Kupovina laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
udrch

#76 Re: Kupovina laptopa

Post by udrch »

dragan.s wrote:
udrch wrote:
Elektronsko bankarstvo će pokazati da je original puno jeftiniji, pitaj ljude koji žive na Zapadu..
O čemu ti to? Imam nekoliko frendova vani i svi imaju pirate i koriste elektronsko bankarstvo.
I ovdje u BiH ga u firmi koristimo (sa čitačem smart kartica, a ranije tokeni) i nikakvih problema nema.
Recimo da je krađa podataka puno jednostavnija..
dragan.s

#77 Re: Kupovina laptopa

Post by dragan.s »

udrch wrote: Recimo da je krađa podataka puno jednostavnija..
Krađa podataka? I lakše će biti hakeru na piratskom OS-u nego na originalu? To je priča za malu dijecu.
Po mom iskustvu prije će biti do korisnika, a vrsta licence je manje važna. Ako korisnik ne vodi računa o svojoj bezbjednosti neće mu pomoći ni najskuplja licenca.
J3r1ch0

#78 Re: Kupovina laptopa

Post by J3r1ch0 »

dragan.s wrote:
Better Man wrote:
Bolje ti je imati legalan, tj. orginalni windows, nego piratski s kojim ces imati more problema.

Sama cinjenica da Toshiba ima 2 godine garancije, a ovaj drugi samo 1 godinu jasno je da ti preporucujem Toshibu.
A Dell daje 3 godine što je još bolje.
Okanite se ovih gluposti o piratskim Windowsima koji imaju more problema. U istom procentu se "kvare" piratski i legalni Windowsi. Osnovni uzrok kvarova svih računara su hardverski problemi, a uzrok softverskih je u najvećem broju glupost i neobučenost korisnika.
Da se razumijemo ne zagovaram ja pirateriju, ali protiv nje se ne bori plašenjem korisnika da će imati problema sa istim. Kao u fazonu ne možeš skidati updat-e, a u stvari možeš samo moraš paziti šta skidaš (što bi i inače trebali).
Ja sam čak prije nekoliko godina digao lokalni WSUS na piratskom serveru i nove računare update-ovao u lokalu.
Koliko kupaca koji kupe laptop i računar znaju engleski jezik i samim tim znaju "probrati" update?!
Pa kada bi kupci znali eng.jez. samim tim bi se procenat software-skih "kvarova" uzrokovanih ljudskom glupošću i neobučenošću značajno smanjio.
Posebno je bitno takvim neobučenim kupcima da kupe originalni windows, imat će makar jednu stvar manje za brinuti a uz njega uzeti i neki dobar antivirus po mogućnosti Kaspersky...

Zašto?

Iz prostog razloga zato što neobučeni korisnici uglavnom imaju 35-40 KM da daju serviserima poput tebe za reinstalaciju piratskog operativnog sistema(više puta) koji predstavlja zaista jedan trivijalan postupak a nemaju nekih 180 KM za originalni operativni sistem i nekih 50-60 KM za adekvatnu antivirusnu zaštitu.

Razumijem kada neko ko zna šta radi instalira piratski operativni sistem ali nikako ne mogu da shvatim kada neko ko ne zna šta radi ima novca da daje za višestruke reinstalacije a nema u startu za operativni sistem.
Loky

#79 Re: Kupovina laptopa

Post by Loky »

cetmi wrote:
dragan.s wrote:
udrch wrote: Recimo da je krađa podataka puno jednostavnija..
Krađa podataka? I lakše će biti hakeru na piratskom OS-u nego na originalu? To je priča za malu dijecu.
Po mom iskustvu prije će biti do korisnika, a vrsta licence je manje važna. Ako korisnik ne vodi računa o svojoj bezbjednosti neće mu pomoći ni najskuplja licenca.
To sam i ja tvrdio prije par godina kad je piratski softver bio jedino što se kupcima nudilo, potpuno besplatno :D .
Danas mogu slobodno da kažem da je broj servisa sa licenciranim softverom izuzetno nizak, skoro neprimijetan.
Instalirate mu piratski softver, pa onda antivirus i još ponešta. Onda on dođe kući pa naistalira piratskih igrica i raznih gluposti i onda veselje bude potpuno.
Kupovinom licenciranog softvera kupca usmjeravate prema ozbiljnijem korištenju računara.
Dobra napojna jedinica i licencirani softver i noname računare pretvaraju u brand.

