Batina ili lijepa rijec?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rufas

#76 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by rufas »

blufonka wrote:Nepunu godinu dana sam roditelj, moje prvo dijete, moj zivot, moje sve! Po prvi put se susrecem sa mnogim za mene novim stvarima i svakodnevno rjesavam probleme koji su vezani za "podizanje" djeteta! Sve su to slatke muke i zaista jednom normalnom roditelju za vlastito dijete nije tesko nista. Medjutim, imam jednu dvojbu i rado bih cula (procitala) misljenja drugih na temu vaspitanja djeteta! Naime, moje dijete kao i svako drugo svakodnevno ispipava granice loseg ponasanja i takodje granice tolerancije koje imamo i ja i moj muz. Oboje smo protiv batina (ali ne striktno) s tim sto ja zaista nemam srca "da opalim po guzi" onda kada situacija to mozda i zahtjeva. Unazad dva mjeseca primjetila sam da se kod mog djeteta polagano javljaju pomalo histericni napadi kad ne ostvari ono sto zeli npr. ne moze dobiti olovku jer se plasim da se ne nabode u oko -plac, ne moze dobiti daljinski jer to nije igracka-plac itd. Razgovarala sam s mojom majkom i njena konstatcija je "ih draga moja za par godina ce te vrtiti oko malog prsta" i tu sam se "trznula"! Ni sama ne volim razmazenu i bezobraznu djecu, bogami ne zelim da mi dijete upravlja zivotom i "skija po zivcima svakodnevno" a s druge strane ne zelim ni da tucem! Moje pitanje je da li biti uporan pedagoski ili se ufatiti one- batina je iz raja izasla- ? :?
Da li se ti i tvoj muz cesto svadjate?
To isto utice nahistericno na dijete,ili kada jedno pokusava da ga malo smiri malom pljuskom,drugo pokusava da mu stane u odbranu.
Po prilozenom i boldiranom,sve su prilike da ce "vase" dijete postati mamina maza :-D
nomVe

#77 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by nomVe »

Protiv batina sam, ali me zanima kako bi postupili ljudi koji govore da nikad ne bi udarili dijete u sljedecim situacijama:
- uzme kamencinu i pogodi drugo dijete u glavu (dijete ga zezalo, uzelo mu loptu ili cak iz cista mira)?
- uzme metalnu zicu i krene je gurnut u uticnicu?
- pocne pretrcavati ulicu (a drzali ste ga za ruku)?

Ovo mi je palo na pamet, a ima jos i gorih primjera
talić

#78 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by talić »

nije istina da samo roditelji oblilkuju karakter djeteta jer imam dva brata i sestru isti su nam roditelji a svi smo različiti. Čovjek se rodi takav kakav je i neke manje korekcije su moguće ali značajnije promjene se ne ostvaruju čak ni u zatvoru. Svi mi tražimo pažnju. Djeca je uvjek traže. Korištenje batine je potpuno pogrešan način odbrane jer nije moguće da je dijete jačeg karaktera od roditelja. Obaveze, zanimacije, to rješava problem.
Urban B.

#79 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Urban B. »

Nemam dijete tako i da ne znam puno o tome al iz licnog iskustva znam da bi vise volio da su me nekad i udarili umjesto 3 sata proveli pricajuci mi o nekim stvarima,to sto je znalo smarat to je cudo jedno,svaki put bi im rekao daj udari al prestani pricat al jok :D
vjesticanametli

#80 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by vjesticanametli »

udarila nisam nikada za ovih 11 godina.............samo zvocaj a dok je mali bio ostanes pri tom sto si prvo rekla.........ritaju se oni al kad uvide da ne odustajes onda popuste ili zabavis ĐŽetića drugim stvarima ........samo razgovarajte i neka vam nista ne bude tabu tema.............objasnite i neka vam ne bude mrsko :)
suza81

#81 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by suza81 »

Loulou wrote:
luciferino wrote:
:)
:lol: kako je sladak...
Iako sam sigurna da mi nakon nekoliko ovakvih scena ne bi bio ni najmanje sladak :D

Na temu - nemam pojma. Iako sam načelno protiv "pljuskica", dok problem ne osjetim na vlastitoj koži i ne nađem se u toj situaciji, ja ne mogu znat'.
Uskoro cu abd dobiti dijete, bas sam preplavljena raznim majcinskim osjecajima :D ali ovo dijete mi uopce nije slatko :-) ovo je cisti pasjaluk! Sama sebe svaki dan pitam kako odreagirati u ovakvoj i slicnim situacijama (kojima prisustvujem cesto u zadnje vrijeme kada dodju prijateljice sa malom djecom) kada moje dijete bude u pitanju :?
Malo je da razumije i da mu nesto objasnjavam nema svrhe, malo je i za batina... ignorisati??? Preusmjeriti mu paznju??? Udovoljiti? Mislim da je najteze sa jako malom djecom do 2 god.
vazi

