazuje da je kod nas koncept poretka da tareš slabijeg i još kad se zabiberi s ovim što onaj i Katehetskog ureda, indirektno, Lamiji reče da ko nije vjernik nije čovjek![]()
blago se zemlji koja će imati ovako odgojenu mladost, nema sekiracije za budućnost....nema je!
Evo, budući da se mi lozimo na zapadne, demokratske zemlje, zasto ne uzmemo pouku od njih.Samo u Albaniji, Sloveniji, Bugarskoj i Bjelorusiji nema vjeronauke u skolama ni u kakvom obliku.Sve ostale imaju.
.
-
bosniak.m
#99 Re: vjeronauka u skolama
Mislim da je prikladno postaviti ovaj video jer mnogi od vas drže do toga da vjeronauka zaglupljuje, da je nazadna... Učenjaci/naučnici koje možete vidjeti na dolje navedenom snimku su, barem većina njih, osim vjernika praktičara bili eksperti i istaknuti učenjaci islamskih znanosti i to im nije predstavljalo poteškoću, niti su se osjećali manje vrijednim ili vrijednijim u odnosu na druge, da postignu takve rezultate. Oni su se povodili i Poslanikovom oporukom da se znanje traži od kolijevke do groba (nije precizirano da je to samo vjersko znanje!).
Last edited by bosniak.m on 21/05/2011 12:03, edited 2 times in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#100 Re: vjeronauka u skolama
jel 45 jal 50.... nebitno je bitan je preslik koncepta, odnosno isti obrazac ponašanja, pa se danas Mustafa Cerić u Sarajevu ponaša kao Đuro Pucar 1945.
Kažem samo dok god se na ovaj način vjeronauk ideolo0ški infiltrira, baš kao što je slučaj biio sa marksizmom, jednog dana će na isti način i izletiti ka i marksizam.
to je neumitnost historije ideologija da nakon rasta slijedi pad.
i da ne bih bio pogrešno čitan..nemam ništa protiv vjere i da ljudi vjeruju, ali sam protiv ideologizacije vjere. tj. njenog pretvaranja u političku ideologiju, što je u BiH slučaj sa sve tri religijska narativa.
sva moja kritika jeste kritika idologije lažno predstavljene kao vjere, a ne vjere same po sebi. Svi mi u nešto vjerujemo, i ateizam je vjera po sebi.
Kažem samo dok god se na ovaj način vjeronauk ideolo0ški infiltrira, baš kao što je slučaj biio sa marksizmom, jednog dana će na isti način i izletiti ka i marksizam.
to je neumitnost historije ideologija da nakon rasta slijedi pad.
i da ne bih bio pogrešno čitan..nemam ništa protiv vjere i da ljudi vjeruju, ali sam protiv ideologizacije vjere. tj. njenog pretvaranja u političku ideologiju, što je u BiH slučaj sa sve tri religijska narativa.
sva moja kritika jeste kritika idologije lažno predstavljene kao vjere, a ne vjere same po sebi. Svi mi u nešto vjerujemo, i ateizam je vjera po sebi.
Last edited by JoseMujica on 21/05/2011 11:59, edited 1 time in total.