Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bosnianidiot

#76 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by bosnianidiot »

hurmasica wrote:ma svaka cast pridoslicama u sarajevo koji su dosli da studiraju. Vecina njih zaista jeste ucila i trudila se uglavnom iz razloga da im roditelji sto krace placaju smjestas u sarajevu. Ali problem je sto 99% posto njih ovdje i ostane i nekim cudom se uspiju ugurati u drzavne institucije.

Imam rodicu koja je zavrsila jedan od najtezih faksova u sarajevu, a iz drugog je kantona. medjutim, ona se sva sretna vratila u svoj grad jer su joj tamo ponudili cak dva posla zbog nedostatka tog kadra u njenom gradu. Ja u zadnje vrijeme razmisljam o mogucnosti da se preselim u neki drugi grad mozda lakse nadjem posao.
Ne vidim problem u tome sto neko "ovdje i ostane". Nastranu stele, kojih uvijek ima i uvijek ce biti, ne vidim razlog da neko ko je iz Sarajeva ima bilo kakvu privilegiju za posao u Sarajevu u odnosu na "pridoslicu", ukoliko je "pridoslica" kvalitetniji kadar. Nisam iz Sa, studiram ETF i jednom kad ga aBd zavrsim, sa velikim cu se merakom, posteno i svojim kvalitetom izboriti za radno mjesto u Sarajevu, bez imalo griznje savjesti sto "uzimam mjesto" nekom Sarajliji.

Kao da osoba iz Sarajeva ima vece pravo zaposliti se u drzavnoj instituciji, samo zato sto je ista u Sarajevu. Ljudi, drzavna institucija, ne "Sarajevska", shvatite to :)
Miki123

#77 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Miki123 »

Baš sam se pitao kad će na red doći ona "mi od dolja ne možemo" :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Truba »

mene i dan danas boli činjenica da je osoba iz jednog bosanskog gradića imala bolju štelu od mene koji svoju općinu svaki dan gledam s prozora :mrgreen: bilo je to prije 5 godina
sreća u nesreći :D oboje nisamo dobili poso nego jedna cura koja je na mapi mnogo dalje od sarajeva nego ona :D
hurmasica

#79 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by hurmasica »

nije stvar u tome da Sarajlije moraju imati perdnost u odnosu na druge. Stvar je u tome sto "doslje" imaju prednost u odnosu na nas. Ako cemo se ravnopravno boriti za radno mjesto i ako pobjedi bolji to je sasvim ok, ali ako ces ti imati prednost jer dolazis iz drugog kantona samo zato da ne bi neki Sarajlija slucajno dobio priliku, onda to nije uredu!!!!

U ostalom, i da ja dodjem u Zenicu, Tuzlu,Travnik i imam prioritet u zaposljavanju u odnosu na domicile, mislim da gradjanima tih gradova ne bi bilo bas pravo.

Kao sto rekoh i u drugim gradovima ima posla, ne moraju svi zivjeti u Sarajevu, to nije imperativ nikakav. I drugi gradovi su lijepi i u njima se moze dobro zivjeti.
ljubav_aha

#80 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ljubav_aha »

komi wrote:mene i dan danas boli činjenica da je osoba iz jednog bosanskog gradića imala bolju štelu od mene koji svoju općinu svaki dan gledam s prozora :mrgreen: bilo je to prije 5 godina
sreća u nesreći :D oboje nisamo dobili poso nego jedna cura koja je na mapi mnogo dalje od sarajeva nego ona :D
:D :thumbup: :dance: :lol:
bosnianidiot

#81 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by bosnianidiot »

hurmasica wrote:nije stvar u tome da Sarajlije moraju imati perdnost u odnosu na druge. Stvar je u tome sto "doslje" imaju prednost u odnosu na nas. Ako cemo se ravnopravno boriti za radno mjesto i ako pobjedi bolji to je sasvim ok, ali ako ces ti imati prednost jer dolazis iz drugog kantona samo zato da ne bi neki Sarajlija slucajno dobio priliku, onda to nije uredu!!!!