#82 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by vazi »

talić wrote:nije istina da samo roditelji oblilkuju karakter djeteta jer imam dva brata i sestru isti su nam roditelji a svi smo različiti. Čovjek se rodi takav kakav je i neke manje korekcije su moguće ali značajnije promjene se ne ostvaruju čak ni u zatvoru. Svi mi tražimo pažnju. Djeca je uvjek traže. Korištenje batine je potpuno pogrešan način odbrane jer nije moguće da je dijete jačeg karaktera od roditelja. Obaveze, zanimacije, to rješava problem.
istina je da roditelji NISU ISTI sa svakim djetetom :)

Dobijes prvo dijete npr u 28. godini ,drugo u 32, znaci nisi isti sa 28 i 32 godine, Ti, kao osoba si se promijenio, promijenio si s ei kao roditelj jer sad vec imas iskustva :) . Ja sma npr s prvim djetetom radila zadace sve do gimnazije (tako bili naucili, navika... :razz: ) a s drugim niti jednu zadacu, furaali smo samostalnost :)

Naravno da se i djeca rode razlicita ali uticaj roditelja, porodice, okoline je veliki. Karakter se formira do navrsene tri godine oko 70%, ostalo do 20-te god. znaci sto uradimo u te prve 3 godine - uradili smo :)

@suza81, preusmjeriti mu paznju.
nomVe

#83 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by nomVe »

vjesticanametli wrote:udarila nisam nikada za ovih 11 godina.............samo zvocaj a dok je mali bio ostanes pri tom sto si prvo rekla.........ritaju se oni al kad uvide da ne odustajes onda popuste ili zabavis ĐŽetića drugim stvarima ........samo razgovarajte i neka vam nista ne bude tabu tema.............objasnite i neka vam ne bude mrsko :)
A sta bi uradila u situacija koje sam ja naveo? Ili ne daj Boze neke jos gore (recimo prijeti nekome nozem)?
ProS

#84 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by ProS »

Ja sam odrasto ne znajuci da postoje roditelji koji i bebama pljuske udjeljuju.
Saznao sam da postoje i oni koji sakama udaraju ne birajuci gdje, kao u pravoj tuci dva insana.
I onda se cude otkud da muca, a tako se pomucili da ga odgoje i sacuvaju, fuj!

Stoga sam zakljucio da prezirem roditelje koji izaberu pusacki pored nepuskog dijela u restoranu ili kaficu a vuku kolica sa sobom, ali ce debil uvijek odgojit debila,jer u svakom drustvu porodica igra vecu od crkvene uloge.
vjesticanametli

#85 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by vjesticanametli »

nomVe wrote:
vjesticanametli wrote:udarila nisam nikada za ovih 11 godina.............samo zvocaj a dok je mali bio ostanes pri tom sto si prvo rekla.........ritaju se oni al kad uvide da ne odustajes onda popuste ili zabavis ĐŽetića drugim stvarima ........samo razgovarajte i neka vam nista ne bude tabu tema.............objasnite i neka vam ne bude mrsko :)
A sta bi uradila u situacija koje sam ja naveo? Ili ne daj Boze neke jos gore (recimo prijeti nekome nozem)?
ne znam iskreno :-? strasno se bojim ovog perioda koji dolazi............u kakvom vremenu zivimo nista me ne moze iznenaditi :cry:
zateznistub

#86 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by zateznistub »

Kao ponosni otac dvije curice, batinu smatram kao zadnje rjesenje. Naime "batina" je rastezljiv pojam, prvo jedina regija za apliciranje "batine" moze biti guza. Šamari, kaiševi i ostala pmoagala strogo su zabranjena. Doiti duše, ima dosta i do djeteta, kako neko napisa. Nekom je i jedna rijec dovoljna, nekome sva prica ovog svijeta nema ucinka. Roditelji stvarno moraju biti dobri psiholozi i znati i kada sta uraditi i kada je "pucanje po guzi" neminovno.
lajkujMe

#87 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by lajkujMe »

Najgore je prijetiti djetetu i onda kapitulirati posto si lagao/la djete ce to upamtiti i znati kako da dođe do stvari koje zeli, moj savjet ne prijeti praznim pricama kao prebicu te pa onda to i ne uradis, nemoj uopste prijetiti samo reci smiri se ako nece oduzmi mu nesto npr slobodu, mrs u sobu oduzmi sve cim se moze zabaviti i daj mu nesto korisno da radi npr. zadacu, da ocisti svoju sobu i slicno. Znaci ako ne slusa ne daj mu zabave i nek radi nesto, drzi dijete uvijek okupirano da nema vremena da razmislja o suludim idejama.
Garden of illusion

#88 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Garden of illusion »

nomVe wrote:Protiv batina sam, ali me zanima kako bi postupili ljudi koji govore da nikad ne bi udarili dijete u sljedecim situacijama
- uzme kamencinu i pogodi drugo dijete u glavu (dijete ga zezalo, uzelo mu loptu ili cak iz cista mira)?

