Metal u BiH

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Frooteky

#76 Re: Metal u BiH

Post by Frooteky »

MyCore wrote:Ma Suhana treba samo po šerijatu :D :evil:
I na onu listu islamofoba ga obavezno okačiti. Ima da uletimo u EU ko čep
Nemoj Suhana on jedini na tribini procu fatihu cim nasi dobiju loptu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mosniks

#77 Re: Metal u BiH

Post by Mosniks »

Brain Forest Rytual nije iskljucivo metal bend al jare razvaljuju.
Ovdje postavljaju pjesme s novog CDa uzivo http://soundcloud.com/brainforestrytual/sets
Svirace kod nas u Tuzli na Kaleidoskopu.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#78 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

Evo ga nova stvar od AE, inače cover Pink Floydove pjesme. Fenomenalno urađeno! :bih:
Frooteky

#79 Re: Metal u BiH

Post by Frooteky »

So What! wrote:Pametno čoovjek zbori, ali postoji razlog zašto ponekad imati i konzervativan stav. Npr. Black Metal je nešto čega se svaki pravi metalac gnuša. Eto poslušaj neku black pjesmu i vidjet ćeš da su svje pjesme u jednom tonu, a vokal skoro i da se ne čuje. Što se tiče ostali pravac, respektujem iako ima što ih i ne slušam. Oni folovi "prodali se", meni je super nek su se prodali, bitno je da se metal štoviše ispromoviše.
Care i u tom pravcu postoji odličnih bendova, sad što puno netalentovanih debila od tog pravca pravi zajebanciju to je drugi par opanaka :cry:
So What!

#80 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

Frooteky wrote:
So What! wrote:Pametno čoovjek zbori, ali postoji razlog zašto ponekad imati i konzervativan stav. Npr. Black Metal je nešto čega se svaki pravi metalac gnuša. Eto poslušaj neku black pjesmu i vidjet ćeš da su svje pjesme u jednom tonu, a vokal skoro i da se ne čuje. Što se tiče ostali pravac, respektujem iako ima što ih i ne slušam. Oni folovi "prodali se", meni je super nek su se prodali, bitno je da se metal štoviše ispromoviše.
Care i u tom pravcu postoji odličnih bendova, sad što puno netalentovanih debila od tog pravca pravi zajebanciju to je drugi par opanaka :cry:
Vjeruj s vremenom sam i ja malo promjenio stav prema takvim bendovima. Ima tu nekih stvari za respect, ali po meni je većina žešći pozeraj.
So What!

#81 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Hendrix

#82 Re: Metal u BiH

Post by Hendrix »

Ima metala u BiH, ljudi sviraju i obrade Tajči ba .... :D

So What!

#83 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

rockinfreakapotamus

#84 Re: Metal u BiH

Post by rockinfreakapotamus »

Silent Kingdom??? :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t6DyGKxY ... re=related[/youtube]
So What!

#85 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

rockinfreakapotamus wrote:Silent Kingdom??? :)

Silent Kingdom iako nisam fan black metal pravaca, moram priznati da je to jedan od rijetkih metal bendova u BiH koji redovno objavljuju izdanja, imaju redovne snimke, profesionalne i producirane snimke, imaju web site, oficijelne majice i patcheve i profesionalno to odrađuju, a ugled su stekli među određenim metal krugovima. Braće Ćehović su zaista rijetki talenti takvog kvaliteta, a da su sa ovih prostora. Instrumental Legends ubija, a evo jedna lista koja je barem meni slušljivija:

So What!

#86 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

Kreator/Destruction 04. V 2002.

Image

Do nedavno sam živio u uvjerenju da je Sepulturina svirka 18. II 2009. godine u klubu Sloga bila najveća metal svirka u BiH. Ipak sam se prevario jer sam u međuvremenu saznao da su nas davne 2002. godine posjetila dva najveća njemačka thrash imena Kreator i Destruction. Dovesti ovakva imena 7 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini je bio megauspijeh, ali ko god da je se usudio na takvo nešto morao je biti spreman na rizik. Na to je bio spreman Emir Saračević i ekipa iz radio emisije i portala The Aebyss. Iako su na kraju bilu suočeni sa finansijskim gubitkom i dugovim, ovim ljudima nikad ne smijemo zaboraviti da su našoj zemlji u teškim vremenima priuštili ovakav spektakl.