Osim toga predodžba da je piratski softver besplatan je potpuna izmišljotina. Gospodin iznad je to vrlo jednostavno objasnio. Reinstalacije koštaju i rade se bar 2,3 puta godišnje. Osim što to platite nekom servisu ili malom od komšije, vi izgubite vrijeme, a jako često i podatke. Naravno da ima i do korisnika, ali ukradeno je ipak ukradeno, piratski softver je piratski i to je to. Nije stvar u upadetima, ne moraš ih nikad raditi, stvar je u podršci. Microsoft ima besplatni info broj za probleme, a ti imaš jednu te istu rečenicu: donesi, pa ćemo pogledati i naravno naplatiti.

Nije svejedno, rekli bi u Nectaru.

****Microsoft ima besplatni info broj za probleme****
Tacno.... Microsoft samo ceka da ti pokaze sta si pogrijesio i da ti to odmah ispravi....
Neka ti je sa srecom kad ih nazoves...
99% problema na kompu je do onoga koji se sluzi kompom.
Ja posudim od tebe tvoj original CD/DVD i instaliram WINDOWS na svom kompu (cak i kopiju napravim), dali je on piratski????
A regujem ga jednostavno pozivom Microsofta i kazem da sam promijenio HDD na kompu.
Jest, jer nisam platio. A da sam Microsoftu poslao pare on bi bio dobar.
Eto vidis sad razlike...
Stvar je do USERA a ne do kompa. Skidanje igrica (FREE), raznih gluposti (FREE).. FB i otvaranje svakakvih mailova pa se zarazi...
Hajde ti objasni nekome da ne ide na svakakve stranice i da cita ono sto pise a ne samo klika...
To je isto objasnjavat da alkohol, cigare, itd ne valjaju.
Zasto postoje doktori??
Zato postoje i servisi za kompove...
Neko sam popravlja neko nosi u servis.......

***Danas mogu slobodno da kažem da je broj servisa sa licenciranim softverom izuzetno nizak****
A navedi koliko kostaju programi.... i zasto su skupi..

VIRUSE prave anivirusne firme, kao HAKERI rade pod nadzorom i placaju ih velike firme....
Jarane sve se vrti oko LOVEEEEE....
dragan.s

#80 Re: Kupovina laptopa

Post by dragan.s »

J3r1ch0 wrote: Koliko kupaca koji kupe laptop i računar znaju engleski jezik i samim tim znaju "probrati" update?!
Pa kada bi kupci znali eng.jez. samim tim bi se procenat software-skih "kvarova" uzrokovanih ljudskom glupošću i neobučenošću značajno smanjio.
Posebno je bitno takvim neobučenim kupcima da kupe originalni windows, imat će makar jednu stvar manje za brinuti a uz njega uzeti i neki dobar antivirus po mogućnosti Kaspersky...

Zašto?

Iz prostog razloga zato što neobučeni korisnici uglavnom imaju 35-40 KM da daju serviserima poput tebe za reinstalaciju piratskog operativnog sistema(više puta) koji predstavlja zaista jedan trivijalan postupak a nemaju nekih 180 KM za originalni operativni sistem i nekih 50-60 KM za adekvatnu antivirusnu zaštitu.

Razumijem kada neko ko zna šta radi instalira piratski operativni sistem ali nikako ne mogu da shvatim kada neko ko ne zna šta radi ima novca da daje za višestruke reinstalacije a nema u startu za operativni sistem.
Ispade da svako ko ima pirata radi višestruke reinstalacije. Nažalost (po moj biznis) to nije ni približno istina.
Od svih softverskih intervencija reinstalacije se rade najrijeđe i to najčešće kod mijenjaja hard diska ili matične ploče (usljed kvara na istim).
Imam ja klijente i sa originalnim Wins-ima i nisam primjetio da imaju manje problema od ostalih. Kao što sam već rekao problemi su kod ljudi koji ne znaju raditi na računaru, a tu im neće pomoći izdvajanje 180(OS) + 50(antivirus-godišnje) + 500(Office) KM.
dragan.s