Upravo ovo sam uradila sa svojih 7 godina (sad mi je 29 ali pamtim situaciju i danas vrlo jasno), dječaćiću koji je bio moj vršnjak nakon što me je u igri malo jače povukao za majicu,sagnula sam se i dohvatila kamen (ne znam ni otkud se našao tu, oblutak od nekih 3-4 cm dužine) i zafrljatila mu u glavu.Uopšte nisam mislila da ću ga ozlijediti, previše crtanih ,šta li. Automatski su mu iskočile dvije plave čvorugice na glavi a on u plač. Sama činjenica da sam ozlijedila nekoga mi je bila dovoljna kazna.Potrčala sam kući,i sjećam se da mi je neko od starije djece dobacio da će sad policija doći po mene :D Elem, majka mi je bila poprilično stroga, batine sam dobila puno puta u životu i sad sam ih očekivala...ispričala sam joj šta sam uradila,ona mi je samo nježnim glasom rekla da to nisam smjela uraditi i poslala me u sobu.Iza mene je došlo nekoliko starije djece na vrata da kažu mojima šta se desilo a ja sa strahom slušala šta će dalje biti,ma pamtim taj osjećaj i danas...Mama ih je vratila nazad sa rječima da se vrate odakle su i došli i da nije bilo potrebe da dolaze i zatvorila vrata, tada je došla do mene ,poljubila me u glavu i rekla da će sve biti u redu.Iako dijete, tada sam shvatila da mi je mamino krilo najsigurnije mjesto na svijetu i sjećam se osjećaja ponosa jer me je zaštitila pred drugom djecom. Nikada mi više nije palo na pamet da na nekog nešto bacim.
Tako da iako smatram da pokoji udarac po guzi ne bi trebao škoditi djetetu, treba nekad povući ručnu, ne reagovati na prvu i pokušati se staviti u kožu djeteta...meni je i danas ova scena u glavi kada neko spomene sigurnost i zaštitu koju roditelji pružaju djetetu i zaista zam zahvalna mami jer je postupila na ovaj način, jer mi je dala osjećaj da će i kada pogriješim ona biti tu uz mene...
Last edited by Garden of illusion on 21/05/2011 13:17, edited 1 time in total.
djana h

#89 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by djana h »

blufonka wrote:Nepunu godinu dana sam roditelj, moje prvo dijete, moj zivot, moje sve! Po prvi put se susrecem sa mnogim za mene novim stvarima i svakodnevno rjesavam probleme koji su vezani za "podizanje" djeteta! Sve su to slatke muke i zaista jednom normalnom roditelju za vlastito dijete nije tesko nista. Medjutim, imam jednu dvojbu i rado bih cula (procitala) misljenja drugih na temu vaspitanja djeteta! Naime, moje dijete kao i svako drugo svakodnevno ispipava granice loseg ponasanja i takodje granice tolerancije koje imamo i ja i moj muz. Oboje smo protiv batina (ali ne striktno) s tim sto ja zaista nemam srca "da opalim po guzi" onda kada situacija to mozda i zahtjeva. Unazad dva mjeseca primjetila sam da se kod mog djeteta polagano javljaju pomalo histericni napadi kad ne ostvari ono sto zeli npr. ne moze dobiti olovku jer se plasim da se ne nabode u oko -plac, ne moze dobiti daljinski jer to nije igracka-plac itd. Razgovarala sam s mojom majkom i njena konstatcija je "ih draga moja za par godina ce te vrtiti oko malog prsta" i tu sam se "trznula"! Ni sama ne volim razmazenu i bezobraznu djecu, bogami ne zelim da mi dijete upravlja zivotom i "skija po zivcima svakodnevno" a s druge strane ne zelim ni da tucem! Moje pitanje je da li biti uporan pedagoski ili se ufatiti one- batina je iz raja izasla- ? :?
Batinama mozes samo postici da te se dijete boji,iz tog razloga ce te slusati,ali kad malo odraste i prestane se bojati nastaje neposlusnost i nepostovanje prema roditelju.Ja to zovem djeca odgojena strahom.
S druge strane s djecom se mora pricati od malena.Beba od 6-7 mj.kad nesto hoce staviti u usta i cuje jasno "Ne",zastane i pogleda.
Ali to mora ostati "Ne",a ne smije se nakon per minuta pretvoriti u "Da".
Dakle,pricati s djetetom,biti dosljedan,uspostaviti odnos gdje ce vas dijete voljeti i postovati,a ne da vas se boji.
Zatim,ispuniti djetetov dan igrom,a ne da mu bude dosadno,da place i sl.
Posvetite mu se dovoljno i ono ce to znati cijeniti :)
Hemel

