Dzuma namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Callahan44

#76 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

o Danu Stajanja hutba bila
u vezi s ovom najavom da ce se Sudnji Dan desiti u subotu, 21.5.2011., efendija podsjeca da niko osim Allaha ne zna kad ce to biti, ali i dodaje da posigurno znamo da to nece biti u ovu subotu, jer iz hadisa znamo da ce Sudnji Dan nastupitu u petak :)

i jos navodi onaj hadis kad je neki ashab doshao Pejgamberu, sallallahu alejhi we sellem, da ga pita kad ce Sudnji Dan
a on, mubarek, ukazuje na ono sto je bit Sudnjega Dana - A sta si ti spremio za taj dan?
kaze taj ashab da je on spremio ljubav prema Allahu i Njegovu poslaniku
na sto Miljenik Allahov izgovori rijeci kojima obraduje svoje drugove - svako ce biti prozivljen s onim koga voli :)
Nele9

#77 Re: Dzuma namaz

Post by Nele9 »

Juče je na džumi efendija govorio o pravima i obavezama. Nastojanje je modernog egocentričnog čovjeka da misli o svojim pravima, a veoma često zanemaruje svoje obaveze prema vjeri, porodici, zemlji, narodu/zajednici, itd.
Vjernik treba da traži svoje pravo i da se bori za isto, ali takodje da pravo daje.
Govorio je o ljudima (plemenitim šehidima, borcima) koji su i živote žrtvovali da bi mi danas bili gdje jesmo slobodno ispovijedajući svoju vjeru.

Zatim je najavio veče Kur´ana, koje se održalo sinoć. Gosti su bili 5 hafiza + glavni imam medžlisa. Povod večeri je godišnjica značajne akcije ARBiH 1995 godine kojom je srbočetnički agresor otjeran relativno daleko i sa novih pozicija nije mogao da nas ugrožava kao što je to radio prije ove bitke. Mi vjrnici smo na ovaj način odlučili da proslavimo ovaj dan.

2 su me se hafiza posebno dojmila (jedan od njih ima albansko ima) ali da ih sve Allah nagradi za ono što su nam pružili sinoć. Hafiz koi je i profesor kiraeta je vazio interesantnim jezikom. Moja kćerka je pokupila sve njegove priče.

Samo jedna...Kralj je poslao 3 podanika (koji su važili za problematične) u svoj vrt sa 3 vrećice i rekao im da uberu voća. Jedan je u svoju vrećicu ubrao dobrog i probranog voća. Drugi je miješao i dobre i loše voćke. Treći je legao u hlad i nije nabrao ništa. Zatim je vladar sve trojicu poslao u zatvor na 3 dana. Onaj koji je brao dobro voće je prošao dobro. Onaj što je miješao i dobre loše se malko napatio, a onaj što je ležao se napatio pravo.

˝Braćo, ove vrećice su naši životi. Na onaj svijet ne nosimo ništa osim naših djela. Ukoliko u naše vrećice ubacimo dobra djela, dobro će nam i biti. Sve materijalno ostavljamo na prolaznom svijetu.˝
Callahan44

#78 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

ja sam dzumu klanjao u saffu, rame do ramena, sa svojim hodzom, pa vi vidite
El_comadante

#79 Re: Dzuma namaz

Post by El_comadante »

u džamiju koju ja idem na kraju hutbe uvijek rekne "posječam nas sviju na 5 vakata namaza" što je meni vrlo dobro jer ipak ima ljudi koji klanjaju samo džumu a zaboravljaju ostale namaze, a što je naravno jako bitno.
memlija

#80 Re: Dzuma namaz

Post by memlija »

U Fahdovoj danas fino bilo....nisu bile neke teškaške teme (barem meni).....
najviše me dojmilo kada je rečeno da svako sprema za sebe i da će pred Gospodara stati bez posrednika.... :)
pa izvoli, reci šta i kako i u čemu ti prodje dunjaluk...nema roditelja, raje, drugova itd....izvoli govori... :)
i poseban akcent je dat na porodicu i čuvanje iste i kako smo mi uzor našoj djeci, pa da se dobro pazi kako se postupa i govori pred njima (malim ljudima :) ), da ne bi kasnije probali ispravljati ono što se teško da ispraviti..
sparina bila pravo, i onda kada su se klanjali farzi puhnu kroz one otvorene prozore povjetarac i razgali i tijelo i dušu...milina.... :) ....onda izađosmo napolje i poče kišica, lahka naka ko sitna prašina...kao da neko lagano posipa da insan udahne ljepotu odozgo... :) ...i opet milina... :)
smoki_choko

#81 Re: Dzuma namaz

Post by smoki_choko »

ušli smo u jedan od 4 mubarek mjeseca, mjesec redzep. iskoristite sve blagodati ovog mjeseca. lijepo je postiti u ovom mjesecu
shape of despair