#81 Re: Kupovina laptopa

Post by dragan.s »

cetmi wrote: To sam i ja tvrdio prije par godina kad je piratski softver bio jedino što se kupcima nudilo, potpuno besplatno :D .
Danas mogu slobodno da kažem da je broj servisa sa licenciranim softverom izuzetno nizak, skoro neprimijetan.
Instalirate mu piratski softver, pa onda antivirus i još ponešta. Onda on dođe kući pa naistalira piratskih igrica i raznih gluposti i onda veselje bude potpuno.
Kupovinom licenciranog softvera kupca usmjeravate prema ozbiljnijem korištenju računara.
Dobra napojna jedinica i licencirani softver i noname računare pretvaraju u brand.
Firma koja bi danas u BiH odlučila da prodaje samo licencirani softver samu bi sebe osudila na zatvaranje. Nažalost to je tužna činjenica.
Dobra napojna jedinica je nešto što i inače nudimo, ali se za tako nešto odluči 1% kupaca. Inače nemam neko visoko mišljenje o brandovima, valjda mi ih je previše prošlo kroz ruke.
Osim toga predodžba da je piratski softver besplatan je potpuna izmišljotina. Gospodin iznad je to vrlo jednostavno objasnio. Reinstalacije koštaju i rade se bar 2,3 puta godišnje. Osim što to platite nekom servisu ili malom od komšije, vi izgubite vrijeme, a jako često i podatke. Naravno da ima i do korisnika, ali ukradeno je ipak ukradeno, piratski softver je piratski i to je to. Nije stvar u upadetima, ne moraš ih nikad raditi, stvar je u podršci. Microsoft ima besplatni info broj za probleme, a ti imaš jednu te istu rečenicu: donesi, pa ćemo pogledati i naravno naplatiti.

Nije svejedno, rekli bi u Nectaru.
Objasnio sam već oko reinstalacija. Fama da se pirati moraju reinstalirati 2-3 puta godišnje je glupost.
Koristio sam ja taj broj i nakon sat vremena vozanja od jednog do drugog ništa mi nisu riješili. A nije bio u pitanju klijentski OS nego SBS 2008 R2 (plaćen preko 3000KM). Na kraju sam odustao od zivkanja i riješio problem sam. Problem je bio da je nakon nekog vremena SQL Server (koji je u paketu SBS-a) prestao da radi. Isti sam ostavio da instalira developer (po dogovoru) jer ima nekih specifičnih podešavanja. A ovaj je između dva tipa licence izabrao 180 dana trial i sve je tada (nakon 180 dana) stalo. Za tako nešto jednostavno 3 pomoćnika iz MS-a nisu uspjela da mi pomognu.
A sad jedna takođe istinita o ljudskoj gluposti. Dešava se u jednom javnom preduzeću i sav softver je licenciran, rade pod domenom i imaju administratore. Svakom klijentu je podešeno da mu je My Documents na RAID-om zaštićenom storage-u. Ali jedan klijent voli da sve snima na Desktop. A radi vrlo važne projekte. I tako jedan dan njemu legne hard disk pa se tek tada ustanovi da su važni projekti propali. Prilično ih je koštalo dok su povratili dio toga. Da li mu je pomoglo što je imao licencu?
shin

#82 Re: Kupovina laptopa

Post by shin »

Licencirani softver nije samo windows instalirati, treba imati sve legalno na kompjuteru. Mada licencirani softver nije nikakva garancija stabilnosti sistema, .iso kopije su 1:1, nije jebemu audio kaseta pa da se nesta gubi snimanjem :lol:
dudlov

#83 Re: Kupovina laptopa

Post by dudlov »

Ko ima love nek kupi oriđiđi, a ko nema, opleti!
Šalim se, kod mene je Win7 Pro, Office 2010 standard i antivirus Norton 360 aktivirano legalno sa licencnim ključem.Barem ne razmišljam o krekovima i kojekakvim glupostima.U pravu su oni koji kažu da user sam se sebi pokaki u tanjir jer čačka i klika, onako ofrlje.Ljudi svašta nešto instaliraju a pogotovo softver za ubrzanje i optimizaciju rada računara, pa onda isti deinstaliraju pa testiraju novi a kanturinu od računara imaju.Ja instaliram samo ono što mi treba...ukratko OSNOVNO!
Edit: A što se teme tiče, nek svako kupi ono što misli da je najbolje.Kako god, novo je novo, a ni savjet malog od komšije nije za baciti. :mrgreen:
filippe

#84 Re: Kupovina laptopa

Post by filippe »

ekipa, imal kakvih popusta na laptope osim u comtradeu :?
Uzeo bih i3, 4GB...
swatch

#85 Re: Kupovina laptopa

Post by swatch »

filippe wrote:ekipa, imal kakvih popusta na laptope osim u comtradeu :?
Uzeo bih i3, 4GB...
u imtecu imas popust na gotovinsko placanje od 10 %. mislim da i ostali daje popuste na gotovinsko placanje. malo prosurfaj po njihovim stranicama pa pogledaj :)
nermin9200

#86 Re: Kupovina laptopa

Post by nermin9200 »

Maniac87 wrote:Dosta sam trazio i gledao po web stranicama... Vidim ima ovih Acer koliko hoces, a dosta raje ih ima... Prvobitno sam mislio Dell, Toshiba ili HP . Ali govore mi ljudi da nisu ovi Acer losi toliko . Pa sta vi mislite ?