#90 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Hemel »

nomVe wrote:Protiv batina sam, ali me zanima kako bi postupili ljudi koji govore da nikad ne bi udarili dijete u sljedecim situacijama:

to kada se desi znaci da sam zakazao u vaspitanju svog djeteta. koliko god je ono krivo sto je to uradilo, ja bi se stidio da mu do tada nisam objasnio neke stvari...

u principu, vise je do nas nego do djece...
Bloo
Globalna šefica

#91 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Bloo »

meni je sto puta gore bilo kad me stara posjedne pa pocne da prica :D vise bi voljela da me istukla :D
Bloo
Globalna šefica

#92 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Bloo »

sanabe wrote:
Bloo wrote:meni je sto puta gore bilo kad me stara posjedne pa pocne da prica :D vise bi voljela da me istukla :D

ih, pa nije ni sad kasno :D

sad ja nju tucem kad ne slusa :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#93 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Truba »

što biste vi uradili da vam sinčić 8-9 god uzme cement pijesak mistriju i fanglu te zamiješa beton i betonira prozor komšiji u prizemlju :D u pol bijela dana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#94 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Bloo »

komi wrote:što biste vi uradili da vam sinčić 8-9 god uzme cement pijesak mistriju i fanglu te zamiješa beton i betonira prozor komšiji u prizemlju :D u pol bijela dana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

natjerala ga da razvali sve to :D i hinjski haj fajv za dobro salovan zid :D
PasHon1

#95 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by PasHon1 »

komi wrote:što biste vi uradili da vam sinčić 8-9 god uzme cement pijesak mistriju i fanglu te zamiješa beton i betonira prozor komšiji u prizemlju :D u pol bijela dana :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Odma' bih ga posl'o na zanat da to usavrsi, pa da donosi pare u kucu :lol:
macan prvi

#96 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by macan prvi »

djana77 wrote:
Batinama mozes samo postici da te se dijete boji,iz tog razloga ce te slusati,ali kad malo odraste i prestane se bojati nastaje neposlusnost i nepostovanje prema roditelju.Ja to zovem djeca odgojena strahom.
S druge strane s djecom se mora pricati od malena.Beba od 6-7 mj.kad nesto hoce staviti u usta i cuje jasno "Ne",zastane i pogleda.
Ali to mora ostati "Ne",a ne smije se nakon per minuta pretvoriti u "Da".
Dakle,pricati s djetetom,biti dosljedan,uspostaviti odnos gdje ce vas dijete voljeti i postovati,a ne da vas se boji.
Zatim,ispuniti djetetov dan igrom,a ne da mu bude dosadno,da place i sl.
Posvetite mu se dovoljno i ono ce to znati cijeniti :)
:thumbup:
Théa

#97 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by Théa »

onaj tko je tucen, taj ce tuci. to je rekao jedan francuski psiholog.

roditelj udari tamo gdje mu strpljenje razumjevanje zastaje.

ako vec imate sad probleme to znaci da ste skuppa dozvolili djetetu da prepozna dozvoljenu granicu.
ako udarite jednom djete, i ono ce vas kad tad.

mozda vam nece vratiti rukom ali ce sigurno drugim putem.

dijete se postavlja ravnopravnim sebi, trebate ga vrednovati a kad budete tako postupili ono vam nece plakati niti ce vas ispipavati svojim gnjevom.
djeca nisu neinteligentna i ako ne znaju govoriti njihovi postupci vam kazu sve.

daljinski upravljac -dijete obicno oponasa roditelje, ako mu tata mama drze u rukama daljinski i ono se logicnim putem zapita.
hocu i ja, a kad roditelj ne dozvoli onda mu i ne objesni zasto.
ako roditelj upotrebi daljinski te ga vrati na sto, a potom istim putem dozvolis djetetu da uprvlja istim te ga zamolis da ga vrati na sto. nece ti ga vise traziti.
sve sto roditelj prakticira pokazite isto djeci
wewa