#82 Re: Dzuma namaz

Post by shape of despair »

Hudba o mjesecu redžepu,kao jednom od četiri odabrana mjeseca.također bilo govora o ne činjenju zla odnosno činjenju dobra
Last edited by shape of despair on 03/06/2011 14:45, edited 1 time in total.
shillen

#83 Re: Dzuma namaz

Post by shillen »

shape of despair wrote:Hudba o mjesecu redžepu,kao jednom od četiri odabrana mjeseca.također bilo govora o ne čunjenju zla odnosno činjenju dobra
+1 :D
BHF_Manijak

#84 Re: Dzuma namaz

Post by BHF_Manijak »

Jeste to kod Mujkija bili?! :mrgreen:
shillen

#85 Re: Dzuma namaz

Post by shillen »

ja u ovoj mojoj mahalskoj :D
Motokultivator

#86 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Na dzumi danas biJo ovdje:
Image

Zapamtio sam jedan dio hutbe:
Prenosi se neka predaja kada su faraon i iblis l.a. razgovarali. Upitao je iblis faraona zna li ko je on, pa faraon rece da zna. Onda iblis l.a. kaza faraonu da je faraon gori i od njega. faraon se zacudi, pa upita zasto to, na sto mu iblis l.a. odgovori, to je zato sto on trazis da ga ljudi obozavaju. Mudri faraon tada rece, ja sam bolji od tebe, ja cu se svome gospodaru pokajati i on ce mi grijehe oprostiti. Onda opet iblis, ko iblis je l', rece, ako se pokajes onda te ljudi nece vise obozavat i tu faraon ponovo pade na ispitu.
Poslije toga iblis l.a. rece faraonu, znas li ko je gori i od mene i od tebe? To je onaj koga se moli za oprost, a on nece da oprosti.

Icindiju klanjo ovdje:Image
ExNihilo

#87 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

A đe si akšam :D
theTruePath

#88 Re: Dzuma namaz

Post by theTruePath »

Motokultivator wrote:Na dzumi danas biJo ovdje:
Image

Prenosi se neka predaja kada su faraon i iblis l.a. razgovarali. Upitao je iblis faraona zna li ko je on, pa faraon rece da zna. Onda iblis l.a. kaza faraonu da je faraon gori i od njega. faraon se zacudi, pa upita zasto to, na sto mu iblis l.a. odgovori, to je zato sto on trazis da ga ljudi obozavaju. Mudri faraon tada rece, ja sam bolji od tebe, ja cu se svome gospodaru pokajati i on ce mi grijehe oprostiti. Onda opet iblis, ko iblis je l', rece, ako se pokajes onda te ljudi nece vise obozavat i tu faraon ponovo pade na ispitu.
Poslije toga iblis l.a. rece faraonu, znas li ko je gori i od mene i od tebe? To je onaj koga se moli za oprost, a on nece da oprosti.

ta prva kao da je iz Indonezije..njihov stil dzamija
shape of despair

#89 Re: Dzuma namaz

Post by shape of despair »

BHF_Manijak wrote:Jeste to kod Mujkija bili?! :mrgreen:
Mujki bi trebalo biti od Mujo,a ja bio kod Mehe
Motokultivator

#90 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

theTruePath wrote: ta prva kao da je iz Indonezije..njihov stil dzamija
prva je ovdje:
http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... 4&t=h&z=16

druga je ovdje:
http://maps.google.com/maps?q=44.518725 ... 22724&z=16
Ellinor wrote:A đe si akšam :D
Kod kuce vala :D
Callahan44

#91 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

sokolusha
mala rijeka
al krivudavaaaaaaaaaa

Motokultivator wrote:Na dzumi danas biJo ovdje:
Image

Motokultivator

#92 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Danas je Omer ef. Zulic vazio o darivanju krvi. Nije nista specificiro, tako da nemam sta specijalno prenijeti. Uglavnom svi mi znamo znacaj spasavanja necijeg zivota.

Ono sto je meni ostalo sa upitnikom iznad glave, a o cem prije nisam razmisljao, nego mi pade na pamet dok je hatib vazio, da li se mijenjanjem krvi u organizmu dogadjaju kakve promjene koje mogu da uticu recimo na krvno srodstvo :?

Ako ima kakav hecim da se u ovu problematiku razumi da nam koju kaze. Svi znamo da u islamu ima srodstva, krvnog, po mlijeku i tazbinstvu, pa mi sad ostade ovo nekako ne znam sta bi kazo.
nellington

#93 Re: Dzuma namaz

Post by nellington »

Nisam stručan - ali ja bih rekao da nema - jer ne utiče na genetsku strukturu ćelija koje će učestvovati u formiranju spermatozoida/jajnih ćelija.