U ostalom, i da ja dodjem u Zenicu, Tuzlu,Travnik i imam prioritet u zaposljavanju u odnosu na domicile, mislim da gradjanima tih gradova ne bi bilo bas pravo.

Kao sto rekoh i u drugim gradovima ima posla, ne moraju svi zivjeti u Sarajevu, to nije imperativ nikakav. I drugi gradovi su lijepi i u njima se moze dobro zivjeti.
A cekaj, po cemu to "doslje" imaju prednost u odnosu na Sarajlije? ja je iskreno ne vidim nigdje...jedina prednost je prednost ljudi sa stelom u odnosu na one bez stele...
Ja evo dosao u Sarajevo studirati, i prednosti ni na mapi. Prednost imaju studenti koji su stigli iz Druge gimnazije, jer je plan i program u Drugoj gimnaziji prilagodjen usmjeravanju na ETF, (jaca matematika i sl), sto su ih jos za srednjoskolska takmicenja pripremali fakultetski profesori. Studenti iz Sarajeva imaju prednost sto je njihovom srecom drzavni fakultet smjesten u gradu iz kojeg dolaze, pa ne moraju placati stan, etc...
Sarajlije imaju tu srecu da je vecina drzavnih institucija u njihovom gradu, pa imaju puno vecu mogucnost zaposljavanja.
Dosljo sa stelom je potpuno jednak Sarajliji sa stelom, kao sto je i dosljo bez stele jednak Sarajliji bez stele. Nikakvih drugih privilegija nema ;-)

P.S. Izvinjavam se na skretanju s teme, ali me ovo fakat nervira.
Klodovik

#82 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Klodovik »

bosnianidiot wrote:
hurmasica wrote:nije stvar u tome da Sarajlije moraju imati perdnost u odnosu na druge. Stvar je u tome sto "doslje" imaju prednost u odnosu na nas. Ako cemo se ravnopravno boriti za radno mjesto i ako pobjedi bolji to je sasvim ok, ali ako ces ti imati prednost jer dolazis iz drugog kantona samo zato da ne bi neki Sarajlija slucajno dobio priliku, onda to nije uredu!!!!

A cekaj, po cemu to "doslje" imaju prednost u odnosu na Sarajlije? ja je iskreno ne vidim nigdje...jedina prednost je prednost ljudi sa stelom u odnosu na one bez stele...
Ja evo dosao u Sarajevo studirati, i prednosti ni na mapi. Prednost imaju studenti koji su stigli iz Druge gimnazije, jer je plan i program u Drugoj gimnaziji prilagodjen usmjeravanju na ETF, (jaca matematika i sl), sto su ih jos za srednjoskolska takmicenja pripremali fakultetski profesori. Studenti iz Sarajeva imaju prednost sto je njihovom srecom drzavni fakultet smjesten u gradu iz kojeg dolaze, pa ne moraju placati stan, etc...
Sarajlije imaju tu srecu da je vecina drzavnih institucija u njihovom gradu, pa imaju puno vecu mogucnost zaposljavanja.
Dosljo sa stelom je potpuno jednak Sarajliji sa stelom, kao sto je i dosljo bez stele jednak Sarajliji bez stele. Nikakvih drugih privilegija nema ;-)

Zavisi sve od osobe. Studij u drugom gradu je često prednost. Ljudi brže odrastu, prije se nauče vlastitoj odgovornosti za sebe.
hurmasica

#83 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by hurmasica »

bosnianidiot wrote:

evo ja sam iz druge gimnazija pa nemam nikakvu prednost! I mogu reci da bar 50% mojih drugara iz razreda jos uvijek nisu pronasli posao i ako su svi zavrsili fakultete.

