Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

todd_smith

#76 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by todd_smith »

da li je iko radio? Pise da im je cijena 1,500KM, da li je to samo po oku, ili kompletno?
valter.ba

#77 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by valter.ba »

todd_smith wrote:da li je iko radio? Pise da im je cijena 1,500KM, da li je to samo po oku, ili kompletno?

Vidi se da ne vidis dobro, pa lijepo pise 1500 po oku :lol: E sada od te cifre oduzmes 30% koliko iznosi popust. I onda na to sve dodas 150 KM za pregled i TO JE TO :D
Ja cekam onaj popust od 50% koji su imali na pocetku, tada sam zakasnio. Mozda nas pocaste za Bozic ili Novu Godinu :D
bakonja

#78 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by bakonja »

Ima li neko ko je frisko odradio ovaj zahvat pa da nam kaze da li operaciju rade nasi ljudi (koji se jos uvijek uce) ili ovi iz Zagreba koji su se vec na "greskama naucili". :bih:
Filter

#79 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Filter »

bakonja wrote:Ima li neko ko je frisko odradio ovaj zahvat pa da nam kaze da li operaciju rade nasi ljudi (koji se jos uvijek uce) ili ovi iz Zagreba koji su se vec na "greskama naucili". :bih:
http://www.sefic.ba/
kompletno nas tim, (koliko sam upoznat) od nove godine...
poznanik

#80 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by poznanik »

Je li ikad iko doživio ikakvu komplikaciju nakon korekcija vida u klinici "Svjetlost"? Je li moguća komplikacija nakon ovakvih zahvata?
valter.ba

#81 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by valter.ba »

Ima li ovih novoprogledalih :-) Kakva su iskustva??? Svi se usutili pa se pitam da li iko ista radi. Zna li neko kako posluje klinika imaju li dovoljno pacijenata. Sve kontam kada prodje ovaj prvi val da bi i cjena mogla malo down barem do one iz maja. Isplatnije je da rade na manju cifru a veci broj klijenata jer tehnologija zastarijeva a pogotovo ovaj laser sto su dopremili iz Zagreba koji se vec dobro isplatio. U Zagrebu su nabavili najmoderniji, zadnja rijec tehnike tako da sada umjesto mikrokeratome, nozica kojim rezu flap tj. vrh roznjace koriste najnoviji laser...
U Hrvatskoj je popust od 50% i to za najnoviji laser i to kosta skoro kao kod nas bez popusta oko 3200 KM. Ipaak treba znati da su nama naravno uvalili prahistorijski laser i mikrokeratomu za koju i sami kazu da odlazi u prahistoriju. Bice i ovdje nizih cjena definitivno ne treba se zuriti ;-) .
Urban B.

#82 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Urban B. »

napokon odlucih da i ja idem na ovu operaciju ociju :D
interesuje me ako neko zna dal se i cilindri mogu skinuti sa ovim zahvatom?
zemo_on_line

#83 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by zemo_on_line »

Urban B. wrote:napokon odlucih da i ja idem na ovu operaciju ociju :D

kako to ne znas a ides na operaciju???
mogu se skinut.
Urban B.

#84 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Urban B. »

zemo_on_line wrote:
Urban B. wrote:napokon odlucih da i ja idem na ovu operaciju ociju :D

kako to ne znas a ides na operaciju???
mogu se skinut.

odkucio da idem,nisam jos bio na pregledu pa zato i pitam :wink:
hvala za info
hsnf

#85 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by hsnf »

Ja sam skinuo dioptriju od -3.5 na oba oka sa cilindrom od 1.25. Radio u martu u njihovoj klinici u Banja Luci kod Dr. Maje Bohac, sve proslo bez problema. Vid savrsen, ja prezadovoljan! :-D
Control panel

#86 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Control panel »

jeli iko vidio da je doktor skinuo dioptriju.
prije nego sto to uradite malo se raspitajte o komplikacijama koje mogu i nastaju poslije.
Urban B.

#87 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Urban B. »

ne znam za doktora al mislim da se "staracka" dioptrija ne moze skinuti operacijom,al to je neka moja predpostavka :D

ako neko zna nesto vise o nekim komplikacijama nek napise? :D
poznanik

#88 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by poznanik »

Control panel wrote:jeli iko vidio da je doktor skinuo dioptriju.
prije nego sto to uradite malo se raspitajte o komplikacijama koje mogu i nastaju poslije.
Koje komplikacije mogu nastati poslije...?
Urban B.