Ove sam nekako izdvojio ...

HP ProBook 4720s XX836EA
CPU: Intel Core i3-380M 2.53GHz, 3MB Cache DISPLAY: 17.3'' 1600 x 900 HD+ LED AntiGlare VGA:ATI Mobility Radeon HD6370 1GB RAM: 4 GB DDR3 HDD: 640 GB ODD: DVD+/-RW WLAN: 802.11b/g/n OSTALOVD RW Card Reader Camera Bluetooth HDMI OS: NO OS GARANCIJA: 1g

1,420KM

Acer Aspire 5742G-5464G64
15.6" HD, Intel Core i5-460m, 4GB DDR3, 640GB HDD, WiFi,LAN , BlueTooth, Webcam,HDMI....Garancija 1.god

1,420 KM

DELL Inspiron N7010 DI7010271839895
Intel i5-480M 2.66 GHz, Display LED: 17.3'', RAM: 4096MB DDR3, HDD: 640GB, VGA: ATI Mobility Radeon HD 5470 1024MB, DVD+/-RW, LAN, Wi-Fi 802.11b/g, Card Reader, eSATA, 3 x USB, HDMI, Web Cam, BlueTooth, Boja: Crna, Garancija: 1god.

1,600 KM

Jasno da je ovaj zadnji najbolji, ali slican je ovom Acerovom koji je 200km jeftiniji ... da li je to samo zbog Displaya ( manji je ) ili i zbog toga sto je Acer...?
HP, Toshiba, Dell ili Alienware... Ostalo ne gledaj :mrgreen:
filippe

#87 Re: Kupovina laptopa

Post by filippe »

A šta misliš za Fujitsu ???

Fujitsu LifeBook AH530 4GB

798,00 KM

PROCESOR: Core i3-380M (2.53 GHz) 3MB cache
DISPLAY: 15.6 HD LED backlight
MEMORIJA:4 GB DDR3
GRAFIKA: IntelHD Graphics up to 1695 MB
HARD DISK: 320GB
OPTICKI UREDJAJ: DVD+/-RW
KOMUNIKACIJA: 802.11b/g/n, Bluetooth, HDMI,
OSTALO :4u1 CardReader, Headset in,
USB x 3, HD zvuk, 6 cell Li-Ion bat,Cam 1.3Mpx
OPERATIVNI SISTEM: NO
TEŽINA: 2.5 kg
DIMENZIJE: 37.8 x 25.2 x 3.57 cm
GARANCIJA: 12 mjeseci
sandra01

#88 Re: Kupovina laptopa

Post by sandra01 »

filippe wrote:A šta misliš za Fujitsu ???

798,00 KM

Dobar :thumbup: ,gdje si ovo nasao?
filippe

#89 Re: Kupovina laptopa

Post by filippe »

http://comtradeshop.ba

Meni se isto čini kao Best buy :-D

Ajd malo prokomentirajte ako neko ima Fuju :lol:
Spajz

#90 Re: Kupovina laptopa

Post by Spajz »

E ja ga imamkod mene ti je model Fujitsu siemens amilo 3710...Kupio sam ga prije 1,5 godinu ili dvije i kostao me oko 800 KM.Ono sto sam kasnije saznao (iz prirucnika) da proizvodjac garantira ispravnost uredjaja ukoliko je instliran XP !
Sve je radilo super dok mi nije pao sistem i instalirao sam zatim 7-icu.Recimo na 7-ici mi ne radi integrisana kamera na laptopu,do cega je nemam pojma,nisam imao volje da se bakcem jer i ne koristim kameru.Obrati paznju na bateriju,moja je bila jacine oko 4500mAh i koristio sam je redovno,da bi nakon 8,9 mjeseci skratila svoj vijek trajanja sa jedno 1,5h na 30 ili manje minuta!Nemoj koristiti bateriju ako nisi primoran jer nova kosta oko 15 posto vrijednosti istog !Pored ovih negativnosti koje sam ja primjetio mogu reci da nakon svakodnevnog koristenja,komjuter mi i dalje radi kao prvi put kad sam ga upalio,ne stopa mi i to mi je bas super ...Eto,nadam se da sam ti pomogao !
male_okice