A sto se tice doslja i sarajalije : objasnit cu ti u cemu je stvar??
U tome sto kada neko dodje iz drugog grada i smjesti se u neku drzavnu instituciju u glavnom gradu, sav sretan ce da pomogne svojim sugradjanima i da ih povuce za sobom u glavni grad. A problem sa nama Sarajlijama je taj sto je to takav mentalitet da uzinat nece pomoc nekom svom, znas ono nek komsiji crkne krava pa makar i meni crkle dvije. Pa niko ne moze da bude bolji od njega samog, pa mu je draze zaposliti nekog sa strane kako bi se mogao pred njim diciti i izdizati, nekog ko ce u njemu vidjeti boga. Nadam se da sam uspijela docarati poentu.
Hajd laku noc
bosnianidiot

#84 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by bosnianidiot »

Nisam rekao da studenti iz Druge gimnazije imaju bilo kakvu nepravednu prednost, nego cisto prednost boljeg obrazovanja, i to je cak pohvalno.
A sto se tice tog drugog dijela, niste li za to krivi vi i vas "nek komsiji crkne krava" mentalitet, a ne doslje?
hurmasica

#85 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by hurmasica »

bosnianidiot wrote:Nisam rekao da studenti iz Druge gimnazije imaju bilo kakvu nepravednu prednost, nego cisto prednost boljeg obrazovanja, i to je cak pohvalno.
A sto se tice tog drugog dijela, niste li za to krivi vi i vas "nek komsiji crkne krava" mentalitet, a ne doslje?
ma ja sam ogorcena i ljuta na sviju, nemoj zamjerit, gadna situacija
bosnianidiot

#86 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by bosnianidiot »

hurmasica wrote:
bosnianidiot wrote:Nisam rekao da studenti iz Druge gimnazije imaju bilo kakvu nepravednu prednost, nego cisto prednost boljeg obrazovanja, i to je cak pohvalno.
ma ja sam ogorcena i ljuta na sviju, nemoj zamjerit, gadna situacija
Ma ne zamjerim, potpuno te razumijem, znam da covjeku u teskoj situaciji svaka nepravda dodje kao sol na ranu, a drzava nam je puna nepravdi. Mogu samo zamisliti kako je patiti se godinama na fakultetu, da bi nakon toga naisao na zatvorena vrata, radi nepodobnih krvnih zrnaca.
Nemoj gubiti nadu :)
JThomas

#87 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by JThomas »

sve ja razumijem, sve ja znam, i tražio sam posao haman godinu dana nakon diplome, i sve ste u pravu da je teško...al' vala sami sebe crnjačite kad kažete da niko neće da se druži sa vama zato što ste nezaposleni. tu ga pretjerujete i sami sebi vežete šuhu. ako i ima takvih...to vam nisu prijatelji i neće vam biti ni kad se zaposlite.
Sarah24

#88 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Sarah24 »

Pa i ne moraju vala ....

Ako se i ja ikad zaposlim, neću ni ja njima biti prijatelj ... ;-)
JThomas

#89 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by JThomas »

e jebo takvo prijateljstvo i druženje koje o tome ovisi...
Sarah24

#90 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Sarah24 »

Pa i ja kažem ....

Zato sam negdje gore i napisala da nema "ljudi" među prijateljima više (u svakom slučaju čast pojedincima) ...

Ali što se mene tiče, ne želim trčati za ljudima, i moliti da se druže sa mnom, mislim da sam dosta zaslužila kroz sve ove godine da bi se družili ... a ako ne žele, samo radi novca i posla ... onda .. tako k'o što ti kažeš ... ;-)
Cholina_Lokica

#91 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Cholina_Lokica »

S ovima ovdje ljudi nece da se druze jer ne rade, sa onom tamo jer nije udata :-) Gdje vi trazite prijatelje, il je do vas :mrgreen:
hurmasica

#92 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by hurmasica »

JThomas wrote:sve ja razumijem, sve ja znam, i tražio sam posao haman godinu dana nakon diplome, i sve ste u pravu da je teško...al' vala sami sebe crnjačite kad kažete da niko neće da se druži sa vama zato što ste nezaposleni. tu ga pretjerujete i sami sebi vežete šuhu. ako i ima takvih...to vam nisu prijatelji i neće vam biti ni kad se zaposlite.