Sloga je tog dana bila prepuna, a Sarajevo su posjetili u sklopu Kreatorove, Violent Revolution turneje. Ova dva benda su prije Sarajeva posjetili Sloveniju 02. V gdje su nastupali u K4 klubu u Ljubljani, a 03. V su posjetili Hrvatsku i u zagrebačkom klubu Močvara održali koncert. Dakle u Sarajevo su došli i svirali 04. V . Destruction je na scenu izašao oko pola devet i odsvirali su kraću setlistu kako bi ostalo više vremena za nastup Kreatora. Vrhunac njihovog nastupa bila je pjesma Curse the Gods.

I napokon negdje oko 11 sati na scenu izlaze glavne zvijezde, bend Kreator i sviraju njihov uvodni insturmental The Patriarch i tada tek objavljeni hit Violent Revolution:

A nakon te pjesme, frontmen Mille se obratio publici, a zatim su odsvirali Extreme Aggression:

Poslije toga grupa je opucala po starim hitovima među koje je ubacivala i pjesme sa tada novog albuma Violent Revolution. Nastup je završio negdje oko 1 ili pola 2 ujutro sa pjesmama Flag of Hate i Tormentor, a ekipa koja je išla na koncert i koji su mi otkrili detalje i danas dan kažu da su ta dva benda preorala Slogu i da ne pamte bolju svirku u Sarajevu. Meni je jako žao što to nisam gledao, a bio sam poprilično mali da bi mogao da ih gledam, ali nadam se da će Sarajevo u sljedećih 5 godina barem još jednom imati ovakvu svirku. i

Snimci sa koncerta su se pojavili prije par godina na YouTube, a kvalitet je zaista odličan pošto se radi o kamkorderu i amaterskim snimkama.

Setlista

The Patriarch
Violent Revolution
Reconquering The Throne
Extreme Aggression
People Of The Lie
All Of The Same Blood
Phobia
Pleasure To Kill
Renewal
Servant In Heaven, King In Hell
Terrible Certainty
Riot Of Violence
Toxic Trace
Coma Souls
Flag Of Hate
Tormentor
Last edited by So What! on 05/07/2011 01:24, edited 4 times in total.
So What!

#87 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

Studio

Live

Prvi bend iz BiH koji će nastupati na Wacken Open Airu. :bih:
mizantrop

#88 Re: Metal u BiH

Post by mizantrop »

malo su ti se pomijesale informacije, Benediction je bio dvije godine poslije, septembar '04. :wink:
Agonize je svirao prije Destructiona.
duspi

#89 Re: Metal u BiH

Post by duspi »

destruction je svirao neuporedivo bolje od kreatora koji je tu svirku odradio krajnje rutinski i suzdržano, ali obzirom da je to bio prvi bitni metal koncert u sarajevu raja im je halalila..prije toga se išlo na punk/hc svirke po stageu i maxu..

bendecition je svirao u oktobru (čini mi se) 2004 na grbavici..vader, behemoth, dismember ? (nisam čitao cijelu temu pa ne znam jesu li spomenuti, ali te svirke se ne smiju zaboraviti :)

također..god dethroned ? naravno napalm death nepunih mjesec dana prije sepulture koja je vidim pomenuta...

vjerovatno ih je još bilo, ali ovako na prvu, sjećanje nije kao što je nekad bilo :)

imali smo mi jakih svirki, ako ne svjetskih imena u naponu snage, onda barem kvalitetnih pripadnika 'jakosne skupine b' :)

...

EDIT: rotting christ dvaput, vital remains...itd..dopuniću se :)
Last edited by duspi on 04/07/2011 13:50, edited 1 time in total.
So What!

#90 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

mizantrop wrote:malo su ti se pomijesale informacije, Benediction je bio dvije godine poslije, septembar '04. :wink:
Agonize je svirao prije Destructiona.
Upravu si, izvinte. Momci koji su bili na koncertu i koji su mi pričali nisu spominjali pregrupu, a u jednom tekstu sam dobio informaciju da je Bnediction bio predgrupa, ali sam pogrešno zaključio.
So What!