Ja sam hujljiv došao sa džume, zbog one plaćeničke balavurdije :x
Motokultivator

#94 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

nellington wrote: Ja sam hujljiv došao sa džume, zbog one plaćeničke balavurdije :x
:?: :?:
nellington

#95 Re: Dzuma namaz

Post by nellington »

Motokultivator wrote:
nellington wrote: Ja sam hujljiv došao sa džume, zbog one plaćeničke balavurdije :x
A da me vidi babo. Čuo si.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#96 Re: Dzuma namaz

Post by Chmoljo »

Motokultivator wrote:Danas je Omer ef. Zulic vazio o darivanju krvi. Nije nista specificiro, tako da nemam sta specijalno prenijeti. Uglavnom svi mi znamo znacaj spasavanja necijeg zivota.

Ono sto je meni ostalo sa upitnikom iznad glave, a o cem prije nisam razmisljao, nego mi pade na pamet dok je hatib vazio, da li se mijenjanjem krvi u organizmu dogadjaju kakve promjene koje mogu da uticu recimo na krvno srodstvo :?

Ako ima kakav hecim da se u ovu problematiku razumi da nam koju kaze. Svi znamo da u islamu ima srodstva, krvnog, po mlijeku i tazbinstvu, pa mi sad ostade ovo nekako ne znam sta bi kazo.
ama sumnjam... pa krv se dobija da bi se zamijenila ona izgubljena. ustvari, da se da vremena koštanoj srži da nadomjesti onaj gubitak koji pacijent ima. :)

e jedino kod transplantacije koštane srži ne znam šta se dešava :)
Motokultivator

#97 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

nellington wrote:
Motokultivator wrote:
A da me vidi babo. Čuo si.
Ja za takve stvari imam jedno ckeck box polje u setingsima. Samo to cekiram i odma idu takve stvari na ignor :D
nellington

#98 Re: Dzuma namaz

Post by nellington »

Bolji si čovjek od mene :D
Callahan44

#99 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

ima vise od dvije hefte kako sam citao o redzebu, jednom od cetiri sveta mjeseca, i bas me nesto razgalilo, a posebno jedan hadis

a sad na dzumi efendija navodi, izmedju ostalog, bas taj hadis:

»Redžeb je silan mjesec. Allah u njemu uvećava dobra djela. Ko isposti jedan dan mjeseca redžeba kao da je ispostio kompletnu godinu. Ko isposti sedam dana ovoga mjeseca pred njim će se zatvoriti sedam vrata Džehennema. Ko od ovoga mjeseca isposti deset dana, štagod od Allah zatraži bit će mu dato. Ko isposti petnaest dana ovoga mjeseca, dozvat će ga glasnik s neba: 'Oprošteno ti je što je bilo, također i buduća djela!' Ko poveća – Allah će njemu (naknadu) povećati. U mjesecu redžebu Allah je dao da Nuh plovi lađom. Nuh, alejhisselam, postio je mjesec redžeb i naredio onima koji bijahu s njim taj dan da poste. Plovili su na lađi 6 mjeseci, zadnji dan plovidbe bio je Dan ašure. Na Dan ašure Allah je razdvojio more Izraelićanima, na taj dan oprostio je Ademu, alejhisselam, i gradu hazreti Junusa, alejhisselam. Na taj dan rođen je hazreti Ibrahim, alejhisselam.« (Biježi et-Taberani)
strongwoman

#100 Re: Dzuma namaz

Post by strongwoman »

Callahan44 wrote:ima vise od dvije hefte kako sam citao o redzebu, jednom od cetiri sveta mjeseca, i bas me nesto razgalilo, a posebno jedan hadis

a sad na dzumi efendija navodi, izmedju ostalog, bas taj hadis:

»Redžeb je silan mjesec. Allah u njemu uvećava dobra djela. Ko isposti jedan dan mjeseca redžeba kao da je ispostio kompletnu godinu. Ko isposti sedam dana ovoga mjeseca pred njim će se zatvoriti sedam vrata Džehennema. Ko od ovoga mjeseca isposti deset dana, štagod od Allah zatraži bit će mu dato. Ko isposti petnaest dana ovoga mjeseca, dozvat će ga glasnik s neba: 'Oprošteno ti je što je bilo, također i buduća djela!' Ko poveća – Allah će njemu (naknadu) povećati. U mjesecu redžebu Allah je dao da Nuh plovi lađom. Nuh, alejhisselam, postio je mjesec redžeb i naredio onima koji bijahu s njim taj dan da poste. Plovili su na lađi 6 mjeseci, zadnji dan plovidbe bio je Dan ašure. Na Dan ašure Allah je razdvojio more Izraelićanima, na taj dan oprostio je Ademu, alejhisselam, i gradu hazreti Junusa, alejhisselam. Na taj dan rođen je hazreti Ibrahim, alejhisselam.« (Biježi et-Taberani)
Dan Asure je veoma bitan za muslimane i kome je dragi Bog podario razum obiljezavat ce ga ibadetima, a ne nazivati novotarijom kao sto je sada to trend!!!
Post Reply