ma hoce oni sa mnom da se druze, ali necu ja s njima hehe. Ma to me druzenje samo zivaca kosta. Kada ti pocnu pametovati kao eto oni pametni, sposobni a ti mutav i glup. I onda s vremenom se sve veci jaz stvoti izmedju ljudi. A da ne govorim da za vecinu tih druzenja su potrebni novci kojih ja nemam. Izleti, kafane, putovanja, shoping sa prijateljicama. I kako da se ja druzim? Sve to kosta.
JThomas

#93 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by JThomas »

brate, u ovoj zemlji je službeno 45% nezaposlenih. to je u stvarnosti manje zbog rada na crno, ali nejse, i dalje je jako puno. jel bi svi ti ljudi trebali prestati da se druže sa drugim ljudima, da imaju prijatelje i veze, zato što su nezaposleni?

a što se tiče para za druženje - dobro vam komi kaže, ljudi rade od jutra do sutra pa ne mogu sebi priuštiti ništa od navedenog. realno, i što se toga tiče - nezaposlenom koji živi i jede kod roditelja je bolje, nego nekome ko radi, lupam, u trgovačkom centru 12 sati na dan i mora od 500-600 km platice platiti režije, hranu i ostale troškove života. šta misliš koliko njemu ostane za druženje i provod, a radi k'o crnac? ako shvataš šta hoću da kažem?
Klodovik

#94 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Klodovik »

JThomas wrote:brate, u ovoj zemlji je službeno 45% nezaposlenih. to je u stvarnosti manje zbog rada na crno, ali nejse, i dalje je jako puno. jel bi svi ti ljudi trebali prestati da se druže sa drugim ljudima, da imaju prijatelje i veze, zato što su nezaposleni?

a što se tiče para za druženje - dobro vam komi kaže, ljudi rade od jutra do sutra pa ne mogu sebi priuštiti ništa od navedenog. realno, i što se toga tiče - nezaposlenom koji živi i jede kod roditelja je bolje, nego nekome ko radi, lupam, u trgovačkom centru 12 sati na dan i mora od 500-600 km platice platiti režije, hranu i ostale troškove života. šta misliš koliko njemu ostane za druženje i provod, a radi k'o crnac? ako shvataš šta hoću da kažem?
Tada jedva da imaš vremena da se naspavaš, a kamoli za neka velika druženja. Novac da ne spominjem.
JThomas

#95 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by JThomas »

dođu ljudi kući, jedu i legnu da spavaju. i da ima para, ne bi imao kuveta da uživa u njima.
ljubav_aha

#96 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ljubav_aha »

JThomas wrote:brate, u ovoj zemlji je službeno 45% nezaposlenih. to je u stvarnosti manje zbog rada na crno, ali nejse, i dalje je jako puno. jel bi svi ti ljudi trebali prestati da se druže sa drugim ljudima, da imaju prijatelje i veze, zato što su nezaposleni?

balkanski mentalitet :D

P.S. izgleda da svi u BiH imaju zive roditelje :!:

"dobar" izgovor da se ne radi :bih:
Last edited by ljubav_aha on 16/05/2011 13:40, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#97 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Truba »

bolje džaba sjedit nego džaba raditi
JThomas

#98 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by JThomas »

ja sam rekao - bolje što se tiče para za trošenje. a što se tiče drugih stvari, nekad je puno bolje raditi džaba nego sjediti džaba.
ljubav_aha

#99 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ljubav_aha »

komi wrote:bolje džaba sjedit nego džaba raditi
dzaba se moze raditi cak i godinu dana a u mejduvremenu traziti nesto bolje :D i ne cekati novac od dijaspore :D
JThomas

#100 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by JThomas »

nego od mame i tate da bi mogao doći do posla i vratiti se...
Post Reply