#98 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by wewa »

Bloo wrote:
wewa wrote:dosljednost, dosljednost, dosljednost, ljubav i postovanje. nisam rodila, ali ih sad imam dvoje - najstrozija sam prema njima od svih odraslih u okruzenju, a ludo se volimo. iskreno sam zahvalna sto osjete da im zelim biti prijatelj, da se mogu osloniti na mene - ali trazim da postuju moje i tudje granice kao sto ja postujem njihove i drzim se date rijeci. nadam se da je to recept za dugorocni uspjeh :)

usvoji me :D
kazu djeca da bi malog bracu ili seku - da ga mogu maltretirat' :-) tako da znas sta te ceka :D
lara b.

#99 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by lara b. »

pedagoski gledano batine nisu potrebne, nego razumijevanje, mudrost i dosljednost u odgoju tj.metodika odgoja.
dijete treba da nauci gdje su granice dozvoljenog, sta moze, sta ne... ako zeli da prevrne soljicu kafe, pustite ga jednom namjerno da se polije vrelom kafom i osjeti sta je napravilo i nece vise :D ako ga tucete nece bas shvatiti zasto ne smije, pa ce opet probati...ako objasnjavate nece te rijeci bas shvatiti... jako je vazno sve napraviti interesantnim djetetu i tako mu objasniti i pokazati...tj.cilj je da ono shvati, ne da ga momentalno odvratite, pa ce ono sutra opet ponoviti isto...
bitna je i dosljednost u svemu...npr. ako ne zeli da pije mlijeko, da ne bude danas hoce, sutra ne,,,nego da se zna da je to na redu i nema ustati dok ne popije... kasnije ga nagradite necim sto voli jer je bilo poslusno :)
jako je bitno dijete pohvaliti i podsticati za svaku sitnicu i pokuditi i kazniti /uskratiti za nesto/ za lose ponasanje...
neka djeca su malo hiperaktivna i tu treba naci neku zanimaciju da se ono ispuse, a ostale stvari treba duplo vise objasnjavati i nadgledati nego obicnu djecu, jer ovome treba pomoc pri shvatanju i koncentraciji, pa i vise truda... jako je vazno provoditi kvalitetno vrijeme sa djetetom tj.igra i ucenje kroz istu... jer ne mozete ga pustiti da sve samo nadodje...
bitno je biti dosljedan, pomalo strog i uporan, pa u 5.godini stvoriti djetetu naviku ucenja, crtanja, pjevanja, sporta i da zavoli skolu i bude pozitvno i uspjesno... a opet tesko ce samo, tu treba roditelj da objasnjava i pomaze oko svega...kako skole, tako i izbora drustva i dodatnih aktivnosti...
djetetu treba materijalno pruziti koliko mu je dovoljno, ali ne previse pa da vise nema ni volje.. ni maste.. ni zelje..
ne kupovati sve najskuplje igracke /robote i magicne lutke/ nego samo poneku prilagodjenu osobnosti djeteta i koja nije destruktivna, nego pametna igracka...kao slagalice i kvalitetan autic, memorije, sabloni za crtanje, slikovnice...
uglavnom bitno je da vas dijete postuje, da je sretno, da dovoljno izlazite u prirodu i da se zdravo hrani...a na vama je da to sve izvedete na najbolji nacin :thumbup:
immuno

#100 Re: Batina ili lijepa rijec?

Post by immuno »

Kao dijete jest me mati par puta "isibala" eto ako je to batine nek se zove tako.ja imam dvoje djece odrasle odgojila sa njima prosla i tugu i radost,bogatsvo i bijedu....ama svasta nesta nikad al bukvalno nikad nisam ruku spustila na njih.I danas mi kazu da su djeca za primjer (odrasli momci su vec).Mislim da u svemu MORA biti granica koje se moraju postovati oni kao djeca a i ja kao roditelj.Bilo je situacija kad sam bas morala da se dobro suzdrzim a da ih nenaklepam npr: prosuli miljeko po tepihu i usisali ga,umivali tv od gazde (bila podstanar) sapunom i vodom da sve bude cisto,zalijevali cvijece dok nije komsiji ispod poplavilo itd itd........
Djeca trebaju samo jedno a to je ljubav nista materijalno i nikad nije pravilo i cinilo dobro,vaspitano,ljubazno dijete niti ta djeca vise vole svoje roditelje jer da je tako nikad u Africi nijedno dijete nebi voljelo svoje roditelje.......kad ih dobijete zdrave odgojite ih zdravo jer to samo i iskljucivo zavisi od roditelja!
Post Reply