#91 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

duspi wrote:destruction je svirao neuporedivo bolje od kreatora koji je tu svirku odradio krajnje rutinski i suzdržano, ali obzirom da je to bio prvi bitni metal koncert u sarajevu raja im je halalila..prije toga se išlo na punk/hc svirke po stageu i maxu..

bendecition je svirao u oktobru (čini mi se) 2004 na grbavici..vader, behemoth, dismember ? (nisam čitao cijelu temu pa ne znam jesu li spomenuti, ali te svirke se ne smiju zaboraviti :)

također..god dethroned ? naravno napalm death nepunih mjesec dana prije sepulture koja je vidim pomenuta...

vjerovatno ih je još bilo, ali ovako na prvu, sjećanje nije kao što je nekad bilo :)

imali smo mi jakih svirki, ako ne svjetskih imena u naponu snage, onda barem kvalitetnih pripadnika 'jakosne skupine b' :)
Fino rečeno, nisam nabrajao veće svirke, ali ovo je jedina svirka iz te 'Jakosne skupina A' . Sepultura je došla sa samo jednim originalnim članom i zato su sa B liste. Napalm Death je jedno jako zvučno ime i on je tu na nekom prelasku između A i B liste. Naravno imane poput Behemotha i Vadera bez obzira što su iz Poljske predstavljaju jedno veliko ime black/death metal scene. Ali ja sam htio za započnem pisati i sakupljati informacije o tim veliki msvirkama u Sarajevu, a odakle je bolje početi nego od te legendarne svirke 2002. godine. Inače sakupljam video materijal od tih nastupa većih bendova u Sarajevu i jako malo materijala ima, uglavnom sa posljednjih svirki. Evo ali ovdje naprimjer u Sarajevu niej izostalo niejdno veće ime od HC-a. Bio je Pro-Pain, Born in Pain, First Blood, a sad nam dolazi i veliki Madball. Ipak današnji datum je također bitan za historiju metla u BiH jer večeras u Banja luku pohodi Apocalyptica koaj je definitnvo jedna bend sa te A liste ili prve jakosne skupine. Eto pa ko je bio na većim koncertima nek donese kakvih snimaka baci na temu. Evo ako je neko gledao Arkonu niko ništa nije napisao o njihovom nastupu.

Al eto ima slika sa Behemothovog nastupa:

Image
Image

Inače Sharan obilaze te nastupe i slikao je većinu većih svirki po Sarajevu i regionu.
duspi

#92 Re: Metal u BiH

Post by duspi »

So What! wrote:... Eto pa ko je bio na većim koncertima nek donese kakvih snimaka baci na temu. Evo ako je neko gledao Arkonu niko ništa nije napisao o njihovom nastupu...

mah..što se video materijala tiče teško, većinom je to sve amaterski snimano telefonima ili slično nekvalitetno smeće, mada mislim npr za kreator postoji i live dvd s te turneje gdje ima i sarajevo...napalm death čini mi se isto...možda još poneki koncert koji je 'tour crew' snimala..

ako ti je baš stalo, najbolje da se obratiš direktno bitnijim ljudima, slavi, sharanu, emiru / džemi..ako iko ima materijal ili ga može nabaviti, to su oni..

..moje skromno mišljenje, sjećanje i atmosfera su uvijek bolji nego što bi se reklo po snimkama :D
So What!

#93 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

Lista metal koncerata u Sarajevu od bendova sa B i C liste:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
So What!

#94 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

duspi wrote:
So What! wrote:... Eto pa ko je bio na većim koncertima nek donese kakvih snimaka baci na temu. Evo ako je neko gledao Arkonu niko ništa nije napisao o njihovom nastupu...

mah..što se video materijala tiče teško, većinom je to sve amaterski snimano telefonima ili slično nekvalitetno smeće, mada mislim npr za kreator postoji i live dvd s te turneje gdje ima i sarajevo...napalm death čini mi se isto...možda još poneki koncert koji je 'tour crew' snimala..

ako ti je baš stalo, najbolje da se obratiš direktno bitnijim ljudima, slavi, sharanu, emiru / džemi..ako iko ima materijal ili ga može nabaviti, to su oni..