#89 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Urban B. »

Umjesto sto pisete blago ironicne postove bilo bi bolje da napisete koje su to sve komplikacije pa samim tim i edukujete ostale ljude na forumu.
Risto Kuglarić

#90 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Risto Kuglarić »

poznanik wrote:
Control panel wrote:jeli iko vidio da je doktor skinuo dioptriju.
Koje komplikacije mogu nastati poslije...?
Komplikacije za koje ja znam i koje sam iskusio su u vidu oslabljenog noćnog vida. Dupli vid (ghosting) i blještanje svjetala (starbursting). Kod mene nisu toliko izražene ono da sam baš slijep noću, ali poznajem par ljudi (sa foruma, ne lično) koji imaju probleme sa noćnim vidom puno veće nego ja, do te mjere da ne mogu hodati normalno noću. Ja se lično recimo samo moram malo bolje koncentrisati kada vozim noću.
Dzonikola

#91 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Dzonikola »

Nisam prisustvovao licno desavanju da je neki doktor skinuo dioptriju, ali ima onih koji kazu da jesu. Ne vidim motiv da bi neko lagao o tome. Ovaj covek to kaze otvoreno u klipu (http://bit.ly/ssdGNR). Pored toga prica i o postoperativnom procesu, pa neko iz toga moze da zakljuci kakve su moguce komplikacije. Najbolje je informisati se i to na vise mesta, posavetovati se sa svojim oftalmologom, pitati za potencijalnog hirurga oftalmologa (biografija, radovi, istrazivanja, godine rada, komentari zadovoljnih ili nezadovoljnih pacijenata,...).
suncica24

#92 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by suncica24 »

Svaka operacija, pa i ova, je "rezanje tkiva".
Iako se to ne vidi (s nase strane) i iako je, laserom, operativni zahvat lagan, ipak se mreznjaca reze prilikom operativnog zahvata, kada se dovodi u idealnu poziciju, cime se skida dioptrija.
Sad, pored oslabljenog nocnog vida, i suhoce oka, osnovni problem je u vracanju dioptrije. Mreznjaca jeste elasticna toliko da se operacijom vraca u prvobitni polozaj, ali to ne znaci da ce u njemu i ostati. Naprezanjem oka, radom pred racunarom (danasnja boljka) ili cisto iz genetskih razloga, moze se ponovo deformisati, i tu dolazi do problema.
Jer, dioptrija raste cak i brze nego obicno (buduci da je operacijom mreznjaca oslabljena) i par godina nakon operacije mozete doci u situaciju da imate skoro pa istu dioptriju kao prije.
U tom slucaju, sociva nisu opcija, ponovna operacija je jedno od mogucih rjesenja (kojim se, ponovo, reze mreznjaca i, ponovo, slabi ista), te opet dolazimo do naocala od kojih bjezimo.

Uglavnom... ja znam dvije osobe koje su radile operaciju i to jedna prije 3, a jedna prije 4 godine (obje su iz vana, pa su je i radile vani) i kojima se dioptrija vratila (jedna sa -5 na -2,5, druga sa -6,75 na -2,5). Jedna nosi naocale (i sa ceznjom smeka sociva), a druga se odlucila na drugu operaciju (za nijansu komplikovaniju od prve).
I jedna i druga, iz svog iskustva, kad sam ja rekla da planiram da idem na istu su me rekle da dobro razmislim i sacekam malo.
I eto, ja jos razmisljam... i cekam :roll:
TRANCE

#93 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by TRANCE »

suncica24 wrote:Svaka operacija, pa i ova, je "rezanje tkiva".
Iako se to ne vidi (s nase strane) i iako je, laserom, operativni zahvat lagan, ipak se mreznjaca reze prilikom operativnog zahvata, kada se dovodi u idealnu poziciju, cime se skida dioptrija.
Sad, pored oslabljenog nocnog vida, i suhoce oka, osnovni problem je u vracanju dioptrije. Mreznjaca jeste elasticna toliko da se operacijom vraca u prvobitni polozaj, ali to ne znaci da ce u njemu i ostati. Naprezanjem oka, radom pred racunarom (danasnja boljka) ili cisto iz genetskih razloga, moze se ponovo deformisati, i tu dolazi do problema.
Jer, dioptrija raste cak i brze nego obicno (buduci da je operacijom mreznjaca oslabljena) i par godina nakon operacije mozete doci u situaciju da imate skoro pa istu dioptriju kao prije.
U tom slucaju, sociva nisu opcija, ponovna operacija je jedno od mogucih rjesenja (kojim se, ponovo, reze mreznjaca i, ponovo, slabi ista), te opet dolazimo do naocala od kojih bjezimo.