#91 Re: Kupovina laptopa

Post by male_okice »

imam pitanje za one koji se bolje snalaze u svim ovim tehnickim stvarima od mene: znaci treba mi laptop, ali nista posebno, znaci 15'' mi je sasvim ok, bitno mi je da je pouzdan i da nemam problema otvarati internet stranice tipa facebook, google+, youtube, nesto standardno, treba mi dosta memorije za slike i muziku i naravno sve to za malo novaca. Nasla sam ovu reklamu pa me zanima vase misljenje. Koji je bolji od ova dva, valjali zapravo ijedan, i kako sam skontala nijedan ne podrzava wireless konekciju na net ili sam pogresno razumjela ako neko moze pojasniti. Puno hvala unaprijed.
Image
shin

#92 Re: Kupovina laptopa

Post by shin »

Ovo je bas slabo, 2gb memorije, spori 320gb disk, procesori isto iz reda buranije. Ali to je to za te pare, uglavnom ako mozes jos para uletiti, ili neka kreditna varijanta. jer ovako ces baciti pare i za mjesec dana govoriti, sto nisam doplatila i uzela nesta bolje.
male_okice

#93 Re: Kupovina laptopa

Post by male_okice »

shin wrote:Ovo je bas slabo, 2gb memorije, spori 320gb disk, procesori isto iz reda buranije. Ali to je to za te pare, uglavnom ako mozes jos para uletiti, ili neka kreditna varijanta. jer ovako ces baciti pare i za mjesec dana govoriti, sto nisam doplatila i uzela nesta bolje.
hm...a koliko memorije bi mi trebalo, ili koliko bi bilo dobro? sorry ako je debilno pitanje :roll:
filippe

#94 Re: Kupovina laptopa

Post by filippe »

shin wrote:Ovo je bas slabo, 2gb memorije, spori 320gb disk, procesori isto iz reda buranije. Ali to je to za te pare, uglavnom ako mozes jos para uletiti, ili neka kreditna varijanta. jer ovako ces baciti pare i za mjesec dana govoriti, sto nisam doplatila i uzela nesta bolje.
Zašto ti je spori disk 320 GB ?
shin

#95 Re: Kupovina laptopa

Post by shin »

Memorija je djaba, 4gb nekih 40km.

Sto se tice diska, ovo je 5400rpm varijanta, znaci sporo.
filippe

#96 Re: Kupovina laptopa

Post by filippe »

shin wrote:Memorija je djaba, 4gb nekih 40km.

Sto se tice diska, ovo je 5400rpm varijanta, znaci sporo.

A šta misliš za Fujitsu ???

798,00 KM

oldschool

#97 Re: Kupovina laptopa

Post by oldschool »

Dobar je taj Fujitsu, za te pare nećeš naći bolji.
kojeime

#98 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

Ko zeli laptop sa licenciranim OS, ima za 1000KM:

Lenovo IdeaPad Z570 1024XF2-PB-R
Intel Core i3-2310M 2.1GHz,
4GB DDR3 RAM,
750GB HDD,
DVD+/-RW DL,
Intel HD Graphics,
WLAN b/g/n, LAN,
CardReader,
Webcam,
6cell,
15.6" LED display,
Windows 7 Home Premium 64bit,
English keyboard layout,
1 year warranty

Uniexpert.
valter.ba

#99 Re: Kupovina laptopa

Post by valter.ba »

.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#100 Re: Kupovina laptopa

Post by 1pajdo »

Radim na IBM Thinkpadu R50e zadnje 3 godine, ima 512mb rama, celeron 1.4Ghz, 5400 rpm HDD bez ikakvih problema, drugo računalo staro 5 godina 1.8Ghz sempron, 768mb rama i ATA HDD 250GB. Sasvim dovoljno za ono za što mi je potrebno (web, povremeno film, office i to je to). Što se tiče laptopa, sama je navela da koristi samo office i web - browsing, a i taj HDD od 320GB joj je dovoljan za podatke...

Nije fazon u slabijem ili jačem računalu, nego u dobrom održavanju te povremenom čišćenju prašine.

Jedina zamjerka (malo veća) je ta što su te komponente od laptopa malo starije, tko zna koliko su bile na lageru i kolika je trajnost... Eventualno da još malo doda i uzme ovaj Fujitsu LifeBook, nije velika cjenovna razlika, a best buy je za naše tržište.
Post Reply