..moje skromno mišljenje, sjećanje i atmosfera su uvijek bolji nego što bi se reklo po snimkama :D
Al obio sam cijeli internet da pronađem koji snimak, a uspijevam nać samo lošije amaterske snimke. Bolje snimke sam pronašao sa Kreator/Destruction svirke u Sarajevu, Kataklysma i sa Sepulture, a ovo ostalo je poprilično loše, ali bilo bi dobro da to neko arhivira. Niko nije snimio zadnji nastup Rotting Christa i pratećih bendova, a kako Sharan piše nije ni imao ko jer je bilo svega 50 do 70 ljudi svega, ali evo postoji snimak sa nastupa iz 2005. godine isto u Slogi. Inače upravu si to za pisane riječi i ja volim da čitam Sharanvoe Gig Reporte na isk.int.ba webzinu, a inače sam čitao i nekoliko reporta od fanova koji su išli na koncert Metallice u Beogradu 2004. i sa nekih ostalih koncerata u regionu.

So What!

#95 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

Na ovom albumu moguće je da ima nešto iz Sarajeva jer su to live snimci snimljeni tokom World Revoultuion Toura.

Image
Last edited by So What! on 04/07/2011 15:11, edited 2 times in total.
duspi

#96 Re: Metal u BiH

Post by duspi »

koliko znam onaj dying fetus je otkazan, navodno prebačen temrin..elem, nakon puno komplikacija nije nikad ni održan

koldbran je ono drugi dolazak (prvi 2003, access, ujedno i prva svirka 'krvi' - teška improvizacije prije nego što će uopšte postati 'pravi' bend :))..

na ovo još treba dodati i nekoliko hc svirki (catarsis jednog jako jako davnog 200X ljeta :D), poppy seed grinder i još nekoliko tih...

ma ko će se sjetiti svega toga :D 10+ godina, previše koncerata se gledalo, a na premalo ih se ostalo trijezno :D hahah

EDIT:

nisam mislio na sharanove reviewe, već lična sjećanja :)
So What!

#97 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

Jbga ti si bio na masu svirki, a ja na jako malo pa tako da mi itekako znači pisana riječ o nekom većem konccertu ili snimak neki. Evo depresivan sam dans jer večeras neću bit u Banja Luci i gledat jedan od mojih najdražih bendova, ali jbg. Evo sinoć su ubili u Zagrebu:

duspi

#98 Re: Metal u BiH

Post by duspi »

biće svirki, ne sekiraj se :)

koliko mogu skontati po tonu teme i priče, nemaš puno godina i pred tobom je još puno koncerata koji će ti biti puno bolje sjećanje i doživljaj nego nečija prepričavanja :) a uz godine ide i posao i lova, pa će biti i ozbiljnih koncerata i festivala vani..

dakle, ne žali za apocaylpticom nego to nadoknadi na madballu :)

(a u onda u novembru na rammstein :D)
So What!

#99 Re: Metal u BiH

Post by So What! »

duspi wrote:biće svirki, ne sekiraj se :)

koliko mogu skontati po tonu teme i priče, nemaš puno godina i pred tobom je još puno koncerata koji će ti biti puno bolje sjećanje i doživljaj nego nečija prepričavanja :) a uz godine ide i posao i lova, pa će biti i ozbiljnih koncerata i festivala vani..

dakle, ne žali za apocaylpticom nego to nadoknadi na madballu :)

(a u onda u novembru na rammstein :D)
Pa dobro si procjenio, a za Madball ima šanse da odem jer ide neka ekipa iz komšiluka, a gdje će to bit Rammstein? U Zagrebu su bili lani, ali kažu da su odsvirali perfekt, ali nije bilo nešto puno publike.
duspi

#100 Re: Metal u BiH

Post by duspi »

u zagrebu opet, početak novembra, ne znam napamet datum...

koncert..well, koliko te detaljno zanima, za to ti mogu poslati slike ako ti trebaju ili prepričati...ili da ti bezveze ne prisjedam na muku? :D

p.s. bilo je 20+ hiljada :)
Post Reply