Uglavnom... ja znam dvije osobe koje su radile operaciju i to jedna prije 3, a jedna prije 4 godine (obje su iz vana, pa su je i radile vani) i kojima se dioptrija vratila (jedna sa -5 na -2,5, druga sa -6,75 na -2,5). Jedna nosi naocale (i sa ceznjom smeka sociva), a druga se odlucila na drugu operaciju (za nijansu komplikovaniju od prve).
I jedna i druga, iz svog iskustva, kad sam ja rekla da planiram da idem na istu su me rekle da dobro razmislim i sacekam malo.
Čuj reže se mrežnjača :lol: Valjda rožnica. Hajde, vjerovat ćemo da je lapsus u pisanju...
Ako se već odlučujete na lasersku operaciju, savjetovao bih svima da izbjegavaju lasik zbog stvaranja flapa odnosno poklopca, jer je poslije dovoljan jedan udarac u oko da se desi njegova dislokacija. U tom slučaju ako je flap oštećen i nije ga moguće ponovno vratiti nazad, radi se transplantacija dijela rožnice ili se nosi skleralna leća. Stoga je za dioptrije ispod minus 6-7 bolja opcija prk, lasek ili epi-lasik sa kojima nema stvaranja flapa. Sa ovim procedurama je opet drugi rizik kod većih dioptrija, jer je sa većim dioptrijama veća vjerovatnoća zamagljenja rožnice prilikom postoperativnog oporavka. To se donekle može izbjeći aplikacijom Mitomycina C tokom same operacije, ali je ipak generalno pravilo da prk, lasek i epi-lasik idu do -6-7, a lasik do -12-14, ovisno od debljine rožnice. Alternativa laserskoj operaciji je implantacija faknih intraokularnih sočiva koja idu do -14 u varijanti bez šavova i do -24 u varijanti sa šavovima, a što opet nosi sa sobom moguće komplikacije poput endoptalmitisa, iritisa, ablacije retine i sl. Iznad -25 i kod starijih osoba koje su izgubile sposobnost akomodacije se koristi zamjena prirodne leće, gdje se prirodna leća koja inače ima dioptriju od oko +18 mijenja umjetnom, tako da se mogu ispravljati i dioptrije od -40...
Uglavnom, prije bilo kakve operacije nemojte uzimati savjete doktora zdravo za gotovo, već se i sami educirajte o tome. Valjda je net svima dostupan danas.
suncica24

#94 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by suncica24 »

TRANCE wrote:
suncica24 wrote:Svaka operacija, pa i ova, je "rezanje tkiva".

Čuj reže se mrežnjača :lol: Valjda rožnica. Hajde, vjerovat ćemo da je lapsus u pisanju...
Ako se već odlučujete na lasersku operaciju, savjetovao bih svima da izbjegavaju lasik zbog stvaranja flapa odnosno poklopca, jer je poslije dovoljan jedan udarac u oko da se desi njegova dislokacija. U tom slučaju ako je flap oštećen i nije ga moguće ponovno vratiti nazad, radi se transplantacija dijela rožnice ili se nosi skleralna leća. Stoga je za dioptrije ispod minus 6-7 bolja opcija prk, lasek ili epi-lasik sa kojima nema stvaranja flapa. Sa ovim procedurama je opet drugi rizik kod većih dioptrija, jer je sa većim dioptrijama veća vjerovatnoća zamagljenja rožnice prilikom postoperativnog oporavka. To se donekle može izbjeći aplikacijom Mitomycina C tokom same operacije, ali je ipak generalno pravilo da prk, lasek i epi-lasik idu do -6-7, a lasik do -12-14, ovisno od debljine rožnice. Alternativa laserskoj operaciji je implantacija faknih intraokularnih sočiva koja idu do -14 u varijanti bez šavova i do -24 u varijanti sa šavovima, a što opet nosi sa sobom moguće komplikacije poput endoptalmitisa, iritisa, ablacije retine i sl. Iznad -25 i kod starijih osoba koje su izgubile sposobnost akomodacije se koristi zamjena prirodne leće, gdje se prirodna leća koja inače ima dioptriju od oko +18 mijenja umjetnom, tako da se mogu ispravljati i dioptrije od -40...
Uglavnom, prije bilo kakve operacije nemojte uzimati savjete doktora zdravo za gotovo, već se i sami educirajte o tome. Valjda je net svima dostupan danas.
to ti je to kad prevodis svoje misli sa drugog jezika :D
ono....mreznjaca, roznjaca, haj' ba isto je :lol:
alica.k

#95 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by alica.k »

djabe, kad sam ja pricala o mogucim komplikacijama bilo je drvlje i kamenje po meni.
evo, kolegici se vratilo 50% od skinute dioptrije (skidala je -4 kad se tek otvorila svjetlost, sad ima -2). al je uhvatila i onaj popust 50% pa kaze da joj se isplati.
valter.ba

#96 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by valter.ba »

Cuj isplati joj se :lol: :lol: :lol:
alica.k

#97 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by alica.k »

evo, i veceras uvazena direktorica poliklinike svjetlost amila alikadic husovic iznosi neistine javno u medijima...
savremene operacije katarakte sa ugradnjom IOL se vec 10tak (+) godina uspjesno rade na KCU u sarajevu, tuzli, zenici, mostaru - a ona izvaljuje da NAPOKON njihovim dolaskom ljudi ne moraju ic u inostranstvo radi tih operacija...nevjerovatno.
alica.k

#98 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by alica.k »

ma meni je zapravo svejedno za njihov biznis i marketing, al ovo je obmana totalna javnosti...
Gorštak

#99 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by Gorštak »

Nemam vremena ni volje čitati cijelu temu.
Radi ljudi koji imaju ozbiljnijih problema sa očima želim podijeliti lično iskustvo.

Originalna "Svjetlost" u Heinzlovoj u Zg je vrh profesionalizma i kvaliteta.
Prije skoro dvije godine sam im ostavio cca 6500 eura za dvije ozbiljne operacije (dijagnoza je bila ablacija retine).

Ukratko, otišao sam im kao beznadežan slučaj sa jedva 10% vida na jednom oku.
Spasili su mi oko i vratili vid na 80%. Halal im bio svaki dinar.

Da sad ne detaljišem, ko god ima potrebu za ozbiljnijim zahvatima na oku, topla preporuka za zagrebačku "Svjetlost".
Opširnije informacije vrlo rado na pp. Sticajem okolnosti dooobro sam se upoznao sa problemima očiju i našim ljekarima.
TRANCE

#100 Re: Klinika Svetlost od 15. maja u Sarajevu

Post by TRANCE »

Gorštak wrote:Nemam vremena ni volje čitati cijelu temu.
Radi ljudi koji imaju ozbiljnijih problema sa očima želim podijeliti lično iskustvo.

Originalna "Svjetlost" u Heinzlovoj u Zg je vrh profesionalizma i kvaliteta.
Prije skoro dvije godine sam im ostavio cca 6500 eura za dvije ozbiljne operacije (dijagnoza je bila ablacija retine).

Ukratko, otišao sam im kao beznadežan slučaj sa jedva 10% vida na jednom oku.
Spasili su mi oko i vratili vid na 80%. Halal im bio svaki dinar.

Da sad ne detaljišem, ko god ima potrebu za ozbiljnijim zahvatima na oku, topla preporuka za zagrebačku "Svjetlost".
Opširnije informacije vrlo rado na pp. Sticajem okolnosti dooobro sam se upoznao sa problemima očiju i našim ljekarima.
Zaista mi je žao što ti se desila takva situacija. I sam spadam u rizičnu grupu što se tiče ablacije retine, tako da sam upoznat sa simptomima i načinima operacije.
Zanima me par stvari, pa ako ti nije frka da kratko odgovoriš.
Da li si prvo išao u državnu kliniku tipa Koševo i šta su ti oni rekli? Ovo me zanima, jer sam se naslušao svakakvih priča koje idu od toga da traže mito za takve hitne operacije, pa do toga da su ljudi ostajali slijepi na oko, jer su im idioti zakazivali operaciju za mjesec dana, a operacija je "medical emergency" i mora se obaviti u roku od nekoliko sati.
Da li si imao ikakve početne simptome kao što su "zavjesa" preko vidnog polja, crnina u jednom dijelu vidnog polja, bljeskovi svjetlosti, povećan broj "floatera" i sl., ili se sve odigralo u roku par sati?
Da li je ablacija bila nečim uzrokovana, tipa udarcem, fizičkim aktivnostima, ili se desila spontano?
Nakon koliko sati si obavio operaciju od početnih simptoma i dijagnosticiranja stanja?
Na koji način je rađena operacija? Upumpavanje gasa ili silikonskog ulja?
Drago mi je da je dobro prošlo. 80% je odličan rezultat.
Inače je educiranost ljudi o ablaciji na vrlo niskom nivou. Većina se nažalost javi doktoru kada već bude kasno. Vrše se kampanje u svrhu promocije lasika za kojekakve "manekenke" koje su tobože očajne što imaju -1 i 100% vid, dok o pravim stvarima kao što su ablacije, degeneracije makule, transplatacije rožnice i sl. niko i ne govori. Prava turbo-folk bosanska oftalmologija.
Post Reply